Orange SPV M1000 review

Alweer onze derde review op van een toestel bestuurd door het Microsoft-operating systeem gaat over de SPV m1000 van Orange, eigenlijk een Orange-branded Qtek 2020.

Dit is niet zomaar een smartphone zoals de SPV e200, maar een zeer krachtige Pocket PC-telefoon met onder andere een touchscreen. Men levert dit toestel sinds begin mei dit jaar en is de eerste Pocket PC-telefoon verkrijgbaar bij Orange. Al is het feit niet nieuw dat er Pocket PC-telefoons verkrijgbaar zijn in combinatie met een specifieke netwerkaanbieder. Zo had Telfort (voorheen O2) al de primeur met zijn O2 XDA die sinds het derde kwartaal van 2002 leverbaar was. Tegenwoordig is het gewoon opvallend dat in feite hetzelfde model ook leverbaar is bij T-mobile en binnenkort Vodafone, respectievelijk onder de namen MDAII en VDA, dit zijn ook beiden een Qtek 2020. Toch maakt Orange hier weer onderscheid, de SPV m1000 wordt namelijk zeer compleet geleverd met eventueel het TomTom Navigator 3 pakket wat gebruikt kan worden voor navigatie. Van dit pakket kan men verderop in de review een kleine en heldere review vinden, die duidelijk zal aangeven wat precies het TomTom pakket inhoudt.

Maar wat biedt een Pocket PC voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een Pocket PC of PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De Orange SPV m1000 is uitgevoerd met een 400 MHz processor waarmee erg zware applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 128 MB dynamisch geheugen en een enorm touchscreen met hoge 320 x 240 resolutie, een aanraakgevoelig scherm. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de m1000 hiermee bediend kan worden. Ook PDF, Word, Excel en Powerpoint zijn standaard geïntegreerd. Door dit alles maakt het hem bij voorkeur geschikt voor navigatie via GPS – en dit heeft Orange wederom slim aangepakt door een compleet pakket te leveren met het TomTom navigatieprogramma.

- Het toestel zelf
- 2x 1200 mAh batterijen
- CD-ROM met Microsoft ActiveSyc 3.7, Microsoft Outlook 2002 en handleidingen in PDF formaat.
- Engelstalige handleiding
- Cradle/houder met USB aansluiting waarin de SPV m1000 geplaatst kan worden
- Bureaulader
- 2x Stalen stylus
- Stereo headset
- Lederen beschermetui met riemclip
- Plug voor bureaulader zodat het toestel zonder cradle kan worden opgeladen
- Screenprotector, om over het scherm te plakken en daardoor het scherm te beschermen
- CD-ROM TomTom Navigator 3 + kaarten Benelux
- Nederlandse quickstart-handleiding TomTom
- GPS ontvanger met aansluiting voor in de sigarettenaansteker
- Houder met zuignap voor in de auto
- Oplader voor in de auto

Plus- en minpunten Orange SPV M1000

  • Krachtigste PDA/telefoon combinatie tot nu toe met 400Mhz xScale CPU en 128 MB geheugen
  • Standaard Word, Excel, Powerpoint, PDF-viewer
  • Groot TFT touchscreen met hoge resolutie
  • Goede VGA camera, prima foto's + video
  • Compleet navigatiesysteem met TomTom mogelijk
  • Compatibel met alle Pocket PC-software
  • Afmetingen en gewicht van het toestel
  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Bepaalde bugs in het besturingssysteem, geen taskmanager of snelle batterijaanduiding
  • Netwerkontvangst matig en niet altijd betrouwbaar
  • Geen Wireless LAN
  • Engelstalige handleiding die tekortschiet op sommige punten

Wat zit er bij het toestel?

In de enorme doos treft men eveneens een enorm aantal accessoires aan naast een uitgebreid TomTom pakket, het is te zeggen dat toestel enorm compleet wordt geleverd met alle mogelijke extra's. Het volgende is inbegrepen:

De handleiding van Orange is vreemd genoeg in het engels terwijl er wel het Nederlandse internetadres van Orange (www.orange.nl) achterop staat. Toch heeft men waarschijnlijk voor een algemene handleiding die voor alle talen geschikt is, vandaar dat Orange deze bij voorkeur in het engels levert. Dit maakt de duidelijkheid van de handleiding er absoluut niet minder op, al is het wel vervelend dat er geen Nederlandstalige handleiding als extra bij zit, dan viel er nog te kiezen.

De duidelijke handleiding is mooi in kleur gedrukt en is goed te lezen. Jammer genoeg zit deze Engelstalige handleiding vol met fouten - plaatjes en stappen die niet kloppen, dit geldt ook voor de uitleg over Bluetooth. Men kan het toestel via Bluetooth wel koppelen, maar er kunnen helemaal geen gegevens worden uitgewisseld, dit wordt ook niet beschreven in de handleiding. Ook de woordenlijst van deze handleiding klopt niet, wilt men iets weten over de camera dan wordt er verwezen naar pagina 58 waar uiteindelijk iets over ActiveSync blijkt te staan. Deze oneffenheden kwamen ook terug bij de handleiding van de SPV e200 van Orange, dit heeft ook weer te maken met verouderde software. Orange zou er daarom ook goed aan doen een recente handleiding mee te leveren.

Uiterlijk

De SPV m1000 is een Pocket PC en dat is ook te zien, vooral het grote scherm wat enorm opvalt en de afmetingen zijn hier ook naar, 130 x 70 x 18 mm. Hoewel het toestel best dun is weegt het geheel toch nog bijna 200 gram, erg zwaar voor een telefoon maar niet meer of minder dan de meeste huidige Pocket PC's. Hoewel de laatste generatie vele malen kleiner is. Verder is er helemaal geen toetsenbord aanwezig, de bediening gebeurt compleet met de bijgeleverde stylus in combinatie met het aanraakgevoelige scherm, wat overigens prima bevallen is en vlekkeloos gaat. Ook al heeft men nooit een PDA gehad het gebruik van de stylus is erg simpel en snel!

Met de vingers bedienen gaat ook maar daar word het scherm snel vies van plus er is de kans dat er per ongeluk verkeerde dingen worden aangeraakt, tenzij men de m1000 goed weet te bedienen met dunne en niet vette vingers. Ook specifieke Pocket PC functieknoppen vind men terug zoals de Kalender- en Contacten-sneltoets. Deze kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt in andere toepassingen. Verder een 5-richtingsbedieningstoets en een yes/no knop. Wanneer de groene ‘yes' knop wordt ingedrukt komt men terecht bij de telefoonfunctie en is er een numeriek toetsenbord in beeld zichtbaar.

Aan de zijkant bevinden zich de volumetoetsen, cameratoets en voicememo-toets. De achterkant bevat een antislip materiaal zodat het toestel erg lekker in de hand ligt. Het deel erboven waar de camera zich bevindt is voor een gedeelte zwart, maar de rest van de behuizing is zilver en alle knoppen zijn in verchroomd van erg chique en stijlvol aandoet, de SPV m1000 mag dan wel groot zijn maar is erg mooi om te zien.

Uithoudingsvermogen

Bij de SPV m1000 worden twee forse batterijen geleverd en dit blijkt absoluut geen overbodige luxe aangezien de batterij het maar 24 uur volhoudt bij normaal gebruik, net als de SPV e200. Het verschil hierin is dat grote scherm veel vraagt van de batterij. Wanneer er veel foto's of video's worden gemaakt is de batterijtijd nog minder. Zou men flight-mode aanzetten (er wordt dan geen contact gezocht met het GSM of GPRS netwerk) en geen foto's of video's maken, het scherm op halve helderheidinstelling zetten dan is twee dagen waarschijnlijk net haalbaar, wat ongeveer vergelijkbaar is met een Pocket PC als de Dell Axim X5 of een Compaq iPaq.

Belkwaliteit

Zelfs met deze alleskunner moet er gebeld kunnen worden. Dit gaat op een speciale manier, omdat het toestel geen toetsenbord heeft. Wil men naar iemand bellen door een nummer in te voeren dan moet men op de groene ‘accept' toets drukken. Er komt dan een numeriek toetsenbord in het beeldscherm, vervolgens kan het nummer worden ingetoetst door het scherm aan te raken. Ook de contactpersonenlijst kan vanuit hier benaderd worden zodat er een nummer uit die lijst gekozen kan worden. Wat de gesprekskwaliteit betreft, hier valt weinig over te melden. Tijdens de gesprekken is geen ruis waar te nemen en klinkt prima, zoals het hoort. Ook de handsfree functie werkt goed, de speaker kan behoorlijk hard worden gezet zodat het gesprek in een rumoerige omgeving toch nog goed te verstaan is. Voor handsfree conversatie kan ook het bijgeleverde headset worden gebruikt, deze biedt uitstekende geluidskwaliteit en is ook goed te gebruiken voor het beluisteren van muziek.

Jammer genoeg is de ontvangstkwaliteit van de m1000 heel erg afwisselend, soms ronduit slecht. Het is voorgekomen dat het toestel ruim twee uur naar een netwerk heeft gezocht! Ook later is het voorgekomen dat het toestel onnodig lang naar een netwerk zocht terwijl er voldoende bereik was. Na een Softreset (men start het toestel opnieuw op) is het opgelost maar het probleem komt telkens weer terug. Op plekken waar het bereik minimaal is scoort de m1000 niet zo best, één balkje of helemaal geen bereik en moet de meeste goedkope toestellen voor laten gaan op dit gebied. Dit is gewoon slordig en men zou verwachten dat een erg duur toestel als dit zeker net een zodanig goede ontvangst heeft als een budgetmodel.

Gemiste gesprekken kunnen onder ‘call history' worden weergegeven. Een lijst met personen wordt weergegeven waarvan de tijd, datum en hoelang er gebeld is weergegeven kan worden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde timers, hier kan precies bekeken worden voor hoelang er in totaal is gebeld. Er kan tevens worden gekozen om items van ‘call history' weg te gooien als ze ouder zijn dan een bepaalde datum.

De SPV m1000 beschikt over 16-toons polyfonische beltonen die verassend goed klinken, ook MIDI's die later op het toestel zijn gezet, standaard staan er 10 ‘zakelijk' klinkende beltonen in het toestel. Ook kunnen WAV beltonen gebruikt worden, jammer genoeg geen MP3 of WMA, vooral dat laatste zou interessant kunnen zijn omdat dit een klein formaat is én iets van Microsoft is, dus waarom niet in combinatie met een Microsoft OS?

Wat wel raar is dat eerst een nieuwe beltoon geïmporteerd moeten worden in het toestel. Dit is behoorlijk omslachtig, het lijstje staat niet op alfabetische volgorde en álle geluiden die in het toestel staan (WAV en MIDI) worden in het lijstje weergegeven. Dit zijn er bij voorbaat al erg veel dus het wordt er niet overzichtelijk op, de beltoon waar men op doelt wordt zo over het hoofd gezien. Als de nieuwe beltoon in de lijst is gevonden en geïmporteerd kan worden, dan staat de originele beltoon nog op de SD-kaart of in het telefoongeheugen. Dus staat hij er onnodig dubbel in.

Beeldscherm

Het beeldscherm is zoals eerder in deze review te lezen was een verhaal apart. Deze wordt namelijk ook gebruikt om de m1000 te bedienen. Hiervoor wordt een speciaal pennetje bijgeleverd waarmee dat mogelijk is, maar met de vingers kan de m100 ook bediend worden. Het gaat hier dus om een touchscreen. Dit scherm (TFT) zelf is enorm, 3.5” en heeft een resolutie van 320 x 240 pixels met 65.535 kleuren. Het scherm is erg goed te zien buiten in het zonlicht. Om de accu te sparen is er de mogelijkheid om het backlight op halve sterkte of zelfs helemaal uit te zetten. De netgenoemde resolutie en kleurdiepte zijn gangbaar voor een Pocket PC. Dankzij de hoge resolutie komen plaatjes ook erg helder en scherp over en dit is ook niet te vergelijken met een reguliere GSM zoals de Nokia 6230, maar er wordt dan ook gesproken over een toestel in een heel andere klasse. Het is bijna te zeggen dat de SPV m1000 geen telefoon meer is en het men nog verbaasd dat ermee gebeld kan worden.

Menu

Ook hier zijn weer opvallende verschillen te zien ten opzichte van een smartphone zoals de SPV e200. De m1000 draait op Pocket PC 2003 Phone Edition en heeft een echt startmenu in de linkerbovenhoek. Tikt men hierop met de stylus dan komt een menu tevoorschijn met een lijst programma's, die lijst kan overigens worden aangepast in tegenstelling tot het menu van de reguliere smartphones. Ook hier zijn enkele quicklaunch-icoontjes te zien, een soort snelkoppelingen van de meest gebruikte programma's. De overige programma's zijn te vinden in het submenu programs, ook de instellingen zijn te vinden in een submenu.

Wederom lijkt dit heel veel op Windows voor de gewone PC. Verder zijn er in het homescreen enkele andere snelkoppelingen naar de inbox, taken, etc. TomTom staat hier ook bij, zodat gelijk kan worden overgeschakeld naar de navigatiemodus. Ook Bluetooth kan hier direct worden ingeschakeld en de flight-mode (het toestel zoekt niet naar een netwerk) Wat nog gemist wordt is de batterijstatus. Erg vervelend, die is nergens in het scherm te vinden, daarvoor zal men naar ‘settings' moeten gaan. Ergens weggestopt bij System kan de batterijstatus worden bekeken. Het zou veel beter zijn wanneer men de batterijstatus op kon vragen in de startmenu-balk, maar ook hier zijn free- en sharewareoplossingen voor te krijgen, zoals Wizbar welke een hele hoop functionaliteit toevoegt. Toch zitten bepaalde menuonderdelen niet op een logische plaats, zoals ‘phone-settings'. Hier zijn geluiden in te stellen terwijl een ander onderdeel, ‘ sounds & notifications' ook al zo heet. Om een één of andere onduidelijke redenen wordt er bij het opstarten van het toestel ‘my info' weergegeven met verder een blank scherm, en niet direct de mogelijkheid om een pincode in te voeren.

De menusnelheid is in het begin erg goed te noemen, navigeren gaat prima met de metalen stylus en het menu is lekker snel, maar dit gaat drastisch achteruit wanneer er een aantal programma's op zijn gestart. Blijkbaar blijven die achter in het geheugen en worden niet afgesloten. Dit kan zelfs zo erg worden dat het toestel vastslaat, waarop deze gereset moet worden. De softreset-functie zit aan de onderkant, men kan er niet goed bij als het toestel in de cradle staat. Ook erg vervelend. Daarom is het sterk aan te raden om een taskmanager te installeren, wederom vervelend dat dit nou niet standaard aanwezig is, want zo valt er niet optimaal mee te werken. Standaard is er wel een mogelijkheid om programma's af te sluiten alleen zit deze (te) diep weggestopt.

Alle menu's, thema's, wallpapers, iconen en dergelijke zijn net als een reguliere smartphone helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan de SPV m1000.

Telefoonboek

Het telefoonboek kan worden gevonden onder het startmenu, men treft hier een lijst aan op alfabetische volgorde met telefoonnummer en welk soort nummer. Dit is niet veel anders dan bij bijvoorbeeld de Motorola MPx 200, maar hier kunnen de contacten ook worden gesorteerd op a-b, c-e, f-h, enz. Dit is heel eenvoudig als men een erg grote lijst contactpersonen heeft. Contactpersonen kunnen tevens worden gesorteerd per bedrijf (company) mits dit is ingesteld. Ook is er een zoekfunctie om op naam te zoeken zodat een naam snel gevonden is.

Messaging

De SPV m1000 heeft e-mail, MMS, SMS en MSN Messenger aan boord wat heel compleet is, maar standaard voor een Microsoft-operated smartphone. Mails en SMS-berichten zijn terug te vinden bij ‘inbox' met de bekende mappenweergave die ook bekend is van Microsoft Outlook Express op de PC. De berichten kunnen worden gesorteerd op datum, onderwerp en afzender. Wil men een e-mail versturen dan moet men eerst een ander account kiezen en jammer genoeg lukte het versturen van een mail niet. Orange levert hiervoor geen account die standaard is ingesteld. Wel kan er zelf een mailaccount aangemaakt worden wat ook wordt besproken in de handleiding. MSN Messenger werkt zoals men dit gewend is op de PC en op de SPV e200 en Motorola MPx 200, ook SMS werkt zonder problemen.

Op de SPV m1000 is een aparte MMS-editor geïnstalleerd. Ook werkt deze MMS-editor met dia's (slides) waarin per slide één foto/video audiofragment of tekst kan worden toegevoegd. In verband met de limiet die een MMS groot is kan men maar één videofragment toevoegen wat bij voorbaat al onder de 100 KB is. Dat levert behoorlijk wat beperkingen op, in de laagste resolutie kan dan een filmpje worden gemaakt van circa 5 seconden. Ook het versturen gaat lang niet altijd goed met grotere bestanden, men moet het telkens opnieuw proberen.

Connectivity

Onmisbaar voor een Pocket PC, het toestel werkt daarom ook naadloos met probleemloos met ActiveSync, het synchronisatieprogramma van Microsoft wat ook wordt bijgeleverd op de cd-rom. Met dit programma is het synchroniseren van contactpersonen, mails, afspraken en dergelijke mogelijk. Men kan hier meer over lezen in de review van de Motorola MPx 200 en de Orange SPV e200, beide toestellen werken ook probleemloos met dit prima synchronisatieprogramma. Bij de SPV m1000 wordt net als de SPV e200 een cradle/houder geleverd waarin het toestel is in te zetten en zo kan worden aangesloten op de USB poort. Ook wordt het toestel automatisch opgeladen via de USB poort wat erg praktisch is. Bluetooth en infrarood zijn ook aanwezig. Infrarood werkt zonder problemen maar met Bluetooth kon men geen enkele gegevens uitwisselen, wat ook niet beschreven stond in de handleiding. Ook de SPV e200 had met dit probleem te kampen, wellicht dat een verbinding maken met Bluetooth op de een of andere manier wel mogelijk is, maar het is enorm onhandig te gebruiken.

Tegenwoordig is ook steeds meer Wifi (Wireless LAN) te vinden in de Pocket PC's. Het grote voordeel van Wifi is dat het een erg grote overdrachtssnelheid heeft en een groot bereik, tot maarliefst 100 meter. Jammer genoeg ontbreekt dit bij de SPV m1000, dit zou het toestel nóg completer maken en de Bluetoothproblemen een beetje compenseren, doordat ook steeds meer desktop PC's en notebooks van Wifi zijn voorzien.

Natuurlijk behoort internet ook tot de mogelijkheden, en op de SPV m1000 gaat dat gewoon erg goed, mede door het grote scherm en de snelle Internet Explorer browser. Volledige pagina's met frames zijn geen enkel probleem, al moet er wel flink gescrold worden. Er kan zelfs een Macromedia Flash-player gedownload worden om Flashanimaties te bekijken.

Geheugen

De SPV m1000 heeft een enorme hoeveelheid van 128 MB geheugen wat deels gebruikt wordt voor opslag voor programma's en als werkgeheugen. Vooral voor de kaarten van TomTom is veel geheugen nodig en dat komt goed van pas. Jammer genoeg wordt er geen SD kaart meegeleverd, maar dat is ook niet echt nodig omdat er genoeg intern geheugen aanwezig is. Verder is de ROM 32 MB, dit is standaard en deze ROM wordt alleen gebruikt bij een volledige reset, waarbij alle originele instellingen teruggezet worden. Wil men meer geheugen hebben voor de opslag van bijvoorbeeld MP3's, dan kan er alsnog een extra SD kaart bijgekocht worden, verkrijgbaar van 8 tot 1024 MB.

Camera

Ook de SPV m1000 is voorzien van een camera. Eentje die verassend genoeg erg goed presteert en erg scherpe foto's maakt, vergelijkbaar met de Nokia 3650. Het is in ieder geval te zeggen dat de VGA camera tot de top behoort voor smartphones. De foto's zijn van VGA-kwaliteit (640 x 480), daarnaast kan ook 320 x 240 gebruikt worden en 160 x 120, die laatste resolutie is speciaal geschikt voor MMS. Landscape modus behoort ook tot de mogelijkheden, dus een foto kan worden genomen op 640 x 480 of 480 x 640 pixels, 320 x 240 of 240 x 320, etc. De viewfinder benut het hele scherm (enorm), is snel en van erg goede kwaliteit.

Het toestel kan ook videofilmpjes opnemen van maximaal 320 x 240, 144 x 176 of 96 x 128 pixels. Vooral de hoogste resolutie video, 320 x 240, ziet er heel erg goed uit. Het formaat wat hiervoor gebruikt wordt is mpeg4 (.MP4) die jammer genoeg niet zomaar op de PC geopend kunnen worden, hiervoor moet men een programma als Quicktime of Realplayer downloaden. Daarnaast zijn er vele effecten instelbaar bij zowel foto als video, zoals grijsschaal, negatief, sepia en cool (soort blauwtint). Ook compositie is mogelijk waarin er een template gebruikt wordt waar vervolgens de foto wordt ingezet. Het laatste wat verder nog ingesteld kan worden voor foto en video is de soort belichting die gebruikt wordt voor de omgeving. Echt nuttig is deze functie niet, want stelt men de ‘automatic' functie in dan wordt automatisch gezocht naar de juiste belichtingsomstandigheden.

Al met al zijn de foto + videomogelijkheden dik in orde, toch zijn er een paar kritiekpuntjes, zo werkt de zoomfunctie niet helemaal lekker.
Het is alleen mogelijk in te zoomen bij de twee kleinste cameraresoluties en de kleinste videoresolutie. Bij 320 x 240 is er een inzoommogelijkheid van 2x zoom en bij 160 x 120 pixels 2x zoom en 3x zoom. Het is niet mogelijk om in te zoomen bij 640 x 480 pixels (helemaal niet) en bij 320 x 240 pixels (alleen 2x zoom en niet 3x zoom). Bij de kleinste videoresolutie is alleen 2x zoom mogelijk. Dit is erg raar en niet bepaald handig in gebruik, het zou beter en minder verwarrend zijn om bij iedere resolutie in te kunnen zoomen. Dit probleem was ook van toepassing bij de SPV e200.

Aanwezige programma's

Net als de MPx200 en de SPV e200 is de SPV m1000 voorzien van een heel aantal Windows-based programma's. Wat opvalt, is dat hier ook Word, Excel, Powerpoint en een PDF-viewer bij zitten waarmee bijbehorende documenten geopend en al dan niet bewerkt kunnen worden. Dit is ontzettend handig en draagt zeker bij aan de bruikbaarheid van het toestel. Het grote scherm doet de rest, dankzij de hoge resolutie zijn de genoemde bestanden erg goed weer te geven. Verder zijn een Internet Explorer, MSN messenger, zeer uitgebreide agendafunctie, Windows Media Player 9, Voicememo (kan met een speciale knop benaderd worden), File Manager, Foto Album, Takenlijst en Calculator aanwezig. Ook levert Orange een back-upprogramma mee waarmee gegevens van het toestel kunnen worden geback-upt. Ook hoort bij de software van Orange een updateprogramma waarmee de nieuwste programmaversies gedownload kunnen worden.

Natuurlijk kan men er ook zelf software op zetten. Pocket PC-software voor gewone Pocket PC's is 100% compatible met de SPV m1000, en hierin is de keus enorm, nog veel meer als gewone Smartphone-programmatuur. Dit is zeker ook een groot voordeel.

Games

Standaard staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Patience (dit komt terug op alle Microsoft-apparaten.) en Jawbreaker. Op de cd-rom is een variant te vinden van Patience, maar games kunnen natuurlijk ook gedownload worden.

Extra's

De grootste extra die in het pakket aanwezig was, is natuurlijk het TomTom navigatiesysteem. Het pakket kan meegeleverd worden met de m1000 voor informatie kan men daarvoor terecht in de Orange winkels of op www.orange.nl. In dit geval was het al standaard vooraf geïnstalleerd, de kaarten van alleen Nederland of bijvoorbeeld andere landen waar men zal gaan rijden zijn dan standaard in het geheugen geïnstalleerd. Het is een groot voordeel dat dit niet op een losse SD-kaart wordt geleverd en omdat de SPV m1000 met 128 MB genoeg ruimte hiervoor heeft, is dit mogelijk.

TomTom Navigator 3

Naast de m1000 review ook een kleine en heldere TomTom review. Voor personen die niet bekend zijn met navigeren op een Pocket PC is dit natuurlijk compleet nieuw. TomTom is een programma dat men installeert op het toestel en dat doormiddel van een GPS locatie zijn positie en route bepaald. Een GPS signaal wordt opgevangen door een meegeleverde GPS antenne, die op het dashboard en onder het raam van een auto geplaatst wordt en opgehaald via de antenne van een redelijk aantal satellieten, die rond de aarde draaien. Aan de hand van deze satellieten kan het navigatiesysteem een positie bepalen en dus bepalen waar iemand is en zodoende dus ook een route bepalen waar men naar toe wil. Gedurende de rit zal de GPS antenne constant de positie blijven bepalen. Dat is in het kort het doel van een navigatiesysteem en de algemene werking daarvan.

TomTom is een Nederlands bedrijf dat al sinds een wat langere tijd dit soort pakketten aanbiedt. Bij de m1000 zit de allerlaatste versie geleverd genaamd TomTom Navigator 3. Belangrijke eigenschappen ten opzichte van de vorige versies zijn het feit dat men nu ook door middel van een extra patch traffic informatie kan instellen. Dit gaat op de m1000 erg goed, daarover later meer. Daarnaast zijn er verbeteringen aangebracht in relatie tot de kaarten en straatnummerdekking¸ routesamenvatting en menupictogrammen, installatie met applicatietraining en automatische GPS-configuratie en het veiligheidsscherm bij hoge snelheid is verbeterd met nieuwe richtingpijlen.

Navigator 3 ook bekend van de Pocket PC's is een simpel en doeltreffend programma. Overal vind men grote knoppen zodat men niets hoeft in te tikken met de stylus. Alles is mogelijk met de vingertop. Wanneer men het programma opstart krijgt men een scherm te zien waarop wordt aangegeven wat de status is van de GPS ontvanger. Deze ontvanger moet aangesloten zijn op de sigarettenaansteker van de auto. Dus ff thuis snel uitproberen is er helaas niet bij. Een apart scherm kan worden opgeroepen binnen het programma, maar ook buiten het programma waarop de status van de GPS antenne staat aangegeven. Hierbij kan men denken aan de poort waarop de GPS antenne is aangesloten, de status van de gevonden satellieten en diverse indicaties gerelateerd aan de GPS positie in het navigatieprogramma zelf. In het geval van de m1000 krijgt men een draadgebonden GPS antenne. Helaas geen Bluetooth GPS antenne, die een Bluetooth verbinding opzet voor de positiebepaling. Dit scheelt toch al snel een grote hoeveelheid kabels in de auto en geeft de gebruiker grotere vrijheden om van voertuig te wisselen.

Wanneer men op het scherm klikt van het programma komt men in het menu. Het menu kan compleet naar eigen wens ingesteld worden en bestaat bij voorbaat uit drie tabbladen met daarop een groot aantal icoons. Per tabblad vijf stuks exclusief de icoon voor het doorklikken naar het volgende tabblad. De iconen zijn allemaal erg groot en daardoor eenvoudig aan te klikken.

Wanneer men wil gaan navigeren en dus een route rijden dan zal men hiervoor snel een bestemming kunnen invoeren en de route door het programma laten berekenen. Men klikt op de button “Navigeer naar” in het menu en alles wijst voor zich. Het programma zal tijdens het invoeren van de stad, huisadres en huisnummer de mogelijkheid bieden om een keuze te maken uit bijvoorbeeld een aantal straten, die in de buurt komen van wat men al ingevoerd heeft op het scherm. Dus heeft men al “Ams” ingevuld dan zal het programma alle steden geven die daarmee beginnen, waaronder dus ook “Amsterdam” en “Amstelveen”. Voert men daarna nog extra “ter” in na “Ams” dan zal het programma “Amstelveen” als optie niet meer weergeven. Op dezelfde wijze kan men ook een straat invoeren.
Daarnaast is het mogelijk dat men wanneer geen huisnummer bekend is dat men dan op de hoek van de straat afgezet wordt of op de hoek bij een kruispunt. Naast een eigen bestemming kunnen ook speciale bestemmingen opgevraagd worden, zoals tankstations, restaurants, autoverhuurbedrijven, parkeergarages en vliegvelden en is het mogelijk om een route te maken via een ander punt of een alternatieve route laten lopen. Hiermee kan men onmiddellijk een nieuwe route berekenen rond onverwachte obstakels op reis. Men kan files, wegwerkzaamheden en andere zaken die de voortgang belemmeren, ontwijken. En als er een weg is waar men liever niet over rijdt, kan deze ook geblokkeerd worden.

Wanneer men dan uiteindelijk rijdt zijn er ook nog een aantal opties mogelijk. Men kan de kaart bekijken in nachtmodus, kiezen voor een 2D of 3D uiterlijk of alleen een pijl met daarop de volgende afslag of andere verandering op de route. Tijdens het rijde kan men alles wijzigen en zit men niet vast aan de gekozen route. Dus tijdens de rit kan men afwijken van de route, een ander adres gebruiken, een tussenbestemming invoeren of zoeken naar een speciale bestemming. Wanneer men een andere keuze maakt, gaat het programma rekenen en dan wordt de route herberekend.

Naast de kaart krijgt men ook een vocale indicatie tijdens de route. De stemmen die gebruikt worden zijn een Nederlandse vrouw genaamd Eva en een Nederlandse man genaamd Bram. Een aantal voorbeelden hiervan kan je hieronder vinden via de volgende links:

Nederlandse vrouw (Eva) =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/vocnldf.wav
Nederlandse vrouw (Bram) =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/vocnldm.wav

Men kan zelf ook een andere stem en ook taal instellen en deze zijn vrij te krijgen, hieronder een paar leuke soorten daarvan:

Jane (Engels) =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/vocjane.wav
Jacques (Frans) =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/vocfram.wav
Neef Stanley =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/test_Stanley.wav
Manuel =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/test_manuel.wav
Ome Laurus =>http://www.tomtom.nl/support/ce/downloads/test_Ome_Laurus.wav

In het pakket navigator 3 is een nieuwe feature opgenomen, die men kan downloaden van de site van TomTom zelf, de TomTom Traffic patch. (Naast deze patch zijn er ook nog een groot aantal andere patches te krijgen op de site van TomTom waaronder ook één voor alle flitspalen in Nederland) De TomTom Traffic patch is een optionele abonnementsservice die realtime verkeersinformatie biedt. TomTom Traffic waarschuwt wanneer er in de omgeving een file op de snelweg staat. Een nieuwe route kan dan rond de verkeersopstopping gepland worden of men kan de snelste route laten berekenen. Soms is het namelijk sneller toch een korte file voor lief te nemen. Naast dit abonnement moet de m1000 via een GPRS-verbinding verbonden zijn met internet om deze handige service te kunnen gebruiken en de realtime dat die nodig is op te halen. Een gratis abonnement op TomTom Traffic wordt voor drie maanden aangeboden en daarna moet men een klein bedrag betalen.

Het pakket is niet getest tijdens de review, maar uit andere ervaringen kan wel gesproken worden en gezegd worden dat het pakket erg handig werkt vooral in het drukke Nederland.
Het totale TomTom pakket kan dus bij de m1000 besteld worden en gebruikt worden als een volwaardig navigatiepakket. Op de markt zijn meerdere pakketten te krijgen, waaronder die van Alturion en Destinator, die op diverse vlakken afwijken van TomTom. Aangaande TomTom kan gezegd worden dat het een goed en simpel pakket is waar men simpel mee overweg kan en goed kan navigeren. De extra traffic optie is erg handig en daardoor ook aan te bevelen. Ook het feit dat in het toestel GPRS aanwezig is en dat daardoor de traffic informatie simpel opgehaald kan worden is erg handig. Aangaande het totale pakket kan gezegd worden dat het jammer is dat men geen Bluetooth GPS antenne heeft meegeleverd, maar daarentegen is het wel netjes dat het complete pakket gevuld is met een raamhouder voor de m1000 en in de auto en daarnaast de diverse bekabeling die men nodig heeft.

Mocht men meerdere vragen hebben over TomTom navigatiesystemen kijk dan op www.tomtom.nl.

Conclusie

De Orange SPV m1000 is een toestel van de bovenste plank qua kracht. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden mee op het gebied van software, foto, video, internet, agenda, officegebruik en vooral navigatie, zelfs handschriftherkenning. Dit toestel mag dan zich ook met recht de meest krachtige telefoon / PDA combinatie genoemd worden die er op dit moment bestaat, en dit blijkt ook wel uit sommige benchmarks. De Orange SPV m1000 zit niet ver onder de snelste PDA die op dit moment te krijgen is! Zelfs de meest veeleisende on-the-road werker (m/v) vind zijn/haar draai met dit toestel en laat voortaan zijn/haar laptop vaker thuis.

Toch zijn er wat minpunten aan dit toestel, namelijk het formaat van 130 x 70 x 18 mm. Het gewicht van bijna 200 gram is ook niet mis, ondanks voor een Pocket PC. Er zijn veel kleinere en lichtere modellen op de markt, voor diegenen die persé een klein en licht toestel willen is dit ook geen aanrader, ondanks de vele functies. Orange levert daarom ook een riemtasje mee zodat hij op deze manier eenvoudig gedragen kan worden. Verder is het uithoudingsvermogen van de batterij onder de maat en Wireless LAN ontbreekt, wat gewoon jammer is want het zo de connectiviteit enorm vergroten. Verder het feit dat de ontvangst zo onbetrouwbaar is. Wellicht als er een hardreset zou worden gedaan of een ROM-update om dit te verhelpen, maar toch blijft het slordig. Ook een duidelijke batterijaanduiding wordt gemist.

Wie met deze dilemma's niet zit heeft aan de SPV m1000 een erg krachtig toestel met teveel mogelijkheden om op te noemen en zal ook zeker geen spijt krijgen van de aankoop, en al helemaal niet als men gewend is om met een Pocket PC te werken.

Het toestel is daarnaast samen met het TomTom pakket, een goede mogelijkheid om te kunnen navigeren op een Pocket PC en daarnaast de standaard functies te gebruiken zoals bellen, de agenda bijhouden, foto's maken en internetten. Men heeft nu nog maar één toestel nodig voor alle mogelijkheden. Hierbij moet wel aangegeven worden dat er andere kapers op de kust zijn en eraankomen.


Vermelde toestellen