Motorola MPx200 review
De tweede review van Antal van Wijk gaat over de Motorola MPx 200, een smartphone met Microsoft-software daarop draaiende, zie ook de review van de Orange SPV e200.
De MPx 200 is de eerste én jongste telg in een compleet nieuwe smartphone-lijn van Motorola die op de markt is gebracht. Dit is niet alleen het eerste clamshell-model maar ook de kleinste Microsoft-smartphone verkrijgbaar.
Niet alleen Orange levert dit fraaie toestel, maar de MPx 200 is ook simlockvrij verkrijgbaar, en dus onafhankelijk van een netwerkaanbieder. Motorola, één van de grotere merken, heeft nog niet eerder een Microsoft-smartphone uitgebracht en daarmee is zoals vermeld de MPx 200 de eerste in zijn soort. Het toestel is overigens al in November 2003 geïntroduceerd op de Nederlandse markt, al dan niet na wat vertraging van Motorola. Helaas had Motorola te kampen met leveringsproblemen en is de MPx 200 pas in begin januari dit jaar op de markt gekomen.
Maar wat heeft een Microsoft-operated smartphone zoals deze te bieden? Het is niet zomaar een gewoon toestel, de MPx 200 heeft uitgebreide agendamogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen, en een SD/MMC slot waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB (1024 MB) kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en voor videobestanden. Vloeiend en haarscherp DivX-video (films!) is zelfs mogelijk, lees hierover meer in de review.
Plus- en minpunten Motorola MPx200
- Prachtig en ‘zakelijk' design
- Mogelijkheden software vooral op multimediagebied, erg veel software te krijgen
- Uitstekend scherm
- Prima meegeleverde software waar met wat aan heeft
- Zeer goede synchronisatiemogelijkheden
- Standaard Mini USB poort, kan ook worden gebruikt voor het laden van het toestel
- Geen Bluetooth
- Geen camera ingebouwd
- Verouderd Smartphone 2002 OS wat soms traag reageert bij zware toepassingen
- Constructie afwerkingsklepjes
- Gevoelig voor vette vingers
- Wisselende ontvangst
Wat zit er bij het toestel?
De Motorola MPx200 wordt behoorlijk compleet geleverd met sychronisatiesoftware en speciale software geschikt voor gebruik op het toestel. Inbegrepen is het volgende:
- Het toestel zelf
- 820 mAh batterij
- CD-ROM met Microsoft ActiveSyc 3.6, MMS-software, FileManager, PhotoAlbum en Microsoft Outlook 2000
- 32 MB SD geheugenkaart, waarop allerlei programmatuur en media kan worden geplaatst. Standaard staat hier software op van Motorola die geïnstalleerd kan worden op het toestel. Diezelfde software is ook terug te vinden op de CD.
- Nederlandse handleiding
- Standaard miniUSB kabel
- Bureaulader
De handleiding die Motorola levert is erg simpel maar zit goed in elkaar, alleen zijn er wel wat punten waar kritiek op te geven is. Op de eerste bladzijde is al direct een uitgebreide afbeelding te zien uit wat voor onderdelen het toestel bestaat. Daarna volgt een overzicht van wat er allemaal te vinden is in het menu, en natuurlijk ontbreekt een inhoudsopgave niet. Onderwerpen die in de handleiding terug te vinden zijn worden duidelijk uitgelegd maar erg overzichtelijk is het allemaal niet, soms nét teveel tekst op een pagina.
Ook degenen die moeite hebben met kleine tekst zullen de lettertjes snel te klein vinden, dat is jammer. De letters van de vetgedrukte tekst die bepaalde functies aangeeft en/of een handeling die gedaan moet worden, staan te dicht op elkaar en zijn te klein. Verder ook erg weinig plaatjes, maar in feite is het ook niet echt nodig om veel plaatjes in de handleiding te zetten, als men door heeft hoe het toestel bediend moet worden (wat trouwens goed wordt beschreven) spreekt het allemaal voor zich en leest de handleiding vlot door.
Men gaat er trouwens in de handleiding al vanuit dat de bijgeleverde software (MMS, File Manager, Fotoalbum) geïnstalleerd is op het toestel. Dat is echter niet zo! De software dient zelf geïnstalleerd te worden. Hier wordt eigenlijk nauwelijks over gesproken wat eigenlijk best verwarrend is. Gelukkig is het heel eenvoudig op de software te installeren, dus een groot probleem is het niet. De software wordt zoals vermeld geleverd op de geheugenkaart én CD.
Voor de rest klopt de handleiding aardig en is deze up-to-date, in tegenstelling tot die van de SPV e200 (de review over dit toestel is hier te vinden).
Uiterlijk
Uiterlijk is één van de belangrijkste dingen waar men op let bij de aanschaf van een toestel. Smartphones vormen hier dus geen uitzondering. De MPx 200 valt ook zeker op door zijn zwartglanzende uiterlijk, want er zijn in ieder geval niet veel zwarte clamshell-telefoons te krijgen. Al kunnen smaken natuurlijk verschillend zijn, dit toestel ziet er gewon erg goed uit. Dit is ook te merken van ontzettend veel mensen hebben een positief oordeel over het uiterlijk van de MPx 200. Enige minpunten zijn dat het toestel een beetje dik oogt, al is het toestel dat niet in vergelijking met andere smartphones, die meestal ook wel wat groter en dikker zijn dan een reguliere GSM. Ook een camera ontbreekt wat tegenwoordig raar is op een dergelijke telefoon. Meer hierover bij ‘camera'.
Een nadeel is misschien wel dat het toestel ontzettend snel vies wordt, namelijk iedere vingerafdruk is te zien, ook al heeft men geen vette vingers. Voor de mensen die hier een hekel aan hebben, neem een poetsdoekje mee. Het is een genot een toestel weer mooi glanzend zwart te krijgen, dan is het toestel juist extra mooi.
Voor de rest is de MPx 200 gewoon prima afgewerkt, totaal geen last van een krakende behuizing. Wanneer men de telefoon openklapt is een ‘klik' te horen, zo ook bij het sluiten. Aan de zijkanten bevinden zich de infraroodpoort, een jogdail (kan alleen gebruikt worden voor volume) aan/uit knop, het SD/MMC slot wat voorzien is van een beschermingsklepje. Ook de miniUSB-poort en headset-ingang zijn hiervan voorzien . Nadeel is wel dat het USB-klepje snel zoek is omdat deze verwijderd moet worden wil met het toestel opladen of op de USB poort van de PC aansluiten. Het klepje van de headset ziet er jammer genoeg een erg dun en breekbaar uit, het verbaast me dan ook niet als dit na regelmatig gebruik afbreekt. Ook is deze constructie gebruikt voor het klepje van het MMC/SD kaartslot. Jammer, men had beter een flexibeler materiaalsoort kunnen kiezen voor deze klepjes in plaats van dun en hard plastic wat snel afbreekt.
Het toetsenbord is prima ontworpen, al zijn de toetsen wel ietwat diep verzonken in het toestel, maar dit is toch een onderdeel van het design van het toestel. Zoals bij alle smartphones zijn hier ook een aantal specifieke softkeytoetsen geplaatst. Uitgevoerd met een elegant chroom laagje wat erg chique staat. Ook de yes/no, home en back-toetsen zijn hierin uitgevoerd. In het midden hiervan een vierpuntsdruktoets met in het midden de blauwe ‘actie' toets.
Uithoudingsvermogen
De accu van het toestel gaat ongeveer 2.5 dag mee bij normaal gebruik, dus een aantal minuten spelletjes spelen, ongeveer vier keer bellen en enkele SMS'jes sturen. Dit is niet al te lang natuurlijk, ook al is het een smartphone. De accutijd kan worden verlengd door het SD kaartje eruit te laten, maar erg praktisch is dit niet omdat men het SD kaartje natuurlijk nodig heeft voor de programma's en media die er later op is geïnstalleerd. Ook wanneer er een taakmanager is geïnstalleerd kan de accutijd worden verlengd, omdat er dan niet onnodig programma's blijven draaien in het werkgeheugen.
Niettemin is de accutijd van de Motorola MPx 200 een enorme verbetering ten opzichte van de SPV e200, die maar één dag meegaat. Dit geldt alleen voor de MPx 200 als er de hele dag games op wordt gespeeld. Dan zal men merken dat de batterij binnen één dag leeg is, want het grote 2.2” TFT scherm verbruikt veel energie.
Het toestel is binnen 2 uur volledig opgeladen wat netjes is. Ook wanneer het toestel aangesloten is op de USB poort van de PC zal de telefoon opladen, wat natuurlijk erg handig is. Wat opgevallen is en als een groot minpunt wordt beschouwd, is dat de telefoon een aantal keer trilt wanneer het toestel opgeladen is! Dit is misschien eenvoudig als indicatie, maar wanneer het toestel 's nachts aan de lader is zal men er wel degelijk hinder van ondervinden! Het zou beter zijn geweest als het display even zou oplichten. De voortgang van het laden wordt trouwens met een balkje weergegeven in het buitenste display.
Belkwaliteit
Ook met een smartphone moet men bellen en gebeld kunnen worden. Dit gaat dan ook gewoon zoals het hoort, geen ruis of iets dergelijks is te horen tijdens het gesprek. Over de kwaliteit hoeft men dus niet te klagen, die is gewoon goed. Het bereik echter is niet altijd even goed, het is een paar keren voorgekomen tijdens het versturen van een SMS dat het toestel ineens geen ontvangst meer had of dat het ineens wegviel. Ook in ruimtes waar slechte ontvangst is laat dit toestel het afweten tegen de meeste lowbudget Nokia's met hetzelfde netwerk. Vervelend gewoon dat de netwerkontvangst van de MPx 200 enorm afwisselend is.
Tijdens het gesprek kan vrij weinig worden ingesteld, het gesprek kan niet worden opgenomen, wat misschien een klein nadeel is. Ook is het jammer dat de handsfree functie niet kan worden benaderd vanuit het menu, men moet hiervoor de groene ‘accept' knop ingedrukt houden.
Net als de SPV e200 is er een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie is uitstekend te gebruiken en verdient dan ook een pluim.
De beltonen zijn 16-toons polyphonic en klinken goed, alleen MIDI's klinken minder dan op een Samsung met 40-toons polyphonic, maar toch lang niet slecht. Echter kunnen er hier WAV beltonen worden gebruikt wat juist erg veel mogelijkheden geeft! In principe kan zo ieder geluid, bijvoorbeeld een mooie beat of gitaarsolo worden ingesteld. Helaas ondersteund het toestel geen MP3 beltonen wat komt door het verouderde Smartphone 2002 OS. Men verwacht dat deze ondersteuning bij de opvolgende modellen met Smartphone 2003 wel aanwezig is. Er worden in totaal 28 beltonen meegeleverd, waarvan enkele WAV zijn, de rest is MIDI. Natuurlijk kunnen er ontzettend veel beltonen worden ingezet, het toestel heeft standaard in totaal 42 MB geheugen wat uitgebreid kan worden. De trilfunctie van het toestel doet het prima en is goed voelbaar in een jaszak, hier kan kort over worden gesproken.
Beeldscherm
Het beeldscherm van de MPx 200 behoort tot één van de beste in zijn soort, en ook weer met dit model heeft Motorola laten zien dat zij sterk is in beeldschermen. Het 65.535 TFT kleurenscherm is ontzettend helder en heeft de resolutie die alle Microsoft-smartphones gebruiken, 176 x 220 pixels wat een behoorlijk hoge resolutie is. Het scherm is prima af te lezen vanuit iedere hoek en weerspiegelt erg weinig. Ook in het zonlicht is het scherm zeer goed zichtbaar. Een dergelijk goed scherm brengt natuurlijk ook een nadeel met zich mee, het verbruikt behoorlijk wat stroom. Dit is ook te merken in de battertijtijd wanneer men het scherm intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een spelletje.
Omdat het hier om een clamshell-telefoon gaat heeft dit model ook een tweede scherm. Dit scherm is een fraai pastelblauwverlicht monochroom scherm van 96 x 32 pixels waarop allerlei dingen zichtbaar zijn zoals de tijd, datum, batterij- en netwerkstatus. Ook wanneer men een SMS-bericht heeft ontvangen of een gesprek heeft gemist is dit zichtbaar op het tweede scherm. Van het buitenste scherm kan de lay-out worden veranderd in drie verschillende stijlen met onder andere een analoog klokje. Van het scherm kan het contrast worden ingesteld, maar vreemd genoeg kan er geen brightness of contrast worden ingesteld voor het binnenste scherm, waarschijnlijk dat we hier te maken hebben met een software kwestie. Helaas is het buitenste scherm soms moeilijk om af te lezen door de spiegelende buitenkant, foto's ervan maken is helemaal onmogelijk.
Menu
Ook hier is de menustructuur volkomen gerelateerd aan het gebruikte OS, oftewel Operating System. In tegenoverstelling tot de SPV e200 gaat het hier om het verouderde Smartphone 2002 wat ook te vinden is op de originele SPV en de SPV e100.
Het bedienen van deze smartphone vereist enige oefening, het is zeker te zeggen dat het totaal anders is als een reguliere GSM. Maar wanneer men weet hoe het toestel bediend moet worden werkt het prima, helaas soms wat traag. (lees hier later over verder) Wanneer het toestel aangezet wordt merkt men dat deze eventjes moet opstarten, al gaat dit vrij snel, zeker niet zo lang als de Nokia 6600 er met het Symbian OS over doet.
Wat als eerst opvalt, is het rijtje icoontjes bovenaan. Dit zijn normaliter de programma's die het meest gebruikt worden, wanneer met even met het toestel werkt en een aantal programma's gebruikt, is te merken dat deze ‘quicklaunch' icoontjes veranderen naar een soort snelkoppelingen van de programma's die net gebruikt zijn. Dit is gewoon ontzettend handig, zeker als men een bepaald programma vaak nodig heeft!
Ook is er in het scherm te zien welke afspraken op dit moment zijn gepland, of opkomende afspraken of ‘tasks' (taken) Ook is hier erg snel het profiel van het toestel aan te passen bijvoorbeeld ‘stil' of ‘luid', de laatste is bijvoorbeeld handig in een luidruchtige ruimte. De profielen zijn uiteraard ook eenvoudig aan te passen.
De lay-out van het beginscherm is standaard aan te passen, wanneer er geen behoefte is om afspraken op het scherm te laten tonen, kunnen die worden weggelaten. Ook de quicklauch icoontjes kunnen worden weggelaten, wat in sommige gevallen soms de voorkeur verdient want het scherm wordt er wel drukker op in combinatie met de meeste wallpapers. Het is ook aan te raden om een rustige wallpaper te kiezen wanneer men de volledige lay-out heeft.
Maar er is nog veel meer aan te passen qua uiterlijk, zoals het gebruik van thema's, standaard zijn er al enkele aanwezig. Van de microsoft-site is dan ook een erg simpele editor om zelf thema's te maken. Wil men nóg meer dan kan men op sites als modaco.com een hoop vinden over het maken van nog meer gemodificeerde thema's, die bijvoorbeeld ook aangepaste quicklauch icoontjes hebben. De mogelijkheden zijn hier echt eindeloos in!
Het programmamenu wordt geopend door voor ‘Programs' te kiezen met de linkerfunctietoets. Er is vervolgens een lijst te zien met alle programma's die op het toestel staan, bovenaan staan gewoonlijk ‘Inbox', ‘Contacts' , ‘Calendar' en ‘Internet Explorer'. Deze programma's zijn standaard ook als quicklaunch icoontjes te vinden in het beginscherm. De rest van de programma's staan ongesorteerd in de lijst, en deze volgorde kan ook niet aangepast worden, wat gewoon jammer is. Helemaal vervelend is als men een programma installeert, de nummervolgorde van de lijst verandert. Een item wat eerst op positie 3 stond kan nu ineens op 5 staan. Behoorlijk irritant wanneer er waarde wordt gehecht aan de volgorde van programma's.
Er was misschien al iets gezegd over traagheid van het toestel, soms is dit in het menu wel een beetje te merken. Ook de schermopbouwsnelheid gaat niet zo snel als bij een normale GSM, het is allemaal net iets trager. Maar zeker niet vervelend. Het toestel gaat pas vervelend traag worden als men veel programma's tegelijk draait of wanneer men zwaar opgemaakte sites bezoekt met de Internet Explorer. Het grote nadeel is ook dat er juist snel tegelijk programma's worden gedraaid omdat deze niet altijd goed worden afgesloten. Heel vervelend, want zo loopt het werkgeheugen dus vol. Een programma wat dus absoluut niet mag ontbreken is een taakmanager, ook helaas niet standaard ingebakken. Een taakmanager of Task Manager sluit alle programma's af die veel geheugen vreten. Ook zeker handig om geheugen vrij te maken dus.
Telefoonboek
De Motorola MPx 200 heeft een heel erg uitgebreid en krachtig telefoonboek wat prima te gebruiken is. Per contact kan enorm veel extra informatie worden ingevoerd zoals een huis- en bedrijfsadres, meerdere (!) e-mail adressen, homepage URL, functie, kinderen, naam assistent(e). (Een complete waslijst vindt men bij de review van de SPV e200!) Ook kan voor ieder contact een aparte beltoon worden ingesteld.
De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op ‘persoonlijk' en ‘zakelijk' voor mensen die de contactpersonen van werk- en thuis uit elkaar willen houden. Dit filter is erg makkelijk alleen moet iedere contactpersoon in één van beide groepen worden verdeeld, anders heeft het geen nut.
Het complete telefoonboek kan echter worden gesynchroniseerd met Microsoft Outlook of wordt uitgewisseld met een ander mobiel apparaat waar Windows op draait. Ook weer een erg handige functie wat gewoon erg goed werkt. Contactpersonen zijn te bewerken op de PC en kunnen later weer naar terug het toestel worden gesynchroniseerd. Ook andersom, heeft men een nieuw contact aangemaakt op het toestel en wordt deze gesynchroniseerd, dan staat hetzelfde contact ook in het adresboek van Microsoft Outlook.
De mogelijkheid op een foto in te stellen voor een contactpersoon ontbreekt maar is ook niet echt praktisch, omdat het hier om een clamshell model gaat. Wanneer er gebeld wordt verschijnt namelijk de naam van de contactpersoon in het buitenste display, dat is toch het eerste waar het oog op valt. Uiteraard kan er software worden gedownload om alsnog een foto aan een contactpersoon toe te voegen, maar standaard is dit niet aanwezig. Voice dailing ontbreekt ook, maar ook hier bestaat software voor, al dan niet share- of freeware.
Messaging
Het toestel is van alle markten thuis op dit gebied, SMS, MMS, en e-mail worden ondersteund, zelfs MSN Messenger is aanwezig. Ook natuurlijk e-mail als POP en IMAP4 wat de standaardprotocollen zijn voor e-mail. De MMS editor is niet standaard geïnstalleerd op het toestel, deze moet vanaf de geheugenkaart of de cd-rom worden geïnstalleerd.
SMS en e-mail werkt zoals het hoort, hier is verder weinig over te zeggen. Net zoals in Microsoft Outlook is hier een mooie mappenindeling aanwezig met ‘Inbox', ‘Outbox' en ‘Verzonden Items'. Eventueel nieuw aangemaakte mappen in Microsoft Outlook zijn hier ook terug te vinden. E-mails van toestel/PC kunnen ook worden gesynchroniseerd, zo heeft men alle mails altijd bij de hand. Deze optie kan natuurlijk ook in ActiveSync, het synchronisatieprogramma, worden uitgeschakeld. SMS-berichten zijn niet te synchroniseren maar hier zijn wel speciale los te verkrijgen freeware-programma's voor.
Ook de apart te installeren MMS editor werkt prima. Er kunnen meerdere dia's worden ingevoegd die elk één plaatje, één geluidsbestand (MIDI of opgenomen geluid) en tekst kunnen bevatten. Ook de achtergrondkleur van een dia te is wijzigen. Al met al is ook dit gewoon in orde.
Speciaal voor Windows apparaten zoals deze MPx 200 komt hier nog MSN Messenger bij, het bekende instant-messagingprogramma wat door velen ook op de PC gebruikt wordt. Zo kan met deze simpele versie gechat worden zoals gewoonlijk op de PC gedaan wordt, via USB of GPRS. Dit is een heel leuke feature die prima werkt, maar typen gaat natuurlijk wel wat langzamer als op een toetsenbord en er kunnen geen bestanden worden uitgewisseld met deze mobiele versie van MSN. ICQ en Yahoo! kunnen ook worden gebruikt met alternatieve programma's.
Connectivity
Een essentieel onderdeel voor een smartphone. De MPx 200 is zoals eerder in deze review te lezen was voorzien van uitgebreide synchronisatiemogelijkheden met Microsoft Outlook. Agendapunten, contactpersonen en bepaalde afspraken zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel, welke gewoon miniUSB is. Dat is een groot voordeel, iedere kabel kan zo gebruikt worden en het toestel laadt op via de USB poort. Ook is de inhoud van de telefoon te zien via Windows verkenner en er kunnen op deze manier ook beltonen en dergelijke worden gekopieerd. Dit gaat niet al te snel en vooral niet bij grote bestanden, dan verdient een geheugenkaartlezer gewoon de voorkeur wil men data op het SD kaartje zetten.
Het synchroniseren zelf gebeurt overigens met Microsoft ActiveSync, dit programma wordt meegeleverd op cd-rom. Wanneer Outlook en ActiveSync geïnstalleerd zijn kan men al synchroniseren, daarvoor hoeft alleen de meegeleverde USB-kabel aangesloten te zijn. Voor Mac en Linux wordt helaas geen software meegeleverd, wederom is dit vast wel weer te krijgen via het internet. Over internetten gesproken, dit gaat prima met dit toestel. De Internet Explorer browser is aardig snel, ook over GPRS maar het is sterk aan te raden om een task manager te gebruiken wanneer men sites met veel opmaak bekijkt, daar wordt de telefoon nou niet bepaald sneller op. Afbeeldingen en dergelijke worden automatisch aangepast aan de grootte van het scherm zodat men niet onnodig hoeft te scrollen, want er zijn nou eenmaal erg weinig sites geoptimaliseerd voor PDA's en smartphones.
Ook infrarood is aanwezig waarmee probleemloos bestanden uit te wisselen zijn met PDA's, PC's en andere mobiele telefoons. Vreemd genoeg bevat de MPx 200 helemaal geen Bluetooth, wat tegenwoordig toch een eis is voor een smartphone. Ook de ondersteuning voor Bluetooth is bij Windows Smartphone 2002 0,0. Erg jammer want Motorola slaat op dit gebied de plank mis. De verwachtingen zijn dan ook hoog van de opvolger, de MPx 220, die wel Bluetooth aan boord heeft.
Geheugen
Net als bij de SPV e200 is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een computer. Er is standaard 10 MB opslaggeheugen in het toestel wat voor de gebruiker beschikbaar is. Hierbij komt ook de 32 MB SD geheugenkaart die te vervangen is door een groter exemplaar, bijvoorbeeld 256 MB. Er zijn veel soorten geheugenkaartjes op de markt in verschillende groottes, variërend van 8 tot 1024 MB. Verder bevat het toestel 32 MB ROM, hierop staat het besturingssysteem en bij een harde reset worden de originele instellingen uit die ROM weer teruggezet. Natuurlijk is er ook werkgeheugen (RAM), dit is 32 MB waarvan ongeveer de helft is gereserveerd voor systeemprogramma's. Men kan prima uit de voeten met de hoeveelheid geheugen die bijgeleverd is.
Camera
Een van de belangrijkste dingen die juist weer ontbreekt bij dit toestel. Tegenwoordig hebben ontzettend veel telefoons, en dan vooral smartphones, Windows en Symbian, camera's aan boord. Bij de MPx 200 is dat gewoonweg niet het geval, er zit geen ingebouwde camera in met als Motorola's redenering dat het een zakelijk toestel is en dat deze gebruikers geen behoefte hebben aan een camera. Dat is niet waar, want er zijn genoeg toepassingen waarvoor een camera weldegelijk nuttig en eenvoudig is. Sterker nog, Motorola spreekt zichzelf tegen omdat de opvolgers (Motorola MPx, MPx 100, MPx 220) van dit toestel wél allemaal camera's aan boord hebben.
Wil men met alle geweld toch een camera in dit toestel dan kan men een speciaal geschikte SDIO-camera kopen die in het SD slot gestoken wordt, maar dit is verre van ideaal en de telefoon wordt er groter door. De SDIO-camera zit niet standaard in het pakket en wordt daarom ook niet in deze review behandeld, maar standaard camerasoftware is wel aanwezig, maar wanneer deze gestart wordt is er dan ook een foutmelding die in beeld dat de camera niet ingeplugd is.
Aanwezige programma's
Omdat de MPx 200 een Windows OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma's te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide agenda, Windows Media Player, voicememo, takenlijst en calculator. Verder worden er door Motorola drie programma's meegeleverd; de al besproken MMS-editor, een multimediaviewer die zoomfuncties, thumbnailweergave, geluidsbestanden en een slideshow ondersteunt en een filebrowser die hetzelfde werkt als Windows verkenner voor de PC. Vooral de laatste twee programma's zijn eigenlijk onmisbaar en werken erg vlot. Wat gewoon ontbreekt bij de programma's is een stopwatch, een timer en een Task manager, helaas zitten deze standaard niet in de ROM, wat erg jammer is want het vergroot de bruikbaarheid van het OS.
Verder zijn er natuurlijk ontzettend veel programma's voor te krijgen. Wat ook erg mooi is, zijn de eigenlijke videomogelijkheden van het toestel. Wanneer men Betaplayer installeert, kan het toestel niet alleen MP3 en WMA, maar ook DivX en OGG vorbis bestanden aan. Vooral DivX is zeker de moeite waard, want het is mogelijk om vloeiende en haarscherpe videofilm van twee uur op één 128 MB geheugenkaartje te krijgen. Een inpressie van de kwaliteit is hieronder te vinden. Dit is een klein stukje van de film Finding Nemo, gecodeerd in het DivX formaat met 192kb/s, 24 frames per seconde.
Video: Sample video “Finding Nemo” DivX (nemo.mpg)
Games
Standaard staat er maar één spelletje op, namelijk patience, het bekende kaartspelletje van Windows. Er is hier weinig over te zeggen, men kan het saai vinden of superverslavend. Het is natuurlijk absoluut geen minpunt dat er maar één spel opstaat, want in ieder genre is wel een spel te krijgen, en met emulatie is zelfs nog meer mogelijk!
Conclusie
De Motorola MPx 200 mag met recht de meest stijlvolle Microsoft-smartphone genoemd worden maar heeft ook zijn minder mooie kanten. Bijvoorbeeld het domweg ontbreken van Bluetooth wat bij een smartphone van deze tijd gewoon onacceptabel is. Ook een ingebouwde camera onbreekt. Dit kan voor veel mensen een reden zijn om het toestel niet te kopen. Verder is het gewoon erg jammer dat er het verouderde 2002 OS op zit, wat overigens goed werkt. Maar toch, dit had niet gehoeven en het had zeker gescheeld in snelheid en bij een recente telefoon hoort gewoon geen verouderde software. Dit is een domper zeker als men bedenkt dat de Windows Smartphone 2003 update er voorlopig nog niet aan zit te komen of misschien wel helemaal niet uitkomt.
Toch is er zeker niet negatief te spreken over dit toestel, integendeel. Zonder bluetooth is een toestel niet direct gehandicapt, de MPx 200 beschikt over uitstekende en gemakkelijke synchronisatiemogelijkheden. Om maar te zwijgen over het software-aanbod en wat mogelijk is met DivX. Bovendien houdt de batterij het meer dan twee keer zo lang vol als zijn concurrent, de SPV e200. Bovendien zijn er altijd mensen die gewoon geen camera nodig hebben of willen, in sommige gebouwen zijn cameratelefoons zelfs verboden.
Al met al is deze Motorola MPx 200 smartphone een prima keus voor wie kan leven zonder Bluetooth en ingebouwde camera, voor wie dit wel wil zal moeten wachten op zijn opvolger, de MPx 220.