Nokia E75 review

· 1 reactie

De E75 is de nieuwste telg van de Nokia Eseries die voornamelijk gericht is op zakelijke gebruikers. Ondanks deze doelgroep heeft Nokia de E75 toch helemaal volgeladen met allerlei extra’s waardoor het toestel ook voor entertainment prima geschikt is.

Toch zet Nokia dit toestel in de markt als een e-mail telefoon bij uitstek voornamelijk dankzij het volledige QWERTY toetsenbord, een claim die wij in deze review natuurlijk zullen gaan onderzoeken.

Door dit toetsenbord zal de E75 waarschijnlijk het meeste concurrentie ondergaan van toestellen zoals de HTC S740, T-Mobile G1 en de Sony Ericsson XPERIA X1.

Hoewel het toetsenbord dus van aanzienlijk belang is, brengt de E75 nog veel meer opties mee. Zo is er ook nog een volledig numeriek toetsenbord aan de voorkant wat voor telefonisch gebruik toch nog altijd wel erg handig is. Al het visuele geweld wordt gebracht op een 2.4 inch kraakhelder beeldscherm, wat erg nuttig is in combinatie met de scherpe foto’s die de 3.2 megapixel camera maakt. Foto’s en films kunnen opgeslagen worden op een High Capacity MicroSD geheugenkaart, evenals muziek die afgespeeld kan worden via de 3.5 mm audio jack plug. Kortom, genoeg om te bespreken!

Plus- en minpunten Nokia E75

  • Belkwaliteit
  • Camera
  • Design
  • Connectiviteit
  • Menu structuur
  • Besturingsknoppen
  • Microfoonpositie

Wat zit er bij het toestel?

In de simpele doos met daaromheen een niet bepaald aantrekkelijke hoes bevinden zich de volgende items; één Nokia E75 met 1.000 mAh batterij, een oplader, een USB kabel, een headset, een Franse en Nederlandse gebruikershandleiding en een Nokia Maps handleiding. Het toestel werd ons geleverd met een 4GB MicroSDHC geheugenkaart waarvan niet helemaal duidelijk is of dit altijd het geval is. Alle onderdelen zijn zoals we van Nokia gewend zijn van zeer hoge kwaliteit. Ook zijn we verheugd met de gebruikershandleiding die tegenwoordig steeds vaker niet meer dan snelstartgidsen zijn. In dit geval zijn het toch best aardige boekwerken geworden. Wat verder opviel was de meegeleverde headset. Hiervan zijn de kabels met een gestoffeerde behuizing. Met andere woorden, het lijkt alsof ze van touw zijn gemaakt. Samen met de prettige pasvorm is de headset hierdoor zeer prettig in het dagelijks gebruik. Hij raakt minder snel in de knoop en blijft ook niet "plakken" aan je huid of jas. Een beschermhoesje ontbreekt echter, wat telefoons van dit kaliber (qua prijs en beeldschermgrootte) echter wel vaak hebben.

Uiterlijk

Wij testten de zilver/zwarte variant maar er is ook een zilver met rode versie beschikbaar. In eerste instantie ziet de E75 er uit als een fraaie maar simpele Candy bar. Als je beter kijkt zie je echter dat er veel aandacht is besteed aan allerlei details variërend van chromen randjes tot in elkaar overlopende toetsen en een lasergeëtste achterkant wat de E75 al met al een zeer gesofisticeerd uiterlijk meegeeft. Hij valt dus niet direct op, maar de kenner ziet direct dat het iets bijzonders is.

De voorkant wordt vooral gekenmerkt door het grote scherm. Daarboven bevinden zich de luidspreker voor telefoneren, het Nokia merk, de tweede camera en een lichtsensor. Onder het scherm bevindt zich in het midden een multidirectionale toets die we qua ontwerp al eerder zagen op de N96 met het verschil dat deze verchroomd is. Direct tegen de multidirectionale toets aan bevinden zich verder nog vier toetsen, menu, agenda en een e-mail toets. Links en rechts aan de buitenkant ervan bevinden zich de standaard menu toetsen en opneem- en ophangknop. Deze toetsen zijn fysiek dezelfde toetsen. Met andere woorden, de knoppen zijn uit één geheel gemaakt, alleen rechts bevindt zich bijvoorbeeld een plaatje van de ophangknop terwijl de linkerhelft een backspace symbool heeft. Dit ziet er leuk uit, maar bleek in de praktijk erg onhandig. Regelmatig drukten we erdoor op de verkeerde knop, en dat irriteerde behoorlijk.

Eronder bevindt zich zoals gezegd een ouderwets numeriek toetsenbord met mooi afgewerkte zwarte met witte toetsen. De algemene stijl is op te sommen als netjes afgerond, er zijn dus bijna geen scherpe hoeken te ontdekken. Dit wordt nog eens versterkt door een metalen chromen rand om de gehele voorkant heen (en voor een deel de zijkant). Deze is licht gebogen waardoor de ronde hoeken de telefoon geen lomp uiterlijk meegeven zoals bij de T-Mobile G1.

De achterkant is een zeer opvallende verschijning door de metalen batterijklep. Deze glimt je tegemoet en heeft er daarnaast ook nog een golvend patroon in geëtst wat het licht leuk breekt. Zonder deze achterklep was de achterkant als geheel een stuk minder boeiend. De rest is namelijk van vrij simpel en saai zilver plastic en heeft eigenlijk nog maar twee kenmerken. Links boven bevind zich een camera blokje met daarin de camera zelf, flitser en klein spiegeltje. Rechts boven zit de speaker voor bijvoorbeeld muziek of de speakerphone.

De zij- onder- en bovenkanten zijn eveneens van dat vrij saaie grijze plastic maar door deze samenkomst van kleuren en de chromen rand aan de voorkant blijft de E75 een stijlvolle en vrij serieuze uitstraling vasthouden. Links bevinden zich twee gaten, voor de USB en geheugenkaart, die netjes achter een grijs klepje schuilen. De rechterzijkant heeft iets meer kenmerken. In chroom de volume knoppen, spraakfunctie knop en de camera knop. Deze knoppen zijn op de tast goed te bedienen al valt wel de plaatsing van de cameratoets op. Deze is veel verder naar links geplaatst dan doorgaans het geval is.

Waar we ons trouwens behoorlijk aan stoorden is dat onderaan de rechterzijkant de microfoon voor het bellen zich bevind. Doordat deze op die vrij ongebruikelijke plek zit wrijf je er door de telefoon op doodnormale manier vast te houden continue overheen met je pink of ringvinger. Dit hoor je zelf via de speaker, wat al irritant is, laat staan wat degene hoort die je belt. Ook tijdens het maken van een video moet je erg opletten dat je er niet per ongeluk overheen gaat, bijvoorbeeld tijdens het indrukken van de ongelukkig geplaatste cameratoets.

De boven- en onderkant hebben eigenlijk alleen een gat. Boven die voor de 3.5 mm audio jack plug aan de rechterkant wat voor ons betreft een zeer goede locatie is voor dergelijke gaten. Aan de onderkant zit een apart gat voor de oplader (die gaat soms via de USB) aan de rechterkant. Waarom hiernaast dus niet zoals gewoonlijk een gaatje voor de microfoon had kunnen zitten is ons een raadsel.

Als laatste kan het toestel natuurlijk ook nog opengeschoven worden. Het eerste wat opvalt is dat de toetsen vrij groot zijn, en dat Nokia zelfs nog ruimte over heeft aan de zijkanten en in het midden. Er zit namelijk in het midden ook nog een chromen balkje wat het toetsenbord doormidden hakt. De toetsen zijn mat zwart met witte letters, en blauwe cijfers en leestekens. Dit ziet er simpel en toch stijlvol en degelijk uit.

De simkaart zit in het verlengde van de batterij en kan dus niet verwijderd worden als de batterij er nog in zit. Het toestel is verder loodzwaar door het gebruik van veel metaal, waarvan het meeste waarschijnlijk in het slide mechanisme is gaan zitten. Het slide mechanisme is namelijk waarschijnlijk een van de meest robuuste die we ooit hebben getest. Op zeer onsubtiele wijze schiet het ding hard open waardoor het niet bepaald lekker aanvoelt, maar echter wel zeer stevig. We vermoeden dat de E75 lang zal meegaan.

Uithoudingsvermogen

De E75 doet het niet slecht, maar in verhouding tot een aantal van zijn concurrenten komt het toestel er niet bepaald goed vanaf. Met zeer licht gebruik houdt de batterij het ongeveer 5 dagen vol, dag en nacht wat op niet echt slecht is. Een beetje zakenmens heeft echter waarschijnlijk weinig moeite dit te halveren, zeker als er ook nog eens gebruik gemaakt gaat worden van de MP3 functie en nog maar niet te spreken over het bekijken van films.

Belkwaliteit

Hier kunnen we een dikke tien noteren. Ondanks alle poespas vergeet Nokia gelukkig zelden waar het natuurlijk allemaal om gaat. Zowel de zender als ontvanger genieten van kraakhelder geluid, althans, als de vingers niet over de microfoon aan het wrijven zijn. De ontvangst is daarnaast ook erg goed voor zowel het gewone mobiele signaal als mobiel internet, waardoor we nooit gesprekken hoefden te missen of afbreken.

Tijdens het bellen zijn de volgende opties beschikbaar; luidspreker, contacten, stand-by, dempen, toetsenbord blokkeren, naar video oproep, nieuwe oproep, naar startscherm weergave, MMS verzenden, DTMF verzenden, help en het openen van toepassingen. Voor en na het bellen heeft de E75 een heldere oproepgeschiedenis logischerwijs onderverdeeld in gemiste, ontvangen en gekozen oproepen. Deze is horizontaal georganiseerd in een soort van tabbladen waardoor je dus in hetzelfde menu alle drie de verdelingen, hebt terwijl dat nooit ten koste gaat van het overzicht. Veel telefoons gooien de drie door elkaar, en duiden dat aan met een vaag symbool. Dit systeem werkt aanzienlijk beter.

Beeldscherm

We noemden het al in de inleiding, de E75 beschikt over een kraakhelder 2.4 inch scherm met een resolutie van 240 x 320 pixels en 16 miljoen kleuren. Het scherm is voor de meeste functies behoorlijke overkill doordat het bijvoorbeeld ook prima gebruikt kan worden om speelfilms mee te kijken. De helderheid kan alleen handmatig aangepast worden, er is dus helaas geen automatische optie voor.

In de E75 is er ook een auto-rotate functie. Als je het toestel op zijn zij houdt draait het automatisch mee. Als je het toetsenbord openschuift draait het altijd op zijn kant. Deze functie kan overigens ook uitgeschakeld worden.

Menu

Zoals bij veel smartphones zijn er een aantal menu's maar we beginnen met het hoofdmenu. Het hoofdmenu is te openen met een hardwarematige toets zonder vaste menu functie. De knop is dus in het startscherm toebedeeld aan het hoofdmenu, maar dit kan eventueel ook anders ingesteld worden. Het menu zelf is een raster met kleurige pictogrammen zoals we dat kennen van het symbian S60 besturingssysteem. Als je wil kan het ook ingesteld worden als een ouderwetse lijst, ieder wat wils. De pictogrammen kunnen gekozen worden via de multidirectionale toets, maar ook de knoppen op het numerieke toetsenbord komen overeen met de pictogrammen voor nog snellere toegang. Tot op zekere hoogte is het een zeer helder en overzichtelijk menu. Zo staan de berichten bijvoorbeeld direct in het midden, en die zullen dan ook waarschijnlijk het vaakst geopend worden.

Als er echter wat ingesteld moet worden wordt het al snel een ingewikkeld verhaal. Veel dingen zijn niet intuïtief te vinden voornamelijk omdat er extreem veel ingesteld kan worden. Hoewel dit op zich prettig is, verlies je al snel het overzicht binnen deze menu structuur. Zo bedien je bijvoorbeeld geluiden niet via instellingen, maar via profielen terwijl het technisch gezien natuurlijk ook gewoon een instelling is. Voor Symbian-kenners is dit niets nieuws, voor beginners misschien wel. Misschien leggen we wel zout op slakken, maar Symbian (en dus de E75) staat bol van dit soort onlogische zaken. Hierdoor kregen we snel een gevoel van "het werkt, dus afblijven" en dat is toch niet helemaal acceptabel gezien de prijsklasse van dit toestel, we willen op de hoogte blijven van de instellingen.

Gelukkig heb je hier in het dagelijks gebruik nauwelijks mee te maken dankzij het snelmenu (wat overigens ingesteld wordt via thema's). Het snelmenu kent een horizontale balk met daarin een aantal snelkoppelingen naar applicaties die veel gebruikt worden. Verticaal zijn er ook nog een reeks opties zoals de agenda. Al deze snel toegankelijke functies kunnen met dit toestel stuk voor stuk ingesteld worden zodat je altijd jouw favorieten bij de hand hebt. In een, wat ons betreft, vrij slappe poging mee te komen met toestellen als de iPhone en de Sony Ericsson XPERIA X1 heb je ook de mogelijkheid tot meerdere startschermen. Het is wat ons betreft een slappe poging omdat het er slechts twee betreffen, waar het er bij de iPhone en X1 schijnbaar een onbeperkt aantal kunnen zijn die aanzienlijk meer gevarieerd zijn.

Door via het menu, of een van de snelkoppelingen te drukken switch je van modus, zakelijk of privé, en elk van de startschermen heeft weer zijn eigen setje snelkoppelingen. Op zich handig, maar niet bepaald indrukwekkend. Ook waar andere toestellen een speciaal menu hebben zodra het toetsenbord opgeschoven wordt zoals bij de HTC Touch Pro laat Nokia wederom een steekje vallen.

Telefoonboek

Hier wordt duidelijk dat we te maken hebben met een echte Eseries van Nokia. Bij het opslaan van een nieuw contact krijg je in eerste instantie enkel de meest voorkomende invoervelden te zien, variërend van e-mail adres tot aan functie. Wanneer je echter bij opties kiest voor het toevoegen van een detail kan je kiezen uit maar liefst 44 velden. Ideaal dus voor de hardwerkende netwerker.

Messaging

Gezien het volledige toetsenbord zou je hier misschien weer het standaard "het is geweldig" verhaal verwachten, maar we moet teleurstellen. Het toetsenbord is net niet lekker afgesteld. Zoals we al eerder opmerkten zijn de toetsen aan de grote kant, en er zit in het midden van het toetsenbord een chromen balkje. Dit heeft als gevolg dat het typen niet intuïtief gaat, en je vaak aan het zoeken bent met vingers en ogen naar de juiste knop. Ook na gewenning blijft het verre van ideaal. Waar we bijvoorbeeld met de BlackBerry Curve binnen een dag of drie blind aan het typen waren, is dit nog lang niet aan de orde bij de E75. Een tik op de vingers voor Nokia dus, dit moet beter!

De software matige kant van het verhaal zit gelukkig wel goed. Er kan simpel gekozen worden voor het aan en uitzetten van T9. Wanneer het aanstaat brengt het tijdens het typen woordsuggesties naar voren, terwijl het getypte altijd zichtbaar blijft. Als je de suggestie waardeert ga je verder door op de spatiebalk te drukken, zo niet, dan selecteer je met de multidirectionale toets hetgeen wat je zelf getypt hebt. Deze software werkt zowel voor e-mails als sms'jes.

Wat betreft e-mail voldoet Nokia aan hun eigen claim dat het een appeltje en eitje is. In het standaard startmenu staat er een optie voor het instellen van een mailbox wat wij getest hebben met onder andere een Gmail account. Het enige wat je hoeft in te voeren is je e-mail adres en wachtwoord. De serveradressen en dergelijke zoekt de E75 er zelf bij en dat zien we graag. Na het bevestigen haalt de E75 direct al je nieuwste mails op, en desgewenst worden die ook getoond in het startmenu.

Er is ook nog een mogelijkheid tot instant messaging, maar met een programma wat wij niet echt als een standaard beschouwen. Met standaard bedoelen we bijvoorbeeld Yahoo! Talk of MSN messenger. Het programma heet chatten, en laat alle instellingen over aan de gebruiker. In de bijgeleverde handleiding konden we hier geen aanvullende informatie over vinden. Toen we een uitgebreidere internetversie hadden gevonden werd het verhaal nog niet echt veel duidelijker. Het is een applicatie die blijkbaar gebruikt maakt van de chat voorzieningen van de netwerkaanbieder. Of de E75 dus kan instant messagen ligt dus aan de netwerkaanbieder, en aan de gebruiker die deze informatie zelf moet invoeren.

Connectivity

De E75 heeft Bluetooth, hoe kan het ook anders. Op het numerieke toetsenbord staat er zelfs een symbool van op de ster toets, en Bluetooth kan dus eenvoudig uit en aangezet worden door deze toets een aantal tellen ingedrukt te houden. Ook eenvoudig is het versturen van bestanden. Bij een foto druk je op opties, verzenden, Bluetooth. Na het vinden van een apparaat hoef je nog maar eenmaal op ok te drukken en klaar is kees. Zo simpel hoort het eigenlijk altijd te zijn.

De E75 beschikt ook over WiFi, eenvoudig in en uit te schakelen via het scannen naar WLAN. Nadat er eenmaal verbinding is gelegd wordt het netwerk opgeslagen en kan er altijd weer eenvoudig een verbinding tot stand gebracht worden. Deze blijft met het oog op energiebesparing gelukkig ook niet altijd open staan. Er wordt alleen connectie gemaakt als daarom gevraagd wordt door bijvoorbeeld de browser.

We willen ook nog even eervol de mobiele dataverbinding vermelden. Nu is 3G en zelfs 3.5G tegenwoordig niet zo heel bijzonder meer, maar de E75 presteert het om op de meest onmogelijk plekken toch nog een 3.5G signaal te vinden. Hier waren we bijzonder van onder de indruk. In het dagelijks leven komen we met onze testtoestellen vaak op dezelfde locaties, en wat opviel was dat de E75 regelmatig op locaties waar andere toestellen geen signaal hadden toch nog prima presteert. Petje af.

Camera

De E75 beschikt over een degelijke camera met flitser en kan op de volgende wijzen ingesteld worden; voor nachtfoto's, sportfoto's, liggend, staand, close up, een eigen samengestelde scenemodus maar dit kan de E75 ook zelf met de automatische modus. Verder kan de flitser ingesteld worden op automatisch, aan, uit en rode ogen. De zelfontspanner kan tussen de 2 tot 20 seconden ingeschakeld worden en de reeksmodus kan variëren van 10 seconden tot 30 minuten. Er kan ook gekozen worden met de burst modus om het geheugen in een ruk vol te schieten door de knop niet meer los te laten.

De E75 kan ook videobeelden maken door over te schakelen naar de videomodus. Hier kunnen ook weer een aantal zaken ingesteld worden waar er een aantal overeen komen met de instellingen van de camera. De scenemodus kan ingesteld worden op automatisch en nacht waarbij als het nodig is de flitser ook als videolicht dienst kan doen. De witbalans kent de volgende opties; automatisch, zonnig, bewolkt, gloeilamp en TL licht. Als laatste kunnen er nog effecten worden toegepast zoals sepia en negatief.

En dan nu het belangrijkste, wat al dit betekent in de praktijk. De foto's zijn over het algemeen van zeer goede kwaliteit. Hoe lichter het is, dus bij natuurlicht of een zeer goed verlichtte kamer, hoe beter de foto's. Om dit in een context te plaatsen verslaat de E75 gemakkelijk de directe concurrenten genoemd in de inleiding. De kwaliteit komt helaas niet in de buurt bij de familieleden uit de Nseries met een Carl Zeiss lens, maar we kunnen zeer tevreden zijn. De flitser is een pittig ding wat eerst even voorverlicht zodat je ziet wat je fotografeert. Als je afdrukt volgen er twee korte heftige flitsen en alles wat zich daarvan in direct bereik bevind staat haarscherp op de foto. Het bereik is daarnaast vrij goed, en vult toch wel een kleine kamer hoewel je dan aan de randjes natuurlijk wel wat kwaliteit verliest.

De hoge kwaliteit komt ook weer terug in de videobeelden. De beelden zijn zowel scherp als vloeiend wat inhoud dat je het toestel niet volledig stil hoeft te houden tijdens het filmen voor goede resultaten. Sterker nog, om de E75 tot de max te testen hebben we er mee rondgerend in huis, inclusief een paar trappen, en ondanks alle bewegingen was alles nog altijd goed te onderscheiden. Een prima camera dus, ook voor de meer fanatieke filmliefhebbers.

Aanwezige programma's

De volgende applicaties staan standaard geïnstalleerd op de E75;
Radio, muziekspeler, muziekwinkel, videocentrum, podcasting, games, online delen, dictafoon, realplayer, kaarten, browser, GPS gegevens, plaatsen, notities, chatten, klok, zoekopdracht, Push To Talk, barcodelezer, files on Ovi, agenda, bestanden beheer, woordenboek, intranet, Quickoffice, omrekenen, ZIP, rekenmachine, download actieve notities en Adobe PDF.

Een zeer imposante lijst zoals we gewend zijn van vergelijkbare Nokia toestellen waarover we eigenlijk maar twee opmerkingen willen maken. De eerste betreft het zakelijke karakter van de samenstelling. Door bijvoorbeeld programma’s als Quickoffice, ZIP, Adobe PDF en dictafoon bij elkaar te stoppen voegt Nokia door enkel wat software te installeren toch heel wat toe aan de algehele functionaliteit van de E75. Er zijn genoeg situaties te bedenken waardoor de gebruiker van dit toestel een werkelijk voordeel heeft over gebruikers van andere toestellen.

De tweede opmerking betreft de browser. Deze functioneert op zich prima maar het programma zelf lijkt al lange tijd geen significante veranderingen te zijn ondergaan. Het werkt nog steeds even houterig en inefficiënt als bij de N95 destijds. Hierdoor is het echt een beetje een browser geworden die je alleen wilt gebruiken als je echt moet en dus verre van een volwaardige vervanger voor een PC. Voor degenen die zich afvragen of dat kan, dan wel gewenst is kunnen we beide vragen beantwoorden met een ja. Zowel de T-Mobile-G1 als de iPhone presteren dit, en dan te bedenken dat de iPhone voor telefoon begrippen natuurlijk alweer vrij oud is.

Games

Hier bied de E75 slechts een paar dooie mussen aan. Verstopt in het Toepassingen menu en daarna onder 'Media' vind je ergens een N-Gage programma, waarmee je spellen mag kopen voor soms vrij absurde prijzen.

Echter via het programma 'Download!' is gelukkig een gratis kaartspelletje te downloaden; Solitaires. Dit spel bevat 15 verschillende kaartspellen variërend van Alaska tot Yokon. Maar er zitten gelukkig ook meer bekende varianten tussen als Freecell, Klondike en Spider.

Conclusie

Nokia heeft met de E75 op zich een goed toestel geleverd. De kwaliteit van het toestel zelf maar ook van de accessoires ligt erg hoog zoals dat hoort bij een telefoon van deze klasse. De strak ontworpen E75 is ook de basisfuncties van een goede telefoon niet vergeten. Zo gaat de batterij aardig lang mee, en is de belkwaliteit uitmuntend te noemen. Dit geld ook zeker voor de camera en de ontvangst waarmee Nokia zeker de concurrentie verslaat. Bij de software is het echter een minder verhaal met name door de verwarrende menu structuur waarin je veel moet graven om te komen waar je wil zijn.

Als je de E75 echter naast de concurrenten legt komt het toestel er niet zonder kleerscheuren vanaf. Hoewel de kwaliteit hoog ligt is het zeker geen innovatieve telefoon, sterker nog, we hebben sterk het gevoel dat het hier gaat om een halfslachtige poging weerstand te bieden aan de concurrentie. Dit is te merken aan het net niet lekkere toetsenbord, de net niet mogelijkheid tot meerdere startschermen, de halfbakken GPS functie en een browser die in de laatste drie jaar nauwelijks veranderd is.


Vermelde toestellen