Nokia E52 review
De E-series van Nokia kenmerkt zich vooral door de grote overeenkomsten tussen de verschillende modellen en de weinig schokkende veranderingen bij nieuwe modellen. Ook de E52 is hierop geen uitzondering.
De kenmerken van zijn voorganger de E51 zijn nog duidelijk te zien en natuurlijk is hij uitgerust met Symbian S60, het besturingssysteem dat zichzelf allang bewezen heeft. Toch is het ontwerp ook duidelijk weer een stapje vooruit en ziet het toestel er weliswaar nog steeds zakelijk uit maar zeker ook stijlvol.
De concurrentie voor de E52 zal opmerkelijk genoeg voor een groot gedeelte van andere Nokia toestellen komen zoals de Nokia E66 en Nokia E75. Wellicht dat de BlackBerry Curve 8900 ook nog mee kan dingen naar de gunst van de consument.
Plus- en minpunten Nokia E52
- Uiterlijk
- Uithoudingsvermogen
- Nokia Messaging
- Bediening
- Bouwkwaliteit
- Camera
Wat zit er bij het toestel?
Naast het toestel zitten in de bescheiden doos een 1500 mAh batterij, een 1 GB MicroSD geheugenkaart, USB-kabel, oplader, headset, handleiding en een verloopstukje. Nokia voldoet met de E52 al helemaal aan de nieuwe eisen van de Europese Unie wat betreft de oplader. Deze heeft namelijk een MicroUSB aansluiting en met het verloopstukje kan ook met een oude lader van Nokia het toestel opgeladen worden. De headset is niet bepaald een toonbeeld van gebruikscomfort. De oordopjes zitten niet prettig. Het is dan ook plezierig dat de E52 beschikt over een 3.5 mm audio jack aansluiting.
Uiterlijk
De Nokia E52 is verkrijgbaar in zilver en goud en voor het merendeel opgetrokken uit plastic. Alleen de functietoetsen, bel- en ophangtoets en de batterijcover zijn gemaakt van aluminium. Het is een rechttoe rechtaan candybar toestel waarbij de knoppen overzichtelijk geplaatst zijn.
Aan weerszijden van de navigatietoets zitten de voor de Nokia E-serie kenmerkende snelkoppelingstoetsen. Boven het scherm zitten aan weerszijden van de oorluidspreker de lichtsensor en de secundaire camera.
Aan de linkerkant van het toestel zit alleen de USB-aansluiting. De rechterkant herbergt de cameratoets, volumetoetsen en de dempen/P2T-toets. Aan de onderkant zit de microfoon en aan de bovenkant de aan/uit-toets en de headsetaansluiting.
Aan de achterkant van het toestel zit boven de batterijcover de camera met flitser en de luidspreker. Op de batterijcover zit een licht ribbelreliëf dat ervoor zorgt dat de cover er erg smoezelig uitziet. Onder de batterijcover kan de MicroSD geheugenkaart verwisseld worden. Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet ook de batterij verwijdert worden.
Op het eerste gezicht leek de Nokia E52 een netjes uitziend, mooi vormgegeven en goed gebouwd toestel maar al binnen een dag waren we een forse illusie armer. Het toestel ziet er absoluut fraai uit maar de bouwkwaliteit en afwerking laten flink te wensen over. Rond het toetsenbord ontsnapt veel licht, de rand om het toestel is onder het toetsenbord erg makkelijk op te tillen. De oorluidspreker is op zo’n manier gemonteerd dat er een slordig randje voelbaar is. Het is gelukkig niet zo erg dat deze ook tijdens het bellen voelbaar is aan het oor. De batterijcover sluit niet mooi aan en is zo slecht gemonteerd dat hij makkelijk los te wippen is met een vingernagel.
Uithoudingsvermogen
Bij de aankondiging van de E52 meldde Nokia al dat hij het met één batterijlading een geruime tijd uit zou houden. Een standbytijd van 23 dagen werd zelfs beloofd. In de praktijk staat een toestel natuurlijk niet alleen standby maar word deze ook gebruikt. Bij voor een zakentelefoon als de E52 normaal gebruik houd hij het met gemak vijf dagen vol. Dat is naar moderne maatstaven een hele prestatie en een erg plezierige eigenschap. Om het uiterste uit de batterij te halen kunnen de schermhelderheid, time-out spaarstand en time-out verlichting gewijzigd worden.
Belkwaliteit
Qua ontvangst liet de E52 ons nooit in de steek en de belkwaliteit was altijd prima in orde. De oorluidspreker kan behoorlijk hard en het geluid is helder. De E52 beschikt over antigeluidstechnologie. Dit houd in dat omgevingsgeluiden worden weggefilterd en dat je beter verstaanbaar bent voor je gesprekspartner maar zelf heb je er verder weinig aan. De technologie is niet beschikbaar als de headset of luidspreker wordt gebruikt.
Tijdens een gesprek kan met één druk op de knop de contactenlijst geopend en de luidspreker aangezet worden. Onder opties kan het gesprek onder andere in standby gezet worden of het geluid gedempt. Het logboek sorteert gesprekken op gemist, ontvangen en gebeld. Verder kunnen de duur van oproepen en de packet-gegevens bekeken worden.
Beeldscherm
Het TFT-scherm van de E52 heeft een diagonaal van 2.4 inch en kan 16 miljoen kleuren weergeven met een resolutie van 240 x 320 pixels. In verhouding tot de grootte van het toestel is dit een behoorlijk fors beeldscherm. Toch is voor het browsen op internet en het lezen van e-mail een groter beeldscherm geen overbodige luxe.
De helderheid en het contrast van het scherm zijn standaard prima in orde. Alleen de helderheid kan gewijzigd worden. Jammer is wel dat de bescherming die voor het scherm zit nogal gevoelig is voor vingerafdrukken en ook behoorlijk spiegelend is. Dit zorgt ervoor dat bij bepaalde lichtinval en af en toe buiten het scherm niet heel goed is af te lezen.
De E52 heeft ook een bewegingssensor die in het overgrote deel van de software het beeld automatisch laat kantelen. Over het algemeen gaat dit soepel, soms moet het toestel even denken. Jammer is dat het beeld niet automatisch kantelt bij het gebruik van de camera. De bewegingssensor kan ook gebruik worden om het toestel te muten.
Menu
De E52 draait op het besturingssysteem Symbian Series 60 en komt dus met de bijbehorende menustructuur. Over het algemeen is dit menu duidelijk en spreekt de bediening voor zich. Alle instellingsmogelijkheden vinden we onder het kopje bedieningspaneel. Het menu kan als raster en als lijst weergegeven worden en de indeling kan gewijzigd worden door de gebruiker.
De bediening van het toestel is niet echt een plezierige ervaring. Boven het numerieke toetsenbord zitten nog zoveel toetsen dat deze met een vingernagel bedient moeten worden anders is het onvermijdelijk dat regelmatig de verkeerde toets word ingedrukt.
Vreemd genoeg heeft Nokia ervoor gekozen om de toetsencombinatie voor de toetsblokkering te veranderen. Om het toetsenbord te blokkeren moet nu gebruik worden gemaakt van de twee functietoetsen.
Telefoonboek
Voor een nieuw contact kunnen details variërend van titel en bijnaam tot e-mail en internettelefoon en van afdeling en functie tot adres en verjaardag worden opgeslagen. Het aantal contacten dat opgeslagen kan worden wordt alleen aan banden gelegd door het geheugen van de telefoon en is dus praktisch eindeloos.
Messaging
Een SMS opstellen met de E52 is niet een geheel vlekkeloze ervaring. Het berichtengedeelte is overzichtelijk en een bericht beantwoorden of een nieuw bericht openen gaat gemakkelijk maar een bericht typen is af en toe een flinke beproeving. Het T9-woordenboek is van een bedroevend niveau want het kent verbazend veel woorden niet. Woorden toevoegen is natuurlijk wel mogelijk. Verder is het erg hinderlijk dat wanneer voor een suggestie van het woordenboek is gekozen er automatisch een spatie word toegevoegd.
Bij het typen van een e-mail kom je dezelfde problemen tegen. Wat betreft e-mailfunctionaliteit scoort de E52 wel erg goed dankzij de nieuwe Nokia Messaging service. Wij hebben een Hotmail- en Gmailaccount ingesteld waarna een Hotmail- en Gmailicoontje op het startscherm verschenen. Alleen het e-mailadres en wachtwoord waren nodig. Nieuwe berichten worden meteen gepusht naar het toestel en wanneer een bericht op het toestel is gelezen of verwijderd wordt dit gesynchroniseerd met de webmail. Ook HTML-berichten worden weergegeven. Het gaat hier om een proefperiode van Nokia Messaging maar wij hebben niet kunnen achterhalen wat er verandert als deze afloopt. Op de site staat namelijk dat het gebruik van Nokia Messaging gratis is.
Voor instant messaging is de E52 standaard uitgerust met Windows Live Messenger.
Connectivity
Na wat horten en stoten bij het verbinding maken via Bluetooth lukte het om een bestand zowel te ontvangen als verzenden van en naar de computer. Bluetooth kan snel aan en uit gezet worden door de *-toets ingedrukt te houden.
De internetverbinding via WiFi tot stand brengen gaat makkelijk. Het netwerk wordt onthouden en een volgende keer kan er indien gewenst automatisch verbinding mee gemaakt worden of er kan gekozen worden tussen WiFi en mobiel internet.
Vervelend is wel dat het toestel talloze keren per dag vraagt om een verbinding te selecteren. Hierbij kan dan onder andere gekozen worden uit WiFi, internet en WAP-diensten. Wat we ook probeerden bij de instellingen we kregen het niet voor elkaar om van deze melding af te komen. Ook kwam het een keer voor dat het toestel alleen met een eerder gebruikt WiFi-netwerk, dat inmiddels niet meer binnen bereik was, op internet wilde. Pas nadat de instellingen van dit netwerk verwijderd waren werd weer automatisch gebruik gemaakt van mobiel internet.
De standaardbrowser van de E52 is over het algemeen wat traag maar geeft sites wel goed weer. Echter zou het Nokia niet misstaan om eens een stap voorwaarts te zetten met haar browser want de interface ziet er behoorlijk oud uit en is niet echt gebruiksvriendelijk. De browser van Opera downloaden is dan ook geen slecht idee.
Camera
De camera van de E53 is een 3.2 megapixel exemplaar met een enkele LED-flitser. De maximale resolutie van afbeeldingen is 2048 x 1536 pixels en van video 640 x 480 pixels.
De interface is mooi overzichtelijk met rechts in beeld een scrollbalk die ook aangepast kan worden. Scènemodus, flitser, zelfontspanner, reeksmodus, kleurtoon, zoekraster, witbalans, belichtingscompensatie, scherpheid, contrast, helderheid, lichtgevoeligheid, afbeeldingskwaliteit en GPS-info kunnen ingesteld worden. Voor de flitser kan gekozen worden uit automatisch, aan, rode-ogenreductie en uit.
In de videomodus ziet de interface er hetzelfde uit en kunnen scènemodus, videolicht, witbalans en kleurtoon ingesteld worden.
Opnieuw blijkt dat de camera in dit segment van mobiele telefoons een ondergeschoven kindje is. De resultaten van de camera van de E52 vallen bij goede lichtomstandigheden niet tegen maar als het omgevingslicht wat dunner gezaaid is dan is de kwaliteit bedroevend. Ook de LED-flitser en de behoorlijk uitgebreide instellingsmogelijkheden kunnen dan geen redding meer bieden.
Bij voldoende daglicht zien de kleuren er op de foto’s redelijk uit maar op het gebied van contrast en scherpte schiet de camera nogal wat tekort. Bij minder licht wordt de hoeveelheid ruis al snel niet meer om aan te zien
Door de lage framerate van 15 fps waar de camera van de E52 mee filmt zijn video’s nogal blokkerig en wanneer het toestel wordt bewogen is het beeld snel wazig. Zoomen gaat ontzettend schokkerig en langzaam en de knoppen maken behoorlijk wat geluid. De kwaliteit van het geluid bij een video is wel in orde
Aanwezige programma's
Er zitten standaard nogal wat programma’s op de E52. Onder het kopje media vinden we een radio, muziekspeler, muziekwinkel, dictafoon, galerij, camera, online delen, RealPlayer, videocentrum en muziek zoeken. Onder kantoor zijn bestandsbeheer, woordenboek, intranet, Quickoffice, omrekenen, font magnifier, rekenmachine, actieve notities, Adobe PDF, Zip en notities gegroepeerd. Tot slot onder toepassingen vinden we GPS, zoekopdracht, klok, spraakfuncties, files on Ovi, traveler, eigen media, P2T, games, Messenger, wipresenter en advanced communications manager.
Games
Ondanks dat de E52 tot het zakelijke segment van Nokia behoort is hij wel uitgerust met twee spellen en zelfs met een N-Gage applicatie die twee proefversies van spellen bied en waar nog meer spellen tegen soms forse prijzen gedownload kunnen worden. De spellen die gewoon op het toestel staan zijn Solitaires en Block Cascade Fusion. Solitaires is een verzameling van verschillende kaartspellen en Block Cascade Fusion is een combinatie van Tetris en vijf op een rij.
Extra's
De E52 beschikt over GPS en A-GPS functionaliteit en dit kan benut worden met behulp van Ovi Maps 3.0. Dit is een compleet navigatieprogramma dat zowel voor voetganger- als autoroutes gebruikt kan worden en er erg overzichtelijk en compleet uitziet. Voor gesproken navigatie kan een proeftijd van zeven dagen worden aangevraagd op internet en daarna moet er voor betaald worden.
Conclusie
Gedurende de testperiode heeft de Nokia E52 ons niet echt kunnen overtuigen. De software heeft ons zoals verwacht niet teleurgesteld. Voor een zakelijke telefoon belangrijke eigenschappen als uithoudingsvermogen en mailfunctionaliteit zijn dik in orde. De E52 wordt in de steek gelaten door zijn bouwkwaliteit en door de manier waarop de aanzienlijke hoeveelheid toetsen is georiënteerd. De bediening is niet ideaal.
Hierdoor is de E52 verre van een schot in de roos. Het toestel is met zijn bescheiden en compacte vormgeving zeker geen slechte telefoon maar er zijn absoluut betere opties te bedenken wanneer je op zoekt bent naar een zakelijke toestel.