Motorola MPx200 review


De tweede review van Antal van Wijk gaat over de Motorola MPx 200, een smartphone met Microsoft-software daarop draaiende, zie ook de review van de Orange SPV e200.

De MPx 200 is de eerste én jongste telg in een compleet nieuwe smartphone-lijn van Motorola die op de markt is gebracht. Dit is niet alleen het eerste clamshell-model maar ook de kleinste Microsoft-smartphone verkrijgbaar.

Niet alleen Orange levert dit fraaie toestel, maar de MPx 200 is ook simlockvrij verkrijgbaar, en dus onafhankelijk van een netwerkaanbieder. Motorola, één van de grotere merken, heeft nog niet eerder een Microsoft-smartphone uitgebracht en daarmee is zoals vermeld de MPx 200 de eerste in zijn soort. Het toestel is overigens al in November 2003 geïntroduceerd op de Nederlandse markt, al dan niet na wat vertraging van Motorola. Helaas had Motorola te kampen met leveringsproblemen en is de MPx 200 pas in begin januari dit jaar op de markt gekomen.

Maar wat heeft een Microsoft-operated smartphone zoals deze te bieden? Het is niet zomaar een gewoon toestel, de MPx 200 heeft uitgebreide agendamogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen, en een SD/MMC slot waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB (1024 MB) kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en voor videobestanden. Vloeiend en haarscherp DivX-video (films!) is zelfs mogelijk, lees hierover meer in de review.

Wat zit er bij het toestel?

De Motorola MPx200 wordt behoorlijk compleet geleverd met sychronisatiesoftware en speciale software geschikt voor gebruik op het toestel. Inbegrepen is het volgende:

- Het toestel zelf
- 820 mAh batterij
- CD-ROM met Microsoft ActiveSyc 3.6, MMS-software, FileManager, PhotoAlbum en Microsoft Outlook 2000
- 32 MB SD geheugenkaart, waarop allerlei programmatuur en media kan worden geplaatst. Standaard staat hier software op van Motorola die geïnstalleerd kan worden op het toestel. Diezelfde software is ook terug te vinden op de CD.
- Nederlandse handleiding
- Standaard miniUSB kabel
- Bureaulader

De handleiding die Motorola levert is erg simpel maar zit goed in elkaar, alleen zijn er wel wat punten waar kritiek op te geven is. Op de eerste bladzijde is al direct een uitgebreide afbeelding te zien uit wat voor onderdelen het toestel bestaat. Daarna volgt een overzicht van wat er allemaal te vinden is in het menu, en natuurlijk ontbreekt een inhoudsopgave niet. Onderwerpen die in de handleiding terug te vinden zijn worden duidelijk uitgelegd maar erg overzichtelijk is het allemaal niet, soms nét teveel tekst op een pagina.

Ook degenen die moeite hebben met kleine tekst zullen de lettertjes snel te klein vinden, dat is jammer. De letters van de vetgedrukte tekst die bepaalde functies aangeeft en/of een handeling die gedaan moet worden, staan te dicht op elkaar en zijn te klein. Verder ook erg weinig plaatjes, maar in feite is het ook niet echt nodig om veel plaatjes in de handleiding te zetten, als men door heeft hoe het toestel bediend moet worden (wat trouwens goed wordt beschreven) spreekt het allemaal voor zich en leest de handleiding vlot door.

Men gaat er trouwens in de handleiding al vanuit dat de bijgeleverde software (MMS, File Manager, Fotoalbum) geïnstalleerd is op het toestel. Dat is echter niet zo! De software dient zelf geïnstalleerd te worden. Hier wordt eigenlijk nauwelijks over gesproken wat eigenlijk best verwarrend is. Gelukkig is het heel eenvoudig op de software te installeren, dus een groot probleem is het niet. De software wordt zoals vermeld geleverd op de geheugenkaart én CD.

Voor de rest klopt de handleiding aardig en is deze up-to-date, in tegenstelling tot die van de SPV e200 (de review over dit toestel is hier te vinden).


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel