Nokia N85 review
De Nokia N85 is een high-end toestel en volgt de N81 op. De erg stijlvolle Nokia N85 is door het volwaardige N-Gage gaming programma uitermate geschikt om mee te gamen en muziek mee af te spelen.
Verder is de Nokia N85 een erg compleet toestel met 5 megapixel camera, WiFi, HSDPA voor snel internet en ook navigeren is mogelijk dankzij de aanwezigheid van GPS met Nokia Maps software.
Toch is er niet veel vernieuwends aan de N85. Er zijn geen geweldige innovaties of nieuwe functies die het toestel onderscheiden van andere toestellen uit de Nseries. Het is hetzelfde alleen in een andere verpakking. Modellen van Nokia die te vergelijken zijn met de N85 zijn de N95, N95 8GB en de N96. Met de N85 wil de fabrikant dan ook vooral ervoor zorgen dat een breder publiek kennis maakt met de Nseries.
Plus- en minpunten Nokia N85
- Design
- Beeldscherm
- Compleetheid
- Camera
Wat zit er bij het toestel?
De Nokia N85 zit in een stijlvolle, grijze doos en komt met een volledig pakket aan accessoires. Naast de N85 bevat de doos een batterij met een capaciteit van 1200 mAh, een stereo headset met afstandbediening, een TV out kabel, een oplader, een microUSB datakabel (die ook de telefoon oplaadt als die is aangesloten op een PC), en 8 GB MicroSD geheugenkaart en de gebruikelijke handleidingen en software. De kwaliteit van de bijgeleverde accessoires is goed en bovendien zien ze er strak en stijlvol uit. Ook het geluid wat uit de stereo headset komt is prima. Kortom, het is een mooi volledig pakket aan accessoires en vooral de 8 GB MicroSD geheugenkaart is een welkome aanvulling.
Uiterlijk
De N85 is hetzelfde vormgegeven als we al kennen van Nokia’s N95, het is namelijk een zogenaamde dual slider. Wanneer het toestel omhoog wordt geslide komen de gebruikelijke numerieke toetsen te voorschijn en bij het sliden naar beneden worden de toetsen om muziek mee af te spelen zichtbaar. Het slide-mechanisme heeft een klein beetje speling, maar erg storend is dit niet. In dit mechanisme zit een veer verwerkt, waardoor een klein maar stevig duwtje omhoog al genoeg is om te sliden. Desondanks dat er wat speling in het slide-mechanisme zit, ziet de telefoon er erg strak uit. Bovendien is het toetsel met een afmeting van 103 x 50 x 16 mm zeer broekzakvriendelijk.
De hele behuizing is van plastic gemaakt, wat het gevaar met zich meebrengt dat er een goedkoop en speelgoedachtig uiterlijk kan ontstaan. Dit is bij de N85 helemaal niet het geval. De voorkant is van zwart glossy plastic en dit geeft de telefoon een modieuze look. Daarnaast is het plastic van zulke kwaliteit dat het niet zal vervagen met het verstrijken van de tijd. Wel moet de opmerking worden geplaatst dat de voorkant redelijk gevoelig is voor vingerafdrukken. Overigens komt de N85 nog in meerdere kleuren op de markt. Naast de door ons geteste Copper versie zullen er begin 2009 meerdere kleuren beschikbaar zijn, de covers blijven niet verwisselbaar.
Ook is vaak het grootste probleem met telefoons geheel van plastic dat de bouwkwaliteit nogal te wensen over laat. Gelukkig zit dit bij de N85 wel goed, de telefoon piept of kraakt helemaal niet. Dit komt mede doordat de achterkant van de telefoon, net zoals bij de N82 en de N79, uit één geheel bestaat. Kortom, de bouwkwaliteit is prima en door de modieuze, stijlvolle look heeft Nokia een pareltje op de markt gebracht.
De voorkant bestaat voor het grootste gedeelte uit het 2.6 inch OLED scherm, waar veel over te doen is geweest bij de aankondiging van het toestel. Hierover later meer. Onder het scherm zit de navigatieknop, die net als een iPod navigatiewieltje te gebruiken is. Verder zitten er in totaal zeven toetsen, waarvan de twee functietoetsen, de menutoetsen en de verwijdertoets geheel plat zijn. Deze zijn pas te zien als de achtergrondverlichting aangaat, zoals we al van de N96 kennen. Het verschil tussen de toetsen is niet te voelen, maar het went wel. Als laatste zitten er nog de opneem- en ophangtoets plus de multimediatoets.
De bovenzijde bevat de Aan/Uit toets, een 3.5 mm audio ingang en een microUSB poort, die ook als ingang voor de microUSB adapter fungeert. Opvallend is dat de microUSB poort niet is weggewerkt met een klepje, wat later voor problemen met ophopende lagen stof kan zorgen. De rechterzijde bestaat uit een volumeknop, een vergrendeltoets en een cameratoets. Ook zitten hier aan beide uiteinden de stereo luidsprekers. Aan de linkerzijde is alleen een MicroSD geheugenkaart slot te vinden, die wel mooi is weggewerkt met een klepje.
De achterkant bestaat uit de 5 megapixel camera, die mooi is weggestopt achter een beschermend schuifje. Verder zit hier nog de dual LED flitser. De batterijcover is makkelijk verwijderbaar en opvallend dun. De SIM kaart bevindt zich in een gleufje boven de batterij, maar de batterij moet wel verwijderd worden om de kaart te plaatsen.
Uithoudingsvermogen
De N85 heeft een geschat uithoudingsvermogen van een gesprekstijd van 414 minuten en een standby tijd van 363 uur. Het toestel houdt het ongeveer 3 dagen vol op een volledig opgeladen batterij. Dit is opvallend goed, want de telefoon is zeer intensief gebruikt, we hebben foto’s gemaakt, video’s opgenomen, geïnternet via Wi-Fi en lang muziek beluisterd. De batterij opladen duurt ongeveer anderhalf uur. Ook heb je voordeel van het ingenieuze energiebesparingstand die ook te activeren is en welke automatisch aangaat wanneer de batterij bijna leeg is. In deze stand gaat de helderheid van het beeldscherm op de laagste stand. Wanneer de batterij echt zo goed als leeg is, zorgt deze stand ervoor dat het niet meer mogelijk is applicaties te starten om zo het laatste restje energie voor het bellen of sms'en over te houden. Dus we mogen concluderen dat Nokia er alles aan doet om de batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan en hier ook in slaagt.
Belkwaliteit
De belkwaliteit is geen probleem bij de N85 en eigenlijk is dit nooit een probleem bij toestellen van Nokia. Het ontvangst is goed en de persoon aan de andere kant van de lijn komt helder en zonder ruis uit de luidspreker. Over het algemeen zal het geen probleem zijn om je gesprekspartner te horen in een luidruchtige omgeving, mocht dit wel zo zijn dan is het luidsprekervolume aan te passen naar eigen wens. Bovendien komt er een mooi vol geluid uit de luidspreker, waardoor het prettig luisteren is naar de andere persoon.
Het logboek houdt bij welke oproepen er zijn gemist, welke er ontvangen zijn en welke nummers er gebeld zijn. Er kan niet gezien worden hoelang er is gebeld met de contactpersonen. Het is overigens ook mogelijk om tijdens een gesprek door het menu te navigeren, zo kan je bijvoorbeeld de gegevens van een ander contact erbij halen.
Beeldscherm
Het 2.6 inch AMOLED scherm heeft een QVGA resolutie (320 x 240 pixels) en geeft over 16 miljoen kleuren (24 bits) weer. Het grootste voordeel van OLED schermen ten opzichte van bijvoorbeeld een TFT scherm is dat ze minder stroom verbruiken en een helderder beeld geven. Ook is de kijkhoek vele malen groter. Dit komt ook uit in de N85, het beeldscherm is in één woord schitterend. Het beeldscherm heeft een prachtige kleurenweergave en het contrast is geweldig. We hebben zelden een scherm gezien dat zwart zo zwart weergeeft als de N85. De helderheid is minder indrukkwekkend maar nog steeds erg goed. Dit zorgt er wel voor dat het scherm minder goed af te lezen is in direct zonlicht. Maar dit neemt niet weg dat het beeldscherm zijn reputatie waarmaakt. Ook zit er op dit toestel weer een auto-rotate functie, de gebruiker kan de functie zelf aan of uit doen. Wanneer de functie aanstaat roteert het scherm naar landscape mode in elke willekeurig menu.
Menu
De N85 draait onder Symbian 9.3 S60 3rd Edition Feature Pack 2, de layout van het menu is een klein beetje anders dan de vorige versie en bovendien werkt het iets sneller. De twee functietoetsen kunnen ingesteld worden naar elke toepassing, net als de 6 snelkoppelingen in het beginscherm. De menu knop zit links onder de functietoets en het menu heeft met het nieuwe Feature Pack een kleine make-over gehad. De icoontjes zijn kleurrijker en zien er een strakker uit. Ook bij de makers van Symbian is het doorgedrongen dat de lay-out en design van het menu steeds belangrijker wordt, maar veel interactie met de gebruiker door animaties is er niet. Verder zit het menu in elkaar zoals we gewend zijn, navigatie met de navigatietoets door het menu gaat soepel en de gebruikelijke mapjes variërend van Instrumenten tot Kaarten zijn aanwezig. Ook zorgt inhouden van de menuknop er weer voor dat de taakmanager wordt geopend.
Het multimedia menu wordt geopend door de knop die Nokia, heel toepasselijk, de multimedia knop noemt. Dit menu is een menu met snelkoppelingen naar bijvoorbeeld het fotoalbum, spelletjes of kaarten.
Telefoonboek
Symbian toestellen stellen met het telefoonboek nooit teleur. Er is eigenlijk geen enkele beperking, het hele geheugen van de telefoon (inclusief de MicroSD geheugenkaart) kan worden gebruikt voor het opslaan van contacten. Bovendien zijn er dan nog de talloze eigenschappen die de gebruiker aan contacten kan toevoegen. Zo kunnen contacten gesorteerd worden op voor- of achternaam en ieder contact kan een persoonlijke ringtone of video krijgen. De gebruiker kan iedere eigenschap die er te bedenken is aan een contact toevoegen, want er zijn vooraf bepaalde eigenschappen maar het is ook mogelijk om zelf nieuwe eigenschappen te bedenken en toe te voegen. Kortom, ook de N85 stelt niet teleur.
Messaging
Het versturen van een bericht is, net als het telefoonboek, ontzettend makkelijk en goed. De N85 ondersteunt sms, MMS, e-mail en voor degene die last van zijn/haar duimen heeft kan er ook een audiobericht worden verstuurd. Het is echter niet dat het toetsenbord hier aanleiding voor geeft want het toetsenbord voldoet naar behoren, een berichtje schrijven is geen probleem. Van een sms'je kan in een handomdraai een MMS'je worden gemaakt, wat er makkelijk is. Het is alleen nodig om een afbeelding in te voegen waardoor het sms'je in een MMS'je veranderd. Het T9 woordenboek is makkelijk aan of uit te zetten. Bovendien is een woord zo aan de woordenboek toegevoegd, wanneer de N85 een woord niet herkend, is het alleen nodig om de linkerfunctietoets in te drukken waardoor het mogelijk is het woord toe te voegen.
De e-mail cliënt is dezelfde als die van bijvoorbeeld de Nokia E71 en andere Nokia’s, dus heel gebruiksvriendelijk en geweldig makkelijk in te stellen. Voor een uitgebreidere toelichting verwijzen we naar de review van de E71. Het Symbian besturingssysteem heeft ondersteuning voor veel verschillende Instant Messaging, maar dit is niet standaard aan boord. Om bijvoorbeeld Windows Live Messenger te gebruiken moet dit eerst gedownload worden.
Connectivity
"Connecting People" is de slogan van Nokia en met de N85 is het geen probleem, het toestel ondersteunt alle gebruikelijke soorten dataoverdracht. USB 2.0, Bluetooth 2.0, HDSPA en WiFi, de N85 kan overal mee overweg. Bovendien is een verbinding leggen met een WiFi netwerk, door de WLAN scan, zo gebeurd. Ook onthoud het toestel het netwerk zodat de volgende keer zonder het invoeren van een wachtwoord verbinding kan worden gemaakt.
De aanwezige internet browser is goed. Pagina’s worden redelijk snel geladen en zijn ook in landscape mode te zien. Toch is het aan te raden om de mobiele browser van Opera, Opera Mini, te downloaden want hier kan de aanwezige browser niet tegenop.
Een andere leuke mogelijkheid om hier nog speciaal even uit te lichten is de FM-transmitter. Met deze functie is het mogelijk om muziek via de radio af te spelen. Het enige wat de gebruiker hiervoor moet doen is de FM-transmitter op de FM frequentie van de radio in te stellen en een song in de MP3 speler af spelen. Dit nummer zal dan via de radio te horen zijn.
Camera
De Nokia N85 heeft een 5 megapixel camera met autofocus en een dual LED flitser aan boord. De camera heeft ook een lenscover waardoor deze goed is beschermd tegen stof of mogelijke schade. Bijkomend voordeel van de lenscover is dat wanneer deze naar beneden wordt geduwd, de camera start.
De 5 megapixel camera heeft een maximale resolutie van 2584 x 1938 pixels en kan op veel manieren worden ingesteld. Zo zijn er instellingen voor de witbalans, ISO (voor de lichtgevoeligheid), contrast en scherpheid. Ook is het mogelijk om verschillende effecten in te stellen zoals sepia, zwart-wit of negatief.
Over de kwaliteit van de foto’s die de N85 schiet zijn we niet enthousiast. De N85 is zeker niet één van de beste 5 megapixel cameratelefoons. Ruis op de foto’s is meer regelmaat dan uitzondering en de kleurenweergave is niet geheel realistisch. Details worden goed weergegeven maar in de wereld van 5 megapixel telefoons is de N85 ook op dit gebied zeker niet de beste. In donkere omgevingen is de ruis nog meer aanwezig dan in normaal belichte omgevingen. De flits op de N85 doet zijn werk, tot op zekere hoogte, goed. Binnen werkt de flits prima, maar wanneer het donker is en je wil buiten een foto maken dan komt de flits op de N85 te kort.
Toch is de camera niet zo slecht als hierboven doet vermoeden. Leuke bijkomstigheid bijvoorbeeld is dat het ook mogelijk is om de foto’s te geotaggen. De kwaliteit van de foto’s is niet perfect maar het gros van de foto’s is wel bruikbaar. Kortom, de camera scoort een voldoende, maar wel een krappe.
De videofunctie van de N85 is een klein beetje beter. De camera neemt in VGA resolutie (640 x 480 pixels) met het MPEG-4 bestandsformaat op en de kwaliteit is in goed belichte omgevingen prima. Juist, met veel licht, want in donkere omgevingen kan de camera het niet goed meer verwerken. De camera neemt dan erg schokkerig op en de filmpjes zijn dan niet bruikbaar. Dit is toch apart met een framerate van 30 frames per seconde. Verder zijn er instellingen voor de witbalans, kleureffecten en nachtmodus. Het is ook mogelijk om de dual LED flitser in te stellen als rood videolicht. Ook is de geotaggen mogelijk bij de videofunctie.
Aanwezige programma's
De N85 heeft een waslijst aan programma’s: agenda, alarm, calculator, FM radio, podcasting, Flash speler, herinneringen, Nokia Maps, N-Gage (waarover later meer), Java ondersteuning, kalendernotities, Movie editor, MP3 speler, RSS lezer, valuta omzetter, barcode lezer, Real One Player, ZIP manager, FM transmitter en zoekfunctie voor toestel en internet. Excel, Word, PowerPoint en PDF bestanden kunnen door het toestel ook worden gelezen maar wil de gebruiker deze bestanden bewerken moet eerst worden betaald. Alsof dit nog niet genoeg is kunnen er tal van toepassingen worden geïnstalleerd door de mogelijkheden die Symbian hierin biedt.
Games
De N85 is de eerste Nokia telefoon met volwaardige N-Gage ondersteuning. Het is nu mogelijk om met mensen over de hele wereld online tegen elkaar te spelen en online spellen te kopen. Er zijn 15 N-Gage spellen die de gebruiker eerst kan proberen en daarna kan aanschaffen. Tevens kan met de activatie code, die bij de N85 zit, één spel gratis worden gedownload.
Extra's
Het toestel heeft ook GPS aan boord. Met het aanwezige Nokia Kaarten moet navigeren geen probleem zijn. Het is mogelijk de huidige locatie op de kaart te zien, kaarten voor verschillende plaatsen en landen te bekijken, adressen en verschillende interessante locaties zoeken, routes van de ene naar de andere locatie te plannen, en locaties op te slaan. De toepassing start vrij snel op en binnen enkele minuten is de huidige locatie bepaald.
Wanneer Nokia Kaarten niet voldoet is het ook mogelijk om een applicatie van andere softwarenavigatie aanbieders aan te schaffen. De N85 ondervindt geen problemen met de bekendere aanbieders van deze software.
Conclusie
De Nokia N85 is één van Nokia’s meest complete toestellen tot nu toe. Eigenlijk is het toestel al de Nserie telefoons in één in een stijlvol, compact toestel. Echter dit betekent dat het toestel, behalve het beeldscherm en de FM-transmitter, geen schokkende innovaties heeft. Toch stelt de N85 ons niet teleur. Het beeldscherm is echt een lust voor het oog. Bellen is, net als berichten versturen, geen probleem wat onderstreept wordt door het heldere menu. Het enige waar de N85 ons in teleur heeft gesteld is de fotokwaliteit, want deze is onder het gemiddelde niveau van het huidige aanbod aan cameratelefoons.
Feit is dat de N85 de populairste telefoon uit de Nseries is geworden, waar dit eigenlijk de N96 moest zijn. Grappig is dat de N96 met veel bombarie is aangekondigd en gelanceerd, maar de N85 met deze 'titel' aan de haal is gegaan. Toch vinden wij dit helemaal geen verrassing, aangezien de N85 heel allround en veel meer waar voor je geld is dan de N96.