Motorola Defy review
Motorola probeert met de Defy een gat in de markt te dichten, door de technieken en gemakken van de moderne smartphones te combineren met een water- en stofdichte, kras- en schokbestendige behuizing.
Natuurlijk laten wij ons dit geen tweede keer zeggen en hebben we het toestel aan een grondige duurzaamheidtest onderworpen om te kijken in hoeverre de Defy zijn beloftes waar kan maken, en of hij zich ook echt een volwaardige smartphone mag noemen.
De Motorola Defy draait onder Android Eclair 2.1, wat een kleine tegenvaller is in vergelijking met andere Android-toestellen op de markt, die op Android 2.2 of zelfs 2.3 draaien. Motorola heeft beloofd het toestel dit najaar te upgraden naar Android 2.2 Froyo. Een extraatje is MOTOBLUR, een voor Android ontwikkelde toevoeging, die vooral gericht is op social media zoals Facebook, Twitter en MySpace. De Defy is uitgerust met een 5.0 megapixel-camera en een 3.7 inch WVGA-beeldscherm waardoor hij te vergelijken is met onder andere de HTC Desire. De Defy wordt hier trouwens niet door Motorola zelf op de markt gebracht maar door T-Mobile. Onze speciale dank aan T-Mobile voor het testexemplaar.
Zoals gezegd zet Motorola met de Defy een water-, stof-, kras- en schokbestendig toestel op de markt dat zich toch kan meten met de moderne krachtpatsers. Wil je onze reguliere test overslaan en direct door gaan naar onze grondige duurzaamheidstest dan nemen we dat niet kwalijk.
Plus- en minpunten Motorola Defy
- Stof-, kras-, schok- en waterbestendig
- Swype
- Camera
- Hoeveelheid startschermen
- Dubbele programma's
- Schermformaat
- Contacten
Wat zit er bij het toestel?
De Motorola Defy met 1500 mAh-batterij zit in een rode doos in een glimmend grijze sleeve. Op de doos staan afbeeldingen van de voor- en zijkant van het toestel. Onder het toestel bevindt zich de documentatie, een 3.5-mm-headset met schuimrubber beschermhoesjes en een USB-snoer met een opzetstuk wat het tot oplader omvormt. De accessoires zijn van goede kwaliteit, en wijken niet af van wat we doorgaans bij telefoons aantreffen.
Uiterlijk
De Defy is een standaard monoblock-model zonder veel extra’s of toevoegingen. Het toestel bestaat helemaal uit zwart plastic met wat meer grip aan de achterkant, maar deze is niet zo overtuigend aanwezig.
De voorkant bestaat volledig uit het scherm met aan de onderkant vier touch-knoppen om meer opties weer te geven, terug naar het home-scherm te gaan, terug naar het vorige scherm te gaan en te zoeken met een snelzoek-functie.
De zijkanten van het toestel bestaan voor de bovenste helft uit glimmend zwart plastic wat in met midden stevig vast zit geschroefd aan de matzwarte achterkant. Aan de linkerkant zit de aansluiting voor het USB-snoer achter een goed afsluitbaar klepje. Aan de rechterkant is de volumeknop te vinden, ook deze is waterdicht afgewerkt.
De onderkant van het toestel heeft geen zichtbare onderdelen, maar biedt wel plaats voor de microfoon. Aan de bovenkant zit links een goed afsluitbare aansluiting voor de 3.5-mm-headset en rechts de aan/uit-knop die ook dienst doet als schermvergrendeling.
De achterkant bestaat volledig uit matzwart plastic met een beetje meer grip dan de rest van het toestel. Aan de bovenkant is plek voor de 5.0 megapixel-camera met flits. Hieronder bevindt zich de batterijklep die met een schuifje af te sluiten is. Bij een nadere inspectie bleek echter dat de hoekjes van de batterijklep niet goed af leken te sluiten, maar of dit effect heeft op de waterdichtheid zien we later.
Achter de batterijklep zit de 1500 mAh-batterij. Deze moeten we verwijderen om bij de SIM-kaart en de SD-kaart te komen.
De Defy is met 118 gram erg licht in vergelijking met andere smartphones. In combinatie met de matige grip voelt het toestel daarom een beetje goedkoop aan. Op het eerste gezicht lijkt het toestel waterdicht zoals Motorola belooft, maar doordat het schuifje makkelijk los blijkt te gaan is dit vooral in een natte omgeving nogal riskant. Ook is het zo dat de aansluitingen voor het USB-snoer en de 3.5-mm-headset wel goed afgesloten zijn met een klepje, maar mocht dit open zijn als de telefoon bijvoorbeeld in het water valt dan is het net zo snel afgelopen als met elke andere telefoon.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van de Defy is goed in orde. De 1500 mAh-batterij zorgt voor genoeg kracht om het toestel een tijd mee te laten gaan. Wordt er veel gebruik gemaakt van intensieve functies zoals internet, camera of video dan gaat de gebruikstijd natuurlijk hard achteruit.
Ook zijn er een aantal functies om de batterijduur te verlengen. Zo kan de schermtime-out ingesteld worden en is er de optie 'Accuprofiel'. Hierin zijn net als bij een notebook verschillende profielen te kiezen zoals de prestatiemodus, de slimme modus, de energiebesparingmodus en de mogelijkheid om eigen profielen aan te maken. Ook is er een lijst die weergeeft welke processen stroom verbruiken zoals WiFi en het beeldscherm; een erg handige functie voor gebruikers die het maximale uit hun telefoon willen halen.
Belkwaliteit
Het gespreksgeluid van de Motorola Defy is van goede kwaliteit, een gesprek is goed verstaanbaar en het volume is naar wens te verhogen of te verlagen zodat in elke omgeving gebeld kan worden. Ook de handsfree-functie is goed te verstaan, alleen bij een hoog volume begint de speaker soms te kraken.
Tijdens een gesprek zijn er verschillende opties beschikbaar. Zo hebben we de mogelijkheid om een beller toe te voegen, het gesprek te beëindigen, een nummer in te toetsen, een Bluetooth-headset aan te sluiten, het gesprek te dempen en de handsfree-functie in te schakelen. Met de linkertoets onder het scherm kan het gesprek in de wacht gezet worden en kan de geluidskwaliteit van het gesprek ingesteld worden.
Beeldscherm
De Defy is uitgerust met een 3.7 inch TFT-scherm met een WVGA-resolutie van 480 x 854 pixels. Dit scherm kan 16.777.216 kleuren (24 bits) weergeven en beschikt over een autorotate-functie die aan- of uitgezet kan worden. Het toestel heeft niet het grootste of beste scherm onder de smartphones, maar is wel helder en heeft een goed contrast, waardoor het scherm duidelijk zichtbaar is in elke situatie. Wel heeft het beeldscherm een erg langwerpig formaat, wat vooral bij het lezen van websites erg vervelend is.
Er is niet veel aan te passen aan het scherm. Wel is de scherm-timeout en helderheid in te stellen en de autorotate-functie is naar wens aan of uit te zetten.
Het touchscreen werkt naar behoren en heeft een goede gevoeligheid. Het reageert snel op aanraking waardoor er prettig en zonder problemen mee gewerkt kan worden.
Menu
Wanneer het toestel opgestart is komen we in het startscherm. Bij het eerste gebruik is dit relatief leeg, maar het is volledig naar eigen wens in te vullen met apps en widgets die in een ander menu te vinden zijn. Vanuit het eerste startscherm zijn er met een vegende beweging naar links of rechts aan elke kant nog drie pagina’s te bereiken.
Op deze pagina’s staan een aantal onderdelen ingesteld zoals de interactieve widgets Weer, Kalender, instellingen voor WiFi en Bluetooth, Berichten, Contactpersonen, Media Player en een Google zoekfunctie. De niet-interactieve snelkoppelingen naar apps zijn Accounts, Market, Maps, Browser, Sms, Voice command, Belgeschiedenis, Contactpersonen, Favorieten, Media Share, Camera, Camcorder en Fotogalerij. Deze apps of widgets zijn schijnbaar zonder enig systeem her en der over de in totaal 7 pagina’s verdeeld.
Zo staan er onderaan een pagina een aantal snelkoppelingen naar apps en boven op de pagina een widget, maar is de rest van de pagina leeg. Door dit op elk van de 7 startschermen op deze manier in te delen ontstaat er een in eerste instantie erg groot en onoverzichtelijk veld. Dit is natuurlijk Android eigen, maar kan voor beginnende gebruikers erg ongebruiksvriendelijk over komen. Gelukkig is het mogelijk de homescreens zelf helemaal naar wens in te delen.
Onderaan het startscherm staat een ronde menutoets die naar het menu met alle geïnstalleerde apps leidt, een knop om te bellen en een om de contactpersonen te tonen.
De ronde menutoets is ietwat raar gepositioneerd boven de menutoets die zich onder het scherm bevindt, er zijn in het startscherm dus twee knoppen boven elkaar die dezelfde functie hebben. Door op een van deze twee knoppen te drukken komen we in de alfabetische lijst van geïnstalleerde apps en opties. De volgorde van deze lijst is niet aan te passen en de apps zijn alleen maar naar de startschermen te slepen.
Volgens de instellingen is er haptic feedback aanwezig, dit bestaat volgens het menu uit trillen bij het indrukken van functietoetsen. Als je ook de haptic-feedback van het standaard geïnstalleerde Swype-toetsenbord aanzet, voel je bij het typen dat het toestel licht trilt.
Telefoonboek
Het telefoonboek van de Defy is te vinden onder de telefoontoets in het startscherm. Het bestaat uit een lijst met namen waarmee we kunnen bellen, mailen en de gekoppelde profielen kunnen bekijken.
Ook is er in het menu een zogenaamde contactentoets. Als we deze optie kiezen komen we in een lijst met de naam Contacten A-Z. Dit is een enorme lijst die, als je je email op de Defy hebt ingesteld, voor het grootste gedeelte is gevuld met alle contacten waarmee je ooit gemaild hebt. Omdat niet alleen de meest gebruikte maar ook e-mailadressen van totaal onbelangrijke contacten getoond worden is het een hele klus om de lijst door te spitten om een bepaald adres te vinden.
Aan de contacten kunnen verschillende gegevens worden toegevoegd. Dit zijn telefoonnummers, e-mailadressen, chatmogelijkheden, adres, organisatie en aanvullende info.
De lijst met contacten is te filteren op e-mailadressen, telefoonnummers, favorieten en zelf aangemaakte groepen, dit maakt de lijst al iets beter te gebruiken maar de lijst met e-mailadressen blijft onoverzichtelijk. Met een veeg naar links verschijnt een lijst waarin de contactpersonen worden getoond waarmee het laatst contact is opgenomen. Al met al zijn er erg veel opties, maar wanneer je eenmaal door hebt hoe de lijsten gefilterd kunnen worden is het telefoonboek goed te gebruiken.
Messaging
Op de Motorola Defy is het geen enkel probleem om een bericht te typen. Hoewel het toetsenbord zonder autorotate wat aan de smalle kant is ontstaan er weinig problemen tijdens het typen.
Ook beschikt de Defy over Swype, een nieuwe manier van tekst invoeren. Na een korte introductie met een paar lessen hebben we al snel door hoe makkelijk en snel tekst invoeren met Swype is. Met Swype hoeven letters niet meer na elkaar ingevoerd te worden maar kunnen we met een vinger een pad over het toetsenbord trekken waarna het toestel het bijbehorende woord voor ons uitzoekt. Op het eerste gezicht lijkt het misschien onhandig of niet goed te werken, maar al na een paar minuten wordt duidelijk dat deze nieuwe manier van typen echt goed werkt. Staan er woorden niet in het woordenboek van Swype, dan is dat binnen een paar seconden geregeld door het toestel het pad bij het bijbehorende woord te tonen en dit vervolgens op te slaan.
Tijdens het schrijven van een SMS kan er door op de linker toets onder het scherm te drukken een bijlage aan het bericht worden toegevoegd. Een SMS verandert zo moeiteloos in een MMS.
Naast SMS en MMS beschikt de Defy over de mogelijkheid om verschillende e-mailaccounts toe te voegen (Google-account, Corporate Sync, Facebook, POP3, SMTP en IMAP4) en instant messaging mogelijkheden (AIM, Google Talk, Yahoo Messenger, Windows Live Messenger). Natuurlijk zijn er via de Android Market nog veel meer beschikbare chat- en social media-apps te downloaden.
Connectivity
De Defy beschikt over Bluetooth om verbinding met andere apparaten te kunnen maken. Helaas is het ons nog niet gelukt om een bestand te versturen waardoor het bij alleen een verbinding met een ander apparaat gebleven is. De Bluetooth-functie is in de instellingen of in een van de startschermen aan of uit te zetten.
Verbinding maken met een WiFi-netwerk gaat zonder problemen. Het toestel onthoudt eerder gebruikte netwerken en maakt automatisch verbinding als deze weer in de buurt komen. Ook heeft het toestel verschillende mogelijkheden om bestanden te delen of te streamen via een WiFi netwerk: DLNA en Media Share.
Om te internetten gebruikt de Defy de Android HTML Webkit met Adobe Flash Lite 3. Deze browser werkt soepel en snel zonder vast te lopen. Binnen de browser kunnen we meerdere vensters tegelijk openen, bladwijzers bekijken, vernieuwen, naar de volgende pagina gaan en kunnen we onder het kopje “meer” bladwijzers toevoegen, op een pagina zoeken, een snelkoppeling naar het startscherm sturen, de pagina opslaan, tekst selecteren, pagina informatie bekijken, de pagina delen, onze downloads bekijken en naar de instellingen gaan.
Omdat het scherm van de Defy aan de langwerpige kant is zijn webpagina’s in normale stand van de telefoon niet goed te bekijken. Na het roteren van het scherm verbetert dit echter en worden de pagina’s op een goede manier weergegeven.
Camera
De Motorola Defy beschikt over een 5.0 megapixel-camera met flits. De camera is in te stellen om foto’s te maken met een resolutie van 5, 3, 2 of 1 megapixel. De video’s kunnen worden opgenomen in VGA, CIF, QVGA of QCIF resolutie.
Naast de resolutie kan de weergavetijd worden ingesteld op 0, 2, 4 of 6 seconde. De belichting kan worden aangepast met een bereik van -3 tot 3 en ook de opnametoon kan worden aangepast.
De camera beschikt over verschillende scènes zoals Auto, Portret, Landschap, Sport, Nachtportret, Zonsondergang, Macro en Stabiele foto. Onder de effecten vinden we Normaal, Zwartwit, Negatief, Sepia, Solariseren, Rode tint, Groene tint en Blauwe tint.
In het opnamescherm kan de flits worden ingesteld op aan, uit of auto en kan er geschakeld worden naar video-opname.
Als we een foto willen maken reageert de camera snel en het beeld is niet schokkerig. De kwaliteit van de uiteindelijke foto’s is dan ook te vergelijken met andere nieuwe smartphones. Ook de flits draagt bij aan de kwaliteit van de foto’s en is zeker geen nutteloze extra. De video’s van de Defy zijn van goed kwaliteit, het opnemen en afspelen verloopt soepel en de kleuren zijn duidelijk en helder.
Links in het opnamescherm komt na een keer drukken op het scherm een knop die linkt naar de camerarol met alle gemaakte foto’s en video’s tevoorschijn. Doordat de rol goed vormgegeven en geanimeerd is, kunnen we makkelijk en op een prettige manier door ons geschoten materiaal scrollen. In de camerarol kunnen we ook kiezen voor een diavoorstelling en daarnaast kunnen de foto’s en video’s via Bluetooth, e-mail, Facebook, MySpace, Picasa en MMS gedeeld en verstuurd worden.
Aanwezige programma's
De programma’s die de Defy ons te bieden heeft zijn 3G mobile hotspot, accounts, agenda, autodock, berichten, browser, calculator, camcorder, camera, contacten, DLNA, e-mail, Facebook, filemanager, fotogalerij, Gmail, instellingen, telefoonnummerkiezer, Google Latitude, maps, market, media-share, muziek, MySpace, navigatie, phone portal, plaatsen, quickoffice, simkaart berichten, sim toolkit, SMS-berichten, spraakgestuurd, talk, wekker.
Programma’s die eruit springen zijn DLNA (waarmee we gemakkelijk bestanden via WiFi met anderen kunnen delen) en Google Latitude (waarmee we onze locatie aan vrienden bekend kunnen maken en daarnaast kunnen zien waar vrienden zich bevinden).
Opvallend aan de lijst met programma’s is dat er veel vergelijkbare en soms zelfs dubbele programma’s in staan. Zo zijn Maps, Navigatie en Google Latitude programma’s die gedeeltelijk dezelfde functie vervullen en ook Berichten en SMS-berichten zijn onderling te vervangen.
Games
Er zijn geen standaard geïnstalleerde games te vinden op de Defy. Wel zijn er via de Android Market natuurlijk oneindig veel games en andere applicaties te downloaden en te installeren op het toestel.
Extra's
Naast 'telefoon' is de Motorola Defy natuurlijk een smijt- en gooi-mobiel. Leuk dat de Defy op papier bestand is tegen water, stof en vallen maar hoe verhoudt hij zich in de keiharde praktijk. We onderwerpen de Defy aan vier testen; vallen & stoten, krassen, water & vocht en tot slot gaan we lekker gezond een partijtje voetballen.
Test 1: Vallen en stoten
Wie is het niet overkomen? Je telefoon glipt uit je handen! We beginnen daarin met enkele onschuldige valpartijen.
De Defy is goed bestand tegen vallen. De achterzijde is van wat zachter plastic gemaakt dan de rest, en die zal dan als eerste tekenen van onhandig gedrag vertonen. Verse krassen lijken ernstig maar slijten later bij waardoor ze minder opvallen.
Test 2: Krassen
Het zal je misschien wel eens gebeurd zijn; je stopt je telefoon bij de sleutel in de broekzak. De Motorola Defy is gelukkig voorzien van Gorilla Glass, waardoor het bestand moet zijn tegen krassen. We regelen een ontmoeting met onze sleutelbos.
We wisten dat Gorilla Glass veel kon hebben, maar dat het na deze behandeling krasvrij zou zijn, hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Mocht je Defy eens een vluchtige ontmoeting met je huissleutel hebben, dan zal dat geen blijvende schade tot gevolg hebben.
Test 3: Water
Iedere telefoon zit er vol mee; electronica. Nadeel is dat electronica ietwat slecht tegen water kan. Gelukkig is de Defy naast kras- en stootbestendig ook bestand tegen water. Zo zou hij met gemak kopje onder gaan en het kunnen navertellen. Tijd om het bad vol te laten lopen om dat varkentje eens flink te wassen.
Hier laat de Defy een steek vallen. Zo kroop al tijdens het afwas-incident water binnen bij het cameragedeelte. Nu zit er rondom de batterij een rubberen afdichting zodat eventueel binnendringend water zich niet verder de telefoon in kan nestelen. De camera bevindt zich echter buiten deze veilige zone en zal in onze beleving er dus als eerste de brui aan geven. Al deed zich dat niet tijdens onze test voor. Bij een serieuzere zwemcarrière zal dit ongetwijfeld wél het geval zijn.
Test 4: Voetballen
Dit onderdeel is niet geheel ondenkbaar voor wie kleine kinderen of huisdieren heeft. Wij trekken de (stoute) voetbalschoenen aan en laten de Defy eens zweten!
Het potje voetbal samen met onze voorgaande watertest zorgde voor wat spannende momenten; kort leek het er op dat de Defy de geest had gegeven. Het binnengesijpelde water ging door ons imponerende voetenwerk op plekken zitten waar het niet hoort. Een nachtje drogen deed echter wonderen. Met als gevolg dat na onze marteling de Defy nog steeds voor de volle 100% functioneert! Wel zorgde het rollen over de betonnen vloer hier in de Mediacentrale dat de grenzen van het Gorilla Glass werden overstegen, met flink wat krassen tot gevolg. Als nieuw kunnen we de Defy daarom niet meer verkopen, maar hij doet het nog steeds. Daarvoor onze complimenten! Wat tot slot wel opvalt is dat bij flinke schokken de achterzijde los kan raken. Als de Defy tegelijkertijd met water in aanraking komt zal het snel gedaan zijn met de pret. Let daar dus op.
Conclusie
Nu we een tijdje met de Motorola Defy hebben gewerkt blijkt al snel dat het Motorola wel degelijk gelukt is om een gat in de markt te dichten. De Defy doet niet onder voor concurrerende smartphones, een groot nadeel is wel dat er met Android 2.1 en niet met een nieuwere versie gewerkt wordt. Toch loopt het toestel niet vast en kan er goed mee gewerkt worden. Andere nadelen zijn de in functie overlappende apps en programma’s en de onhandig ingedeelde startschermen.
Al met al is de Motorola Defy een zeer stevige en bestendige telefoon, maar er is niet te veel gekort op zijn uiterlijk, prestaties en mogelijkheden om dit te bereiken. Het is niet de nieuwste of snelste telefoon op de markt, maar er is goed mee te werken met een update naar een nieuwe systeemversie in ons achterhoofd.