Nokia 7710 review

Iedereen is bekend met de Communicator serie van Nokia genaamd Series 80 en daarop is sindskort een nieuwe interface gebaseerd genaamd Series 90. De Nokia 7710 is de eerste en de enige device ooit die op deze Symbian gebruikersinterface zal draaien.

Binnen NieuweMobiel.NL is besloten van deze nieuwe interface en dit toestel een review te schrijven voor de gebruikers en bezoekers van de site. In deze review laten we de Nokia 7710 en functies zoals Visual Radio en de nieuwe S90 interface zeer uitgebreid zien.

Zoals bekend is de Symbian OS één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zogenaamde Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Series 90 is daar een goed voorbeeld van. De door Nokia ontwikkelde interface geeft precies aan op welke vlakken er mogelijkheden liggen. Dit brengt ook gelijk de zwakte mee, want door alle nieuwe verschillende besturingssysteemversies en interfaces is het voor software ontwikkelaars onderhand niet meer te doen om programma's en ontwikkelingen te doen. Series 90 is daarvan het grootste voorbeeld momenteel, maar daarover later meer.

De markt van smartphones groeit en groeit. En helaas zal de Nokia 7710 geen grote rol in gaan spelen. Door het nieuwe OS zijn amper programma's verkrijgbaar en gedurende de review zullen diverse punten aanbod komen die duidelijk aangeven dat Series 90 en de Nokia 7710 een tussenstop zijn richting een nieuwe serie Communicator smartphones. De Nokia 7710 draait voor de volledigheid op Symbian 7.0s en dus het besturingssysteem Series 90 Developer Platform 2.0.

Het complete beeld vooraf van het toestel kan als media device bestempeld worden, maar de vraag die tijdens review gesteld zal moeten is of de 7710 deze eer waar kan maken. Wegens zijn ondergrond uit de Communicator wereld zal men al snel denken dat de Nokia 7710 meer als zaken toestel besteld zal worden, maar hoe zit het dan met het uiterlijk en duidelijke mogelijkheden in het toestel. De review zal een compleet beeld geven van alle vragen die de gebruiker van te voren aangaande dit toestel stelt.

Het toestel is geïntroduceerd op 2 November 2004 naast de Nokia 3230 Series 60 smartphone en is geïntroduceerd als PDA en handcomputer om de concurrentie met Microsoft en Palm aan te gaan. Deze bedrijven leveren een besturingssysteem voor handcomputers zoals de iPaq, Palm, Treo en Dell Axim. De strijd speelt zich onder de motorkap af. De vraag is alleen of men alle power die onder de motorkap aanwezig op de snelweg van de mobiele markt kwijt en de strijd wint van de PocketPC. De toekomst zal het uitwijzen. Helaas verliest Nokia op het gebied van de inhoud van de motor. Een 125 MHz processor is ronduit beschamend als men kijkt naar de grotere procesoren van Windows Mobile devices. Een vraag voor de review kan dan ook niet anders zijn heeft de Nokia 7710 genoeg aan.

• Toestel
• Batterij
• Oplader
• Stijlvolle stereo headset
• DKU-5 Datakabel
• 2x Stylus
• Bureauhouder
• Beschermingstas of ook wel cover genoemd
• 128 MB geheugenkaart met speciaal hoesjes gevuld met software
• Nederlandse handleiding en Quickstart manual
• Franse handleiding en Quickstart manual
• Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.4
• Application key die men kan gebruiken om 1 programma die meegeleverd is langer te gebruiken dan standaard mogelijk is
• Nederlandse informatie folder met daarin informatie over de programma's op het toestel
• Franse informatie folder met daarin informatie over de programma's op het toestel

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als nieuwe Series 80 gebruiker wellicht wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma's van de geheugenkaart en men mag deze gaan terug zoeken op de site van Nokia.

Verder de accessoires langslopende komt men de stijlvolle stereo headset tegen, die in de Distinctly Bold serie past van de Nokia 7260, 7270 en 7280. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Gelukkig deze keer geen gekke dingen met een geheugenkaart die compleet nieuw is, maar gewoon een vertrouwde MMC geheugenkaart van de grootte 128 MB. De geheugenkaart is gevuld met een grote hoeveelheid programma's waarover later gesproken zal worden in het onderdeel Aanwezige programma's. Naast de geheugenkaart krijgt de Nokia 7710 twee maal een stylus meegeleverd. Deze pennetjes zijn het gereedschap waarmee men het toestel bedient. Eén is voldoende, hoor! Men kan de stylus opbergen in het toestel. Over deze opbergplaats later meer.

In de doos vind men naast deze onderdelen een speciale houder, waarop men de Nokia 7710 kan plaatsen. Het is een zeer doeltreffende houder, maar helaas geen cradle. Dus geen aansluitmogelijkheden die direct het toestel zullen op de PC. Daarnaast is het bijna onmogelijk om het toestel op te laden in de houder. De aansluiting voor de oplader is daarvoor te ver naar links geplaatst. Dit is een flinke misser van Nokia, want gebruikers zullen juist de houder gaan gebruiken op een bureau en tegelijkertijd het toestel willen aansluiten op de PC en de lader. Dit is niet op een normale manier mogelijk.

Plus- en minpunten Nokia 7710

  • Uitstekende ondersteuning voor office en PDF bestanden
  • Beste handschrift herkenning op de markt
  • Kwaliteit geluid en speaker
  • Scherp en duidelijk kleurenscherm
  • Goede PDA functionaliteiten
  • Grote hoeveelheid geheugen
  • Geen duidelijke markt aan te wijzigen voor dit device
  • Traag besturingssysteem
  • Matige kwaliteit camera
  • Geen portrait modus
  • Geen Wifi of mogelijkheid tot Wifi uitbreiding
  • Stabiliteitsproblemen
  • Onmogelijk kleine screensaver
  • Lage kwaliteit video framerate
  • Ongeschikt voor goede kwaliteit video mogelijkheden
  • Bevestiging stylus
  • Meegeleverde hoeveelheid programma's die maar een paar keer te gebruiken zijn

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires met daaronder een groot aantal speciale accessoires die gebruikers zeker zullen aanspreken:

Ook de meegeleverde case of cover voor het toestel is niet bepaald iets van men de schoonheidsprijs zou geven. Op één of andere manier is het niet mogelijk ook maar het toestel lekker aan te sluiten aan de cover. De vorm van de cover maakt het toestel ook onnodige breed. Op of andere manier geeft het ongebruikt laten van deze cover een beter gevoel.

Nog een punt van kritiek is de meegeleverde software, die compleet niet aan de wensen voldoet van een standaard gebruiker. De datakabel drivers vindt men niet op de CD terug, de PC Suite versie is achterhaald en werkt niet lekker met het toestel. Gewoon de software downloaden van de site van Nokia is wat te doen staat. Dit zou niet mogen, waarom zit die CD er dan bij? Over de installatie van deze software wordt nog terug gekomen bij het onderdeel connectivity.

Concluderend kan men zeggen over de accessoires dat het allemaal net wat speelser over komt dan een PocketPC of ander PDA, maar het niet kan overtuigen. Vooral de missers in relatie tot de houder, het missen van een echte cradle en de cover zijn dingen die men zou kunnen doen besluiten als zakelijk gebruiker verder te kijken. De commerciële markt en de gebruikers daarbinnen zullen hier minder aandacht aanbesteden.

Uiterlijk

Het wordt bijna eentonig met Nokia. Opnieuw ging bij diversen mensen een schok rond over het uiterlijk van de Nokia 7710. Natuurlijk altijd beter dan de Nokia 7700 die als studiemodel de geschiedenis in zal gaan. Maar dat wil nog niet zeggen dat de Nokia 7710 het prototype van een PDA is. De meeste en huidige PDA's worden gebruikt in de lengte/hoogte richting en niet in de breedte richting van het scherm. Nu dat Windows Mobile 2003 Second Edition daar is, zijn er ook mogelijkheden in de breedte richting, maar als basisinstelling is voor de portrait modus gekozen bij vele devices, behalve de Nokia 7710.

Het toestel is niet bepaald groot (128 x 70 x 19 mm), maar men moet dit niet vergelijken met een normale smartphone maar met PDA's en PocketPC's en dan kan de Nokia 7710 de strijd zeker aan. Vooral qua gewicht (189 gram) wint de 7710 gemakkelijk van zijn tegenstanders op één na en dat is de Qtek S100 of ook wel T-mobile MDA compact, Orange SPV M500 of i-Mate JAM genoemd. Dit toestel blijft en is momenteel de kleinste en lichtste PDA op de Benelux markt. Daar kan ook de 7710 niets aan veranderen.

Op het toestel geen verwisselbare covers of een toetsenbord. Er zijn wel verschillende versies beschikbaar, namelijk een grijze en beige versie die qua kleur van de cover en de toetsen verschillend zijn. Op de voorzijde van het toestel vindt men als eerste de zes verschillende toetsen die verdeelt aan beide zijde van het scherm geplaatst zijn. Aan de linkerkant vind men de 5-richtings bedieningstoets, die redelijk tot zeer goed te bedienen is. De toets is dieper in het toestel geplaatst om zodoende te voorkomen dat men snel via de toets een functie kan selecteren wanneer het toestel in een broek- of jaszak is geplaatst. Hieronder vind men de popup menu toets die het menu in diverse programma's oproept. Deze menu's vindt men meestal linksboven naast de naam van het programma. De toets daaronder is de alom bekende menu toets, die het algemene menu met programma's toont. Deze toets is bekend van Series 60 en Series 80 smartphones.

Aan de rechterzijde van het scherm vind men nog drie toetsen met een ronduit merkwaardige opdruk. Deze drie toetsen zijn bedoeld om de verdere interface te bedienen. De bovenste toets is bijvoorbeeld bedoelt om uit drie verschillende standen te kiezen qua indeling in het hoofdmenu. De toets daaronder is bedoelt als selectietoets en de toets daaronder als terugbutton wanneer men in bepaalde programma's actief is. Hierdoor kan men terug naar de vorige gebruikte functie. De gebruikte opdruk op de bovenste toetsen is ronduit verwarrend. Vaak genoeg komt het voor dat men de verkeerde toets gebruikt om bijvoorbeeld de toestelblokkade op te heffen. Deze toetsen vragen een bepaalde mate van gewenning en zijn ronduit irritant op sommige momenten. Waarom gaat uiterlijk op dit soort momenten voor op gebruikersgemak zal men zich afvragen.

Het verdere toestel heeft weinig omhanden. Op de achterzijde vind men de camera zonder flitser of spiegel voor zelfportretten en de zeer luide speaker, die zeer netjes en duidelijk zijn taak uitvoert, vergelijkbaar met de Nokia 6630. Op de bovenzijde van het toestel vind men drie toetsen: de opneem-, ophang- en voicememo-toets en op de onderzijde een aansluiting voor de datakabel en oplader. Aan de rechterzijkant de aan/uit toets en daaronder de houder/opbergplaats van de stylus die ronduit goedkoop aanvoelt. Het geeft een gevoel dat de stylus ook maar net in het toestel blijft zitten. De minste of geringste tik zal er voor zorgen dat de stylus uit de 7710 valt. Een simpele Pocket PC heeft dit vele malen beter voor elkaar.

Een punt dat men niet onbesproken mag laten is binnenzijde van het toestel. De manier waarop Nokia dit heeft ontwikkeld en uitgewerkt is ronduit netjes te noemen. Het toestel heeft een aantal mooi slots voor de SIM kaart en geheugenkaart ingebouwd, die er voor zorgen dat beide kaarten netjes in het toestel geplaatst en verwijderd kunnen worden.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is niet één van de sterkste punten van dit toestel. De Nokia 7710 is een PDA en dan is dat niet direct een voordeel. Het toestel houdt het met regelmatig met redelijk gebruik maar een dag vol en dat is ronduit weinig. Het toestel heeft nog niet eens functies als UMTS of Wifi aan boord die veel kunnen vragen. Wellicht zal het beeldscherm een groot gedeelte van de capaciteit van de batterij vragen.

Het laden van het toestel gaat redelijk snel. Binnen anderhalf à 2 uur is het toestel vol. Gelukkig is dat een pluspunt in dit verhaal, maar eigenlijk houdt het niet over.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is opnieuw op een hoog niveau bij Nokia, al vraagt men zich moet ik hiermee een gesprek gaan voeren, is het toestel daar wel voor bedoelt. Gelukkig geen taco houding meer zoals bij de eerste Ngage of de Nokia 7700, maar een normale gesprekshouding die men ook kent van de HTC PDA's en PocketPC's. Gesprekken zijn duidelijk en komen goed over bij normaal gebruik. Kwaliteit is wat minder dan de 6630 en de gesprekken klinken wat doffer, maar toch geen reden tot klagen met dit toestel.

Op de diverse netwerken geen probleem met bellen en wanneer men het gesprek op de handsfree functie zet is het gesprek enorm goed verstaanbaar. Zelfs de andere kant klaagt niet en bij het hoogste geluidsniveau hoort men zich zelf nog niet terug. Dit is ronduit netjes te noemen en getuigd van een hoogstaande kwaliteit. Alleen moet men niet tegelijk de handsfree functie inschakelen, want dan is een gesprek niet meer te volgen.

Het gespreksoverzicht is op te vragen via een speciaal programmaonderdeel binnen de interface genaamd Telefoon. Dit onderdeel geeft een numeriek keypad waarop men een nummer kan invoeren en kan starten. Klikt men in de rechter command bar op recente oproepen dan vraagt men de laatste gekozen oproepen en gemiste oproepen op. Men kan ook via de opneemtoets deze functie binnen de Series 90 interface oproepen. Voor de GPRS teller moet men naar het instellingen onderdeel van het toestel daar vind men alle corresponderende informatie.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 48-polyphonic beltonen en klinken goed vooral door de uitstekende speaker. De hoeveelheid beltonen is netjes voor zien voor een toestel met deze mogelijkheden. De diversiteit van de beltonen is ook goed voor elkaar. Voor iedereen is er wat wils.

De in tegenstelling tot de Nokia 9300 en 9500 wel aanwezige trilfunctie wordt goed gevoeld in het toestel wanneer het toestel in de zak van bijvoorbeeld een jas is geplaatst. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het toestel zo enorm groot is. Helaas, is even wegsteken er niet bij. Daarvoor zijn het gewicht en afmetingen te hoog.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de 7710 is enorm groot. Het is langwerpiger dan een PocketPC scherm en komt op sommige momenten vele malen helderder over. Het scherm is dan ook één van de sterke punten van het toestel. Helaas kleeft daar ook een nadeel aan dat het scherm enorm veel spiegelt in de zon. Het is nog maar amper afleesbaar wanneer de zon op het scherm schijnt of contrasterend op de achtergrond schijnt.

De resolutie die op het scherm gebruikt wordt is 640 x 320 pixels en is misschien wel een groot nadeel van dit toestel. Een film fullscreen kijken kan nog wel eens een vreemde gewaarwording worden. Men zal in ieder geval balken aan de zijkanten van de video tegen komen. Film is sowieso geen goed plan op de Nokia 7710 in relatie tot de prestaties van het device en de standaard software, maar daarover later meer.

Het complete scherm is een touchscreen dat men met de stylus of vinger kan aanraken. De kalibratie en het gebruik van dit scherm gaat bovenal goed. Geen enkel probleem op dit vlak kunnen ontdekken. Ook dit is één van de sterke punten van het toestel, al moet er bij gezegd worden dat nooit een toestel is getoond met touchscreen dat niet goed functioneerde. Verschillen op dit vlak zijn soms amper merkbaar.

Het scherm van de Nokia 7710 kan zichzelf uitschakelen en blokkeren na een ingestelde tijd. Net zoals bij andere Nokia Symbian toestellen is de screensaver die dan nog voren komt in de vorm van een digitale klok amper afleesbaar wanneer het licht van het scherm niet ingeschakeld is. Op deze 7710 is het zelfs zo erg dat de letters zo klein zijn dat men bijna in het scherm moet kruipen om duidelijk te kunnen zien wat de tijd is. Wie heeft dit ooit verzonnen?

Menu

Zoals al eerder aangegeven is in de 7710 een nieuwe gebruikers interface aanwezig namelijk Series 90. De gebruikersinterface heeft voor geoefende gebruikers veel weg van een Series 80 interface van Nokia Communicators die men nu kan gebruiken met een stylus en via een touchscreen. Aan de manier waarop diverse onderdelen ingedeeld zijn en vooral de snelheid kan men zien dat er vele overeenkomsten zijn met Series 80. Het zelfs mogelijk applicaties van een Series 80 Communicator te draaien op een 7710 alleen dan kunnen wel problemen naar voren komen met de schermresolutie.

Het eerste wat men ziet wanneer men het toestel inschakelt is, is een menu met allerlei iconen waarachter programma's zich schuil houden. Boven deze iconen die via de één van de rechter toetsen naast scherm van grote en weergave gewijzigd kunnen worden vind men het popup menu. Rechts daarnaast worden alle belangrijke iconen getoond voor de batterij- en ontvangststatus en de ingeschakelde Bluetooth of datakabel verbinding. Via de menu icoon die tussen beide status indicators is geplaatst kan men een snelkeuze menu opnemen waarin de laatst vier gebruikte programma's getoond worden. Deze is ook te openen door de menu toets voor een aantal seconden vast te houden.

Onder het algemene scherm vind men naast de tijd of datum indicaties (hier men tussen switchen) een aantal sneltoetsen naar belangrijke functies: Telefoon, Berichten, Web browser, Contacten en Agenda. Deze sneltoetsen zullen alleen getoond worden wanneer men in het hoofdmenu aanwezig is. Enige aanpassingen aan deze sneltoetsen is nergens terug gevonden.

Iets wat de geoefende PocketPC gebruiker zeker op dit device zal missen is het alom bekende homescreen. Dit toestel kent dit totaal niet. Nergens vind men ook maar de mogelijkheid tot het weergeven van een agenda, taken of gespreksstatus op een overzichtelijk scherm. Dit is voor zakelijke gebruiker absoluut een enorme misser. De vraag is nu is het toestel dan toch bedoelt voor de commerciële markt als media device?

Kijkt men verder door het complete menu en de interface dan merkt men dat het toestel af en toe moeite heeft met de programma's die gestart worden en dat bepaalde bewerkingen redelijk wat tijd kosten. Uit onderzoek blijkt dat dit volledig op conto komt van de Series 90 gebruikersinterface. Het toestel blijkt namelijk uitermate snel te zijn in relatie tot bewerkingen die buiten de interface omgaan. Zelfs zo snel dat het goed zou kunnen dienen als gaming device. Interne interface bewerkingen vragen helaas enorm veel van het toestel en soms zo veel dat het toestel zelf blijft hangen of een complete reset geeft. Het geeft maar aan dat er nog zeker een aantal dingen goed mis zitten in de 7710. Wellicht toch te vroeg gebracht?

Het menu heeft de mogelijkheid tot zeer uitgebreide thema's, iconen en achtergronden. De standaard thema in het toestel is van een mooie kwaliteit. Daarnaast vind men nog een tweede thema complete in stijl Distinctly Bold stijl. De mogelijkheid tot het downloaden van een thema is aanwezig in het toestel.

Telefoonboek

Bij de dit toestel is het telefoonboek, Contacten genoemd. De contacten worden opgevraagd wanneer men in het menu naar contacten gaat. Heeft men contactpersonen op de SIM kaart staan dan kunnen deze niet in de contactenpersonen lijst worden weergegeven. Deze contactpersonen moeten eerst worden overgezet naar het geheugen van het toestel zelf. De 7710 vraagt daar zelf om wanneer men de eerste keer bij de contacten komt. In contacten vind men een onderverdeling in twee velden. Het linkerveld wordt gebruikt om de volledige lijst met contacten weer te geven. Hier kan men doorheen scrollen. Aan de rechterkant kan men de details van de contactpersoon die geselecteerd is tonen. Onder de beide velden vind men een simpele serie met sneltoetsen om rap een contactpersoon te vinden wanneer men als zakelijke gebruiker een groot aantal contacten heeft. Naast beide velden een command bar waarop men diverse functies vind die men in relatie tot de contactpersoon kan gebruiken.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoonnummer, Mobielnummer, Faxnummer, Emailadres. Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “gegeven toevoegen” en kan men diverse extra's gegevens toevoegen zoals: Telefoonnummers, Mobiele nummers, Fax nummers, Adressen, Emailadressen, URL's, de verjaardag van een contactpersoon en een notitie. Het is nog niet zo uitgebreid als de Orange SPV C500 of T-mobile MDA Compact, maar voor een PDA is het redelijk anders dan zeer netjes. Men kan namelijk altijd zelf nog details toevoegen.

Het is mogelijk aan een persoon een afbeelding en een thumbnail (kleine afbeelding of logo) of een beltoon toe te voegen. Men kan ook aangeven wat de standaardnummers en adressen zijn om naar te SMSen, te bellen, te MMSen of te emailen. Dit kan erg handig zijn wanneer men meerdere nummers in het geheugen heeft staan. Naast deze functies kan men de diverse contactpersonen vanuit het programma versturen via Bluetooth, email en SMS.

De voice dailling functie van het toestel is vergelijkbaar aan een Series 60 smartphone. Men moet de namen eerst van te voren inspreken voordat men deze kan gebruiken voor de genoemde functie. Gelukkig is deze functie wel aanwezig dit in tegenstelling tot de Nokia 9300 en 9500. Is het dan toch de zakelijke uitkomst voor elke gebruiker namens Nokia?

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, picture messaging, email via POP3, SMTP en IMAP4 servers zijn aanwezig. Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu en daar vind men een aantal mappen. Men kan snel een bericht maken (zelfs een MMS waarin men zelf een bericht tekent) of de inbox bekijken waarin alle soorten berichten op de emails na samen zichtbaar zijn. Nadeel is daarvan is dat men dan alle berichten door elkaar heeft staan. Een goede manier was geweest berichtregels te introduceren waardoor de diverse berichten in bepaalde zelf te definiëren mappen terecht zouden komen. Helaas is deze functie niet opgenomen in de Series 90 interface.

Instant email is niet standaard aanwezig in het toestel. Het wordt wel ondersteund in het besturingssysteem, maar is nog niet ingebouwd. Dit is erg jammer, want software naderhand nog aanbieden terwijl gebruikers het toestel nu kopen met de aangekondigde specificaties is niet bepaald de juiste manier. Alleen Siemens doet dit goed, want daar is RIM Blackberry, de officiële naam voor instant of push email, wel standaard ingebouwd in de SK65 zoals aangekondigd.

Het invoeren van berichten gaat op een manier die men kan vergelijken met andere toestellen met touchscreen zoals de Sony Ericsson P910i of Qtek series. Het toestel kan namelijk via een virtueel keyboard of via handschrift herkenning de tekst invoeren. De manieren van invoeren en de mogelijkheden binnen beide manieren is zeker één van de sterke punten van het toestel.

Om met het virtueel keyboard te beginnen. Het keyboard komt als standaard instelling naar boven wanneer men in een invoerveld karakters en cijfers wil invoegen. Het veld dat zichtbaar wordt kan men eenvoudig over het hele scherm verplaatsen. Op het veld zijn een groot aantal verschillende punten zichtbaar: een regel waarop de ingevoerde tekst zichtbaar is, een backspace, spatie, caps en enter button, een aantal buttons om te kiezen tussen de diverse karakters die ingevoerd kunnen worden, een taalkeuze button en een button die de keuze geeft te switchen met de handschrift herkenning.

Wanneer men de handschrift herkenning activeert, wordt een scherm getoond die tevens verplaatst kan worden over hele scherm. Rechts naast het handschrift invoerveld vind een aantal buttons die overeenkomen met het virtuele keyboard. Hier zijn te vinden de keuze tussen karakters, cijfers of speciale karakters, de taalkeuze en de hoofdletter instelling. De handschrift herkenning is de beste die ooit getoond is in een PDA. De manier waarop deze werkt echt enorm goed. Meerdere tekens over elkaar heen schrijven is geen probleem, wat de snelheid van invoeren bevordert. Daarnaast is het mogelijk met zelfs het lelijkste handschrift de juiste letters te schrijven. In menig geval werd tijdens het testen de invoer van handschrift herkenning geprefereerd boven het virtuele toetsenbord.

In vergelijking met andere toestellen heeft de Nokia 7710 het enorm goed voor elkaar. De handschrift herkenning is vele malen beter dan een Pocket PC of Sony Ericsson P910i. Simpel een bericht invoeren voelt nu zoals het hoort, de twee mogelijkheden zijn waarschijnlijk één van de sterkste punten van het complete toestel en Series 90 interface. Deze invoermogelijkheden zouden niet misstaan op een Series 80 Communicator en de toekomst zal ons zeker niet teleurstellen op dat vlak.

Connectivity

Connectiviteit is een naam die door Nokia verzonnen is in de mobiele telefoon markt. Sinds een aantal jaar is Nokia al bezig geweest met het inbouwen van poorten in mobiele toestellen waarop een datakabel aangesloten kan worden. In de Nokia 3650, 3660, 6600 was geen aansluiting aanwezig voor een datakabel en dat mag hoogstens apart genoemd worden voor een smartphone. Gelukkig heeft Nokia, dat opgelost in de 7610 en de 6630 en is het ook een standaard bij de nieuwe 7710. Het toestel is namelijk uitgerust met een pop-port en dat is ten kosten gegaan van de infraroodpoort net zoals bij de 7610 en 6630, al is de vraag of men de infraroodpoort ingeruild heeft voor de pop-port.

De datakabel voor het toestel is meegeleverd in het pakket en kan gebruikt worden voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa. Ook dit is de standaard geworden al mag men de kabel drivers wel op de meegeleverde CD plaatsen. Op de CD is wel de verkeerde PC Suite versie geplaatst, die niet werkt. De goede versie kan gewoon gedownload worden van de site van Nokia, maar netjes is anders. Men is namelijk verplicht internet te hebben. In het toestel kan men de PC Suite instellingen in een profiel opnemen. De handigheid hiervan is dat men met meerdere PC's kan verbinden zonder daardoor problemen te ondervinden. Van het profiel kan men logboek gegevens op vragen.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men zal alleen de Bluetooth verbinding of datakabel kunnen gebruiken. Helaas is er geen infraroodpoort om een modem verbinding op te zetten.

Aangaande de Bluetooth moeten worden opgemerkt dat deze functie “af en toe” enorm goed werkt en redelijk wat vraagt van de batterij, maar soms heeft het toestel last van spontaan opnieuw opstarten wat vooral met Bluetooth te maken heeft. Wellicht zal een nieuwe software versie dit probleem oplossen.

De reikwijdte van de Bluetooth antenne en de achterliggende software is veel verder en beter dan die van de Sony Ericsson P910i of SPV e200 en vergelijkbaar met de Nokia 6630, 9300 en 9500. Op de Nokia 7710 is het net zoals de drie genoemde Nokia toestellen mogelijk om via Bluetooth contact te leggen met een speciaal Nokia Bluetooth keyboard en via een headset constant audio te beluisteren. Simpel een verbinding leggen en een reeks MP3 bestanden starten is voldoende. Helaas is de kwaliteit nog niet fantastisch, wellicht brengt een toekomstige stereo Bluetooth headset daar verbetering in.

Een groot gemis binnen connectiviteit is het feit dat men geen Wifi in dit toestel terug vindt. Vele zakelijke gebruikers zullen het toestel of PDA laten liggen daarvoor. Er is ook geen mogelijkheid om op enige wijze Wifi toe te voegen via een Wifi insteekkaart. Dat is bij diverse Pocket PC PDA's nog wel mogelijk. Zou de Nokia 7710 dan toch bedoelt zijn voor de commerciële markt? Want zonder Wifi kan men een zakelijke gebruiker niet bij een 9500 of Windows Pocket PC met Wifi weghalen.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen van het toestel is 94 MB en dat is netjes als men kijkt naar andere PocketPC en Palm PDA's. De standaard qua geheugen ligt momenteel rond de 64 MB en 128 MB, dus Nokia heeft dit netjes voor elkaar. De hoeveelheid geheugen wordt verdeelt over een groot aantal applicaties die standaard op het toestel aanwezig zijn.

Naast het interne geheugen is er in het toestel ook extern geheugen aanwezig. Het geheugen dat meegeleverd is 128 MB. Dit is een normale MMC geheugenkaart, maar ook RS-MMC en Dual Voltage RS-MMC kaarten kunnen worden gebruikt in het toestel. De hoeveelheid geheugen die meegeleverd is netjes en geeft genoeg opslagopties voor het toestel.

Om de vrij aanwezige hoeveelheid geheugen te checken moeten gebruikers een speciaal onderdeel gebruiken in de instellingen. De snelheid waarmee het toestel het geheugen checkt is schrikbarend laag. Het kost meer dan een halve minuut voordat het toestel klaar is met checken.

Camera

De camera van de Nokia 7710 is vergelijkbaar aan de 7610. Het is namelijk een 1.0 mega pixel camera. De kwaliteit is net zo slecht als die 7610 en kan zicht niet meten met de Nokia 6630, Sony Ericsson S700i of Samsung D500. Alleen mega pixel camera's in Windows Mobile Pocket PC's zoals de T-mobile MDA Compact of Orange SPV M2500 zijn minder dan de 7710. Daarentegen is de camera van bijvoorbeeld een HP Pocket PC juist weer stukken beter dan deze 7710. De diversiteit is aanwezig en de 7710 bevindt zich hierbij onderaan in de rangorde.

De camera past net zoals andere camera's constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto's die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Helaas is er geen flitser aanwezig in het toestel. Nokia heeft wel een add-on flitser die men op de markt gaat brengen in de komende maanden, maar of deze ook met de Nokia 7710 gaat werken is de vraag.

Een videofunctie mag en kan eigenlijk niet ontbreken en is in de 7710 samengevoegd met de camera in één programma. De videofunctie is net zo slecht als de 7610 en heeft het videoformaat 3GP. De lengte van de opnamen is beperkt aan het interne geheugen wat erg netjes. Men kan al snel meer dan een uur aan video opnemen.

De camera in de Nokia 7710 heeft geen enorme hoeveelheid instelmogelijkheden. Men mag ze hooguit karig noemen. Men kan niet kiezen uit meerdere resoluties, maar toch zijn er twee resoluties. Deze kan men vinden wanneer men de kwaliteit instelt. Onder de kwaliteitsinstelling “Hoog” wordt de resolutie 1152 x 864 pixels gebruikt. Bij de kwaliteitsinstelling “Normaal” en “Basic” wordt de resolutie 640 x 480 pixels gebruikt. Tijdens het maken van de foto's kan men twee zoomstanden gebruiken (wel en niet ingezoomd). De maximale zoomstand is 2x zoom. Helaas geen portrait modus in de Nokia 7710.

Verdere instellingen die in het toestel aanwezig zijn voor de camera is het aanpassen van de helderheid en contrast tijdens het fotograferen, wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

De grootte van de foto's is vrij lastig te bepalen door de instellingen die gemaakt kunnen worden, maar per resolutie kan gezegd worden dat een foto van de grootste resolutie rond de 400 KB is en bij de kleinste resolutie zo rond de 100 KB. Het zijn toch flinke grootten om via email of MMS te verzenden en dat geeft dan ook gelijk het nadeel aan van maar twee resoluties en daarbij geen kleine resoluties die tot kleine hoeveelheden qua KB's kunnen lijden. Die kleine hoeveelheden en dus ook de foto's zijn een stuk goedkoper om te verzenden via de MMS of email.

Wanneer men een video gaat maken, is de kwaliteit nog steeds enorm slecht. De enige resolutie is 176 x 144 pixels. De camera geeft naast het beeld de kwaliteit en tijd waarmee opgenomen wordt. Verder kan men tijdens in het afspelen inzoomen. Dat is heel erg netjes, maar niet nieuw. Het was al in eerdere smartphones aanwezig. Verdere instelmogelijkheden zijn onder andere aanpassen van de helderheid en contrast tijdens het fotograferen, wijziging van de standaardnaam en de wijziging tussen de geheugenkaart en het interne geheugen als opslagmedium.

Wanneer de afbeeldingen gemaakt zijn door de camera kunnen ze opgevraagd worden via de Afbeeldingen icoon in het menu. Hier wordt een scheiding gemaakt tussen de data op de geheugenkaart en de data op de telefoon zelf. Het laden van de foto duurt in het begin erg lang en het nadeel is dat de telefoon de foto niet in het geheugen opslaat, want elke keer als men de foto wil openen moet men een aantal tellen wachten ook al heeft men net de foto nog geopend. Dit kan soms erg irritant zijn wanneer men snel door de foto's heen wil kijken.

Wanneer een foto geopend wordt kan men de foto fullscreen weergeven, roteren, verwijderen, van naam wijzigen en er op inzoomen. In de speciale foto editor kan men ook tekenen, tekst invoegen, een onderdeel wissen, transparant maken, formaat wijzigen en zelfs de bestandsindeling converteren. Dat is echt een unicum voor een device als dit om een dergelijk uitgebreide foto editor aan boord te hebben.

Een video kan worden bekeken in de RealOne speler. Het werkt vrij simpel.. Met deze video speler zal het in de toekomst mogelijk zijn om TV te kijken op het toestel via een streaming verbinding. De RealOne speler is vooral op het toestel geplaatst als de standaard speler en om bijvoorbeeld muziekvideo's en omgezette DVD's te bekijken op het toestel. Maar er kleeft wel een nadeel aan. Men kan er amper een normale video mee kijken, want de framerate van het toestel en het scherm is 15 FPS wat ronduit laag is. Daar kan men niet simpel een video op bekijken. De vergelijking mag met een PocketPC niet eens gemaakt worden, zo slecht is deze framerate.

Versturen van foto's en video's gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software. Een uitkomst daarvan is dat men niet van te voren de Bluetooth functie aangeschakeld hoeft te hebben om iets te versturen.

De camera en alle gerelateerde programma's geven duidelijk matig beeld over. Het is allemaal maar een beetje behelpen. Hier en daar komt men nog wel een leuke functie tegen, maar waarom niet de camera van de 6630 en waarom geen framerate die kan concurreren met PocketPC's? Waarom zit die camera dan eigenlijk in dit toestel? Is het dan toch voor het predikaat media device?

Aanwezige programma's

De hoeveelheid extra programma's, die in het toestel aanwezig zijn, is zeer uitgebreid. In relatie tot een PocketPC wellicht nog nooit vertoond. Op diverse vlakken heeft men bij Nokia het toestel een groot aantal programma's extra meegegeven.

Een aantal programma's zijn standaard terug te vinden op een Series 90 toestel. Dit zijn onder andere een agenda, takenlijst, een profielprogramma (waar mee vijf vooraf ingestelde profielen gewijzigd kunnen worden. Tevens heeft men op de 7710 nu een flight mode profiel, maar men zal altijd een SIM kaart moeten gebruiken in dit toestel en dat is toch een misser), omrekenfunctie, rekenmachine en opname-eenheid of voicememo (Bestanden met een AMR formaat, die gebruikt kunnen worden als beltoon), alarmklok, zoekfunctie en logboek voor GPRS communicatie data. Ook is er in dit toestel een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten.

In de Nokia 7710 is één browser voor het bekijken van de WAP en Internet pagina's opgenomen. De op het oog simpele browser is uitermate geschikt voor het bekijken van portal pagina's van Vodafone, T-mobile of Orange, maar ook volledige internet sites. Na onderzoek blijkt de browser in de Nokia 7710 een Mozilla mobile browser te zijn. De browser voldoet erg goed. Functies als tekstterugloop en screenfit zijn eigenlijk met een dergelijk scherm en een dergelijke browser niet meer nodig. Men kan in de browser diverse instellingen wijzigen en kan simpelweg switchen tussen fullscreen en de normale modus. Ook is er een speciale zoommodus aanwezig die het mogelijk maakt de pagina zo weer te geven als de gebruiker dat wil. De snelheid waarmee de pagina's op gebouwd worden is best redelijk. De ingebouwde browser is een mooie en nette browser om diverse pagina's mee te bekijken.

Om muziek af te spelen heeft de 7710 een MP3 functie of ook wel Music Player in zich. De speler werkt vrij eenvoudig en helder. Weinig op aan te merken. Het enige smetje wat te melden valt is het feit dat wanneer een gesprek binnen komt de MP3 speler netjes gemute wordt, maar na het gesprek niet meer terug komt. Men moet de MP3 speler zelf opnieuw opstarten. Men luistert verder de MP3 bestanden via de stijlvolle headset of via de mono speaker die beide erg goed geluid voortbrengen. De kwaliteit is zeker niet van lage kwaliteit.

Naast alle genoemde programma's wordt ook een office pakket meegeleverd in de vorm van Documenten, Werkblad en Presentaties waarmee men tekst en spreadsheets kan aanpassen en presentaties kan bekijken. Alle pakketten hebben volledige office ondersteuning, zijn zeer uitgebreid en kunnen de meest ingewikkelde bestanden goed en duidelijk weergeven al gaat het af en toe op het gebied van tekstverdeling en grafische indeling niet helemaal lekker. Naast deze drie pakketten is PDF+ meegeleverd om PDF bestanden te bekijken.

Alles bij elkaar heeft het toestel echt een sterk punt als men kijkt naar het gebruik van office en PDF bestanden. De manier waarop dit ingebouwd is, is ronduit netjes te noemen en geeft maar aan dat het best mogelijk is om dergelijke pakketten goed in te bouwen in een smartphone en/of Pocket PC. Nu maar hopen dat mensen binnen de Series 60 afdeling van Nokia en UIQ afdeling van SonyEricsson meelezen.

Over de ingebouwde en meegeleverde Help functie en SIM-functie moet natuurlijk ook gesproken worden. Het toestel heeft een hele simpele en handige Help functie die de handleiding eigenlijk overbodig maakt. Men kan namelijk bijna alles vinden in de Help functie van het toestel.
De SIM-functie is een onderdeel van het menu en daarbinnen kan men een aantal nummers en functies die op de SIM kaart staan bekijken en gebruiken, zoals de dienstnummers en de belangrijke nummers van een provider.

Bij het toestel wordt een 128 MB geheugenkaart geleverd gevuld met programma's. Dat is natuurlijk heel mooi, maar geen van de programma's mag men voor langere tijd gebruiken. Alle programma's op de geheugenkaart zijn of trail versies die men een bepaalde periode kan gebruiken of “drie keer” starten versies, die men drie keer kan starten en daarna moet aanschaffen. Dat is wel een enorme tegenvaller. Het is gebruikers blij maken met een dooie mus. Zoiets van er zit voor meer dan een bepaald bedrag aan software bij het toestel, maar meer dan drie keer gebruiken is er niet bij. Dus eigenlijk zit er niks bij. Ook na een alle grote aankondigingen namens diverse partners kan niet anders dan gezegd worden dat dit een grote afknapper is.

Nu is alleen de vraag natuurlijk wat zit er dan voor een software bij. Om de pakketten in een bepaalde volgorde door te nemen zal duidelijk worden wat precies de inhoud is van deze meegeleverde software. MAGIX Music maker is het eerste pakket wat besproken wordt. Dit wellicht bekende pakket is speciaal bedoelt voor het realiseren van een eigen muziek mix. Echt een leuk speeltje voor jongeren die het device gebruiken, absoluut geen zakelijk pakket. Het tweede pakket is Mobi reader, een erg leuk pakket waarmee men digitale boeken kan lezen. Men hoeft dus geen boek meer bij te hebben, maar kan deze gewoon digitaal downloaden in het toestel en dan op het gemak gaan lezen. De manier waarop het boek wordt weergegeven is erg netjes.

De Photobase software die aanwezig is op de geheugenkaart kan men gebruiken voor het beheren, aanpassen en maken van speciale foto's en afbeeldingen. Een leuke uitbreiding op het toestel, maar meer dat eigenlijk niet. Het volgende pakket is SlovoEd woordenboeken. Wat de naam al zegt een digitaal woordenboek waarbinnen men diverse woorden kan opzoeken. Een redelijk aantal talen zijn meegeleverd, maar Nederlands was daar niet bij. Twee pakketten waar geen screenshots van geschoten zijn, zijn Always OnMail en F-secure Anti Virus. Twee pakketten speciaal voor de zakelijke markt. Always OnMail werkt als een soort RIM Blackberry waarbij de mail naar de gebruiker wordt gepusht als een SMS bericht. Wanneer het bericht binnen komt op een server krijgt men het gelijk op het toestel te zien. F-secure Anti Virus is speciaal in het leven geroepen tegen alle virussen en problemen die de afgelopen tijd opduiken. Of men met deze software juist virussen aanwakkert of tegengaat is een mening waarover men kan twisten.

TimeOut City Guides is wellicht één van de leukste pakketten in het softwarepakket. Men kan via dit pakket van een groot aantal steden leuke plekken, leuke restaurants en andere wetenswaardigheden, zoals foto's, contacten, plekken waar men kan slapen en bijvoorbeeld een kaart van de betreffende stad vinden. Helaas, is alleen Rotterdam opgenomen in het pakket maar meerdere steden zijn te krijgen. Van een ander programma genaamd Typepad is niet geheel duidelijk wat men er mee moet. Het komt over als een soort notitieblok, maar dat is het ook niet helemaal.

Het laatste programma dat hier besproken wordt is Worldmate. Dit pakket speciaal voor de zakelijke gebruiker is bedoelt om een groot aantal punten voor de zakelijke reiziger te vergemakkelijken waaronder het leveren wereldtijden, tijdzones, valuta converter, online weerinformatie en een unit converter. Een erg mooi pakket voor de zakenreiziger die de halve wereld rondreist.

Games

Aangaande de games op het toestel kan men niet anders dan opnieuw niet echt vrolijk worden. Nokia stopt geen games meer in hun smartphones. Geen idee waarom. Bij de Nokia 7710 is het eigenlijk niet anders. De games die meegeleverd worden zijn trial versies en kan men dus maar een tijdje gebruiken. Het zijn zeker leuke games daar zal verder geen slecht woord over gesproken worden. Nu maar hopen dat men ze uitspeelt voordat de trial afloopt.

De games in het pakket zijn FullHand Casino, Lemonade Tycoon en Slurp. De eerste game is een virtueel casino waarbinnen men diverse games kan spelen aan een BlackJack tafel en op een slot machine. Lemonade Tycoon heeft als doel groot te worden met het verkopen van limonade. Men moet zijn eigen “limonade” grootmacht opzetten. De laatste game is Slurp wat een afgeleide lijkt te zijn van Jawbreaker die in Windows Mobile devices voorkomt. Men moet het complete veld met druppels wegwerken terwijl de druppels ondertussen van vorm veranderen.

Extra's

Tijdens de introductie van de Nokia 7700 was de belangrijkste specificatie in het toestel een gloednieuwe functie ontwikkeld door Nokia zelf genaamd Visual Radio. Deze functie die nu ook in de 7710, 3230 en 6230i terugkomt is gebaseerd op een normale FM radio audio verbinding, die bij gestaan wordt door een graphische informatie stroom via GPRS en/of EDGE. Beide verbinding en mogelijkheden zijn in het toestel aanwezig. De FM radio verbinding klinkt erg goed en duidelijk en kan alleen gebruikt worden wanneer men de headset aangesloten heeft op de pop-port aan de onderzijde van het toestel. Wanneer de headset is aangesloten en de radio ingeschakeld kan men ook de radio gebruiken via de speaker een andere mogelijkheid is er niet.

Tijdens een open Visual Radio verbinding zal de gebruiker diverse informatie krijgen over de audio of muziek die men hoort over de radio verbinding. Men kan informatie downloaden zoals wallpapers, screensavers, songteksten en achtergrondinformatie. MP3 bestanden bestellen en downloaden of bijvoorbeeld een complete CD of videoclip downloaden behoort ook tot de mogelijkheden.

Er kleeft momenteel nog wel een nadeel aan Visual Radio. In nog maar twee landen is Visual Radio actief in een testfase. Dit is ronduit weinig en voor huidige gebruikers is het nog maar de vraag of ooit dit systeem in Nederland op de markt zal worden getoond.

Conclusie

Concluderend aan het einde van deze lange review kan gezegd worden dat het toestel absoluut niet overtuigend overkomt in het gehele beeld. Tijdens de review zijn genoeg nadelen gevonden die aangeven dat het toestel overhaast gebracht lijkt te zijn en aangeeft dat men bij Nokia het toestel echt heeft gebracht als enige device ooit met Series 90. Het lijkt gewoon een warmmaker voor Series 80 met touchscreen ook wel in de geruchten Series 100 genoemd. Het is alleen nog maar wachten op die toekomst.

Uit de nadelen komt vooral het trage besturingssysteem naar voren, dat op sommige vlakken ronduit zwak is terwijl het device wel de mogelijkheden heeft, maar ook grootte problemen op het gebied van de stabiliteit. Regelmatige spontane resets komen gewoon voor in deze Nokia 7710. Ook het ontbreken van Wifi is een flinke mispeer als men kijkt naar PDA's als de Qtek 9090 of het broertje binnen de Nokia familie, de 9500.

De camera mag de naam mega pixel in deze tijd van camera's uit de D500, 6630 en S700i niet dragen. Deze is gewoon ondermaats met daarbij geen portrait modus voor het simpel verzenden van kleine afbeeldingen via MMS of email en een matige kwaliteit van video- en fotocamera. Naast de camera is de video afspeelkwaliteit rond laag. Men kan gewoon niet verwachten dat op de 7710 normaal een DVD of video bekeken kan worden. Wil men dit wel neem dan snel een Windows Smartphone of PocketPC. De kwaliteit daarop is ronduit verbluffend.

Een paar kleine dingen waar tegenaan gelopen is tijdens de review zijn de bevestiging van de stylus die geen kwaliteit uitstraalt., de onmogelijk kleine screensaver die men met een zaklamp en vergrootglas moet lezen en de hoeveelheid programma's die meegeleverd worden op de geheugenkaart en eigenlijk maar voor een periode gebruikt kunnen worden.

Natuurlijk zijn er ook sterke punten binnen het Series 90 platform en de 7710. Het toestel bezit wellicht de beste handschrift herkenning in de markt en heeft een pakket met office en PDF software die ronduit netjes voor elkaar is. De kwaliteit van de speaker en het geluid wat daaruit komt is uitstekend te noemen.

Het scherm is ook een sterk punt van het device. Vele malen beter dan de meeste PocketPC's die nu op de markt zijn. Ook de hoeveelheid geheugen en de goede PDA functionaliteiten als de agenda, contacten en takenlijst zijn punten die aan de goede kant van de streep staan.

Het algemene beeld is dus niet echt positief, daar komt nog bij dat vanuit de markt absoluut niet duidelijk is wat iedereen nu eigenlijk met dit toestel aanmoet of moet het een PDA genoemd worden. Het is totaal niet duidelijk. Geen volledige zakelijke kant of juist commerciële kant, die men wil raken. Wellicht is het wel een mix van beide, maar dan is men daar ronduit niet in geslaagd door de vele problemen die hier en daar optreden en in de review genoemd zijn.

Voor jongeren wordt een goede video afspeelkwaliteit, hoeveelheid games en goede camera duidelijk gemist. Tevens heeft men niks aan alle zakelijke programma's van het toestel. Aan de andere kant zit de zakelijke markt waar men genoeg voorzieningen voor heeft getroffen in het toestel, maar waarom dan een dergelijk uiterlijk, een camera en radio ingebouwd en juist geen Wifi aan boord. Er is totaal geen duidelijk beeld met welke PocketPC of andere PDA men binnen Nokia wil concurreren. Het is van alles wat, maar eigenlijk allemaal net niet voldoende uitgewerkt. Het lijkt echt op een tussenstop richting Series 80 met een touchscreen meer is er van dit device niet te maken en wellicht is die tussenstop richting de nieuwe S80 interface wel het grootste pluspunt van dit device.


Vermelde toestellen