Mio 8390 review
Ditmaal een review over de Mitac Mio 8390, een krachtige maar ook betaalbare clamshell-smartphone voorzien van Windows Mobile. Dit fraaie toestel is al sinds februari 2004 in Azië te krijgen maar doet sinds kort ook Europa aan.
Mitac, ofwel Mio Technology genoemd, is dan hier ook vooral bekend van de kwalitatief goede Pocket PC's, ook gelet op prijs/prestatieverhouding.
Gezien de ervaring die Mio heeft met Pocket PC's met het Windows Mobile OS is het uitbrengen van een Windows Mobile-smartphone dan ook helemaal niet gek. In Azië was al sinds de herfst van 2003 de Mio 8380 verkrijgbaar, draaiende op Windows Smartphone 2002 en voorzien van een CIF-camera (352 x 288 pixels). In verband met de komst van de Mio 8390 heeft Mio-Tech besloten om het oude model, de 8380, niet in Europa op de markt te brengen.
De nieuwe Mio 8390 is een tri-band toestel met MP3-ringtones, een VGA camera en is met een 200 Mhz Intel xScale PXA262 processor een behoorlijk krachtig. Met bepaalde software schijnen zelfs snelheden van 300 Mhz (!) gehaald te kunnen worden, iets wat nog niet te zeggen is van de huidige generatie Symbian-toestellen. Samen met Symbian is Windows Mobile het grootste en bekendste besturingssysteem. Dit geeft dus aan dat smartphones een echt OS (Operaring System) aan boord hebben in plaats van reguliere software van de fabrikant zelf.
Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaart slot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 1 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden. Windows Mobile toestellen hebben verder erg krachtige hardware, behoorlijk zware videobestanden en geavanceerde games zijn zonder problemen te spelen.
Mio-tech heeft duidelijk niet bezuinigd op de accessoires: De Mio 8390 wordt geleverd met behoorlijk veel extra's zoals het behoort te zijn bij een smartphone. Het volgende wordt meegeleverd:
• Het toestel zelf
• Batterij High-capacity (860 mAh)
• Batterij Medium-capacity (750 mAh)
• Oplader met verwisselbare aansluiting (Amerikaanse of Europese stekker) voor in de wandcontactdoos
• USB synchronisatiekabel
• Stereo headset
• Cradle/houder waar de Mio 8390 in geplaatst kan worden voor PC-synchronisatie en oplaadmogelijkheid. Het tegelijkertijd opladen van de 2e batterij is ook mogelijk.
• Referentiehandleiding in Nederlandse, Engelse en Franse taal
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync 3.71 en Microsoft Outlook 2002
• Bonus CD-ROM met handleiding in Nederlandse, Engelse en Franse taal plus extra toestel- en PC-software
Plus- en minpunten Mio 8390
- Afwerking en constructie
- Snelheid en performance
- Prijs/kwaliteitsverhouding
- Meegeleverde accessoires
- Kwaliteit scherm
- Kwaliteit beltonen
- Bediening
- Synchronisatiemogelijkheden
- Afmetingen toestel
- Externe antenne
- Bluetooth ontbreekt
- Ontwikkeling camera
- Gebruiksgemak specifieke programma's
- Woord- en taalfouten handleiding
- Geen ClearType
Wat zit er bij het toestel?
Bij het toestel wordt een overzichtelijke snelstarthandleiding meegeleverd. Deze is speciaal bedoeld voor degenen die niet eerst een heel boekwerk willen doorlezen alvorens met het toestel aan de slag te kunnen, en dit is bij de meeste mensen het geval. Wie kent het gevoel niet om de nieuwe telefoon zo snel mogelijk uit te proberen en de handleiding maar even links te laten liggen? Juist een dergelijk snelstarthandleiding is in dat geval handig.
De genoemde snelstarthandleiding bladert fijn door, heeft duidelijk te lezen tekst en erg veel illustraties die de helpende hand kunnen bieden wanneer dat nodig is. Ook wordt er een volledige handleiding meegeleverd op CD-ROM die wat dieper ingaat in plaats van alleen de basisbeginselen te behandelen. De volledige versie (in PDF-formaat) gaat onder andere wat dieper in om de instellingsmogelijkheden, programma's en Windows Mobile zelf. Net als de snelstarthandleiding zit het goed met de illustraties en de leesbaarheid van de tekst. Ook de onderwerpen zijn goed gerangschikt. Toch zijn beide handleidingen niet helemaal perfect te noemen. Zo hebben zowel de snelstarthandleiding als de volledige handleiding last van erg kromme spellings- en vertaalfouten, zoals “monteer de converter aan het voedingsapparaat”. Wanneer men er op gaat letten zijn deze foutjes behoorlijk hinderlijk en wordt er soms de indruk gewekt dat er niet altijd de juiste woorden gebruikt zijn.
Uiterlijk
Wat het uiterlijk betreft doet de Mio 8390 een beetje denken aan de NEC n400i, een iMode-toestel wat leverbaar is bij KPN. Veel mensen associëren de Mio 8390 dan ook hiermee omdat hij vrij groot is, vooral voor een clamshelltoestel: 99 x 51 x 24 mm. Met deze afmetingen is het toestel ook een stuk groter dan de Motorola MPx200 en MPx220. Ook de externe antenne wordt lang niet altijd door iedereen gewaardeerd. Ondanks dat voelt het toestel behoorlijk licht aan en is enorm goed afgewerkt. Geen kraakjes waren te horen en het is erg eenvoudig om de flip te openen met één hand, zonder dat de antenne dat belemmert. Bovendien ligt het toestel erg goed in de hand en het toetsenbord is goed te bedienen, ook voor mensen met grote vingers. De Mio 8390 is voorzien van een 5-richtings bedieningstoets die prima geschikt is voor het spelen van games.
Aan de zijkant van het toestel is het SD/MMC kaartslot te vinden. Deze is goed afgedekt door middel van een soepel rubberen afdekklepje, wat veel minder kwetsbaar en fragiel is als bij de Motorola MPx200/MPx220. Aan de bovenkant van het toestel is de infraroodpoort en een eveneens goed afgedekte headset-ingang te vinden.
In gesloten toestand oogt het toestel erg bijzonder, vooral de cameralens en spiegel zijn op een speelse wijze geïntegreerd in het toestel. Het gehele toestel heeft een zilveren kleur, maar er komen ook versies op de markt waarvan het middelste gedeelte van de flip lichtblauw is gekleurd. Ook komt er een speciale ‘female'-versie op de markt waarvan het buitenste gedeelte helemaal rood is.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van het toestel is niet erg indrukwekkend te noemen, maar ook niet bizar slecht, zoals bij de eerste generatie SPV-smartphones. Bij het toestel worden twee batterijen meegeleverd, één 860 Mah en een extra die goed is voor 750 Mah. Over het algemeen doet het toestel daar niet erg zuinig mee. Met de 860-mah batterij doet de Mio 8390 het bij normaal gebruik ongeveer 3 dagen, wat inhoudt dat er een aantal keer mee gebeld, ge'SMS't en kort spelletjes gespeeld mee kan worden. Toch is het mogelijk om ongeveer 5-6 dagen op pad te zijn met het toestel zonder lader, omdat er een tweede batterij mee wordt geleverd met een iets mindere capaciteit. Om de standbytijd een beetje te compenseren is dit een handige zet van Mio, want die tweede batterij kan in noodgevallen erg handig zijn. Bij zeer intensief gebruik kan de accu namelijk zo leeg zijn – het grote 2.2” kleurenscherm vraagt vrijwel het meeste stroom van de accu. Wil men van een langere batterijtijd genieten dan is het een feit dat er wel met een extra batterij gedragen moet worden, die toch al niet klein is. De accu is vrij dun maar beslaat direct de hele onderkant van het toestel.
Belkwaliteit
Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen verbindingsproblemen ondervonden. De Mio 8390 biedt een goede en betrouwbare signaalsterkte, ook in gebieden waar het bereik matig is. Over de kwaliteit hoeft er dus niet te geklaagd te worden, die is gewoon goed te noemen. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker harder worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie. Hiervoor is ook het bijgeleverde stereo-headset te gebruiken. Net als de luidspreker van het toestel zelf biedt deze een prima geluidskwaliteit en is ook fijn te gebruiken voor het beluisteren van muziek.
Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn, en bovendien aan te passen: Het volume voor de verschillende notificatietypen (telefoon, alarm, bericht, mededeling, systeem) kan worden ingesteld en of de telefoon trilt of niet, of juist weer helemaal stil moet zijn. Profielen kunnen ook ‘getimed' zijn op basis van de agenda. Heeft men een afspraak hierin staan dan schakelt het profiel automatisch over op ‘meeting'.
Om even terug te komen op de trilfunctie van de Mio 8390, deze is behoorlijk sterk en trilt net even iets harder dan de Motorola MPx200. Telt men de grootte van het toestel hierbij op dan is het toestel altijd te voelen, ook in een jaszak.
Tijdens het gesprek kan vrij weinig worden ingesteld, het gesprek kan niet worden opgenomen, wat misschien een klein nadeel is. Ook is het jammer dat de handsfree functie niet direct kan worden benaderd vanuit het menu, men moet hiervoor de groene 'accept' knop ingedrukt houden. Zonder dit te weten is dit een heel zoekwerk: men zal zich vergissen in een poging het toestel even 'snel' op de handsfreemodus te krijgen. Een ander groot nadeel wat nog niet is voorgekomen: een gesprek kan niet worden aangenomen door zomaar de flip te openen zoals bij bijna ieder clamshelltoestel het geval is – men moet eerst nog op ‘accept' drukken alvorens een gesprek aan te nemen. Dit leidt dan ook tot irritaties, het is immers veel makkelijker om de flip te openen in plaats van een dergelijk omslachtige handeling. De instelling was overigens ook nergens terug te vinden om de optie aan te zetten. Wel is het overigens erg handig dat de naam van de beller verschijnt op het externe display.
Standaard bij het Windows Mobile platform is er een heel uitgebreid gespreksoverzicht op te vragen van inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Per oproep kan er uiteraard de datum, tijd en duur worden weergegeven. Ook kan een samenvatting opgevraagd worden van alle gesprekken (inkomende, uitgaande, laatste, gesprekken op een ander netwerk) genaamd timers. Deze functie is uitstekend te gebruiken en verdient dan ook een pluim.
De beltonen van de Mio 8390 zijn een waar feest – het toestel kan tot 40-toons polyfone beltonen laten horen die erg vol en helder zijn maar vooral ook desgewenst hard kunnen klinken. Zelfs wanneer het volume niet op zijn hardst staat, zijn de beltonen ook in een rumoerige omgeving nog goed te horen. Hiermee bereikt het toestel het niveau van Samsung-toestellen die bekend staan op de prima kwaliteit beltonen, onder andere voorgebracht door het Yamaha-chipset. Behalve standaard MIDI kan de Mio 8390 echter ook MP3, WAV en WMA beltonen aan van onbeperkte lengte – simpelweg een bestaand nummer (á 3 minuten) als beltoon instellen behoort tot de mogelijkheden. Op dit gebied is het toestel dan ook een streepje voor ten opzichte van andere Windows Mobile-toestellen, die als gecomprimeerd audioformaat alleen WMA kunnen gebruiken. WMA is een formaat van Microsoft zelf, maar de bijkomende ondersteuning van MP3 geeft de gebruiker een grotere keuzevrijheid. Als extraatje levert Mio-Tech op het toestel meer dan 30 verschillende vrolijke beltonen mee, inclusief een MP3-beltoon.
Beeldscherm
Wanneer de Mio 8390 wordt opengeklapt valt het grote 2.2” scherm direct op. Dit TFT-transreflective scherm kan maarliefst 260.000 kleuren weergeven en maakt het toestel tot één van de eerste Microsoft Smartphones die een dergelijk scherm ingebouwd hebben. De schermresolutie bedraagt 176 x 220 pixels, wat toch een redelijk hoog genoemd kan worden, maar standaard is voor Microsoft-smartphones. Voorbeelden zijn de Motorola MPx200, Sierra Wireless VOQ en Orange SPV e200. Wat helderheid betreft zit de Mio 8390 ook een stuk boven de genoemde toestellen wat op de foto goed te zien is, in vergelijking met de MPx200. Op het allerhoogste niveau zit het scherm niet helemaal – de schermen van de Orange SPV C500 en Motorola MPx220 ogen net iets helderder, maar het is zeker te zeggen dat we met een goed tot zeer goed scherm te maken hebben. Bovendien is de schermhelderheid hier wél instelbaar wat direct invloed heeft op het batterijverbruik. Met de leesbaarheid van het scherm zit het in ieder geval ook goed. Het is af te lezen vanuit iedere hoek en weerspiegelt weinig. Ook in het directe zonlicht is het scherm zeer goed zichtbaar.
Het toestel is een clamshellmodel en heeft ook een extern scherm ingebouwd. Dit scherm is een monochroom scherm, met een pastelblauwe achtergrondverlichting en een resolutie van 48 x 64 pixels. Op dit scherm zijn diverse zaken zichtbaar zijn zoals de tijd, datum, batterij- en netwerkstatus. Ook wanneer men een SMS-bericht heeft ontvangen of een gesprek heeft gemist is dit zichtbaar op het display. De tijd wordt weergegeven in de vorm van een fraai analoog klokje, en naar wens een digitale tijdsweergave. Een nadeel is wel dat deze instelling niet in het menu is ondergebracht, maar er geswitcht moet worden door de volumetoets lang ingedrukt te houden. Na het opnieuw opstarten van het toestel staat de instelling weer op default (analoog klokje) maar aan dit probleem werkt Mio momenteel.
Menu
Hier is de menustructuur volkomen gerelateerd aan het gebruikte OS, oftewel Operating System. Bij de Mio 8390 gaat het hier om Windows Mobile 2003, op Second Edition na de recenste Windows Mobile versie voor Smartphones. WM2003 heeft als groot voordeel de ondersteuning van een boel nieuwe protocollen en standaarden. Een aantal kernpunten zijn de grotere stabiliteit en snelheid. Het Compact .NET framework ontbreekt ook niet die het werk van softwareprogrammeurs stukken eenvoudiger maakt en geavanceerde toepassingen toelaat.
Ook een groot voordeel van Windows Mobile 2003 is de snelheid, en in combinatie met de Mio 8390's processorkracht (Intel xScale 200 Mhz) is het erg soepel navigeren door de menu`s heen. En hiermee lijken al de vooroordelen van mensen die Windows-toestellen traag vinden over. Wanneer het toestel aangezet wordt merkt men dat deze eventjes moet opstarten, al gaat dit erg snel.
Wat als eerst opvalt, is het rijtje iconen bovenaan. Dit zijn normaliter de programma`s die het meest gebruikt worden, wanneer met even met het toestel werkt en een aantal programma`s gebruikt, is te merken dat deze 'quicklaunch' iconen veranderen naar een soort snelkoppelingen van de programma`s die net gebruikt zijn. Dit is gewoon erg handig, zeker als men een bepaald programma vaak nodig heeft. Ook is er in het scherm te zien welke afspraken op dit moment zijn gepland, of opkomende afspraken of 'tasks' (taken). Ook is hier erg snel het profiel van het toestel aan te passen.
Het programmamenu wordt geopend door voor 'Start' te kiezen met de linkerfunctietoets. Dit doet al meteen vertrouwd aan voor de Windows-PC gebruiker. Er is vervolgens een lijst te zien met alle programma`s die op het toestel staan, bovenaan staan gewoonlijk 'Inbox', 'Contacts' , 'Calendar' en 'Internet Explorer'. Deze programma`s zijn standaard ook als quicklaunch iconen te vinden in het homescreen. De rest van de programma`s staan ongesorteerd in de lijst, en deze volgorde kan ook niet aangepast worden. Vervelend is als men een programma installeert, de nummervolgorde van de lijst verandert. Een item wat eerst op positie 3 stond kan nu ineens op 5 staan. Lastig wanneer er waarde wordt gehecht aan de volgorde van programma`s. Er zijn hier overigens wel softwarematige oplossingen voor, maar deze zijn niet meegenomen in de review. Vanuit het menu is het overigens ook mogelijk om een programma een spraakcommando toe te wijzen, of de zogenaamde ‘speed dial' functie in te schakelen. Dit houdt kortweg in dat als een programma gestart moet worden men daarbij alleen maar de toegewezen toets hoeft in te drukken, om zo ogenblikkelijk het programma te starten.
Alle menu`s, wallpapers, iconen en dergelijke zijn helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan de Mio 8390. Zoals op de afbeeldingen te zien is kunnen er prachtige thema`s worden ingesteld, Mio levert zeven bijzondere thema's mee. Bovendien kunnen er aparte thema's gedownload worden die in een handomdraai te installeren zijn. Een nadeel is dat in alle gevallen er geen ClearType aanwezig is in het toestel, dit is een techniek van Microsoft om letters erg scherp op een LCD-scherm weer te geven. Ondanks dat dit een standaardfeature is ontbreekt deze op het toestel, wellicht in nieuwere softwareversies. Tot nu toe is het ontbreken van ClearType te zien aan het nogal pixelige schermlettertype.
Telefoonboek
Het toestel heeft een erg uitgebreid en krachtig telefoonboek, direct benaderbaar vanuit het homescreen (contacts), wat handig te gebruiken is. Per contact kan enorm veel extra informatie worden ingevoerd: Voornaam, Achternaam, Telefoon werk, Mobiele telefoon, Telefoon thuis, Email, Telefoon werk 2, Telefoon thuis 2, Categorieën (zakelijk, persoonlijk of overig), Pager nummer, Autotelefoon, Fax werk, Fax thuis, Telefoon assistent, Radiotelefoon, Email 2, Email 3, Webpagina, Aangepaste beltoon, Opslaan als (volgorde naam achternaam => voornaam of andersom), Functie, Afdeling, Bedrijf, Werkadres, Priveadres, Ander adres, Notities, Verjaardag, Jubileum, Naam partner, Naam kinderen en de Naam van zijn of haar assistent.
De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op 'personal' en 'business' voor degenen die de contactpersonen van werk- en thuis uit elkaar willen houden. Het filter is echter alleen praktisch als de contacten als 'personal' (persoonlijk) of 'business' (zakelijk) zijn ingesteld.
De Mio 8390 beschikt over CallerID: een techniek die een vooraf ingestelde foto van de beller laat zien op het binnenste display. De software waarmee een foto kan worden gekoppeld aan een contactpersoon is een apart programma en staat los van het telefoonboek. Behoorlijk omslachtig dat men niet direct vanuit de contactpersonenlijst een foto kan toevoegen, tenzij men de genoemde speciale software, genaamd PhotoID, daarvoor opstart. Een foto toevoegen aan een contact gaat redelijk, al is PhotoID erg traag. De oorzaak hiervan is voornamelijk dat het hele toestel onnodig wordt doorzocht op afbeeldingen, terwijl men dat niet heeft aangegeven in het menu. In het menu kan alleen worden gekozen uit ‘SD/MMC' of ‘Phone', maar het programma kan enkel afbeeldingen openen uit ‘My Documents'. Dit is een vrij grote bug en Mio erkent deze fout ook. Nu is dat niet zo danig groot probleem als de afbeeldingen in de genoemde map staan. Voor de rest werkt PhotoID dan ook erg goed, het is zelfs mogelijk een foto op te leuken door middel van een bij te voegen (GIF) animatie. De foto wordt in tegenoverstelling tot de software die op de Motorola MPx220 wordt gebruikt wél goed toegewezen.
Messaging
Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen heeft ook de Mio 8390 alle mogelijkheden aan boord op het gebied van messaging: SMS, MMS, en IMAP/POP3 e-mail, een erg fijne T9 (Nederlandse) functie en zelfs het bekende instant-messagingprogramma MSN Messenger is standaard aanwezig. Behalve de nieuwste versie, Second Edition, heeft Windows Mobile zelf heeft standaard geen MMS-editor aan boord, daarom gebruikt Mio hier een aparte MMS-editor: Anny Way MMS. Net als de overige messagingfuncties leverde het gebruik van dit programma geen problemen op. Feit is dat het altijd een losstaand programma zal blijven en de MMS-functie nooit zo goed ingebouwd zijn als bij Windows Mobile 2003 SE-toestellen. Of Mio Technology de upgrade overweegt naar de nieuwste Windows Mobile-versie is dan ook de vraag.
Niet direct een nadeel voor iedereen maar toch een opmerking die genoemd moet worden over het messaginggedeelte. De opzet is niet altijd even fijn te gebruiken omdat bepaalde mappen zoals ‘Inbox' en ‘Outbox' alleen benaderbaar zijn met de menukeus ‘Show Folders'. Als er SMS-berichten bekeken of verstuurd willen worden, in welke map dan ook, komt men in ieder geval terecht in de laatst gebruikte map. Dit is standaard ‘Inbox', maar het was veel fijner als hier nog de mappenweergave met alle mappen tussen zat, zonder dat deze apart benaderd moet worden.
Connectivity
Een essentieel onderdeel voor een smartphone. De synchronisatiemogelijkheden zijn dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. Zoals eerder op NieuweMobiel te lezen was is dit een erg sterk punt van Windows Mobile toestellen, en daarmee dus ook de Mio 8390. De eerder genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al (bijna) automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. Natuurlijk kan het toestel ook in de bijgeleverde cradle worden geplaatst. Op deze cradle wordt vervolgens de USB kabel en de AC-connector aangesloten zodat het toestel gelijktijdig kan worden opgeladen terwijl verbonden aan de PC. In de cradle is een uitsparing aanwezig waar de tweede batterij in geplaatst kan worden om op te laden.
Voordat men automatisch kan synchroniseren moeten Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook geïnstalleerd zijn. Deze programma's, waarvan de laatste tevens een prima e-mail programma is worden bij meegeleverd op CD. Zijn beide programma's eenmaal geïnstalleerd dan gaat de rest bijna vanzelf. Synchroniseren met de PC gaat in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile devices aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd maar er wel data kan worden bekeken en over worden gezet op het toestel. De installatie van Microsoft Outlook is hier dus niet nodig – er wordt immers niets gesynchroniseerd. In beide gevallen, zowel met een permanente- als gastverbinding kan men de bestanden op het toestel bekijken via het ‘Mobiel Apparaat' icoon. Via deze verbinding is het ook mogelijk om bestanden te kopiëren wat enorm snel gaat.
Bij de Mio 8390 is men overigens niet helemaal afhankelijk van Micrsoft Outlook en ActiveSync. Op de bonus-CD die bij het toestel geleverd wordt, is een programma aanwezig genaamd Mio Mobile Assistant. Met dit handige programma kan men contacten, beltonen, foto's, video's en zelfs SMS-berichten eenvoudig beheren en desnoods back-uppen. Mobile Assistant is een erg goede totaaloplossing, zelfs vanaf de PC is het zelfs mogelijk om contacten te wijzigen, CallerID-foto's toe te voegen en beltonen te wijzigen. Al met al is Mio Mobile Assistant een mooie aanwinst die eigenlijk standaard aanwezig zou moeten zijn bij alle smartphones.
Voor het uitwisselen van bestanden is een infraroodpoort aanwezig, maar ondanks de ondersteuning die Windows Mobile 2003 biedt, is er geen Bluetooth hardware aanwezig in het toestel, al staat deze optie wel (nutteloos) in het instellingenmenu. Er kan geen SD/IO Bluetoothkaart gebruikt worden in het toestel omdat SD/IO niet wordt ondersteund, en daarmee ook geen enkele bluetoothuitbreiding. Zeker voor een smartphone is de afwezigheid van Bluetooth echt niet meer van deze tijd. Voor de zakelijke gebruiker ook een flink nadeel want zo kan er geen gebruik gemaakt worden van draadloze carkits, en uiteraard geen draadloze synchronisatie en bestandsoverdracht plaatsvinden. Bluetooth is vooral voor zakelijk gebruik een erg veelzijdig systeem. Nu is de gebruiker van de Mio 8390 alleen aangewezen op infrarood, wat dat betreft is Mio Technology hiermee wel de fout mee ingegaan.
Een veel duurder alternatief om bestanden te versturen is natuurlijk GPRS en hiermee de Internet Explorer browser, die op zich prima werkt maar veel minder te bieden heeft dan de Opera browser. Deze is onder andere al een langere tijd te krijgen voor Symbian-based toestellen en kan bijvoorbeeld ook pagina's met frames weergeven, wat met Internet Explorer niet lukt. De snelle Opera browser is sinds kort verkrijgbaar voor Windows Mobile en is geheel gratis te downloaden van opera.com.
Geheugen
Net als bij de andere Windows Mobile toestellen is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een computer. Er is standaard 32 MB opslaggeheugen in het toestel wat voor de gebruiker beschikbaar is. Dit geheugen is uit te breiden door middel van een SD geheugenkaart. Er is geen losse geheugenkaart bijgeleverd maar die zijn vrijwel overal voor een erg goede prijs te krijgen. Dankzij de komst van miniSD, de sterk verkleinde en nieuwe variant van SD zijn de prijzen van SD-geheugenkaarten enorm gedaald. Er zijn veel soorten geheugenkaarten op de markt in verschillende groottes, variërend van 8 tot 1024 MB, waarvan de laatstgenoemde al verkrijgbaar is vanaf 90 euro.
Verder bevat het toestel 64 MB ROM, hierop staat het besturingssysteem en diverse voorgeïnstalleerde programma`s. Bij een harde reset worden de originele instellingen uit die ROM weer teruggezet. Natuurlijk is er ook werkgeheugen (RAM), dit is 32 MB waarvan ongeveer de helft voor de gebruiker beschikbaar is.
Camera
De ingebouwde camera van de Mio 8390 werkt net als de rest van het toestel erg snel, met name ook de viewfinder. De fotokwaliteit is zeker niet slecht te noemen, maar is iets minder in vergelijking met de erg populaire Orange SPV C500 en Symbian Series 60-toestel Nokia 6600. Beide genoemde toestellen bezitten net als de Mio 8390 een VGA camera die foto's maakt op een maximumresolutie van 640 x 480 pixels. In tegenoverstelling tot de erg goede fotokwaliteit van de Nokia 6600 en SPV C500 hebben de foto's van de Mio 8390 soms last van een lichte geel/groenige waas en zijn soms streperig, vooral in slecht verlichte omgevingen. De foto's zijn over het algemeen gelijkwaardig aan de voorganger aan die van de SPV e200. We hebben dan hier ook te maken met een medium-end camera in het VGA segment, zeker geen topper. Dit kan echter drastisch veranderen als er meer aandacht aan de software wordt besteedt. Wellicht verandert de camerakwaliteit ook in toekomstige ROM-versies.
De helderheid van de foto kan eventueel handmatig in 10 verschillende niveaus bijgesteld worden. Deze optie is dan vooral handig wanneer men in een donkere omgeving foto`s maakt en de automatische regeling niet voldoet. Verder is het instellingenmenu is dik in orde met timerinstellingen van 0 tot 10 seconden, interval, plaats waar de foto's worden opgeslagen en video- en camerakwaliteit. Overigens er kunnen geen speciale effecten voor de foto worden ingesteld zoals lichteffecten (sepia, grijstint)
De Mio 8390 kan foto's maken in de resoluties 640 x 480, 320 x 240 en 176 x 144. Inzoomen kan echter alleen maar op 176 x 144. Er kan in deze modus tot 5x worden ingezoomd, terwijl er vrijwel geen kwaliteit verloren gaat. Zou men inzoomen op een fotoresolutie bij een resolutie van 640 x 480 dan gaat er altijd kwaliteit verloren omdat men de foto immers uitrekt (interpoleren). Even snel inzoomen zit er overigens niet bij omdat er dan van resolutie veranderd moet worden. Overigens vraagt deze methode wel gewenning, want men wilt immers graag inzoomen.
Het toestel neemt ook videofilmpjes op in een resolutie van 176 x 144 pixels. Dit is tevens de enige videoresolutie, en net als bij de laagste fotoresolutie kan er hier 5x worden ingezoomd zonder al teveel kwaliteitsverlies. (niet tijdens het filmen) De kwaliteit is goed te noemen, zelfs op de PC ogen de filmpjes helder en scherp, vergelijkbaar met de videokwaliteit van de Orange SPV C500, die overigens net als de Mio 8390 videofilmpjes kan opnemen van onbeperkte lengte. Mede dankzij de MPEG-4 codering wordt een dergelijke kwaliteit behaald, al kunnen de filmpjes niet zomaar worden afgespeeld op de PC. Er wordt namelijk een aparte codec gebruikt waarvoor eerst software voor de PC geïnstalleerd moet worden. Eenmaal geïnstalleerd is het mogelijk om de filmpjes met Windows Media Player te bekijken.
Aanwezige programma's
Omdat de Mio 8390 een Windows OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide kalender/agenda, Windows Media Player 9, voicememo, takenlijst en calculator. Behalve deze standaardprogramma`s heeft Mio gezorgd voor een wereldklok en een eBook-reader waar alleen tekstbestanden mee geopend kunnen worden, ondersteuning voor PDF en Office-documenten ontbreekt vreemd genoeg. Op cd-rom worden ook nog een file-explorer en taskmanager meegeleverd. Verder is een image-viewer aanwezig.
Mio heeft wel ingezien dat de meegeleverde programma's een absoluut vereiste zijn voor de smartphonegebruiker, maar verder dan dit gaat het niet. Zowel de file-explorer als de taskmanager zijn veels te simpel van opzet en missen de nodige nuttige dingen. Zo kan men met geen mogelijkheid bestanden verzenden met de file explorer, en is er iedere keer een ‘klik' te horen bij het openen van een map of bestand, dit leidt tot irritaties. Bij de taskmanager kunnen niet alle draaiende programma's in een keer gestopt worden en ontbreekt een goede batterijweergave. Een groot nadeel van de genoemde image-viewer is dat deze met dezelfde kwesties kampt als het Photo Caller ID programma. Deze blinkt niet bepaald uit in snelheid omdat het alle beschikbare folders scant, en er vervolgens maar twee opent. Bovendien staan alle foto's nu onder elkaar, in plaats van gerangschikt per map, wat heel wat scrollen zou besparen. Het is in ieder geval te zeggen dat Mio met haar extra programma's veel beter moet kijken naar functionaliteit, zoals Motorola en HTC dat met hun extra smartphone-software doen.
Games
Standaard staan er drie games op het toestel, het bekende kaartspelletje Patience en het behendigheidsspel Jawbreaker. Verder men de beschikking over het door Mio geleverde spel Burning Rush. In deze platformgame is het de bedoeling om de vlammetjes te ontwijken en blussen, wat makkelijker lijkt dan het is. Burning Rush is uitgevoerd in JAVA. Natuurlijk is het mogelijk om zelf games te downloaden, zowel echte executables geschikt voor Windows Mobile en JAVA-spellen. Een groot voordeel is dat Windows Mobile 2003 beschikt over het .NET framework, en met wat programmeervaardigheden kan hier goed gebruik van gemaakt worden. Behalve in .NET zet het toestel ook goede prestaties neer in JAVA, maar uit de review was al gebleken dat de prestaties van het toestel over het algemeen al goed waren.
Conclusie
Aan het einde van deze review kan geconcludeerd dat de Mio 8390 een goede en complete Windows Mobile Smartphone is die uitstekende prestaties neerzet, in zowel de snelheid van het besturingssysteem als multimediamogelijkheden. Multimediaal komt de Mio 8390 met zijn goede scherm en mooie (MP3)-beltonen ook niets tekort. Zwaardere applicaties en games zijn geen probleem met de Intel xScale 200Mhz processor en ook het geheugen is toereikend genoeg. Mocht de gebruiker willen uitbreiden dan is dat geen probleem door een grotere geheugenkaart te kopen van het goedkope SD-formaat. Mio heeft bovendien ruim voldoende accessoires bij het toestel geleverd.
Helaas is de connectivity echt achtergebleven door het ontbreken van Bluetooth wat voor veel mensen een reden is om het toestel niet te kopen. Vooral smartphone-kopers zijn meestal wat meer veeleisend en dit is ook voor hun een afgang. Van een smartphone verwacht men meer mogelijkheden dan een gewoon toestel, dus ook een Bluetoothmogelijkheid. Hetzelfde geldt voor het formaat. Voor een clamshell-toestel is de Mio 8390 te groot en volgt hiermee waarschijnlijk Koreaanse maatstaven, en zal snel met een ‘lomp' iMode-toestel worden geassocieerd. In Korea misschien wel, maar het is de vraag of de Mio 8390 het met zijn formaat het hier ook goed zal doen.
Degelijk is het toestel wel. Het toestel weegt niet erg zwaar maar voelt toch goed aan en is zeer eenvoudig te bedienen. Het is dan ook fijn dat Mio hier zoveel aandacht aan besteed heeft. De 8390 is lang niet slecht, maar een beter toestel verkrijgt men pas als Mio ook aandacht besteed aan de genoemde minpunten. De prijs is in ieder geval een goed begin, op Expansys is het toestel los voor iets meer dan 300 euro verkrijgbaar wat absoluut goed geprijsd voor een toestel als dit. Voor mensen die Bluetooth kunnen missen en een degelijk toestel in handen willen is de Mio 8390 dan ook een goede keus.