Qtek 8020 review


Een review van de populaire Qtek 8020 Smartphone, welke bijna geheel gelijk is aan de SPV C500 en T-mobile SDA. Dit is tevens de vierde review waar het toestel van dezelfde soort uitgebreid besproken gaat worden.

Een duidelijk verschil is echter dat de Qtek 8020 niet provider afhankelijk is zoals de SPV C500 of T-Mobile SDA : het toestel kan in principe met ieder netwerk of abonnementsvorm geleverd worden.

Vele leveranciers zagen al eerder brood in dit topconcept, dat van oorsprong uit de stallen van fabrikant HTC komt, geen onbekende maker van Windows Mobile-based toestellen. Zoals met alle HTC-toestellen gebeurt geeft men dan ook de mogelijkheid om leveranciers hun eigen versie uit te laten brengen. Raar is het dan ook niet dat er al diverse uitvoeringen op de markt zijn gekomen.

Het is zelfs zo dat het toestel bij een leverancier desgewenst uiterlijke gedaantewisseling kan ondergaan, en van wat extra functies wordt voorzien. Dit is terug te zien bij T-mobile met hun SDA en SDA Music. Net als de Qtek 8020 komen deze toestellen uit de HTC Typhoon / Feeler lijn, maar beiden hebben een iets afwijkende behuizing en vooral de SDA Music is een vreemde eend in de bijt. Uitgevoerd met speciale knoppen om muziek te bedienen dient dit toestel ook als een echte MP3-speler.

De SPV C500 en Qtek 8020 zijn dan ook hardwarematig bijna identiek, op zelfs wat kleine verbeteringen na: het laatstgenoemde toestel heeft een ander uiterlijk en joystickbediening wat het gebruiksgemak behoorlijk ten goede komt. De T-mobile SDA is afgeleid van de Qtek 8020 maar biedt wat provider gerichte extra`s, zoals sneltoetsen voor de informatiedienst T-Zones.

Het is voor niet iedereen even eenvoudig om de genoemde toestellen uit elkaar te houden, maar het is in ieder geval te zeggen dat de Windows Smartphone markt een enorme boost heeft gemaakt - dankzij HTC. Dit pakt natuurlijk ontzettend gunstig uit voor de consument die er een grotere keuzevrijheid aan overhoudt. Ook leveranciers hebben hier profijt van - zij kunnen het ontwerpen van een toestel mooi laten uitbesteden door een fabrikant die dit erg goedkoop kan en waar geen speciaal merklabel aan zit, zoals Samsung of Nokia.

Zoals te lezen was in de review van de SPV C500 was Orange de eerste die een Smartphone met Windows OS op de markt heeft gebracht, de SPV (Classic) genaamd. Dit toestel is in het tweede kwartaal van 2003 geïntroduceerd. Daarnaast kwam Qtek iets later met het alternatief voor de non-Orange gebruikers: de Qtek 7070, ook bekend als Orange SPV e100. Wederom heeft Qtek prima oplossingen voor netwerkonafhankelijke gebruikers. Qtek heeft vooral naam gemaakt met een goede mix tussen hard- en software en dwingt daarom ook respect af bij de zakelijke gebruikers van Pocket PC Phones en Smartphones.

Verder heeft de geschiedenis ons geleerd dat deze voorlopers vrij grote toestellen waren met een matig scherm en een zeer zwakke batterijtijd. Verder was de stabliteit en snelheid van het besturingssysteem niet om over naar huis te schrijven. De echt oudere versies, SPV en SPV e100 hadden nog geen ingebouwde camera en geen bluetooth-hardware aan boord. Bovendien draaiden deze toestellen nog Windows Smartphone 2002 in combinatie met 16 MB werkgeheugen, wat op zich al een erg beroerde combinatie is. Zeker in vergelijking met de Pocket Pc's van toen was de performance van de oudere SPV's een hele domper.

In tegenstelling tot de voorgangers zijn de eerste indrukken van de nieuwe HTC Typhoon/Feeler-series enorm goed te noemen, zo ook de Qtek 8020. Het toestel is niet alleen stukken kleiner en zit solide in elkaar, maar heeft ook een uitstekend scherm, infrarood, bluetooth en een goede ingebouwde VGA-camera. Kortom, men heeft met deze modellen het roer enorm omgegooid. Hoeveel vooruitgang de Qtek 8020 heeft geboekt ten opzichte van de oudere modellen, is gedurende de review meer over te lezen.

Zoals al eerder aangegeven is dit toestel een Smartphone, wat in feite wil zeggen dat het een echt OS aan boord heeft en veel meer mogelijkheden biedt dan een reguliere GSM. De twee grootste en bekendste besturingssystemen voor Smartphones op de markt zijn Symbian en Windows Mobile. De iMate Qtek 8020 is voorzien van Windows Mobile 2003 Second Edition. Een Windows Mobile 5 update ligt waarschijnlijk in het verschiet, maar niets is nog zeker.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 3 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Nieuwere Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen.

De Qtek 8020 wordt compleet geleverd met onder andere synchronisatie- en e-mailsoftware. In de doos treft men een gemiddeld aantal accessoires aan voor gebruik met het toestel. Een cradle en een USA-verloopstekker ontbreken vooralsnog in het pakket van de Qtek 8020.

• Toestel
• Batterij 1050 mAh
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Nederlandstalige handleiding en quickstart handleiding
• USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
• Bureaulader
• Draagtas met riemclip
• Stereo headset

Wat zit er bij het toestel?

Verwend als we zijn, is er zeker geen reden tot klagen over de kwaliteit van de meegeleverde accessoires. Zoals bij de SPV M1000 het geval is wordt er een stereo headset meegeleverd met verassend goede geluidskwaliteit. Verder geen enkele aanmerkingen op de overige accessoires, ook de handleiding is van prima in orde. In tegenoverstelling tot de ronduit matige handleiding die bij de Orange SPV C500 geleverd werd gaat deze handleiding wél wat dieper in op details, zoals het gebruik van de File Explorer en Taskmanager. Ook de nodige illustraties ontbreken niet. Voor de beginnende Smartphone gebruiker is er een Quickstart-handleiding meegeleverd die de broodnodige basisbeginselen bevatten.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel