Nokia N8 review
Zelden was er zoveel buzz voorafgaand aan de levering van een Nokia telefoon. Toch onderging de Nokia N8 dat lot. Nokia bevindt zich momenteel in de hoek waar de spreekwoordelijke klappen vallen.
De finse telefoongigant zag onlangs nieuwkomers als Apple en HTC op veel gebieden op gelijke hoogte komen en op punten als gebruiksvriendelijkheid en innovatie zelfs voorbijgestreefd worden. Tijd voor een verlosser, tijd voor een toestel als de N8.
Op het eerste gezicht belooft de N8 die broodnodige verandering te brengen waar het merk, en aandeelhouders, zo heftig naar verlangt. De specs zijn goed, uitstekend zelfs! Het ontwerp is modern, aantrekkelijk en zelfs een beetje gewaagd. Het resultaat is een telefoon die zonder overdrijven prachtig genoemd mag worden. Het besturingssysteem, dat op het eerste gezicht weinig verandering heeft ondergaan, werd echter zó grondig aangepakt dat we er van Nokia pas een oordeel over mochten vellen nadat we ermee gewerkt hadden. En zelfs Nokia's marketmachine droeg bij en was zo effectief dat er een hele hype ontstond die tot de dag van vandaag nog merkbaar is. Er moest zelfs een officieel persbericht verstuurd worden met foto's van de eerste zending N8's. Maar de uiteindelijke hamvraag hier is natuurlijk; is het allemaal genoeg? Is de N8 een goeie telefoon? Tijd om daar achter te komen.
De N8 gaat het in ieder geval moeilijk krijgen. Vanwege de aanwezigheid van een veelbelovende 12 megapixel camera ligt het voor de hand de N8 naast de Sony Ericsson Satio en de Samsung Pixon12 te leggen. Echter, beide toestellen dateren alweer uit 2009 wat in telecomland zoveel betekend als "bejaard". Wij leggen de lat dus hoger en vinden dat de N8 het hoort op te nemen tegen de Apple iPhone 4, de Samsung Galaxy S en de Sony Ericsson Xperia X10. Hoe verhoudt de N8 zich tegen het gebruiksvriendelijke iOS en het uitstekend geïntegreerde Android. Oftewel, alles wat Symbian niet is?
Plus- en minpunten Nokia N8
- Beeldscherm
- Camera
- Vormgeving
- Gratis navigatie
- Tekstinvoer
- Gebruiksvriendelijkheid
Wat zit er bij het toestel?
De geleverde doos is zoals we eerder beschreven typerend voor Nokia. We herkennen hem van eerdere Nokia's. Een simpele en relatief kleine doos, zonder poespas, uit vrijwel één geheel karton. Simpel dus maar er is wel over nagedacht. De verpakking van Nokia-telefoons is al sinds 2006 vooral erg compact en bestaat meestal uit maar één soort materiaal. Nokia zegt hierdoor in de periode tussen 2006 en 2008 maar liefst 60% papier te hebben bespaard! Het papier wat Nokia gebruikt bestaat sowieso uit 95% gerecycled materiaal en de doos zelf is volledig recyclebaar.
Naast de N8 zit er in de doos een AC-15E reislader, een HDMI adapterkabel, headset met bediening en een tweetal microUSB-datakabels. Eén female en één male. Die eerste is handig om de USB On-The-Go functie te gebruiken waarbij je rechtstreeks een USB-geheugenstick op je toestel kunt aansluiten. Met de male-variant sluit je je toestel aan op een computer. Tot slot treffen we een geprinte handleiding aan vergezeld met een coupon van 25 euro voor de Ovi Music Store.
Uiterlijk
Maar het is ons natuurlijk niet om de doos te doen, het gaat ons om de inhoud; de N8 zelf. In ons geval in de kleur donker-grijs. Naast deze uitvoering is de N8 ook nog in Silver White, Lime Green, Blue en Orange verkrijgbaar.
We kunnen kort zijn over het uiterlijk; de N8 is werkelijk een prachtig vormgegeven apparaat! Nokia heeft gebroken met voorgaande ontwerpen, zo is de batterij niet meer zelf vervangbaar en is het toestel ontzettend dun. Het oogt daarom op het eerste gezicht allemaal wat on-Nokia's. Er is weliswaar hier en daar gebruik gemaakt van (mat) plastic, het oogt en voelt aan als aluminium. Er zijn geen, maar dan ook helemaal geen enkele krakende onderdelen. Alles zit strak in elkaar en er is ongelofelijk veel detail te bespeuren. Naast een iPhone 4 is de N8 zoveel malen spannender, gedetailleerder en mooier vormgegeven. Hopelijk beseffen ze in Finland wel dat we vanaf nu alleen nog maar zulke mooie producten verwachten. We zijn vanaf nu verwend en willen dat al onze zintuigen verwend worden! Danku.
De N8 is vormgegeven als 'full touch' monoblock, dus zonder toetsenbord. Het touchscreen van de N8 beslaat de hele voorkant. Over dat touchscreen zo dadelijk meer. Er zit een klein randje rondom het touchscreen en dat maakt het allemaal net wat spannender. Verder vinden we de bedieningstoets aan de voorzijde die af en toe onze aandacht vraagt door op te lichten. Dit zagen we al eerder bij vorige Nokia's en is helaas niet uit te zetten.
De rechterzijkant biedt plaats aan een fysieke cameratoets, een vergrendelingsknop en een tweetal volumetoetsen. De vergrendelingstoets werkt met een veermechanisme en wijst standaard naar de bovenkant. Aan de linkerzijkant vinden we een onbeschermde microUSB aansluiting en een tweetal klepjes waarachter de geheugenkaart en SIM kaart schuilgaan. Het klepje van de SIM kaart is niet open te maken zonder eerst de geheugenkaart-klep open te maken. Zo vergis je je niet zomaar en we zien er wel de logica van in. Overigens valt bij beide zijkanten een afwijkend zilverkleurige schroef op. Het toestel is met de juiste gereedschappen dus zelf open te maken. De aanwezigheid ervan is wat ons betreft ook esthetisch functioneel want het geheel krijgt er een 'industriële look' door. Daarnaast vinden we goed dat alle bedieningstoetsen aan de rechterzijde zitten, terwijl de linkerkant gereserveerd is voor aansluitingen etc.
De achterzijde is misschien nog wel het saaist aan de N8. Wat opvalt, en uitsteekt, is het cameragedeelte. Er is natuurlijk ruimte nodig voor een 12 megapixel schieter. In je broekzak merk je het echter nauwelijks en het biedt in de praktijk extra steun voor je wijsvinger als je hem bedient. Leg je hem neer op een bureau dan ligt het toestel ook lekker stabiel. Op dit uitstekende deel zit trouwens ook de externe speaker.
Het opvallendst aan de Nokia N8 zijn nog wel de boven- en onderkant. Ze lopen taps toe en hebben een vlak oppervlakte. De onderzijde heeft nog met meest weg van een ouderwetse pieper. Er staan daarnaast wat juridische teksten en er is een aansluiting voor de oplader. De bovenkant heeft meer functie; er is een 3.5 mm audio jack aansluiting een aan- en uitknop er achter een klepje treffen we een miniHDMI aansluiting aan. Voor mensen met een HDTV een welkome eigenschap waarover later meer. Helaas is het klepje wat hiervoor gebruikt is niet zo denderend en is het maar lastig hem goed weer terug te plaatsen.
Er is zoals gezegd geen mogelijkheid om zelf de batterij te vervangen, alhoewel met de juiste gereedschap natuurlijk alles zelf te doen is. Mocht je batterij om wat voor reden aan vervanging toe zijn dan is dit het beste te doen via een Nokia Care Point bij je in de buurt.
Uithoudingsvermogen
De batterij van de N8 is voor smartphone-begrippen niet heel erg groot; 1200 milliampère. Maar voor smartphone's geldt toch dat een dagelijkse laad-sessie vereist is. Voor de N8 is dit niet anders, maar in ons geval was er iets anders aan de hand. De batterij hield het namelijk in geen enkele omstandigheid langer dan 6 uur uit. Zelfs in flightmode was het na 6 uur gebeurd, zelfs als het beeldscherm helemaal niet aan was geweest. Het overkwam ons daarom regelmatig dat een volle batterij na een nachtje van een bescheiden 7 uur slapen volledig leeg was. Erg werkbaar is dit niet, en ook niet helemaal de bedoeling lijkt ons. We vermoeden een ander probleem, dat eventueel met een software-fix is op te lossen. We zijn met Nokia bezig om te onderzoeken waar het aan ligt, en zolang we daarmee bezig zijn gaan we ons eindoordeel hier niet vanaf laten hangen.
Er zijn bovendien in het systeem de nodige instellingen om (nog) langer te genieten van een volle batterijlading;
- Energiespaarstand aan (Batterij-icoon >Batterij)
- Lichtsensor activeren (Instellingen > Telefoon > Weergave)
- Time-out verlichting aanpassen (Instellingen > Telefoon > Weergave)
- WLAN energiespaarstand inschakelen en beschikbaarheid WLAN uitzetten (Instellingen > Connectiviteit > WLAN > Opties > Instellingen)
Daarnaast is het aan te bevelen om de volgende instellingen te maken om niet onnodig zonder lege accu te komen:
- Uitzetten screensaver (Instellingen > Thema's > Screensaver)
- Communicatie-lampje uitzetten (Instellingen > Telefoon > Meld. indicatoren)
- E-mail syncronisatie frequentie beperken (Instellingen > Telefoon > E-mail)
- Bluetooth uitzetten (Instellingen > Syncronisatie > Bluetooth)
- WLAN netwerk hogere prioriteit geven dan mobiel netwerk (Instellingen > Connectiviteit > Instellingen > Bestemmingen > 'Internet')
- Packetgegevensverbinding op 'wanneer nodig' zetten (Instellingen > Connectiviteit > Beheer instellingen > Packetgegevens)
- Locatieinformatie opslaan uitzetten (Instellingen > Toepassingsinstellingen > Camera > Afbeelding & Video)
- Widgets naar offline modus (Opties)
- Automatisch OVI syncronisatie uitzetten (Instellingen > Toepassingen > Instrumenten > Ovi syncronisatie > Opties > Syncronisatie instellen)
Het behoeft geen nadere uitleg dat Symbian nog steeds niet erg gebruiksvriendelijk is als het gaat om het doen van instellingen.
Belkwaliteit
Waar een Nokia-telefoon natuurlijk om bekend staat is de uitstekende belkwaliteit. De N8 stelt daarin niet teleur. Het zal in het begin wel even wennen zijn dat je jezelf ook hoort via de luidspreker. Het toestel lijkt hierdoor op de intercom/luidspreker te staan, maar dat went overigens snel.
Een gesprek kan begonnen worden door te drukken op de "Bellen" knop rechtsonderin het hoofdscherm. Een numeriek toetsenbord komt vervolgens tevoorschijn. Zoek je een persoon dan kan het Contact-overzicht geopend worden. Begin je echter, op een T9-achtige manier, een naam in te voeren dan verschijnen alle overeenkomstige contacten. Voer je een nog onbekend nummer in dan verander het contactoproep-knopje in een contact-toevoeg-knopje. Handig.
Tijdens het telefoneren heb je de keuze om een gesprek in de wacht te zetten, de microfoon uit te zetten of het gesprek via de externe luidspreker te voeren. Onder de opties-knop zitten overigens nog meer mogelijkheden verstopt. Neem je een binnenkomende oproep niet op dan verschijnt hierover een melding rechtsbovenin het scherm. Klik je hierop dan krijg je al je notificaties te zien zoals gemiste oproepen, binnengekomen berichten en kun je Bluetooth en WiFi aan- of uitschakelen.
Beeldscherm
Nokia heeft bij de N8 gebruik gemaakt van een kraakhelder AMOLED beeldscherm met een resolutie van 640 x 360 pixels, ook wel bekend als nHD-resolutie. Hoewel de N8 nog niet is voorzien van Nokia's nieuwe ClearBlack Display-techniek, zijn we onder de indruk van de prestaties van het scherm. Een vergelijking met Samsung's Super-AMOLED techniek ligt voor de hand. We zagen al eerder in het nieuws een vergelijking tussen beide, maar in de praktijk is het ook duidelijk; Nokia's N8 is veruit het beste wat we tot nu toe gezien hebben. Zelfs in vergelijking met de Samsung Galaxy S wint de N8 het. Dit is misschien wel het fijnste scherm wat we ooit gezien hebben op een telefoon. Kleuren zijn levendig en realistisch, het contrast is fenomenaal en de kijkhoek is onwerkelijk groot. De iPhone 4 mag dan wel een hogere resolutie hebben, doe ons toch maar een N8.
Wat ook opvalt aan de N8 is de kwaliteit van het touchscreen. Dit is Nokia's beste touchscreen-telefoon ooit. Het toestel reageert nagenoeg foutloos op aanrakingen. Willen andere touchscreens nog wel eens stroef aanvoelen, het scherm van de N8 scrolt in een vloeiende en gladde beweging. Vingerafdrukken veeg je er weliswaar niet zo makkelijk af zoals bij een iPhone met z'n oleophobic coating, maar dan maar tweemaal vegen.
De N8 beschikt over bewegingsherkenning zodat het scherm automatisch kan kantelen. Er zit echter een kleine vertraging in wanneer dit gebeurd, maar dat is volgens Nokia met opzet gebeurd om onbedoeld kantelen te voorkomen.
Menu
Waar we (heel) erg naar uitkeken was Symbian^3. Symbian heeft ons in het verleden niet teleurgesteld maar wel wanneer we het in een touchscreen-telefoon aantroffen. Symbian is niet ontworpen voor gebruik met een touchscreen en het team is te laat begonnen om het goed in het systeem te integreren. Het resultaat was daarom ronduit bedroevend, zoals consumenten ervoeren met de geflopte N97. Symbian^3 moet ander zijn, alhoewel het op het oog wel erg op z'n voorganger lijkt.
En we moeten onze complimenten geven aan het Symbian-team, want ^3 is inderdaad een verademing. Het systeem reageert snel op aanrakingen en hoeven knoppen niet meer tweemaal te worden ingedrukt. Ook is het haperende effect in Symbian S60 5th Edition nagenoeg overal verdwenen. De N8 is dus een responsieve telefoon dat razendsnel reageert en handelt. Mensen die teleurgesteld reageerden toen ze hoorden dat Nokia gekozen had voor een single-core ARM 11 processor draaiend op 680 MHz hoeven niet te vrezen voor een traag toestel. Dit is Nokia's snelste touchscreen-phone tot nu toe.
Toch ziet het er allemaal wel uit zoals we bij oudere Nokia's zagen, en ergens is dat wel jammer. Het oogt allemaal wat gedateerd. Dit gevoel blijft gelukkig niet lang hangen, want er zijn genoeg thema's te downloaden om het er allemaal wat spannender op te maken. Er zitten zelfs de nodige animaties in het systeem, zoals bij menu-overgangen, waardoor het er wat meer 2010 uitziet. Waar Symbian^3 wel op vooruit loopt is het visuele multitasking-overzicht wat je krijgt als je de bedieningstoets enige tijd indrukt.
Het hoofdscherm telt nu tot maximaal 3 pagina's waarop je gadgets kwijt kunt. Nokia heeft er een aantal beschikbaar op de N8 maar er zijn ook een aantal via de Ovi Store te downloaden. Widgets kunnen op een raster geplaatst worden, en er is ruimte voor maximaal zes per pagina. Draai je je Nokia dan draait het scherm met je mee. Dit werkt in zowel het hoofdscherm als in het menu. Gelukkig worden de optieknoppen niet meer zo groot rechts in het scherm weergegeven maar subtiel onderin.
In het menu kun je ervoor kiezen om de onderdelen als icoontjes weer te geven, maar een lijstweergave is ook mogelijk.
Telefoonboek
Het gebruikte telefoonboek is zoals we die bij meer Nokia's kennen. De werking is uitstekend en de mogelijkheden zijn uitgebreid. De weergave kan worden ingesteld op Achternaam Voornaam, maar ook andersom. Het is mogelijk om afbeeldingen te koppelen aan contacten en die zijn dan ook standaard zichtbaar voor het contact. Dit is niet uit te schakelen waardoor er maximaal 6 contacten tegelijk zichtbaar zijn. Scrollen kan door te klikken op een contact en omhoog of omloog te vegen, maar de scrolbalk rechts kan ook gebruikt worden. Er kunnen ook groepen worden aangemaakt waarin je contacten plaats. Handig om een groepbericht te versturen.
Je kunt alle benodigde informatie kwijt aan een contactpersoon, waaronder telefoonnummers, mailadressen, adressen, datums en bedrijfsgegevens. Open je een bestaand contact dan kun je een spraakoproep starten, een bericht sturen, e-mail opstellen, video-oproep starten of zoeken naar diens adres. Alle door je ingevoerde informatie wordt onder eerder genoemde mogelijkheden gegroepeerd. Het resultaat is een compact overzicht dat erg functioneel is.
Nokia heeft daarnaast geprobeerd Facebook en Twitter in haar telefoonboek te integreren. Echt goed gelukt is het niet want er is een snelkoppeling aanwezig naar een externe toepassing. Die werkt overigens wel erg goed maar sprake van een nauwkeurige integratie is er niet.
Messaging
Wil je iemand liever niet te woord staan dan stuur je een berichtje. Helaas treffen we hier nog veel oude Symbian elementen aan die we liever niet zien. Het Berichten menu is bijvoorbeeld te uitgebreid. Berichten kunnen apart of per conversatie opgevraagd worden. Dat had van ons ook alleen in conversatie-modus gemogen. Daarnaast kun is er een menu Verzonden, Concepten, Outbox, Leveringsrapporten en Mijn mappen. Teveel als je het ons vraagt waardoor het er niet overzichtelijker op wordt.
Het handigst is wat ons betreft het conversatieoverzicht. Je kunt per contact een lijstje krijgen met verstuurde en ontvangen sms'berichten. Emoticons worden hierin als icoontjes weergegeven en het is overzichtelijk en goed werkbaar.
MAAR,... en dit is zo'n beetje ons grootste punt van kritiek. Wil je tekst invoeren dan schakelt de N8 naar een schermvullend toetsenbord. Waarom kan dat virtuele toetsenbord niet als layer/laag over het bestaande scherm geprojecteerd worden? In portrait-modus heb je een numeriek toetsenbord tot je beschikking waarin ook T9 gebruikt kan worden. Heb je T9 aan dan kun je zelf nieuwe woorden toevoegen. Houdt je het toestel in landscape-modus dan krijg je een volledig toetsenbord. Die laatste werkt echt ontzettend goed en heeft duidelijk onze voorkeur, omdat je dankzij de vlakke zijkanten met beide wijsvingers het toestel goed kunt vastklemmen. Er is tekstvoorspelling dat als je een verkeerde letter hebt ingevoerd de N8 je automatisch corrigeert. Dit is overigens ook uit te zetten, je krijgt dan een suggestie in beeld die je gewoon kunt negeren. Maar we zijn over het algemeen blij verrast hoe goed het invoeren van tekst werkt. Symbian komt hiermee aardig in de buurt van de iPhone en Android, misschien zelfs even goed.
Er is een aparte e-mail toepassing beschikbaar onder het Toepassing-menu waarin je verschillende e-mail accounts kunt beheren. Er is helaas geen unified inbox mogelijk waar je binnengekomen e-mail van alle accounts tegelijk kunt bekijken. Het instellen van een e-mail account is een fluitje van een cent waarbij de N8 de meeste instellingen voor zijn rekening neemt. Er is ook ondersteuning voor Exchange accounts, al zit er helaas wel een maximum van 1 op. E-mail kan als HTML worden weergegeven. Vreemd genoeg kunnen we in de E-mail toepassing vrijwel niets instellen wat met de weergave te maken heeft. Zo kunnen we bijvoorbeeld vreemd genoeg de lettergrootte niet aanpassen. Wat wel handig is, is dat er een widget beschikbaar is waar je van een bepaald e-mail account de laatst ontvangen twee berichten kunt zien.
Connectivity
De N8 beschikt over behoorlijk wat verbindingsmogelijkheden, waaronder Bluetooth, WiFi met ondersteuning voor 802.11n, GPS en zelfs een FM transmitter. De meeste zijn bereikbaar via het hoofdscherm door rechts bovenin het hoekje te drukken waar de batterij staat. Er komt dan een submenu in beeld waarin de actieve verbindingen staan, maar er is ook een knopje met twee pijltjes dat je rechtstreeks naar het Connectiviteit-menu brengt. Alles werkt naar behoren. Bestanden zijn eenvoudig via Bluetooth te versturen en de N8 maakt automatisch verbinding met bekende WiFi netwerken. Inmiddels heeft Nokia de iSync plugin ook gereed voor Mac gebruikers, die helaas nog niet goed met meerdere agenda's omgaat.
Er is ongelofelijk veel in te stellen als het om connectivity gaat. Zoveel zelfs dat het overdreven is. Mooi voorbeeld is dat je bijvoorbeeld prioriteit kunt geven aan bepaalde netwerken. We kunnen ons weliswaar situaties voorstellen dat dit handig is, maar in de praktijk zal hier haast niemand gebruik van maken. Door alle instellingen wordt de N8 er niet bepaald gebruiksvriendelijker op en ons advies aan Nokia; laat het weg en kies voor de meest batterij-vriendelijke oplossing. Bekende WiFi netwerken hebben natuurlijk altijd voorrang op het mobiele netwerk, netwerkbestemmingen hoeven wat ons betreft echt niet in categorieën worden ondergebracht en waarom het "gegevensgebruik in thuisnetwerk" zo uitgebreid kan worden ingesteld is voor ons een volslagen raadsel! Het mag van ons geschrapt worden. Jammer voor die promille gebruikers die er gebruik van maakt maar val het overgrote gebruikers dat er niet gebruik van maakt niet mee lastig.
De met Symbian meegeleverde browser is niet van hele hoge kwaliteit, al is hij beter dan z'n voorganger. Hij is wel sneller geworden, pagina's worden weliswaar goed weergegeven en er is ondersteuning voor Flash maar wij geven toch de voorkeur aan de Opera browser. Je kunt kiezen uit Opera Mini en de meer uitgebreidere Opera Mobile. Beide zijn in de Ovi Store te downloaden. Nadeel bij Opera is dan wel weer dat je geen gebruik kunt maken van multitouch om in te zoomen, iets wat wel in de native Symbian browser werkt.
Naast al het gebruikelijke beschikt de N8 over een HDMI uitgang, zodat je je toestel rechtstreeks kunt aansluiten op je HDTV. We hebben het natuurlijk zelf uitgeprobeerd en de N8 laat zonder problemen vloeiende beelden in hoge resolutie afspelen met Dolby geluid. Het is moeilijk voor te stellen dat dit allemaal uit je Nokia komt, die overigens helemaal niet warm wordt van dit indrukwekkende trucje.
Camera
Als je een telefoon aankondigt met een 12 megapixel camera met Carl Zeiss lens en xenon flitser en je laat daar mensen best lang op wachten dan zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. En misschien ligt het daaraan, maar we hadden er uiteindelijk meer van verwacht. Begrijp ons niet verkeerd; de kwaliteit is voor een cameratelefoon ontzettend goed maar misschien hadden we wat onrealistische verwachtingen. Wees dus gewaarschuwd, je kunt je spiegelreflexcamera niet de deur uitdoen.
Toch krijg je behoorlijk wat mogelijkheden; afbeeldingskwaliteit (12, 9, 3, 1.3 en 0.3 megapixel), geotagging, flitser (automatisch, rode-ogen reductie, aan en uit), scenemodus (automatisch, door gebruiker gedefinieerd, close-up, portret, liggend, sport, nacht en nachtportret, gezichtsherkenning, raster, zelfontspanner, kleurtoon (normaal, sepia, zwart-wit en levendig), witbalans (automatisch, zonnig, bewolkt, gloeilamp en TL-licht), ISO lichtgevoeligheid (automatisch, laag, normaal en hoog), contrast en tot slot de scherpte (hard, normaal en zacht). Een hele waslijst maar gelukkig schiet de N8 in automatische stand al hele behoorlijke foto's in topkwaliteit.
In videomodus zijn de mogelijkheden iets beperkter maar toch nog heel behoorlijk; videokwaliteit (High definition (MP4), TV hoge kwaliteit (MP4 met 4:3 verhouding) en Kwaliteit voor delen (3GP), geotagging, videostabilisatie, scénemodi (automatisch, weinig licht en nacht), witbalans (automatisch, zonnig, bewolkt, gloeilamp en TL-licht) en de kleurtoon (normaal, sepia, zwart-wit en levendig). Zorg vooral dat je de videostabilisatie aan hebt staan, dit werkt echt ontzettend goed om ongewenste bewegingen weg te filteren.
Geschoten foto's en video's zijn van een uitstekende kwaliteit en eenvoudig te verzenden via bericht, e-mail of via Bluetooth. Bladeren in de fotobrowser gaat trouwens ontzettend vloeiend en is behoorlijk verbeterd. Daarnaast is er nog een foto- en video-editor waarin je eenvoudige bewerkingen kunt doen op je geschoten materiaal.
Grappig is trouwens dat als je camera aan hebt het lenskapje aan de achterzijde openschiet.
Aanwezige programma's
Standaard treffen we de volgende lijst toepassingen aan op de N8; Agenda, Contacten, Mediaspeler, Web, Berichten, Foto's, Winkel, Kaarten, Video's, Instellingen, Web-tv, Bestandsbeheer, Woordenboek, Quickoffice, Zip, Rekenmachine, Adobe PDF, Berichtlezer, Recorder, Installatie van telefoon, Logboek, Ovi-syncronisatie, FM-zender, My Nokia, E-mail, Ovi Muziek, Notities, Sw-update, Klok, Gebruikershandleiding, Sociale netwerken, Camera, Foto-editor, Video-editor, Hier en nu, Radio, YouTube, Zoekopdracht en EasyMenu. Nog niet genoeg voor je dan kun je via de Ovi Store nieuwe toepassingen downloaden en installeren. Hier is wel een Ovi account voor nodig maar die maak je zo aan.
Met Web-tv is het mogelijk om videoclips van onder andere CNN, National Geograpic en E! Entertainment bekijken. Via de Ovi Store zijn nog meer bronnen binnen te halen zoals India Today en Eros Bollywood. Er is helaas (nog) geen Nederlandse content verkrijgbaar.
De toepassing 'Hier en Nu' geeft een opsomming wat er allemaal te doen is in de buurt zoals films die in de bioscoop om de hoek draaien, welke restaurants er allemaal in de buurt te vinden zijn en wat het lokale weerbericht is.
Tot slot moeten we nog even aandacht schenken aan het programma 'Ovi Kaarten'. Dit is een gratis navigatietoepassing waarmee je via gesproken aanwijzingen van A-naar-B navigeert. Of dit nou met de auto is of lopend, het maakt niet uit. Het programma is ongelofelijk gedetailleerd en professioneel dat je daarom maar moeilijk kunt begrijpen dat het gratis is. Zo kun je zelfs offline navigeren door kaartmateriaal vooraf te downloaden. Handig als je over de grens moet, of als je geen onbeperkt mobiel internet abonnement hebt.
Games
Er zijn standaard geen spelletjes op de N8. Wel is er via de Ovi Store de nodige games binnen te halen. Waaronder inmiddels een Lite uitvoering van het populaire Angry Birds. Omdat dit spel ook voor de iPhone beschikbaar is kunnen we een mooie vergelijking maken. Je merkt dan pas goed hoe snel de N8 is en hoe mooi het scherm!
Conclusie
We hebben aan het eind een beetje een dubbel gevoel. We kijken naar de N8 met de vraag of dit Nokia gaat redden? En daar hebben we nog steeds geen goed antwoord op. De Nokia N8 is een ontzettend mooie en goede telefoon. Qua functionaliteit kun je werkelijk alles, qua uiterlijk is er ook niets aan de hand en de specs behoren tot de beste van de huidige markt. Maar op zaken als gebruiksvriendelijkheid moet er nog wel het één en ander gebeuren. Dit is vooral zaak voor Symbian. Het is soms echt een zoektocht om bepaalde instellingen te vinden, met name omdat er zovéél zijn.
Wat ons betreft is de N8 daarom niet beter dan een iPhone of een Galaxy S. Wel op bepaalde onderdelen zoals multimedia, maar niet wat betreft het gehele plaatje. Er zijn nog teveel dingen te verbeteren voordat we definitief onze iPhone in de la leggen. Gelukkig heeft Nokia veel oude ergernissen die we bijvoorbeeld met de N97 hadden weggenomen. Symbian is snel geworden, het kan eindelijk goed overweg met touch en de haperende scherm-opbouw is verdwenen. Helaas doet de manier van tekst invoeren nog denken aan de tijd dat Symbian niet zo was. Dit moet verbeterd worden om mee te gaan met andere moderne smartphones. Ook telden we in onze testweek drie vastlopers wat precies drie teveel zijn. We denken echter dat het met Symbian uiteindelijk wel goed gaat komen, al vragen we ons hardop af of Nokia die tijd heeft.
Kijken we alleen naar de telefoon zelf dan moeten we onze complimenten uitdelen aan Nokia. Het apparaat is compact, sexy en ongelofelijk strak en mooi vormgegeven. Nokia heeft hiermee een nieuwe weg ingeslagen die we zeker kunnen waarderen. Naast een mooi plaatje is de N8 ook nog eens een alleskunner met high-end specificaties als een 12 megapixel camera, HDMI en WiFi-n. Maar zoals het bedrijf zelf al zegt; it's Not technology, it's what you do with it. Om die slogan volledig waar te maken moet er nog het één en ander aan Symbian gebeuren, maar Nokia zit op de goede weg.