Nokia 5 review

Kan Nokia het nog?


Nokia 5 review

Nokia is terug! Dus werd het ook voor ons hoog tijd om er één onder handen te nemen. Wij kozen voor de budgetvriendelijke Nokia 5.

Nu is dit niet het oude Nokia van voor de tijd dat Microsoft het kocht maar er zit wel een Fins bedrijf achter dat de naam heeft teruggekocht van Microsoft. Bovendien is er overgeschakeld van Windows op Android. De Nokia 5 draait op een Snapdragon 430-processor en is verder uitgerust met 16 GB opslag, een 13 + 8 megapixelcamera en 5.2 inch beeldscherm. Dit alles kost minder dan 200 euro.

Inhoud van de doos
Oplader (model FC0100)
microUSB-kabel
Koptelefoon
Snelstartgids

In het segment van toestellen voor rond de 200 euro is de keuze erg groot. Zo kwamen in 2017 ook de vergelijkbaar geprijsde Moto G5, Wiko WIM Lite en Wileyfox Swift 2 uit . Voor iets meer dan 200 euro kun je nog kijken naar de Moto G5S, Huawei P9 Lite en Samsung Galaxy J5.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Nokia 5

  • Premium bouwkwaliteit en materiaal
  • Lang uithoudingsvermogen
  • Puur Android, snelle updates
  • Soms wat traag
  • Ietwat lage schermresolutie
  • Camera-resultaten in 'lastige' situaties
  • Geen notificatie-lampje

Ontwerp

Nokia stond altijd bekend om de solide bouwkwaliteit van hun toestellen. Daar is gelukkig nog steeds weinig aan veranderd. Zelfs dit betaalbare model is opgetrokken uit één stuk aluminium. Waar we bij andere metalen telefoons eerder een aantal plastic lijnen op de achterkant zagen voor de antenne kiest Nokia voor een andere oplossing. Aan de boven- en onderkant van het toestel is een brede strook opgevuld met plastic. Dit is niet de mooiste methode. Vooral omdat het plastic bij ons zilveren testmodel een duidelijk andere tint heeft dan het metaal.

Nokia 5 voorkant

Het glas ligt als het ware een beetje gebold op het toestel en gaat bijna naadloos over in de zijkanten. Deze zijkanten lopen mooi rond af naar de achterkant. Daardoor ligt het toestel erg prettig in de hand. Al geeft het metaal niet erg veel grip. De cameramodule steekt een kleine beetje uit maar dat is niet meer dan een millimeter en je hebt er geen last van. Deze zilveren uitvoering komt op ons wat kaal over, alsof het aluminium niet afgewerkt is. Het lijkt haast op een prototype die z'n uiteindelijke coating nog moet krijgen. Je moet er duidelijk van houden.

Nokia 5 achterkant

Behalve bij Samsung zien we niet veel telefoons meer met aparte capacitieve toetsen onder het beeldscherm. Nokia past dit nog wel toe op de 5. Dit heeft als voordeel dat je het hele schermoppervlak kan benutten om inhoud van apps op te tonen. ‘Nadeel' is dat je je duim in iets moeilijker bochten moet wringen om de knoppen te bedienen. De verlichting van de toetsen kan ingesteld worden variërend van een paar seconden tot altijd aan.

Nokia 5 camera close-up

Bovenop de Nokia 5 kan een 3,5 mm headset worden ingeplugd. Links zijn twee aparte lades geplaatst voor de SIM-kaart(en) en microSD-kaart. De rechter zijkant kent een langwerpige volumetoets met daaronder de powerknop. De luidspreker zit aan de onderkant van het toestel naast de microUSB-aansluiting.

Prestaties

De Nokia 5 is uitgerust met een batterij van 3000 mAh. Dat zou een prima capaciteit moeten zijn voor een toestel van dit formaat. Zeker ook omdat een budgettoestel vaak iets minder intensief gebruikt wordt. Wij hadden twee e-mailadressen actief en gebruikten verder nieuws en social media apps en WhatsApp. YouTube en de camera werden wellicht iets minder benut dan normaal. In een gebruikstijd van 1,5 dag behaalden wij op deze manier een scherm aan-tijd van zes uur. Dat is meer dan prima.

In Android zit standaard één accubesparingsoptie. Deze beperkt de prestaties van het toestel en achtergrondgegevens en kan automatisch inschakelen bij 15% of 5% resterende acculading.

De processor waar de Nokia 5 door wordt aangedreven is een beetje een zwakke broeder. Nu draaien de meeste concurrenten ook op dit type dus het is geen grote tekortkoming. Echter, hebben zij doorgaans wel iets meer werkgeheugen en is de 2 GB van de Nokia ook wat karig. Daardoor zijn er vrij regelmatig haperingen merkbaar bij het openen of afsluiten van zwaardere apps.

Scherm

Het 5.2 inch beeldscherm van de Nokia 5 heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels en dat vinden wij wat aan de magere kant. Vooral ook omdat een aantal concurrenten meer te bieden hebben. Los hiervan is het een prima scherm met mooie kleurweergave en een goede maximale helderheid. Er zijn naast de (automatische) helderheid geen verdere instellingsmogelijkheden voor het scherm.

Het scherm van de '5' licht niet automatisch op bij het binnenkomen van een nieuwe melding. Dit is vreemd want het is normaalgesproken een standaardfunctie van Android en op de Nokia 8 heeft Nokia hier wel een eigen toepassing voor geïmplementeerd. In combinatie met het ontbreken van een notificatielampje tast je zo letterlijk in het duister wanneer een nieuw bericht binnenkomt.

Software

De Nokia 5 draait op Android 7.1.2. Dit is weliswaar niet de meeste recente versie maar dat was het wel op het moment dat de 5 uitkwam. Nokia heeft toegezegd dat alle modellen de update naar Android 8.0 zullen ontvangen. Inmiddels is deze al beschikbaar voor de Nokia 8 en op moment van schrijven is er wel een beta beschikbaar. Tijdens de testperiode werd ons toestel wel keurig voorzien van de laatste beveiligingsupdate.

De updates kunnen zo vlot verlopen omdat Nokia nauwelijks iets verandert aan standaard Android. De interface lijkt daarom heel veel op zoals we die zien op de duurdere Pixel-toestellen van Google. Zodoende staan er dus ook vrijwel alleen apps van Google geïnstalleerd op het toestel. Voor mensen die de interface van andere fabrikanten gewend zijn kan dit wat basic overkomen maar wij vinden het toch vooral lekker opgeruimd. Bovendien vergt dit ook minder van de beperkte hardware. Een tikje onwennig aan de nieuwe Android-interface kan het ontbreken van een knop voor het applicatiemenu zijn. In plaats daarvan is er plaats voor 5 apps op de onderste regel van de startschermen en moet deze regel omhoog geveegd worden.

Nokia voegt aan het app-assortiment alleen een FM-radio toe en vervangt de camera-app door een eigen versie. Ook anders zijn de notificatie-bubbels. Weliswaar zit dat tegenwoordig in Android 8.0 Oreo maar op de Nokia 5 wordt hierin ook het aantal notificaties weergegeven. Tijdens de testperiode vroeg het toestel nog een keer ongevraagd doormiddel van een pop-up om feedback en of we het toestel zouden aanbevelen. Wij konden niet achterhalen of dit vanuit de ondersteuningsapp kwam maar vonden het behoorlijk vrijpostig.

Hardware

Met het plaatsen van de vingerafdrukscanner onder het scherm zit hij op een plek die voor iedereen goed bereikbaar moet zijn. Hij functioneert naar behoren. De scanner geeft één kort trilsignaal wanneer je vingerafdruk is herkend en twee snel achter elkaar wanneer dat niet het geval is. Dit is handig want na het herkennen duurt het toch nog vrij lang voordat het scherm wakker wordt. In de tussentijd lichten eerst nog de capacitieve knoppen op. De scanner heeft geen extra functionaliteit.

Het 16 GB opslaggeheugen van de Nokia 5 is niet echt riant. Het besturingssysteem en de apps nemen al snel een goede 10 GB in beslag. Het is dus aan te raden om een geheugenkaartje in het toestel te steken. Gelukkig kan dat.

Camera

De camera was altijd één van de sterke punten van Nokia. Al gold dat vooral voor de topmodellen. De camera op de 5 is een 13 megapixel exemplaar met dubbele LED-flitser. Op de Nokia 5 is hier geen technologie in toegepast van de bekende lenzenmaker Carl Zeiss. Nokia gebruikt, zoals gezegd, een eigen applicatie voor de camera. Omdat de Nokia 5 een enkelvoudige camera heeft betekent dit niet dat er veel functies aan toegevoegd zijn. Ook de bothie-functie is niet aanwezig.

De interface van het zoekerscherm is vergelijkbaar met die op Nexus- en Pixeltoestellen. Al ziet het er wel wat minder verfijnd uit. Het is even wennen dat het instellingenmenu niet geopend kan worden door van links buiten het beeld naar binnen te vegen. De Nederlandse vertaling van de opties is ook een beetje gebrekkig. Het hele instellingenmenu ziet er wat knullig uit, alsof het snel in elkaar gezet is. Er doen verhalen de ronde dat Nokia de interface uit de Windows-toestellen zal terugbrengen op de Android-telefoons en dat zou een goede ontwikkeling zijn.

Naast de gewone fotostand is er een modus voor bijwerken en panorama. Voor HDR is er een automatische stand. Filmen kan zowel met de camera aan de voor- als achterzijde maximaal in 1080p. in de videomodus komen direct opties in beeld om versneld te filmen of in slowmotion. Voor slowmotion moet je eerst de resolutie naar 720p bijstellen.

De camera lijkt enigszins beperkt te worden door de software. Al is het altijd lastig in te schatten hoe hoog het verwachtingspatroon mag zijn bij een budgettoestel. In goede lichtomstandigheden en wanneer je de tijd neemt om het toestel goed stil te houden kan de Nokia 5 behoorlijke foto's nemen. Ook voor een close-up houdt hij zich redelijk staande. Echter, de resultaten gaan snel achteruit bij moeilijker omstandigheden. Kleuren worden flets, focus is niet snel genoeg en details vervagen. HDR kon de contrast- en kleurweergave ook niet altijd naar een hoger niveau tillen.

Nokia 5 camera voorbeelden
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Nokia 5

Conclusie

De Nokia 5 is duidelijk een budgettoestel. Dat brengt bepaalde compromissen met zich mee. De trage processor is de grootste gemene deler in dit segment en dus niet direct een zwakke plek voor deze Nokia. Dat geldt niet per se voor de schermresolutie want dat doen sommige concurrenten wel beter. Cameraprestaties hebben vaak te lijden onder kostenbesparingen en ook daarop is de Nokia 5 geen uitzondering.

Daar staat tegenover dat Nokia het iets beter doet als we kijken naar bouwkwaliteit en het toepassen van puur Android. Op deze punten is de Nokia 5 behoorlijk toekomstbestendig en belooft het een plezierig toestel te zijn dat een paar jaar meegaat. Wie een toestel voor minder dan 200 euro wil aanschaffen moet zich bewust zijn van bepaalde tekortkomingen en daarin een afweging maken. Een iets grotere investering betaalt zich vaak uit in heel wat meer telefoon je geld. Voor 250 euro hebben toestellen al snel aanzienlijk betere specificaties.


Vermelde toestellen