Nokia 6630 review


De eerste review van een toestel met 3G/UMTS op Nieuwemobiel.nl en dan zelfs ook nog de allereerste smartphone met deze functie, genaamd Nokia 6630.

Zoals aangegeven een smartphone en dat betekend een Symbian, Windows Mobile, Java, Palm of Linux besturingssysteem waarop het complete toestel draait. In dit geval voor de Nokia 6630 het nieuwste Symbian besturingssysteem, versie Symbian 8.0 met de Series 60 Second Edition gebruikersinterface.

De Symbian OS is één van de vier besturingssystemen die gerealiseerd zijn voor de mobiele markt. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan doordoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma's voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebuikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 4200 geregistreerde voor Symbian geschikte programma's. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De markt van smartphones groeit en groeit. Momenteel spelen Symbian en de toestellen uitgevoerd met het Symbian OS de grootste rol in de markt. Een onderdeel van deze markt is de nieuwe Nokia 6630. Dit toestel/smartphone is als enige momenteel uitgerust met twee nieuwe technieken; ondersteuning voor 3G/UMTS netwerken en Symbian 8.0 besturingssysteem met Series 60 Second Edition gebruikersinterface. Beide technieken zullen uitvoerig besproken worden.

Om gelijk met het laatste punt te beginnen. Op het gebied van het Symbian besturingssysteem zijn een aantal grote veranderingen waarneembaar in vergelijking tot oudere toestellen zoals de Nokia 7610, 6670 of 6260. In deze toestellen is het Symbian besturingssysteem versie 7.0s en gebruikersinterface Series 60 versie 2.0 aanwezig, maar in de 6630 is dat compleet anders daar vindt men namelijk het nieuwe Symbian 8.0 OS met Series 60 SE gebruikersinterface. De grote verschillen zitten hem vooral in de ondersteuning van nieuwe hardware en 2.5G/3G netwerken. Een 2.5G/3G netwerk wil niks anders zeggen dan de mogelijkheid tot ondersteuning van WCDMA/UMTS en de mogelijkheid om over te schakelen tussen het 3G/UMTS en 2G/GPRS netwerk. Naast de nieuwe punten in Symbian 8.0 vindt men in de Series 60 SE interface vooral nieuwe punten terug in relatie tot de implementatie van 3G, videotelefonie, 3D graphics in programma's, MMS 1.2, RIM Blackberry instant email en VPN ondersteuning. Een groot aantal van deze punten zal men terug vinden in het toestel en tijdens deze review.

In het toestel vindt men tevens een aantal nieuwe programma's. Deze zullen nog besproken worden. Programma's die daarnaast nieuw waren in de Nokia 7610 komen voor een groot gedeelte ook weer terug in de 6630. Het ging hier dan om de volgende programma's: Movie Editor, Remote Printing, Kodak pictures en File manager.

De laatste telg uit de Nokia Series 60 is geïntroduceerd rond 14 juni 2004 onder de codenaam Charlie naast een ander toestel, de 6260. Het toestel is sinds december 2004 op de Nederlandse markt en wordt verkocht door Vodafone in hun Vodafone Live! UMTS pakketten en in de losse verkoop. Het toestel vindt flinke aftrek. In deze review zal een toestel gebruikt worden dat gewoon los verkrijgbaar is en in de zeer mooie kleur Light Green.

Aan het einde van de review komt het toestel aan bod in relatie tot het UMTS netwerk van Vodafone en diverse diensten die aanwezig zijn op dit netwerk.

• Toestel
• Batterij 3.7 V
• Oplader
• Stereo headset
• DKU-5 Datakabel
• 64 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter (Alleen bij losse verkoop versie)
• 32 MB Dual Voltage RS-MMC geheugenkaart + converter (Alleen bij Vodafone Live! UMTS versie)
• Nederlandse handleiding en Quickstart manual
• Duitse handleiding en Quickstart manual
• Sofware CD met daarop Nokia PC Suite 6.4
• Informatie folder met daarin informatie over de programma's op het toestel

De handleiding is zoals bekend bij Nokia goed voor elkaar. Mooie afbeeldingen, lekker te lezen en alles wat men zoekt als men het toestel voor de eerste keer gebruikt. Geen aanmerkingen op dit vlak, behalve dat men als geoefende Series 60 gebruiker soms wat meer wil weten over de nieuwe gebruikersinterface. Helaas, is daar de handleiding niet voor bedoeld. Eén klein smetje is het melden van Nokia in de handleiding dat de geheugenkaart de eerste maal geformatteerd dient te worden voor gebruik. Erg handig, men gooit zo alle vooraf geïnstalleerde programma's van de geheugenkaart en men mag deze gaan terug zoeken op de site van Nokia.

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel heeft een volledig pakket met accessoires. Helaas worden er geen speciale accessoires meegeleverd en is het allemaal wat standaard uitgevoerd:

Verder de accessoires langslopende komt men de stereo headset tegen. Wat erg mooi is, is dat het nu mogelijk is ook via Bluetooth audio te luisteren, maar daarover later meer. De meegeleverde datakabel is bekend. Gewoon een goede degelijke datakabel die een vermogen los kost, maar gelukkig in het pakket is gestopt, ook omdat infrarood op het toestel ontbreekt.

Zoals te zien in de bovenstaande lijst heeft Nokia wederom een nieuwe soort geheugenkaart bedacht. Had dat maar niet gedaan! Het toestel maakt nu gebruik van Dual Voltage Reduced Size Multimedia Memory Cards. Het is een mond vol, maar gewoon afgekort DV RS-MMC. Deze geheugenkaarten zijn in het begin van het verschijnen van de 6630 nergens verkrijgbaar geweest. Men moest het doen met de 64 MB in het pakket van de losse verkoop versie of de 32 MB versie in het Vodafone pakket. Hierdoor creëert men veel problemen voor gebruikers die hun geheugen willen uitbreiden. Geen mens begrijpt wat de redenen zijn van Nokia om dit te doen.

Voor personen die dit verhaal niet willen geloven en toch “gewone” RS-MMC geheugenkaarten gaan gebruiken in de Nokia 6630, helaas het werkt absoluut niet. Het verschil zit hem in de voltage (1.8-3.0V) die de kaart gebruikt. Dit ligt bij de “gewone” kaarten hoger dan bij Dual Voltage geheugenkaarten.
Hierop zijn eigenlijk maar twee woorden van toepassing, als men in het achterhoofd houdt dat deze kaarten maar in drie toestellen gebruikt zullen gaan worden (de 6630, 6680 en 6681) en dat men bij Nokia overstapt in de toekomst op SD geheugenkaarten: compleet knudde.

Nog een punt van kritiek is de meegeleverde software, die compleet niet aan de wensen voldoet van een standaard gebruiker. De datakabel drivers vindt men niet op de CD terug, de PC Suite versie is achterhaald en werkt niet lekker met het toestel. Gewoon de software downloaden van de site van Nokia is wat te doen staat. Dit zou niet mogen, waarom zit die CD er dan bij? Over de installatie van deze software wordt nog terug gekomen bij het onderdeel connectivity.

Uiteindelijk kan een conclusie getrokken worden dat de manier waarop Nokia zijn pakket samenstelde bij dit toestel wat bedenkingen oproept. Wellicht toch even opnieuw het huiswerk doen Nokia, want op deze manier kan er niet gewonen worden van een accessoirepakket dat bij een soortgelijke Symbian smartphone, zoals de Sony Ericsson P910i zit.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel