Qtek 8020 review

Een review van de populaire Qtek 8020 Smartphone, welke bijna geheel gelijk is aan de SPV C500 en T-mobile SDA. Dit is tevens de vierde review waar het toestel van dezelfde soort uitgebreid besproken gaat worden.

Een duidelijk verschil is echter dat de Qtek 8020 niet provider afhankelijk is zoals de SPV C500 of T-Mobile SDA : het toestel kan in principe met ieder netwerk of abonnementsvorm geleverd worden.

Vele leveranciers zagen al eerder brood in dit topconcept, dat van oorsprong uit de stallen van fabrikant HTC komt, geen onbekende maker van Windows Mobile-based toestellen. Zoals met alle HTC-toestellen gebeurt geeft men dan ook de mogelijkheid om leveranciers hun eigen versie uit te laten brengen. Raar is het dan ook niet dat er al diverse uitvoeringen op de markt zijn gekomen.

Het is zelfs zo dat het toestel bij een leverancier desgewenst uiterlijke gedaantewisseling kan ondergaan, en van wat extra functies wordt voorzien. Dit is terug te zien bij T-mobile met hun SDA en SDA Music. Net als de Qtek 8020 komen deze toestellen uit de HTC Typhoon / Feeler lijn, maar beiden hebben een iets afwijkende behuizing en vooral de SDA Music is een vreemde eend in de bijt. Uitgevoerd met speciale knoppen om muziek te bedienen dient dit toestel ook als een echte MP3-speler.

De SPV C500 en Qtek 8020 zijn dan ook hardwarematig bijna identiek, op zelfs wat kleine verbeteringen na: het laatstgenoemde toestel heeft een ander uiterlijk en joystickbediening wat het gebruiksgemak behoorlijk ten goede komt. De T-mobile SDA is afgeleid van de Qtek 8020 maar biedt wat provider gerichte extra`s, zoals sneltoetsen voor de informatiedienst T-Zones.

Het is voor niet iedereen even eenvoudig om de genoemde toestellen uit elkaar te houden, maar het is in ieder geval te zeggen dat de Windows Smartphone markt een enorme boost heeft gemaakt - dankzij HTC. Dit pakt natuurlijk ontzettend gunstig uit voor de consument die er een grotere keuzevrijheid aan overhoudt. Ook leveranciers hebben hier profijt van - zij kunnen het ontwerpen van een toestel mooi laten uitbesteden door een fabrikant die dit erg goedkoop kan en waar geen speciaal merklabel aan zit, zoals Samsung of Nokia.

Zoals te lezen was in de review van de SPV C500 was Orange de eerste die een Smartphone met Windows OS op de markt heeft gebracht, de SPV (Classic) genaamd. Dit toestel is in het tweede kwartaal van 2003 geïntroduceerd. Daarnaast kwam Qtek iets later met het alternatief voor de non-Orange gebruikers: de Qtek 7070, ook bekend als Orange SPV e100. Wederom heeft Qtek prima oplossingen voor netwerkonafhankelijke gebruikers. Qtek heeft vooral naam gemaakt met een goede mix tussen hard- en software en dwingt daarom ook respect af bij de zakelijke gebruikers van Pocket PC Phones en Smartphones.

Verder heeft de geschiedenis ons geleerd dat deze voorlopers vrij grote toestellen waren met een matig scherm en een zeer zwakke batterijtijd. Verder was de stabliteit en snelheid van het besturingssysteem niet om over naar huis te schrijven. De echt oudere versies, SPV en SPV e100 hadden nog geen ingebouwde camera en geen bluetooth-hardware aan boord. Bovendien draaiden deze toestellen nog Windows Smartphone 2002 in combinatie met 16 MB werkgeheugen, wat op zich al een erg beroerde combinatie is. Zeker in vergelijking met de Pocket Pc's van toen was de performance van de oudere SPV's een hele domper.

In tegenstelling tot de voorgangers zijn de eerste indrukken van de nieuwe HTC Typhoon/Feeler-series enorm goed te noemen, zo ook de Qtek 8020. Het toestel is niet alleen stukken kleiner en zit solide in elkaar, maar heeft ook een uitstekend scherm, infrarood, bluetooth en een goede ingebouwde VGA-camera. Kortom, men heeft met deze modellen het roer enorm omgegooid. Hoeveel vooruitgang de Qtek 8020 heeft geboekt ten opzichte van de oudere modellen, is gedurende de review meer over te lezen.

Zoals al eerder aangegeven is dit toestel een Smartphone, wat in feite wil zeggen dat het een echt OS aan boord heeft en veel meer mogelijkheden biedt dan een reguliere GSM. De twee grootste en bekendste besturingssystemen voor Smartphones op de markt zijn Symbian en Windows Mobile. De iMate Qtek 8020 is voorzien van Windows Mobile 2003 Second Edition. Een Windows Mobile 5 update ligt waarschijnlijk in het verschiet, maar niets is nog zeker.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 3 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Nieuwere Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen.

De Qtek 8020 wordt compleet geleverd met onder andere synchronisatie- en e-mailsoftware. In de doos treft men een gemiddeld aantal accessoires aan voor gebruik met het toestel. Een cradle en een USA-verloopstekker ontbreken vooralsnog in het pakket van de Qtek 8020.

• Toestel
• Batterij 1050 mAh
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Nederlandstalige handleiding en quickstart handleiding
• USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
• Bureaulader
• Draagtas met riemclip
• Stereo headset

Plus- en minpunten Qtek 8020

  • Formaat
  • Schermkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Performance en snelheid
  • Robuustheid
  • Camera- en videokwaliteit
  • Handleiding t.o.v. die van de SPV C500
  • Toestel is standaard simlockvrij
  • Joystickbediening
  • 256 MB meegeleverd geheugen
  • Beste Smartphone van het moment, mooi zakelijk toestel
  • Plaatsing geheugenkaart
  • Geen standaard Office-support
  • Standaard saaie games en beltonen
  • Achterkant wordt snel vies
  • Standaard oudere versie Windows Mobile aanwezig

Wat zit er bij het toestel?

Verwend als we zijn, is er zeker geen reden tot klagen over de kwaliteit van de meegeleverde accessoires. Zoals bij de SPV M1000 het geval is wordt er een stereo headset meegeleverd met verassend goede geluidskwaliteit. Verder geen enkele aanmerkingen op de overige accessoires, ook de handleiding is van prima in orde. In tegenoverstelling tot de ronduit matige handleiding die bij de Orange SPV C500 geleverd werd gaat deze handleiding wél wat dieper in op details, zoals het gebruik van de File Explorer en Taskmanager. Ook de nodige illustraties ontbreken niet. Voor de beginnende Smartphone gebruiker is er een Quickstart-handleiding meegeleverd die de broodnodige basisbeginselen bevatten.

Uiterlijk

Behalve dat het toestel er enorm strak uitziet valt meteen op dat de Qtek 8020 in alle opzichten kleiner is dan al zijn voorgangers. Sterker nog: het kleine zwart/zilveren toestel is met afmetingen van slechts 108 x 46 x 18 mm nauwelijks groter dan de Sony Ericsson T630 of Sony Ericsson K700i, toestellen met veel minder functionaliteit. Met recht is de Qtek 8020 dan ook de kleinste Smartphone ter wereld te noemen: wederom is het duidelijk dat HTC de maatstaven uitdeelt. Kortom, Smartphones hoeven nauwelijks groter te zijn dan gewone mobiele telefoons. De Qtek 8020 voelt ondanks zijn formaat erg robuust en stevig aan in de hand. Geen kraakjes waren te horen en het toestel is subliem goed afgewerkt, met onder andere een standaard mini-USB aansluiting die ook geschikt is voor het opladen via de PC. Aan de zijkant volumeregeling en een cameratoets, aan de achterkant bevindt zich de cameralens met een spiegeltje voor zelfportretten. Een groot nadeel van deze behuizing ten opzichte van de C500 is dat de achterkant van de Qtek 8020 erg snel vies wordt. Vooral met zweterige handen heeft men erg snel last van een streperige en/of vettige achterkant.

Het compacte toetsenbord van de 8020 is voor sommigen misschien wat aan de kleine kant, maar ondanks dat is het uitstekend bedienbaar. De 5-richtings joystick draagt daar zeker aan bij. In de menu`s kan men lekker snel scrollen en de joystick is uitstekend geschikt voor games. Dit is zeker een pluspunt ten opzichte van de SPV C500, die een langwerpige bedieningstoets heeft in plaats van een joystick.

Bij het toetsenbord zit ook nog een lichtsensor ingebouwd die de toetsverlichting uitschakelt wanneer deze niet nodig is, bijvoorbeeld in een zonnige omgeving. In de praktijk heeft de genoemde lichtsensor helaas niet veel nut - de toetsverlichting gaat juist niet uit wanneer er voldoende licht is óf gaat niet aan wanneer men juist wel toetsverlichting nodig heeft. Bovendien gebruikt de toetsverlichting dusdanig weinig stroom dat het de energiebesparing verwaarloosbaar is.

Aan de bovenkant van de Qtek 8020 vindt men de infraroodpoort en aan/uit knop, die redelijk diep verzonken zit. Wellicht dat het even wennen is om het toestel aan en uit te zetten, maar verder leverde het gebruik hiervan geen enkel probleem op. Opvallend genoeg lijkt er in de eerste plaats geen geheugenkaartslot in het toestel te zitten, die bij de SPV e200 aan de zijkant van het toestel zit. Niets is minder waar: HTC heeft er voor gekozen om de geheugenkaart onder de batterij te plaatsen. Dit zien we ook terug bij Nokia-toestellen zoals de 6230i, 7610 en 6600. Een dergelijke constructie neemt weliswaar minder plaats in, maar het is een groot nadeel dat de geheugenkaart niet meer even snel te wisselen is, hiervoor moet het toestel eerst worden uitgezet.

Uithoudingsvermogen

In principe stelt iedereen het op prijs dat een toestel het lang volhoudt qua batterijtijd. Het grootste hekelpunt van de hele SPV-serie was dan ook de ronduit slechte standbytijd. Net als de SPV C500 heeft ook de Qtek 8020 hierin definitief verandering gebracht. Ten opzichte van de voorganger, de SPV e200, is dit een enorme verbetering. Zowel de 8020 als de e200 hebben een batterij met een capaciteit van rond de 1000 mAh, maar in tegenoverstelling tot de SPV e200 deed de 8020 gigantisch zuinig met de batterij. Bij normaal gebruik is ongeveer zeven dagen standbytijd te halen wat een enorme verbetering is, veruit de langste standbytijd die met een Smartphone gehaald is.

Met constant gebruik van Bluetooth houdt de accu het toch nog vijf dagen vol, al is de standbytijd natuurlijk ook sterk afhankelijk van hoe intensief het toestel wordt gebruikt. Met name het heldere scherm gebruikt veel energie. Het is in ieder geval te zeggen dat de standbytijd van de 8020 verbazend goed is te noemen. Opladen doet de 8020 trouwens ook sneller. Binnen minder dan twee uur is de batterij volledig opgeladen, in plaats van twee uur en 30 minuten die daar eerst voor stond bij de e200. Het toestel wordt overigens zelfs automatisch opgeladen wanneer deze verbonden is met de PC via de meegeleverde USB-kabel.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen verbindingsproblemen ondervonden. Het toestel zelf biedt een goede en betrouwbare signaalsterkte. Over de kwaliteit hoeft er dus niet te geklaagd te worden, die is gewoon goed te noemen. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker harder worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie. Hiervoor is ook het bijgeleverde stereo-headset te gebruiken. Deze biedt net als de ingebouwde speaker een prima geluidskwaliteit en is ook fijn te gebruiken voor het beluisteren van muziek.

Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn, en bovendien aan te passen: Het volume voor de verschillende notificatietypen (telefoon, alarm, bericht, mededeling, systeem) kan worden ingesteld en of de telefoon trilt of niet, of juist weer helemaal stil moet zijn. Profielen kunnen ook 'getimed' zijn op basis van de agenda. Heeft men een afspraak hierin staan dan schakelt het profiel automatisch over op 'meeting'.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Qtek 8020 natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is behoorlijk sterk en het toestel trilt behoorlijk harder dan de Motorola MPx220. Dit is wel nodig ook omdat het toestel vrij klein is en anders nauwelijks te voelen is in een jaszak.

Tijdens het telefoongesprek zelf kan vrij weinig worden ingesteld, het gesprek kan niet worden opgenomen, wat misschien een klein nadeel is. Ook is het jammer dat de handsfree functie niet direct kan worden benaderd vanuit het menu, men moet hiervoor de groene 'accept' knop ingedrukt houden. Zonder dit te weten is dit een heel zoekwerk: men zal zich vergissen in een poging het toestel even 'snel' op de handsfreemodus te krijgen.

Standaard bij het Windows Mobile platform is er een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie is uitstekend te gebruiken en verdient dan ook een pluim.

De Qtek 8020 heeft 40-toons polyfone beltonen die prima klinken, al worden er eigenlijk helemaal geen speciale beltonen meegeleverd. Slechts korte zakelijke toontjes of notificatiegeluiden zijn aanwezig, geschikt voor het melden van een SMS-bericht of systeemgeluid. Naast de standaard WAV en MIDI-ondersteuning kunnen er beltonen in WMA-formaat gebruikt worden. Dit formaat, Windows Media Audio genaamd, is een eigen geluidsformaat van Microsoft en stukken kleiner als het reguliere WAV en vergelijkbaar met MP3, vaak zelfs nog kleiner. MP3-ringtones worden niet ondersteund ondanks dat men dit misschien wel van WM 2003 Second Edition had verwacht. De Mio 8390 heeft standaard wél MP3 ringtones, dankzij een kleine softwareaanpassing van Mio zelf is het bij dit toestel wel mogelijk. Maar wie heeft eigenlijk MP3 nodig als WMA wordt ondersteund? Er zijn vele converteerprogramma`s beschikbaar, en zelfs met Windows Media Player 10 kan met hiervoor uit de voeten.

Beeldscherm

In vergelijking met de oudere generatie Smartphones (Orange SPV, e100) is het scherm van de Qtek 8020 op alle vlakken enorm verbeterd. Het 65.535 (16-bit) kleuren TFT scherm oogt enorm helder en strak, de verbetering is dusdanig goed dat het scherm wat dat betreft in de buurt komt van de Sharp GX-30, ook al heeft het scherm van de Qtek 8020 een resolutie van 176 x 220 pixels, in plaats van 240 x 320 pixels. Verder ligt de kleurweergave van de GX-30 wat hoger met 260.000 (18-bit) kleuren. Toch is het verschil in leesbaarheid en helderheid minimaal te noemen.

In week 28 verwacht men de Orange SPV C550 (ook bekend als Qtek 8200) op de markt die een net als de Sharp GX20/30 een 2.2” 240 x 320 (QVGA) TFT heeft. Dit is dan ook direct de eerste Smartphone met een dergelijk high-end scherm, maar velen zullen volgen, zowel Windows Mobile als Symbian Series 60. Zowel voor gewone toestellen als Smartphones zal de QVGA resolutie standaard worden.

Menu

Hier is de menustructuur volkomen gerelateerd aan het gebruikte OS, oftewel Operating System. Bij de Qtek 8020 gaat het hier zoals al vermeld om Windows Mobile 2003, Second Edition tot voor kort de meest recente Windows Mobile versie voor Smartphones.
Windows Mobile 5 heeft deze echter vervangen en is hiermee de nieuwste versie met vele veranderingen en verbeteringen. Het is te verwachten dat er voor de HTC Typhoon/Feeler series Windows Mobile 5 updates aankomen.

Ten opzichte van Windows Mobile 2003 is Second Edition voorzien van een hoop nieuwe protocollen en standaarden. Ook is ClearType geïntegreerd, een techniek van Microsoft die letters erg scherp en helder op het scherm doen weergeven. Het verschil is behoorlijk te noemen: vooral SMS-berichten lezen stukken prettiger.

Ook het Compact .NET framework ontbreekt ook niet die het werk van softwareprogrammeurs stukken eenvoudiger maakt en geavanceerde toepassingen toelaat. Bij Windows Mobile 2003 SE komen nog andere wijzigingen aan bod: Een nieuwere versie van Internet Explorer, ingebouwde MMS-client, en wat kleine (naams)wijzigingen, plus een Windows-logo bij de 'Start' knop.

Wanneer men voor Start kiest zal men direct merken dat de snelheid van Windows Mobile 2003 subliem is met de 8020. Met dit toestel is het enorm soepel navigeren door de menu`s heen zonder enige irritante vertragingen, waar niet erg veel verandering in komt als men een aantal programma’s tegelijkertijd heeft openstaan. Het opstarten duurt wellicht even maar zelfs voor een Smartphone is het toestel snel klaar voor gebruik.

Wat als eerste opvalt wanneer men het toestel heeft aangezet, is het rijtje iconen bovenaan. Dit zijn normaliter het programma`s die het meest gebruikt worden, wanneer met even met het toestel werkt en een aantal programma`s gebruikt, is te merken dat deze 'quicklaunch' iconen veranderen naar een soort snelkoppelingen van de programma`s die net gebruikt zijn. Dit is gewoon erg handig, zeker als men een bepaald programma vaak nodig heeft. Ook is er in het scherm te zien welke afspraken op dit moment zijn gepland, of opkomende afspraken of 'tasks' (taken). Ook is hier erg snel het profiel van het toestel aan te passen zoals besproken is.

Natuurlijk is het homescreen niet het enigste. De aanwezige lijst met programma’s, oftewel het programmamenu / Menu Start, wordt geopend door voor 'Start' te kiezen met de linkerfunctietoets. Dit doet al meteen vertrouwd aan voor de Windows-PC gebruiker. Er is vervolgens een lijst te zien met alle programma`s die op het toestel staan, bovenaan staan gewoonlijk 'Berichten', 'Contacten' , 'Kalender' en 'Internet Explorer'. Deze programma`s zijn standaard ook als quicklaunch iconen te vinden in het homescreen.

Alle menu`s, wallpapers, iconen en dergelijke zijn helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan de Qtek 8020. Zoals op de afbeeldingen te zien is kunnen er prachtige thema`s worden gedownload die in een handomdraai te installeren zijn. Alle thema’s zijn op gebaseerd op XML wat veel lijkt op HTML en dus ook eenvoudig aan te passen is.

Telefoonboek

Het toestel heeft een erg uitgebreid en krachtig telefoonboek, direct benaderbaar vanuit het homescreen (contacten), wat handig te gebruiken is. Per contact kan enorm veel extra informatie worden ingevoerd: Voornaam, Achternaam, Telefoon werk, Mobiele telefoon, Telefoon thuis, Email, Telefoon werk 2, Telefoon thuis 2, Categorieën (zakelijk, persoonlijk of overig), Pager nummer, Autotelefoon, Fax werk, Fax thuis, Telefoon assistent, Radiotelefoon, Email 2, Email 3, Webpagina, Aangepaste beltoon, Opslaan als (volgorde naam achternaam => voornaam of andersom), Functie, Afdeling, Bedrijf, Werkadres, Priveadres, Ander adres, Notities, Verjaardag, Jubileum, Naam partner, Naam kinderen en de Naam van zijn of haar assistent.

De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op 'persoonlijk' en 'zakelijk' voor degenen die de contactpersonen van werk- en thuis uit elkaar willen houden. Het filter is echter alleen praktisch als de contacten als 'persoonlijk' of 'zakelijk’ zijn ingesteld.

De Qtek 8020 beschikt over CallerID: een techniek die een vooraf ingestelde foto van de beller laat zien op het display. De software waarmee een foto kan worden gekoppeld aan een contactpersoon is een apart programma en staat los van het telefoonboek. Jammer dat men niet direct vanuit de contactpersonenlijst een foto kan toevoegen, tenzij men de genoemde speciale software daarvoor start. Een foto toevoegen aan een contact werkt prima en het programma werkt vlot, in tegenoverstelling tot de CallerID-software die op de Mio 8390 wordt gebruikt. Niet alleen werkt het programma samen met het snelle fotoalbum, er kan zelf namelijk een locatie voor de foto worden opgegeven. Dit zonder dat het toestel onnodig lang op afbeeldingen doorzocht wordt.

Een groot nadeel van de CallerID-software op de Qtek 8020 is dat de afbeelding lang niet altijd even goed in beeld komt. De hoofdoorzaak hiervan is omdat de naam en nummer van de beller altijd in het midden staan, en de positie van de tekst op geen enkele manier gewijzigd kan worden. Gevolgd hiervan is dat de afbeelding vreemd genoeg alleen overlapt kan worden of juist heel klein kan zijn.

Messaging

Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen heeft ook de 8020 alle mogelijkheden aan boord op het gebied van messaging: SMS, MMS, en IMAP/POP3 e-mail, zelfs het bekende instant-messagingprogramma MSN Messenger is standaard aanwezig.

Alle messagingfuncties zijn terug te vinden onder ‘Berichten’, wat een betere benaming is dan ‘Inbox’ die eerst werd gebruikt. Men ontvangt hier immers niet alleen MMS, e-mail en SMS berichten maar deze hier ook verstuurd en bewaard, voor als het bericht bijvoorbeeld wat later verstuurd moet worden. Zoals in Microsoft Outlook het geval is hier een mappenindeling aanwezig met 'Inbox', 'Verzonden' ' en ‘Verzonden Items’. Het werken met SMS, e-mail en MMS leverde overigens geen problemen op en de aanwezige MMS-editor steekt logisch in elkaar. Een handigheid hieraan is onder andere een teller voor de grootte van het bericht in kilobytes. Dit is vooral handig omdat iedere netwerkaanbieder een maximumlimiet hanteert hoe groot de MMS mag zijn.

Niet direct een nadeel voor iedereen maar toch een opmerking die genoemd moet worden over het messaginggedeelte. De opzet is niet altijd even fijn te gebruiken omdat bepaalde mappen zoals ‘Inbox’ en ‘Outbox’ alleen benaderbaar zijn met de menukeus ‘Show Folders’. Als er SMS-berichten bekeken of verstuurd willen worden, in welke map dan ook, komt men sowieso terecht in de laatstgebruikte map. Dit is standaard inbox, maar het was veel fijner als hier nog de mappenweergave met alle mappen tussen zat, zonder dat deze apart benaderd moet worden.

E-mails van toestel/PC kan ook worden gesynchroniseerd, zo heeft men alle mails altijd bij de hand. Deze optie kan natuurlijk ook in ActiveSync, het synchronisatieprogramma, worden uitgeschakeld. SMS en MMS berichten kunnen niet worden gesynchroniseerd maar er zijn diverse goede backup-utillities verkrijgbaar op de markt die een totaaloplossing kunnen bieden, zoals SpriteBackup. Meer over de synchronisatiemogelijkheden van de Qtek 8020 is verderop te lezen.

Connectivity

Een essentieel onderdeel voor een Smartphone. De synchronisatiemogelijkheden zijn dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. Zoals eerder op NieuweMobiel te lezen was is dit een erg sterk punt van Windows Mobile toestellen, en daarmee dus ook de Qtek 8020. De eerder genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al (bijna) automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. Deze kabel heeft als groot voordeel dat deze in standaard mini-USB is uitgevoerd, wat niet alleen een hoop andere apparaten gebruiken, maar waarmee het ook nog eens mogelijk wordt het toestel via de USB-poort op te laden.

Voordat men kan synchroniseren moeten Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook geïnstalleerd zijn. Deze programma’s, waarvan de laatste ook een prima e-mail programma is worden bij de verkoopversie meegeleverd op CD. Zijn beide programma’s eenmaal geïnstalleerd dan gaat de rest bijna vanzelf. Synchroniseren met de PC gaat in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile devices aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd, maar er wel data kan worden bekeken en over worden gezet op het toestel. De installatie van Microsoft Outlook is hier dus niet nodig – er wordt immers niets gesynchroniseerd. In beide gevallen, zowel met een permanente- als gastverbinding kan men de bestanden op het toestel bekijken via het ‘Mobiel Apparaat’ icoon.

Voor draadloze bestandsoverdracht en communicatie beschikt de Qtek 8020 over Infrarood en Bluetooth. Deze laatstgenoemde techniek kan vrijwel zonder problemen worden gebruikt om te internetten met het toestel, binnen 10 meter van een PC met Bluetooth, ActiveSync en een internetverbinding. Het versturen van bestanden is uiteraard ook mogelijk, of dit nu via Bluetooth of infrarood gaat, het maakt niet uit.

Voor het surfen op internet is Internet Explorer aanwezig, de bekende browser die door menigeen ook wordt gebruikt op de PC. Deze is ook aanwezig in Windows Mobile en is behoorlijk verbeterd en veranderd. Browsen op HTML pagina`s gaat sneller dan met de vorige versies en het programma eist veel minder geheugen, wat te merken is wanneer men uitgesurft is. Het toestel blijft redelijk snel en wordt niet merkbaar trager. De weergave van HTML pagina`s is aan te passen zodat de content altijd op het scherm past. Deze techniek is ook terug te zien in Opera, de browser die al veel eerder bekend is van de PC, en al eerder in Symbiantoestellen aanwezig was. Opera is ook te krijgen voor gebruik onder Windows Mobile, in tegenoverstelling tot deze browser kan Internet Explorer voor de Smartphone nog steeds niet overweg met frames.

Geheugen

Net als bij de andere Windows Mobile toestellen is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een computer. Er is standaard ongeveer 28 MB opslaggeheugen in het toestel wat voor de gebruiker beschikbaar is. Het totale werkgeheugen van het toestel is 32 maar komt neer op 24 MB, wat beschikbaar is voor non-systeemapplicaties. Meer dan genoeg om programma’s vlotjes te laten draaien wat ook merkbaar was, de snelheid van het toestel is zoals eerder te lezen was uitstekend.

Verder bevat het toestel 64 MB ROM, hierop staat het besturingssysteem en diverse voorgeïnstalleerde programma`s. De behoorlijke grootte van de ROM is daarbij een uitkomst, vele extra programma’s zijn standaard op het toestel geïnstalleerd, zonder dat dit opslagruimte in beslag inneemt ten koste van de gebruiker. Wilt men alsnog opslagruimte vrij maken dan kan dit met behulp van een erg praktisch programma, genaamd Space Maker. Hiermee is het mogelijk om SMS-berichten, E-mail berichten, belgeschiedenis en dergelijke mee te verwijderen.

Ondersteund door de Qtek 8020 is het miniSD-geheugenformaat, de sterk verkleinde variant van het gewone SecureDigital. Op de foto is duidelijk te zien hoe klein miniSD exact is. Een test met zowel de bijgeleverde 256 MB als een 512 MB kaartje leverde geen enkel probleem op en met 256 MB aan opslag is ruimtetekort ook niet snel een probleem meer. Voor wie echt meer opslagruimte wilt is het mogelijk op een grotere geheugenkaart te kopen. Momenteel zijn al kaartjes van 2 GB verkrijgbaar op de markt.

Ook is miniSD ook veel goedkoper en beter alom verkrijgbaar als het ‘lastige’ DV-RS MMC formaat gebruikt door enkele Nokia Symbian-toestellen. Het geheugenslot van de vorige generatie Windows Mobile Smartphones, zoals de Motorola MPx200 en Orange SPV e200, is benaderbaar vanaf de zijkant en dus volledig hot-swappable. Jammergenoeg is deze handige eigenschap verloren gegaan sinds de komst van de HTC Typhoon (en daarmee de Qtek 8020). Het toestel heeft de geheugenkaart op een Nokia-achtige manier ingebouwd, dus direct onder de batterij. Een voordeel hiervan is dat men veel ruimte bespaart omdat er geen constructie noodzakelijk is die het kaartje in- en uit het toestel kan schuiven, wat resulteert in een erg compact toestel. Toch weegt het niet op tegen het eerder genoemde nadeel: het is onmogelijk het kaartje te verwisselen terwijl het toestel aanstaat! Het toestel dient eerst uitgezet te worden waarna de geheugenkaart verwisseld kan worden, wat behoorlijk omslachtig is.

Camera

De Qtek 8020 beschikt over een goede VGA camera die gelijk is aan alle toestellen van de HTC Typhoon en Feeler serie. Het is hiermee mogelijk om heldere, kleurechte en scherpe kwaliteitsplaatjes te schieten die vergelijkbaar zijn met die van de Sony Ericsson K700i, Sharp GX-20 of Nokia 6230. In vergelijking met de meeste megapixel toestellen wat minder, maar het is in ieder geval te zeggen dat de VGA camera van de Qtek 8020 tot de top behoort voor het huidige VGA-segment. In zekere zin is het zelfs zo dat de kwaliteit beter is als de megapixelfoto’s van de Motorola MPx220! Deze foto’s vallen enorm tegen qua kleurechtheid en hebben veel sneller last van ruis. Hier lijkt de flits van het toestel niet erg veel aan bij te dragen. Al met al is het dan ook niet verstandig om in de verleiding te raken van megapixels en fotoresoluties. Al met al hoeft dit eigenlijk helemaal niks te zeggen als men kijkt naar de foto’s van de Qtek 8020 en Motorola MPx220.

De Qtek 8020 kan foto’s maken met een maximumresolutie van (640 x 480 pixels, VGA), daarnaast kan ook 320 x 240 pixels gebruikt worden en 160 x 120 pixels, die laatste resolutie is speciaal geschikt voor MMS. Het is ook mogelijk om videofilmpjes op te nemen. De lengte hiervan is onbeperkt en wordt in principe alleen gelimiteerd door de grootte van de geheugenkaart. Men kan in een resolutie van 176 x 144 pixels of 128 x 96 pixels filmen. Net als de gemaakte foto’s zien de video’s er prima uit.

Feit is wel dat het jammer is dat de resolutie beperkt is tot 176 x 144 pixels in plaats van 240 x 320 pixels, de videoresolutie waarvan de SPV e200 en SPV m1000 gebruik kunnen maken. Ondanks dat zien de opgenomen filmpjes er haarscherp en kleurecht uit. De hoofdreden hierachter is dat de Qtek 8020 mpeg4-codering gebruikt, wat een wereld van verschil is met het mindere 3GP. Opgenomen filmpjes hebben de .MP4 bestandsextensie en kunnen probleemloos worden geopend met een programma als Bsplayer of mplayer classic. Hiervoor hoeft men geen aparte codecs te installeren.

Naast prima kwaliteit foto en video zijn er vele effecten instelbaar, zoals grijsschaal, negatief, sepia en cool (soort blauwtint). Ook compositie is mogelijk waarin er een template gebruikt wordt waar vervolgens de foto wordt ingezet. Het laatste wat verder nog ingesteld kan worden voor foto en video is de soort belichting die gebruikt wordt voor de omgeving. Wordt er nachtmodus gebruikt, dan is dit vooral handig voor donkere of slechtverlichte omgevingen.

Al met al zijn de foto + videomogelijkheden dik in orde, toch zijn er een paar kritiekpuntjes, zo werkt de zoomfunctie niet helemaal lekker. Het is alleen mogelijk in te zoomen bij de twee kleinste cameraresoluties. Bij 320 x 240 pixels is er een inzoommogelijkheid van 2x zoom en bij 160 x 120 pixels 3x zoom. Het is niet mogelijk om in te zoomen bij 640 x 480 pixels. Hoe meer er wordt ingezoomd, hoe lager de resolutie van de afbeelding wordt. Een voordeel hiervan is dat de originele scherpte van de afbeelding behouden blijft en men niet met geïnterpoleerde, en dus lelijke foto’s zit.

Aanwezige programma's

Omdat de Qtek 8020 een Windows Mobile OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide kalender/agenda, Windows Media Player, voicememo, snelkeuzemenu, takenlijst en calculator. Behalve deze standaardprogramma`s heeft men wederom weer gezorgd voor een prima task-manager en file-explorer die beiden goed zijn te gebruiken. Een goede foto/videoalbum-applicatie hoort hier ook bij.

Net als de kwaliteit van de software zit het gewoon goed met de hoeveelheid aanwezige programma’s. Een groot minpunt is echter het ontbreken van ingebouwde Office support. Helaas was er geen reader aangetroffen waarmee men Word, Excel, PDF en PowerPoint documenten mee kan openen. Voor mensen die alsnog Office-documenten op hun Smartphone willen bekijken is het mogelijk om de uitstekende viewer van Clearvue aan te schaffen. Deze viewer kan prima met genoemde Office-documenten overweg. Naast ClearVue is er nog gigantisch veel andere software te verkrijgen voor Windows Mobile. Van DivX bekijken op het toestel in een enorm hoge bitrate tot diverse goede spellen, of diverse andere tools zoals een notepad of afstandsbediening via Bluetooth – de mogelijkheden zijn enorm!

Games

Standaard staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Patience (in een nieuw grafisch jasje gestoken) en Jawbreaker, waarbij het de bedoeling is om de gekleurde balletjes weg te klikken en er zo min mogelijk over te houden. Over deze games is vrij weinig te zeggen, men kan ze leuk vinden of niet. Helaas zijn de games wel wat dun gezaaid en ontbrak er een extra spel zoals Rebound, wat ooit wel door Orange met de SPV e200 was meegeleverd.

Er zijn op allerlei manieren aan games te komen voor het Windows Mobile platforum, zowel echte executables geschikt voor Windows Mobile en JAVA-spellen. Een groot voordeel is dat Windows Mobile 2003 beschikt over het .NET framework, en met wat programmeervaardigheden kan hier goed gebruik van gemaakt worden.

Conclusie

Aan het einde van de review kan geconcludeerd worden dat de Qtek 8020 een gigantisch goede indruk heeft achtergelaten. Het toestel is op vrijwel alle punten enorm verbeterd ten opzichte van de vorige generatie Windows Mobile Smartphones. De 8020 is niet alleen klein en robuust, maar ook met de overige features zit het goed. Enkele highlights om de lijst beperkt te houden zijn onder andere de prima VGA foto/video camera, een strak en helder kleurenscherm, een lange standbytijd en niet te vergeten de snelle werking van het OS, Windows Mobile 2003 Second Edition.

Afgezien van de plaatsing van de geheugenkaart en de snel vies wordende achterkant kent de Qtek 80210 geen noemenswaardige grote nadelen. Wie vaak van geheugenkaart wilt wisselen zal er dan ook genoegen mee moeten nemen het toestel uit te moeten zetten. Ten opzichte van de SPV C500, iMate SP3 en Qtek 8010 is de fijne joystickbediening juist weer een enorm voordeel, want ook game-enthousiastelingen kunnen zo goed met het toestel overweg. De joystick is niet alleen erg soepel in de bediening maar leent zich ook prima voor spellen.

Velen hebben de Qtek 8020 en haar alternatieven al in het hart gesloten en dat is ook niet vreemd gezien de grote lijst met positieve punten. Dit alles maakt het toestel dan ook een beter alternatief dan de uiteindelijk veel duurdere Motorola MPx220.

De in week 28 verwachtte SPV C550, ook bekend als Qtek 8200, is definitief een MPx 220-killer met het indrukwekkende QVGA-scherm en goede megapixel camera. Binnenkort is zeer zeker een review op NieuweMobiel.NL te lezen, dus houd onze site in de gaten!


Vermelde toestellen