LG KG920 review

Cameratelefoons zijn in de afgelopen maanden in opkomst. De gebruikers en consumenten worden met megapixels om te oren geslagen en de meeste modellen moeten het doen met de standaard aantal van 2.0 megapixels in de betaalbare modellen en 3.

2 megapixels in de nieuwste modellen. Maar daar is ineens de LG KG920, de allereerste 5.0 megapixel cameratelefoon met xenon flitser en video.

LG gooit hiermee de hele markt op zijn kop. De verwachting was altijd al dat ooit een Aziatische fabrikant flink de markt zou beroeren met hoge megapixels in een cameratelefoon, maar Samsung durfde het nooit aan. Ook al waren daar de 8.0 en 10 megapixel telefoons de afgelopen jaren die in Azië getoond werden. Het is nu toch een feit en Nokia volgt waarschijnlijk als eerste met een nieuw toestel uitgevoerd met 5.0 megapixel Carl Zeiss camera. Dit model dat de naam N95 gaat krijgen wordt komend najaar getoond en bereikt de Europese markt het eerste kwartaal van 2007.

Tot die tijd is hier de LG KG920, die qua toestel enorm verschilt met andere LG modellen. Onderdelen als handsfree functie, het uiterlijk, de aanwezigheid van video MMS, afwezigheid van thema’s en de fantastische camera geven het toestel binnen de huidige markt een aparte status. Binnen de gehele review zullen deze punten vooral opgepakt worden en aangemerkt. Andere standaard punten zullen beschreven worden in de review zijn gelijkwaardig aan modellen als de LG KG800 en P7200. Maar ook aan de toekomstige LG KG810, de tweede chocolate phone maar in clamshell/flip model formaat.

De KG920 is tijdens 3GSM World Congress voor het eerst aan de markt getoond en sindskort op de markt bereikbaar tegen een flinke prijs. Binnen de review zal de Sony Ericsson K800i als vergelijking worden genomen vooral op het gebied van de camera.

De geleverde KG920 is een speciale Russische versie, omdat een Nederlandse/Europese nog niet beschikbaar was. Ook werden de accessoires niet in een doos geleverd. Dus hierover kan geen mening worden gegeven. De meegeleverde accessoires kunnen wel worden besproken.

Een groot aantal dingen zijn vrij standaard, zoals de datakabel met USB aansluiting en lader. Andere onderdelen zoals de headset zijn meer de moeite waard om door te nemen. Deze bestaat namelijk uit twee delen, waardoor een eigen headset ook gebruikt kan worden. De headset werkt op dezelfde manier als die van de Sony Ericsson W810i, maar is rijker uitgerust. In totaal zijn er vier toetsen aanwezig voor het bedienen van de MP3 speler/toestel, een hold toets om de afstandsbediening te blokkeren, volume toets en een klip om het geheel aan de kleding te bevestigen. De kwaliteit van de headset is redelijk tot goed. De headset van Sony Ericsson en Samsung klinken beter.

Plus- en minpunten LG KG920

  • Fantastisch beeldscherm
  • Grote hoeveelheid cameraopties
  • Handsfree functie aanwezige
  • Meegeleverde stereo headset
  • Mini-SD geheugenkaartslot
  • Speciaal draaimechanisme
  • Sterke macromodus
  • Verbluffende camerakwaliteit
  • Video MMS aanwezig
  • Wel de telefoon met de beste camerakwaliteit
  • Xenon flitser
  • Geen thema’s aanwezig
  • Gewicht
  • Minimaliseren MP3 speler onmogelijk
  • Niet de beste cameratelefoon
  • Redelijke belkwaliteit
  • Snelheid camera matig
  • Uiterlijk controversieel
  • Xenon flitser niet zo goed als K800i

Wat zit er bij het toestel?

De LG KG920 krijgt zoals bij alle LG modellen een redelijk aantal accessoires meegeleverd. Het pakket was nog niet volledig, maar hieronder wordt een indicatie gegeven van de aanwezige accessoires:

- Het toestel zelf
- Oplader
- Batterij (820 mAh)
- Datakabel
- 128 MB Mini-SD geheugenkaart + converter
- Stereo headset met afstandbediening
- Nederlandse handleiding
- Snelstart handleiding in Duits, Nederlands en Engels
- CD ROM met Engels PC Suite
- Overige documenten

Een ander onderdeel van het accessoires pakket is de handleiding die zeer duidelijk is met gebruik van verschillende kleuren. Het boekje is vele malen beter dan een handleiding van Motorola of Samsung en vertelt ook echt welke functies in het toestel aanwezig zijn.

Uiterlijk

Plaats een 5.0 megapixel camera in een fatsoenlijke afmeting en maak er dan nog iets speciaals van? Een vraag die alleen beantwoord kan worden door de ontwikkelaars van LG, want de KG920 is wel degelijk iets speciaals. Een toestel dat men niet elke dag tegen komt en een ontwerp dat niet iedereen even fantastisch zal vinden.

De afmetingen (108 x 50 x 15 mm) zijn ongeveer gelijkwaardig aan de Sony Ericsson K800i. De LG telg is alleen breder dan de K800i. Verder ontlopen de twee modellen elkaar niet veel, maar qua gewicht des te meer. De LG weegt namelijk 130 gram en dat is 15 gram meer dan de Sony Ericsson.

Kijkt men dan verder naar het model dan is duidelijk dat het uiterlijk niet bijster sterk is. Het toestel is niet echt een telefoon met een hele goede camera, maar een camera die toevallig ook kan bellen. De keuze hiervoor is natuurlijk te begrijpen, maar men had vanuit LG wel wat wijzigingen mogen aanbrengen in de cover die direct van de Aziatische variant is overgenomen. De K800i ziet er vele malen beter uit dan de KG920.

Het toestel zelf langs gaan laat dat opnieuw zien. Alle onderdelen en knoppen op het toestel zitten niet op de juiste ergonomische plekken. Maar dat wil niet zeggen dat men niet kan leren de toetsen te vinden; oefening baart kunst. Het had alleen wel wat eenvoudiger gemogen. Een voorbeeld daarvan is het toetsenbord dat onlogisch is ingedeeld met de centrale toets naast het numerieke toetsenbord in plaats van erboven. Ook de positie van de enorme “c”-toets is ronduit apart. De laatste toetsen op de voorkant zijn de drie soft keys onder het scherm en de opneem- en ophangtoets.

Naast het scherm van het toestel vindt men nog wel vier sneltoetsen die gebruikt kunnen worden tijdens het maken van foto’s. Tevens kunnen deze toetsen gebruikt worden om de MP3 speler of agenda te starten. Op de linker zijkant van het toestel zijn de cameratoets en volumetoetsen opgenomen. De rechterkant bevat het geheugenkaartslot voor Mini-SD geheugenkaarten, de interfacepoort voor de lader en datakabel en de poort voor de headset. De achterkant geeft plaats aan de accu die los geplaatst wordt op het toestel, een speaker en de cameralens met xenon flitser en lenskap.

Het gehele toestel zit verder goed in elkaar. Men merkt amper iets van krakende toetsen of een krakende cover. Het wordt nog duidelijker hoe goed de kwaliteit is wanneer men beide helften van het toestel ten opzichte van elkaar verschuift. De KG920 bestaat namelijk uit twee helften die onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Hierdoor kan men als gebruiker zeer eenvoudig portretfoto’s maken, maar ook onder een hoek foto’s of video’s schieten. Een mooie functie, die het zeer speciale toestel er alleen nog maar specialer op maakt. Iets wat de verkoop waarschijnlijk lastiger zal maken.

Uithoudingsvermogen

De batterij in de KG920 is redelijk tot goed. Een dag of drie à vier is haalbaar zonder enig probleem. Voordelen hiervan zijn het feit dat het toestel qua scherm weinig vraagt en dat er geen functies als UMTS of Wifi aanboord zijn. Maar daarbij moet worden aangetekend dat als men echt functies als Bluetooth en vooral de camera en flitser veel gebruikt het ineens erg hard kan gaan.

Het opladen van de KG920 duurt wel wat lang. Er werd een tijd van meer dan tweeënhalf uur gemeten en dat had wat minder gemogen.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn geen grote problemen ondervonden. Gesprekken komen redelijk door en ook inkomende gesprekken klinken goed. De kwaliteit is best redelijk, maar niet wat menig gebruiker gewend is van Nokia, Samsung of Sony Ericsson. Sony Ericsson scoorde met de K800i veel beter. De gesprekken klinken wat dof en ver weg en wanneer de gebruiker al eerder gewerkt heeft met de genoemde merken dan zal dit gelijk opvallen.

Een handsfree functie is de KG920 gelukkig aanwezig. Het gesprek komt goed door via deze speaker en kan redelijk hard. Ook op dat moment geen problemen en aan de andere kant van de lijn hoort de persoon zichzelf ook niet terug.

Gespreksoverzichten zijn direct op te vragen in het hoofdmenu, idem aan de profielen. De gehele lijst voldoet en toont alle informatie die nodig is. Extra aanmerkingen kunnen hierop niet worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de profielen die opgeroepen kunnen worden via de sneltoetsen op het toetsenbord.

Het toestel ondersteunt tot 64-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer de meegeleverde de beltonen afgespeeld worden. Onder de ongeveer 20 meegeleverde beltonen bevinden zich aardige beltonen en kunnen er MP3 beltonen worden ingesteld op het toestel. Deze kan men oversturen via een Bluetooth verbinding.

Over de overige functies zijn er geen aanmerkingen. De trilfunctie doet zijn werk naar behoren. Voice dailing is niet aanwezig in de KG920, maar wordt ook niet direct gemist, maar wordt in een directe vergelijking met de K800i wel duidelijk.

Beeldscherm

Het gebruikte scherm in de KG920 is een 260.000 kleuren TFT scherm dat vooral uitblinkt in de mate waarin het omgaat met het verbruiken van de batterijcapaciteit. De kwaliteit van het scherm is gelijkwaardig aan die van de K800i en doet zeker niet onder voor de nieuwe modellen van Samsung.

De gebruikte resolutie op het scherm is 240 x 320 pixels en dat is tevens gelijk aan de K800i. Ook de afmeting van het scherm scheelt amper tot niets met de SE telg. Aanpassingen aan de instellingen van het scherm zijn er amper. Men heeft de mogelijkheid tot het instellen van de helderheid, de achtergrond en uitschakeltijd van het beeldscherm.

Menu

Het menu en het uiterlijk daarvan zijn niet de meest sterke punten van het toestel. De diverse onderdelen vindt men snel, maar het ziet er niet uit. De pixelige en vage iconen stralen totaal geen duidelijkheid uit. Samsung en Sony Ericsson laten bijvoorbeeld zien dat dit vele malen beter kan.

Wanneer de toetsenblokkade van het toestel gehaald wordt ziet men als eerste de tijdsindicatie, ontvangststerkte, batterijstatus, al dan niet ingeschakelde Bluetooth, de datumindicatie en de providernaam. Verder zijn de achtergrond zichtbaar en de functies achter de soft keys. Door één van de speciale toetsen op het toetsenbord aan te raken wordt een snelmenu geopend waarin bepaalde functies gestart kunnen worden of voor een profiel gekozen kan worden. Opent de gebruiker het menu dan worden twaalf iconen zichtbaar in een 3x4 raster. De diverse functies kunnen worden geselecteerd met het de numerieke toetsen op het toetsenbord of via de centrale bedieningstoets.

De gehele bediening van het menu via de soft keys boven het toetsenbord kan niet als handig worden omschreven. De toetsen zitten namelijk te dicht op elkaar en zoals al aangegeven heeft de LG KG920 nu niet het meest eenvoudige toetsenbord dat ooit ontworpen is.

In het toestel zijn geen thema’s aanwezig.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de KG920 bestaat uit de standaard functionaliteit die men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Alle opties zijn aanwezig, zoals het verdelen van contacten onder groepen, het kopiëren van nummers tussen de SIM en het toestel, verzenden van contacten en ook het wijzigen van de weergave.

Per contactpersoon kan aardig wat informatie worden opgeslagen, namelijk: Voornaam, Achternaam, Mobiel nummer, Nummer thuis, Nummer werk, E-mail adres en de beltoon voor het inkomende gesprek of het inkomende bericht. Het is jammer dat het niet mogelijk is een adres op te slaan op de LG. Samsung heeft hier ook last van en het is gewoon een enorm gemis.

In totaal kan een gebruiker 1000 nummers opslaan op het toestel, kunnen service nummers worden bekeken onder contacten en is het mogelijk speciale afbeeldingen of foto’s toe te voegen aan een contactpersoon. Op de screenshots is goed te zien dat er een aantal standaard afbeeldingen worden meegeleverd die er een beetje kinderachtig uitzien, dat had wat mooier gemogen. Het geeft aan hoe het menu qua iconen is opgebouwd, niet echt aansprekend. Gelukkig kan men foto’s van de camera toevoegen.

Messaging

Messaging is bij de nieuwe LG modellen wellicht niet één van de hoogste prioriteiten. De gewenste functies zijn wel aanwezig, zoals EMS, SMS en MMS, maar ook de ondersteuning voor E-mail ontbreekt niet. Een instant messaging client vindt men als gebruiker niet terug in het toestel.

SMS berichten kunnen verzonden worden aan meerdere personen tegelijk en men kan een aaneengeschakeld bericht versturen tot 1600 tekens. Er worden sjablonen meegeleverd in het toestel en kunnen tijdens het opmaken van een bericht nog worden toegevoegd. Het invoegen van tekst gaat goed met T9 en ook met de standaard invoermethode. Een nadeel is dat men met de standaard invoermethode regelmatig moeite heeft als het gaat om het invoeren van hoofdletters. Het kiezen tussen wel of geen hoofdletters heeft tot gevolg dat de gebruiker meestal in de T9 functie beland. Niet echt handig die manier waarop de #-toets dient als selectie voor de invoermethode.

Over MMS berichten kan niet anders dan gelijkwaardig worden gesproken. Het toestel verstuurt doodeenvoudig MMS berichten met video’s, afbeeldingen, geluiden en andere data erin. Het toepassen van meerdere slides en andere opties is eenvoudig door te voeren.

In de instellingen kan men verder het afleverrapport ingesteld worden naast een groot aantal andere opties. Tevens kunnen in totaal 150 SMS berichten (wat aan de lage kant) en 100 MMS berichten opgeslagen worden op het toestel.

Connectivity

Qua connectiviteit geen slecht woord over de LG KG920, op twee dingen na. Alle mogelijke opties zijn aan boord op UMTS en infrarood na. Iets wat de K800i vanuit Sony Ericsson wel te bieden heeft. Tevens heeft de K800i stereo audio Bluetooth aanboord, waardoor men via de muziek speler draadloos stereo muziek kan luisteren.

De aanwezige Bluetooth werkt en verzend data op een juiste manier. Het is helaas niet mogelijk gebleken JAVA installatie bestanden (JAR of JAD) te versturen via Bluetooth. Deze moesten worden gedownload via de browser, maar het daarna uploaden van de scores was opnieuw niet mogelijk. Vreemde zaak!

Net zo vreemd als het feit dat de complete interface van het Bluetooth onderdeel een exacte kopie is van die van Samsung. Alles ziet er exact hetzelfde uit en de manier waarop de opties getoond worden evenzeer. Bluetooth vindt men alleen niet onder instellingen, maar onder tools.

LG levert een datakabel en PC Suite mee dat zeer netjes is. Alle mogelijkheden van de PC Suite zijn voldoende en wat men mag verwachten. Dit geldt ook voor de modem optie die in het menu geactiveerd kan worden. Er zijn alleen wat rare LG kronkels in het toestel gebouwd waardoor menig persoon het niet voor elkaar zal krijgen om data te synchroniseren.

De KG920 werkt namelijk standaard als USB massa opslag en wanneer men wil gaan synchroniseren zal de modem moeten worden ingeschakeld. Dit is enorm vreemd, want het toestel zou namelijk tijdens na het aansluiten van de datakabel zelf een optiemenu moeten geven waarbinnen men voor de modem of massopslag kan kiezen. Andere modellen van onder andere Sony Ericsson en Nokia werken op deze manier. Bij Samsung is het zelfs zo dat het toestel beide modi tegelijk ondersteunt. Dit is zelfs nog mooier.

Geheugen

Standaard is in het toestel een geheugen aanwezig van 8 MB dat dynamisch is verdeeld over diverse applicaties en onderdelen in het toestel. Men kan de geheugenstatus van een groot aantal onderdelen overal opvragen in de betreffende programma’s.

Een geheugenkaart is in het toestel aanwezig en dan wel een Mini-SD geheugenkaartslot. Standaard wordt er een geheugenkaart van 128 MB meegeleverd in de doos en dat is voldoende om een groot aantal foto’s en video’s op te slaan. Grotere geheugenkaarten toepassen is ook mogelijk.

Camera

Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe LG KG920 is de aanwezige 5.0 megapixel camera die deze LG telg tot de beste cameratelefoon maakt die momenteel op de markt aanwezig is. Vergelijken kan momenteel met de Sony Ericsson K800i, Nokia N73 en N93. Al deze modellen bieden gelijkwaardige functionaliteiten op foto en videogebied, maar de KG920 blijft een klasse apart op diverse vlakken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat onderdelen als het bedieningsgemak en de snelheid van de camera de echte kwaliteit zullen bepalen.

Het starten van de camera gebeurt door de menuoptie of de functietoets op de zijkant te selecteren. De lenskap op de achterkant van het toestel start de camera niet, maar sluit hem wel af wanneer de kap gesloten wordt. Het schieten van foto’s gaat ronduit traag. Wanneer men voor de standaard instellingen heeft gekozen, is het erg lastig om bewegende objecten te fotograferen. Het toestel heeft enorm veel moeite om bewegingen op de gevoelige plaat vast te leggen. Poseren voor een foto duurt simpelweg lang en men moet goed stil gaan staan. In nachtelijke omstandigheden is het nog veel moeilijker, want de nachtmodus moet dan gekozen worden. En de sport modus voldoet niet op dat moment, hetzelfde geldt voor de automatische modus. In relatie tot de video functie kan niet anders dan hetzelfde worden beaamd. Video’s opnemen moet heel rustig gebeuren anders is er niks meer van te maken.

Voordat de foto en/of video opgeslagen is heeft men er weer een aantal seconden opzitten. Het gehele gebruik kan irritant worden wanneer meerdere foto’s snel achter elkaar gemaakt moeten worden.

De mogelijkheden van de camera zijn uitgebreid. Er worden vijf resoluties meegeleverd in het toestel (2592 x 1944, 2048 x 1536, 1280 x 960, 640 x 480 en, 320 x 240 pixels), er kan gekozen worden uit drie kwaliteiten (Superfijn, fijn en normaal), er zijn zeven standen (Auto, macro, portret, landscape, sport, nacht en zelfinstelbaar), men kan continue foto’s nemen ook wel multishot genoemd, er kan worden ingezoomd, er zijn vier beeldeffecten (normaal, sepia, monochroom en negatief) en er is een zelfontspanner. Ook is er een witbalans met de opties auto, bewolkt, gloeiend, lichtgevend, zonnig en schaduw, kan de ISO ingesteld worden en kan de belichtingsinstelling van de spotmeter worden bepaald.

De gebruikte flitser is een xenon flitser die men kent van de Sony Ericsson K800i. Beide toestellen hebben dus een flitser gebaseerd op dezelfde techniek, maar qua kwaliteit is er een groot verschil. De KG920 heeft een kortere reikwijdte qua flitser dan de K800i. De laatstgenoemde haalt zonder enige moeite een meter of twee, de KG920 redt nog net een meter en kan dan vrij lastig focussen in donkere omstandigheden. Dit komt omdat het hulplicht zwakker is dan bij de K800i.

De video heeft een redelijke kwaliteit en de gebruiker kan de flitser niet inschakelen of inzoomen tijdens het filmen. De aanwezige resoluties zijn 320 x 240 en 176 x 144 pixels. Een redelijk aantal opties die gebruikt worden voor de standaard camera zijn ook aanwezig bij de videocamera met de extra kanttekening dat de video-opnametijd onbeperkt is. Verder kan het geluid tijdens op het opnemen van de video worden in- of uitgeschakeld.

De kwaliteit van de video’s is mager. De gebruikte resolutie is 3GP en geen MP4. Daarnaast is het toestel enorm traag tijdens het gebruik van de videocamera en moet men tijdens het opnemen van de video het toestel rustig bewegen. Snelle bewegingen kunnen de camera en videocamera amper aan. Als laatste optie is er apart in het menu een camerafunctie aanwezig waarmee men kaderfoto’s kan schieten.

Nadat de video’s en afbeeldingen zijn opgeslagen kan de gebruiker deze bekijken in een lijstweergave in het onderdeel Mijn bestanden. Daar worden naast de afbeeldingen en video’s ook de geluiden en tekstsjablonen opgeslagen en kan men de games beheren.

De afbeeldingen kunnen in het fotoalbum worden aangepast. Ze kunnen van naam worden veranderd, ze kunnen worden verzonden via Bluetooth of worden gewist. Een volledige afbeeldingseditor is niet aanwezig.

De aanwezige opties en mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en ook de kwaliteit die men kan realiseren is ronduit verbluffend. Geen enkele cameratelefoon kan momenteel een dergelijke kwaliteit leveren, zelfs de K800i niet. De macro modus maakt erg mooie close-up foto’s en ook alle andere mogelijkheden zijn eenvoudig te wijzigen. Het geheel realiseert een kwaliteit foto’s die men met menig normale digitale camera niet bereikt. Een gelijkwaardige normale 5.0 megapixel digitale camera toont in een vergelijking wel aan dat de KG920 nog altijd een mobiele telefoon blijft.

Vooral de snelheid van het toestel is een punt van kritiek. Focussen kost enorm veel tijd en bewegende objecten zijn enorm lastig te fotograferen wanneer men de automatische modus of nachtmodus kiest. Lang stil staan en het toestel stilhouden is het devies wanneer foto’s gemaakt moeten worden. Voor de video geldt hetzelfde, maar daarbij moet worden gemeld dat men het toestel rustig moet bewegen tijdens het filmen. Snelle bewegingen kan de videocamera niet aan.

De laatste punt van kritiek is de kwaliteit van de flitser. Deze is minder dan de K800i, maar het blijft een xenon flitser. Iets dat alleen de K800 en KG920 aanboord hebben. De vergelijking met de K800i kan het beste worden afgerond door te zeggen dat de K800i veel malen eenvoudiger te gebruiken is. De videofunctie heeft mindere resoluties, maar de kwaliteit van de K800i is met ingeschakelde image stabilizer en gelijkwaardige 176 x 144 pixels resolutie beter dan de LG. LG heeft alleen wel een hogere QVGA resolutie om te filmen, deze wordt node gemist in de K800i.

Echter de macro van de LG is sterker en ook de kwaliteit van de foto’s is beter, maar dat komt vooral door de 5.0 megapixel sensor. Over het geheel gezien is de K800i eenvoudiger en scoort het toestel op sommige vlakken beter. De complete foto- en videokwaliteit die mogelijk is, is bij de LG KG920 vele malen beter, maar de snelheid van de camera is een flinke smet op het geheel. Even snel een foto maken is er niet bij en menig gebruiker zal problemen krijgen tijdens het maken van de foto’s. Dit maakt de KG920 niet de beste cameratelefoon momenteel aanwezig, maar de camerakwaliteit is de beste die ooit vertoond werd in een mobiele telefoon. Deze eervolle vermelding krijgt de LG zeker. Daar kan geen enkele mobiele telefoon tegenop en dan hebben het nog niet eens over de groot hoop met digitale camera’s die nu verkrijgbaar zijn.

Een vergelijking met de Nokia N73 en N93 zal vooral op het vlak van de snelheid, flitser en complete camera- en videokwaliteit worden beslist. Beide modellen hebben namelijk geen xenon flitser, maar zijn wel sneller tijdens het maken van foto’s en video’s dan de KG920. De N93 is verder vooral bedoeld voor het opnemen van video’s in DVD kwaliteit. Men moet de N73 zien als een model naast de K800i.

Via het onderdeel foto’s en video’s hierboven kan men de foto’s en video’s gemaakt door het toestel bekijken. Ook kan men foto’s vergelijken met andere toestellen. Op onze site vindt men van meer dan 500 toestellen foto’s, video’s en andere data speciaal voor onze bezoekers.

Aanwezige programma's

Qua programma’s blinkt de KG920 niet uit, maar doet ook niet tekort. Bijna alle punten die worden verwacht in een dergelijk toestel zijn aanwezig. Een wereldtijd applicatie, valuta converter, spraakrecorder of herinneringenlijst ontbreken niet.

De aanwezige agenda is meer een kalender waarin notities kunnen worden opgeslagen als is deze wel te synchroniseren. De kalender kan worden bekeken in maand en dagweergave en kan een redelijke hoeveelheid informatie invoeren.

De browser in het toestel is een simpele WAP browser. Er kunnen geen XHTML of internet pagina’s mee worden geopend. Dat is voor personen die veel data willen downloaden of bepaalde pagina’s willen bekijken wel een nadeel, verder doet de browser zijn werk naar behoren en ondersteunt het het WAP 2.0 protocol.

De aanwezige MP3 speler is één van de punten in het toestel die zeker goed is uitgewerkt. Een equalizer met een aantal vooraf ingestelde opties is aanwezig net zoals de optie te kiezen uit twee verschillende visuele achtergrondeffecten die op het scherm zichtbaar zijn tijdens het afspelen van de MP3 bestanden.

De kwaliteit van de headset is redelijk, niet zo goed als die van Sony Ericsson en de mono speaker klinkt lang niet slecht. Het bedienen van de MP3 speler via die headset gaat goed en simpel, net zoals via de toetsen op de voorkant van het toestel.

De MP3 speler klinkt alleen niet zo goed als die van de K800i. De headset heeft wel een uitgebreidere afstandsbediening in zich dan de K800i en dat is netjes. Helaas kan de MP3 speler niet in de achtergrond gezet worden (ook wel minimaliseren genoemd). Dus het tegelijk schrijven van een SMS bericht en het luisteren van muziek is in de LG niet mogelijk. Absoluut een punt van kritiek waar men bij LG een oplossing voor zal moeten vinden.

De laatste optie is het onderdeel SIM diensten dat in het menu wordt weergegeven wanneer de SIM kaart dit ondersteund.

Games

Qua games is de KG920 niet rijkelijk bedeeld. Er wordt namelijk maar twee games meegeleverd en dat is ZooZoo Club en Othello.

Extra's

Een vergelijking tussen de Sony Ericsson K800i en LG KG920 qua afmeting wordt hieronder gegeven. Voor een volledige vergelijking van specificaties zet beide modellen naast elkaar via de vergelijkingsfunctie in de website.

Conclusie

Aan het einde van de review wordt altijd een conclusie getrokken over wat er sterk en minder sterk is aan een toestel. Dat is bij de review van de KG920 natuurlijk niet anders.

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de camera van het toestel, maar eerst worden de overige onderdelen beschreven. Het feit dat het toestel geen thema’s heeft is vreemd. Ook het niet kunnen minimaliseren van de MP3 speler is een smet op het toestel. Een punt als de belkwaliteit is iets dat LG over de gehele lijn met modellen moet oppakken. Ook de KG800 had last van een redelijk matige belkwaliteit.

Het uiterlijk is iets aparts. Men vindt het toestel mooi of niet mooi. Iets anders zit er niet tussenin. De vreemde vorm en het speciale draaimechanisme geven het toestel iets heel speciaals, maar de vraag is of men daarop zit te wachten momenteel in de huidige markt. Ook het gewicht valt daaronder.

De camera heeft ook zijn smetjes. De xenon flitser is niet zo goed als die van de K800i, maar het toestel heeft er wel één. De snelheid van de camera is ronduit matig en totaal niet toereikend om eenvoudig foto’s mee te maken. LG moet daarvoor een oplossing vinden. Door deze punten is de LG ook niet de beste cameratelefoon momenteel. Het toestel is daarvoor gewoon te moeilijk te bedienen en te langzaam.

De pluspunten binnen het geheel zijn vooral de hoeveelheid aanwezige cameraopties, de sterke macro modus, de verbluffende camerakwaliteit die men kan realiseren en de het versturen van video MMS berichten. Daarnaast zijn er nog de pluspunten van het toestel zelf.

Daaronder het fantastische scherm, de aanwezige handsfree functie, het speciale uiterlijk met het draaimechanisme, de xenon flitser en de meegeleverde stereo headset die men ook met een andere headset kan gebruiken.

Het toestel is zeker een optie om te overwegen waard. Alleen moet men stil staan bij het feit dat het toestel naast de 5.0 megapixel camera niet enorm veel te bieden heeft, wanneer men dit afzet tegen de introductieprijs. De kwaliteit van de camera is ronduit verbluffend voor wat momenteel de standaard in de markt is. Minder was ook niet verwacht. Maar de manier waarop de foto’s gemaakt moeten worden en de wijze waarop men verder opties binnen het toestel heeft levert niets anders dan een score op die uitwijst dat de LG KG920 niet de beste cameratelefoon is momenteel op de markt. Maar wel de cameratelefoon met de beste fotokwaliteit die ooit vertoond werd op de mobiele markt. Absoluut een prestatie van LG.

Momenteel heeft de Sony Ericsson K800i meer te bieden op het gebied van gebruikersgemak en overige opties/instellingen. Daarnaast zijn de Nokia N73 en N93 er nog niet eens. Deze bieden als telefoon vele malen meer en hebben waarschijnlijk ook een zeer goede foto- en videokwaliteit.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG KG920 review