LG P7200 review

LG is wellicht niet het eerste merk waar iedereen aan denkt wanneer een nieuw mobiel toestel wordt aangeschaft, maar dat gaat volgens LG zelf veranderen in de komende maanden. De nieuwe LG P7200 is daar het begin van en toont wat LG in zijn mars heeft.

NieuweMobiel.NL kreeg de kans voor het eerst een LG toestel aan de tand te voelen.

Binnen de komende review zal de P7200 naast een aantal modellen gelegd worden. Het is namelijk zo dat het grote overeenkomsten heeft met de V3 serie van Motorola, de Sony Ericsson W-series en dat het toestel als stijl iets wil uitstralen wat Samsung biedt. Diverse modellen zullen aanbod komen en zullen het beeld van de P7200 beter verduidelijken.

De achtergrondinformatie aangaande de nieuwe ultraplatte LG telg is nogal summier. Het toestel is halverwege 2005 aangekondigd en heeft eind 2006 de Nederlandse markt bereikt samen met de slider S5200 en clamshell S5100, die beide identiek aan elkaar zijn maar in een ander marktsegment opereren. De P7200 zit in een hoger en duurder segment gelijk met de V3x van Motorola en de W800i van Sony Ericsson.

· Het toestel zelf
· Oplader
· Batterij (800 MAh)
· Koord
· Datakabel
· Stereo headset met afstandbediening
· Nederlandse handleiding
· CD ROM met Engels PC Suite
· Overige documenten

Het pakket van de P7200 is best netjes voor de kleine doos waar het in zit. Naarmate het uitgepakt wordt, verbaasd men zich over de inhoud. Een groot aantal dingen zijn vrij standaard, zoals de datakabel met USB aansluiting en koord voor om de pols. Andere onderdelen zoals de headset zijn meer de moeite waard om door te nemen. Deze bestaat namelijk uit twee delen, waardoor een eigen headset ook gebruikt kan worden. De headset werkt op dezelfde manier als die van de W800i, maar is rijker uitgerust. In totaal zijn er vier toetsen aanwezig voor het bedienen van de MP3 speler/toestel, een hold toets om de afstandsbediening te blokkeren, volume toets en een klip om het geheel aan de kleding te bevestigen. De kwaliteit van de headset is redelijk tot goed. De headset van Sony Ericsson klinkt beter en die van Nokia is gelijkwaardig aan die van LG.

Plus- en minpunten LG P7200

  • Compact
  • Plat
  • Licht
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • MP3 bediening extern
  • Accessoirepakket
  • Matige camera
  • Redelijk scherm
  • Opmaak en fouten menu
  • Plaatsing geheugenkaart
  • Directe RAZR kopie

Wat zit er bij het toestel?

Qua pakket was er nog geen ervaring met LG, maar met de P7200 komt daar nu verandering in. De kleine doos bevat een redelijk aantal accessoires, die hieronder opgenoemd worden:

Een ander onderdeel van het accessoires pakket is de handleiding die zeer duidelijk is met gebruik van verschillende kleuren. Het boekje is vele malen beter dan een handleiding van Motorola of Samsung en vertelt ook echt welke functies in het toestel aanwezig zijn.

Het pakket zit verder netjes in elkaar. Een geheugenkaart wordt wel gemist. In andere landen wordt deze meegeleverd, maar in Nederland moet men het helaas zonder deze waardevolle uitbreiding doen.

Uiterlijk

"Het is een directe RAZR-kopie" was de opmerking die werkelijk elke gebruiker als eerste riep toen het toestel door de handen ging. Op het eerste gezicht lijkt het ook niet anders dan een toestel dat bedoeld is dezelfde markt te betreden waar de RAZR van Motorola meer dan een jaar de dienst uitmaakt. Samen met NEC (N412i) en Samsung (D800, D810, D820, Z510 en Z540) heeft LG getracht nu een aanval in te zetten hierop. De vraag is of dit een succes zal zijn. De toekomst zal het moeten uitwijzigen.

Het toestel is met zijn afmeting van 98 x 50 x 17 mm minder breed dan de originele RAZR, maar wel 3 mm dieper/dikker. Het gewicht is daarnaast 105 gram dat 10 gram meer is dan de RAZR. Een echte vergelijking met de standaard RAZR is dan ook vrij lastig. Daarom kan dan ook beter de nieuwe V3x als referentie gebruikt worden. Deze is met 118 gram een flink stuk zwaarder, maar niet veel groter dan de LG. De LG hangt er alsware tussen in.

Wat verder opvalt aan de nieuwe P7200 is het draaibare scherm. Geen enkele RAZR heeft dit en het is vooral bedoeld voor de camera die op de achterkant geplaatst is. De camera gebruiken met het standaard scherm is niet enorm handig en daarbij helpt het draaibare scherm.

Loopt men verder over het toestel dan valt gelijk op dat er hier en daar toetsen en slots geplaatst zijn. Op de rechterkant van het toestel bevinden zich een camera toets (die totaal niet voldoet, scherp aanvoelt en in dit geval niet goed werkte) en de aansluiting voor de headset die netjes afgedekt is. Op de linkerkant zijn de volume toetsen geplaatst die gelijkwaardig zijn aan de cameratoets en dus niet lekker aanvoelen. Ook de aansluiting voor de lader en het geheugenkaartslot zijn op de rechterkant geplaatst. Het plaatsen van de geheugenkaart vraagt aardig wat moeite. Lange nagels zijn gewenst, want het verwijderen van de minuscule TransFlash (ook wel MicroSD) geheugenkaart is een uitdaging. Het slot zit namelijk simpelweg te diep wat het plaatsen en verwijderen van de kaart enorm bemoeilijkt.

Op de achterkant van het toestel bevindt zich naast een gat voor het koord, de camera met flitser en spiegel, waarover later meer. De accu, die niet achter de klep zit maar er deel vanuit maakt, is onderdeel van de afwerking van de camera bescherming en kan eenvoudig worden verwijderd. Op de voorkant vindt men verder het toetsenbord, de matige stereo speakers en de draaibare flip die aan de buitenkant voorzien is van een extern scherm en drie toetsen voor het bedienen van de MP3 speler. Op het externe scherm kunnen tevens functies worden opgeroepen door middel van de toetsen op de zijkant van het toestel.

Opent men het toestel dan wordt het toetsenbord zichtbaar dat opnieuw de reactie oproept "Het is een directe RAZR-kopie". En opnieuw heeft men gelijk. Het toetsenbord dat in deze review naast de versie van de V3x is gelegd lijkt er verdacht veel op. De kleuren, de gebruikte materialen en het totale uiterlijk laten dat naar voren komen. Op het toetsenbord vindt men alleen wel andere functies dan bij Motorola. Snelkoppelingen naar de agenda en het camera menuonderdeel zijn hier prominent aanwezig.

Zoals wellicht al blijkt uit het gehele verhaal zal de LG P7200 tijdens zijn bestaan zich moeten meten met de RAZR familie van Motorola. De mate waarin het toestel hierop lijkt en het feit dat het dezelfde uitstraling geeft zegt eigenlijk al genoeg. Helaas moet er wel worden opgemerkt dat het toestel niet hetgeen biedt dat verwacht mag worden. De kwaliteit blijft ten opzichte van Motorola wat achter. De gebruikte zijtoetsen, het enorm onhandige geheugenkaartslot en het gebruikte toetsenbord tonen aan dat LG niet de kwaliteit en ergonomie kan bieden die Motorola bijvoorbeeld wel levert.

Uithoudingsvermogen

De batterij in de P7200 is zeker niet slecht. Een dag of vier is zeker haalbaar zonder enig probleem. Voordelen hiervan zijn het feit dat het toestel qua scherm weinig vraagt en dat er geen functies als UMTS aanboord zijn. Het uithoudingsvermogen is één van de punten die zeker niet tegen valt, maar daarbij moet worden aangetekend dat als men echt functies als Bluetooth en camera veel gebruikt het ineens erg hard kan gaan.

Het opladen van de P7200 duurt wel wat lang. Er werd een tijd van zo rond de twee uur gemeten en dat had wat minder gemogen.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn geen grote problemen ondervonden. Gesprekken komen redelijk door en ook inkomende gesprekken klinken goed. De kwaliteit is best redelijk, maar niet wat menig gebruiker gewend is van Nokia of Sony Ericsson. Zelfs Motorola scoort met de V3x vele malen beter. De gesprekken klinken wat dof en ver weg en wanneer de gebruiker al eerder gewerkt heeft met de genoemde merken dan zal dit gelijk opvallen.

In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat de gebruiker toch verstaanbaar is, want in sommige gevallen was er weinig tot niks op te maken van een gesprek wanneer de andere lijn in een wat rumoerige omgeving aanwezig was. Er kan eenvoudig worden overgeschakeld op de handsfree functie, die totaal niet uitblinkt, zelfs niet door de stereo speakers. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.

Gespreksoverzichten zijn direct op te vragen in het hoofdmenu, idem aan de profielen. De gehele lijst voldoet en toont alle informatie die nodig is. Geen extra aanmerkingen kunnen hierop worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de profielen die opgeroepen kunnen worden via de sneltoetsen op het toetsenbord.

Het toestel ondersteunt tot 64-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer de meegeleverde de beltonen afgespeeld worden. Onder de ongeveer 20 meegeleverde beltonen bevinden zich aardige beltonen en kunnen er MP3 beltonen worden ingesteld op het toestel. Deze kan men oversturen via een Bluetooth verbinding of opvragen vanaf de geheugenkaart.

Over de overige functies zijn er geen aanmerkingen. De trilfunctie doet zijn werk naar behoren en de voice dailing is eenvoudig in te stellen.

Beeldscherm

Het gebruikte interne scherm in de P7200 is een 260.000 kleuren TFD scherm dat vooral uitblinkt in de mate waarin het omgaat met het verbruiken van batterijcapaciteit. Het scherm is namelijk zuiniger dan een TFT scherm, maar dit gaat wel ten kosten van de kwaliteit en vooral helderheid van het TFD scherm. Dit is namelijk minder dan menig ander scherm in een toestel van een andere fabrikant. Het scherm in de V3x is namelijk vele malen helderder om nog maar niet te spreken over die in de Samsung D600 en de nieuwe serie Samsung modellen.

Het externe scherm is wel een TFT scherm en het is direct duidelijk dat deze wat helderder is. De gebruikte resolutie op het scherm is 96 x 96 pixels en 176 x 220 pixels op het interne scherm. Aanpassingen aan de instellingen van het scherm zijn er amper. Geen mogelijkheid tot het instellen van helderheid of het gebruikte contrast. Alleen de achtergrond voor beide schermen en de tijd dat het scherm moet uitschakelen is instelbaar.

Menu

Het menu en het uiterlijk daarvan zijn niet de meest sterke punten van het toestel. De diverse onderdelen vindt men snel, maar het ziet er niet uit. De pixelige en vage iconen stralen totaal geen duidelijkheid uit. Panasonic laat bijvoorbeeld zien dat dit vele malen beter kan.

Wanneer de flip geopend wordt ziet men als eerste de tijdsindicatie, ontvangststerkte, batterijstatus, al dan niet ingeschakelde Bluetooth, de datumindicatie en de providernaam. Verder zijn de achtergrond zichtbaar en de functies achter de soft keys. Door op één van de speciale toetsen op het toetsenbord te klikken wordt een snelmenu geopend waarin bepaalde functies gestart kunnen worden of voor een profiel gekozen kan worden. Opent de gebruiker het menu dan worden twaalf iconen zichtbaar in een 3x4 raster. De diverse functies kunnen worden geselecteerd met het de numerieke toetsen op het toetsenbord.

In het toestel zijn niet echt thema's aanwezig. Het zijn meer kleurstijlen, die de kleur van de interface alleen maar veranderen. Dit en de hele opbouw met alle functionaliteiten heeft wat weg van wat Samsung doet met zijn menu al zijn daarbij de iconen en opmaak vele malen beter.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de P7200 bestaat uit de standaard functionaliteit die men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Alle opties zijn aanwezig, zoals het verdelen van contacten onder groepen, het kopiëren van nummers tussen de SIM en het toestel, verzenden van contacten en ook het wijzigen van de weergave.

Per contactpersoon kan aardig wat informatie worden opgeslagen, namelijk: Voornaam, Achternaam, Mobiel nummer, Nummer thuis, Nummer werk, E-mail adres en de beltoon voor het inkomende gesprek of het inkomende bericht. Het is jammer dat het niet mogelijk is een adres op te slaan op de LG. Samsung heeft hier ook last van en het is gewoon een enorm gemis.

In totaal kan een gebruiker 1000 nummers opslaan op het toestel, kunnen service nummers worden bekeken onder contacten en is het mogelijk speciale afbeeldingen toe te voegen aan een contactpersoon. Op de screenshots is goed te zien dat er een aantal standaard afbeeldingen worden meegeleverd die er een beetje kinderachtig uitzien, dat had wat mooier gemogen. Het geeft aan hoe het menu qua iconen is opgebouwd, niet echt aansprekend.

Messaging

Messaging is bij de nieuwe LG modellen wellicht niet één van de hoogste prioriteiten. De gewenste functies zijn wel aanwezig, zoals EMS, SMS en MMS, maar ook de ondersteuning voor E-mail ontbreekt niet. Een instant messaging client vindt men als gebruiker niet terug in het toestel.

SMS berichten kunnen verzonden worden aan meerdere personen tegelijk en men kan een aaneengeschakeld bericht versturen tot 1600 tekens. Er worden sjablonen meegeleverd in het toestel en kunnen tijdens het opmaken van een bericht nog worden toegevoegd. Het invoegen van tekst gaat goed met T9 en ook met de standaard invoermethode. Een nadeel is dat men met de standaard invoermethode regelmatig moeite heeft als het gaat om het invoeren van hoofdletters. Het kiezen tussen wel of geen hoofdletters heeft tot gevolg dat de gebruiker meestal in de T9 functie beland. Niet echt handig die manier waarop de #-toets dient als selectie voor de invoermethode.

Over MMS berichten kan niet anders dan gelijkwaardig worden gesproken. Het toestel verstuurd doodeenvoudig MMS berichten met afbeeldingen, geluiden en andere data erin. Het toepassen van meerdere slides en andere opties is eenvoudig door te voeren.

In de instellingen kan men verder het afleverrapport ingesteld worden naast een groot aantal andere opties. Tevens kunnen in totaal 150 SMS berichten (wat aan de lage kant) en 100 MMS berichten opgeslagen worden op het toestel.

Connectivity

Qua connectiviteit geen slecht woord over de LG P7200, op één ding na. Alle mogelijke opties zijn aan boord op UMTS en infrarood na, maar vooral voor het eerste moet naar volgend jaar worden gekeken. LG zal namelijk met een logisch vervolg komen op dit model en dan met ingebouwde UMTS mogelijkheid. Dat is niet meer dan logisch.

De aanwezige Bluetooth werkt en verzend data op een juiste manier. Het is helaas niet mogelijk gebleken JAVA installatie bestanden (JAR of JAD) te versturen via Bluetooth. Deze moesten worden gedownload via de browser, maar het daarna uploaden van de scores was opnieuw niet mogelijk. Vreemde zaak!

Net zo vreemd als het feit dat de complete interface van het Bluetooth onderdeel een exacte kopie is van die van Samsung. Alles ziet er exact hetzelfde uit en de manier waarop de opties getoond worden evenzeer.

LG levert een datakabel en PC Suite mee dat zeer netjes is. Alle mogelijkheden van de PC Suite zijn voldoende en wat men mag verwachten. Dit geldt ook voor de modem optie die in het menu geactiveerd kan worden.

Geheugen

Standaard is in het toestel een geheugen aanwezig van 68 MB dat dynamisch is verdeeld over diverse applicaties en onderdelen in het toestel. 64 MB is bedoeld voor het multimedia gedeelte in het toestel en 4 MB voor de overige applicaties in het toestel. Men kan de geheugenstatus van een groot aantal onderdelen overal opvragen in de betreffende programma's.

Het geheugenkaartslot aan de zijkant van het toestel is een TransFlash of ook wel MicroSD geheugenkaartslot. Beide kaarten zijn gelijk aan elkaar en werken in de P7200. Het plaatsen en verwijderen van de kaart is al besproken en daarop zal verder niet worden ingegaan.

Camera

De eerste 2.0 megapixel camera in een LG toestel, dan is natuurlijk de verwachting hoog, maar helaas wordt die niet ingelost. De camera doet het niet bepaald goed. De topkwaliteit van een K750i of Nokia N90 wordt bij lange na niet behaald. Zelfs de V3x van Motorola, Nokia N70 en Samsung D600 scoren hoger dan de P7200, die erg donkere foto's schiet en veel last heeft van een laag contrast en veel licht nodig heeft.

De camera wordt gestart door het scherm te draaien of door de functie in het menu te kiezen. Vooral de laatste functie levert bij de videocamera een andere melding op dan bij de gewone camera. Er wordt gemeld dat het scherm gedraaid moet worden bij de videocamera, maar bij de gewone camera is dit niet nodig. Tevens valt de tekst buiten het scherm.

De mogelijkheden van de camera zijn uitgebreid. Er worden zeven resoluties meegeleverd in het toestel waaronder een panorama resolutie (1600 x 1200, 1280 x 960, 1280 x 270, 640 x 480, 320 x 240, 176 x 220 en 72 x 72 pixels), er kan gekozen worden uit drie kwaliteiten (Superfijn, fijn en normaal), er is een schemerstand, macrostand, portret en landschapstand, men kan continue foto's nemen ook wel mutlishot genoemd, de helderheid heeft vijf stappen, er zijn vier beeldeffecten (normaal, sepia, monochroom en negatief) en er is een zelfontspanner. Ook is er een witbalans met de opties auto, bewolkt, gloeiend, lichtgevend en daglicht en kan er worden ingezoomd bij de lagere resoluties.

Naast al deze opties is de mogelijkheid de auto focus uit te schakelen en over te gaan op de macro modus die van een redelijk dichte afstand goed foto's schiet. Een nadeel van de gehele camera is alleen de tijd die men moet wachten tot een foto opgeslagen is. Dit kost minstens 10 seconden en dat is simpelweg te lang. Ondertussen hebben modellen als de N70 en V3x al een tweede foto gemaakt.

Ook de flitser is een punt van kritiek. Men heeft er namelijk niks aan. De invloed van het licht op de omgeving is pas merkbaar op enkele centimeters. Alleen als de gebruiker een macro foto met flits wil maken heeft het nut, voor de rest had deze flitser net zo goed weggelaten kunnen worden.

De video heeft een redelijke kwaliteit en de gebruiker kan de flitser inschakelen en inzoomen tijdens het filmen. De aanwezige resoluties zijn 208 x 160, 176 x 144 en 128 x 96 pixels, waarbij de eerste niet de meeste gangbare is. Alle opties die gebruikt worden voor de standaard camera zijn ook aanwezig bij de videocamera met de extra kanttekening dat de video-opnametijd ingesteld kan worden tussen 1 minuut, 5 minuten, 30 minuten, 90 minuten of onbeperkt.

Nadat de video's en afbeeldingen zijn opgeslagen kan de gebruiker deze bekijken in een lijstweergave in het onderdeel Mijn bestanden. Daar worden naast de afbeeldingen en video's ook de geluiden en tekstsjablonen opgeslagen en kan men de games beheren.

De afbeeldingen kunnen worden in het fotoalbum worden aangepast. Ze kunnen van naam worden veranderd, ze kunnen worden verzonden via Bluetooth of worden gewist.

Concluderend kan gezegd worden dat de camera van de P7200 de minst sterke is in de markt van 2.0 megapixel camera's. In sommige gevallen scoort de V902 van Sharp zelfs nog beter. De camera is dan ook niet het sterkste punt van dit toestel. Een directe vergelijking is gemaakt met de N70 en V3x en daarin scoorde de P7200 beduidend lager. De foto's hiervan kan men bij alle drie de modellen opzoeken en bekijken onder het onderdeel foto's op onze website.

Aanwezige programma's

Qua programma's blinkt de P7200 niet uit, maar doet ook niet tekort. Bijna alle punten die worden verwacht in een dergelijk toestel zijn aanwezig. Een wereldtijd applicatie, takenlijst, valuta converter, spraakrecorder of herinneringenlijst ontbreken niet.

De aanwezige agenda is meer een kalender waarin notities kunnen worden opgeslagen als is deze wel te synchroniseren. De kalender kan worden bekeken in maand en dagweergave en kan een redelijke hoeveelheid informatie invoeren.

De browser in het toestel is een simpele WAP browser. Er kunnen geen XHTML of internet pagina's mee worden geopend. Dat is voor personen die veel data willen downloaden of bepaalde pagina's willen bekijken wel een nadeel, verder doet de browser zijn werk naar behoren en ondersteunt het het WAP 2.0 protocol.

De aanwezige MP3 speler is één van de punten in het toestel die zeker goed zijn uitgewerkt. Een equalizer met een aantal vooraf ingestelde opties is aanwezig net zoals de optie te kiezen uit drie verschillende visuele achtergrondeffecten die op het interne en externe scherm zichtbaar zijn tijdens het afspelen van de MP3 bestanden.

De kwaliteit van de headset is redelijk, niet zo goed als die van Sony Ericsson en de stereo speakers klinken enorm zacht. De D600 kan vele malen harder en klinkt ook zuiverder. Nee, de gebruiker moet gewoon de headset ophouden. Het bedienen van de MP3 speler via die headset gaat goed en simpel, net zoals via de toetsen op de voorkant van het toestel.

De laatste optie is het onderdeel SIM diensten dat in het menu wordt weergegeven wanneer de SIM kaart dit ondersteund.

Games

Qua games is de P7200 niet rijkelijk bedeeld. Er worden namelijk maar twee games meegeleverd. De eerste game is een voetbal spel wat heel veel wegheeft van andere Bubble varianten. De tweede game is een spel waarmee men over het parcours gaat op een jetski.

Extra's

Zoals al eerder gemeld is er tijdens het testen van het toestel een vergelijking gemaakt met de Nokia N70 en vooral de Motorola V3x uit de RAZR serie. Hieronder vindt men een aantal afbeeldingen die het verschil tussen beide toestellen toont.

Conclusie

Aan het einde van de review wordt altijd een conclusie getrokken over wat er sterk en minder sterk is aan een toestel. Dat is bij de review van de P7200 natuurlijk niet anders.

De allereerste aanmerking is er één die menig gebruiker zal opmerken. De RAZR is namelijk op diverse punten direct gekopieerd in de P7200. De redenen hiervoor zijn te snappen, omdat de markt waarin de RAZR opereert er één is die aangevallen moet worden en waar marktaandeel behaald kan worden.

Andere mindere punten zijn de matige camera, die eigenlijk de minste in de markt is. Het redelijke scherm dat niet uitblinkt in helderheid en de lelijke opmaak en fouten in het menu die knullig zijn. Het kwam voor dat bepaalde punten niet of ronduit raar vertaald waren.

De plaatsing en het verwijderen van de geheugenkaart is een klus voor lenige mensen met lange nagels. De kaart bereiken is gewoonweg een hels karwei voor iemand die dit niet gewend is. Dat had best wat beter gemogen.

De pluspunten aan het model zijn eigenlijk amper te vinden. Het feit dat het toestel compact, plat en licht is, zijn natuurlijk de voornaamste. Ook het uiterlijk is zeker niet slecht, al is persoonlijk een V3x mooier. Verder mag de goede batterij niet vergeten worden en zijn het accessoirepakket en de MP3 bediening erg nette onderdelen van het gehele pakket dat de P7200 biedt.

Maar als men echt opzoek is naar een ultraplatte 2.0 megapixel clamshell dan is de P7200 niet per definitie de juiste keuze. Toestellen als de nieuwe V3i en V3x en de Samsung serie bieden vele malen meer plezier en functionaliteit. De afweging zal door toekomstige gebruikers dan ook in de komende tijd gemaakt moet worden tussen deze modellen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG P7200 review