Nokia X7 review
Met de nieuwe Nokia X7 doet het Finse bedrijf weer een poging om mee te komen met de concurrenten en een hippe smartphone uit te brengen. Het is het nieuwste toestel uit de eXperience-lijn, die op zijn beurt weer de eerdere XpressMusic-lijn opvolgt.
Nokia hoopt met dit toestel vooral jongeren aan te spreken en noemt de X7 een toestel dat helemaal gericht is op gaming en entertainment. Een uitdaging, want Nokia staat bekend als een degelijk merk, maar verliest vooral onder jongeren aan populariteit.
De beloften liegen er niet om: na eerdere kritiek wil Nokia, met de nieuwe Symbian-versie Anna, een betere browser, hippere interface en een beter toetsenbord leveren. De X7 gaat dan ook de concurrentie aan met bijvoorbeeld de HTC Desire S en de Samsung Galaxy S Plus, zeker niet de minsten. Wij onderwierpen het toestel aan een uitgebreide test.
Plus- en minpunten Nokia X7
- Goede foto’s en video’s
- Verbeteringen in browser en toetsenbord
- Gaming
- Symbian
- Social media
- Belkwaliteit
- Prijs-kwaliteitverhouding
Wat zit er bij het toestel?
De Nokia X7 wordt geleverd in een eenvoudige, handzame doos. Het toestel ligt bij opening meteen bovenop. Daaronder vinden we een USB-kabel met opzetstuk voor het opladen, een zwarte headset met audio jack adapter en een extra setje earplugs, en tot slot een stapeltje folders. Alle accessoires zien er goed uit, daar hebben we niets op aan te merken. De batterij heeft een capaciteit van 1.200 mAh en zit binnenin het toestel – je kan er dus niet bij.
Uiterlijk
Zoals we van Nokia gewend zijn, zit het toestel solide in elkaar. Alle onderdelen sluiten goed op elkaar, en dit is kwalitatief absoluut een goed toestel. De X7 voelt stevig aan en ligt goed in de hand. Dat heeft ook te maken met de aparte vorm: het toestel loopt een beetje taps toe. Dit zal niet iedereen mooi vinden, maar je hebt er in ieder geval een opvallende telefoon mee. De grootte van het toestel is ook prima. Wij hebben het toestel getest in de Dark Steel-uitvoering. Daarnaast bestaat hij ook in een zilveren uitvoering.
De voorkant van het toestel is volledig van glas, en wordt voor het grootste deel in beslag genomen door het beeldscherm dat een diameter van 4.0 inch heeft. Onder het scherm zit een fysieke menutoets. Aan de linkerzijde van het toestel vinden we schuifjes voor zowel de geheugen- als de SIM-kaart.
Je klemt de kaartjes in een soort houdertje, die je weer in het toestel kan schuiven. Aan de rechterzijde zien we de volumetoets en de knop voor de camera. Tot slot zitten de lens van de camera en de flitser aan de achterkant. Al met al is het een toestel met alles erop en eraan, in een originele uitvoering.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van de Nokia X7 is gemiddeld te noemen. Het toestel doet het meestal twee dagen, als hij tenminste ’s nachts uitgeschakeld is. Dit geldt voor een redelijk intensief gebruik. Als het toestel bijna leeg is, schakelt het automatisch over op een energiebesparende stand. Helderheid, time-out van het scherm en time-out van verlichting zijn aan te passen om de batterij te sparen.
Belkwaliteit
De belkwaliteit is misschien ondergesneeuwd geraakt omdat ze bij Nokia meer bezig waren met de games en het de ‘entertainment’ die het bedrijf blijkbaar zo belangrijk vindt. Toch kunnen wij een goede belkwaliteit altijd erg waarderen in een telefoon, en daar is bij de Nokia X7 geen sprake van. De stem van degene met wie je aan de telefoon bent, valt regelmatig weg. Dat kan natuurlijk nog deels aan de provider liggen, maar dat geldt niet voor het robotachtige geluid. Hoewel het allemaal net voldoende is, verdient het niet de schoonheidsprijs.
Als je in gesprek bent, zijn er meerdere opties: je kan degene met wie je belt in de wacht zetten, een oproep beëindigen, door je contacten scrollen, de luidspreker aanzetten, het geluid dempen en het toetsenblok gebruiken. Terwijl je belt, zie je contactfoto van je gesprekspartner. Na afloop zie je verder duur van het gesprek. Het is allemaal vrij basic, maar wel overzichtelijk. Het logboek is te bereiken via het submenu ‘toepassingen’. Dat is nogal omzichtig, maar op de menu-indeling komen we later nog terug.
Het logboek toont onder ‘recente oproepen’ de gemiste, ontvangen en gekozen oproepen. Onder ‘oproepduur’ vind je verder de duur van de laatste oproep en alle oproepen samen bekijken. Ook is de hoeveelheid verbruikte dataverkeer te zien. Gelukkig is het logboek ook in een wat beknoptere, maar wel duidelijke versie te vinden via de koppeling ‘bellen’ op het homescreen.
Beeldscherm
Het AMOLED-beeldscherm ziet er op het eerste gezicht erg goed uit. Gorilla Glass zorgt ervoor dat het touchscreen onbreekbaar is en ClearBlack doet het zwart ook echt zwart lijken. Voor het uiterlijk van het beeldscherm, dat meer dan 16 miljoen kleuren kan weergeven, hebben we niets dan lof. De kleuren zijn opvallend helder en scherp.
Helaas functioneert het scherm niet optimaal. Hoewel de auto rotate-functie goed werkt, duurt het steeds een tijdje voor de widgets zichtbaar zijn als je naar een nieuw scherm gaat. Dit wordt gaandeweg een kleine bron van irritatie. Jammer dus, dat het scherm er beter uitziet dan dat het werkt.
Menu
Zoals gezegd loopt de Nokia X7 op Symbian Anna. Hoewel dit besturingssysteem verre van perfect is, betekent Anna wel een grote verbetering ten opzichte van haar voorgangers. De opvolger van Anna wordt Belle, die weer een stukje beter werkt. Toch haalt Symbian het nog altijd niet bij iOS van Apple en Android. Symbian wordt in de nabije toekomst dan ook niet meer geïnstalleerd op topmodellen van Nokia. Daarvoor gaat Nokia over op Windows Phone van Microsoft. Low- en mid-end-modellen met Symbian blijven nog wel een tijdje bestaan.
Nokia heeft Symbian, dat het bedrijf zelf ontwikkeld heeft, overgegeven aan consultancybureau Accenture. Zij garanderen ondersteuning tot 2016. De Nokia X7 beschikt over drie startschermen, die je zelf kan inrichten. Sommige gebruikers zullen dit een te laag aantal screens vinden, vooral omdat bijvoorbeeld Android over zeven schermen kan beschikken. Vreemd genoeg zitten sommige widget in setjes van vier snelkoppelingen, die je wel zelf kan uitzoeken. Dit is erg vreemd en bovendien onhandig. De icoontjes zijn nieuw in de Anna-versie van Symbian, maar ze zien er toch niet modern uit. Eigenlijk maakt de hele interface een wat gedateerde indruk.
Naast de drie startschermen is er een gewoon menu, dat te vinden is via de fysieke menutoets. De overige bediening verloopt uitsluitend via het touchscreen. Daar zie je de meest gebruikte applicaties, die meestal naar een submenu leiden. Sowieso is Nokia blijkbaar nogal fan van submenu’s, want om naar alle applicaties te gaan, moet je eerst via ‘toepassingen’ in hoofdmenu. Aan de ene kant scheelt dat omdat het hoofdmenu niet bestaat uit een oneindige rij applicaties, maar aan de andere kant is het ronduit omzichtig ingedeeld. Soms moet je lang zoeken naar bepaalde toepassing. Al met al is dit menu verre van ideaal, vooral voor degenen die bekend zijn betere systemen als Android.
Telefoonboek
Het telefoonboek is te vinden onder de widget contacten en in het hoofdmenu. Ook via de beloptie en SMS-functie is het natuurlijk bereikbaar. Zoals gebruikelijk kun je bij elk contact meerdere nummers opslaan, net als een foto. Ook is er meteen te zien bij welke sociale netwerken dit contact is aangesloten. Daarnaast kun je het adres van het contact invullen, een speciale beltoon instellen en ook het bedrijf en de functie van diegene opslaan.
Verder kun je natuurlijk groepen en favoriete contacten instellen. Het is dus een zakelijk en compleet telefoonboek. Het scrollen door de contacten gaat makkelijk. Ook door de eerste letters in te typen, kom je snel bij het contact uit. We vinden dit telefoonboek niet opzienbarend, maar wel handig in gebruik.
Messaging
Het typen van een SMS gaat niet optimaal. Dat is een groot minpunt, vooral gezien de jonge doelgroep waar de Nokia X7 zich op richt, die meestal veel SMS’t. De toetsen zijn wat klein en bij de tekstverbetering is het daardoor ook lastig om de juiste optie te kiezen. Smileys kun je niet meteen invoegen, daarvoor moet je meteen naar het verzendmenu. Wel is het een grote verbetering dat ook Nokia met dit toestel de beschikking heeft gekregen over een QWERTY-keyboard in portraitmodus.
Dat is een nieuwe toevoeging van Symbian Anna, die goed bevalt, want het was altijd onhandig dat Nokia deze optie niet had. Net als bij vele andere submenu’s is het soms lastig om uit een bepaald menu te komen. Het SMS’en is dus gewoon niet ideaal op dit toestel. Het e-mailprogramma van de X7 ziet er weliswaar wat primitief uit, maar functioneert eigenlijk prima. Wij hebben een Gmailaccount geïnstalleerd, maar het toestel ondersteunt bijna alle mailproviders. Over e-mail hebben we dan ook geen klachten.
Zoals gebruikelijk bij Nokia is de integratie van sociale media belabberd. Facebook valt bijvoorbeeld steeds uit en werkt gewoon slecht. De andere optie is Twitter, maar dat gaat ook allemaal wat moeizaam. Hier heeft Nokia haar prioriteiten blijkbaar wat scheef liggen, want jongeren zijn bij uitstek de doelgroep die de hele dag op Facebook en Twitter te vinden is.
Connectivity
De koppelingen voor connectivity, zoals WiFi en Bluetooth, zijn te vinden via instellingen en connectiviteit. Je kunt ook in het standaardscherm op het ietwat verwarrende WiFi-icoontje drukken om vervolgens een snelkoppeling te krijgen naar connectivity. Ook hiervoor geldt dat het allemaal wat onhandig ingedeeld is.
De browser van de Nokia X7 is sterk verbeterd ten opzichte van eerdere Nokia’s met Symbian, maar functioneert nog steeds niet optimaal. Het beeld is soms onscherp bij het in- en uitzoomen, en het duurt dan even voor het weer scherpgesteld wordt. De browser crasht regelmatig en reageert niet snel. Daar komt nog bij dat er een lelijke rand om de webpagina’s weergegeven wordt. Wel is de browser uitgerust met voldoende opties: hij onthoudt eerder gekozen netwerken en websites, je kunt bookmarks instellen, koppelingen verzenden, een webpagina doorzoeken op een bepaald woord, enzovoort.
Camera
De fotocamera heeft een maximale resolutie van 3264 x 2448 pixels. De camera is het makkelijkst te bereiken met de cameratoets aan de rechterkant van het toestel. Daarmee kun je ook meteen de foto’s maken. Dit is handig, omdat je je niet door allerlei menu’s heen hoeft te worstelen. De gemaakte foto’s zijn helaas soms wat overbelicht, ook als de flitser uitstaat. De kleuren zien er ook over het algemeen wat koel uit, maar dat is wel overkomelijk.
De camera heeft een redelijk aantal opties: flitser, rodeogenredcutie, afbeeldingskwaliteit aanpassen, locatie-informatie opslaan, vastgelegde afbeelding weergeven, standaardnaam aanpassen, opnametoon aanpassen en automatisch draaien. Verder beschikt de camera over een scenemodus, gezichtsherkenning, een raster, zelfontspanner, en kun je de kleurtoon aanpassen. Daarvoor zijn maar enkele opties, namelijk sepia, zwartwit, normaal en ‘levendig’. De witbalans kan aangepast worden, evenals de belichting, de lichtgevoeligheid, het contrast en de scherpte. Dit is een basic camera die weinig overbodige toevoegingen heeft en voldoende kwaliteit levert.
Een verrassing is de videocamera, die een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels heeft. De gemaakte filmpjes zien er prima uit en schokken niet. De videocamera levert net als de fotocamera een prima kwaliteit. Gemaakte foto’s en video’s worden weergegeven in een rij, waarbij je van beeld naar beeld kunt swipen via het touchscreen.
Aanwezige programma's
Ondanks het feit dat een groot aantal ervan verstopt zit in de meest vage submenu’s, zijn er toch heel wat programma’s aanwezig. Naast al eerder beschreven toepassingen zien we in het hoofdmenu: agenda, muziek, web, winkel, kaarten, video’s en tv, instellingen, sociale netwerken en toepassingen.
Onder dit laatste submenu vind je vervolgens: e-mail, logboek, spelletjes, hier en nu, zoeken, klok, vingo-voice voor voice commanding, foto-editor, instrumenten, kantoor (met in dit submenu onder andere een woordenboek, rekenmachine, recorder, notities, communicator, quickOffice en Adobe Reader, Intranet, F-Secure, Berichtlezer en Zip), Traveler (voor vluchtinformatie, informatie over tijdzones en weer), meldingen, topApps, Buienrader, NU, ScreenSnap, de spelletjes, en radio. Bijna alle toepassingen hebben weer een submenu. Zo vind je onder Muziek in het hoofdmenu behalve de radio en OVI Music nog Shazam. Het voert te ver om alles op te schrijven, maar neem van ons aan dat we de meeste nu genoemd hebben en dat het een compleet aanbod is. Ons belangrijkste punt is dat dit de submenu’s echt vreselijk onhandig werken.
Games
Op de Nokia X7 staan standaard twee spelletjes geïnstalleerd, namelijk Galaxy on Fire en Asphalt 5. Bij Galaxy on Fire gaat het erom een interplanetaire oorlog uit te vechten. Je moet met je ruimteschip schieten op targets. De graphics zien er mooi uit en werken prima in de landschapemodus. Asphalt 5 is een welbekend racespel waarmee je, ook weer in de landscapemodus, een parcours kan afleggen met een auto naar keuze: van een Mini Cooper tot een Jaguar.
Hier moeten we Nokia gelijk geven: de X7 is een fijn toestel om games op te spelen. Wij hebben nog onder andere Worms en Angry Birds geïnstalleerd, en daar hebben we veel plezier van gehad terwijl we op de bus stonden te wachten.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn, wij zijn niet enthousiast over de Nokia X7. Hoewel het toestel op veel punten voldoende scoort, wordt het eigenlijk nooit veel meer dan dat. Op cruciale punten als belkwaliteit en SMS slaat dit toestel de plank mis. Bovendien schiet Nokia met dit toestel voorbij aan de beoogde doelgroep, jonge consumenten. Het is waar dat jongeren over het algemeen graag games spelen, maar ze zijn nog veel liever bezig met sociale media, en op dat punt schiet de X7 hopeloos te kort. Jongeren zullen dan ook veel beter af zijn met een ander toestel. Daar komt nog bij dat veel jongeren graag een hippe telefoon willen, en dat is de X7 door Symbian nou eenmaal niet.
En hoewel de X7 goed scoort met de camera en er zeker wat grote verbeteringen zijn aangebracht, zal het ook geen ideale telefoon zijn voor de oudere doelgroep. Gebruikers die een ‘gewone’, degelijke Nokia willen, zullen zich beter thuisvoelen bij de wat ouderwetsere modellen met fysiek toetsenbord. Alles bij elkaar is de Nokia X7 helaas geen succes. Het toestel neemt op teveel punten genoegen met een matige prestatie.