LG Optimus 3D P920 review

· 1 reactie

LG belooft ons met de Optimus 3D niets minder dan een ware revolutie op de smartphonemarkt. Het is de allereerste telefoon ter wereld die het mogelijk maakt om 3D-beelden zonder speciale bril te bekijken.

Bovendien is het ook mogelijk om driedemensionele foto’s en videobeelden te maken. Uit een onderzoekje van een bekende telefoonaanbieder bleek al dat bijna de helft van de Nederlanders verwacht, dat 3D in de toekomst standaard wordt op mobiele telefoons. Of dat echt zo is, blijft nog even afwachten. NieuweMobiel.NL testte de Optimus 3D en bekeek of het toestel de hooggespannen verwachtingen waar kan maken.

Wij plaatsten al eerder een positieve review over de Optimus 2x Speed, waarbij we zelfs moeite hadden om minpunten te ontdekken aan het pijlsnelle toestel. LG heeft haar vroegere, wat onbetrouwbare imago volledig van zich afgeschud. Weet het bedrijf deze lijn vast te houden met de nieuwste telg van de Optimus-familie?

Plus- en minpunten LG Optimus 3D P920

  • 3D als extraatje
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Zeer complete telefoon
  • Beeldscherm
  • Flitser

Wat zit er bij het toestel?

Wij ontvingen de Optimus 3D in een rode, stijlvolle doos die makkelijk open gaat. Als je de doos opent, zie je meteen het toestel liggen. Daaronder, onder een kartonnen flap, vinden we de overige accessoires: een USB-kabel met opzetstuk voor het opladen, en een zwarte headset met audio jack adapter. De headset heeft opvallend gevormde oortjes die heel fijn zitten. Daarnaast vinden we nog een stapeltje folders. Het is een compleet pakketje, en alles ziet er goed uit. De bijgeleverde batterij heeft een vermogen van 1540 mAh.

Uiterlijk

Net als zijn 'voorganger', de Optimus 2X Speed, is de Optimus 3D een buitengewoon grote telefoon. Sommige mensen zullen de grootte misschien wat lomp vinden, maar het formaat is wel goed werkbaar. Het toestel voelt behoorlijk zwaar aan, maar dat draagt bij aan de hoogwaardige uitstraling. Het uiterlijk maakt een strakke en solide eerste indruk. De voorkant van het toestel is bijna volledig van glas, en onder het beeldscherm bevinden zich drie oplichtende knoppen: menu, home, back en search, waarvan de functie aangegeven wordt met een passend symbooltje.

De achterkant van het toestel is gemaakt van grijs plastic met in de Black-uitvoering die wij getest hebben, de dual cameralenzen in een grijze metale strook. Het kost soms wat moeite om te achterkant terug te plaatsen na het openen: er blijven dan kieren openstaan die je even moet aandrukken.

De SIM-kaart bevindt zich naast de batterij, die je dus niet hoeft te verwijderen voor je bij de kaart kunt. Aan de linkerzijde van het toestel vinden we de USB-poort en de HDMI-poort. Aan de rechterzijde zitten de volumeknop en een knop met een snelle koppeling naar het 3D-menu.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van dit toestel is meteen een groot compliment waard. Wij hebben de Optimus 3D opgeladen op een zondagavond, en hij deed het prima tot woensdagochtend. Het uithoudingsvermogen is dus opvallend groot, zowel bij intensief als bij lichter gebruik.

Via weergave is het mogelijk om het energieverbruik iets aan te passen. Zowel de schermhelderheid, time-outtijd van het scherm en de vensteranimaties kunnen op een energiebesparende stand worden gezet.

Belkwaliteit

Door alle extra gadgets zou je bijna vergeten waar telefoons oorspronkelijk voor bedoeld zijn. Gelukkig is de belkwaliteit van de Optimus 3D niet ondergesneeuwd geraakt. Onze gesprekken vielen nooit weg en er was goed, helder geluid te horen. De belfunctie zou niet makkelijker in gebruik kunnen zijn: een grote groene toets voor opnemen en een rode voor ophangen, zo simpel is het. Andere opties tijdens het bellen zijn: door de contacten scrollen, het toetsenbord gebruiken, het gesprek dempen, de speaker inschakelen en Bluetooth gebruiken. Een grappig detail is dat je, als je eens een gesprek moet wegdrukken, meteen een vooraf ingesteld SMS-bericht kan zenden naar degene die je belde. Zo weet diegene meteen dat je bijvoorbeeld in een vergadering zit.

Het logboek vindt je onder oproepinfo. Er staat hoe lang geleden het gesprek plaatsvond, of je hebt opgenomen, bent gebeld of zelf hebt gebeld, en de duur van het gesprek. Via het logboek kun je ook meteen terugbellen, een SMS verzenden of naar de contactgegevens gaan. Als je een uitgaande oproep wil doen, kan dit eenvoudig door het nummer of de eerste letters van het contact in te toetsen. Het toestel zoekt dan zelf het corresponderende contact op.

Beeldscherm

Het beeldscherm is met zijn diagonaal van 4.3 inch behoorlijk groot te noemen. Het TFT-scherm kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven. De kleuren springen er echt uit: ze zijn steeds opvallend helder, ook als het om een zeer kleurrijke afbeelding gaat, zoals een veld met bloemen. De afbeeldingen zijn ook telkens erg scherp. Een groot pluspunt dus, die geweldig functionerende scherm, dat ook in de zon goed af te lezen is. De auto-rotate functie reageert snel en is ook uit te schakelen. Omdat dit scherm erg gevoelig is, reageert het op de minste aanraking. We kunnen de animaties, time-out en het lettertype aanpassen.

Menu

De Optimus 3D draait op het inmiddels alweer ietwat verouderde Android 2.2 Froyo. De ervaren Android-gebruiker vindt snel zijn weg door het systeem, maar ook als je nooit eerder Android gebruikte, levert het menu nergens problemen op. Dit is een simpel en gebruiksvriendelijk systeem. In principe bestaat het homescreen uit zeven schermen, waarvan het middelste het standaard is. Dit is echter naar eigen smaak aan te passen, zelfs als je maar behoefte hebt aan een enkel scherm.

De schermen kun je invullen met zoveel widgets als je zelf wil. Als je bijvoorbeeld veel op Facebook te vinden bent, zul je deze widget met recente feeds natuurlijk op je home screen zetten. Onderin het home screen staan standaard de toetsen die de meeste mensen het vaakst zullen gebruiken: telefoon, contacten, berichten en applicaties. Op de vier oplichtende toetsen onder het beeldscherm na, gebeurt alle besturing via het touchscreen.

Vervolgens het menu. De menu-indeling beschikt over de mogelijkheid om toepassingen te categoriseren. Standaard staan hier alvast tussen; 3D-toepassingen, applicaties en downloads. Nieuwe zijn eenvoudig bij te maken en je versleept toepassingen eenvoudig van de ene naar de andere categorie. Het opvallendste menu-onderdeel zijn natuurlijk de 3D-functies. Hierover later meer.

Telefoonboek

Het telefoonboek bevindt zich in hetzelfde submenu als de belfunctie. Daardoor kun je via het telefoonboek meteen naar bellen, oproepinfo en groepen. Het is makkelijk om door het telefoonboek te navigeren met behulp van het toetsenbord of door te scrollen. Hou je je vinger op een letter in de lijst rechts, dan spring je direct naar de juiste contacten. Als je voice-dialling instelt, kun je ook zoeken met voice search. Naast telefoonnummers kun je nog meer dan genoeg informatie opslaan: van e-mail, postadres, organisatie, chat, opmerking, en bijnaam, tot website en afspraak. Handig is dat wanneer je een Facebook- of Twitter-account gekoppeld hebt, je deze informatie direct in het telefoonboek ziet staan.

Bij e-mailcontacten zie je meteen de geschiedenis, foto en eventuele afspraken met dit contact. Als je je GMail-account aan het toestel koppelt, zijn die contacten meteen ook te zien in je telefoonboek. Dit heeft vooral in het geval van dubbele contacten een nogal onoverzichtelijk effect.

Messaging

SMS’en gaat, zoals je van een smartphone kan verwachten, natuurlijk snel en soepel. De toetsen zijn groot genoeg en reageren snel. Ook de tekstvoorspelling en –verbetering functioneren prima. Rechts bovenin het invoerscherm telt een teller hoeveel tekens je nog in je SMS kwijt kunt. Handig!

Het is mogelijk om allerlei bijlagen toe te voegen: afbeeldingen, een foto die je ter plekke neemt, video, video die je meteen opneemt, audio, audio die je meteen opneemt, contact, afspraak, of diavoorstelling. Gebruikte smileys veranderen meteen in de bekende Android-icoontjes.

Het is simpel om de opmaak voor het toetsenbord te veranderen: zowel de taal als het woordenboek functioneren goed. Ook het verzenden van e-mails levert geen enkel probleem op. Nieuw binnengekomen e-mails zie je meteen in de linkerbovenhoek van het homescreen. Het toestel functioneert bijzonder goed met GMail, maar ondersteunt ook bijna alle andere e-mailproviders.

Naast het bijna verplichte Twitter en Facebook heb je verder nog Google Talk voor de instant messaging.

Connectivity

Via de taakbalk zijn opties als geluid, muziek, maar ook Bluetooth en WiFi meteen in te schakelen. Je hoeft je hiervoor dus niet door allerlei menu’s heen te worstelen. Daarnaast kun je vanuit hier de muziekspeler direct bedienen.

Bluetooth werkt prima op dit toestel: zowel het ontvangen als verzenden van bestanden verloopt probleemloos. Websites zien er op de browser heel goed uit, wat weer te danken is aan het fantastische beeldscherm. In- en uitzoomen gaat makkelijk met behulp van twee vingers, en de website wordt meteen scherp gesteld. Je kunt meerdere websites tegelijk openen en daar soepel doorheen navigeren. Er zijn meer dan genoeg opties in deze browser: zowel letterformaat als zoom, paginaoverzicht, afbeelden en pop-ups kunnen onder andere aangepast worden. Jammer is wel dat de standaardknoppen onderin het scherm altijd zichtbaar blijven.

Uiteraard kan de Optimus 3D ook overweg met WiFi-netwerken. Beschikt je router over een WPS-functie dan speelt de Optimus 3D daar handig op in. Bovendien bestaat de mogelijkheid om je telefoon rechtstreeks aan je TV te koppelen via de ingebouwde HDMI-uitgang. Je kunt dankzij HDMI 1.4 optimaal gebruik maken van je 3D TV, mits je die thuis hebt staan. Het toestel ondersteunt tot maximaal maar liefst 1080p. Ga je liever draadloos dan is SmartShare een aanrader, dat middels DLNA werkt. Op de connectivity als geheel hadden wij dus niets aan te merken.

Camera

De gadget waar iedereen waarschijnlijk het meest benieuwd naar is, de 3D-functie van de camera, laten we nog even buiten beschouwing. Wel kunnen we alvast zeggen dat de regulieren camera op dit toestel erg goed functioneert. Er zijn genoeg opties: de interne camera, de landschaps- en portretfunctie, zoomen, een flitser, en daarnaast kun je de gemaakte foto’s bewerken met allerlei filters en frames. Verder kunnen de focus, het formaat van de foto’s, de witbalans, het kleureffect, de timer, de kwaliteit en het sluitergeluid aangepast worden, en kun je een tag toevoegen. Grappig is dat je ook meerdere foto’s kan combineren, zodat je een soort collage kan maken. De maximale te nemen resolutie is bij 2D 5MP (2592 x 1944 pixels).

Al dit soort dingen zijn natuurlijk leuk voor erbij, maar hoe zit het met de kwaliteit van de gemaakte foto’s? Die is, zo blijkt, dik in orde. De kleuren zijn mooi en helder, al zijn de schaduwen af en toe erg scherp te zien. ’s Avonds worden de kleuren wat hard, maar ook de foto’s die in de schemering gemaakt zijn, krijgen een ruime voldoende. De automatische flitser schat niet altijd goed in of hij aan moet of niet, maar dat is een klein minpuntje.

De filmpjes die je met deze camera maakt kunnen de test ook prima doorstaan. De beelden schokken niet en laten weer opvallend heldere kleuren zijn. Je kunt de gemaakte foto’s en filmpjes bekijken in een diashow, en delen met Facebook, Myspace, Twitter, Bluetooth, Picasa, SMS, e-mail, Gmail, en tot slot SmartShare.

Aanwezige programma's

Als je naar de applicaties gaat, is het eerste dat opvalt: de Optimus 3D heeft de beschikking over een heleboel programma’s. We doen hier een poging om ze op te sommen. Bij de gewone apps vinden we: alarm/klok, App Advisor, appilicatie manager, browser, calculator, agenda, oproepinfo, camera, carkit, contacten, e-mail, Facebook, financieel, galerij, Gmail, zoeken (met behulp van Google), Latitude, LG World, Maps, Market, berichten, muziek, navigatie, Nieuws!, telefoon, plaatsen, Polaris Office, remoteCall, Richnote, opties, Smartshare, software-update, Talk, Twitter, videospeler, spraakrecorder, voice search, weer, wat is nieuw en tot slot YouTube. De applicaties staan niet op alfabetische volgorde, wellicht komt dit omdat de namen rechtstreeks uit het Engels vertaald zijn en niet op volgorde gezet zijn.

Er is een apart rijtje voor de 3D-applicaties. Daar vinden we de 3D-camera, 3D-galerij, 3D Games, 3D Games & Apps, 3D handleiding, 3D menu, en de spelletjes.

Games

Alle spelletjes op dit toestel zijn uitgevoerd in 3D. Ten eerste is er Let’s Golf 2, een klassiek golfspel, maar dan in 3D. Asphalt 6 is een racespel waarbij je met het touchscreen een auto bestuurt die over een parcours scheurt.

Gulliver’s Travels is niet zozeer een spel, maar meer een soort driedimensionaal prentenboek waar bij je het bekende verhaal van Gulliver, die aanspoelt op het eiland Lilliput, volgt. Tot slot is er Nova, een schietspel waarbij de speler samen met buitenaardse wezens op missie gaat.

Extra's

Hier zijn we dan eindelijk aanbeland bij de 3D-applicaties. Het is handig dat LG een apart handleiding voor dit onderdeel op het toestel heeft gezet. Heb je het gebruik een beetje onder de knie, dan kun je van alles doen in 3D.

Ten eerste zijn er natuurlijk de spelletjes, die volledig in 3D zijn. Het geeft een grappig effect dat wel een extraatje geeft aan het spelplezier, al gaat dit er ook snel weer af, als je er eenmaal aan gewend bent. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de 3D-foto’s en –video’s. Het ziet er allemaal gelikt uit en het is een mooie gimmick, maar erg veel functionaliteiten heeft de applicatie vooralsnog niet. Daarbij komt dat het echte 3D-effect alleen bereikt wordt als je het toestel in een bepaalde hoek recht voor je houdt, en dat je er soms een beetje duizelig van wordt.

animated 3D gif

Bekijk meer 3D-video's en foto's op ons YouTube-kanaal. Alles bij elkaar is dit niet meteen een 3D-revolutie. Verwacht dus niet een totaal nieuwe ervaring als je deze telefoon aanschaft, maar geniet wel van deze grappige gimmick.

Conclusie

Het was leuk om een tijdje met de Optimus 3D aan de gang te gaan, al lag dat niet volledig aan het veelbesproken 3D-effect. Als het nieuwe daar vanaf is, blijven er gelukkig nog voldoende grote pluspunten over aan dit toestel. Het is dus zeker niet zo dat LG alles heeft ingezet op de 3D-apps. Er is niet beknibbeld op kwaliteit, en zo is dit gewoon een ijzersterk toestel geworden, dat er vooral uitspringt vanwege het gebruikersgemak en het mooie beeldscherm.

Net als op zijn voorganger, de Optimus 2x Speed, hebben we op dit toestel eigenlijk niets aan te merken. Het zit gewoon allemaal strak in elkaar, en dat ene minpunt is eigenlijk meer voor de vorm. Wie op zoek is naar een goede telefoon in het hogere smartphone-segment, raden we de Optimus 3D zeker aan. En daarbovenop kun je je ook nog vermaken met de spelletjes en foto’s in 3D.


Vermelde toestellen