Samsung D720 review

De eerste review van een smartphone van Samsung op de website van NieuweMobiel.NL dat mag gezien worden als een unicum, want het heeft even geduurd voordat daartoe de mogelijkheid was.

De D720 heeft namelijk pas sindskort de markt bereikt samen met de D730 die alleen in Frankrijk te krijgen is. Beide modellen zijn gelijk aan elkaar qua specificaties, maar verschillend qua uiterlijk. In deze review wordt alleen de D720 besproken.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Samsung D720 een Symbian besturingssysteem en dan versie Symbian 7.0 met een Series 60 gebruikersinterface net zoals de Nokia N70, alleen dan wel een flink stukje verouderd. Daarover later meer!

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er 1500 geregistreerde voor Symbian S60 geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit maar door. Momenteel speelt Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is Samsung en zijn nieuwe telg, de D720. Dit toestel is na de oude Nokia 7650 de tweede slider op de huidige markt, maar zal in de komende maanden geduchte tegenstand krijgen van de Nokia N80.

De Samsung D720 is geïntroduceerd tijdens de Cebit 2005 beurs afgelopen maart. Het toestel is nu al op de markt en verkrijgbaar via de diverse webshops en winkels. Daarvoor kan men ook op onze pagina's terecht.

· Toestel
· Batterij
· Stereo headset
· Oplader
· Datakabel
· Engelse Quick reference guide
· Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.1 en de datakabel driver
· Sofware CD met daarop Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wat vreemd is dat de handleiding die meegeleverd wordt op papier een Quick reference guide is en dat de echte handleiding op een CD staat.

De lader wordt in dezelfde stijl als het toestel meegeleverd, een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Met het feit dat er ook een zwarte lader meegeleverd wordt bij de D720, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. Ook hier eindelijk een zwarte versie. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Plus- en minpunten Samsung D720

  • Redelijke camera/videocamera
  • Mooi uiterlijk
  • Goede Stereo speakers
  • Goede flitser
  • Leverbaar met TomTom Mobile 5
  • Vreemde geheugenkaart soort
  • Verouderd besturingssysteem
  • Verouderde gebruikersinterface
  • Performance laag
  • Weinig extra software aanwezig
  • Geen geheugenkaart in het pakket
  • Voice command/dailling werkt niet

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt momenteel op twee manieren geleverd. Namelijk met of zonder TomTom Mobile 5 navigatiepakket. Dit verschil is essentieel, omdat bij het pakket met TomTom een houder voor in de auto en autolader meegeleverd wordt. In het standaard pakket komt men dit niet tegen. Het standaard pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

De software CD die in het pakket zit bevat een aantal programma's, een extra spel en andere data. Ook vindt men de PC Suite op deze CD, maar daarover later meer. Jammer is dan weer wel dat de datakabel grijs is. Waarom niet gewoon in stijl met toestel?

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MMC Micro geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Weer een nieuwe geheugenkaartsoort denkt u, ja helaas wel. Deze kleine MMC variant wordt alleen in de D720 gebruikt en gaat momenteel nog niet verder dan 256 MB. Vreemde keuze en al helemaal omdat er geen kaart standaard mee wordt geleverd.

Uiterlijk

Zoals al gemeld is de D720 de tweede slider op de Benelux markt die draait op het Symbian besturingssysteem en eigenlijk gewoon de mooiste als de nieuwe Nokia N80 niet meegenomen wordt. Deze valt sowieso niet te vergelijken met de D720. De Samsung telg is niet geheel recht. Het heeft een vorm waarbij de boven en onderkant schuin aflopen. Dit geeft het toestel iets extra's en hierdoor lijkt het toestel vooral kleiner te zijn dan verwacht.

De algehele afmetingen van het toestel zijn 99 x 45 x 23 mm ingesloten toestand. Hierbij is het toestel groter dan de D600, maar kleiner dan menig Symbian toestel. Qua gewicht ontlopen de twee Samsung telgen elkaar ook redelijk wat. De D720 is met 115 gram een stuk zwaarder dan de D600.

Wordt er nu langs alle onderdelen van het toestel gelopen dan valt als eerste het schuifmechanisme op dat een speling heeft die bekend is van de D600. Wanneer de D720 totaal opgeschoven is heeft men regelmatig problemen. Als namelijk de centrale toets onder het scherm gebruikt wordt en het toestel vastgehouden wordt aan het toetsenbord geeft de bovenkant teveel mee. Dit is niet een enkele millimeter, maar al snel een halve centimeter. Dit is niet netjes en soms ronduit irritant als men met het scherm uitschuift, iets aan het invoeren is of een game speelt.

Verder laat het toestel op het eerste gevoel een betere indruk achter dan de D500. Het toestel voelt totaal niet plastic of goedkoop aan. Dit komt vooral door de gebruikte materialen. Verder is de afwerking van de covers netjes en is er geen kraakje te horen. De gebruikte materialen zijn erg mooi. Nergens vind men enorme speling tussen de toetsen. Gewoon goed voor elkaar en een goede constructie.

De andere functies bevinden zich op de zijkanten van het toestel. Op de linkerzijkant zijn de volumetoetsen geplaatst en de aansluiting voor de headset. Op de rechterzijkant bevinden zich de MMC Micro geheugenkaartslot (die goed te bereiken is), cameratoets en profielentoets. Vooral de laatste is niet bekend van Samsung en nieuw op dit toestel. Hiermee kunnen namelijk de profielen gewijzigd worden, een functie die bij Nokia Symbian modellen onder de aan/uit toets zit.

Op beide zijkanten lijken twee openingen geplaatst te zijn, maar het zijn helemaal geen openingen. Deze twee "hekjes" zitten er voor de sier, want de stereo speakers zitten aan de voorkant en niet aan de zijkanten. Tenslotte is aan de onderkant de connector voor de datakabel en lader geplaatst.

Op de achterkant en voorkant van het toestel is het meeste te vinden. Op de achterzijde de camera en flitser en wanneer de schuif geopend wordt ook de spiegel. Op de voorkant natuurlijk het scherm met daaromheen zeven toetsen die ieder een eigen functie hebben. Deze toetsen staan om de centrale toets heen, die niet voldoet. Deze joystick is ronduit irritant om te gebruiken. Wanneer de toets met de vinger gebruikt wordt merkt men al snel dat die te glad is, dus moet men nagels gaan gebruiken en dat is niet bepaald fijn. Verder over het toetsenbord geen klagen. Deze doet zijn werk goed.

Het gehele uiterlijk is zeker niet slecht en het toestel zit goed in elkaar. Het gewicht is vergelijking met bijvoorbeeld een N70 of N90 ronduit laag, maar in vergelijking tot de D600 wat te hoog. Verder valt op dat de joystick of 5-richtings bedieningstoets niet bepaald uitblinkt. De toets is ronduit irritant.

Uithoudingsvermogen

Qua uithoudingsvermogen kan gezegd worden dat het toestel net zoals de N70 niet kan imponeren. Het toestel doet het langer dan de Nokia N70 en houdt het rond de drie dagen vol. Het lijkt toch wat kort als men het toestel veel gebruikt.

Het laden van de batterij kost rond de anderhalf uur en dat is normaal wanneer men een toestel oplaadt. Samsung geeft op de lader aan of het toestel opgeladen is en niet op het scherm wanneer het toestel uitgeschakeld is.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij D720 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De D720 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek. Men zet dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via de opneemknop en bevat drie tabbladen, die qua duidelijkheid niks te wensen over laten. De gegevens zijn simpel op te vragen via de tabbladen en men kan alles vinden wat gerelateerd is aan de gemaakte gesprekken. In het menu onder de icoon logboek vindt men nog meer informatie. Hier worden ook nog andere punten weergeven zoals de duur van de diverse oproepen, de kosten van deze oproepen (alleen mogelijk wanneer de kosten voor één minuut zijn ingesteld) en de GPRS gegevenssteller. Alles is simpel en doeltreffend op één punt te vinden en zo hoort het. Het instellen van de timers/tellers is vrij simpel te doen in het logboek menu. Men kan aangeven hoe lang de tellers bijgehouden moeten worden, hoeveel een gesprek mag kosten en welke eenheden gebruikt moeten worden. De tellers op nul zetten is zo gepiept via het menu van het logboek. De manier waarop dit alles werkt is gelijk aan andere Series 60 toestellen zoals die van Nokia of Panasonic.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zitten één of twee normale beltonen in, die de naam "normaal" net kunnen dragen. De D720 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de echte standaard "Ring-Ring" beltonen. In de set met beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er eigenlijk geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen en ook nog eens bij allemaal MIDI. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de N70. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels is kleiner dan het scherm van de D600. De D720 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Het scherm van de D720 schakelt zich tijdens het bellen niet uit en toch jammer want het zou batterijtijd kunnen besparen. Bij andere Symbian Series 60 toestellen is de screensaver in de vorm van een klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet aangeschakeld is. De Samsung heeft helemaal geen screensaver. Het is ook niet mogelijk om een andere screensaver in te stellen op het toestel.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Het soort besturingssysteem bepaald ook wat voor een soort menu of gebruikersinterface in het toestel aanwezig is. De Samsung D720 maakt gebruik van Symbian 7.0 besturingssysteem met dezelfde gebruikersinterface als de Nokia 7610, namelijk Series 60 versie 2.0. Dat zegt eigenlijk weinig goeds, want het ziet er allemaal nog al oud uit. Iedereen die een Nokia nieuwer dan de 7610 gewend is, zal zich verbazen over de enorm lelijke iconen en indeling, die de gebruiker zo weer twee terug gooit in de tijd. Op dit gebied moet Samsung een groot aantal verbeteringen doen, want hiermee kan men niet op tegen de nieuwere Symbian besturingssystemen en vernieuwde gebruikerinterfaces die het komende jaar het levenslicht zullen zien.

Wat wel netjes is, is het homescreen dat men met de ABC toets in en uit kan schakelen. Daarop worden het aantal gelezen en ongelezen berichten, taken en agendapunten getoond. Verder worden de vier laatst gestarte programma's weergegeven in een lijst. Zodoende kan men deze opnieuw selecteren.

Wat men verder op het beginscherm ziet is ook gelijk aan de Nokia N70, namelijk de notities voor de provider, de tijd, de Bluetooth, batterij, berichten en het ontvangst van het belsignaal. Aan de onderzijde van het scherm zijn twee links zichtbaar die door beide soft-keys gebruikt kunnen worden. Het gaat hier standaard om de berichten en contacten link, maar deze kunnen zelf naar eigen wens ingesteld worden via het instellingen menu.

Wanneer men het menu zelf wil opstarten moet men op de menuknop drukken. In het menu vindt men een groot aantal icoons in roosterweergave waarachter een groot aantal programma's zitten. De manier waarop deze icoons zijn ingedeeld is nogal willekeurig. Het is mogelijk om de volgorde en mappen waarin diverse programma's staan aan te passen. Men kan zelfs de plek wijzigen waar een map staat. Naast het wijzigen van deze mappenvolgorde en de indeling daarvan is het mogelijk een andere soort van weergave van alle mappen te kiezen, genaamd de lijstweergave. Ook bij de lijstweergave is verplaatsing mogelijk.

De menu's hebben de mogelijkheid tot zeer uitgebreide themes, icoons en achtergronden. Eén kleine aanmerking. De standaard themes in het toestel (vier in totaal, inclusief de standaard thema) zijn op één na van magere kwaliteit. De mogelijkheid tot het downloaden van thema's is in het toestel niet terug gevonden.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, contacten genoemd, net zoals in andere Series 60 smartphones. De contacten kunnen standaard op twee manieren opgevraagd worden en dat is wanneer men in het menu naar contacten gaat of wanneer men de 5-richtings bedieningstoets indrukt. Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De D720 vraagt daar zelf om wanneer men de eerste keer bij de contacten komt. Onder contacten kan men verder onder twee tabbladen de contactpersonen en de groepen waar deze personen zijn ingedeeld bekijken. Het aantal groepen en contacten die men kan toevoegen is beperkt aan het vrije geheugen. Extra in deze D720 is een extra tabblad genaamd Geabonneerde contacten en geeft de aangesloten gebruikers weer aan een nieuwe manier van instant messaging. Deze functie zal verder in de review besproken worden, alleen de contacten die aangesloten zijn worden op het genoemde tabblad weergegeven.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via "gegeven toevoegen" en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV C600, maar voor een smartphone is het niet anders dan zeer netjes. Deze optie is exact hetzelfde gebleven met andere Series 60 toestellen.

Het is mogelijk aan een persoon of groep een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, infrarood, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is niet mogelijk met Series 60 versie 2.0.

De voice dailling functie van het toestel is niet zo speciaal, want men heeft er totaal niks aan. Het werkt namelijk niet met de Nederlandse versie van het toestel, maar daarover later meer.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen in een lijstweergave. Men kan snel een bericht invoeren of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de emails na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie nog niet opgenomen in de Series 60 interface.

Instant email is niet aanwezig in het toestel en men moet dus steeds opnieuw de email ophalen met het toestel. In de volgende serie smarpthones zal heel waarschijnlijk wel een optie voor RIM Blackberry of Push mail, de officiële naam voor instant email opgenomen worden.

Het invoeren van de tekst gaat lekker snel en werkt lekker. Alle verdere instellingen op deze Samsung zijn hetzelfde als bij ander gelijkwaardige toestellen. Het "#" dient voor de bediening van de soort invoermodus, de "c" toets is voor het verwijderen van de tekst en de "ABC" toets dient voor het wijzigen van de mogelijkheden die er zijn voor het invoeren van tekst in het toestel. Tijdens het invoeren zijn er een aantal regels te zien waarop de tekens worden geplaatst. Heeft men het bericht af en hoeft het nog niet verstuurd te worden dan kan het worden opgeslagen in de ontwerpen map. Is het bericht eindelijk verzonden dan komt het in de verzonden map geplaatst. Versturen van een foto of een andere multimedia bestand is gewoon mogelijk via het berichten programma, maar ook via het fotoalbum of RealOne programma.

Connectivity

Connectiviteit wordt steeds belangrijker ook voor Samsung. Daarom is ook een datakabel en een CD met PC Suite software in de doos aanwezig. De datakabel kan gebruikt worden voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa. De software daarvoor is meegeleverd in het accessoires pakket en op de PC Suite software CD.

Alleen deze software is een directe kopie van wat Nokia brengt. De iconen zijn gewijzigd en de achterkleuren, maar voor de rest is alles gelijk. De manier waarop het bedient wordt en waarop het toestel ingesteld worden is idem. Dit is voor gebruikers die van een Nokia komen een uitkomst. Een nadeel is wel dat deze versie van de PC Suite verouderd is ten opzichte van die van Nokia. Drivers voor de datakabel moeten handmatig ingesteld worden en de verbinding moet op andere wijze dan bij Nokia worden doorlopen. Vooral het installeren van de drivers van de datakabel kosten nog al wat moeite en zou een probleem kunnen worden voor gebruikers.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie enorm goed werkt en vrij weinig vraagt van de batterij. De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is goed.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 20.4 MB en is voldoende ten opzichte van andere smartphones in dezelfde klasse.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. In het TomTom D720 pakket is wel een MMC Micro geheugenkaart meegeleverd met een afmeting van 256 MB. Dat is genoeg voor mensen die foto's willen opslaan of wat data zoals emails of words bestanden willen opslaan. Voor mensen die meer geheugen willen gebruiken is het een nadeel, want voorlopig zijn er geen grotere afmetingen dan 256 MB. Dat roept Samsung over zichzelf af door een vreemde geheugenkaart te gebruiken.

Het plaatsen van het geheugen in het toestel gaat redelijk goed. Het slot is goed bereikbaar. Enige nadeel is het feit dat de kaart ondersteboven erin moet. De sluiting daarbij openhouden vraagt wat gewenning, maar is goed te doen.

Camera

In de Samsung D720 bevindt zich een 1.3 megapixel camera, de minste standaard die eigenlijk verwacht mag worden. Momenteel is namelijk de 2.0 megapixel camera in diverse toestellen zoals bijvoorbeeld de D600 helemaal HOT. Het komend jaar zal dat de 3.2 megapixel camera worden en zal de wedloop om de pixels doorgaan.

De camera bevindt zich op de achterkant van het toestel en beschikt niet over een beschermingscover. De flitser is naast de camera geplaatst en wanneer de schuif geopend wordt is ook de spiegel zichtbaar. Deze kan gebruikt worden voor het maken van portretfoto's.

In het menu is de camera op te vragen via de optie camera en op de zijkant van het toestel zit ook een optie voor het activeren van de camera of het schieten van een foto/video. Het starten van de camera duurt even. Ook wanneer de schuif of het toestel gesloten en weer geopend wordt duurt het even voordat er weer leven in de camera komt.

Is de camera dan uiteindelijk opgestart dan is gelijk duidelijk dat er weinig tot geen verschil is met de standaard camera-instellingen uit bijvoorbeeld een Nokia 7610. Alles werkt hetzelfde en alles ziet er hetzelfde uit. De N70 die vooral een betere camera heeft, werkt totaal anders en vele malen eenvoudiger.

Aanwezig zijn diverse opties en instellingen. Via het menu kan de nachtmodus en flitser ingeschakeld worden. Beide doen hun werk goed. De flitser is zeer sterk en heeft een reikwijdte van enkele meters. Alleen de V3x komt verder na testen. De nachtmodus en flitser tegelijk inschakelen is ook mogelijk. Naast deze opties kunnen in het menu de helderheid en witbalans ingesteld worden en kan het beeld gespiegeld worden.

Betreedt men het instellingen menu dan zal duidelijk worden dat er nog meer opties zijn. De beeldkwaliteit (Hoog, Normaal, Gering), de beeldresolutie (1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240 of 176 x 144 pixels), standaardnaam, gebruikt geheugen, lichtmeetsysteem (Integraal/Midden of Matrix) of lichtgevoeligheid kunnen worden ingesteld. Een zelfontspanner is ook aanwezig en tijdens het maken van de foto's is het mogelijk in te zoomen door de bedieningstoets naar boven of beneden te bewegen.

Tijdens het maken van de foto's wordt al snel duidelijk dat de foto's op het beeld en via de beeldzoeker er minder goed uitzien dan in werkelijkheid. Het beeld laat af en toe overdreven kleuren zien en verkeerd overlopende kleureffecten. Vreemd dat het toestel hier zoveel last van heeft.

De videocamera kan worden ingeschakeld door de centrale bedieningstoets opzij te bewegen. De opties van de videocamera zijn bijna gelijk aan de camera, met als verschil het feit dat de flitser niet ingeschakeld kan worden en dat de microfoon gedempt kan worden. Verder opties zijn de lengte van de video (Kort of Maximum) en de videoresoluties (352 x 288, 176 x 144 en 128 x 96 pixels). Andere opties zijn gelijk aan de camera.

Aangaande de video kan gezegd worden dat deze van redelijke kwaliteit is. Op het scherm van het toestel is dit al redelijk goed te zien, maar wanneer de video's op de PC geplaatst zijn is gelijk duidelijk dat de Samsung D600 betere video's maakt dan de D720. Dan wordt er nog niet eens gesproken over de foto's.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Galerij icoon in het menu. Hier wordt een scheiding gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf. Onder de map afbeelding vindt men de gemaakte afbeeldingen in een lijstweergave. Dit is de enige weergave die mogelijk is. Het laden van de foto duurt in het begin erg lang en het nadeel is dat de telefoon de foto niet in het geheugen opslaat, want elke keer als men de foto wil openen moet men een aantal tellen wachten ook al heeft men net de foto nog geopend. Dit kan soms erg irritant zijn wanneer men snel door de foto's heen wil kijken.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. De aanpasmogelijkheden voor de netgemaakte foto's zijn duidelijk aanwezig en netjes voorzien.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst om de standaard speler (die op andere Series 60 toestellen eigenlijk dubbel naast een standaard videospeler op het toestel geplaatst was) compleet te vervangen en om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen. Het toestel schakelt deze zelf aan wanneer men iets wil versturen.

De algehele kwaliteit van de camera is goed te noemen, maar niet fantastisch. Daarvoor hoeft men niet bij de D720 te zijn. De N70 en N90 maken bijvoorbeeld vele mooiere foto's dan de D720. Kijkt men nu naar gelijkwaardige modellen als de nieuwe Nokia 3250 of de al wat oudere Nokia 6680 dan is de kwaliteit van de D720 dan deze modellen, maar zeker niet slecht. Het toestel kan zeker meekomen vooral door zijn enorm goede flitser en zijn goede videomogelijkheden.

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig zijn, komen ook overeen met wat eerder vertoond is. Hier en daar is een wijziging aangebracht of vindt men een ander soort programma terug voor dezelfde functionaliteit. Het aantal programma's is minder dan bij Nokia.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 60 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden), favorietenprogramma (om de rechter soft-key en daaronder de favorieten aan te passen), notities/kladblok, omrekenfunctie, rekenmachine, opname-eenheid of voicememo (1 minuut opneemlengte en bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, informatieprogramma over het geheugen, chatprogramma via instant messaging en de standaard Nokia voice command functie, die gebruikt kan worden voor diverse functies binnen het toestel, maar helemaal niet werkt op een Nederlands toestel. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

De WAP browser gebruikt men om WAP pagina's en contentdiensten, zoals Vodafone Live of T-zones te bezoeken. Via een GPRS verbinding over WAP (oftewel GPRS-en) of een inbelverbinding over WAP (oftwel WAP-pen) kan men de browser gebruiken. De contentdiensten werken alleen via de GPRS verbinding. Een echte internet browser is niet aanwezig en zal men zelf moeten installeren. De Opera browser is een goede optie daarvoor.

Het toestel heeft standaard een image editor aanboord, genaamd ImageCook. In dit programma kunnen alle gemaakte afbeeldingen worden aangepast. Men kan de afbeeldingen roteren, omklappen, erop inzoomen en er bijvoorbeeld content aan toevoegen. Het is een leuke applicatie om de afbeeldingen net even dat extra mee te geven. Of het echt vaak gebruikt gaat worden is maar de vraag op dit zakelijke toestel.

Afbeelding afdrukken is ook mogelijk via de applicatie HP afbeelding afdrukken en Info afdrukken. Met de laatste applicatie kan data uit het toestel zoals contactpersonen en punten uit de agenda worden afgedrukt.

Een mooie aanwinst voor de D720 zijn twee applicaties die standaard aanboord geïnstalleerd zijn. Dit zijn de MP3 speler en de Mobile Music maker. De laatste is wellicht een bekende applicatie vanaf de PC. Men kan zelf geluiden en beltonen maken met deze applicatie. In vier banden kunnen diverse tonen geplaatst worden en zodoende wordt een geluidsbestand of beltoon gebouwd.

De MP3 speler is niet een standaard speler, maar extra applicatie die speciaal bedoeld is voor het afspelen van de bestanden van de geheugenkaart. De speler werkt beter dan de standaard speler en kan ook op de achtergrond worden gebruikt. Helaas kan de speler nergens anders bedient worden dan in de speler zelf. Dit is wel een nadeel bij afspelen van de afspeellijsten. Een optie is het plaatsen van de speler onder één van de soft-keys. De stereo speakers die aanboord van de D720 zijn, klinken enorm hard wanneer een beltoon afgespeeld wordt. Men zit bijna tegen het plafond aan, maar wanneer de MP3 speler gebruikt wordt is het volume toch wat lager. De Sony Ericsson W550i klinkt op dat moment net even harder en net even zuiverder.

De aanwezige Picsel viewer is speciaal bedoeld voor het bekijken van PDF en Office bestanden. Nokia gebruikt hiervoor PDF+, Adobe acrobat reader en Quickoffice, maar in de D720 is daar niet voor gekozen. De viewer is vergelijkbaar aan die in de D600 en doet zijn werk goed. Alle functionaliteit die men mag verwachten is in dit programma opgenomen en had niet mogen ontbreken in dit toestel.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel.
De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Games

In het toestel komt men een aantal verschillende games tegen. Allereerst is daar een spelletje genaamd Mounut, dat veel wegheeft van het in leven houden van een soort beestje, ook wel bekend onder de naam Tamagochi. Helaas kwam tijdens het testen nooit het beestje tot leven.

De andere games zijn Ziogolf wat erg leuk is en goed te spelen en Bubblesmile wat een spelletje is waarbij de smiles weggespeeld moeten worden. Eén extra game staat op de CD die meegeleverd wordt. Dit is CosmoX en is een spel waarbij men als een vliegtuigje allerlei andere ruimteschepen moet uitschakelen.

Extra's

In het onderdeel extra wordt deze keer TomTom Mobile 5 besproken. Dit pakket dat standaard met de D720 geleverd kan worden is tijdens het testen ook gebruikt. Er wordt aangeraden het toestel niet met Bluetooth headset te gebruiken tijdens het navigeren. Dit kan nu nog problemen veroorzaken, dat werd duidelijk tijdens het testen van het navigatiepakket.

Het pakket dat geleverd wordt bij het toestel is een TomTom Mobile 5 pakket met autolader en houder met zwanenhals voor de D720. De zwanenhals voldoet niet, omdat deze tegen de zijkant van het toestel aandrukt en daar zitten nu juist de toetsen voor het volume en de camera. Als men het toestel in deze houder bevestigt dan is het niet mogelijk om TomTom te gebruiken. Dus moet de houder vervangen worden door een andere of moet het toestel anders in de houder worden geplaatst wat de stevigheid niet bevordert.

Over het software pakket van TomTom Mobile 5 heeft Tim Wijkman van GSMhelpdesk.nl een goed stuk geschreven wat niet meer hoeft worden aangevuld. Hieronder volgt zijn review van TomTom Mobile 5en de vergelijking met het oudere pakket TomTom Mobile:

In één oogopslag
Ten opzichte van TTM biedt TTM 5 in het totaal pakket een verbeterde GPS ontvanger. De GPS ontvanger heeft 12 kanalen waardoor maximaal 12 satellieten tegelijk te ontvangen zijn. Door deze sterkere ontvangst, kunt u nu ook de GPS ontvanger in uw broekzak gebruiken, al is de ervaring dat in bosrijk of dicht bebouwd gebied dit nog wel eens problemen wil geven. De inhoud van het pakket is onveranderd gebleven en bevat een autolader, de Bluetooth GPS ontvanger, 128 MB geheugenkaart met TTM 5 software vooraf geïnstalleerd en een handleiding,

Net als de voorganger TTM en concurrent Route66 is ook deze software weer zeer eenvoudig te installeren. Na plaatsing van de geheugenkaart in het toestel wordt de software automatisch toegevoegd aan het telefoonmenu en kan de navigatie beginnen. Wat meteen opvalt in het eerste menu is "TomTom Traffic", iets wat in TTM nog ontbrak. TomTom Traffic laadt actuele verkeersinformatie in het toestel via een GPRS verbinding om zo een optimale route te kunnen berekenen. Persoonlijk is het jammer dat niet gekozen is voor TMC, waar verkeersinformatie automatisch ontvangen wordt zonder bijkomende kosten. Voor TomTom Traffic is een abonnement nodig, waarbij ook de kosten voor de GPRS verbinding komen.

Rondje "voorkeuren"
Het opstarten van het programma gaat soepel en snel. Navigatie door het programma is nog steeds even simpel, ondanks dat de menu's uitgebreider zijn en meer keuzes bieden. Tijd om eens de voorkeuren in te gaan stellen. Opvallende verschillen met TTM zijn dat in TTM 5 de achtergrondverlichting ingesteld kan worden. Verder is een nieuw menu toegevoegd waarin voorkeuren met betrekking tot. routeplanning, tolheffing, kompas en statusbalk ingesteld kunnen worden.

Iets verderop treft men de optie "Verberg tips", iets wat ook niet onbenoemd mag blijven. Door het gehele programma worden her en der tips aan de gebruiker verstrekt in de vorm van een "spreekballon". In het laatste voorkeurenmenu treft men de optie "Herstel fabrieksinstellingen", waarmee alle instellingen, locaties en reisplanningen die de gebruiker heeft ingesteld / aangemaakt worden verwijderd.

De route door het hoofdmenu
Ook het hoofdmenu heeft een grondige uitbreiding gekregen, allereerst valt natuurlijk zoals gezegd de aanwezigheid van TomTom Traffic op maar ook nieuwe opties als "Toon route" waarmee de route als tekst, afbeelding, kaart, demo of samenvatting weergegeven kan worden. Ook de aanwezigheid van een reisplanner is erg handig. Deze reisplanner maakt het mogelijk om een route langs meerdere adressen uit te stippelen om zo min of meer zelf een route samen te stellen.

Ook de aanwezigheid van TomTom Weather en "Download extra's" maken het programma erg interactief. TomTom Weather geeft actuele weersinformatie (download via GPRS) en "Download extra's" geeft de mogelijkheden om aanvullingen te downloaden als kaarten, nuttige plaatsen, updates, stemmen en kaartkleuren. Tot slot is het programma een waar telefoonboek geworden. Met de functie "Bel nummer" kan de gebruiker rechtstreeks naar nuttige plaatsen uit de navigatiesoftware bellen. Nuttige plaatsen zijn bijvoorbeeld benzine stations, attracties, stadia, concertgebouwen etc.

Dan: De paden op, de lanen in...
Al doet de kop anders vermoeden, toch moet dit niet al te serieus genomen worden, navigatie voor voetgangers en fietsers is in TTM 5 mogelijk gemaakt, maar dit is naar mijn mening wel het grootste punt van kritiek. De meeste fiets- en voetpaden ontbreken in de kaarten en de software durft een wandeling of fietstocht gerust over wegen te plannen waar voetgangers en / of fietsers niet eens toegestaan zijn. Deze functie is waarschijnlijk puur marketing technisch ingebouwd om op gelijke voet met Route66 te komen staan. Overigens werkt navigatie voor voetgangers / fietsers in Route66 ook niet naar behoren.

Desondanks is de software uiteraard nog steeds uitermate geschikt voor gebruik in de auto. Dat brengt het nu op het punt van het navigeren zelf. Meteen de eerste optie uit het menu is "Navigeer naar", die de huidige GPS positie gebruikt als startpunt. Nieuw tussen de navigatieopties zijn navigeren naar postcode, locatie op de kaart, stadscentrum en nuttige plaats in stad. Helaas is door de uitgebreide database met straatnamen, postcodes en andere locaties het zoeken van een locatie wel een stuk langzamer geworden, maar dat wordt goedgemaakt door het gemak wat men er van heeft.

De navigatie is zoals altijd duidelijk. De gesproken aanwijzingen zijn duidelijk en iets uitgebreider dan in de vorige versie. Er is een uitgebreider assortiment aan kaartkleuren en nachtkleuren en ook de optie om "richtingaanwijzers" weer te geven in plaats van een kaart zit ook in deze versie. De 3D kaartweergave maakt het erg mooi en goed volgbaar, zelfs in een druk stadscentrum is het duidelijk en snel genoeg om goed in te kunnen spelen op de route en verkeerssituatie.

Nadat een route alreeds is berekend kan een alternatieve route gezocht worden. Meestal levert dit geen betere route op. Na een aantal keer een alternatieve route gezocht te hebben, kwam de melding binnen "Geen route gevonden". Dit is op te lossen door te kiezen voor "Herbereken origineel" waarmee de oorspronkelijke en meest efficiënte route wordt berekend. Daarnaast bied het "Zoek alternatief" menu de opties om een obstructie te vermijden, om via een bepaald adres te reizen en om een deel van de route te vermijden.

Net als in TTM beschikt TTM 5 over "Favorieten" waarin de gebruiker reislocaties kan opslaan, ook de optie om te navigeren naar een nuttige plaats ontbreekt uiteraard niet. Met de optie "Geavanceerde planning" kan de gebruiker uitgebreid routes samenstellen, planning van A naar B is daarbij het uitgangspunt. Ook hier zijn de zelfde locatiekeuzes mogelijk: thuis, favoriet, adres, recente bestemming, nuttige plaats, postcode, locatie op de kaart, stadscentrum, GPS-positie en nuttige plaats in de stad. Door de software op alle plaatsen zo eenduidig in te richten hoeft men als gebruiker heel weinig te lezen en word navigeren letterlijk een kinderspel.

Toon Route
Eerder is het al aangehaald dat TTM 5 beschikt over een uitgebreide mogelijkheid om de route te bekijken. Waar TTM stopte is ook op dit punt TTM 5 doorgegaan. De geplande route is te bekijken als tekst, waarin straatnamen, richtingsaanwijzers en de geplande tijd zichtbaar zijn.

Ook erg leuk is om de route in afbeeldingen te bekijken. Het kan een beetje vergeleken worden met een stripverhaal. Erg handig is dit overigens niet gezien enkel wisseling van richtingen een nieuw plaatje opleveren en dus straten die recht overgestoken worden niet weergegeven worden.

De optie "Toon routekaart" geeft een overzicht van hoe de route gepland is in een kaartje (overigens wordt een dergelijke kaart ook weergegeven tijdens de berekening van de route). Met de numerieke toetsen van de telefoon kan in of uitgezoomd worden op deze kaart. De kaart zoals gebruikt bij de berekening van de route, met de reisdetails als reistijd en afstand worden weergegeven onder de optie "Toon samenvatting".

Dan als laatste de routedemo: De route wordt weergegeven als ware men in de auto zit en de route rijdt. De demo van de route kan op verschillende snelheden worden weergegeven, en wanneer gekozen wordt voor een demo snelheid boven de 400%, zal u de gesproken instructies niet meer horen. Op zich is dit een leuke functie om korte routes te bekijken, maar zelfs op een snelheid van 500% duurt het enkele tientallen minuten om de route van Amsterdam naar Luxemburg te bekijken.

Korte rondleiding
In het programma is een korte rondleiding met de meest voor de hand liggende zaken opgenomen, heel beknopt en met gebruik van duidelijke illustraties wordt de werking van het programma, de opties, hoe in- en uit te zoomen, routeplanning, reisplanner en TomTom Traffic uitgelegd.

De balans is opgemaakt...
Dan zet ik graag nog een aantal in het oog springende positieve en negatieve zaken op een rij: Het programma is sneller, start sneller op en is sneller afgesloten. De mogelijkheid om te navigeren op postcode en door een locatie op de kaart aan te geven is erg handig. De aanwezigheid van een reisplanner maakt het ook voor de zakelijke gebruiker interessant voor dit product te kiezen. Nog een pluspunt ten opzichte van de eerste versie TTM is de instellingsmogelijkheid voor de verlichting. Heel handig is het grotere kompas wat nu in beeld is, overigens werkt deze alleen objectief als men in beweging is met een snelheid hoger dan 7 à 10 kilometer per uur. De statusbalk is uitgebreider en is naar eigen wens in te stellen. Het programma is nog steeds erg gebruiksvriendelijk en het programma is te herstellen naar fabrieksinstellingen. Daarnaast houd het programma nu ook rekening met tolwegen en veerboten en zijn extra's te downloaden als stemmen, nuttige plaatsen etc.

Puntjes van negatieve kritiek: Ik heb in mijn driedaagse test een aantal vrij grote kaartfouten moeten ontdekken. Deze kaartfouten bevonden zich ook in de eerdere versie TTM en zijn in deze versie niet bijgewerkt. De navigatie voor voetgangers en fietsers is aanwezig, maar is nauwelijks bruikbaar gezien de software geen rekening houd met de verboden die op een bepaalde weg kunnen gelden voor voetgangers en fietsers, daarnaast zijn veel voet- en fietspaden domweg niet aanwezig op de kaart. Vooral bij de planning van lange of internationale routes bestaat de kans dat de route optimaler kan. Het vinden van de GPS positie duurt met TTM 5 naar mijn oordeel langer dan in de vorige versie en het navigeren met een ontvanger in je broekzak is enkel écht werkbaar op een open vlakte. Tot slot door de grote database met locaties, adressen, postcodes en nuttige plaatsen is de zoekfunctie nogal traag.

Mijn eindconclusie na het testen van TTM 5 is simpel. TomTom is er naar mijn mening in geslaagd weer een hoogstaand product af te leveren. De vele verbeteringen ten opzichte van de eerdere versie TTM maken het echt de moeite waard te kiezen voor dit programma. Koop het programma niet voor wandelingen of fietstochten, hier zijn de gespecialiseerde GPS ontvangers van bijvoorbeeld Garmin beter geschikt voor. Navigatie met de auto is gewoonweg super te noemen en wat mij betreft kan dit programma de concurrentie aan met alle al aanwezige navigatiesystemen.

Conclusie

Wanneer nu alles op een hoop gelegd wordt binnen deze review en aan het einde besproken wordt, geeft dat een goed beeld van het gehele pakket dat de Samsung D720 in zich heeft. Concluderend kan gezegd worden dat er een aantal dingen in de D720 zeker tegenvallen, maar ook zeker meevallen.

Allereerste de tegenvallers. Hieronder vallen zeker de verouderde software van het toestel. De iconen en de gehele menustructuur is enorm verouderd. Het toestel is gelijkwaardig aan de Nokia 7610 en was een goede partij geweest voor dat model, maar nu kan het niet meer opboksen tegen modellen uit bijvoorbeeld de N-series.

Ook de gebruikte geheugenkaart is iets wat niet bepaald slim was. Deze nieuwe MMC micro geheugenkaart is nog nergens te krijgen en gebruikers moeten maar hopen dat er binnenkort geheugenkaarten komen die groter zijn dan 256 MB. Ook het feit dat de geheugenkaart niet in de doos meegeleverd is mag ronduit curieus genoemd worden. Waarom nou niet gewoon in de doos stoppen? Het toestel is al duur genoeg.

Een minder zwaar punt, maar waar al vele gebruikers overgevallen zijn, is de performance. Het toestel is enorm langzaam, scoort laag in de JBenchmark waarden - dit zijn tests voor het bepalen van de performance van het toestel - en geeft bij huidige Samsung gebruikers die overstappen van de D500 of D600 geen bevredigend gevoel. Ook het feit dat er minder software wordt meegeleverd dan bijvoorbeeld in een Nokia Series 60 toestel is iets wat opgemerkt moet worden.

Wat is er dan wel sterk aan de D720? De camera is van een redelijk goede kwaliteit. In het donker heeft het toestel het moeilijk, maar de flitser kan op korte afstanden veel goed maken.

Het toestel ziet er goed en gelikt uit voor een Samsung en toont aan dat mooie smartphones ook ontworpen kunnen worden. Verder mogen de stereo speakers niet onbesproken blijven. Deze klinken goed en kunnen enorm hard. Dat is tijdens het testen duidelijk ondervonden.

Als laatste kan er gezegd worden dat het toestel te koop is samen met TomTom Mobile 5. Het pakket dat allemaal mogelijk was door een samenwerking tussen Samsung en TomTom is netjes voor elkaar. De houder is de enige mispeer in het geheel. Deze plaatst het toestel zo dat de toetsen op de zijkant van het toestel de houder raken en ingedrukt worden. Ook de gebruikte zwanenhals had beter gemogen. De volgende keer maar een fatsoenlijke houder meeleveren Samsung.


Vermelde toestellen