Nokia N8 review


Zelden was er zoveel buzz voorafgaand aan de levering van een Nokia telefoon. Toch onderging de Nokia N8 dat lot. Nokia bevindt zich momenteel in de hoek waar de spreekwoordelijke klappen vallen.

De finse telefoongigant zag onlangs nieuwkomers als Apple en HTC op veel gebieden op gelijke hoogte komen en op punten als gebruiksvriendelijkheid en innovatie zelfs voorbijgestreefd worden. Tijd voor een verlosser, tijd voor een toestel als de N8.

Op het eerste gezicht belooft de N8 die broodnodige verandering te brengen waar het merk, en aandeelhouders, zo heftig naar verlangt. De specs zijn goed, uitstekend zelfs! Het ontwerp is modern, aantrekkelijk en zelfs een beetje gewaagd. Het resultaat is een telefoon die zonder overdrijven prachtig genoemd mag worden. Het besturingssysteem, dat op het eerste gezicht weinig verandering heeft ondergaan, werd echter zó grondig aangepakt dat we er van Nokia pas een oordeel over mochten vellen nadat we ermee gewerkt hadden. En zelfs Nokia's marketmachine droeg bij en was zo effectief dat er een hele hype ontstond die tot de dag van vandaag nog merkbaar is. Er moest zelfs een officieel persbericht verstuurd worden met foto's van de eerste zending N8's. Maar de uiteindelijke hamvraag hier is natuurlijk; is het allemaal genoeg? Is de N8 een goeie telefoon? Tijd om daar achter te komen.

De N8 gaat het in ieder geval moeilijk krijgen. Vanwege de aanwezigheid van een veelbelovende 12 megapixel camera ligt het voor de hand de N8 naast de Sony Ericsson Satio en de Samsung Pixon12 te leggen. Echter, beide toestellen dateren alweer uit 2009 wat in telecomland zoveel betekend als "bejaard". Wij leggen de lat dus hoger en vinden dat de N8 het hoort op te nemen tegen de Apple iPhone 4, de Samsung Galaxy S en de Sony Ericsson Xperia X10. Hoe verhoudt de N8 zich tegen het gebruiksvriendelijke iOS en het uitstekend geïntegreerde Android. Oftewel, alles wat Symbian niet is?

Wat zit er bij het toestel?

De geleverde doos is zoals we eerder beschreven typerend voor Nokia. We herkennen hem van eerdere Nokia's. Een simpele en relatief kleine doos, zonder poespas, uit vrijwel één geheel karton. Simpel dus maar er is wel over nagedacht. De verpakking van Nokia-telefoons is al sinds 2006 vooral erg compact en bestaat meestal uit maar één soort materiaal. Nokia zegt hierdoor in de periode tussen 2006 en 2008 maar liefst 60% papier te hebben bespaard! Het papier wat Nokia gebruikt bestaat sowieso uit 95% gerecycled materiaal en de doos zelf is volledig recyclebaar.

Naast de N8 zit er in de doos een AC-15E reislader, een HDMI adapterkabel, headset met bediening en een tweetal microUSB-datakabels. Eén female en één male. Die eerste is handig om de USB On-The-Go functie te gebruiken waarbij je rechtstreeks een USB-geheugenstick op je toestel kunt aansluiten. Met de male-variant sluit je je toestel aan op een computer. Tot slot treffen we een geprinte handleiding aan vergezeld met een coupon van 25 euro voor de Ovi Music Store.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel