Orange SPV M1000 review


Alweer onze derde review op van een toestel bestuurd door het Microsoft-operating systeem gaat over de SPV m1000 van Orange, eigenlijk een Orange-branded Qtek 2020.

Dit is niet zomaar een smartphone zoals de SPV e200, maar een zeer krachtige Pocket PC-telefoon met onder andere een touchscreen. Men levert dit toestel sinds begin mei dit jaar en is de eerste Pocket PC-telefoon verkrijgbaar bij Orange. Al is het feit niet nieuw dat er Pocket PC-telefoons verkrijgbaar zijn in combinatie met een specifieke netwerkaanbieder. Zo had Telfort (voorheen O2) al de primeur met zijn O2 XDA die sinds het derde kwartaal van 2002 leverbaar was. Tegenwoordig is het gewoon opvallend dat in feite hetzelfde model ook leverbaar is bij T-mobile en binnenkort Vodafone, respectievelijk onder de namen MDAII en VDA, dit zijn ook beiden een Qtek 2020. Toch maakt Orange hier weer onderscheid, de SPV m1000 wordt namelijk zeer compleet geleverd met eventueel het TomTom Navigator 3 pakket wat gebruikt kan worden voor navigatie. Van dit pakket kan men verderop in de review een kleine en heldere review vinden, die duidelijk zal aangeven wat precies het TomTom pakket inhoudt.

Maar wat biedt een Pocket PC voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een Pocket PC of PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De Orange SPV m1000 is uitgevoerd met een 400 MHz processor waarmee erg zware applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 128 MB dynamisch geheugen en een enorm touchscreen met hoge 320 x 240 resolutie, een aanraakgevoelig scherm. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de m1000 hiermee bediend kan worden. Ook PDF, Word, Excel en Powerpoint zijn standaard geïntegreerd. Door dit alles maakt het hem bij voorkeur geschikt voor navigatie via GPS – en dit heeft Orange wederom slim aangepakt door een compleet pakket te leveren met het TomTom navigatieprogramma.

- Het toestel zelf
- 2x 1200 mAh batterijen
- CD-ROM met Microsoft ActiveSyc 3.7, Microsoft Outlook 2002 en handleidingen in PDF formaat.
- Engelstalige handleiding
- Cradle/houder met USB aansluiting waarin de SPV m1000 geplaatst kan worden
- Bureaulader
- 2x Stalen stylus
- Stereo headset
- Lederen beschermetui met riemclip
- Plug voor bureaulader zodat het toestel zonder cradle kan worden opgeladen
- Screenprotector, om over het scherm te plakken en daardoor het scherm te beschermen
- CD-ROM TomTom Navigator 3 + kaarten Benelux
- Nederlandse quickstart-handleiding TomTom
- GPS ontvanger met aansluiting voor in de sigarettenaansteker
- Houder met zuignap voor in de auto
- Oplader voor in de auto

Wat zit er bij het toestel?

In de enorme doos treft men eveneens een enorm aantal accessoires aan naast een uitgebreid TomTom pakket, het is te zeggen dat toestel enorm compleet wordt geleverd met alle mogelijke extra's. Het volgende is inbegrepen:

De handleiding van Orange is vreemd genoeg in het engels terwijl er wel het Nederlandse internetadres van Orange (www.orange.nl) achterop staat. Toch heeft men waarschijnlijk voor een algemene handleiding die voor alle talen geschikt is, vandaar dat Orange deze bij voorkeur in het engels levert. Dit maakt de duidelijkheid van de handleiding er absoluut niet minder op, al is het wel vervelend dat er geen Nederlandstalige handleiding als extra bij zit, dan viel er nog te kiezen.

De duidelijke handleiding is mooi in kleur gedrukt en is goed te lezen. Jammer genoeg zit deze Engelstalige handleiding vol met fouten - plaatjes en stappen die niet kloppen, dit geldt ook voor de uitleg over Bluetooth. Men kan het toestel via Bluetooth wel koppelen, maar er kunnen helemaal geen gegevens worden uitgewisseld, dit wordt ook niet beschreven in de handleiding. Ook de woordenlijst van deze handleiding klopt niet, wilt men iets weten over de camera dan wordt er verwezen naar pagina 58 waar uiteindelijk iets over ActiveSync blijkt te staan. Deze oneffenheden kwamen ook terug bij de handleiding van de SPV e200 van Orange, dit heeft ook weer te maken met verouderde software. Orange zou er daarom ook goed aan doen een recente handleiding mee te leveren.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel