Motorola V980 review

Deze week een review van de Motorola V980, het betaalbare 3G/UMTS toestel dat sinds enige tijd ook als prepaid uitvoering bij Vodafone te krijgen is.

Behalve een extra camera voor videotelefonie biedt het toestel uitbreidbaar geheugen, twee kleurendisplays en toegang tot de Vodafone Live! contentdienst.

Eind 2004 is de Motorola V975 uitgekomen als UMTS-toestel in de lijn van de bestaande Motorola V-series. Dit toestel is niet in Nederland verkrijgbaar op de markt, maar hardwarematig identiek aan de V980. Echter de Motorola V980 is speciaal op maat gemaakt voor Vodafone, en maakt samen met de Sony Ericsson V800, Nokia 6680, Sharp V902, Nokia 6630 en Motorola E1000 uit van de huidige UMTS-toestellenlijn van de netwerkaanbieder.

Gezien de aantrekkelijke prijs van 199 euro in combinatie met een UMTS prepaid pakket van Vodafone, kan de Motorola V980 het best als instapmodel worden gezien.

• Het toestel
• Bureaulader
• Batterij (780mAh)
• Companion CD met telefoonsoftware, beltonen en achtergronden
• USB Datakabel
• Stereo headset
• 32 MB TransFlash (MicroSD) geheugenkaart inclusief SD adapter
• Engels- en Nederlandstalige handleiding
• Nederlandstalige snelstarthandleiding
• 3G / Live! handleiding
• Digitale handleiding (PDF) op CD-ROM

Er is weinig aan te merken op de handleiding die bijgeleverd is. Zowel de gewone als de digitale handleiding zit goed in elkaar en is voorzien van de benodigde illustraties en duidelijk leesbare tekst en lettertypen. Voor wie direct aan de slag wil met het toestel is een snelstarthandleiding meegeleverd met basisuitleg, begrippen en functies.

Plus- en minpunten Motorola V980

  • Prijs/kwaliteitsverhouding
  • Schermkwaliteit
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Volume beltonen
  • Erg leuke en duidelijke beltonen
  • Snelheid menu
  • Direct UMTS gebruiken
  • Datakabel bijgeleverd
  • Geen Bluetooth
  • Camera/videokwaliteit
  • Externe antenne
  • Geen andere thema's
  • Demoversies games
  • Dekking UMTS niet landelijk

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd in een compacte doos voorzien van een redelijk uitgebreid assortiment aan accessoires. Het volgende is inbegrepen:

Ook de accessoires zijn prima in orde. Bij het toestel is een datakabel meegeleverd, wat een prima service is vanuit Vodafone, vooral voor een instaptoestel. Zo kan men eenvoudig data overzetten en eventueel synchroniseren met bijgeleverde software. De bijgeleverde stereo headset geeft prima geluid en is goed te gebruiken in combinatie met de MP3-afspeelmogelijkheid op de Motorola V980.

Uiterlijk

Qua uiterlijk wijkt de Motorola V980 niet veel af van de bestaande V-series en dat is ook te zien aan de bekende vormgeving. Bepaalde elementen zijn dan ook erg herkenbaar van andere toestellen in de V-serie. De Motorola V980 is dan ook een onopvallend toestel waarvan de reacties over kunnen verschillen, maar over het algemeen toch wel positief zijn. Een nadeel wat vaak genoemd is, is de externe antenne die een behoorlijk stuk uitsteekt. Toch ligt het toestel prima in de hand, heeft een fijne flip die gemakkelijk met één hand open- en dichtgeklapt kan worden.

Het toestel is met 27 mm niet een van de dunste, maar met afmetingen van 94 x 49 x 27 mm is de Motorola V980 juist één van de kleinere UMTS-toestellen beschikbaar in het assortiment van Vodafone. Het toestel is verkrijgbaar in twee kleurstellingen, namelijk blauw (Artic Blue) en zwart (Black), waarvan de zwarte versie het beste oogt. Beide toestellen zijn gelukkig wat subtieler voorzien van Vodafone-logo's en niet erg opvallend zoals bij de V550 het geval is – opvallende logo's doen behoorlijk afbraak aan het uiterlijk van het toestel. Aan de binnenkant, wanneer de V980 is opgeklapt, is er aan de onderkant een rood Vodafone logo te vinden, maar echt hinderlijk is dit niet te noemen. Wel is er een naar verhouding erg klein, maar helder scherm in de behuizing geplaatst, wat we ook weer kennen van de V550 en V525-serie. Ook het toetsenbord van de Motorola V980 is qua indeling bekend van de V-series.

Aan de buitenkant van de Motorola V980 is een tweede kleurenscherm te vinden en is de cameralens zichtbaar. Aan de zijkanten van het toestel bevindt zich niet alleen de headset aansluiting, maar ook knoppen voor de volumeregeling, headset ingang, voicememo en camera. Het toestel heeft weliswaar een geheugenslot, ware het niet dat deze onder de batterij zit zoals bij de Nokia 6230(i) het geval is. Gelukkig is er een datakabel bijgeleverd zodat men niet aan het wisselen blijft, wat overigens snel genoeg zou kunnen gaan. Het batterijklepje is erg gemakkelijk verwijderbaar en sluit ook goed af.

Uithoudingsvermogen

De Motorola V980 bevat een 780 mAh batterij en houdt het maximaal drie dagen vol. Hieronder valt hier een aantal keren per dag bellen en SMSen, een paar keer gebruik maken van de camera en de 3G mogelijkheden. Het spreekt dan ook voor zich dat deze standby tijd drastisch vermindert als men bijvoorbeeld vaak spelletjes doet of de camera gebruikt. Natuurlijk is 3G gebruik ook een grote stroomvreter waar men zeker rekening mee dient te houden.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden, en ook met de geluidskwaliteit zit het goed. De gesprekspartner is duidelijk verstaanbaar en desgewenst kan het belvolume lekker hard worden gezet. Dit geldt ook voor de beltonen die luid en duidelijk te horen zijn, ook in een rumoerige omgeving. Handsfree mode heeft de V980 ook, zodat het gesprek op de speaker kan worden gezet.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menupictogram Gespreksinfo. Hier wordt een eenvoudig overzicht aan van ontvangen oproepen, gemiste oproepen en eventuele te raadplegen gesprekskosten aangetroffen.

Het toestel ondersteund ook profielen, die geactiveerd kunnen worden specifieke wensen aan het geluidsniveau in te stellen op een bepaald tijdstip. Wanneer men in een belangrijke meeting of vergadering zit dan kan eenvoudig het huidige profiel in ‘stil' veranderd worden. In een wat rumoerige omgeving kan het profiel in ‘luid' worden veranderd. Natuurlijk kunnen ook de profielen worden aangepast, en vanuit hier indirect ook de beltoon.

De Motorola V980 ondersteund net als de meeste andere toestellen uit de V-serie tot maximaal 24-toons polyfone beltonen. De beltonen klinken prima en zijn zoals al aangegeven prima hoorbaar. Ook MP3's als beltonen worden ondersteund. Ook dit is niet nieuw met betrekking tot de rest van de Motorola toestellen uit de V-serie, wel kan men nu MP3's vanaf de geheugenkaart als beltoon toewijzen. Waar het interne geheugen van andere V-toestellen, zoals de V3, de grens is, de V980 gaat verder. Omdat het geheugen van het toestel uitbreidbaar is leent de V980 zich ook prima als MP3-speler.

Beeldscherm

Naast Sharp, Samsung en Sony Ericsson is Motorola één van de beste op het gebied van schermkwaliteit. Over het LCD-display van de Motorola V980 kan dus positief worden gesproken, maar vormt geen uitzondering op de meeste andere toestellen uit de V-serie.

Het toestel heeft een erg helder TFT scherm wat 65.535 kleuren kan weergeven en een resolutie van 176 x 220 pixels heeft – in totaal 38.720 beeldpunten. Kijkende naar de behuizing is het scherm met een grootte van 2” aan de kleine kant, maar dit maakt de leesbaarheid er niet minder op. Ook in het zonlicht zal het scherm dus goed af te lezen zijn.

De Motorola V980 is een clamshell-toestel en heeft ook een extern kleurenscherm ingebouwd, wat een stuk minder in kwaliteit is. Dit scherm oogt wat fletser en contrastarmer wat de kwaliteit van de weer te geven afbeelding niet ten goede komt. Het gaat hier om een 4.096 kleuren CSTN-scherm met een resolutie van 96 x 80 pixels, waar verkleind een achtergrond van het binnenste scherm op komt te staan wanneer de V980 wordt dichtgeklapt. Er kan geen (passende) achtergrond worden ingesteld voor het externe scherm, zoals bij de Motorola MPx 220 wel het geval is.

De datum, tijd en toestelstatus zijn op het scherm af te lezen, eveneens kan men het externe display ook gebruiken als viewfinder voor de camera en Caller ID. Anders dan de Motorola V3 is het externe scherm van de V980 wat verder doorontwikkeld, en is buiten in zonnige condities beter te zien.

Menu

De Motorola V980 wordt exclusief door Vodafone geleverd, en is daarom ook een Vodafone branded toestel. Dit is niet alleen aan de buitenkant te zien door de aanwezigheid van enkele operatorlogo's, maar ook softwarematig zijn er wat veranderingen aan de V980 ondergaan. Het menu is in principe grotendeels gelijk gebleven aan de traditionele menu's die terug zijn te vinden op Motorola toestellen, zoals de Motorola V3, V620, V525 en overige toestellen uit de V-serie. Het gaat hier dan niet om een echt besturingssysteem zoals Symbian Series 60 of Windows Mobile, maar Motorola's eigen (embedded) besturingssysteem. In het geval van de Motorola V980 is het menu helemaal voor en door Vodafone aangepast, waardoor het toestel geschikt is voor specifieke functies zoals Vodafone Live! en videotelefonie via Vodafone. De consequenties hiervan zijn echter ook dat het menu aan de andere kant een stuk beperkter is geworden. Zo is het zondermeer niet mogelijk om een ander thema te gebruiken. Hierover is meer te lezen gedurende de review.

Wanneer het toestel ingeschakeld wordt is een bewegend Vodafone-logo te zien. Hierna wordt het menu geladen en springen vier iconen in het oog. In het begin kan hier nogal eens verwarring over ontstaan want deze iconen zijn niet het echte menu zelf, maar een soort snelkoppelingen naar menu-functies. Deze kunnen desgewenst aangepast worden. Dit is erg praktisch, want ieder icoon beslaat een bepaalde richting van de 4-richtings bedieningstoets. Zo kunnen de meest gebruikte en favoriete toepassingen snel gestart worden. Wie kiest voor een schone achtergrond kan de iconen helemaal weglaten. Programma's kunnen dan alsnog snel worden benaderd via de linker- en rechter snelkeuzetoets.

Het gewone telefoonmenu bestaat uit vier rijen van drie geanimeerde iconen, waarvan er enkele toegevoegd zijn voor specifieke functies van Vodafone, een normaal Motorola menu telt ‘slechts' negen iconen in plaats van twaalf. Van linksboven naar rechtsonder bevatten de menuiconen de volgende functies:

1. Toepassingen
2. Vodafone Live!
3. Multimedia
4. Berichten
5. Camera
6. Album
7. Tools
8. Telefoonboek
9. Video Recorder
10. Games
11. Gespreksinfo
12. Instellingen

De bediening van het menu gaat verder soepel en het toestel lijkt in het algemeen een stuk vlotter en softwarematig wat beter uitgebalanceerd dan bij de Motorola V3 het geval was, ook al is de basisbediening hetzelfde. De onderdelen van het menu zijn overigens opvallend gekleurd in Vodafone-tinten. Op zich oogt de interface dan ook strak maar een erg grote domper is dat het uiterlijk in geen geval gewijzigd kan worden. Zelfs de ingebouwde thema's, die normaal wel aanwezig zijn, zijn weggelaten. Er kunnen ook geen extra thema's gedownload worden. Men zit dus écht vast aan de Vodafone-look. Erg jammer, want origineel hebben de V-series softwarematig meer te bieden. Conclusie is dan ook dat het menu door Vodafone flink is gestript.

Telefoonboek

Het eenvoudig te gebruiken telefoonboek van de Motorola V980 is te benaderen vanuit het menu of via één van de vooraf ingestelde snel-iconen. Per contact kunnen er een aantal standaardzaken worden ingesteld zoals naam, telefoonnnummer, type, opslaan in (SIM of telefoongeheugen), e-mail adres, voicedial en verkort nummer. Het toevoegen van een foto (Caller ID) hoort hier ook bij en leverde weinig problemen op. Caller ID wordt gebruikt voor zowel het interne als externe scherm.

Wilt men meerdere telefoonnummers opslaan, dan kan is dat wel mogelijk maar wordt speciaal hiervoor een nieuw contact aangemaakt. Het telefoonboek kan dus veel verschillende contacten bevatten onder dezelfde naam wat erg verwarrend werkt.

Messaging

Messaging is een essentieel onderdeel van het toestel wat de multimedia-ervaring compleet maakt. Het is dan ook niet vreemd dat de Motorola V980 op dit gebied zeer uitgebreid is uitgerust. Ondersteund worden e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de iTAP tekstinvoer in verschillende talen. Als groot verschil met T9 heeft iTap dat deze woorden kan suggereren, een extra die behoorlijk handig kan zijn om zo nog sneller tekst op te stellen.

Ook de mogelijkheid tot WAP 2.0 en het bekijken van HTML pagina's ontbreekt niet – dit in combinatie met de Vodafone Live! contentdienst. Ook instellingen voor MMS en GPRS zijn direct geschikt en geheel afgestemd op Vodafone. Hierbij hoort ook de mogelijkheid tot het gebruiken van Vodafone Mail, de e-maildienst van Vodafone zelf.

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘berichten' in het menu. Zowel MMS, SMS als mailberichten komen terecht in één inbox. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 450. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS-berichten uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde 160 was in plaats van 450. Dat scheelt weer een rekensommetje, en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.

Connectivity

Bij de meeste toestellen uit de V-serie is de connectivity prima in orde. Zelfs de Motorola V525, al een wat ouder budgetmodel, heeft de mogelijkheid om Bluetooth te gebruiken in combinatie met de Vodafone-besturingssoftware. Helaas zijn de connectivitymogelijkheden bij de Motorola V980 een stuk minder. Het toestel heeft namelijk geen Bluetooth, en is daarmee de enigste zonder Bluetooth in de lijn van Vodafone-UMTS toestellen bij Vodafone. Infrarood ontbreekt ook op het toestel.

Het gemis van Bluetooth en infrarood is niet alleen een behoorlijke beperking om even snel een bestandje te versturen, ook kan er geen Bluetooth headset gebruikt worden. Om bestanden uit te wisselen is men aangewezen op het dure MMS of de tussenkomst van een PC, want er is als klein lichtpuntje standaard wél een datakabel bijgeleverd. Het overzetten van bestanden is op deze manier geen probleem meer. Men is dus niet helemaal afhankelijk van MMS, zolang er maar een PC binnen bereik is.

Men levert Mobile Phonetools mee op cd-rom, een programma van Motorola waarmee het mogelijk is om data naar- en van het toestel over te zetten. Ook het synchroniseren van contactpersonen behoort tot de mogelijkheden, al gaat dit niet via Microsoft Outlook maar via een kleine database van het programma zelf. De functionaliteit van Mobile Phonetools is dan ook vergelijkbaar met Samsungs' EasyStudio, al is het een groot voordeel dat er direct gebruik van gemaakt kan worden.

Vooral bij veel Vodafone-branded toestellen is connectivity helaas nog steeds het ondergeschoven kindje. De geavanceerdere Bluetooth-functies worden nog steeds op teveel Vodafone-branded toestellen beperkt, simpelweg om het MMS gebruik te bevorderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Sharp GX-30, maar ook voor de oudere Sharp GX-10 serie met infrarood. De Motorola V980 is geen uitzondering op het beleid van Vodafone, en dus ook hier is de connectivity beperkt.

Het toestel heeft namelijk geen bruikbaar Bluetooth aan boord, met nadruk op bruikbaar, want er is wel degelijk een Bluetoothmodule in het toestel ingebouwd. Het probleem is echter dat deze softwarematig is uitgeschakeld door de aangepaste Vodafone-besturingssoftware op het toestel. Sterker nog, de besturing voor de Bluetoothmodule ontbreekt en men heeft ook nergens de optie.

Geheugen

De Motorola V3 heeft 3.1 MB intern dynamisch geheugen, wat gebruikt kan worden voor JAVA-toepassingen, foto's, achtergronden en beltonen. Dit is ongeveer gelijk aan de meeste andere toestellen uit de V-serie van Motorola. Groot verschil is echter dat de Motorola V980 een geheugenkaartslot heeft waardoor de hoeveelheid intern geheugen niet meer zo'n probleem lijkt – men kan immers uitbreiden.

De V980 beschikt over een geheugenkaartslot wat geschikt is voor TransFlash en MicroSD-geheugenkaarten. Dit geheugensoort is zeer klein in omvang, minder dan de helft van een gewone SIM kaart, en neemt daarom weinig ruimte in. De vergelijking met de harde schijf op de foto is dan ook erg grappig. Jammer is wel dat het geheugenkaartslot onder de batterij zit en dus niet hot-swappable is.

Om geheugenkaarten te wisselen dient men het toestel dan ook eerst uit te zetten. Bij de Motorola V980 wordt een eenvoudig kaartje van 32 MB meegeleverd, en is te verwisselen door exemplaar van maximaal 256 MB, 512 MB en 1 GB komen later dit jaar op de markt. Geheugenkaarten zijn eenvoudig in een kaartlezer uit te lezen dankzij de meegeleverde SD-adapter waar het TransFlash kaartje in past.

Camera

De Motorola V-series staan te boek als toestellen met niet erg goede fotoresultaten in het VGA-segment. Dit is bij de Motorola V980 wel verbeterd en mag zich op het gebied van fotoscherpte en detail redelijk noemen. De kleurdiepte en belichtingskwaliteit is echter een stuk minder, net als bij de Motorola V3 kom het geregeld voor dat foto's te sterk overbelicht zijn of juist onderbelicht. Anderzijds is het mogelijk dat foto's last hebben van een roze gloed.

De Motorola V980 maakt foto's met een maximumresolutie van 640 x 480 pixels, waarvan de fotokwaliteit wat minder is dan de Sony Ericsson K700i of Nokia 6230, toestellen die ook voorzien zijn VGA camera. Wel heeft de Motorola V980 een felle LED aan boord die kan dienen als flitser, niet alleen voor foto's, maar ook voor video's. Deze LED maakt het mogelijk ook in het donker bruikbare foto's te schieten. In een volledig donkere ruimte werkt de flits op een afstand van zo'n 30-40 cm erg goed.

Ondanks de niet geweldige fotokwaliteit is het maken van foto's juist weer erg eenvoudig. Het is een kwestie van ‘point & shoot', foto's worden eenvoudig opgeslagen zonder dat de software té vaak aan de gebruiker vraagt waar de foto moet worden opgeslagen en voor welk doel de foto gebruikt moet gaan worden. Van te voren kan men zelf bepalen waar gemaakte foto's worden opgeslagen: in het interne geheugen of op de geheugenkaart. Hiernaast zijn nog vele andere instellingen te vinden, zoals helderheid, flitser aan of uit, compressie, sluitertoon en natuurlijk de fotoresolutie. Men kan kiezen uit Hoog (640 x 480), Medium (320 x 240) en MMS (160 x 120). Het is ook mogelijk om video op te nemen, maar verwacht hier niet te veel van. Het toestel neemt in 176 x 144 pixels en 120 x 160 pixels video op van onbeperkte duur en 3GP formaat. De kwaliteit is matig, al is het beter dan dat van de Nokia 6230.

De Motorola V980 is een 3G-toestel en heeft om die reden ook een extra camera aan boord. Naast de gewone, al besproken camera aan de bovenzijde van de klep van het toestel, is er een tweede camera onder het beeldscherm ingebouwd. Deze richt direct op het gezicht van de beller, en is dan ook bedoeld voor videotelefonie. Dit is dan ook te zien aan de fotokwaliteit, slechts 352 x 288 pixels als maximumresolutie, genoeg voor een eenvoudig zelfportret én om beeldkwaliteit te leveren voor een videotelefonie-stream (maximaal 48 KB/s) Voor meer informatie over videotelefonie, lees de bevindingen bij Extra's verderop in deze review.

Aanwezige programma's

Een behoorlijk aantal extra programma's en utillities die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden te vinden in het menu Tools. Over het aanbod valt zeker niet te klagen, men heeft namelijk de beschikking over een uitgebreide kalender en agendafunctie, wekker, rekenmachine, eenhedenconverter, en een applicatie waar wachtwoorden in opgeslagen kunnen worden. Ook de gebruikersvriendelijkheid van de programma's prima in orde. Naast de toepassingen in het menu Tools is er ook een MP3- en videoplayer beschikbaar op het toestel.

Games

Op het toestel zijn drie games te vinden, namelijk Football, AMF Xtreme Bowling en MotoGP. Allemaal zijn ze erg leuk om te spelen en zien er ook nog eens prima uit. AMF Xtreme Bowling maakt bijvoorbeeld gebruik van een eenvoudig 3D-java engine waarvoor de Motorola V980 geschikt is. Wanneer er naar de zware Jbenchmark 3D applicatie gekeken wordt dan heeft de V980 er met slechts 2-4 fps behoorlijk moeite mee. Voor een instaptoestel is dit toch een hele prestatie, gezien veel Smartphones niet eens geschikt zijn voor 3D-based JAVA games.

Helaas is de speeltijd over het algemeen wel van korte duur, want alle standaardgames op het toestel zijn namelijk trail (demo) versies, die slechts vijf keer gespeeld kunnen worden! Bij het starten van een spel verschijnt er namelijk een venster met de mededeling hoe vaak er nog gespeeld kan worden. Wederom weer een policy van Vodafone die men min of meer verplicht games aan te schaffen en dat is toch wel jammer.

Extra

Bij dit onderdeel van de review van de Motorola V980 worden de UMTS-functionaliteiten van het toestel behandeld, inclusief de Vodafone Live! contentdienst. Tot nu toe is Vodafone de enigste provider in Nederland die UMTS-diensten aanbiedt en dan ook diverse toestellen voor in haar portfolio heeft naast KPN. Sinds enige tijd is het zelfs mogelijk om UMTS te gebruiken in combinatie met een prepaid pakket van de genoemde aanbieder. Men zit dus niet meer aan een duur abonnement vast! De Motorola V980 is dan ook het eerste toestel dat voor een zeer aantrekkelijke prijs wordt geleverd om UMTS, Vodafone Live! en videotelefonie direct te kunnen gebruiken.

UMTS, er wordt veel over gespeculeerd, maar wat is het nu eigenlijk? UMTS is na GSM en GPRS de derde generatie mobiele, digitale netwerken. Daarom wordt UMTS ook vaak samengevat met 3G wat staat voor Third Generation (3G). Met nieuwe mogelijkheden als videotelefonie en live TV is het nu mogelijk een volledig nieuwe wereld van communicatie en entertainment op de mobiele telefoon te ervaren. Het is eigenlijk niks meer dan GPRS, maar een behoorlijk stuk sneller.

Logisch ook dat vooral het aantal kilobytes per seconde men in staat stelt te videotelefonie te gebruiken, omdat er op die manier voldoende snelheid is voor een acceptabele live-videostream van min of meer acceptabele kwaliteit. We hebben het dan over een snelheid van ruwweg 40 tot 50 KB/s (kilobyte per seconde). Flink wat meer dan een dubbele ISDN-lijn op het vaste net en vergelijkbaar met de gemiddelde ADSL-snelheid van zo'n twee jaar geleden. Kijken we naar Wireless LAN 802.11b en de toekomstige technieken WiMAX en HSPDA dan is te zien dat de snelheid flink wat minder is, maar beide laatstgenoemde wirelesstechnieken staan dan ook nog in de kinderschoenen. De landelijke beschikbaarheid van UMTS is vele malen beter, maar wederom komen we weer witte vlekken tegen. De dekking is goed in de randstad en in grote steden, maar op het platteland en veel boerendorpen is het nog niet altijd beschikbaar. Op het moment zijn zulke gebieden helaas niet rendabel genoeg om de kosten van een UMTS-mast te dekken.

Om UMTS te gebruiken hoeft men niets extra te doen. Met een UMTS geschikt toestel en op netwerken waar UMTS mogelijk is, selecteert het toestel automatisch de juiste verbinding en snelheid. Als er UMTS dekking is, wordt het icoon "3G" in het scherm van het toestel weergegeven. Wanneer men buiten het UMTS-dekkingsgebied komt, schakelt het toestel automatisch over naar GPRS en is het niet mogelijk om videotelefonie te gebruiken (internetten gaat met GPRS snelheid, zie grafiek)

Hoe werkt UMTS op de Motorola V980 en samen met Vodafone Live! UMTS? Net zoals aangegeven werkt UMTS enorm simpel. Geen extra instellingen, geen moeilijkheden. Het toestel maakt zelf connectie tot het netwerk waar UMTS aanwezig is en men kan het gaan gebruiken. Veel simpeler kan het niet. Wil men geen UMTS op het toestel gebruiken dan is het mogelijk dit uit te schakelen in het instellingenmenu.

Welke mogelijkheden biedt het Vodafone UMTS netwerk?

• Videotelefonie
• Vodafone portal gebruiken met alle mogelijkheden
• Snel internetten
• Snel email ophalen

Videotelefonie is iets compleet nieuws in de wereld van de mobiele telefonie. De derde dimensie is toegevoegd. Men kan elkaar zien wanneer de andere beller ook beschikt over een UMTS toestel. Dankzij de camera aan de voorzijde van de Motorola V980 is videotelefonie erg eenvoudig, de ene beller krijgt direct beeld van de andere beller. Eventueel is ook nog om te schakelen naar de camera aan de andere zijnde van het toestel, zodat men een soort live-webcam idee krijgt. Maar dan uiteraard op de mobiele telefoon!

Maar hoe zit het met de beeldkwaliteit die ondervonden wordt bij het videotelefoneren? Verwacht geen hoogstandjes zoals livestream beeld met een hoge resolutie en een bitrate van 2 MB/s, daar is het UMTS-netwerk simpelweg ongeschikt voor. De beeldkwaliteit is sterk afwisselend van de ontvangst (en dus bitrate) en houdt het midden tussen matig en redelijk goed. Vergelijk de kwaliteit maar met 3GP-video van redelijke kwaliteit op een doorsnee toestel. Ook zijn er op het scherm twee schermen te zien, namelijk het beeld van de andere beller, die redelijk groot in beeld is, en het beeld van jezelf, wat kleiner in beeld. Al met al is de kwaliteit bij lange na niet zoals op TV is te zien in de commercials van Vodafone. Hieruit blijkt maar weer eens dat reclame behoorlijk misleidend kan zijn!

Enkele andere handige en mooie functies die gebruikt kunnen worden zijn onder andere live televisie en het Vodafone Live! UMTS portal. Via deze pagina kan eenvoudig allerlei content op UMTS-snelheid worden gedownload, zoals achtergronden, beltonen, JAVA-games en nieuwsitems. Ook zijn er diverse diensten op te vragen waarop men zich kan abonneren.

Net als videotelefonie zijn live televisie én radio twee compleet nieuwe diensten die mogelijk worden gemaakt dankzij de beschikbare bandbreedte van UMTS. Televisie kijken is mogelijk op een redelijke kwaliteit en er zijn diverse kanalen beschikbaar, waaronder sport, CNN, MTV en nieuws. Uiteraard zijn er ook diverse series en soaps te volgen. Let er wel op dat dit de gebruiker behoorlijk wat bandbreedte, en dus ook geld kan kosten. Want UMTS is tot nog toe helaas niet goedkoop.

Conclusie

Uiteindelijk uit de review gebleken dat de Motorola V980 vooral een toestel is wat een erg goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft, en men zeker niet diep in de buidel hoeft te tasten voor de aanschaf ervan. Op het moment kost het toestel, geheel compleet met 15 euro beltegoed, namelijk zo'n 150 euro bij de Vodafone webshop. Hiervoor krijgt men een toestel terug met goede eigenschappen zoals een uitstekend kleurenscherm, prima bel- en gesprekskwaliteit, duidelijke beltonen, MP3-speler en geheugenkaartslot, maar natuurlijk ook de mogelijkheid om direct UMTS, videotelefonie en Vodafone Live! te gebruiken. De genoemde punten zijn dan ook direct de beste punten aan de Motorola V980.

Niet ieder toestel is immers perfect, en zo heeft ook de Motorola V980 zijn nadelen. Als eerst de matige connectivity. Er is een datakabel meegeleverd, maar het toestel bevat geen Bluetooth wat een flinke domper is, gezien Bluetooth al min of meer standaard is door de vele toepassingen, zoals een draadloos headset wat gebruikt kan worden. De V980 is dan ook het enigste UMTS-toestel zonder Bluetooth. Tweede minpunt is dat het toestel geen thema's ondersteund en men eeuwig vast blijft zitten aan de Vodafone-look, al is de functionaliteit ervan juist wel weer erg goed. Een ander item wat steeds terugkomt bij Motorola toestellen is de mindere camerakwaliteit, waar de V980 nog steeds geen uitzondering op is. De camera is leuk voor echt snelle of tijdelijke snapshots, meer niet. De software, zoals bij de Motorola V3 wel het geval is, zit in ieder geval niet meer in de weg qua traagheid.

Wie de genoemde minpunten voor lief neemt heeft aan de Motorola V980 echter een prima, eigentijds toestel wat direct kan inhaken op de nieuwe multimediabelevenissen zoals UMTS en videotelefonie. En dit voor een enorm aantrekkelijke prijs, die voor bijna iedereen beschikbaar is. Te verwachten is ook dat Vodafone, en later andere aanbieders, goedkope UMTS-toestellen gaan leveren. Nu de 100% landelijke dekking nog.


Vermelde toestellen