Samsung D720 review


De eerste review van een smartphone van Samsung op de website van NieuweMobiel.NL dat mag gezien worden als een unicum, want het heeft even geduurd voordat daartoe de mogelijkheid was.

De D720 heeft namelijk pas sindskort de markt bereikt samen met de D730 die alleen in Frankrijk te krijgen is. Beide modellen zijn gelijk aan elkaar qua specificaties, maar verschillend qua uiterlijk. In deze review wordt alleen de D720 besproken.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Samsung D720 een Symbian besturingssysteem en dan versie Symbian 7.0 met een Series 60 gebruikersinterface net zoals de Nokia N70, alleen dan wel een flink stukje verouderd. Daarover later meer!

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er 1500 geregistreerde voor Symbian S60 geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit maar door. Momenteel speelt Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is Samsung en zijn nieuwe telg, de D720. Dit toestel is na de oude Nokia 7650 de tweede slider op de huidige markt, maar zal in de komende maanden geduchte tegenstand krijgen van de Nokia N80.

De Samsung D720 is geïntroduceerd tijdens de Cebit 2005 beurs afgelopen maart. Het toestel is nu al op de markt en verkrijgbaar via de diverse webshops en winkels. Daarvoor kan men ook op onze pagina's terecht.

· Toestel
· Batterij
· Stereo headset
· Oplader
· Datakabel
· Engelse Quick reference guide
· Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.1 en de datakabel driver
· Sofware CD met daarop Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wat vreemd is dat de handleiding die meegeleverd wordt op papier een Quick reference guide is en dat de echte handleiding op een CD staat.

De lader wordt in dezelfde stijl als het toestel meegeleverd, een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Met het feit dat er ook een zwarte lader meegeleverd wordt bij de D720, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. Ook hier eindelijk een zwarte versie. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt momenteel op twee manieren geleverd. Namelijk met of zonder TomTom Mobile 5 navigatiepakket. Dit verschil is essentieel, omdat bij het pakket met TomTom een houder voor in de auto en autolader meegeleverd wordt. In het standaard pakket komt men dit niet tegen. Het standaard pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

De software CD die in het pakket zit bevat een aantal programma's, een extra spel en andere data. Ook vindt men de PC Suite op deze CD, maar daarover later meer. Jammer is dan weer wel dat de datakabel grijs is. Waarom niet gewoon in stijl met toestel?

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MMC Micro geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Weer een nieuwe geheugenkaartsoort denkt u, ja helaas wel. Deze kleine MMC variant wordt alleen in de D720 gebruikt en gaat momenteel nog niet verder dan 256 MB. Vreemde keuze en al helemaal omdat er geen kaart standaard mee wordt geleverd.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel