Nokia 7100 Supernova review

Een betrouwbare telefoon zonder teveel poespas met oog voor vormgeving? Hier is hij dan: de Nokia 7100 Supernova.

Deze nieuwe ster uit de kleurrijke Supernova serie van Nokia, die vanaf begin 2009 op de markt kwam, belooft een groot succes te worden onder mensen die hun toestel voornamelijk willen gebruiken om te bellen en te sms’en. Back-to-basic, zonder in te hoeven boeten op het gebied van design, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid; daar staat deze telefoon voor. Ook de vriendelijke prijs van het toestel is niet onbelangrijk. Het toestel beschikt over een eenvoudig bedienbare MP3-speler en een camera met 1.3 megapixel.

Qua specificaties lijkt deze Nokia op de andere modellen uit de Supernova serie, al is de Nokia 7100 Supernova een eenvoudigere, en daarmee betaalbare uitvoering dan zijn directe voorganger, de Nokia 7610 Supernova. Een ander vergelijkbaar toestel is de Nokia 5130 XpressMusic; dat toestel is echter vooral op het spelen van muziek gericht en heeft een meer geavanceerde muziekspeler. In deze review gaan we na of de Nokia 7100 Supernova inderdaad zo gebruiksvriendelijk is.

Plus- en minpunten Nokia 7100 Supernova

  • Gebruikersgemak
  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • SMS'en
  • Mogelijkheden
  • Beperkt geheugen
  • Meegeleverde accessoires
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia 7100 Supernova wordt geleverd in een verpakking waarvan je bijna niet kan geloven dat er een complete telefoon uit getoverd kan worden: naast het toestel wordt een batterij (860 mAh), lader, hoofdtelefoon en (een beknopte)gebruikershandleiding meegeleverd. De inhoud van het pakket is vrij simpel gehouden. Het is jammer dat er geen USB-kabel is bijgevoegd; daarmee zou het overzetten van MP3’s een stuk eenvoudiger zijn. De onderdelen zien er degelijk uit.

Uiterlijk

Het meest opmerkelijke aan deze telefoon is het uiterlijk. Je moet er van houden maar de telefoon is gemaakt van glanzend plastic met een (in deze uitvoering) felroze vak in metallic-look om de toetsen heen. De roze cover is gemaakt van metallic plastic. De naam van de door ons geteste variant, Jelly Red, lijkt verkeerd gekozen: de kleur van het toestel is op één randje na toch echt roze in plaats van rood te noemen. Wie zich niet zo kan vinden in deze felle, schreeuwende kleur roze kan ook gaan voor de blauwe (Fresh Blue) of zwarte (Black) variant van de Nokia 7100 Supernova.

De voorkant van het toestel bestaat grotendeels uit het beeldscherm en daaronder een grote zwarte bedieningsknop met een rode rand eromheen, aan de linkerkant daarvan een toets om een gesprek te accepteren en aan de rechterkant een knop om een gesprek te beëindigen en de telefoon mee aan– en uit te schakelen. Boven deze knoppen bevinden zich nog twee keuze-knoppen. Als de slider wordt opengeschoven komt het (mat) zwarte numerieke toetsenbord te voorschijn.

Aan de rechterkant van het toestel is de opening geplaatst om de headset aan te kunnen sluiten, daaronder is plek voor een USB-kabel (die dus niet is meegeleverd) en de aansluiting voor de lader. Verder is aan deze rechterzijde een sneltoets voor de camera geplaatst. Aan de linkerkant van het toestel zijn geen functies geplaatst; het enige wat daar te zien is, is een Nokia-embleem. Om de cover van het toestel te verwijderen, om bijvoorbeeld de batterij of de SIM-kaart te verwisselen, is aan de bovenkant van de Nokia 7100 Supernova een ontgrendelingsknop geplaatst: door deze knop naar links te schuiven en ingedrukt te houden kan de cover eenvoudig van het toestel worden verwijderd.

De cover van de telefoon bevat een aantal ribbels waardoor het oppervlak niet geheel glad is. Hierdoor is de grip van het toestel prettig. Naast deze cover bestaat de achterkant van het toestel uit een luidspreker en een 1.3 megapixel camera. Direct onder de cover is de batterij geplaatst. Daarnaast bevindt zich de SIM-kaarthouder; de SIM-kaart kan alleen in- en uit de houder worden gehaald als de batterij is verwijderd.

Eén van de pluspunten van deze Nokia 7100 Supernova is dat hij zo prettig in de hand ligt. Het kleine toestel is niet zwaar, heeft een goede grip en is makkelijk met één hand vast te houden en te bedienen. Het slide-mechanisme zit goed in elkaar en ook de knoppen van het toestel voelen kwalitatief goed aan. Al met al een mooi en degelijk toestel.

Uithoudingsvermogen

De batterij van het toestel gaat lang mee; bij normaal tot intensief gebruik was de batterij er pas na een dag of vier aan toe om opgeladen te worden.

Belkwaliteit

De kwaliteit van het geluid is over het algemeen goed maar af en toe aan de zachte kant. In een drukke omgeving kan het lastig zijn om iemand goed te kunnen verstaan, in een rustige omgeving is er niets aan de hand. De Nokia 7100 Supernova lijkt op het eerste gezicht niet over volumeknoppen te beschikken. Bij andere telefoons zijn die knoppen vaak aan de rechter- of linkerzijde van het toestel geplaatst. Door de bedieningsknop aan de voorkant van de Nokia 7100 Supernova tijdens het bellen naar boven of onder te bewegen kan het volume toch harder of zachter worden gezet. Het volume van de beltoon is zo in te stellen dat een telefoontje of sms niet te missen is: dit volume is op drukke plaatsen duidelijk hoorbaar. Op rustige plaatsen kan het volume wat lager worden gezet. Tijdens het bellen is het mogelijk om een tweede lijn aan te nemen, een gesprek in de wacht te zetten, een gesprek door te schakelen en contactpersonen te bekijken.

In een logboek worden gegevens over ontvangen, gemiste en uitgaande gesprekken opgeslagen zoals de persoon die gebeld is of gebeld heeft en de gespreksduur. Als één persoon meerdere keren achter elkaar heeft gebeld, dan wordt alleen het tijdstip van de laatste oproep weergegeven bij de gemiste oproepen. Op het hoofdscherm komt wel te staan hoeveel oproepen er gemist zijn (ook het aantal oproepen per persoon) wanneer de telefoon na die oproepen weer voor het eerst gebruikt wordt.

Het is verder mogelijk om de duur van het laatste gesprek, het totaal van de ontvangen oproepen en het totaal aan gekozen oproepen op te vragen evenals de totale duur van alle gesprekken bij elkaar. Deze tellers kunnen allemaal weer op nul worden gezet. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een prepaid-kaart kan het krediet van het beltegoed bijgehouden worden.

Beeldscherm

Het 2.0 inch TFT- beeldscherm beschikt over een resolutie van 240 x 320 pixels (QVGA) tot 65.536 kleuren. Het scherm is erg helder en groot genoeg om prettig mee te kunnen werken. De helderheid van het scherm kan ingesteld worden. Zowel binnen als buiten is het scherm goed leesbaar.

Standaard kent het toestel vier thema’s om het scherm mee op te vrolijken: Butterflies, Creatures, Moon trees en Spring. Via Nokia.com kunnen andere thema’s gedownload worden en aan de telefoon worden toegevoegd. Als achtergrond van het beeldscherm kan ook gekozen worden voor een diareeks van een map uit de galerij zoals zelfgemaakte foto’s.

Menu

Het menu van de 7100 Supernova is te bereiken door te drukken op de grote bedieningsknop aan de voorkant van het toestel. Het gebruikelijke menu van Nokia wordt zichtbaar, zonder bijzonderheden. Naar keuze kunnen deze iconen vormgegeven worden in een lijst of een rooster. Bij de roosterweergave is het mogelijk om een label onder de iconen te plaatsen.

Aan de opbouw is niets bijzonders op te merken. De indeling en bediening van het menu is zeer logisch; het werkt eenvoudig en goed. De volgorde van de iconen kan door de gebruiker gewijzigd worden. Wil je bijvoorbeeld de ‘contacten’ bovenaan de lijst hebben, met daaronder ‘berichten’, dan is dat mogelijk. Bladeren door de verschillende menu-onderdelen gaat door middel van de bedieningsknop (door deze naar boven, onder, links of rechts te bewegen).

Vaak gebruikte onderdelen uit het menu kunnen geplaatst worden in de speciale map ‘favorieten’ die in het hoofdscherm te bereiken is met de linker keuze- knop. Zo heb je altijd snel je favoriete opties bij de hand.

Telefoonboek

Contacten kunnen opgeslagen worden in de telefoon door in het menu te kiezen voor de optie ‘contacten’ en vervolgens voor ‘nieuwe toevoegen’. Er kunnen naast een voor- en achternaam en natuurlijk een mobiel nummer verschillende gegevens aan een contactpersoon worden toegevoegd zoals een thuisnummer, e-mailadres en een afbeelding. Gegevens kunnen opgeslagen worden op de SIM-kaart, het geheugen van de telefoon of allebei. In het geheugen van de telefoon kunnen maximaal 100 personen worden opgeslagen.

Messaging

Dit toestel is gemaakt voor het SMS-en. Druk in het menu op ‘berichten’, neem de optie ‘bericht maken’ en kies vervolgens voor het soort bericht dat verzonden moet worden: een bericht (SMS of MMS), een e-mailbericht, flitsbericht, audiobericht of een sjabloon.
Een flitsbericht is een kort berichtje dat bij de ontvanger in zijn geheel op het hoofdscherm verschijnt. Een audiobericht is een ingesproken bericht, door middel van de spraakrecorder dat als audiobestand naar iemand wordt verzonden.

Voor het opstellen van een ‘gewoon’ bericht wordt gekozen voor de optie ‘bericht’. Vervolgens verschijnt er een scherm waarin, net als bij het opstellen van een e-mailbericht op de computer, eerst de ontvanger wordt ingevoerd en daarna in hetzelfde scherm het bericht wordt getypt. Hiervoor kan het woordenboek (T9) in – en uitgeschakeld worden. T9 bevindt zich onder de aparte naam ‘voorspellingsopties’ in het menu met opties van een nieuw SMS-bericht. Hoe gek de naam ook klinkt, T9 werkt ook bij dit toestel even simpel als gewoonlijk; het toevoegen van woorden aan het woordenboek is ook en fluitje van een cent. Het is ook mogelijk om smileys in het bericht te plaatsen; in het geheugen van de telefoon is een scala aan smileys toegevoegd waarvan er op elk moment wel één is die de juiste uitdrukking bevat.

Onder het ‘tekstscherm’ is een balk met iconen geplaatst waarmee diverse bijlages aan het bericht toegevoegd kunnen worden: zo is er bijvoorbeeld een icoon met een fotocamera om een foto te maken en die foto direct aan het bericht toe te voegen. Er is een icoon voor het toevoegen van een afbeelding of video uit de galerij tot een afbeelding voor het toevoegen van een muziekbestand, een agendanotitie, visitekaartje, thema of een streaming koppeling.

Connectivity

De Nokia 7100 Supernova beschikt over Bluetooth versie 2.0. Het ontvangen van bestanden via Bluetooth gaat snel en simpel. Een miniatuur van bijvoorbeeld een te verzenden afbeelding met daarbij de gegevens over de gebruiker die het bestand verzendt, verschijnt op het scherm van de Nokia 7100 Supernova met de vraag of het bestand geaccepteerd wordt. Na acceptatie wordt het bestand verzonden terwijl de andere opties van de telefoon gewoon gebruikt kunnen worden. Na ontvangst van een bestand klinkt een vrolijk signaal en trilt de telefoon. Vervolgens wordt het bestand automatisch opgeslagen in de map ‘ontvangen bestanden’. Het verzenden van bestanden gaat net zo eenvoudig: ga naar de galerij en kies bij een afbeelding of foto voor de optie verzenden via Bluetooth. Het toestel gaat automatisch op zoek naar apparaten in de omgeving en zendt het bestand binnen mum van tijd naar een gekozen apparaat.

Surfen op het internet (WAP) kan met behulp van een Opera Mini 4 browser. Voor het surfen moet het nodige geduld opgebracht worden, maar uiteindelijk komt een pagina overzichtelijk op het scherm te staan. De grootte van de letters kan aangepast worden (klein, normaal of groot). Het toestel houdt een geschiedenis bij, zodat een bezochte pagina later altijd weer terug gevonden kan worden.

Camera

De camera van de Nokia 7100 Supernova is (naast de gebruikelijke weg via het hoofdmenu) met één druk op de knop in te schakelen via de sneltoets aan de rechterzijde van het toestel. Het gaat om een camera van 1.3 megapixel met een digitale zoom-functie.
De kwaliteit van de afbeelding kan ingesteld worden op hoog, normaal of laag. De grootte van een foto varieert naar keuze van 320 x 240, 640 x 480, 800 x 600 tot 1280 x 960 of 1280 x 1024 pixels. De fotocamera beschikt niet over een echte flitser maar wel over een zogenaamd ‘nachtmodus’. Daarnaast is een zelfontspanner toegevoegd die na 3, 5 of 10 seconden een foto maakt. Tevens kan er een reeks van drie foto’s achter elkaar genomen worden.

Voor een simpele camera zoals deze is de kwaliteit van de foto’s nog redelijk te noemen; bij normaal daglicht zijn de foto’s niet onaardig. Bij schemer en kunstlicht wordt het al moeilijker om een echt goede foto te nemen. De geluiden die de camera maakt bij het maken van een foto of filmpje kunnen in- of uitgeschakeld worden. Het is jammer dat de tijd tussen het drukken op de knop om de foto te nemen en het moment waarop de foto daadwerkelijk genomen wordt vrij lang is. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om bewegende objecten goed op de foto te krijgen. Daar is de videocamera een betere optie voor. De kwaliteit van een videoclip kan ook ingesteld worden op hoog, normaal of standaard al is de kwaliteit zelfs bij de optie ‘hoog’ niet zo goed: het beeld schokt erg en de pixels zijn heel duidelijk te zien. Kwalitatief goede filmpjes worden het niet. Het geluid bij filmpjes is wel goed.

De gemaakte afbeeldingen en video’s worden opgeslagen in de galerij. Daar kunnen ze stuk voor stuk bekeken worden. In het menu van de camera zelf is een optie toegevoegd om alle afbeeldingen of video’s in een diareeks te openen (kies voor de optie ‘open in volgorde).’ De afbeeldingen en video’s kunnen verzonden worden via een bericht, een e-mailbericht of de Bluetooth-functie.

Aanwezige programma's

De Nokia 7100 Supernova beschikt over de volgende programma’s: alarmklok, radio, calculator, converter, fotoalbum, herinneringen, Image editor, Java Ondersteuning, MP3 speler met recorder, stopwatch & timer, takenlijst, telefoonboek met bellergroepen, tijdsnotatie of klok, valuta omzetter en video afspeelfunctie. De aanwezige programma’s op de Nokia 7100 Supernova zijn weinig verrassend.

De MP3 speler is erg simpel. Nummers kunnen na elkaar op rij of in een willekeurige volgorde afgespeeld worden maar verder zijn er geen bijzondere opties aan toegevoegd. Misschien komt dat ook wel omdat er slechts 4 MB aan ruimte is om muziek in op te slaan. Er is geen mogelijkheid om geheugen uit te breiden. Om radio te kunnen luisteren moet de headset aan de telefoon worden vastgemaakt; de headset fungeert dan als antenne. Dit wil overigens niet zeggen dat het geluid alleen via de headset te beluisteren is: de radio kan ook op de luidspreker staan.

Een handige toepassing is de ‘converter’ waarbij gekozen kan worden uit verschillende categorieën. Bijvoorbeeld de optie Temperatuur waarbij Celcius aangegeven kan worden in Fahrenheit en andersom of gewicht, waarbij berekend wordt hoeveel pound een kilogram is enzovoort. Naast de opties in de categorieën Temperatuur of Gewicht kan er gekozen worden voor diverse toepassingen in de categorieën Valuta, Koken, Lengte, Oppervlakte en Volume.

Games

Op de Nokia 7100 Supernova zijn de volgende spellen aanwezig: Snake III, CityBloxx, Backgammon II. Volgens de specificaties van Nokia staat ook het spel Sudoku op deze telefoon geïnstalleerd: dat is bij ons testtoestel echter niet het geval. Niet getreurd, Snake III en CityBloxx zijn al verslavend genoeg. Op deze telefoon is het overbekende spel Snake in een mooi kleurrijk jasje geschoten waardoor het grappige spelletje er ook nog eens heel vrolijk uitziet. Backgammon II, de minst leuke van de drie games, werkt hetzelfde als het klassieke bordspel.

Het leukste spel is CityBloxx, waarbij een zo hoog mogelijke en stabiele torenflat gebouwd moet worden. Aan een hijskraan hangen de onderdelen van het gebouw die één voor één gestapeld moeten worden (de hijskraan laat los wanneer op toets 5 wordt gedrukt), liefst zo recht mogelijk boven elkaar. Naarmate de toren hoger wordt, en recht blijft, komen er steeds meer mensen in het gebouw wonen. Naast het bouwen van één toren kan ook een heuse stad opgezet worden; het spel begint bij het bouwen van een paar torens in een dorp met als doel om een Megalopolis te maken. Je vorderingen worden opgeslagen, dus het spel kan hervat worden zodra je wilt.

Conclusie

Nokia heeft weer een degelijk toestel aan de Supernova-serie toegevoegd. Bij deze vijfde ster op rij staat gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel. Het glanzende uiterlijk en met name de metallic-look zal niet iedereen aanspreken. Het scherm is door de mooie heldere kleuren die er op weergegeven worden zeker een pluspunt. Verder voelt het toestel kwalitatief goed aan, is het menu overzichtelijk en ligt de Nokia 7100 Supernova goed in de hand. Het toestel heeft alle mogelijkheden in huis om binnen een mum van tijd te Sms’en. De telefoon beschikt over een MP3-speler, radio en camera. De opties van deze functies zijn beperkt en verder zijn de mogelijkheden van de telefoon ook weinig verrassend.

Al met al is de Nokia 7100 een bescheiden telefoon die wat betreft gebruikersgemak goed scoort: het toestel is eenvoudig te bedienen doordat het toestel niet beschikt over allerlei poespas die afleidt van waar het bij een telefoon wezenlijk om draait: bellen en Sms’en. Voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige, betrouwbare telefoon is de Nokia 7100 uitermate geschikt.


Vermelde toestellen