Orange SPV M3000 review


De Orange SPV M3000 is een compleet nieuw toestel van de bekendste leverancier van Windows Mobile toestellen, deel uitmakend van de HTC Wizard-serie.

Hoewel deze zeer compacte PocketPC Phone geen opvolger is van de populaire SPV M500 is, is dit toch een zeer welkome aanvulling in de markt van kleine, handzame PocketPC Phones: devices die exponentieel populair worden. Ook de SPV M3000 is een goede voortzetting van die lijn door de vele features die het toestel biedt; namelijk ingebouwd Wireless LAN, een volwaardig QWERTY-toetsenbord, Windows Mobile 5.0 en een 1.3 megapixel camera met flits.

Met deze genoemde eigenschappen vormt de SPV M3000 (HTC Wizard) een goede aanvulling op de huidige SPV M500, ook bekend als HTC Magician. Dit toestel is als eerste in zijn soort enorm populair geworden door het aantrekkelijke formaat, de features en de prijs. Inmiddels is bij HTC duidelijk wat de markt echt wil en zal daarom ook in de komende periode meer compacte PocketPC Phones op de markt brengen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor PocketPC phones van 'traditioneel' formaat. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat (wél met de nodige functies!) ongeschikt en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. De M3000 en M500 zijn dit beiden wel en maken dan ook deel uit van een compleet nieuwe generatie voor PocketPC toestellen. De modellen volgen elkaar niet echt op, de echte opvolger van de M500 is de SPV M600 (HTC Prophet). Dit nieuwe model biedt een aantal nieuwe features maar de form factor is eigenlijk hetzelfde gebleven. Met het uitschuifbare keyboard hoort de SPV M3000 thuis in een andere tak van kleine PocketPC phones.

Naast de veel duurdere SPV M5000 ofwel HTC Universal mag de M3000 zich een veel compacter en goedkoper alternatief noemen. Hoewel het toestel het zonder 3G moet doen ontbreken Wireless LAN en een echt QWERTY-keyboard niet. Daarnaast is er in een ontwerp gekozen voor een andere processor en een miniSD-geheugenkaartslot. Waar de oude HTC Magician het zonder Windows Mobile 5.0 moet doen is de HTC Wizard wél voorzien van de jongste versie van Windows Mobile.

Alle genoemde toestellen, zo ook de SPV M3000, M5000 en M500, zijn gefabriceerd door HTC, de grootste hardwarefabrikant van Windows Mobile devices ter wereld. HTC levert dit model aan Orange als branded provider model dat ook bekend is onder de namen T-mobile MDA Vario, O2 XDA mini S, E-plus Pocket PDA en de non-branded modellen Qtek 9100 en i-mate K-Jam. De wijzigingen in het model ten opzichte van de andere genoemde ODM modellen ligt hem in de gebruikte homescreen, extra applicaties en een andere accessoire pakket. Tevens is het mogelijk dat er tussen de modellen verschillen zijn qua uiterlijk.

Naast voordelen in de vorm van WiFi en een QWERTY-keyboard bieden Smartphones en PDA-Phones bij voorbaat al veel meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en executables. Wie enkel de Samsung E720, Nokia 6230i of Sony Ericsson K750i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een Smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (1250 mAh)
- Draagtas voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
- Nederlandstalige snelstart handleiding
- Nederlandstalige handleiding (uitgebreid)
- USB datakabel (kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden)
- Bureaulader
- Stereo headset
- 512 MB mini-SD geheugenkaart

Bij het toestel worden twee Nederlandse handleidingen aangetroffen. De ene is de gewone standaardhandleiding en bij de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat men kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan.

Hoewel beide handleidingen Engelstalig zijn en direct vanaf HTC komen is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goede verzorgd boekje die zeker de moeite eens waard is om door te bladeren mocht met specifieke problemen tegenkomen met de Orange SPV M3000. Neem er wel de tijd voor, de gewone handleiding bevat maarliefst 144 pagina's.

Wat zit er bij het toestel?

De hoeveelheid accessoires die in de doos van de Orange SPV M3000 aanwezig was, was rijkelijk voorzien van diverse accessoires en een geheugenkaart van maarliefst 512 MB. Inbegrepen is het volgende:

Behalve de handleidingen wordt er namelijk ook nog een extra case meegeleverd waarin de M3000 gedragen kan worden. Deze case is er echter niet één van het kaliber 'luxe lederen case' maar een meer standaard nylon tasje met riemclip. Wat wel een leuke oplossing is, is de sluiting van de case. Normaal gesproken is vooral bij dit soort standaard cases een eenvoudige drukknopsluiting te zien, echter bij de M3000 is dit anders opgelost. De meegeleverde case beschikt namelijk over een heuse magneetsluiting, wat inhoudt dat er geen vervelende drukknoppen meer gebruikt hoeven worden en de voordelen van een magneetstripsluiting zijn dan ook duidelijk: een betere en snellere toegang tot het toestel zal resulteren in een efficiënter gebruik van de case.

De overige accessoires zijn vrij standaard maar al met al kan gezegd worden dat de SPV M3000 met genoeg accessoires geleverd wordt.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel