Motorola RAZR V3i Dolce Gabbana review

De ladyphone is een begrip geworden in de huidige markt. Menig fabrikant heeft een lijn met modellen die de doelgroep van vrouwen benaderd. Iedereen is bekend met de Samsung E500/E530, Nokia L’Amour series en de RAZR serie van Motorola.

De laatstgenoemde heeft de afgelopen periode en update gekregen met de V3i RAZR en daarvan is sindskort een speciale versie leverbaar de V3i Dolce & Gabbana.

Op het eerste gezicht een normale Motorola V3i RAZR, maar daarnaast is het bovenal duidelijk dat men wat speciaals te maken heeft. De nieuwe V3i Dolce & Gabbana is een gouden telefoon. Geen echt goud, maar wel goudgekleurd. Al is er wel een gouden versie geweest van 14-karaats goud. Het toestel was verkrijgbaar via de website van Dolce & Gabbana, maar was zo in trek dat het toestel binnen de kortste keren uitverkocht was.

Aan de hand van dit succes heeft Motorola bedacht een simpele goudkleurige versie van het toestel op de markt te brengen met een aantal Dolce & Gabbana goodies en aardig wat content op het toestel. In de review zal het toestel naast de E500 gelegd worden als directe vergelijking. Menig persoon zal in de winkel tussen beide kiezen al speelt de 6131 van Nokia hierin ook een rol. De Z610i van Sony Ericsson heeft de winkel nog niet bereikt, zodra deze in onze handen is volgt er een review waarbij de V3i en E500 natuurlijk worden meegenomen.

Naast de V3i Dolce & Gabbana zijn er nog andere versies van de V3i. Dit zijn onder andere de normale V3i, de speciaal gekleurde V3i (V3i Colors) en de V3i m die uigerust is met iTunes ondersteuning. Alle andere V3i modellen hebben niet deze ondersteuning. De laatste twee series met modellen zijn niet verkrijgbaar in de Benelux.

• Het toestel zelf
• Oplader
• Batterij (820 mAh)
• 64 MB MicroSD geheugenkaart + adaptor
• Datakabel
• CD-rom met PC Suite software
• Dolce & Gabbana sieraad
• Dolce & Gabbana antislip matje voor op het bureau
• Frans- en Nederlandstalige handleiding
• Frans- en Nederlandstalige quickstart handleiding
• Service informatie blad
• Garantie informatie blad

Bij de Motorola V3i wordt naast de gewone een overzichtelijke snelstart handleiding meegeleverd in zowel het Frans als het Nederlands. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst de gewone handleiding willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen. Dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dan is een snelstart handleiding handig.

De gewone handleiding is redelijk eenvoudig, maar zit qua structuur goed in elkaar. Helaas is de leesbaarheid van sommige lettertypen niet optimaal, vooral de vetgedrukte letters om iets aan te geven zijn behoorlijk pixelig, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Verder blinkt de handleiding niet uit in volledigheid van informatie en het gebruik van afbeeldingen. Er zijn fabrikanten die dat beter doen.

Plus- en minpunten Motorola RAZR V3i Dolce Gabbana

  • Bling-bling gouden uiterlijk
  • Dun, klein en licht
  • Kleuren beeldscherm
  • Laden via simpele USB kabel
  • Meegeleverde Dolce & Gabbana content
  • MP3 mogelijkheden onderschat
  • Geen stereo headset meegeleverd
  • MP3 speler niet overtuigend
  • Onhandig telefoonboek
  • Redelijke camera en videocamera
  • Verouderd menu

Wat zit er bij het toestel?

De compleet gouden doos van de V3i is een waar kunststukje. Het bestaat uit twee compartimenten en door aan het ene deel te trekken opent het andere deel zich ook tegengesteld aan de richting van eerste compartiment. Aan beide kanten van de doos schuift dus iets open en hierdoor lijkt het toestel automatisch uit de doos tevoorschijn te komen. Menig vrouw die dat te zien kreeg was al helemaal verliefd op het toestel. Hieronder een opsomming van wat in de doos aanwezig is:

De gebruikte geheugenkaart in het toestel is een MicroSD. De kaart is kleiner dan een SIM-kaart. Gelukkig zijn er in de afgelopen periode grotere varianten op de markt beschikbaar gekomen en zijn meerdere fabrikanten overgestapt naar deze kaartsoort. Verder vindt men een datakabel en CD-rom met PC suite software aan boord van het pakket. Deze kan men gebruiken om data te synchroniseren.

Naast de standaard accessoires zijn Dolce & Gabbana accessoires meegeleverd. Een speciaal telefoonsieraad en antislip matje zijn aanwezig. De speciale gouden Dolce & Gabbana Bluetooth headset was niet in de doos aanwezig, maar is wel extra verkrijgbaar.

Er is geen stereo headset in de doos aangetroffen. Toch jammer, want andere fabrikanten leveren deze wel mee. Het toestel moet het zonder doen. Als men echt een headset nodig heeft dan kan men terecht bij menig winkel of webshop.

Het gehele pakket zit verder goed in elkaar. Het past allemaal maar net in de zeer speciale doos. Voor menig gebruiker zullen de aanwezige accessoires voldoende zijn al had een stereo headset niet misstaan.

Uiterlijk

Natuurlijk is de hoofdeigenschap van de nieuwe V3i telg het uiterlijk. Het toestel is iets speciaals waar men mee over straat moet durven. Het complete gouden uiterlijk heeft een enorm hoog bling-bling gehalte en geeft de gebruiker een speciale status. Een status die in de huidige wereld wel past en ook voor sommige personen een manier van leven is. Daarin past de V3i D&G volkomen.

Het toestel heeft een afmeting van 98 x 53 x 14 mm en is daarmee dunner dan de Samsung E500, maar ook een stuk breder. Het toestel weegt 100 gram en dat is een stuk zwaarder dan de E500. Deze voelt een stuk lichter en agieler aan. De V3i geeft de gebruiker meer een volwassen gevoel van stevige materialen en minder een plasticgevoel.

Over het geheel gezien is het toestel uitgevoerd in drie kleuren. De hoofdmoot is een gouden kleur die geflankeerd wordt door lichtgrijs. Een aantal oppervlakken zoals rond het scherm en de camera zijn zwart en accenturen het goud. Onder het scherm bevindt zich een Motorola logo dat blauw oplicht wanneer het toestel geopend wordt of een gesprek binnenkomt.

Loopt men langs het toestel dan vallen een aantal dingen op. In gesloten toestand is duidelijk op de voorkant de camera en het externe scherm zichtbaar. Op de zijkanten zijn een aantal toetsen geplaatst die men kan gebruiken voor het starten van de camera of spraakrecorder. Ook het volume en de profielen kunnen gekozen worden. De mini-USB poort bevindt zich op de linkerzijkant. De achterkant bevat de batterijklep waarachter men de geheugenkaart kan verwijderen en een mono speaker.

Wordt het toestel geopend dan zal nog meer goud zichtbaar worden. Rond het interne scherm is een gouden rand geplaatst. Het gehele toetsenbord is ook van goud gemaakt, maar heeft wel de blauwe achtergrondverlichting van de standaard V3i behouden. Het toetsenbord is eenvoudig te bedienen zoals bij andere RAZR modellen. Helaas is nog menigmaal een afdruk zichtbaar van het toetsenbord op het scherm. De rubberen coating rond de toetsen laat deze achter.

Het gehele toestel zit goed en stevig in elkaar. Kraakjes hoort men niet en het toestel geeft een solide gevoel over aan de gebruiker. Over het geheel gezien dus geen aanmerkingen. Het is een doorontwikkeling van de bekende RAZR en dat betekent dat men van dezelfde solide basis mag uitgaan.

Uithoudingsvermogen

De V3i D&G bevat een 820 mAh batterij en doet daar redelijk zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maximaal vier dagen vol. Hieronder valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS’en, een paar keer gebruik maken van de camera en gebruik van Bluetooth. Het spreekt voor zich dat deze stand-by tijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak games speelt, vooral het grote scherm als grote energieverbruiker. Toch zet de V3i een redelijke goede prestatie neer wat uithoudingsvermogen betreft. Het lijkt meer te zijn dan de Samsung E500.

Opladen is bij het toestel geen probleem. Via de lader of via de computer opladen is er allebei bij. Het toestel is binnen anderhalf uur vol en kan dan weer gebruikt worden. Gebruik voor het laden van het toestel gewoon een standaard of meegeleverde USB datakabel.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. Ontvangststerkte is erg goed te noemen en de mate waarin het toestel een gesprek oppikt of opstart is niet slecht. De kwaliteit is mijlen veel beter dan de ROKR E1 en benadert Nokia heel dicht. In vergelijking tot Samsung kan gezegd worden dat de Motorola V3i wat zwoeler klinkt.

Met de geluidskwaliteit zit het goed. De gesprekspartner is goed verstaanbaar en klinkt bijna net zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Sony Ericsson en Nokia toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de Motorola veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. De persoon aan de andere kant ervaart juist het tegenovergestelde en krijgt een vrij schelle klank te horen.

In een rumoerige omgeving is men goed verstaanbaar met de V3i. Er is overigens ook de mogelijkheid om het toestel op handsfree modus te krijgen. Dit klinkt best aardig en de andere kant heeft geen reden tot klagen.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menuonderdeel ‘Gespreksinfo’. Er wordt hier een eenvoudig overzicht van ontvangen oproepen, gemiste oproepen en gekozen nummers aangetroffen. Bovendien ontbreekt ook niet de verbruikte GPRS-data in dit overzicht, waarin in alle gevallen eventuele datum en tijd van het item niet ontbreekt. Helaas wist het toestel de laatstgebelde nummers als de batterij op is. Dat kan enorm onhandig zijn in sommige situaties.

Het toestel ondersteund tot 24-toons polyfone beltonen. Er worden rond de 38 beltonen meegeleverd, waaronder drie speciale Dolce & Gabbana tonen. Daarnaast is het ook mogelijk om MP3-beltonen in te stellen.

Het toestel ondersteunt ook profielen. Schakelen tussen profielen kan alleen via de icoon of de functie achter de linker soft key. Daarnaast kan men het geluid aan de zijkant van het toestel harder en zachter zetten of de stil modus inschakelen door # vast te houden.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Motorola V3i natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is redelijk sterk, maar is af en toe lastig te voelen in de jaszak. Dit komt vooral omdat het toestel zo enorm dun is dat men soms niet doorheeft dat de V3i D&G afgaat.

Beeldscherm

Naast Nokia, Samsung en Sony Ericsson stelt de kwaliteit van de displays van Motorola toestellen zeker niet teleur. De schermkwaliteit van de V3i is erg goed. De V3i is uitgerust met een 260.000 kleuren scherm. De afmeting van het scherm is niet bepaald groot en dat komt de kwaliteit ten goede.

Het scherm is gelijk aan het scherm uit de SLVR en PEBL en heeft een resolutie van 176 x 220, een resolutie die te vinden is in enorm veel toestellen van Motorola. Verder valt er eigenlijk amper iets te melden over het scherm. Qua resolutie kan het niet op tegen nieuwe modellen van Samsung, zoals de E900 en D900 of het fantastische scherm in de Nokia 6131. Ook qua helderheid laat het toestel hier wat steekjes vallen, maar over het geheel gezien is het zeker geen slecht scherm.

Qua opties is het toestel redelijk bedeeld. Het is ook mogelijk een screensaver in te stellen en men kan de helderheid wijzigen, maar daar houdt het bij op.

Menu

Op het toestel zal men geen besturingssysteem aantreffen zoals het Symbian of Windows Mobile besturingssysteem. De Motorola V3i maakt gebruik van Motorola’s eigen besturingssysteem. Veel Motorola toestellen maken hier gebruik van, onder andere de Motorola SLVR en PEBL en nog veel andere medium- en high-end modellen.

Wanneer het toestel ingeschakeld wordt springen vier iconen in het oog. In het begin kan hier nogal eens verwarring over ontstaan want deze iconen zijn niet het echte menu zelf, maar een soort snelkoppelingen naar menu-functies. Deze kunnen desgewenst aangepast worden. Dit is erg praktisch, want ieder icoon beslaat een bepaalde richting van de 4-richtings bedieningstoets. Zo kunnen de meest gebruikte en favoriete toepassingen snel gestart worden. Wie kiest voor een opgeruimdere desktop kan de iconen helemaal weglaten. Programma’s kunnen dan alsnog snel worden benaderd via de linker- en rechter snelkeuzetoets.

Het echte menu, dat bestaat uit 3 x 3 geanimeerde iconen, spreekt voor zich en kan benaderd worden door op de optietoets of de middelste richtingtoets te drukken. Men kan gebruik maken van vijf verschillende thema’s voor het menu. Helaas is het niet mogelijk menuthema’s te downloaden, wel kan men bij elkaar passende achtergronden, beltonen en screensavers downloaden. Echt mooie menuthema’s waarvan Nokia en Sony Ericsson toestellen gebruik maken is hier dus niet mogelijk.

De snelheid van het menu van de Motorola V3i kan soms wel eens hinderlijk zijn, vooral de ‘lag’ bij het bekijken van afbeeldingen. Verder is het gewoonweg jammer dat het menu niet zo onovertroffen in elkaar zit als dat van Sony Ericsson of Nokia. Teveel dingen zitten namelijk nog verstopt achter de optietoets die men veels te snel over het hoofd ziet bij sommige zaken. Ook moeten er soms erg veel onnodige handelingen in het menu worden gemaakt, wat veel korter en sneller zou kunnen.

Al met al is de gedachte erg goed, er zitten veel slimme dingen in het menu van de Motorola. Men zou op sommige punten meer aandacht moeten besteden aan de gebruiksvriendelijkheid en logica. Andere merken scoren hier samen met de andere genoemde toestellen vele malen beter op. Ook omdat daar een mate van vernieuwing in te bespeuren valt en dat Motorola met hun menustructuur lijkt stil te staan.

Telefoonboek

Het eenvoudige telefoonboek van de Motorola V3i is te benaderen vanuit het menu of via één van de vooraf ingestelde snelicoontjes. Het toevoegen van een contact gaat op een iets andere manier dan gebruikelijk: voordat men bij het invoermenu komt is er eerst de mogelijkheid om nog te kiezen uit e-mail of telefoonnummer. Daarnaast kan er een mailinglijst worden toegevoegd. De eerste twee items horen meer thuis in een telefoonboek en komen dan ook uit op precies hetzelfde invoermenu. Nogal vreemd, en wat uit de gebruikersinterface ook al bleek is dat het toestel te veel overbodige submenu’s heeft die korter hadden gekund.

Om terug te komen op het telefoonboek zelf schiet deze tekort op het gebied van logica. Per contact kunnen er een aantal standaardzaken worden ingesteld zoals naam, telefoonnummer, type, opslaan in (SIM of telefoongeheugen), verkort nummer en voicedial. Het toevoegen van een foto (Caller ID) hoort hier ook bij en leverde weinig problemen op.

Wilt men meer opslaan zoals meerdere telefoonnummers of een e-mail adres, dan kan is dat wel mogelijk maar wordt speciaal hiervoor een nieuw contact aangemaakt. Het telefoonboek kan dus veel verschillende contacten bevatten onder dezelfde naam wat erg verwarrend werkt. Bovendien is het hele telefoonboek schrikbarend traag, vooral scrollen gaat niet vlot en is een ergernis.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de Motorola V3i behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Ook de mogelijkheid tot WAP 2.0 en het bekijken van HTML pagina’s ontbreekt niet. De mogelijkheid om deze dienst te gebruiken is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men terug op het instellen van de genoemde functies. Verder is Instant Messaging een mogelijkheid, maar de MSN Messenger dienst kan hiermee niet worden gebruikt.

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘berichten’ in het menu. Zowel MMS, SMS als mailberichten komen terecht in één inbox. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 450. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS’jes uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde een veelvoud van 160 was in plaats van 450. Dat scheelt weer een rekensommetje en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.

Verder zijn er geen speciale zaken als Quickshare of Push mail aan boord. Dergelijke speciale mogelijkheden zijn niet aan de Motorola V3i Dolce & Gabbana besteed.

Connectivity

De Motorola V3i kan behoorlijk goed meekomen qua connectivity. Net als de Motorola SLVR en PEBL beschikt het toestel over ingebouwd Bluetooth, WAP 2.0, EDGE en GPRS. Hiernaast kan er gebruik gemaakt worden van alle beschikbare GSM frequenties: 850, 900, 1800 en 1900 Mhz (Quad band). Hiernaast heeft de V3i ook nog een standaard interfacepoot ingebouwd speciaal voor het overzetten van data van de PC naar het toestel en vice versa.

De Bluetoothfunctie van het toestel is te benaderen via Verbindingen bij het instellingenmenu. Hier kan onder andere de Bluetoothmodule permanent aan worden gezet, helaas is het maximum slechts 60 seconden. Verbinden met andere toestellen en apparaten geeft geen problemen.

Het overzetten van bestanden via de PC is geen probleem bij de Motorola V3i. Het toestel wordt namelijk op de PC gevonden als verwisselbare schijf in de verkenner of bestandsbeheer. Het venster met de diverse mappen die op de geheugenkaart zijn aangegeven wordt getoond. Niet meer zoeken naar een map, want alles is simpel ingedeeld. Ook het installeren van het toestel is dood eenvoudig. Geen complete PC suite is nodig om alleen een paar bestanden uit te wisselen, maar voor synchroniseren is het onmisbaar.

De meegeleverde synchronisatie software van Motorola is best aardig. Er zijn diverse mogelijkheden aanboord, de verbinding is alleen nog al traag. Het is namelijk een USB 1.1 verbinding. Het overzetten van een groot aantal contactpersonen kostte aardig wat minuten. Via een V3i uitziend programma op de desktop van de PC kan men diverse instellingen wijzigen van het toestel. Het werkt vrij eenvoudig.

Geheugen

De Motorola V3i heeft net als vele andere Motorola toestellen rond de 11 MB beschikbaar geheugen. Dit kan gebruikt worden voor JAVA applicaties, foto’s, achtergronden en beltonen. Dit is wel erg weinig en mag wel wat beter. Gelukkig is er een geheugenkaartslot aanwezig die de mogelijkheid tot het uitbreiden van het geheugen met kaarten mogelijk maakt.

De V3i heeft een MicroSD geheugenkaartslot aanboord. Deze vrij nieuwe soort geheugenkaart kan men momenteel steeds beter krijgen, omdat een groot aantal fabrikanten naar de nieuwe soort zijn overgestapt. In de toekomst zullen grotere formaten van de kaart beschikbaar komen.

Camera

Motorola is qua camerakwaliteit nu niet iemand die voorop in de strijd mee doet. Bij de V3i is dat niet anders. De camera is en 1.3 Mpixel camera die niet uitblinkt in kwaliteit. De camera in de Samsung E500 scoort beter op vele vlakken als aanpassingsmogelijkheden, kwaliteit en opties. Het mag allemaal wel wat beter bij Motorola op het gebied van de camera.

Het kost verder erg veel tijd en moeite om een foto te maken. In de maximumresolutie van 1280 x 960 pixels duurt dit gewoon te lang. Men moet wachten totdat de felheid van het beeld wat minder is geworden alvorens een foto te maken, om ergere overbelichting te voorkomen. Is dit gelukt, dan moet de foto worden opgeslagen. Dit duurt even en pas dan kan er in een extra submenu worden gekozen om de foto in een bestand op te slaan.

Al met al slaat deze omslachtige methode volledig de plank mis. De bedoeling van een camera in een telefoon is om snel even een leuke foto te maken zonder al teveel problemen. De tijd die de Motorola V3i er over doet is gewoon niet handig meer en vermindert de bruikbaarheid van de camera. Veel foto’s in de hoogste resolutie (1280 x 960) hebben een bepaalde waas en last van overbelichting, wat erg jammer is. Klein lichtpuntje is het feit dat de foto’s in betere omstandigheden scherper zijn. De V3i kan overigens ook foto’s maken in een resolutie van 640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 pixels. Bij alle resoluties kan er tot 8x zoom worden ingezoomd.

Verdere opties van de camera zijn de mogelijkheid tot het kiezen van de lichtsterkte en stijl. Deze kan op Automatisch, Bewolkt, Binnen (thuis), Binnen (kantoor), Nacht en Zonnig worden ingesteld en op kleur, zwart/wit, Blauwachtig, Antiek, Roodachtig, Groenachtig en Negatief. De laatste twee opties zijn de zelfontspanner en de helderheidinstelling en daar houdt het dan mee op.

De V3i kan ook video opnemen, maar verwacht daar niet te veel van. De kwaliteit is minder dan menig toestel en er zijn amper instellingen. De videoapplicatie zit bij de camera inbegrepen. De aanwezige opties zijn de twee resoluties (176 x 144 en 128 x 96 pixels), dezelfde lichtsterkten en stijlen als bij de fotocamera, het opnemen van audio-, de helderheidinstelling en het bepalen van de videolengte tussen maximaal (afhankelijk aanwezig geheugen) en een MMS (rond de 10 seconden). Alle opties kunnen deze keer ook worden aangepast tijdens het filmen en hoeven niet vooraf te worden vastgesteld.

Na het nemen van de foto’s kan men deze bekijken in het onderdeel afbeeldingen. Het is niet mogelijk om de afbeeldingen direct aan te passen. Men kan de afbeeldingen hernoemen, instellen als achtergrond, wissen, verzenden en printen. Voor de video’s geldt ongeveer hetzelfde. Bij elkaar allemaal wat karig en in de Samsung E500 beter uitgevoerd.

De camera is eigenlijk niet meer dan een leuke extra. De kwaliteit is redelijk voor een 1.3 Mpixel camera en de instellingen zijn aardig. Daarvoor moet men de V3i niet kopen. Tevens scoort de E500 beter qua camera en videocamera dan de Motorola telg.

Aanwezige programma's

Een behoorlijk aantal programma’s die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden te vinden onder ‘Toepassingen’ in het menu. Over het aanbod valt zeker niet te klagen, men heeft namelijk de beschikking over een uitgebreide kalender en agendafunctie, wekker, rekenmachine, eenhedenconverter, voicememo en Vodafone SIM diensten. Ook qua gebruikersvriendelijkheid voldoen de programma’s. Naast de toepassingen in het menu ‘Toepassingen’ is er ook een 3GP-videoplayer en XHTML browser beschikbaar op het toestel. Een mixer voor polyfone beltonen (MotoMixer) ontbreekt.

Naast deze opties is er een applicatie voor het afspelen van audiobestanden op het toestel. Deze standaard applicaties speelt de aanwezige beltonen af en andere files die niets te maken hebben met de meegeleverde Digital Audio Player applicatie op het toestel. Ook is er een applicatie toegevoegd voor het maken van een backup van het toestel.

Als extra programma’s wordt naast het genoemde Backup programma ook een Digital Audio Player meegeleverd. Deze MP3 speler kan bestanden afspelen van de geheugenkaart. Een nadeel is het feit dat de gebruiker niet de applicatie op de achtergrond kan laten draaien en dat na een gesprek de applicatie niet automatisch doorgaat met het afspelen van een audio bestand. De gebruiker zal zelf het bestand opnieuw moeten starten.

Over de kwaliteit niet meer dan lof. De mono speaker klinkt best goed. Helaas is er geen equalizer aanwezig die de kwaliteit nog beter had kunnen maken. Dit is wel een gemis. Ook het niet aanwezig zijn van stereo headset in het pakket is echt een misser. De V3i kan best goed dienen als MP3 speler, maar als er geen headset meegeleverd wordt zullen vele gebruikers deze mogelijkheid nooit ontdekken.

De hoeveelheid extra meegeleverde programma’s is matig. Geen aparte extra programma’s in het toestel op de MP3 speler na dan. De hoeveelheid games is wel op orde.

Games

Standaard wordt de Motorola V3i geleverd met drie voorgeïnstalleerde JAVA-games, genaamd AsphaltUrban GT. Rebels en Solitaire. De eerste game is een race spel, met het tweede spel kan men andere space ships vernietigen en het derde spel behoeft geen extra uitleg.

Natuurlijk is het ook mogelijk om extra JAVA-based spellen te downloaden, al loopt men snel tegen de beperking van het geheugen aan intern. Gelukkig is de geheugenkaart daar om de games op achter te laten. Al is de vraag of men wel games wil spelen op dit toestel. De performance die gemeten is met een Jbenchmark programma is zo matig dat men het downloaden beter achterwege kan laten. De scores die het toestel haalt in de tests zijn echt laag en doen aan waarden van eind 2004 denken. Op dat vlak dus totaal geen verbetering ten opzichte van de al oude E398.

Extra's

Hieronder vindt men een vergelijking tussen de Motorola V3i en de Samsung E500:

Conclusie

De V3i Dolce & Gabbana laat zien dat de V3 RAZR geen eendagsvlieg was. Motorola heeft nog de kracht om het oude concept op de markt te brengen en daarvan een succesvol model te maken.

Maar de tijd is nu echt gekomen voor iets nieuws. De KRZR K1 heeft de markt al bereikt en een review van dat model mag dan ook niet op zich laten wachten. Zodra deze in de handen van NieuweMobiel.NL is zal een review worden gemaakt.

Het toestel biedt genoeg aanknopingspunten voor de hudige markt. Tegenhangers als de 6131 en E500 zijn qua specificaties niet enorm verschillend en moeten het vooral van het uiterlijk hebben. Daar ligt ook de sterkte van het model.

Het feit dat de stereo headset niet meegeleverd wordt, dat MP3 speler niet volledig overtuigend is maar wel zeker mogelijkheden heeft voor diverse gebruikers, dat het telefoonboek onhandig is en dat men nog een verouderd menu gebruikt zal menig toekomstig gebruiker van de V3i Dolce & Gabbana niks doen.

Het fantastische gouden uiterlijk doet het hem. Al moet men wel een flinke stap nemen om met een dergelijk model over straat te durven. Naast dit punt is het toestel vooral redelijk dun, kan men eenvoudig laden via de USB datakabel en zijn er diverse leuke Dolce & Gabbana goodies en content meegeleverd. Allemaal onderdelen die het toestel aantrekkelijker maken voor menig gebruiker, al had de kwaliteit van de camera wel wat beter gemogen.

In vergelijking met andere modellen kan men zeggen dat het accessoirepakket van de V3i groter is dan die van de Samsung E500 of Nokia 6131. Men krijgt meer meegeleverd en het toestel moet qua smaak op juiste waarde worden geschat. Verder zijn er onderdelen die bij de andere modellen beter scoren zoals het scherm en de kwaliteit van de camera. De keuze zal vooral liggen bij het uiterlijk. Men kiest het toestel wat men het mooiste vindt. Dat kan NieuweMobiel.NL wel doen, maar laten we liever over aan de gebruiker. Over smaak valt namelijk niet te twisten.


Vermelde toestellen