Nokia 6111 review
De Nokia 6111, is Nokia's tweede slide telefoon en eigenlijk Nokia's eerste slide telefoon in vier jaar.
Zeker met het oog op de populaire Samsung's geen slechte keus van Nokia, maar was de kracht van Nokia niet hun candybars? De Nokia 6111 is geheel in Nokia's nieuwe stijl, dat wil zeggen: het nieuwe Series 40 platform, de nieuwe iconen op de soft keys en de nieuwe connector voor de oplader.
De nieuwe 6111 heeft net als de meeste andere Nokia's express-on cover en is zelfs leverbaar in vier verschillende kleuren op dit moment, te weten: licht blauw, licht roze, zwart en wit. Bij iedere kleur heeft de 6111 ook echt zijn eigen identiteit waardoor de 6111 echt een telefoon is voor iedereen, voor zowel de man als de vrouw.
De vorm is bijna geheel nieuw, een beetje rond en vierkant en door zijn compacte formaat is het toestel al snel in de categorie "lief" te plaatsen. Met infrarood en Bluetooth aanboord is het een heel veelzijdig toestel. Het enige minpunt is de 1.0 megapixel, waar de concurrentie al met 1.3 en zelfs 2.0 megapixel camera aankomt blijft de 6111 steken met een 1.0 megapixel camera echter heeft de 6111 niet als primair doel fotograferen welke de K750i en een D600 wel hebben.
De Nokia 6111 heeft geen uitbreidbaar geheugen, echter wel intern 24 MB beschikbaar, niet veel maar voor de casual gebruiker voldoende aangezien de 6111 ook radio aanboord heeft, is het niet nodig hele ladingen aan MP3's mee te slepen op de Nokia 6111.
De concurrentie van de Nokia 6111 komt uit de hoek van Samsung met zijn D500 en de Sony Ericsson W550i, allen zijn slide of swivel modellen en compact met een middelmatige camera en geen uitbreidbaar geheugen.
- Het toestel
- Batterij
- Reislader
- Handleiding, Frans en Nederlands
- Software
- Headset met bediening in 6111 stijl
Plus- en minpunten Nokia 6111
- Nieuwe Series 40 platform
- EDGE
- Uitgebreid telefoonboek
- Klein
- Stabiel
- Mooie games
- Geen uitbreidbaar geheugen
- Toetsen te glad
- Camera en flitser
- Headset niet in gelijke kleur
- Bouwkwaliteit
Wat zit er bij het toestel?
Het toestel is goed uitgerust en komt met een compleet pakket op de proppen. In de doos zit:
De doos van de Nokia 6111 is wat karig en simpel een kartonnetje waar alle uitsparingen in verwerkt zijn om de 6111 zelf, de batterij en de handleidingen te plaatsen. Niet te veel en niet te weinig zoals het hoort. Ook krijgt de gebruiker geen overvloed aan onnodig papier toegestuurd in de doos maar simpel een handleiding en gebruikersvoorwaarden zijn aanwezig in de doos.
Ook is er een headset meegeleverd welke in gelijke stijl is als de 6111, het review model was toevallig zwart, maar uit ervaring kan gezegd worden dat de bediening van de headset in alle gevallen zwart is. Het was leuker geweest als het per beschikbare kleur aangepast was.
De handleiding is zoals gewent van Nokia, compact maar voldoende voor het gebruiken van het toestel. De Benelux versie van de 6111 heeft een Franse en Nederlandse handleiding bijgeleverd.
Uiterlijk
Zoals al eerder gemeld is de Nokia 6111, Nokia's eerste slider in vier jaar waardoor het even wennen is dat Nokia zich ook in deze markt begeeft. Alle navigatietoetsen, soft toetsen en de opname- en annuleringstoetsen zijn onder het beeldscherm geplaatst zodat de 6111 te allen tijde operationeel is, dat wil zeggen dat men alleen het toestel hoeft open te schuiven wanneer men enkel iets in moet voeren.
De kleine slider (84 x 47 x 23 mm) valt direct op en is vierkant en afgewerkt met ronde hoeken. Zoals al eerder gemeld erg "lief" om te zien. Wordt de 6111 in de hand genomen dan voelt dit wat plastic aan en vallen direct de chromen randen rondom het beeldscherm en als navigatietoets op. De rest van de toetsen en het zwarte gedeelte is er glimmend wat goed past bij het chromen gedeelte echter zal de gebruiker wel flink moeten poetsen om de 6111 voor het oog netjes te houden.
Aan de achterkant valt de camera direct op door wederom een chromen rand en het licht uitsteken ervan. Ook heeft Nokia haar eigen "logo" in chromen uitgevoerd waardoor zelfs een beetje het "bling, bling" gevoel over het toestel uitgeroepen wordt.
Als het toestel wordt geopend, door het beeldscherm gedeelte naar boven te schuiven, is er weinig chroom meer te vinden op het toetsenbord. Wel zijn de toetsen van het zelfde zwarte materiaal uitgevoerd als de cover waardoor de toetsen wat glad aanvoelen en in gebruik wat glijwerk bij het invoeren oplevert.
Aan de zijkant zijn de + en - toets en een camera toets geplaatst. De + en de - toets kunnen gebruikt worden om het volume aan te passen of bij camera gebruik te kunnen in of uit te zoomen. De cameratoets laat de camera applicatie starten en er valt een foto mee te schieten door de toets "a la camera stijl" te gebruiken als sluiterknop.
De Nokia 6111 heeft geen externe antenne en daardoor hoeft deze niet benoemd te worden. Opvallend is dat aan de bovenkant van de 6111 de connector (met afdekkapje) is te vinden. De zogenaamde pop-port en de nieuwe connector van de lader zitten achter het afdekkapje.
Door de compactheid van het toestel heeft Nokia ervoor gekozen om de positie van de simkaart niet te plaatsen onder de batterij maar op een heel andere plaats. Onder het beeldscherm wel te verstaan en is te bereiken wanneer de 6111 is open geschoven.
Uithoudingsvermogen
De Nokia 6111 is vrij compact met een kleine batterij maar is toch erg krachtig. De Nokia 6111 gaat met gemak twee à drie dagen mee met gemiddeld gebruik: bellen, SMS berichten versturen, foto's maken en naar muziek luisteren. Nadeel is dat de nieuwe batterij-indicator van Series 40 de batterij in drie stukken deelt waar men vroeger nog gewend was met vijf of zelfs meer streepjes te werken. Ook werkt de batterij indicator niet naar behoren het kan voorkomen dat de 6111 twee dagen lang volle beschikbaarheid van de batterij aangeeft en de derde dag zomaar opeens de batterij leeg kan raken.
Belkwaliteit
Het bellen is voor een telefoon natuurlijk het aller belangrijkste van wat er gedaan kan worden met de 6111. Zoals gebruikers gewend zijn van Nokia is dat de gesprekskwaliteit altijd wel snor zit, behalve bij de 6111. Voor het gevoel lijkt het alsof de 6111 door zijn compacte formaat het een en ander heeft moeten missen en dat ze beknibbeld hebben op de gesprekskwaliteit. In drukke gelegenheden is het namelijk maar de vraag of de gebruiker de andere persoon kan verstaan, dit is van mindere kwaliteit aangezien we meer gewend zijn van Nokia.
De Nokia 6111 ondersteunt voice dialling en is te activeren door dit van de voren in te stellen bij contactpersonen.
Men kan direct een nummer in toetsen en gaan bellen, contactpersoon kiezen uit het telefoonboek of een nummer kiezen uit de laatst gekozen gesprekken. Dit laatste zal een veel gekozen optie zijn om iemand even snel terug te bellen. Het is mogelijk om alle laatst gekozen nummers, ontvangen nummers en gemiste oproepen hier in op te vragen en ook te kiezen.
Het is mogelijk om diegene die men belt of door wordt gebeld een foto mee te geven die dan wordt getoond op het scherm wanneer die persoon belt. Ook laat het externe scherm deze foto zien als men gebeld wordt samen met de naam van deze persoon
Het geluid van de beltonen en de trilfunctie is redelijk te noemen. In een zeer drukke omgeving kan het zijn dat het geluid niet te horen is. De Nokia 6111 heeft vele opties die tijdens het bellen mogelijk zijn zoals een ander gesprek voeren, door het menu surfen of het gesprek op luidspreker te zetten.
Beeldscherm
Het beeldscherm is wat kleiner dan de nieuwe generatie Series 40 toestellen en is één van de eerste toestellen die dat heeft. Hierdoor is het beeldscherm wat anders qua vorm wat men van Nokia gewend is. 128 x 160 pixels is het nieuwe formaat waar men bij Nokia normaal 128 x 128 pixels voor geschoteld kreeg.
Op het beeldscherm is het mogelijk een achtergrond te plaatsen en het is zelfs mogelijk om een bewegende achtergrond in te stellen. Men moet er wel rekening mee houden dat dit uiteindelijk scheelt in het verbruik. Daarnaast kan men ook het scherm "kalibreren" en aanpassen naar de gebruikers eigen wensen zoals licht sterkte bijvoorbeeld.
Menu
Het menu van de Nokia 6111 is geheel nieuw. Het nieuwe Series 40 heeft er voor gezorgd dat Nokia nogmaals heeft kunnen kijken naar het oude systeem en dit nu heeft kunnen aanpassen aan het nieuwe platform. De 6111 is het eerste toestel van de nieuwe "Series 40 breed" op de markt. In het menu valt het niet zo meteen op daar de iconen ook al in de 6230i te vinden waren maar komt men dieper in het menu dan ziet men al snel veranderingen.
In de standby modus, als men de klep net heeft geopend, kan men kiezen voor "namen" of "camera". Jammer dat het standaard zo is ingesteld want de navigatietoets is ook instelbaar en als men naar beneden drukt komt men ook in de contactpersonenlijst en de camera applicatie is ook te openen met de hardwarematige knop aan de zijkant. Gelukkig zijn de softkeys wel aan te passen naar wens.
Zo is het mogelijk om een soort van "today" bij te houden. Op de achtergrond krijgt men dan de laatste informatie rondom het toestel direct te zien: laatst geopende programma's en welke afspraken of berichten er zijn die dag. Dit is overigens geheel aanpasbaar.
Als men het menu wil bereiken kan men op de middelste toets van de navigatieknop drukken. Als men het menu binnen is gekomen is het voor een Nokia gebruiker een feest van herkenning. Boven in vindt men de status balk, daar tussen een plaatje of een weer te geven menu en onderin welke opties men met de knoppen kan bedienen.
In het menu aangekomen kan de gebruiker kiezen voor rasterweergave of lijstweergave, de rasterweergave werkt overigens sneller doordat de gebruiker in het midden begint waardoor men snel door het menu kan gaan.
Het menu is ook in zijn geheel te personaliseren met zogenaamde thema's. Hieronder een overzicht van enkele verschillende thema's. Er moet gemeld worden dat de 6111 vrij veel thema's standaard al aanboord heeft.
Telefoonboek
In het telefoonboek van de 6111 is ten opzichte van zijn voorgangers vrij weinig veranderd. Er kunnen nieuwe contactpersonen aangemaakt worden, groepen toegekend worden en gezocht worden naar contacten.
Bij een contactpersoon kan men verscheidene informatie toevoegen zoals een thuisnummer, nummer van het werk, mobiele nummer, adres, email, webadres. En dit kan men ook nog eens synchroniseren met de PC.
Ook kan men contacten versturen via Bluetooth, infrarood, SMS en email. Deze zogenaamde businesscards zijn gestandaardiseerd en kunnen vrijwel met ieder toestel uitgewisseld worden.
Messaging
De 6111 is een volwaardige telefoon dus ook alle berichten opties zijn er te vinden. SMS, EMS, MMS en email kan met de 6111 verstuurd, mits alle instellingen goed geïnstalleerd zijn. Om dit in te stellen kan men gebruik maken van de "eigen instellingen verstuur dienst" van Nokia.
Bij een nieuw bericht kan men kiezen wat men wil: SMS, MMS, flits of audiobericht, als het is ingesteld. Bij een SMS kan men karakters invoeren, zodra er smiles bij gaan komen, dan wordt het al snel een EMS. En bij een MMS kan men gebruik maken, van beeld en geluid bij een bericht. Email spreekt voor zich.
Een flitsbericht is een kort tekstbericht van maximaal 70 karakters, het nut hiervan is volkomen onduidelijk daar de gebruiker zich ook bij een SMS-bericht kan beperken. Een audio bericht is een MMS met enkel geluid die de gebruiker speciaal ervoor op kan nemen.
Het nieuwe Series40 laat pas zijn kracht zien, bij de invoervelden. Deze zijn dynamisch en naarmate een bericht langer wordt zal deze zich aanpassen aan de grootte. Hierdoor is het gedeelte waar een tekst staat altijd in een witte achtergrond, dus altijd goed afleesbaar.
Het invoeren en dan vooral SMS-berichten werkt gewoon erg goed en na het invoeren van een contactpersoon of nummer en een bericht kan men enkel door telkens op "OK" te drukken door het menu heen een SMS ook daadwerkelijk versturen. Dit werkt razendsnel en met maar één toets.
Daarnaast kan de gebruiker ook allerlei zaken afstellen aangaande berichten sturen zoals afleverrapporten, geldigheidsduur en andere instellingen.
Connectivity
Connectiviteit is goed aanwezig bij de 6111. Deze Nokia heeft WAP over GPRS, Bluetooth, Infrarood en zelfs EDGE aanboord. Al met al dus zelfs bijna een 3G device. Daarnaast wordt EDGE in Nederland nog niet echt ondersteund door alle providers.
Een datakabel wordt niet meegeleverd maar een standaard pop-port USB datakabel kan gewoon gebruikt worden om de 6111 aan te sluiten op een PC of laptop.
De Bluetooth verbinding werkt uitstekend en ook met andere toestellen. Infrarood is ook aanwezig op de 6111, echter de doelgroep van de 6111 zal al snel overschakelen naar Bluetooth. De vraag reist daarom waarom er infrarood in zit. Mensen die het wensen te gebruiken zullen eerder voor een zakelijker toestel gaan.
Daarnaast is de Nokia 6111 ook synchroniseerbaar met de PC of laptop.
Geheugen
De Nokia 6111 heeft enkel 23,5MB geheugen aanboord welke dynamisch is. Dat wil zeggen dat het geheugen gebruikt wordt door allerlei functies zoals berichten, beltonen, muziek en afbeeldingen. Het geheugen is niet uitbreidbaar waardoor 23,5MB wel wat schamel is.
Camera
De camera op de 6111 moet gezien worden als accessoire op deze telefoon. Er zit een 1.0 megapixel camera in welke een geheel nieuwe bediening heeft voor een Nokia. De camera is alleen te gebruiken wanneer de telefoon dicht is en ook alleen in landscape modus.
Op de 6111 kan de gebruiker kiezen uit vier verschillende resoluties: (camera) (1152 x 864), (640 x 480), (320 x 240), (160 x 120) voor stilstaande beelden. En twee (176 x 144), (128 x 96) voor video beelden.
De Nokia 6111 bezit ook een flitser maar deze heeft een wat blauwig effect en werkt alleen bij objecten die dichterbij dan drie meter staan.
Effecten kan men niet kiezen voor de Nokia 6111, iets wat zijn concurrenten wel kunnen. De vraag is alleen of die effecten wel echt zo nodig zijn. Gelukkig kan de gebruiker wel kiezen voor een lage, gemiddelde of hoge kwaliteit afbeeldingen.
Kiest men voor de hoge kwaliteit in grootste resolutie dan moet men rekening houden dat men niet al te veel foto's kan maken door het kleine geheugen van de 6111. Gelukkig is het wel mogelijk om het camera geluid aan of uit te zetten.
Ook is het mogelijk de gemaakte foto te delen met vrienden of kennissen door deze te versturen via MMS, Email, Bluetooth of infrarood. Ook is het mogelijk om achteraf gemaakte foto's te verzenden of te bekijken of te bewerken in de editors die aanwezig zijn.
Video's terug kijken kan men simpel met de video speler. Andere video's kunnen ook worden bekeken in het bestandsformaat 3GP.
Aanwezige programma's
De 6111 is een veelzijdig toestel en komt geheel compleet in de doos met allerlei programma's dus veel plezier voor de gebruiker om het toestel te gebruiken.
De 6111 heeft natuurlijk een wekker aanboord welke wat uitgebreider is geworden dan in zijn voorgangers, zo kan men nu ook een wektijd laten herhalen.
De agenda, is een volwaardige kalender die de gebruiker kan invullen met gewenste opties zoals een vergadering, oproep of verjaardag. En groot voordeel is dat iedere optie een eigen invul systeem heeft. En om de agenda naar mijn idee compleet te maken is er ook een takenlijst die een beetje qua invoeren weg heeft van de kalender, uiteraard wel toegespitst op taken.
Notities maken en opslaan kan men het programma notities, eigenlijk meer een soort van herinnering programma. Daarnaast is er ook een calculator aanwezig, welke is aangepast in het nieuwe Series 40 menu. Ook is een timer aanwezig in de 6111, welke gebruikt kan worden tijdens het sporten. Over sporten gesproken, de stopwatch in vrijwel elke Nokia kan ook ronde tijden aan zodat men de 6111 ook mee kan nemen bij het fietsen of hardlopen.
Met EDGE op het toestel moet er ook wel een internet browser inzitten en die zit er ook in, door de nieuwe resolutie 128 x 160 pixels wordt het eindelijk een keer interessant te gaan internetten met de 6111 echter blijft het een erg klein schermpje.
Als men graag photoshopt op een PC dan is de 6111 een hele must voor een dergelijke gebruiker. Met de afbeeldingseditor kunnen plaatjes aangepast worden met tekst of plaatjes er aan toegevoegd worden.
De Nokia 6111 heeft ook een heuse mediaspeler aanboord welke MP3's kan afspelen via de luidspreker of via de meegeleverde headset. Zo kan men afspeellijsten aanmaken en opslaan maar met 23,5 MB geheugen is dat niet zo noodzakelijk aangezien de gebruiker vaak zal wisselen van MP3's op de 6111. Voordeel is wel dat de afgespeelde track nu ook op de desktop zichtbaar is wanneer de muziek speler op de achtergrond draait.
Ook kan men geluid opnemen met de 6111 zoals een soort recorder. Deze zijn op te slaan en ook voor later gebruik weer af te luisteren.
In de optie toepassingen zijn drie programma's gepositioneerd van Nokia, te weten een currency convertor (vrij vertaalt een valuta omreken programma), een filmpje/presentatie van de Nokia 6111 (erg handig voor de pas beginnende gebruiker van een 6111 dit te bekijken). En een wereldklok. Last but not least de providerinformatie (per provider verschillend).
Games
De Nokia 6111 komt standaard met drie spellen: Backgammon, Golf Tour en Rally 3D. Backgammon is het welbekende bordspel. Golf Tour is een verassende 3D game waarmee een toernooi kan afleggen of een enkele hole kan spelen. Rally 3D is een autorace spel waarmee de gebruiker met super snelle Impreza´s en Evo´s kan racen of modder, sneeuw en tarmac.
De Java technologie is hierbij ook het zwaard in het strijd toneel waardoor men ook allerlei spellen zou kunnen downloaden en gebruiken. Wat opvalt bij de keuze van de spellen door Nokia op de 6111 niet echt rekening is gehouden met de vrouwelijke gebruikers van een 6111.
Extra's
Als extra is daar de DVS applicatie, beter bekend als PTT ofwel Push-to-talk. Een soort walkie-talkie functie tussen verschillende telefoons die dat ondersteunen. Helaas moet het wel door providers ondersteund worden wat in Nederland niet het geval is.
Daarnaast is de radio in de 6111 ook aanwezig waarvoor wel de stereo headset ingeplugd moet zijn. Daar deze functioneert als antenne. Gelukkig is het wel mogelijk de radio alsnog via een luidspreker af te spelen maar het staat toch wel vreemd met een dergelijke headset eraan. Gelukkig is Nokia niet de enige die zo werkt.
Via de FM radio kan men kanalen zoeken en opslaan zelfs. De radio bezit geen RDS maar wel Visual Radio welke helaas nog niet ondersteund wordt in Nederland. Wel is het kanaal van de radio eindelijk nu ook te zien op de desktop.
Conclusie
De Nokia 6111 is een klein krachtig toestel welke de categorie "lief" bestempeld kan worden. Door zijn verwisselbare covers is de 6111 in vele gedaantes verkrijgbaar en is er voor iedere toekomstige gebruiker wel een 6111 in de winkel die hem of haar aanspreekt.
De camera van de 6111 is helaas niet van sublieme kwaliteit en het geheugen van maar 23,5 MB is ook niet veel. Maar het formaat en de andere opties die de 6111 te bieden heeft zoals Bluetooth, EDGE en het grote beeldscherm zijn toch weer voordelen.
De 6111 is het eerste toestel dat met het nieuwe Series 40 platform (Series 40 3rd edition, om precies te zijn) en draait redelijk stabiel, iets wat men van Nokia met nieuwe toestellen niet echt gewend is. Dan vooral een heel nieuw platform op het toestel had ik tijdens de review wel enkele bugs verwacht maar niet gevonden die storend kunnen zijn in het gebruik.
De meegeleverde headset is wel een stereo en noodzakelijk voor de radio maar niet van "Sony's Walkman"-kwaliteit, maar de 6111 is ook geen Walkman telefoon of tegenhanger daarvan. Het leuke is wel dat de remote van de headset dezelfde looks heeft als de 6111 helaas, is deze wel maar in één kleur leverbaar en niet aanpasbaar aan het gekochte toestel. Niemandsland bevindt. Een leuk klein toestel dat voor iedereen wel iets in zich heeft wat hij/zij ligt nu moet de 6111 alleen nog gekozen worden door de gebruiker naast al het Samsung, Motorola en Sony Ericsson geweld.