LG Crystal GD900 review

Uniek, apart en bijzonder zijn zomaar een paar woorden die naar boven kwamen toen we dit toestel onder ogen kregen. De LG GD900 Crystal is de eerste telefoon met transparante toetsen en hier zijn ze trots op bij LG.

De vreemde TV reclame, waarbij een persoon in een discotheek opeens de behoefte heeft om door zijn telefoon heen te kijken, zegt genoeg.

Hierdoor lijkt het als of dit het enige is wat de telefoon te bieden heeft, maar dit is gelukkig niet zo. Naast de transparante toetsen is de telefoon ook uitgerust met een 3 inch touchscreen, WiFi, HSDPA en een 8.1 megapixel camera. Bovendien is niet alleen het transparante uniek aan het toetsenbord, maar meer nog het feit dat het volledig op aanraking werkt. Het is dus een touchpad, die bijvoorbeeld ook als muis kan dienen.

Dé concurrent van de LG GD900 Crystal is een toestel van Samsung. De Samsung S8300 UltraTOUCH is qua vormgeving zeer te vergelijken met de Crystal (ook een slider met touchscreen) maar heeft geen WiFi. Hier staat tegenover dat de 8 megapixel camera kwalitatief beter is. Verder zouden concurrenten nog de Nokia N97 en de Samsung S8000 Jet kunnen zijn.

Plus- en minpunten LG Crystal GD900

  • Videocamera
  • Uniek
  • Toetsenbord
  • Traag
  • Geen GPS

Wat zit er bij het toestel?

De LG D900 Crystal zit in een doosje met de tekst: ‘Worlds 1st Transparent Design’ op de voorkant. Bij het openen van de doos is meteen de telefoon zichtbaar en het ligt in een doorzichtig stukje plastic. Verder zijn de volgende accessoires in het doosje te vinden: een 1000 mAH batterij, een USB kabel, een oplader, een setje In-Ear headphones met 3 verschillende maten opzetstukjes, een waterafstotend hoesje en de gebruikelijke software-cd plus handleidingen. Met de kwaliteit van de accessoires is niets mis en vooral de headphones springen eruit. Deze zitten lekker in het oor en voorzien de gebruiker van een redelijk tot goed geluid. Door het ontbreken van een 3.5mm audio plug-in, kunnen headphones met deze aansluiting niet direct in de telefoon worden gestopt. LG heeft wel een 3.5mm audio plug-in in het microfoongedeelte van de headphones gestopt. Hierdoor is het wel mogelijk om andere headphones aan te sluiten, maar ideaal is het niet.

Uiterlijk

De slider bestaat in zijn geheel uit zilverkleurig plastic, maar ziet er desondanks niet goedkoop uit. Dit komt doordat de zilveren kleur van het toestel op het eerste gezicht aan metaal doet denken. Tel hier het chromen randje bij op en de LG Crystal houdt je in eerste instantie voor de gek. Ook de bouwkwaliteit heeft niet te leiden onder al het plastic. De telefoon zit stevig in elkaar en kraakt niet of nauwelijks. Ook het slider-mechanisme is kwalitatief hoogstaand, want er zit geen speling in en het open en dicht schuiven gaat heel erg soepel. De vraag blijft wel of het plastic van de LG Crystal slijtvast is. Wij kunnen ons bijvoorbeeld bij de LG Viewty nog herinneren dat het plastic na een klein jaar in gebruik hier en daar slijtplekken vertoonde. Maar heel erg bang zijn we hier niet voor, want het plastic lijkt een soort van spiegelende beschermlaag te hebben.

De voorkant van de telefoon bestaat uit voor het grootste gedeelte uit het 3 inch capacitieve TFT touchscreen. Boven het scherm is de luidspreker en de secundaire camera te vinden. Onder het scherm is een drietal aanraakgevoelige knoppen te vinden, namelijk de Oproeptoets, Multi-taskingtoets en de Eindetoets. Wanneer je de telefoon uitschuift komt het touchgevoelige alfanumerieke toetsenbord tevoorschijn. Het unieke aan dit toetsenbord is niet alleen dat het de eerste doorzichtige is, maar juist ook dat het geheel touchgevoelig is. Dit zorgt voor wat handigheidjes, zoals bijvoorbeeld zogenaamde ‘gesture snelkoppelingen’, waar we later nog op terug zullen komen.

De bovenzijde heeft 1 toets, de Aan-uittoets, tevens kan deze toets gebruikt worden om de telefoon te vergrendelen. De onderzijde is geheel vrij van toetsen of ingangen. De rechterzijde bevat de volumetoetsen en een cameratoets. En aan de linkerzijde is een plugin voor de headphones en de USB-kabel. Het formaat van de plugin is overigens microUSB.

Pas wanneer je de telefoon uitschuift is de 8.1 megapixel camera met LED-flits zichtbaar. Dit geldt ook voor het microSD-slot, deze is ‘hotswappable’ wat zoveel betekent als dat je die ten alle tijden kan plaatsen of verwijderen. De batterijcover is vergrendeld met een schuifje en deze moet eerst naar je toegehaald worden wanneer je de batterijcover wilt verwijderen. Als je de batterij hebt verwijderd, zie je de plug in voor de simkaart Deze moet je net als de microSD kaart, in het toestel drukken.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de LG Crystal valt enigszins tegen. De fabrikant belooft 300 uur stand-by tijd en 6 uur gesprekstijd. Zoals gewoonlijk zouden we bijna zeggen, is dit weer erg ruim geschat. Met een half uurtje browsen op het internet, wat foto’s schieten, uurtje of 2 muziek luisteren en intensief gebruik van de rest van de eigenschappen van de telefoon, houdt het toestel het ongeveer een dag vol.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de LG Crystal is kristal helder. Hier hebben we geen op- of aanmerkingen over. De telefoon is prettig in het gehoor, want er komt een mooi vol geluid uit de luidspreker. Hierdoor is de persoon aan de andere kant van de lijn prima te verstaan. Zelfs in luidruchtige omgevingen ondervind je geen problemen, aangezien het volume aangepast kan worden.

Door op het groene telefoontje te drukken kom je bij de nummerkeuze. Hier kan je met behulp van het alfanumerieke toetsenbord, contacten vinden door een cijfer te kiezen. De contacten met dit cijfer in hun telefoonnummer worden dan in een dropdown menu weergegeven. Bij oproepinfo is op te vragen hoe lang er is gebeld en met wie. Naast alle oproepinfo, kan je hier ook alleen de gemiste oproepen, verzonden sms’jes en de gebelde oproepen in een overzicht opvragen.

Beeldscherm

Het 3 inch TFT touchscreen van de LG Crystal heeft een resolutie van 480 x 800 pixels (WVGA) en geeft 16 miljoen kleuren weer. Het scherm is mooi en helder, wat wordt benadrukt door de levendige kleuren die het weergeeft. Ook het contrast is ruimschoots voldoende. Het is geen AMOLED, maar komt wel dicht in de buurt. De kwaliteit van het beeldscherm is erg goed.

Het scherm gebruikt de capacitieve technologie voor het touchscreen, waardoor het niet mogelijk is om met andere voorwerpen het scherm aan te raken dan je vingers. Overigens is de lichtste aanraking al genoeg. Qua nauwkeurigheid kan het helaas wel wat beter. Voor normale handelingen zoals het openen van het menu en of snelkoppelingen is werkt het allemaal prima en zal je geen verkeerde dingen aanklikken. Echter bij het opstellen van een bericht, met behulp van het QWERTY toetsenbord op het touchscreen komt het regelmatig voor dat je een verkeerde letter intikt. Dit kan soms nog weleens frustrerend zijn.

Menu

Ook de LG Crystal is uitgerust met het S Class Touch UI, wat zijn debuut maakte op de LG Arena. Er zijn nog steeds 4 basisschermen met hun eigen thema en je kan kiezen welk scherm je laadt als je de telefoon vergrendeld, dus het homescreen kan elk van de 4 basisschermen zijn. Er is een scherm Snelkoppelingen, waarbij je in totaal 9 snelkoppelingen naar veel gebruikte programma’s kunt plaatsen. Het Widget scherm is een scherm met handige widgets, zoals het weer, kalender en radio. Toch is het aanbod van de widgets een beetje beperkt en hebben veel widgets geen meerwaarde.

Het derde scherm is het Contacten scherm waar je favoriete contacten op een scherm worden weergegeven. Dit kan in de vorm van een raster of een waaier. Als laatste is er het Multimedia scherm, waarbij de gebruiker zijn favoriete muziek en foto’s in één scherm kan plaatsen. Het S Class Touch UI is eigenlijk nog exact hetzelfde. Op zich werkt dit vrij intuïtief en soepel, maar het heeft nog steeds dezelfde beperking. Wanneer je elk basisscherm volledig gaat benutten, reageert het toestel iets trager. Dit is vooral merkbaar in het Widget basisscherm. Het duurt dan toch even voordat het scherm geladen is.

Uniek aan de LG Crystal is, dat door het touchpad bepaalde gestures aan applicaties kunnen worden gegeven. Dit betekent dat wanneer je een beweging maakt op het touchpad, er een applicatie opent. Door op je vinger langer dan 5 seconden op de multi-tasktoets te houden, opent het Multi-tasking menu. Hier kunnen in totaal 12 gestures aan 9 applicaties worden gekoppeld. De gestures zijn logischerwijs al door LG bepaald, net als de applicaties waar je deze aan kan koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘M’ beweging op het touchpad, koppelen aan ‘Berichten’. Dit onderscheidt de LG Crystal, van alle andere LG telefoons met het S Class Touch UI. En het werkt ook buitengewoon goed en handig. In theorie zou je dus 18 applicaties kunnen voorzien van een snelkoppeling, 9 op het Snelkoppeling scherm en 9 met een gesture. Het benaderen van het menu, zou dan bijna overbodig zijn. Maar uiteraard kan dit nog wel en ook dit is hetzelfde als bij de introductie van het S Class Touch UI. Er zijn vier regels onderverdeeld in vier categorieën (communicatie, multimedia, organiser en instellingen), met 8 pictogrammen. Het kantelen van de telefoon in het menu kan ook nog steeds. En zorgt ervoor dat alle pictogrammen te zien zijn in een iets kleinere uitvoering. Wanneer in het basisscherm op de regel wordt gedrukt waar alles staat over de telefoonstatus dan komt een soort dropdown-snelmenu in beeld waar Bluetooth, Wi-Fi, alarm, muziekspeler, meldingen en profiel geraadpleegd kunnen worden.

Telefoonboek

Ook het telefoonboek is ongewijzigd. Bij het toevoegen van een nieuw contact kan er gekozen worden om deze op de SIM-kaart of op de telefoon op te slaan. Verder kan er aan het contact een foto, de voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en een bepaalde groep worden toegevoegd. Een specifieke beltoon en website ontbreekt ook niet in de opties. Net als de gegevens bedrijfsnaam, functie, bedrijfsadres en verjaardag. Als laatste kunnen er ook nog notities bij het contact worden gemaakt. Het aantal contacten dat op de telefoon opgeslagen kan worden is vrijwel onbeperkt.

Messaging

Een nieuw bericht kan geopend worden in het berichten menu of met een snelkoppeling in het Snelkoppelingen scherm. Het schrijven van een bericht kan op twee manieren, door middel van het touchpad of het touchscreen. En eigenlijk is geen van tweeën écht fijn. Het touchpad heeft veel gewenning nodig, want doordat het hele oppervlak egaal is voel je geen verschil bij de toetsen. Hetzelfde geldt wanneer je één toets twee keer achter elkaar indrukt, er is geen ‘klik’, geen gevoel dat je de toets ook daadwerkelijk hebt ingedrukt. Dit zorgt ervoor dat, zeker in het begin, het typen van een bericht met het touchpad zeer frustrerend kan zijn. Gelukkig is het wel een kwestie van gewenning en na enige tijd zal het typen wel beter gaan. Dit is helaas niet het geval bij het touchscreen, want deze is gewoon niet nauwkeurig genoeg om foutloos een bericht te schrijven. Wanneer je de telefoon bij het schrijven van een bericht kantelt, komt er een QWERTY toetsenbord tevoorschijn op het touchscreen. Helaas zitten de toetsen wat krap op elkaar, waardoor je door de onnauwkeurigheid van het scherm, regelmatig een verkeerde toets indrukt. Ook het verplaatsen van de cursor is lastig en werkt niet altijd even goed. Wanneer de gebruiker zijn vinger op het scherm houdt, is het mogelijk om nauwkeuriger de cursor te verplaatsen. Dit komt doordat er een iPhone-achtige inzoom boven je vinger te zien is. Dit werkt wel prima. Verder kan je nog kopiëren en plakken, maar eerlijk gezegd werkt dit voor geen meter. Het is heel lastig om een of twee woorden te selecteren die je wilt kopiëren.

Een bijlage toevoegen kan door op de paperclip rechtsonder te drukken. Overschakelen naar een MMS gaat automatisch. Voor e-mail kunnen POP3-, SMTP-, IMAP4- en Push e-mail/Instant e-mailaccounts ingesteld worden. En er kan gebruik worden gemaakt van de Microsoft Exchange server.

Connectivity

De LG Crystal kan verbinding maken door middel van Bluetooth, WiFi en USB. In het hele toestel, kan via het dropdown menu wat geopend wordt door op de statusbalk te tikken, Bluetooth en WiFi worden ingeschakeld. Echter hier kunnen geen apparaten via Bluetooth worden toegevoegd, want dit moet in het hoofdmenu worden gedaan.

De LG Crystal onthoudt netwerken, dus invoeren van de inlogcodes en wachtwoorden is maar één keer nodig. Hierna maakt de telefoon bij het inschakelen van WiFi automatisch verbinding met het netwerk. Via microUSB kan worden gekozen uit: massaopslag, muziekopslag, PC Suite en iSync (voor Mac OS X). Verbinding maken via deze weg was geen enkel probleem. Ook wordt TV-Out ondersteunt door de Crystal. PAL en NTSC worden beiden ondersteunt, dus dit zou niet voor problemen moeten zorgen. Maar je moet wel een TV-Out kabel aanschaffen.

De browser van de LG Crystal is op zich redelijk goed. Behalve dat het laden van webpagina’s behoorlijk traag is, gaat zoomen en het slepen op webpagina’s zonder al te veel moeite. Soms wil het nog weleens schokkerig zijn, maar als je wacht totdat een pagina goed is geladen, komt over het algemeen niet voor. Verder is tabbed browsing ook aanwezig, maar dit is wel beperkt tot twee pagina’s. Wel gaat het schakelen van normale modus naar landscape modus traag.

Bij het browsen over het internet komt het touchpad voor het eerst echt goed van pas. En heeft het een meerwaarde. Want naast zoomen via het touchpad, kan je het touchpad ook als trackpad gebruiken. Wanneer een vinger over het touchpad wordt geveegd komt er een muis tevoorschijn en kan je via deze muis links aanklikken. Helaas is scrollen op deze manier niet mogelijk. Maar het is wel handig om links aan te klikken, aangezien dit via een vinger nog weleens niet helemaal tot de telefoon wil doordringen.

Camera

De camera wordt geopend door op de cameraknop of de camera snelkoppeling in het menu te drukken. De interface van de 8.1 megapixel camera is erg overzichtelijk. Links en rechts in de zoeker zijn balken met instellingen. In de balk rechts kun je schakelen tussen de video camera en de fotocamera, Onder deze knop zit een snelkoppeling naar het fotoalbum en boven deze knop zit een knop om terug te gaan naar het menu. Links in de zoeker zit de instellingen knop, de flitserknop, macromodus knop en de helderheid. Wanneer je op de instellingen drukt komt er een wiel te verschijn die je ook wel op normale digitale camera’s vindt. Hier kan je wisselen tussen de primaire en secundaire camera, het aantal megapixels, of je kleureffecten wilt gebruiken (denk aan sepia, negatief etc.), witbalans, timer, fotomodus (normaal of een reeksfoto’s), ISO waarden, kwaliteit, gebruikt geheugen, pictogrammen verbergen, beeldstabilisatie, autofocus, sluitergeluid en een raster.

De kwaliteit van de foto’s is zeer matig en eerlijk gezegd is de camera van de LG Crystal de slechtste 8 megapixel camera die we tot nog toe zijn tegengekomen. Op zich worden kleuren nog wel goed weergegeven, net als de detail weergave. Maar de hoeveelheid ruis op de foto’s is onvoorstelbaar en maakt veel foto’s onbruikbaar. De enige foto’s die bruikbaar zijn, zijn foto’s die bij veel daglicht zijn genomen. In schemer of zelfs bij bewolking is er veel ruis. Dus meer megapixels betekent lang niet altijd betere foto’s.

De videocamera stelde ons gelukkig niet teleur. Eigenlijk is het verrassend hoe goed de videocamera presteert in vergelijking met de zeer matige fotocamera. Het beeld is helder en de kleuren worden zeer realistisch weergegeven. Ook is de video scherp en speelt hij soepel af. De videocamera neemt op in 720x480 pixels of het zogenaamde D1 formaat. De video interface is hetzelfde als die van de camera. Er kan worden gewisseld tussen de primaire en de secundaire camera, het formaat, de modus (automatisch, of nachtmodus). Er zijn dezelfde kleureffecten als bij de fotocamera, ook kan de witbalans, videokwaliteit ingesteld worden. Er kan een video voor MMS worden geschoten, de manier van opslaan kan veranderd worden en opnemen kan met of zonder geluid. Verder kan je vertraagd of versneld opnemen. Helaas worden filmpjes dan alleen in het QVGA formaat opgenomen, desalniettemin is dit wel een grappige toevoeging. Filmpjes worden in 3gp formaat opgenomen. Dit vonden we vonden nogal teleurstellend, aangezien dit verouderd formaat nu toch echt verouderd is. En we hadden hier dan ook liever het in hogere bitrate verwerkende mp4 formaat gezien. Toch is de videocamera prima en één van de betere die we zijn tegengekomen.

Aanwezige programma's

De nog niet behandelde programma’s zijn: muziekbibliotheek en speler, filmmaker, FM-radio, alarm, agenda, memo, stopwatch, spraakrecorder, calculator, wereldtijd, en eenheden omrekenen. Daarnaast staan onder het kopje Google nog snelkoppelingen naar Google zoeken, Google Mail, YouTube en Blogger.

Filmmaker heeft eigenlijk een beetje misleidende naam. Want een film maak je er niet echt mee. Het enige wat dit programmaatje doet is foto’s achter elkaar zetten en een muziekje eronder plakken en een effectje over de foto’s gooien.

In de muziekbibliotheek is de muziekspeler netjes verwerkt. Deze klapt namelijk uit zodra je een nummer selecteert. Tijdens het afspelen kan je ook andere dingen zoals een berichtje schrijven of internetten.

Ook is het mogelijk om Word, Excel, Powerpoint en PDF bestanden op de Crystal te lezen.

Games

Er zitten in totaal 7 spelletjes op de LG Crystal. Al deze spelletjes zijn spelletjes die op je moet spellen door je telefoon te bewegen. Zogenaamde ‘motion-based’ spelletjes. Niet al de spelletjes zijn de moeite waard om toe te lichten, aangezien ze nogal simpel van aard zijn.

Het eerste spel is Tepong, verreweg het leukste spel. Hierbij is je telefoon een tafeltennisbatje of tennisracket. En moet je door middel van het omhoog en omlaag bewegen van de telefoon de bal ‘hooghouden’.

Een ander grappig spel is ‘Flying Dices’. Het is niet zozeer een spel, maar meer een handige applicatie voor wanneer je dobbelstenen vergeten bent.

Extra's

Een extra als GPS ontbreekt op de LG Crystal. Wel zit er Google Maps op de telefoon, maar zonder GPS heb je er toch niet zo heel veel aan.

Conclusie

Het bijzondere design van de LG Crystal zorgt ervoor dat de telefoon een opvallende verschijning is. Dit komt natuurlijk door het transparante toetsenbord, welk in het donker mooi oplicht. Wanneer je kijkt naar het de technische eigenschappen van de telefoon met, WiFi, HSDPA, 8.1 megapixel camera, touchscreen en -pad, kan je niet anders dan onder de indruk zijn. Helaas ontbreekt GPS, maar het is hoe dan ook indrukwekkend. Bovendien kan je nu natuurlijk wel in een discotheek door het toetsenbord van je telefoon heen, naar een leuke jongen of meisje kijken.

Zoals je misschien al begrijpt, zien we de meerwaarde van de transparantheid van het toetsenbord niet. Tuurlijk, het is een marketingstunt en een manier om er uit te springen tussen alle andere mobiele telefoons. Maar wij werden er niet echt warm van. Waar wij wél warm van werden is het touchpad. Dit heeft een meerwaarde en zorgt voor leuke, unieke eigenschappen. Helaas is typen met het toetsenbord wel een ramp, maar nadat je er aan gewend bent zal dit uiteindelijk wel beter gaan. Verder heeft het toestel door de S Class UI een fijn, overzichtelijke menu, zij het wat aan de trage kant. Kortom, de LG Crystal heeft zoals iedere telefoon zijn plus- en minpunten, welke er zwaarder wegen is aan jou. Hopelijk is dat na het lezen van deze review kristalhelder.


Vermelde toestellen