Nokia X3-02 review

In augustus van 2010 kwam Nokia met een nieuw toestel in de X-series: de X3-02 ‘Touch and Type’. Het toestel is de tweede in de X3 serie, maar lijkt weinig op de X3. De X3-02 komt meer overeen met de in september uitgekomen C3-01 ‘Touch and Type’.

In de Touch and Type-lijn combineert Nokia een resistief touchscreen met een fysiek numeriek toetsenbord. Het bedrijf lijkt daarmee in te spelen op de geringe, maar daarom niet minder belangrijke, vraag naar telefoons met een fysiek toetsenbord.

Zoals gezegd behoort de X3-02 tot de X-series. Deze serie staat erom bekend ‘Media-themed’ te zijn. Vooral muziek staat daarin centraal. Dit toestel doet in eerste instantie echter weinig vermoeden van een echt media-telefoon. Of dit in tweede instantie ook zo is zal aan bod komen in onze review. Ook de verschillen en overeenkomsten met de C3-01 zullen regelmatig worden behandeld. De C3-01 lijkt in bijna alle opzichten op de X3-02, maar er zijn toch een aantal puntjes van verschil.

Plus- en minpunten Nokia X3-02

  • Eenvoud
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Omvang
  • Browser
  • Camera
  • Gewicht

Wat zit er bij het toestel?

Naast het toestel vinden we in de doos van de X3-02 een (BL-4C) 860 mAh Li-Ionbatterij, een (AC-8) high-efficiency lader, een Stereo Hoofdtelefoon (WH-102) en een gebruikershandleiding. Al in de telefoon bevestigd is een 2 GB MicroSD-geheugenkaart. Voor een telefoon uit de X-serie - die garant zou moeten staan voor een uitgebreide muziekfunctie - is 2 GB naar ons inziens nogal karig. De rest van de meegeleverde accessoires oogt kwalitatief goed, maar niet bijzonder.

Uiterlijk

De Nokia X3-02 ziet er op het eerste gezicht uit als een zakelijke en compacte telefoon. De geringe omvang (105,6 x 48,4 x 9,6 mm), het lichte gewicht (78 gram) en de hoekige maar strakke vormen werken dit in de hand. Uiteraard draagt ook de monoblock-vormgeving bij. In ons geval is de telefoon gehuld in wit plastic. Andere kleuren zoals lichtblauw, witzilver, roze, donker metaal en lila worden ook geleverd. De batterijcover op de achterkant van het toestel is overigens niet van plastic, deze is van geborsteld aluminium.

De voorkant van het toestel wordt voor meer dan helft in beslag genomen door het 2,4 inch touchscreen met een resolutie van 240 x 320 pixels. Boven het scherm is een lichtsensor ingebouwd. Onder het scherm bevinden zich vier fysieke toetsen met daaronder een numeriek toetsenbord. De vier bovenste toetsen zijn respectievelijk de bel-, berichten-, media-, en de ophangtoets. Opvallend zijn de middelste twee. Hoogstwaarschijnlijk is de mediatoets geplaatst n het kader van de mediagerelateerde X-serie van Nokia. De berichtentoets is minder goed te verklaren, maar daarom niet minder handig. Evenzo opvallend is het numeriek toetsenbord van de X3-02. In plaats van een 3x4-rangschikking zijn de nummers in een 4x3-grid geordend. Dit houdt onder andere in dat de ‘0-toets’ niet onder maar rechts naast de andere toetsen plaatsheeft. Zowel het toetsenbord als de berichtentoets komen uitgebreid aan bod in het gedeelte ‘messaging’.

Aan de boven- en onderzijde van toestel zijn betrekkelijk weinig functies te vinden. De bovenzijde voorziet in de MicroUSB-aansluiting, de aansluiting voor de lader en de 3,5 mm Nokia AV-aansluiting (voor de headset). Aan de onderkant is enkel de luidspreker bevestigd.

Aan de linkerzijde van de telefoon bevindt zich één van de twee knopjes waarmee de batterijcover kan worden losgemaakt. Aan de rechterzijde bevindt zich de andere helft van het losmaaksysteem. Alleen door beide knopjes ingedrukt te houden kan de batterijcover worden geopend. De rechterzijde voorziet tevens in de volume-/zoomknoppen en de knop voor de toetsenvergrendeling.

De achterkant wordt voor het overgrote deel bedekt door de batterijcover. Deze moet overigens ook worden losgemaakt om bij de SIM- of geheugenkaart te kunnen komen. Om de SIM-kaart te verwijderen of te vervangen dient eerst de batterij uitgenomen te worden. Voor de geheugenkaart is dit niet nodig. Eveneens aan de achterzijde bevindt zich de 5 megapixel camera. Zowel de batterij- als cameraprestaties komen nog apart aan bod.

De X3-02 is erg licht en voelt daardoor wat fragiel aan. Bij het typen van berichten valt het gewicht extra op. Je hebt dan maar weinig grip over het toestel. Als voordeel heeft het lage gewicht wel dat je de telefoon nauwelijks in de weg zit in je broekzak. De geringe afmetingen van het toestel dragen daaraan bij. De X3-02 heeft al met al een ietwat ‘lichte’ uitstraling.

Aangezien de X3-02 qua specificaties erg lijkt op de C3-01 (touch and type) is een vergelijking met betrekking tot uiterlijk hier op z’n plaats. Beide toestellen hebben ongeveer dezelfde omvang maar verschillen behoorlijk in gewicht. Waar de X3-02 maar 78 gram weegt, is de C3-01 met 100 gram een stuk zwaarder. Ook qua design verschillen de toestellen. De C3-01 is aanzienlijk ronder van vorm dan de hoekige X3-02.

Uithoudingsvermogen

Volgens Nokia levert de BL-4C 860 mAh Li-Ion-batterij genoeg energie om tot 300 minuten te bellen of tot 430 uur stand-by te staan. Dat is behoorlijk. Een precieze meting hebben we er niet op los gelaten, maar opvallend is inderdaad dat de X3-02 het lang volhoudt. Zonder op te laden gaat de telefoon gerust 3 á 4 dagen mee. In een tijd waarin energievretende smartphones de boventoon voeren laat Nokia zien dat het dus ook anders kan. De X3-02 is dan geen smartphone, maar is desalniettemin veelzijdig. Een batterij die het lang volhoudt is dan bijzonder praktisch.

Uiteraard heb je als gebruiker zelf ook een grote controle over het uithoudingsvermogen van de batterij. Ondanks het feit dat er geen speciale menuopties zijn die de batterijduur doen verlengen heeft het gebruik van internet of MP3-speler een aanzienlijke invloed.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de X3-02 is goed. Van ruis of iets dergelijks is geen sprake en de persoon aan de andere kant van de lijn is prima verstaanbaar. Met de twee volumeknoppen aan de zijkant van de telefoon is het gespreksvolume in te stellen. Het valt op dat het volume niet erg hard kan. De hardste stand voldoet echter wel gewoon in normale omstandigheden. Wanneer de omgeving waarin gebeld wordt echter luidruchtiger zijn kan het nodig zijn een rustigere plek op te zoeken.

Een gesprek kan op diverse manieren gestart worden. Door de beltoets onder het touchscreen te kiezen verschijnen alle laatst gevoerde gesprekken in chronologische volgorde in het scherm. Op die manier is het eenvoudig iemand snel terug te bellen bijvoorbeeld. In het standaardscherm brengt de virtuele toets ‘namen’ je in de contactenlijst waarna het eenvoudig is een contact te selecteren en te bellen. Via het menu is het overigens ook mogelijk bij ‘contacten’ te komen. Naast al deze opties bestaat er de mogelijkheid een snelkoppeling voor vier favoriete contacten op je hoofdscherm te plaatsen.

Tijdens het bellen zijn er de gebruikelijke toetsen om de luidspreker en microfoon in of uit te schakelen. Ook is er via de toets ‘opties’ de mogelijkheid het menu te raadplegen, het gesprek op te nemen of het stemgeluid te verhelderen.

Een overzicht van alle recente activiteiten met betrekking tot bellen en sms’en is te vinden in het logboek. Ontvangen, gemiste, in- en uitgaande oproepen worden daarin vanzelfsprekend naar tijdstip gerangschikt. Er zijn twee manieren om het logboek te raadplegen: Via de beltoets en via het menu. Het verschil zit hem in het feit dat wanneer je via de beltoets het logboek benadert je één overzicht krijgt van alle activiteiten omtrent bellen. Het menu biedt verschillende gescheiden logboeken plus informatie over berichten en dataverbruik.

Beeldscherm

De Nokia X3-02 is uitgerust met een 2,4 inch kleurenbeeldscherm. De resolutie betreft 240 x 320 pixels en het maximaal aantal weer te geven kleuren is 262.144 (18 bits). Deze karige eigenschappen van het beeldscherm stellen ons een beetje teleur. Ook de technologie die voor het touchscreen is, gebruikt is niet optimaal. De X3-02 heeft een resistief touchscreen wat inhoudt dat het drukgevoelig is. De prestaties ervan vallen ons echter alles mee. Het scherm is lekker gevoelig waardoor je snel door de menu’s heen wandelt. De helderheid en het contrast zijn in orde. Zelfs in scherp zonlicht is het scherm goed af te lezen. Kleine kanttekening is wel dat zowel het contrast als de helderheid niet zijn aan te passen. Ook met betrekking tot energieverbruik is dit jammer.

Menu

De Nokia X3-02 draait op de S40-gebruikersinterface. Wat opvalt is dat alles erg eenvoudig oogt. Op het homescreen zijn er naast tijd en datum twee balken met snelkoppelingen te vinden. Deze balken kunnen overigens gewijzigd en verplaatst worden, maar wij lieten ze staan zoals Nokia ze aanleverde. In de bovenste balk kunnen vier favoriete contacten naar keuze worden weergegeven. In de onderste balk vinden we snelkoppelingen naar profielen, de OVI-winkel, het internet en de camera. Deze snelkoppelingen kun je naar believen aanpassen. Ook twee toetsen links en rechts naast ‘menu’ zijn aanpasbaar. Standaard zijn hier de snelkoppelingen ‘favorieten’ en ‘namen’ weergegeven, maar deze zijn inwisselbaar voor bijvoorbeeld de MP3-speler, het logboek of het fotoalbum.

Het menu is vervolgens te benaderen met de menu-toets. Deze opent een 3x3-grid met alle iconen. Wat opvalt is dat één keer ‘tikken’ in de S40 gebruikersinterface genoeg is om een menuonderdeel te openen. Dit is anders dan bij het Symbian S60 besturingssysteem – waarvan Nokia in veel andere toestellen gebruik maakt - waarin die logica ontbreekt. Een pluspunt van het S40 besturingssysteem dus.

Wat logischerwijs ook in het menu is verwerkt is ‘kinetisch scrollen’. Door middel van een veeg over het scherm scroll je door een menu. Dit kan echter alleen maar in de lijstjes-menu’s en niet in de grid-menu’s. Een voorwaarde voor de functie van kinetisch scrollen is een goed touchscreen. Zoals eerder al aangegeven is dat geen probleem bij de X3-02.

Eenvoud en overzicht voeren de boventoon in de menu’s van de X3-02. Aan de ene kant is dat een groot voordeel, aan de andere kant missen er daardoor wel enkele opties. Zeker voor de gebruiker die wat geavanceerdere functies verlangt schiet het menu van deze telefoon tekort. Voor een telefoon in het lage segment zijn wij echter erg te spreken over de mogelijkheden die je er alsnog mee hebt.

Telefoonboek

Contacten kunnen eenvoudig worden opgeslagen in de contactenlijst van de X3-02. Vanzelfsprekend is er de keuze om contacten op te slaan op de SIM-kaart of in het telefoongeheugen. Het maximaal aantal contacten staat niet weergegeven, dus daar kunnen we geen uitspraken over doen.

Het aantal additionele gegevens dat voor je contacten is nagenoeg oneindig. Foto’s, video’s, aparte ringtone, verjaardag, emailadres, webadres, postadres, officiële naam, bijnaam, bedrijf en functie zijn allemaal toe te voegen aan de contactgegevens. Handige bijkomstigheid is dat wanneer een contact is geselecteerd, eenvoudig de optie om de berichtenconversatie (met enkel deze persoon) is te raadplegen.

Messaging

Het versturen en ontvangen van berichten gaat eenvoudig met de X3-02. Via de sneltoets op het toetsenbord of via het menu kunnen berichten worden gelezen of opgesteld. Door een bestand aan een bericht toe te voegen, wordt een SMS automatisch een MMS. Handig is optie om berichten te groeperen in conversaties met dezelfde contactpersoon. Het is makkelijk om vervolgens een bericht aan de conversatie toe te voegen. Naast SMS en MMS-berichten is het ook mogelijk e-mailberichten te ontvangen op het toestel. Door het toestel te linken aan een e-mailaccount (meerdere zijn mogelijk) haalt de telefoon automatisch e-mailberichten op.

Bij het invoeren van tekst valt direct op dat de X3-02 een afwijkend toetsenbord heeft. In plaats van een 3 x 4 rangschikking is het toetsenbord naar een 4 x 3 grid geordend. Hierdoor zitten de 0-, *- en #-toetsen niet onder maar naast de cijfertoetsen. Dit is in het begin even wennen. Het invoeren van tekst kan overigens alleen met het toetsenbord en niet met het touchscreen.

De X3-02 is uiteraard van T9 voorzien. Deze kan naar wens ook uitgeschakeld worden. Wat jammer is, is dat het toestel geen automatische spellingcorrectie heeft. Leuk is wel dat de telefoon smiley’s automatisch omzet naar afbeeldingen.

Connectivity

Het toestel beschikt over WiFi, bluetooth en 3G-internet. Het maken van een WiFi-verbinding verloopt simpel via het connectiviteit-menu. Je hebt zelf de keuze of je de telefoon in elk geval contact wilt laten maken met beschikbare WiFi-netwerken, of dat er eerst om toestemming moet worden gevraagd. Ook het leggen van bluetooth-verbindingen gaat eenvoudig. Verzenden en ontvangen van bestanden levert vanzelfsprekend geen problemen op.

Eenmaal bekende netwerken worden door de X3-02 onthouden zodat bij een volgende keer wanneer het netwerk beschikbaar is het toestel automatisch verbinding legt. Het invoeren van een eventueel wachtwoord is dan ook niet meer nodig.

De browser van de X3-02 voldoet aan de minimale eisen. Het openen en bekijken van sites werkt best, maar het oogt toch allemaal wat houterig. Uiteraard heeft dat te maken met het resistief touchscreen van de Nokia - in- en uitzoomen verloopt niet erg soepel - , maar ook de interface speelt een rol. Door de geringe afmetingen van het scherm passen niet alle opties van de browser in een scherm. Af en toe is het daardoor omslachtig om bijvoorbeeld de adresbalk of bladwijzers te raadplegen. Gelukkig is ook Opera Mini meegeleverd. Die browser werkt een stuk beter dan door Nokia geleverde exemplaar.

Camera

De Nokia X3-02 beschikt over een 5 megapixel camera met tot vier keer digitale zoom. Naast de maximale resolutie van foto’s van 5 megapixels, kunnen video’s opgenomen in een maximale resolutie van 640 x 480 pixels. Opvallend is de afwezigheid van een flitser (in tegenstelling tot bij de Nokia C3-01!) en autofocus. Er lijkt wederom voor eenvoud te zijn gekozen bij de X3-02.

De bediening van de camera gebeurt hoofdzakelijk via het touchscreen. Zoomen is mogelijk met zowel het touchscreen als de twee knoppen aan de rechterzijde van het toestel. Door middel van het opties-menu zijn een gering aantal instellingen te wijzigen: de opslagplek voor foto’s en video’s, de witbalans (automatisch, daglicht, gloeilamp of fluorescerend), effecten (grijsschaal, sepia of negatief), de fotokwaliteit (tot 5MP), een zelfontspanner en de videokwaliteit (tot 640 x 480).

De kwaliteit van de foto’s is matig. De scherpte ontbreekt waardoor er sprake is van ruis op de foto’s. De afwezigheid van autofocus (of een goede fotograaf) speelt hierbij ook parten. De kleurstelling van de foto’s is niet optimaal. Er ligt een grauwe gloed over de foto’s waardoor het juiste contrast ontbreekt en de foto’s dus aan warmte missen. Bij het maken van video’s constateerden wij hetzelfde beeld. Kortom, voor kwaliteitsfoto’s is de camera kortom niet geschikt; voor snapshots voldoet hij echter wel.

Aanwezige programma's

Op de Nokia X3-02 zijn niet bijster veel programma’s te vinden. Enkel in het broodnodige wordt voorzien: klok, OVI-webwinkel, agenda, wekker, rekenmachine, mediaspeler (radio en muziek), timer, recorder, stopwatch, internet. Ze zijn te vinden onder het icoontje ‘toepassingen’ in het menu.

Omdat de X3-02 tot de X-series van Nokia behoort belichten we de muziekspeler apart. Naar onze mening is de kwaliteit redelijk. De interface is overzichtelijk en het opzetten van een plaatje is daardoor eenvoudig. Het geluid dat de telefoon en de headset leveren is middelmatig. Om de telefoon daarmee meteen een model uit de X-serie te maken vinden wij wat overdreven.

Games

Op de Nokia X3-02 zijn vier games voorgeprogrammeerd. De eerste game is Climate Mission; een klimaatgerelateerde puzzelgame. Guitar Hero 5, het tweede spel op de telefoon, is de mobiele versie van Guitar Hero. Door middel van het touchscreen moet je tijdens een nummer op het juiste moment het goede akkoord aanslaan.

Het derde spel, Hip Hop Tour, is een dance-game waarin het op de maat bewegen op muziek het doel is. Middels het touchscreen kun je de juiste pasjes maken. Het laatste spel op de X3-02 heet Memorize en gaat over het onthouden van reeksen. Hoe beter je bepaalde reeksen onthoudt; hoe meer punten je haalt.

Conclusie

De Nokia Nokia X3-02 lijkt op het eerste gezicht niet zo’n bijzonder toestel; bij verdere inspectie blijkt dat het toestel toch behoorlijk wat in z’n mars heeft. De telefoon blinkt uit in zijn eenvoud en biedt de oplossing voor diegenen die niet van teveel poespas houden. In alle standaarden voorziet het toestel, maar loopt het niet voorop. De prijs-kwaliteitverhouding is bovendien erg gunstig. Het toestel kost om en nabij de €160,-.

De eenvoud die voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Wanneer je opzoek bent naar wat geavanceerdere opties biedt deze Nokia namelijk te weinig. De browser is niet optimaal en ook de camera is niet geweldig. Een smartphone zou meer in de lijn der verwachtingen liggen. Nokia haalt bij de Nokia X3-02 echter alles eruit wat er in zit. Een ander minpuntje aan de X3-02 vinden wij het gewicht. De 78 grammen die het toestel in totaal weegt bieden niet echt een gevoel van degelijkheid. Iets zwaarder had dus wel gemogen.

Over het algemeen blijft echter een positief gevoel achter over de Nokia Nokia X3-02. ‘Less is more’ lijkt wel een beetje op dit toestel van toepassing. Wij zien absoluut de pluspunten van een toestel waarbij simpelheid verkozen is boven een grote hoeveelheid aan functies.


Vermelde toestellen