Mio 8390 review


Ditmaal een review over de Mitac Mio 8390, een krachtige maar ook betaalbare clamshell-smartphone voorzien van Windows Mobile. Dit fraaie toestel is al sinds februari 2004 in Azië te krijgen maar doet sinds kort ook Europa aan.

Mitac, ofwel Mio Technology genoemd, is dan hier ook vooral bekend van de kwalitatief goede Pocket PC's, ook gelet op prijs/prestatieverhouding.

Gezien de ervaring die Mio heeft met Pocket PC's met het Windows Mobile OS is het uitbrengen van een Windows Mobile-smartphone dan ook helemaal niet gek. In Azië was al sinds de herfst van 2003 de Mio 8380 verkrijgbaar, draaiende op Windows Smartphone 2002 en voorzien van een CIF-camera (352 x 288 pixels). In verband met de komst van de Mio 8390 heeft Mio-Tech besloten om het oude model, de 8380, niet in Europa op de markt te brengen.

De nieuwe Mio 8390 is een tri-band toestel met MP3-ringtones, een VGA camera en is met een 200 Mhz Intel xScale PXA262 processor een behoorlijk krachtig. Met bepaalde software schijnen zelfs snelheden van 300 Mhz (!) gehaald te kunnen worden, iets wat nog niet te zeggen is van de huidige generatie Symbian-toestellen. Samen met Symbian is Windows Mobile het grootste en bekendste besturingssysteem. Dit geeft dus aan dat smartphones een echt OS (Operaring System) aan boord hebben in plaats van reguliere software van de fabrikant zelf.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaart slot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen.

Mio-tech heeft duidelijk niet bezuinigd op de accessoires: De Mio 8390 wordt geleverd met behoorlijk veel extra's zoals het behoort te zijn bij een smartphone. Het volgende wordt meegeleverd:

• Het toestel zelf
• Batterij High-capacity (860 mAh)
• Batterij Medium-capacity (750 mAh)
• Oplader met verwisselbare aansluiting (Amerikaanse of Europese stekker) voor in de wandcontactdoos
• USB synchronisatiekabel
• Stereo headset
• Cradle/houder waar de Mio 8390 in geplaatst kan worden voor PC-synchronisatie en oplaadmogelijkheid. Het tegelijkertijd opladen van de 2e batterij is ook mogelijk.
• Referentiehandleiding in Nederlandse, Engelse en Franse taal
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync 3.71 en Microsoft Outlook 2002
• Bonus CD-ROM met handleiding in Nederlandse, Engelse en Franse taal plus extra toestel- en PC-software

Wat zit er bij het toestel?

Bij het toestel wordt een overzichtelijke snelstarthandleiding meegeleverd. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst een heel boekwerk willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen, en dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dergelijk snelstarthandleiding is in dat geval handig.

De genoemde snelstarthandleiding bladert fijn door, heeft duidelijk te lezen tekst en erg veel illustraties die de helpende hand kunnen bieden wanneer dat nodig is. Ook wordt er een volledige handleiding meegeleverd op CD-ROM die wat dieper ingaat in plaats van alleen de basisbeginselen te behandelen. De volledige versie (in PDF-formaat) gaat onder andere wat dieper in om de instellingsmogelijkheden, programma's en Windows Mobile zelf. Net als de snelstarthandleiding zit het goed met de illustraties en de leesbaarheid van de tekst. Ook de onderwerpen zijn goed gerangschikt. Toch zijn beide handleidingen niet helemaal perfect te noemen. Zo hebben zowel de snelstarthandleiding als de volledige handleiding last van erg kromme spellings- en vertaalfouten, zoals “monteer de converter aan het voedingsapparaat”. Wanneer men er op gaat letten zijn deze foutjes behoorlijk hinderlijk en wordt er soms de indruk gewekt dat er niet altijd de juiste woorden gebruikt zijn.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel