Nokia Lumia 710 review

· 2 reacties

Al in november 2011 publiceerden wij van NieuweMobiel.NL een hands-on van de Nokia Lumia 710. De eerste indruk was dat de Lumia 710 een goede smartphone-ervaring zou bieden, ook al ging het hier duidelijk om een mid-end toestel.

Zoals je hier eerder kon lezen, wist de Nokia Lumia 800 ons zeker enthousiast te maken. Het is zaak voor Nokia om de stijgende lijn na de introductie van Windows Phone door te zetten.

De Lumia 710 wil een goedkoper alternatief bieden voor de Lumia 800. Hij is al vanaf 250 euro te koop bij de goedkopere aanbieders. De vraag is nu natuurlijk of het toestel dezelfde ervaring en kwaliteit kan bieden als zijn voor Nokia revolutionaire grote broer.

Plus- en minpunten Nokia Lumia 710

  • Interface
  • Browser
  • Snelheid en werkbaarheid
  • Integratie social media
  • Camera
  • Uiterlijk

Wat zit er bij het toestel?

De Lumia 710 wordt geleverd in een keurige, strak vormgegeven box. Je ziet het toestel meteen liggen als je de doos opent. In een kartonnen omhulsel daaronder vind je wat informatiefolders, en de verdere accessoires: een setje earphones – die overigens niet erg fijn zitten als je ze in hebt – een USB-kabel en de oplader.

Alles is uitgevoerd in zwart. Het ziet er allemaal degelijk uit, maar wel wat saai. Waar we bij de Lumia 800 nog verrast waren over de frisse vormgeving van de accessoires, is dat hier niet het geval. Blijft staan dat het kwalitatief allemaal dik in orde is, zoals we van Nokia gewend zijn.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht is het duidelijk dat er met de 710 is bezuinigd op de behuizing ten opzichte van de Lumia 800. Waar deze bestond uit één stuk polycarbonaat, moet de Lumia 710 het doen met een weinig opvallende plastic behuizing. In de eerste instantie doet het uiterlijk een tikje goedkoop aan. Je hebt hier niet met de sierlijkste of hipste smartphone van doen. Het toestel is wel in verschillende vrolijke kleuren verkrijgbaar, wat goed past bij het middensegment waar Nokia op mikt: wij hebben de witte versie getest, maar de Lumia 710 is ook verkrijgbaar in zwart, fuchsia en turkoois en combinaties daarvan. De cover is verwisselbaar, maar dat draagt niet veel bij aan het geheel, en de cover sluit niet altijd perfect aan als je hem weer dicht hebt gedaan. Maar het moet gezegd: als je je over het toch wel enigszins lompe uiterlijk heen kan zetten, heb je wel te maken met een solide telefoon, die bovendien goed in de hand ligt.

De hele voorkant wordt bedekt door Gorilla Glass, toch is er nog een flinke rand boven het beeldscherm. Onder het screen vinden we de drie oplichtende Windows Phone-knoppen: terug, Windows en zoeken. Boven het scherm vinden we de speaker en het Nokia-logo. De linkerzijde van het toestel is vrij van knoppen: we vinden er alleen een klein gleufje waarmee de achtercover opgelicht kan worden. Onder deze cover vinden we de batterij van 1300 mAh, die verwisselbaar is, anders dan bij de Lumia 800. Na het verwijderen van de batterij is de MicroSim-kaart te bereiken, die in een klein sleufje geschoven is.

Aan de rechterzijde van de telefoon vinden we de camera- en de volumeknop. Aan de bovenzijde is er ruimte gemaakt voor de vergrendeling, de USB-poort en de poort voor de headphones, met audio jack adapter. Tot slot vinden we aan de achterkant de lens en de flitser van de 5.0 MP camera.

Uithoudingsvermogen

Aan het uithoudingsvermogen van de Lumia 710 viel niets ons in negatieve of positieve zin op. Bij intensief gebruik van alle functies hield hij het ongeveer een dag vol, wat redelijk gemiddeld is. Als de batterij bijna leeg is, worden er enkele services uitgeschakeld: zo ontvang je je e-mails niet meer automatisch en worden er volgens het toestel geen apps meer op de achtergrond uitgevoerd. In de praktijk merk je hier als gebruiker niet veel van, en het is ook de vraag of het echt bijdraagt aan een langere gebruikstijd. Naast het in- en uitschakelen van deze energiebesparende stand zien we ook voor hoeveel procent de batterij nog vol is, de geschatte resterende gebruikstijd en hoe lang het geleden is dat je de telefoon voor de laatste keer hebt opgeladen. Ook de schermhelderheid kan aangepast worden, net als de vergrendelingstijd.

Belkwaliteit

Als je gebeld wordt, wordt de contactfoto van de beller getoond, en kun je kiezen tussen ‘opnemen' en ‘negeren.' Het scherm dat getoond wordt bij het bellen, is precies hetzelfde als bij de Lumia 800: je kan over het toetsenbord navigeren, de luidspreker aanzetten, het gesprek dempen, de beller in de wacht zetten, bluetooth inschakelen en iemand anders aan het gesprek toevoegen.

De belkwaliteit is op zich prima. We waren bij de Lumia 800 nog lyrisch over het geluid, maar bij de 710 lijkt het alsof we op dit punt weer in moeten leveren. Het geluid galmt af en toe nogal en ook hier geldt: een dikke voldoende, maar meer ook niet.

Beeldscherm

Het beeldscherm heeft een dwarsdoorsnede van 3.7 inch. Dat is redelijk klein, vooral als je gewend bent aan high-end smartphones. Maar na een tijdje blijkt dat dit een prima beeldscherm is, dat goed werkt. Van de grootte heb je totaal geen last, integendeel: het is een goed werkbaar scherm.

Ironisch genoeg bevalt het TFT-scherm bijzonder goed in vergelijking met het AMOLED-scherm van de Lumia 800. PenTile speelt de Lumia 800 parten en maakt dat het scherm af en toe (van dichtbij) korrelig is, maar daar hebben we bij de Lumia 710 niets van gemerkt. Alle kleuren zijn helder en duidelijk, en ClearBlack heeft zich al eerder bewezen: zwart is ook echt zwart. Alles bij elkaar is dit beeldscherm een aanwinst voor de Lumia 710. Alleen de kijkhoek valt enigszins tegen.

Menu

In onze ogen vormt het menu het grote pluspunt van de Lumia 710. Net als bij de 800 draait het toestel onder Windows Phone 7.5 (Mango) en dat bevalt ons nog steeds uitstekend. Wat het besturingssysteem betreft, haal je met de Lumia 710 echt iets origineels in huis. In plaats van met allerlei verschillende schermen en submenu's, die je bij andere toestellen nog al eens tegenkomt, werkt WP 7.5 met tiles. Dit zijn kleine vierkante of rechthoekige icoontjes, waarmee je je homescreen naar eigen inzicht inricht.

Binnen een app 'veeg' je naar rechts om op het volgende screen te komen. Er is dus geen gepriegel met onlogische submenu's, maar een handige indeling waar je snel je weg in vindt. De tiles worden gepersonaliseerd met behulp van foto's: de tile ‘personen', waaronder je alle contacten van je gekoppelde social media-accounts kan vinden, wordt bijvoorbeeld ingevuld met steeds wisselende profielfoto's. Dit ziet er erg leuk uit. Wil je naast de tiles toch een overzicht van alle apps zien, dan kan dit door vanuit het homescreen naar links te vegen. Hier zie je alle apps op alfabetische volgorde onder elkaar staan.

Het beste aan het menu van de Lumia 710 is wel dat social media op een vanzelfsprekende manier geïntegreerd worden. Nokia lijkt begrepen te hebben dat social media inmiddels zo belangrijk zijn geworden, dat we geen aparte ‘hokjes' voor Facebook en Twitter meer willen op onze telefoons: we willen dat deze accounts deel uitmaken van de toestellen. En dat is, net als bij de Lumia 800, prima gelukt. Alle denkbare accounts worden ondersteund door WP: Windows Live (met onder andere Hotmail, Xbox LIVE en Messenger), Outlook, Nokia Mail, Yahoo Mail, Google, Twitter, LinkedIn en POP- of IMAP-accounts. Via de tile ‘ik' kun je bijvoorbeeld razendsnel inchecken op Facebook en je blijft via ‘personen' perfect op de hoogte van alles wat je vrienden doen. Alles werkt gewoon vlot, en je vindt er snel je weg in. Het toestel is overzichtelijk zonder daarmee saai te worden. En ook hier kun je een persoonlijk tintje aanbrengen, door een accentkleur te kiezen.

Telefoonboek

‘Telefoonboek' is een veel te ouderwets woord voor de manier waarop de Lumia 710 al je contacten onderbrengt en integreert. Binnen de app ‘personen' vind je de contacten van al je social media en gekoppelde accounts. Boven de alfabetische lijst vind je je eigen profielfoto terug, met daarbij je laatste actie: dit kan een statusupdate zijn, of een tweet. Daaronder vind je de groepen die je ingesteld hebt, en die je ook als een tile aan je startmenu kan vastmaken. Bij je contacten vind je meteen alle informatie terug, van telefoonnummer tot e-mailadres van je gekoppelde account, en de informatie van het Facebookprofiel.

Een veeg naar rechts brengt je in het scherm ‘nieuw', waar je alle recente statusupdates van je contacten kunt zien. En daar weer rechts van zie je met welke vrienden je recent contact hebt gehad: of je ze nou gebeld of ge-sms't hebt, of alleen hun facebookprofiel hebt bekeken, je ziet hun tile staan.

Als je een contact selecteert in de lijst, kun je niet alleen hun profiel inclusief e-mailadres en telefoonnummer bekijken, maar ook meteen zien op welke manier je recentelijk contact met diegene hebt gehad. Mailtjes, sms'jes en fb-berichtjes staan hierbij in chronologische volgorde.

Messaging

Op dit onderdeel scoort de Lumia 710 goed en laat Nokia weer zien op de hoogte te zijn van de contactwensen van de moderne consument. De berichtjes (zowel SMS als chats) worden als conversaties weergegeven. Het touchscreen toetsenbord is een aangename verrassing: het typt lekker weg. Door de smalle toetsen maak je wel heel wat spelfouten, maar die worden meteen rechtgezet door de goed werkende autocorrect. Het is eenvoudig om een foto aan je berichtjes toe te voegen: om dit te doen, kun je kiezen uit zowel je facebook-album als het camera-album, of je kunt een nieuwe foto maken.

Het is zeer eenvoudig om je mailaccount aan deze telefoon te koppelen. Het e-mailprogramma is precies hetzelfde als dat van de Lumia 800: tegen een witte achtergrond zie je maximaal vijf e-mailberichten met afzender en onderwerp. Het is ook mogelijk om alleen naar je ongelezen, gemarkeerde of urgente mails te kijken. Beantwoorden van e-mails gaat gemakkelijk en snel, en als bijlage kun je zowel foto's als documenten vanuit de Office-toepassing bijvoegen. Het mailprogramma biedt daarmee voldoende mogelijkheden, en ook hiervoor geldt dat het soepel en snel werkt.

Connectivity

De Lumia 710 biedt net als de Lumia 800 bijna alle verbindingsmogelijkheden die je je kan wensen. WiFi functioneert zoals het hoort en onthoudt netjes alle netwerken en wachtwoorden voor je. Wat jammer is: ook hier (net als bij de 800) lukt het ons niet om een bestand via Bluetooth te versturen. Dat is geen ramp, maar wel een beetje slordig.

Waar we onverminderd positief over blijven is de browser. Internet Explorer verraste ons al bij de Lumia 800 en blijft dit doen. Dit is een gezicht van Internet Explorer dat we nog niet kenden: een browser die niet alleen vloeiend werkt, maar bovendien tijdens de hele testperiode niet één keer crasht. Dit is een fijne browser die alles doet wat je mag verwachten: snel en helder inzoomen en moeiteloos van site naar site navigeren. De adresbalk zit onderaan en dat werkt prima, net als de mogelijkheden om verschillende tabbladen te openen en favorieten aan te maken. Het belangrijkste is echter de hoge snelheid waarmee de browser functioneert.

Camera

Op de camera is duidelijk bezuinigd: in plaats van een 8.0 Megapixel camera, zoals bij de Lumia 800, gaat het hier om een camera van 5.0 megapixel met een maximale resolutie van 2596 x 1460 pixels. De vraag is natuurlijk of dat erg is. De camera-app open je door de cameraknop aan de rechterzijde van het toestel in te drukken. Het is handig dat het hier gaat om een fysieke knop. Minder handig is het dat deze knop wel erg gevoelig is en bij de minste aanraking al een foto schiet. Veel foto's worden daardoor onscherp: een euvel dat we al bij de 800 vaststelden, en hier dus niet opgelost is. Eigenlijk hebben we weinig echt mooie foto's kunnen schieten met dit toestel. Zelf de scherpe foto's zijn niet van een opvallende kwaliteit. Wel biedt de fotocamera redelijk veel opties: verschillende scènes (van kaarslicht tot portret), witbalans, belichtingswaarde, ISO, meetmodus, allerlei effecten (zwart-wit, sepia, negatief, solariseren), contrast, verzadiging, scherpstelmodus, resolutie aanpassen en beeldflikkering verminderen. Toch krijgen de foto's over het algemeen geen voldoende. Het is vreemd dat je de gemaakte foto's niet kunt bewerken, behalve met ‘automatisch verbeteren' , dat echter geen mooiere foto's oplevert.

Een foto die je net gemaakt hebt, bereik je door naar boven te vegen. Je kunt ze zo dus direct bekijken. De foto's kun je delen met behulp van alle eerder genoemde accounts, en ook met SkyDrive. Natuurlijk kun je ze ook meteen op facebook delen. Leuk detail is dat foto's die je aan je favorieten toevoegt, worden gebruikt om de foto-tile op je homescreen te personaliseren. Ook bij de foto's zijn social media goed geïntegreerd, want er is een apart album ‘personen' waar je alle foto's van je facebookvrienden kan bekijken. Los van het camera-album is er een album waarin ook je prikbord- en profielfoto's worden weergegeven. Tot slot worden de foto's in nog een apart album op datum weergegeven.

De videocamera heeft een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels. Tijdens het filmen zijn er verschillende instellingen mogelijk: scènes, witbalans, belichtingswaarde, effecten, contrast, verzadiging, autofocus, en het aanpassen van de resolutie (720p of VGA). Ook de filmpjes kun je meteen delen via alle accounts en ook meteen op facebook zetten. De geschoten filmpjes zijn echter niet erg scherp. Alles bij elkaar heeft de foto- en videofunctie van de Lumia 710 ons hart niet weten te veroveren, maar rampzalig is het allemaal niet.

Aanwezige programma's

De review wordt inmiddels een beetje saai, maar ook op dit punt komt de Lumia 710 overeen met de Lumia 800. De meest opvallende programma's zijn ook hier Nokia Rijden (Nokia Drive) en Nokia Music. Nokia Drive is een handig, uitgebreid en compleet navigatiesysteem dat je kosteloos overal naartoe brengt.

In Nokia Music kun je luisteren naar een radio-mix van je favoriete muziekgenre, je eigen muziekprofiel aanmaken en naar gepersonaliseerde genremixen luisteren. En net als in de Lumia 800 is ook hier de Gig Finder aanwezig: een app waarmee je in een oogopslag ziet welke concerten en festivals zich in jouw buurt bevinden.

Zo kwamen we erachter de Wibi Soerjadi op slechts 60 kilometer afstand een concert gaf – en gelukkig werden ook wat leuke popconcerten meteen weergeven. Verdere apps zijn natuurlijk in de Marketplace verkrijgbaar.


Games

Er zijn geen voorgeïnstalleerde games te vinden op de Lumia 710, maar in de Marketplace bevindt zich een groot aanbod aan spelletjes, zowel gratis als voor een paar euro. Daaronder vinden we natuurlijk de geijkte klassiekers als Angry Birds en Need For Speed. De Xbox LIVE van Microsoft is geïntegreerd in het toestel. Je kan zo met je eigen avantar gamen.

Conclusie

Alles bij elkaar moeten we concluderen dat de Lumia 710 weinig onderdoet voor de Lumia 800. Natuurlijk, het uiterlijk is iets anders: je moet dit toestel niet kopen omdat je zo graag de show wil stelen met je nieuwe telefoon. Ga je echter voor een gebruiksvriendelijk en snel toestel, dat ook nog eens een originele interface combineert met alle mogelijkheden die een moderne smartphone in huis moet hebben, dan is de Lumia 710 een goede optie.

Dat betekent niet dat we niets aan te merken hebben op dit toestel. De belkwaliteit is niet zo perfect als bij de Lumia 800 en de video- en fotocamera blijven matig. Maar het staat wel vast dat Nokia, door ook bij dit toestel een razendsnelle browser en een geweldige interface te bieden, nu ook in het middensegment een grote troef in handen heeft. De verwisselbare achtercovers zijn niet het voordeel van de Lumia 710: alle mogelijkheden van de Lumia 800, verenigd in een goedkopere telefoon, is dat wel. Als Nokia zo doorgaat, is het zijn stoffige imago snel kwijt.


Vermelde toestellen