Palm Treo 680 review

Palm OS leek op sterven na dood te zijn de afgelopen maanden. Na de Treo 650 die meer dan een jaar geleden op de markt getoond werd, was de verwachting dat men geen opvolgers meer zou zien.

Maar nu is daar ineens de Treo 680, de nieuwste Palm telg draaiend op het Palm OS en met een aantal nieuwe onderdelen die gebruikers zeker laten overstappen naar dit nieuwe model.

Naast de nieuwe Treo 680 is daar de Treo 750v, de Palm met Windows Mobile besturingsysteem, die sinds enkele maanden op de markt is. Dit toestel is speciaal bedoeld voor gebruikers die eens wat anders willen en vooral personen die Windows Mobile gebruiker zijn en ook eens met de Palm filosofie geconfronteerd willen worden. Van de Treo 750v is al eerder een review verschenen op NieuweMobiel.NL, de Treo 680 is nu aan de beurt.

Binnen de review zal natuurlijk aandacht worden besteedt aan de uiterlijke- en technische verschillen tussen de oude Treo 650 en de nieuwe 680. Beide hebben namelijk nog wel wat verschillen ondergaan die hieronder benoemd worden:

- Geheugen toegevoegd: De Treo 680 heeft 64 MB aan geheugen aanboord. Dit is bijna drie keer zo veel als de Treo 650. Gebruikers kunnen tot 2 GB aan geheugen gebruiken in het SD geheugenkaartslot
- Verbeterde mail en messaging: Exchange ActiveSync zal zorgdragen voor het synchroniseren van kalender, mail en contacten; SMS en MMS mogelijkheden zijn verder uitgebreid voor een betere gebruikerservaring
- Verbeterde webbrowser: De Blazer 4.5 browser is super snel door zijn slimme cache afhandeling en bevat diverse modi voor het bekijken van webpagina's
- Uitgebreidere multimedia opties: Gebruikers kunnen met de Treo 680 naar streaming muziek luisteren, MP3 of WMA bestanden afspelen en hun bestanden eenvoudiger beheren
- Ingebouwde inbelnetwerk (DUN) mogelijkheden: Gebruikers kunnen de nieuwe smartphone gebruiken als draadloze modem via Bluetooth
- Documents To Go: Gebruikers kunnen nu standaard Word en Excel bestanden bekijken, aanpassen en delen. Daarnaast kan men ook Adobe PDF bestanden en PowerPoint presentaties bekijken
- Bluetooth 1.2: Gebruikers kunnen eenvoudig met andere Bluetooth apparaten communiceren. De Treo 680 heeft ook verbeterde carkit en headsetondersteuning en ondersteuning voor meerdere gelijktijdige Bluetooth verbindingen
- Gloednieuwe telefoonapplicatie en gebruikersinterface
- Volledige gebruikershandleiding is op het toestel aanwezig
- Ingebouwde draadgebonden carkit applicatie
- Tijdens het vasthouden van de start toets krijgt men de meest recent geopende applicaties te zien
- Nieuw homescreen met vijf tabs
- Simpele favorieten weergave
- Geïntegreerde contacten gelijk in telefoonapplicatie
- Actieve belafbeeldingen
- Vereenvoudigde manier voor het voeren van groepsgesprekken
- VersaMail 3.5 bevat Exchange contactensynchronisatie
- AutoSync, elke combinatie van mail, kalender en contacten is mogelijk

De Treo 680 is het nieuwe model voor Palm de komende periode. Het toestel zal beschikbaar worden in diverse kleuren waaronder wit, rood, grijs en groen. Binnen de review zal de organisatie Palm niet meer worden aangeduid met PalmOne, maar met Palm. De Amerikaanse organisatie heeft een naamswijziging ondergaan in het afgelopen jaar.

- Toestel
- Batterij
- Oplader + vier verloopstekkers voor diverse landen
- Mono headset
- Datakabel
- Screenprotector
- Getting started CD + Palm PC Suite software
- Engelse handleiding

De bijgeleverde screenprotector is niet voorgesneden; van ieder Palm toestel staat het formaat van scherm gewoon voorgedrukt. De gebruiker dient zelf het plakkertje uit het vel te pulken en over zijn Treo te plakken. Toekomstige gebruikers wordt aangeraden dit zeker te doen, aangezien een screenprotector met een kras makkelijker te verteren is dan een Treo met kras.

De handleiding is, hoewel eigenlijk overbodig, toch goed doordacht en een extra aanvulling op wat er al aan uitleg wordt gegeven op het toestel zelf. De afbeeldingen zijn duidelijk, de indeling netjes en over het geheel goed voorzien. Jammer dat de handleiding niet in het Nederlands is, al is het niet geheel duidelijk of er een Nederlandse handleiding bij de Nederlandse versie van dit toestel geleverd wordt.

De meegeleverde mono headset klinkt aardig en wordt aangesloten op de poort aan de onderkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Een zwart beschermkapje wordt meegeleverd bij de headset. Een stereo headset kan men via de website van Palm aanschaffen en is een extra accessoire voor het toestel.

Met de datakabel kan de Treo worden gesynchroniseerd met een PC. Een docking station wordt niet meegeleverd, maar is wel als accessoire beschikbaar. De datakabel heeft in ieder geval een ingebouwde synchronisatieknop, waardoor de synchronisatie met een ander systeem werkelijk niet simpeler had kunnen worden gelegd.

Plus- en minpunten Palm Treo 680

  • Ergonomisch vormgegeven, enorm handig in gebruik
  • Handig beginscherm
  • Palm aanpassingen in het menu
  • SMS chatmogelijkheden
  • Stabiel
  • Volledig toetsenbord
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Geen JAVA ondersteuning
  • Geen WLAN/Wifi
  • Niet voldoende innovatie voor huidige markt
  • Ontvangststerkte
  • VGA camerakwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

Qua accessoires doet de Palm Treo 680 het gelijkwaardig aan de Treo 750v. Beide modellen bieden evenveel accessoires in de doos. De accessoires zijn verder ook compleet gelijkwaardig op de speciale Palm PC suite software na. In de doos vindt men de volgende onderdelen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra SD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Diverse kaarten zijn daarnaast al tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.

Uiterlijk

Uiterlijk is niet het eerste waar men aandenkt wanneer men een Palm voor zich ziet. Toch heeft men bij Palm gemeend daar meer mee te gaan doen. Het ultieme voorbeeld is de nieuwe Treo 680 die dus in een groot aantal verschillende kleuren beschikbaar zal zijn. De grootste verschillen met de Treo 650 zijn de afwezigheid van de externe antenne, het feit dat de SD geheugenkaart in de rechterkant van het toestel geplaatst moet worden, de SIM kaart achter de batterij geplaatst is en dat het toetsenbord en soft keys een volledig nieuwe opzet hebben gekregen. Verder is het toestel vooral een Palm gebleven met al zijn charmes en uiterlijk. De cover en het toetsenbord van deze Palm Treo 680 zijn bijna hetzelfde als die van de Treo 750v.

Qua afmetingen en gewicht is de Palm niet moederslichtste of -kleinste. Het is een redelijk groot toestel dat ook nog eens flink aan het gewicht is met zijn 157 gram. Het toestel is daarbij wel een stuk lichter dan de oude Treo 650, maar drie gram zwaarder dan de 750v. Het grote voordeel van de Treo is het feit dat het toestel enorm goed in de hand ligt. Beter dan welk ander model dan ook. Het toestel gaat op in de handpalm van de gebruiker en men merkt eigenlijk niet eens meer dat het toestel zwaarder weegt dan de andere modellen. Qua handzaamheid is er momenteel geen betere vormfactor met toetsenbord op de huidige markt beschikbaar. Dat mag Palm in zijn zak steken.

Opvallend bij deze nieuwe Palm is natuurlijk als eerste de afwezigheid van die ellendige externe antenne. Deze is nu geïntegreerd wat gevolgen heeft gehad voor de ontvangststerkte, maar daarover later meer. Verder valt de volledig nieuwe lay-out van het toetsenbord op. Palm heeft hiermee grote stappen gemaakt in positieve richting. De overzichtelijkheid van het toetsenbord is enorm verbeterd, maar ook de bediening van de centrale toets is verbeterd.

Ook de bediening van het volledige toetsenbord is momenteel één van de beste op de markt. De eenvoud waarmee men alles vindt op het toetsenbord, de positie van de toetsen en de precies goede achtergrondverlichting maken dit toestel tot een compagnon die iedere gebruiker met drang naar het typen van enorm veel berichten zeker zal aanspreken.

Tijdens het vasthouden van het toestel is de gewichtsverdeling en de positie in de handpalm zo goed dat men met één of twee duimen zonder moeite lange berichten kan tikken. Modellen als de i320 van Samsung en Nokia E61 kunnen daar simpelweg niet aan tippen.

Loopt men verder om het toestel heen dan vallen een aantal dingen op. Als eerste natuurlijk de nieuwe indeling van de sneltoetsen en centrale toets onder het scherm. Men gebruikt het aanraakgevoelige scherm vaker bij het Palm OS dan bij het Windows Mobile OS. De Treo 750v is beter one-handed ingericht dan de 680 en dat heeft vooral te maken met het gebruikte besturingssysteem. Deze laat sneltoetsen onder het scherm niet toe en heeft daarvoor andere opties.

Op de linkerzijkant vindt men als gebruiker de volumetoetsen en een sneltoets. Deze kan zelf worden ingesteld. Op de rechterzijkant is een klepje geplaatst met daarachter het SD geheugenkaartslot. Het slot kan men heel eenvoudig bereiken en het verwijderen van de geheugenkaart gaat zonder enige moeite.

De onderkant bevat de aansluiting voor de stereo headset, de interfacepoort voor de datakabel en de oplaadconnector. Het is niet te snappen dat men bij Palm nog steeds vasthoudt aan de oude connector standaard. Deze standaard maakt het alleen maar moeilijker voor menig gebruiker, al zijn er wel genoeg accessoires beschikbaar via de Palm website. Het gaat vooral om de afwezigheid van een mini-USB aansluiting. Heel langzaam gaan steeds meer merken naar deze standaard en een dergelijke poort had niet misstaan op de Treo 680

De bovenkant bevat de infraroodpoort en de toets waarmee men het geluid kan uitschakelen. Erg handig! De achterkant bevat de camera met spiegel, speaker, aansluiting voor de carkit en de stylus. De positie van de stylus is handig gekozen, maar de gebruikte materialen rond het gat waar men de stylus in plaats zijn ronduit beroerd.

Over het geheel kan gezegd worden dat het toestel een robuust karakter heeft. Het toestel zit goed in elkaar, men kan overal goed bij en alles is op de juiste ergonomische positie geplaatst. Het ontwerp van het toestel zit enorm goed in elkaar en de diverse onderdelen zoals toetsen doen volwassen aan.

Echter het toetsenbord van de Treo is van een kwaliteit die men nergens anders ziet. De ergonomie en de snelheid waarmee men kan invoeren op het toetsenbord is ronduit netjes. Het werkt enorm goed en blinkt op elk vlak uit qua bedieningsgemak.

Opvallend is dat de resettoets verdwenen is in het toestel. Het toestel resetten is simpelweg de batterij verwijderen en dan opnieuw opstarten.

Uithoudingsvermogen

De nieuwe Treo 680 moet het met een batterij doen die gelijkwaardig is aan die van de Treo 750v. Kijkt men naar de batterijtijd dan scoort de Treo 680 niet veel beter dan de 750v. Een dag of drie is maximaal haalbaar en dan heeft het toestel nog niet eens 3G/UMTS zoals de 750v. Nee, de batterij van de Treo modellen is niet sterk. Ook deze Palm telg heeft niet bepaald een goede batterijtijd.

Het opladen van het model doet men via de lader. Laden via de datakabel is er niet bij helaas. Het toestel volledig opladen duurt ongeveer anderhalf uur.

Belkwaliteit

Eén van de minpunten aan de Treo 600 was de inferieure belkwaliteit. Ondanks de grote antenne wist de 600 op dit punt niet te overtuigen, daar op sommige momenten het geluid zelfs helemaal wegviel. Gelukkig heeft palmOne op dit punt zijn huiswerk goed gedaan. Van wegvallende gesprekken is geen sprake meer en hoewel de belkwaliteit wanneer de handsfree modus wordt gebruikt een beetje dof overkomt, kan deze gerust ‘goed’ worden genoemd. Ook aan de andere kant van de lijn werd alles duidelijk ontvangen, en dat is maar goed ook, want ook voor een PDA crossover geldt nog altijd dat de belkwaliteit één van de belangrijkste aspecten van de telefoon is. GROEPSGESPREKKEN!

De gesprekkenlijst opent men niet meer met een druk op de groene knop. In het toestel is nu een speciaal gloednieuwe telefoonapplicatie en gebruikersinterface opgenomen. Het homescreen dat nu bestaat uit vijf verschillende tabs zorgt ervoor dat men alle informatie kan opvragen. De belangrijkste tab is het onderdeel gesprekkenlijst waarin alleen ingekomen en uitgaande gesprekken door elkaar benoemd worden en aangeduid met een groen pijltje naar rechts of een geel naar links. Men kan nu direct een contactpersoon bellen of een bericht sturen door de persoon uit de lijst te selecteren.

Trillen en een beltoon over laten gaan doet de Treo 680 als de beste, en dat het aantal funky trancemuziekjes beperkt is kan het toestel niet worden aangerekend. Doordacht is ook het feit dat het harder zetten van het geluid via de dubbele knop aan de zijkant van het toestel altijd even moet worden bevestigd. Misschien een stap teveel, maar een typisch Palm OS onderdeel.

Beeldscherm

Maakte de Treo 600 nog gebruik van een CSTN scherm met een resolutie van 160 x 160 pixels, de 650 en de 680 maken gebruik van een volwaardig TFT scherm met een resolutie van 320 x 320 pixels. Daar is totaal geen verschil ingekomen. Ook het aantal kleuren is gelijkwaardig gebleven tussen de 650 en de 680. Beide hebben 65.536 kleuren en dat is toch wat aan de magere kant naast modellen met 262.000 kleuren of zelfs 16.000.000 kleuren. Palm had hier een update moeten plegen.

De bediening met de bijgeleverde stylus gaat razend snel. Wel echter een puntje van kritiek: om krassen te voorkomen ligt het scherm iets verzonken in het toestel. Dit zorgt ervoor dat het enige oefening kost om snel door lange menu’s of documenten heen te leren scrollen: de eerste week zal de rand van het scherm vaak in de weg lijken te zitten.

Qua instellingen kan men de helderheid aanpassen en de achtergrondverlichting uitschakelen na een ingestelde periode. Zelfs tijdens het bellen kan de verlichting worden uitgeschakeld, een handige functie die batterijtijd bespaart.

Menu

Eén van de sterke punten van Palm OS is altijd de simpele menustructuur geweest. Hoewel het soms even wennen is dat niet het rode ‘cancel’ knopje is maar juist de Home knop die men weer naar het hoofdmenu brengt, kan wel worden gesteld dat Palm OS wat dit punt betreft nog altijd een voorsprong heeft wat andere fabrikanten betreft volgens een groot aantal Palm gebruikers.

Het enige nieuwe onderdeel wat te ontdekken is, is een speciaal snelkeuzemenu dat men kan opvragen via het vasthouden van de starttoets en de meest recent geopende applicaties toont en daarnaast het al besproken homescreen met vijf aparte tabbladen. Deze tabbladen zullen binnen de review besproken worden onder elk specifiek onderdeel.

In het hoofdmenu kan door middel van een keuzemenu boven in beeld gemakkelijk een selectie worden gemaakt uit de aanwezige programma’s, bijvoorbeeld door te selecteren op ‘multimedia’ of ‘games’. Ook kan er worden gekozen de programma’s in een lijst, of juist als grote pictogrammen weer te geven. Beide mogelijkheden bieden zo hun voordelen. Een lijstweergave zorgt ervoor dat er meer programma’s op een scherm passen; de pictogramweergave zorgt voor meer overzichtelijkheid en biedt ook esthetische voordelen.

Programma’s worden gestart door er één keer op te klikken met de stylus. Multitasken zoals op bijvoorbeeld Windows Mobile toestellen is slechts beperkt mogelijk, maar het is nog maar de vraag of dat erg is. De opstarttijd van applicaties op Palm OS is zoveel lager dan op een van haar tegenhangers, dat in de praktijk geen tijdsverlies zal worden geleden. Daarnaast blijven essentiële applicaties als de agenda functie gewoon op de achtergrond draaien, zodat zij direct oproepbaar zijn. Het enige probleem kan optreden wanneer men bijvoorbeeld tijdens het navigeren een inkomend telefoongesprek heeft. Tegelijk het telefoongesprek voeren en navigeren is er voor het toestel niet bij.

Op de Treo zijn vooraf enkele hulpprogramma’s geïnstalleerd waarmee in enkele simpele stappen kan worden geleerd ofwel met de stylus ofwel met één hand het toestel te bedienen. In het laatste geval wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de center knop in het midden van de bedieningstoets, maar gezegd moet worden dat bediening met de stylus de voorkeur geniet.

Er kan naar hartelust worden gesleuteld aan het uiterlijk van het Palm OS. Voor zover het telefoongedeelte van het toestel kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor het weergeven van achtergronden; het PDA gedeelte kan worden voorzien van allerhande kleurschema’s.

Helaas doet het allemaal nog wat verouderd aan en zijn er amper wijzigingen met de Treo 650. Windows Mobile en Symbian producten zijn in de afgelopen periode verder doorontwikkeld. Palm lijkt compleet stil gestaan te hebben en alleen nog maar gebruikt te kunnen worden door personen die bij Palm blijven zweren. Het menu toont dat eigenlijk het beste aan.

Telefoonboek

Op het gebied van het telefoonboek ook geen directe veranderingen met de Treo 650. Behalve dat het telefoonboek nu onderdeel is van het speciale homescreen onderdeel dat toegevoegd is aan de Treo 680. Daarnaast zijn er nu actievere belafbeeldingen. Wat dat precies inhoudt was niet direct duidelijk. De afbeeldingen worden in ieder geval getoond wanneer een contactpersoon belt of wanneer men een contactpersoon gaat bellen.

Werkelijk iedere mogelijke relevante eigenschap van een persoon kan worden opgeslagen. Daaronder de achternaam, voornaam, afbeelding, beltoon, bedrijfsnaam, titel, nummer (werk), nummer (thuis), nummer (mobiel), emailadres, instant messaging adres, website, thuisadres, werkadres, verjaardag, geboortedag en nog vier zelf in te vullen onderdelen. Wat nog belangrijker is dat deze data kan worden uitgewisseld met programma’s zoals Outlook. Ook het beheren van contactpersonen is vanwege de uitgebreide mogelijkheid tot rangschikken erg gemakkelijk. Jammer is echter wel dat het niet mogelijk is een kleine afbeelding van iemand voor diens naam te plaatsen in de lijst zelf of de afbeeldingen mee te synchroniseren vanuit Outlook.

Het is tevens niet mogelijk te sorteren op voornaam, achternaam. Iets dat node gemist moet worden in de Treo 680. Jammer dat dit nog niet toegevoegd is. Groepen instellen is wel mogelijk. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een nieuwe contactpersoon, het verplaatsen tussen de SIM kaart en het toestel, het verzenden van een contact via Bluetooth, email, SMS of infrarood. Men kan tevens de grootte van het lettertype aanpassen in de contactpersonenlijst. Een ander voordeel is dat de contacten nu gelijk geïntegreerd zijn in telefoonapplicatie.

Messaging

Mede dankzij de sneltoets voor email- en SMS-berichten is de Treo 650 een dankbaar toestel als het op messaging aankomt. Het invoeren van berichten op de Treo 680 is werkelijk een pretje. Het toetsenbord is zo enorm handig, ergonomisch goed uitgevoerd en het toestel valt zo goed in de handpalm dat men elke keer weer geniet tijdens het invoeren van tekst. De snelheid van het invoeren ligt erg hoog en alle benodigde functies zitten op de juiste positie op het volledige QWERTY toetsenbord. Door op de ALT-toets te drukken wordt er een pop-up menu geopend waarin de gebruiker de keuze heeft uit diverse speciale tekens. Niet alle tekens worden namelijk op het toetsenbord getoond als secundaire functie.

Alle onderdelen die betrekking hebben tot messaging vindt men onder het gelijknamige onderdeel. Daar worden alle berichten getoond op de emailberichten na. Deze vindt men onder een eigen onderdeel dat wordt ondersteund door een mailapplicatie genaamd Versamail.

SMS-berichten kunnen eenvoudig worden gemaakt en tijdens het schrijven van een bericht kan men overschakelen naar een MMS bericht. De tekst gaat dan niet verloren. Een goede oplossing en integratie van het geheel. Het speciale SMS chat onderdeel van de Treo 750v vindt men in de Treo 680 ook terug. Als men de inbox opent wordt van diverse contactpersonen het laatste ingekomen bericht getoond. Door één van deze contactpersonen te selecteren komt men in de berichtengeschiedenis. Alle ingekomen en uitgaande berichten worden nu in een soort van chatvenster getoond. Het heeft wel veel weg van MSN messenger met de toevoeging dat het hier gaat om SMS- en MMS-berichten en de mogelijkheid tot het toevoegen van emoticons.

MMS-berichten versturen gaat zonder enige moeite. Het toestel toont de toegevoegde data op de slide en men kan daarnaast meerdere slides toevoegen mocht dat nodig zijn. Ook is het mogelijk een preview te krijgen van de MMS voordat men deze verstuurt. De grootte van het lettertype kan worden aangepast naar eigen keuze.

Diverse vooraf geïnstalleerde berichten zijn aanwezig in het toestel. Ook kan de gebruiker een handtekening instellen voor SMS of MMS berichten. Andere opties als een ontvangstbevestiging of een leesbevestiging kunnen zonder moeite worden verstuurd. In de geopende SMS berichten worden netjes de links en telefoons aangegeven, zodat men daar gelijk mee kan doorzetten

Mail werkt via de applicatie Versamail. Dit onderdeel staat los van de SMS en MMS berichten. Het werkt verder gelijkwaardig aan dat onderdeel, maar heeft een aantal toevoegingen speciaal voor gebruikers van email. Men kan filters instellen, omvanglimieten voor berichten instellen, automatisch bijlagen downloaden berichten sorteren per onderwerp, verzender, grootte of datum en eenvoudig een account instellen voor alle mail. Diverse Nederlandse providers zijn standaard aanwezig in het toestel. Maar mocht men een ander account hebben dan is deze ook in te stellen.

Push mail is aanwezig op het toestel, maar dan alleen via een Microsoft Exchange. Met de ingebouwde Microsoft Exchange ActiveSync kan men de agenda, contactpersonen en email draadloos met de Microsoft Exchange Server van het bedrijf synchroniseren. Andere clients zijn niet direct aanwezig. Bijlagen tot 5 MB kunnen worden zonder moeite gedownload en daarna kan men via de diverse programma’s deze bekijken en bewerken. Het beveiligen van mail berichten en of accounts is ook mogelijk.

Connectivity

Na de Treo 600 en de 650 heeft de nieuwe Treo 680 op een aantal punten weer een update gekregen. Jammer is dat Wifi enkel via een insteekkaart in het SD slot mogelijk is, maar in relatie tot andere punten moet gemeld worden dat het toestel toch wel verbeterd is.

Eén van deze uitbreidingen is het nieuwe Bluetooth 1.2 dat standaard aanwezig is in het toestel. Gebruikers kunnen nu eenvoudiger met andere Bluetooth apparaten communiceren. De Treo 680 heeft ook verbeterde carkit en headsetondersteuning en ondersteuning voor meerdere gelijktijdige Bluetooth verbindingen. Deze punten waren echt een must-have vanuit de oude Treo 650 en zijn goed opgepakt in de Treo 680.

Infrarood is ook aanwezig in het toestel. Bij de 680 is de infraroodpoort op de bovenkant van het toestel geplaatst. De Treo 750v had de poort nog op de rechterkant zitten. Het ontvangen en versturen van data via infrarood is mogelijk.

Een modem is nu ook aanwezig. De Treo 650 moest deze nog missen waardoor gebruikers niet de EDGE internetverbinding van het toestel konden gebruiken voor hun laptop. Een kabelverbinding tussen beide leverde namelijk geen verbinding op, omdat het toestel geen modem aanboord had. De Treo 680 heeft wel een modem aanboord en ondersteunt inbelnetwerken (DUN) via Bluetooth, infrarood of kabelverbinding.

Ook over de synchronisatie met anders systemen niets dan lof. Hotsync werkt als vertrouwd; na installatie van de software is letterlijk één druk op in de datakabel ingebouwde knop voldoende om de synchronisatie op te starten. Foto’s en videos worden automatisch overgezet, wat ook geldt voor afspraken en contacten uit bijvoorbeeld Microsoft Outlook. Het bijgeleverde Palm Desktop maakt de installatie van third party ontwikkelaars wel heel gemakkelijk.

UMTS, nog WLAN is aanwezig in de Treo 680. Dat is een keuze en waarschijnlijk in relatie tot de batterijtijd. Deze is al niet te best en met deze functionaliteiten waarschijnlijk nog minder.

Geheugen

Het geheugen is uitgebreid in de nieuwe Treo 680. Het toestel biedt nu 64 MB aan, dat was bij de Treo 650 nog 23 MB. Wanneer men daar niet genoeg aan heeft is er nog het slot voor SD en MMC geheugenkaarten. Zowel op het intern geheugen als op de geheugenkaart kunnen naar hartelust programma’s en mediabestanden worden opgeslagen. Via het programma Card Info kan men informatie over de programma’s en bestanden op de kaart, alsmede over bijvoorbeeld de nog beschikbare ruimte worden opgevraagd.

Camera

Ondanks het feit dat de camera van de Treo 680 maar over een resolutie van 640 x 480 pixels beschikt, kunnen er toch nog redelijke foto’s mee worden gemaakt. De video’s, met een resolutie van 352 x 288 pixels, zijn ietwat pixelig. Over het geheel gezien moet wel worden gemeld dat een VGA camera niet meer kan in deze tijd. De kwaliteit is voor een dergelijke camera wellicht aardig, maar men had minstens een 1.3 Mpixel camera en misschien wel een 2.0 Mpixel camera in het toestel moeten plaatsen.

De camera heeft verder weinig om handen. Men kan het opstarten via de optie in het menu en daarnaast een aantal eigenschappen aanpassen. Dat is het dan ook wel. De camera van de Treo 680 heeft twee resoluties (640 x 480 en 320 x 240 pixels), 2x digitale zoom, drie effecten (Normaal, Zwart & Wit en Sepia), de keuze om het sluitergeluid uit te schakelen en datum & tijd weer te geven in de foto. De naam van de afbeelding en het opslagmedium kunnen ook worden bepaald.

De video heeft gelijkwaardige mogelijkheden met daarbij de aantekening dat men de geluidsopname in of uit kan schakelen en dat er twee andere resoluties zijn voor de video; namelijk 352 x 288 en 176 x 144 pixels.

Nadat de foto’s en video’s gemaakt zijn worden deze opgeslagen in het fotoalbum. Deze bestaat uit een aantal mappen met daarin alle data. Het fotoalbum gaat automatisch naar de map waar de afbeeldingen en video’s worden opgeslagen. Men kan de data versturen via Bluetooth of infrarood, verwijderen, verplaatsen, een slideshow starten en een nieuw album aanmaken.

Afbeeldingen kunnen op het volledige scherm getoond worden en aangepast. Een afbeeldingseditor is aanwezig in het toestel die een aantal kleine aanpassingen aan de afbeeldingen kan toevoegen. Men kan de afbeeldingen draaien, tekst aan toevoegen en lijn tekenen. Het is ook mogelijk om van de afbeeldingen de EXIF foto informatie op te vragen. Leuke toevoeging voor gebruikers die hier naar op zoek zijn.

Over het geheel gezien kan de camera totaal niet overtuigen. De kwaliteit is redelijk, maar niet van deze tijd. De Treo 680 loopt enorm achter op andere modellen en had minstens een 1.3 Mpixel camera mee moeten krijgen. Ten opzichte van de Treo 750v is dat dus een achteruitgang en ten opzichte van de markt een totale stilstand.

Aanwezige programma's

Bij de Treo 680 wordt niet alleen software geleverd voor de PC en Mac maar ook voor op het toestel zelf. Naast de standaard software worden deze onderdelen hieronder besproken. Als eerste de standaard onderdelen als de agenda, takenlijst, notitielijst, calculator, wereldklok, voicememo (nieuwe op de Treo 680) en de aanwezige Internet browser.

Qua kalender amper veranderingen met de Treo 650. Het toestel biedt een goede en overzichtelijke kalenderapplicatie met alle mogelijke opties en onderdelen. Men kan simpel agendapunten toevoegen en deze worden ook zonder moeite gesynchroniseerd met Outlook of een ander programma. De software is buitengewoon eenvoudig, en de mogelijkheid om snel te switchen tussen dag, week, maand en itemspecifieke look is ondertussen met overgave gekopieerd door andere fabrikanten.

Andere onderdelen als de takenlijst, notitielijst, calculator, wereldklok en voicememo spreken voor zich. De voicememo is een nieuw onderdeel in de Treo 680.

De ingebouwde webbrowser Blazer 4.5 voldoet, is snel door zijn slimme cache afhandeling en bevat diverse modi voor het bekijken van webpagina's. Maar over het geheel gezien is het geen browser met de kwaliteiten zoals Opera die bezit. Men kan er verder vrij eenvoudig pagina’s mee bekijken.

PocketTunes is de nieuwe MP3 speler binnen deze Palm Treo. De applicatie werkt simpel, men kan afspeellijsten instellen, maar een equalizer ontbreekt. Ook het feit dat men geen mono headset meegeleverd krijgt nodigt nu niet uit om het toestel als MP3 speler te gaan gebruiken. Het nadeel van het Palm OS is daarnaast dat men niet tegelijk muziek kan luisteren en bijvoorbeeld een agendapunt kan aanmaken. Echt handig is de optie MP3 speler dus niet binnen het toestel.

In relatie tot extra software die met toestel meegeleverd wordt moet men ook kijken naar een programma als Documents To Go. Met Documents To Go kunnen uitstekend Microsoft Word, Excel, Powerpoint en PDF bestanden worden bekeken en al dan niet worden bewerkt.

Documents To Go is momenteel één van de beste programma’s op het gebied van het bekijken en beheren van documenten. Men kan ook nieuwe documenten aanmaken in het toestel, bestanden onderverdelen per categorie, inzoomen, een spellingscheck uitvoeren, woorden tellen en binnen de Excel variant ook formules toevoegen.

De PDF lezer kan alleen bestanden bekijken. Aanpassen is niet mogelijk. Bestanden kunnen worden over het gehele scherm of alleen een gedeelte van het scherm worden bekeken.

De Quicktour is een handige functie die een gebruiker snel de basale functies van de Treo leert kennen. Opbouwend in ‘moeilijkheidsgraad’ leert de gebruiker snel de bedieningsmogelijkheden van het toestel kennen, waarmee eigenlijk de complete handleiding overbodig wordt gemaakt. Klasse!

Het SIM telefoonboek en de SIM services zijn onderdelen die op de SIM kaart geïnstalleerd zijn. Deze worden door de provider in dit geval Vodafone aangeleverd.

Games

Vooraf zijn er geen games op de Treo 680 geïnstalleerd. Men moet het doen met wat eigen software die men op het toestel moet installeren.

Extra's

Een vergelijking tussen de Treo 750v en de Treo 680 wordt hieronder gegeven. Duidelijk is zichtbaar dat onderdelen als het toetsenbord en de plaatsing van de infraroodpoort bij beide verschillend is.

Conclusie

Niemand verwachtte eigenlijk meer een opvolger van de Treo 650 vanuit Palm. Maar daar is nu ineens de nieuwe Treo 680, een model dat op het eerste gezicht qua uiterlijk veel veranderd is maar onderhuids amper wijzigingen kent. Uiteindelijk moeten na de review de punten op een rijtje gezet worden.

Onder deze punten de vrij matige camera die eigenlijk niet meer van deze tijd is in een dergelijk model. Men had minstens een 1.3 Mpixel camera moeten plaatsen, maar een 2.0 Mpixel camera was het beste geweest. Dat is momenteel namelijk de standaard binnen de markt.

De ontvangststerkte is ook iets dat erg tegenvalt en invloed heeft op de belkwaliteit. Palm zal het ontkennen, maar uit tests is gebleken dat het toestel hiermee moeite heeft. Ook de batterijtijd is niet opperbest. Drie dagen zijn hooguit haalbaar!

Het ontbreken van WLAN/Wifi en JAVA ondersteuning zijn punten waarover een gebruiker zou kunnen vallen. Maar menig Palm gebruiker zal daar niet naar kijken.

De doelgroep van dit product is dan ook alleen benieuwd naar de nieuwe onderdelen en of men moet overstappen van de Treo 650 naar de 680. Deze Palm kenners en intensieve gebruikers zullen niet vallen over het feit dat het toestel voor de huidige markt achterhaald is en te weinig innovatieve onderdelen heeft meegekregen. Nee, men zal voor het toestel gaan omdat enkele onderdelen zijn toegevoegd als het nieuwe beginscherm, de SMS chatmogelijkheden, de aanpassingen in het menu en het nieuwe ontwerp van het toetsenbord en het toestel.

Over het geheel gezien is de Treo 680 binnen de markt en ten opzichte van andere fabrikanten achterhaald en is amper verbeterd op punten die men aanspreekt. Nee, de Treo 680 is en blijft alleen maar bedoeld om aan te tonen dat het Palm OS niet dood is en dat gebruikers van de Treo 650 nu kunnen overstappen naar het nieuwe model; de Treo 680. De vraag is alleen hoeveel gebruikers er nog zullen overstappen naar de 680, want Nokia biedt de E-series, HTC biedt diverse Windows Mobile modellen en Palm zelf biedt de Treo 750v aan. Al deze modellen kunnen veel meer, bieden meer waar voor hun geld en leveren een product af dat binnen de huidige markt een standaard is. Helaas is de Treo 680 daarvoor te achterhaald en heeft het model simpelweg amper innovatieve nieuwe onderdelen; hoe mooi het Palm OS ook is en blijft met al zijn voordelen.


Vermelde toestellen