Motorola KRZR K1 review

Na de RAZR stond er een zware taak voor de mensen van Motorola. Men moest namelijk een keer met de opvolger van het model op de markt verschijnen.

Dat is de KRZR geworden, een toestel dat op vele vlakken de RAZR zal moeten overtreffen, maar ook vooral zal moeten evenaren. In de review komen al nieuwe punten naar voren.

De technische afdeling stond voor de taak om een model te realiseren dat eigenlijk niet te realiseren viel. Het succes van de V3 RAZR was namelijk zo groot dat het bijna onmogelijk bleek een opvolger te bouwen en op de markt te brengen. Belangrijke mensen binnen Motorola besloten dat er een opvolger moest komen die dezelfde allure, inhoud, gebruikte materialen en dikte als RAZR moest krijgen. Daarbij moest men proberen de zwakke punten van de RAZR op te pakken en deze te verbeteren.

Men begrijpt al wel wat de reactie van de technische afdeling in de VS was: “Are you crazy?”. En de naam van het nieuwe model was gevonden. De KRZR ging het worden en het toestel is nu sinds enkele weken op de markt beschikbaar. Het toestel dat zich dus in de schaduw van de RAZR zal moeten opwerken naar een plaats buiten die schaduw zal tevens in het zilver en wellicht zelfs in het zwart op de markt verschijnen. In de review wordt alleen de blauwe standaard versie getoond.

In vergelijking tot andere modellen moet men als snel denken aan toestellen als de Samsung E900, LG KG800 of Sony Ericsson Z610i. Andere modellen zijn er eigenlijk niet binnen die prijsrange of qua specificaties. Naast een vergelijking met de genoemde modellen wordt er ook naar de oudere V3i RAZR en alle andere varianten gekeken.

- Het toestel zelf
- Oplader
- Batterij (750 mAh)
- Datakabel
- Stereo headset met reserve beschermdopjes
- CD-rom met PC Suite software
- Frans- en Nederlandstalige handleiding
- Frans- en Nederlandstalige quickstart handleiding
- Service informatie blad
- Garantie informatie blad

Bij de Motorola KRZR wordt naast de gewone een overzichtelijke snelstart handleiding meegeleverd in zowel het Frans als het Nederlands. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst de gewone handleiding willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen. Dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dan is een snelstart handleiding handig.

De gewone handleiding is redelijk eenvoudig, maar zit qua structuur goed in elkaar. Helaas is de leesbaarheid van sommige lettertypen niet optimaal, vooral de vetgedrukte letters om iets aan te geven zijn behoorlijk pixelig, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Verder blinkt de handleiding niet uit in volledigheid van informatie en het gebruik van afbeeldingen. Er zijn fabrikanten die dat beter doen.

Plus- en minpunten Motorola KRZR K1

  • Bling-bling uiterlijk
  • Dun en slank ontwerp
  • Laden via simpele USB kabel
  • Nette gebruikte materialen
  • Verbeteringen ten opzichte van RAZR
  • Geen flitser
  • Magere performance
  • MP3 speler niet overtuigend
  • Redelijke camera en videocamera
  • Verbindingen via USB 1.1

Wat zit er bij het toestel?

De doos van de KRZR is idem aan die van de V3i D&G. Het bestaat uit twee compartimenten en door aan het ene deel te trekken opent het andere deel zich ook tegengesteld aan de richting van eerste compartiment. Aan beide kanten van de doos schuift dus iets open en hierdoor lijkt het toestel automatisch uit de doos tevoorschijn te komen. Menig vrouw die dat te zien kreeg was al helemaal verliefd op het toestel. Hieronder een opsomming van wat in de doos aanwezig is:

De gebruikte geheugenkaart in het toestel is een MicroSD. De kaart is kleiner dan een SIM-kaart. Gelukkig zijn er in de afgelopen periode grotere varianten op de markt beschikbaar gekomen en zijn meerdere fabrikanten overgestapt naar deze kaartsoort. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd in de doos. Verder vindt men een datakabel en CD-rom met PC suite software aan boord van het pakket. Deze kan men gebruiken om data te synchroniseren.

Er is een stereo headset in de doos aangetroffen. Een verbetering ten opzichte van de V3i, want deze moest het helaas nog zonder doen. De headset klinkt zeker niet slecht en heeft een goede pasvorm in het oor. Het bijpassende bedieningsonderdeel past goed bij het toestel en werkt naar behoren tijdens het aannemen van gesprekken. De extra meegeleverde beschermdopjes zijn netjes voorzien.

Het gehele pakket zit verder goed in elkaar. Het past allemaal maar net in de zeer speciale doos. Voor menig gebruiker zullen de aanwezige accessoires voldoende zijn al had een geheugenkaart niet misstaan. Even afdingen bij de aanschaf en ook die wordt meegeleverd!

Uiterlijk

Hoe maakt men een succesvol product na de RAZR? Die vraag hield de technische afdeling van het begin af aan bezig en daaruit is nu de KRZR gerold. De achterliggende gedachten tijdens het ontwerp waren vooral het vasthouden van de unieke eigenschappen van de RAZR en het aanpassen van de kleine smetjes op het ontwerp van het succesproduct die in diverse varianten en kleuren beschikbaar is geworden. Een aantal van deze punten waren de breedte van het toestel, het klepmechanisme en de Mini-USB poort op de zijkant van het toestel die niet afgedekt was.

Heeft Motorola deze punten opgepakt? Wel degelijk, want alle mogelijke aanmerkingen op het ontwerp zijn flink aangepakt. Ten opzichte van de oude RAZR is de nieuwe KRZR 13 mm minder breed geworden, maar wel 4 mm langer en 2 mm dikker. De afmetingen zijn nu 103 x 42 x 16 mm tegen 99 x 55 x 14 mm voor oude RAZR. Dat betekent dus een compacter toestel met meer mogelijkheden en dat is een knappe prestatie van het Amerikaanse merk.

Qua gewicht moet men wel een kleine aanmerking maken. De nieuwe functionaliteiten en ontwerp maken het toestel 8 gram zwaarder, nu dus 103 gram. Dat was waarschijnlijk niet tegen te houden met de komst van nieuwe materialen en functies in het toestel.

Loopt men langs het toestel dan vallen een aantal dingen op. In gesloten toestand is duidelijk op de voorkant de camera en het externe scherm zichtbaar. Op de zijkanten zijn een aantal toetsen geplaatst die men kan gebruiken voor het starten van de camera of spraakrecorder. Ook het volume en de profielen kunnen gekozen worden. De mini-USB poort bevindt zich op de rechterzijkant en wordt bij de KRZR afgedekt door middel van een kapje. De achterkant bevat de batterijklep waarachter men de geheugenkaart kan verwijderen. De mono speaker bevind zich op de onderkant van het toestel.

Wordt het toestel geopend dan zal nog meer goud zichtbaar worden. Rond het interne scherm is een blauwe rand geplaatst, idem aan de kleur van het toestel. Het gehele toetsenbord is ook van deze kleur gemaakt en heeft de blauwe achtergrondverlichting van de V3i RAZR behouden. Het toetsenbord is eenvoudig te bedienen zoals bij oudere RAZR modellen. Een afdruk van het toetsenbord op het scherm is niet zichtbaar. De rubberen coating rond de toetsen raakt het scherm niet meer.

Doordat het toestel een flink stuk minder breed is geworden zijn het toetsenbord en het scherm ook minder breed geworden. Vooral rond de centrale toets raakt men nog wel eens de verkeerde toets aan. Dat kan irritaties opwekken, maar enkele dagen went men aan de bediening.

Het gehele toestel zit goed en stevig in elkaar. Kraakjes hoort men niet en het toestel geeft een solide gevoel over aan de gebruiker. Over het geheel gezien dus geen aanmerkingen. Het is een doorontwikkeling van de bekende RAZR en dat betekent dat men van dezelfde solide basis mag uitgaan waaraan niet getornd is. De KRZR is een volwassen product met een verbeterd klepmechanisme dat de gebruiker op geen enkel moment in de steek laat. De materialen komen daar nog bij. Ook deze zijn van een goede kwaliteit, hooguit wat vlekgevoelig, maar dat heeft elke tegenhanger van de KRZR K1.

Uithoudingsvermogen

De KRZR bevat een 750 mAh batterij en doet daar redelijk zuinig mee al is de batterij kleiner dan bij de V3i. Dit komt vooral omdat het toestel minder breed geworden is en daardoor minder plek biedt aan een grote batterij. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maximaal drie à vier dagen vol. Hieronder valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS’en, een paar keer gebruik maken van de 2.0 Mpixel camera en gebruik van Bluetooth. Het spreekt voor zich dat deze stand-by tijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak games speelt. Toch zet de KRZR een redelijke goede prestatie neer wat uithoudingsvermogen betreft.

Opladen is bij het toestel geen probleem. Via de lader of via de computer opladen is er allebei bij. Het toestel is binnen anderhalf uur vol en kan dan weer gebruikt worden. Gebruik voor het laden van het toestel gewoon een standaard of meegeleverde USB datakabel.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. Ontvangststerkte is erg goed te noemen en de mate waarin het toestel een gesprek oppikt of opstart is niet slecht. De kwaliteit is mijlen veel beter dan de ROKR E1 en benadert Nokia heel dicht. In vergelijking tot Samsung kan gezegd worden dat de Motorola KRZR wat zwoeler klinkt. Ten opzichte van de V3i RAZR weinig veranderingen, een constant en goed niveau.

Met de geluidskwaliteit zit het goed. De gesprekspartner is goed verstaanbaar en klinkt bijna net zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Sony Ericsson en Nokia toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de Motorola veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. De persoon aan de andere kant ervaart juist het tegenovergestelde en krijgt een vrij schelle klank te horen.

In een rumoerige omgeving is men goed verstaanbaar met de KRZR. Er is overigens ook de mogelijkheid om het toestel op handsfree modus te krijgen. Dit klinkt best aardig en de andere kant heeft geen reden tot klagen. Videotelefonie is niet aanwezig in de KRZR, net zo min als 3G/UMTS. Daarvoor moet men echt wachten op de V3xx of RAZR MAXX V6.

Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menuonderdeel ‘Gespreksinfo’. Er wordt hier een eenvoudig overzicht van ontvangen oproepen, gemiste oproepen en gekozen nummers aangetroffen. Bovendien ontbreekt ook niet de verbruikte GPRS-data in dit overzicht, waarin in alle gevallen eventuele datum en tijd van het item niet ontbreekt.

Het toestel ondersteund tot 64-toons polyfone beltonen. Er worden rond de 44 beltonen meegeleverd. Daarnaast is het ook mogelijk om MP3-beltonen in te stellen. Dit is een verbetering ten opzichte van de oudere RAZR en zeker de standaard in de markt.

Het toestel ondersteunt ook profielen. Schakelen tussen profielen kan alleen via de icoon of de functie achter de linker soft key. Daarnaast kan men het geluid aan de zijkant van het toestel harder en zachter zetten of de stil modus inschakelen door # vast te houden.

Om zonder enig geluid gewaarschuwd te worden heeft de Motorola KRZR natuurlijk ook een trilfunctie aan boord. Deze is redelijk sterk, maar is af en toe lastig te voelen in de jaszak. Dit komt vooral omdat het toestel zo enorm dun is dat men soms niet doorheeft dat de KRZR K1 afgaat.

Beeldscherm

Naast Nokia, Samsung en Sony Ericsson stelt de kwaliteit van de displays van Motorola toestellen al tijden zeker niet teleur. De schermkwaliteit van de KRZR is erg goed. De KRZR is uitgerust met een 260.000 kleuren scherm. De afmeting van het scherm is alleen een stukje kleiner geworden doordat het toestel minder breed is. Daarnaast had een 16.000.000 kleuren scherm niet misstaan als compensatie. Wellicht een optie voor de KRZR K2 update.

Het scherm is gelijk aan het scherm uit de RIZR en heeft een resolutie van 176 x 220, een resolutie die te vinden is in enorm veel toestellen van Motorola. Verder valt er eigenlijk amper iets te melden over het scherm. Qua resolutie kan het niet op tegen nieuwe modellen van Samsung, zoals de E900 en D900 of het fantastische scherm in de Nokia 6131. Ook qua helderheid laat het toestel hier wat steekjes vallen, maar over het geheel gezien is het zeker geen slecht scherm.

Qua opties is het toestel redelijk bedeeld. Het is ook mogelijk een screensaver in te stellen en men kan de helderheid wijzigen, maar daar houdt het bij op. Het externe scherm geldt hetzelfde. Deze is alleen een stuk zwakker dan zijn tegenhangers. Ten opzichte van de V3i is het externe scherm van KRZR qua kleuren beter, maar kwaliteit is het er niet veel beter op geworden.

Menu

Op het toestel zal men geen besturingssysteem aantreffen zoals het Symbian of Windows Mobile besturingssysteem. De Motorola KRZR K1 maakt gebruik van Motorola’s eigen besturingssysteem. Veel Motorola toestellen maken hier gebruik van, onder andere de Motorola RIZR en nog veel andere medium- en high-end modellen.

In de KRZR heeft het systeem een update gekregen die invloed heeft gehad op de bediening van het toestel. De speciale menutoets is niet meer aanwezig op het toetsenbord. Men zal nu door middel van de centrale bedieningstoets het menu betreden. Daar worden alle opties en functies via de snelkeuzetoetsen en de centrale bedieningstoets beheert. Verder wordt de optiemenu’s via de linker snelkeuzetoets geopend en niet meer over het volledige scherm getoond. Terug gaat men via de rechter snelkeuzetoets.

Wanneer het toestel ingeschakeld wordt springen vier iconen in het oog. In het begin kan hier nogal eens verwarring over ontstaan want deze iconen zijn niet het echte menu zelf, maar een soort snelkoppelingen naar menu-functies. Deze kunnen desgewenst aangepast worden. Dit is erg praktisch, want ieder icoon beslaat een bepaalde richting van de 4-richtings bedieningstoets. Zo kunnen de meest gebruikte en favoriete toepassingen snel gestart worden. Wie kiest voor een opgeruimdere desktop kan de iconen helemaal weglaten. Programma’s kunnen dan alsnog snel worden benaderd via de linker- en rechter snelkeuzetoets.

Het echte menu, dat bestaat uit 3 x 3 geanimeerde iconen, spreekt voor zich en kan benaderd worden door op de optietoets of de middelste bedieningstoets te drukken. Men kan gebruik maken van drie verschillende thema’s voor het menu. Helaas is het niet mogelijk menuthema’s te downloaden, wel kan men bij elkaar passende achtergronden, beltonen en screensavers downloaden. Echt mooie menuthema’s waarvan Nokia en Sony Ericsson toestellen gebruik maken is hier dus niet mogelijk.

De snelheid van het menu van de Motorola KRZR is enorm verbeterd. In de RAZR was het nog irritant en in de KRZR kan men er normaal mee overweg. Daarnaast is die vreemde optietoets verdwenen. Nu is alles vele malen eenvoudiger ingedeeld. Het is voor gebruikers makkelijker alles door te krijgen. Het enige punt van kritiek wat overblijft is de kwaliteit van de menuopmaak. Deze stelt nog steeds teleur. De vrij kinderachtige iconen mogen wel wat beter. Men zou eens een voorbeeld moeten nemen aan Samsung, Nokia en vooral Sony Ericsson.

Telefoonboek

Het nieuwe telefoonboek van de Motorola KRZR is te benaderen vanuit het menu of via één van de vooraf ingestelde snelicoontjes. Het toevoegen van een contact is totaal verbeterd net zoals diverse andere functies in het telefoonboek. De benodigde opfrisbeurt die Motorola nodig had, is doorgevoerd.

Contacten kunnen namelijk nu volledig ingevoerd worden. Voornaam, Naam, Bijnaam, Nummer, Mobiel nummer, Faxnummer, Emailadres, Website, Postadres, Categorie, Beltoon, Afbeelding en Verjaardag kunnen toegevoegd worden aan een contact. Verder worden de contactpersonen weergegeven op lijst of afbeelding en kan men sorteren op naam of voornaam.

Andere functies in het telefoonboek zijn onder andere het bewerken van een contact, het toevoegen van een snelkiesnummer, het synchroniseren met PC, het kopiëren van of naar een SIM kaart en het beheren van een aantal categorieën waarin de contacten worden opgeslagen. De opgeslagen verjaardag wordt niet in de agenda opgenomen. Ook het zoeken door het telefoonboek werkt erg snel en naar behoren.

Ook is voice dialling aanwezig waarmee men een persoon of contact kan bellen. In diverse omgevingen werkte dit goed en naar behoren. Het telefoonboek is een echte verbetering en is eenvoudig te synchroniseren met de meegeleverde software. Helaas worden afbeeldingen nog niet meer gesynchroniseerd. Nokia is daar momenteel nog steeds de enige in.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is de Motorola KRZR K1 behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Ook de mogelijkheid tot WAP 2.0 en het bekijken van HTML pagina’s ontbreekt niet. De mogelijkheid om deze dienst te gebruiken is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men terug op het instellen van de genoemde functies. Verder is Instant Messaging een mogelijkheid, maar de MSN Messenger dienst kan hiermee niet worden gebruikt.

Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘berichten’ in het menu. Zowel MMS, SMS als mailberichten komen terecht in één inbox. De SMS-editor werkt redelijk goed en heeft gelukkig niet meer die onlogische karakterteller. De teller start nu netjes op 0 karakters en telt dan op. Helaas geeft het toestel niet aan hoeveel berichten men al heeft getikt. Het toestel telt door boven de 160 karakters en start niet opnieuw met tellen wanneer een nieuw bericht begonnen is. Het systeem is in ieder geval beter dan bij de RAZR modellen.

MMS en mailberichten opzetten gaat zonder enige moeite. Vanuit een SMS bericht moet men schakelen naar een MMS bericht en dan de diverse content toevoegen. Als men al een begin heeft gemaakt aan een nieuw bericht dan wordt dit meegenomen naar een nieuw MMS bericht. Ook spraakberichten kunnen opgezet en doorgestuurd. Mailberichten ontvangen is niet moeilijk. Simpel de instellingen in het toestel zetten en de tijd instellen wanneer er opgehaald moet worden en de berichten komen binnen.

Verder zijn er geen speciale zaken als een RSS-lezer of Push mail aan boord. Dergelijke speciale mogelijkheden zijn niet aan de Motorola KRZR besteed.

Connectivity

De Motorola KRZR K1 kan behoorlijk goed meekomen qua connectivity. Net als de Motorola RIZR beschikt het toestel over ingebouwd Bluetooth, WAP 2.0, EDGE en GPRS. Hiernaast kan er gebruik gemaakt worden van alle beschikbare GSM frequenties: 850, 900, 1800 en 1900 Mhz (Quad band). Hiernaast heeft de KRZR ook nog een standaard interfacepoot ingebouwd speciaal voor het overzetten van data van de PC naar het toestel en vice versa. Daarbij heeft het nieuwe toestel extra ondersteuning voor stereo Bluetooth headsets en remote printing.

De Bluetoothfunctie van het toestel is te benaderen via Verbinding. Hier kan onder andere de Bluetoothmodule permanent aan worden gezet, helaas is het maximum slechts 60 seconden. Verbinden met andere toestellen en apparaten geeft geen problemen.

Het overzetten van bestanden via de PC is geen probleem bij de Motorola KRZR. Het toestel wordt namelijk op de PC gevonden als verwisselbare schijf in de verkenner of bestandsbeheer. Het venster met de diverse mappen die op de geheugenkaart zijn aangegeven wordt getoond. Niet meer zoeken naar een map, want alles is simpel ingedeeld. Ook het installeren van het toestel is dood eenvoudig. Geen complete PC suite is nodig om alleen een paar bestanden uit te wisselen, maar voor synchroniseren is het onmisbaar. Helaas is het nog wel zo dat wanneer men het toestel aansluit er geen optie menu wordt gegeven welke verbindingsmogelijkheid men wilt kiezen. De gebruiker moet deze zelf wijzigen in het menu.

De meegeleverde synchronisatie software van Motorola is best aardig. Er zijn diverse mogelijkheden aanboord, de verbinding is alleen nog steeds erg traag. Het is namelijk nog steeds een USB 1.1 verbinding. Het overzetten van een groot aantal contactpersonen kostte aardig wat minuten. Via een KRZR uitziend programma op de desktop van de PC kan men diverse instellingen wijzigen van het toestel. Het werkt vrij eenvoudig.

Geheugen

De Motorola KRZR heeft meer geheugen dan oudere Motorola toestellen, namelijk rond de 20 MB beschikbaar geheugen. Dit kan gebruikt worden voor JAVA applicaties, foto’s, achtergronden en beltonen. Het is redelijk wat geheugen. Gelukkig is er een geheugenkaartslot aanwezig die de mogelijkheid tot het uitbreiden van het geheugen met kaarten mogelijk maakt.

De KRZR heeft een MicroSD geheugenkaartslot aanboord. Deze vrij nieuwe soort geheugenkaart kan men momenteel steeds beter krijgen, omdat een groot aantal fabrikanten naar de nieuwe soort zijn overgestapt. In de toekomst zullen grotere formaten van de kaart beschikbaar komen.

Camera

Motorola is qua camerakwaliteit nu niet iemand die voorop in de strijd mee doet. Bij de KRZR is dat opnieuw niet anders. De camera is een 2.0 Mpixel camera die niet uitblinkt in kwaliteit. De camera in de Samsung E900 of Z610i van Sony Ericsson scoort beter op vele vlakken als aanpassingsmogelijkheden, kwaliteit en opties. Het mag allemaal wel wat beter bij Motorola op het gebied van de camera.

Het kost verder erg veel tijd en moeite om een foto te maken. In de maximumresolutie van 1600 x 1200 pixels duurt dit gewoon te lang. Men moet wachten totdat de felheid van het beeld wat minder is geworden alvorens een foto te maken, om ergere overbelichting te voorkomen. Is dit gelukt, dan moet de foto worden opgeslagen. Dit duurt even en pas dan kan er in een extra submenu worden gekozen om de foto in een bestand op te slaan. Het gaat allemaal wel sneller dan bij de oude RAZR, maar het houdt nog totaal niet over.

De bedoeling van een camera in een telefoon is om snel even een leuke foto te maken zonder al teveel problemen. De snelheid die de Motorola KRZR heeft is gewoon niet handig en vermindert de bruikbaarheid van de camera. Veel foto’s in de hoogste resolutie (1600 x 1200) hebben een bepaalde waas en last van overbelichting, wat erg jammer is. Klein lichtpuntje is het feit dat de foto’s in betere omstandigheden scherper zijn. De KRZR K1 kan overigens ook foto’s maken in een resolutie van 1280 x 1024, 640 x 480 en 320 x 240 pixels en er gekozen worden uit drie kwaliteiten. Bij alle resoluties kan er tot 8x zoom worden ingezoomd.

Verdere opties van de camera zijn de mogelijkheid tot het kiezen van de lichtsterkte en stijl. Deze kan op Automatisch, Bewolkt, Binnen (thuis), Binnen (kantoor), Nacht en Zonnig worden ingesteld en op kleur, zwart/wit, Blauwachtig, Antiek, Roodachtig, Groenachtig en Negatief. De laatste twee opties zijn de zelfontspanner en de helderheidinstelling en daar houdt het dan mee op.

De KRZR kan ook video opnemen en vooral op dat vlak heeft men een stap gezet. De kwaliteit is wel minder dan een toestel als de Samsung E900. De videoapplicatie zit bij de camera inbegrepen. De aanwezige opties zijn de drie resoluties (352 x 288, 176 x 144 en 128 x 96 pixels), dezelfde lichtsterkten en stijlen als bij de fotocamera, het opnemen van audio-, de helderheidinstelling en het bepalen van de videolengte tussen maximaal (afhankelijk aanwezig geheugen) en een MMS (rond de 10 seconden). Alle opties kunnen worden aangepast tijdens het filmen en hoeven niet vooraf te worden vastgesteld.

Na het nemen van de foto’s kan men deze bekijken in het onderdeel afbeeldingen. Het is niet mogelijk om de afbeeldingen direct aan te passen. Men kan de afbeeldingen hernoemen, instellen als achtergrond, wissen, verzenden en printen. Voor de video’s geldt ongeveer hetzelfde. Bij elkaar allemaal wat karig en in de Samsung E900 en Sony Ericsson Z610i beter uitgevoerd.

De camera is eigenlijk niet meer dan een leuke extra. De kwaliteit is redelijk voor een 2.0 Mpixel camera en de instellingen zijn aardig. Daarvoor moet men de KRZR K1 niet kopen. Tevens scoort de E900 beter qua camera en videocamera dan de Motorola telg. Het blijft dan ook hetzelfde liedje als bij de V3i RAZR. Men gaat mee met de standaard van de markt, maar scoort totaal niet op een niveau waarvan men zegt daarmee kan men echt de concurrentie aan.

Aanwezige programma's

Een behoorlijk aantal programma’s die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden te vinden onder ‘Extra’ in het menu. Over het aanbod valt zeker niet te klagen, men heeft namelijk de beschikking over een uitgebreide kalender en agendafunctie, wekker, rekenmachine, valutaconverter, voicememo en Vodafone SIM diensten. Ook qua gebruikersvriendelijkheid voldoen de programma’s. Naast de toepassingen in het menu ‘Extra’ is er ook een 3GP-videoplayer en XHTML browser beschikbaar op het toestel. Een mixer voor polyfone beltonen (MotoMixer) ontbreekt niet en kan men starten via de optie Nieuwe Melodie in het audio-onderdeel.

Naast deze opties is er een applicatie voor het afspelen van audiobestanden op het toestel. Deze standaard applicatie speelt de aanwezige beltonen af en andere bestanden die niets te maken hebben met de meegeleverde Digital Audio Player applicatie op het toestel.

Als extra programma’s wordt de genoemde Digital Audio Player meegeleverd. Deze MP3 speler kan bestanden afspelen van de geheugenkaart. Een nadeel is het feit dat de gebruiker niet de applicatie op de achtergrond kan laten draaien en dat na een gesprek de applicatie niet automatisch doorgaat met het afspelen van een audiobestand. De gebruiker zal zelf het bestand opnieuw moeten starten.

Over de kwaliteit niet meer dan lof. De mono speaker klinkt best goed. Helaas is er geen equalizer aanwezig die de kwaliteit nog beter had kunnen maken. Dit is wel een gemis. Gelukkig is er bij de KRZR wel een headset meegeleverd. Deze stereo headset klinkt zeker niet slecht en mag er best zijn. Gebruikers kunnen nu echt gebruik maken van het toestel alszijnde een MP3 speler. Toch jammer dat men de externe MP3 bedieningstoetsen van de Amerikaanse variant van de KRZR niet op de Europese variant heeft toegepast. Dan was ook de MP3 speler volledig geïntegreerd geweest.

De hoeveelheid extra meegeleverde programma’s is matig. Alleen Motorola KRZR K1 Help functie is op het toestel aanwezig en helpt de gebruiker door de diverse functies.

Games

Standaard wordt de Motorola KRZR geleverd met één voorgeïnstalleerde JAVA-game, genaamd Platinum Sudoku. Het spelletje is momenteel een enorme hit, maar het is eigenlijk wat weinig voor een toestel van dit kaliber.

Natuurlijk is het ook mogelijk om extra JAVA-based spellen te downloaden, al loopt men snel tegen de beperking van het geheugen aan intern. Gelukkig is de geheugenkaart daar om de games op achter te laten. Al is de vraag of men wel games wil spelen op dit toestel. De performance die gemeten is met een Jbenchmark programma is zo matig dat men het downloaden beter achterwege kan laten. De scores die het toestel haalt in de tests zijn echt laag en doen aan waarden van eind 2004 denken. Op dat vlak dus nog steeds totaal geen verbetering ten opzichte van de al oude E398.

Conclusie

De KRZR is de opvolger van de RAZR in al zijn soorten en varianten die in de afgelopen periode de markt heeft bereikt. Bij Motorola heeft men de essentiële punten van het toestel opgepakt en deze aangepast. Vooral in relatie tot het uiterlijk werd dat hoog tijd en daar zijn ook de juiste onderdelen verbeterd.

Verder is het menu opgepakt en mag men daarvan zeggen dat deze nu qua gebruikersvriendelijkheid op een niveau staat dat verwacht mag worden van een merk als Motorola. Het toestel voldoet al moet men een keer starten met een verbeterde opmaak van het menu. Het is allemaal nog wat speels.

Helaas heeft het toestel geen flitser en is de camera nog niet van een kwaliteit die men mag verwachten. Het is allemaal best redelijk, maar menig ander model binnen de markt scoort beter. De videocamera heeft de grootste stap gezet vanuit de RAZR al is de kwaliteit nog niet bepaald goed te noemen. Vergelijkingen met de E900 en Z610i bijvoorbeeld zijn niet aan de KRZR besteed.

Ook de magere performance en de verbindingen die nog steeds via de USB 1.1 lopen moeten echt beter wil de gebruiker in de toekomst alle mogelijkheden ervaren van een mobiele telefoon. Het laatste negatieve punt is de MP3 speler. Deze is nog steeds niet volledig geïntegreerd in de telefoon. Een simpele JAVA applicatie die best aardig presteert, maar toch niet die kwaliteiten biedt die andere fabrikanten wel hebben. Een update van dit programma was het minste wat had mogen worden verwacht.

Qua pluspunten blijven de standaard Motorola punten naar voren komen. Het uiterlijk is goed en sterk. Het dunne en slanke ontwerp zal het zeker goed doen en de verbeteringen ten opzichte van de RAZR zijn zonder enige twijfel een pluspunt van het toestel. Daarover hoort men niemand iets zeggen. Idem wanneer men praat over de gebruikte materialen.

Maar daar blijft het niet bij. De markt vraagt heel langzaam om modellen die meer te bieden hebben dan alleen een goed ontwerp. De RAZR tijd gaat zich doorzetten in een markt waarin ook de ervaring met een product een rol zal gaan spelen. Daarin spelen modellen met een goede MP3 speler met veel mogelijkheden en een goede camera steeds meer een grotere rol. Motorola lijkt daarin de boot te missen met modellen die deze mogelijkheden wel bieden, maar op een dergelijke wijze die niet voldoende is ten opzichte van andere modellen in deze markt (zie Samsung, Sony Ericsson en Nokia). Zo lang het uiterlijk een grote rol blijft spelen zal Motorola altijd succesvolle modellen als de RAZR, KRZR, RIZR en PEBL hebben. Worden er andere stappen gezet dan zal Motorola daarin moeten anticiperen. De huidige KRZR is dan niet voldoende al blijft het een aansprekend product vanuit de buitenkant gezien.


Vermelde toestellen