Palm Treo 680 review


Palm OS leek op sterven na dood te zijn de afgelopen maanden. Na de Treo 650 die meer dan een jaar geleden op de markt getoond werd, was de verwachting dat men geen opvolgers meer zou zien.

Maar nu is daar ineens de Treo 680, de nieuwste Palm telg draaiend op het Palm OS en met een aantal nieuwe onderdelen die gebruikers zeker laten overstappen naar dit nieuwe model.

Naast de nieuwe Treo 680 is daar de Treo 750v, de Palm met Windows Mobile besturingsysteem, die sinds enkele maanden op de markt is. Dit toestel is speciaal bedoeld voor gebruikers die eens wat anders willen en vooral personen die Windows Mobile gebruiker zijn en ook eens met de Palm filosofie geconfronteerd willen worden. Van de Treo 750v is al eerder een review verschenen op NieuweMobiel.NL, de Treo 680 is nu aan de beurt.

Binnen de review zal natuurlijk aandacht worden besteedt aan de uiterlijke- en technische verschillen tussen de oude Treo 650 en de nieuwe 680. Beide hebben namelijk nog wel wat verschillen ondergaan die hieronder benoemd worden:

- Geheugen toegevoegd: De Treo 680 heeft 64 MB aan geheugen aanboord. Dit is bijna drie keer zo veel als de Treo 650. Gebruikers kunnen tot 2 GB aan geheugen gebruiken in het SD geheugenkaartslot
- Verbeterde mail en messaging: Exchange ActiveSync zal zorgdragen voor het synchroniseren van kalender, mail en contacten; SMS en MMS mogelijkheden zijn verder uitgebreid voor een betere gebruikerservaring
- Verbeterde webbrowser: De Blazer 4.5 browser is super snel door zijn slimme cache afhandeling en bevat diverse modi voor het bekijken van webpagina's
- Uitgebreidere multimedia opties: Gebruikers kunnen met de Treo 680 naar streaming muziek luisteren, MP3 of WMA bestanden afspelen en hun bestanden eenvoudiger beheren
- Ingebouwde inbelnetwerk (DUN) mogelijkheden: Gebruikers kunnen de nieuwe smartphone gebruiken als draadloze modem via Bluetooth
- Documents To Go: Gebruikers kunnen nu standaard Word en Excel bestanden bekijken, aanpassen en delen. Daarnaast kan men ook Adobe PDF bestanden en PowerPoint presentaties bekijken
- Bluetooth 1.2: Gebruikers kunnen eenvoudig met andere Bluetooth apparaten communiceren. De Treo 680 heeft ook verbeterde carkit en headsetondersteuning en ondersteuning voor meerdere gelijktijdige Bluetooth verbindingen
- Gloednieuwe telefoonapplicatie en gebruikersinterface
- Volledige gebruikershandleiding is op het toestel aanwezig
- Ingebouwde draadgebonden carkit applicatie
- Tijdens het vasthouden van de start toets krijgt men de meest recent geopende applicaties te zien
- Nieuw homescreen met vijf tabs
- Simpele favorieten weergave
- Geïntegreerde contacten gelijk in telefoonapplicatie
- Actieve belafbeeldingen
- Vereenvoudigde manier voor het voeren van groepsgesprekken
- VersaMail 3.5 bevat Exchange contactensynchronisatie
- AutoSync, elke combinatie van mail, kalender en contacten is mogelijk

De Treo 680 is het nieuwe model voor Palm de komende periode. Het toestel zal beschikbaar worden in diverse kleuren waaronder wit, rood, grijs en groen. Binnen de review zal de organisatie Palm niet meer worden aangeduid met PalmOne, maar met Palm. De Amerikaanse organisatie heeft een naamswijziging ondergaan in het afgelopen jaar.

- Toestel
- Batterij
- Oplader + vier verloopstekkers voor diverse landen
- Mono headset
- Datakabel
- Screenprotector
- Getting started CD + Palm PC Suite software
- Engelse handleiding

De bijgeleverde screenprotector is niet voorgesneden; van ieder Palm toestel staat het formaat van scherm gewoon voorgedrukt. De gebruiker dient zelf het plakkertje uit het vel te pulken en over zijn Treo te plakken. Toekomstige gebruikers wordt aangeraden dit zeker te doen, aangezien een screenprotector met een kras makkelijker te verteren is dan een Treo met kras.

De handleiding is, hoewel eigenlijk overbodig, toch goed doordacht en een extra aanvulling op wat er al aan uitleg wordt gegeven op het toestel zelf. De afbeeldingen zijn duidelijk, de indeling netjes en over het geheel goed voorzien. Jammer dat de handleiding niet in het Nederlands is, al is het niet geheel duidelijk of er een Nederlandse handleiding bij de Nederlandse versie van dit toestel geleverd wordt.

De meegeleverde mono headset klinkt aardig en wordt aangesloten op de poort aan de onderkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Een zwart beschermkapje wordt meegeleverd bij de headset. Een stereo headset kan men via de website van Palm aanschaffen en is een extra accessoire voor het toestel.

Met de datakabel kan de Treo worden gesynchroniseerd met een PC. Een docking station wordt niet meegeleverd, maar is wel als accessoire beschikbaar. De datakabel heeft in ieder geval een ingebouwde synchronisatieknop, waardoor de synchronisatie met een ander systeem werkelijk niet simpeler had kunnen worden gelegd.

Wat zit er bij het toestel?

Qua accessoires doet de Palm Treo 680 het gelijkwaardig aan de Treo 750v. Beide modellen bieden evenveel accessoires in de doos. De accessoires zijn verder ook compleet gelijkwaardig op de speciale Palm PC suite software na. In de doos vindt men de volgende onderdelen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra SD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Diverse kaarten zijn daarnaast al tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel