LG Arena KM900 review
Hij is al regelmatig de revue gepasseerd hier op NieuweMobiel.NL en nu zijn we één van de eerste Nederlandse sites die hem reviewen: De LG KM900 Arena.
Alweer enige tijd geleden begon LG een trend met de Viewty en het merk heeft dan ook een reputatie hoog te houden op het gebied van touchscreen-telefoons. Het touchscreen-telefoon-portfolio van LG is met de Arena KM900, de KC910 Renoir en de KP500 Cookie zeer compleet te noemen en daarmee biedt LG voor elke gebruiker in verschillende prijsklassen en met verschillende eisen wat wils.
De KM900 Arena is belangrijk voor LG want het is het eerste toestel van de Koreanen dat is uitgerust met de nieuwe 3D S-Class gebruikersinterface. Deze software bied de gebruiker vier verschillende basisschermen waartussen geswitcht kan worden en wij waren hier erg benieuwd naar. Een video van het gebruik van de nieuwe S-Class interface volgt op pagina 2.
Wat betreft concurrentie zal de KM900 Arena het onder andere op moeten nemen tegen de Samsung i900 Omnia, de Nokia 5800 XpressMusic en de HTC Touch Diamond2.
Plus- en minpunten LG Arena KM900
- Beeldscherm
- Touchscreen
- Uiterlijk
- Video’s
- Vormgeving interface
- Vlekgevoeiligheid scherm
- Browser
- Langzame interface
- Aanraakgevoelige toetsen
Wat zit er bij het toestel?
De KM900 Arena komt in een mooi, bescheiden vormgegeven doosje met daarbij een batterij (1.000 mAh), oplader, USB-kabel, een witte headset, handleiding en CD-ROM. Een MicroSD geheugenkaart wordt niet meegeleverd maar met een geheugen van 8 GB is dat niet echt een probleem. Een beetje krenterig is het echter wel van LG. Ook een hoesje en/of poetsdoekje zijn niet van de partij. Dingen die je toch eigenlijk wel mag verwachten bij een toestel dat als vlaggenschip in de markt staat.
De oordopjes zijn van het tegenwoordig steeds vaker voorkomende in-ear model die in de gehoorgang geplaatst moeten worden en komen met rubberen sleeves in drie verschillende maten. Deze dopjes leveren over het algemeen een betere geluidskwaliteit en ook in dit geval stellen ze niet teleur. De headset heeft een 3.5mm jack.
Uiterlijk
De KM900 Arena is erg compact en minimalistisch vormgegeven en uitgerust met een minimum aan knoppen, vier stuks om precies te zijn. Deze zijn op zo’n manier vormgegeven dat ze nauwelijks opvallen in het strakke en slanke ontwerp. Aan de bovenkant zit de aan/uit-knop die ook gebruikt moet worden om het scherm te blokkeren. De rechterkant huisvest de volumetoetsen en de cameratoets en aan de linkerkant zit netjes weggewerkt achter een schuifje de aansluiting voor de oplader of USB-kabel.
Onder het touchscreen zitten een aanraakgevoelige opneemtoets, multi-tasktoets en ophangtoets. Het vervelende aan deze toetsen is dat ze bij het gebruiken van het toestel soms per ongeluk aangeraakt worden waardoor een toepassing bijvoorbeeld afgesloten wordt. Het beeldscherm en de toetsen worden omrand door een deels geborstelde en deels gepolijste metalen rand die een mooie en luxe uitstraling geeft. In deze rand zit boven het scherm, naast de speaker, de secundaire camera. De metalen batterijcover bedekt tegelijkertijd een groot gedeelte van de zijkanten en bovenkant.
Helaas moet voor het verwisselen van de geheugenkaart de batterijcover verwijdert worden en dat is best nog een gepriegel. Het verwijderen van de geheugenkaart kan wel zonder het toestel uit te zetten, voor de SIM-kaart is dat niet geval.
Het toestel zit erg goed en stevig in elkaar, er is nergens sprake van kiertjes of randjes. Het verbazingwekkend compacte apparaatje ligt dan ook erg prettig in de hand. Ons testmodel was in het zilver en dat is voorlopig de enige uitvoering die in Nederland leverbaar is. Er is al wel een donkergrijze/zwarte versie opgedoken voor de Britse markt maar of en wanneer deze naar Nederland komt is nog niet duidelijk.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van de KM900 Arena is redelijk. Bij licht gebruik gaat de batterij drie dagen mee. Bij intensiever gebruik is het uithoudingsvermogen maximaal twee dagen. Dat is voor een touchscreentelefoon acceptabel.
Om het uithoudingsvermogen te verlengen kan een energie bespaarstand en automatisch contrast worden ingeschakeld. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt en hadden de schermhelderheid op 100% staan. Verder kunnen de verlichtingstijd en het volume van de touchtrilling nog van invloed zijn.
Belkwaliteit
Over de belkwaliteit is eigenlijk niet zoveel te melden behalve dan dat deze in orde is en er zich geen problemen hebben voorgedaan op dit gebied. Het geluid is niet heel natuurlijk maar wel luid en duidelijk.
Tijdens het bellen kunnen contacten, memo en toetsenbord geopend worden. Daarnaast kunnen luidspreker, microfoon en pauzestand in of uit geschakeld worden. Om deze functies te gebruiken moet wel telkens het scherm ontgrendeld worden.
Met de opneemknop of via het menu kan de oproepinfo geopend worden. Hier staan in een lange lijst alle oproepen en berichten. Er kan een verdeling gemaakt worden in gemiste oproepen, alleen oproepen, alleen berichten of alleen VT (videogesprekken). De oproepkosten, duur van de oproepen en datavolume staan dan weer onder oproepinstellingen in het menu.
Beeldscherm
Het scherm van de KM900 Arena is 3.0 inch groot en kan 262.141 kleuren weergeven met een resolutie van 480 x 800 pixels. Dit beeldscherm ziet er erg goed uit en is een plezier om te gebruiken. Zoals gezegd hadden wij de helderheid op het hoogste niveau staan en dan was het scherm ook bij fel zonlicht nog goed te lezen. Het beeldscherm is wel erg gevoelig voor vlekken die jammer genoeg ook te zien zijn bij het gebruik van het toestel en dit levert hinderlijke vegen over het beeldscherm op. Een doekje zou dus geen overbodige luxe zijn geweest.
De schermafbeeldingen, lettergrootte, lettertype en verlichtingstijd kunnen worden ingesteld.
De KM900 Arena beschikt over een bewegingsensor die ervoor zorgt dat bij bepaalde toepassingen, waaronder het menu, de camera en bij het schrijven van een bericht, het beeld automatisch kantelt. Deze sensor is precies gevoelig genoeg en doet zijn werk uitstekend.
Daarnaast behoort ook multitouch tot de mogelijkheden. Dit is een fenomeen waar ook de iPhone over beschikt en het stelt de gebruiker van de KM900 Arena in staat om bij een afbeelding of in de internetbrowser in of uit te zoomen door twee vingers op het scherm respectievelijk uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen. Na het zoomen heeft het toestel alleen wel wat tijd nodig om het beeld weer te laden. Bij afbeeldingen werkt het het beste.
Menu
De vier verschillende basisschermen hebben elk hun eigen, specifieke eigenschappen. De gebruiker kan instellen welk scherm standaard vooraan staat. De vier verschillende onderwerpen zijn: snelkoppeling, widget, contactpersonen en multimedia. Voor elk scherm moeten de favorieten aangevinkt worden. Dit is wel wat omslachtig en bij de widgets is de keuze beperkt. Er kunnen maximaal negen snelkoppelingen worden ingesteld en deze kunnen naar de wensen van de gebruiker gesorteerd worden. De contactpersonen en multimedia verschijnen in een soort van molens met eventueel afbeeldingen voor de contacten en muziekbestanden.
Door in het basisscherm op de multi-tasktoets te drukken verschijnt een kubus die het switchen tussen de basisschermen nog makkelijker maakt.
Speciaal voor deze nieuwe gebruikersinterface is de KM900 Arena uitgerust met een tweede processor die ervoor moet zorgen dat alles vloeiend in beeld verschijnt. Helaas levert deze investering maar gedeeltelijk resultaat op. Het switchen van basisscherm gaat vloeiend maar vervolgens heeft de KM900 Arena wel even nodig om alle items te laden. Ook in andere delen van het menu en bij het openen van toepassingen heeft het toestel regelmatig wat tijd nodig om te laden. Heel erg vervelend is het echter niet.
Het hoofdmenu zelf is een bonte verzameling van pictogrammen en dit vertoont wel wat gelijkenissen met de iPhone. Toch heeft LG iets gevonden om zich te onderscheiden. Het menu is namelijk onderverdeelt in vier categorieën die elk op een eigen regel acht pictogrammen bevatten. Deze categorieën zijn: communicatie, multimedia, organiser en instellingen. In elke categorie kan horizontaal gescrolld worden. Deze indeling zorgt ervoor dat het menu erg overzichtelijk is en alles makkelijk te vinden is. Jammer genoeg kunnen de pictogrammen niet gesorteerd worden door de gebruiker zelf. Wanneer het toestel horizontaal gehouden wordt komen alle pictogrammen in een iets kleinere uitvoering in beeld.
Wanneer in het basisscherm op de regel wordt gedrukt waar alles staat over de telefoonstatus dan komt een soort dropdown-snelmenu in beeld waar Bluetooth, Wi-Fi, alarm, muziekspeler, meldingen en profiel geraadpleegd kunnen worden.
Het touchscreen van de KM900 Arena is erg prettig om mee te werken. Het reageert goed op aanraking en slepen en alle menuonderdelen kunnen makkelijk bedient worden met de vingers.
Telefoonboek
Het interne geheugen van de KM900 Arena heeft plaats voor 1000 contacten. Voor een nieuw contact kunnen foto, voor- en achternaam, vijf telefoonnummers, e-mail, groep, beltoon, homepage, adres, bedrijf, functie, verjaardag, jubileum en memo ingesteld worden.
Messaging
Ook wat betreft messaging staat de KM900 Arena zijn mannetje. Een nieuw bericht kan geopend worden via het berichtenmenu of met een snelkoppeling in het basisscherm. Een bericht schrijven kan met het virtuele numerieke toetsenbord of, door het toestel te kantelen, met het QWERTY-toetsenbord. Dit QWERTY-toetsenbord is wel wat aan de krappe kant maar de gekozen letter wordt mooi vergroot boven je vinger en het touchscreen is accuraat genoeg. Als een woord niet in het woordenboek staat dan verschijnt een uitroepteken in beeld waarop gedrukt moet worden om een woord in te voeren. Wanneer de grens van 160 tekens in zicht komt verschijnt dit rechtsboven in beeld.
Een bijlage toevoegen kan door op de paperclip rechtsonder te drukken. Overschakelen naar een MMS gaat automatisch.
Voor e-mail kunnen POP3-, SMTP-, IMAP4- en Push e-mail/Instant e-mail-accounts ingesteld worden. Er kan gebruik worden gemaakt van de Microsoft Exchange server.
Connectivity
De KM900 Arena kan verbinding maken doormiddel van Bluetooth, Wi-Fi en USB. Voor het inschakelen van Bluetooth en Wi-Fi kan gebruik worden gemaakt van het dropdown-snelmenu in het basisscherm. Het toevoegen van een nieuw Bluetoothapparaat moet via het hoofdmenu gedaan worden. Als Wi-Fi is ingeschakeld en er is vervolgens gekozen voor “netwerk zoeken” dan maakt het toestel automatisch verbinding met een bekend netwerk binnen bereik.
Wanneer doormiddel van USB een verbinding wordt gemaakt met een computer kan de gebruiker kiezen uit: massaopslag, muziekopslag, PC Suite en iSync. Het maken van een verbinding ging altijd zonder problemen. Overigens hulde voor LG om op de bijgeleverde CD-ROM een iSync plugin te plaatsen. Hierdoor is het voor Mac gebruikers eenvoudig om hun agenda en contactpersonen te synchroniseren. Enig puntje van kritiek; aan contacten gekoppelde foto's worden niet gekopieerd. Maar het belangrijkste is dat er nu gesynchroniseerd kan worden, en iets is altijd beter dan niets.
De browser van KM900 Arena scoort redelijk. Deze is wat aan langzame kant en niet alle sites worden helemaal goed weergegeven. Het zoomen en slepen van de pagina’s gaat schokkerig en langzaam en ook het schakelen tussen horizontaal en verticaal beeld kost hem moeite. Pluspunt is dat de gebruiker twee tabbladen tot zijn beschikking heeft om pagina’s in te laden.
Camera
De KM900 Arena is uitgerust met een 5.0 megapixel camera met een Schneider Kreuznach lens. Dit is een gerenommeerd merk en dus mag er wat verwacht worden van de foto’s en video’s die de KM900 Arena schiet. Tot op zekere hoogte maakt het toestel deze verwachtingen waar. Over het algemeen is erg weinig aan te merken op de foto’s die de KM900 Arena schiet en vooral bij daglicht is het dik in orde. De kleuren en het contrast zien er zeker voor een telefoon erg mooi uit. Zelfs foto’s die genomen zijn met volledige zoom zijn nog zeer acceptabel. Echter wanneer het donkerder wordt dan begint de kwaliteit wel met sprongen af te nemen. Dan is er sprake van flinke ruis en de flitser mist de kracht om echt een verschil te kunnen maken op afstanden verder dan twee meter.
De camera wordt geactiveerd door de cameratoets aan de zijkant ingedrukt te houden. De touchscreenbediening van de camera schakelt automatisch tussen verticaal en horizontaal. Onder handbereik met pictogrammen in beeld zijn flitser, zoommodus en helderheid. Via de instellingen kunnen grootte, kleureffect, witbalans, timer, fotomodus, ISO, kwaliteit, gebruikt geheugen, pictogrammen verbergen, stabilisatie, auto focus, sluitergeluid, raster en geo-tagging gewijzigd worden. Al deze instellingen zijn te selecteren met een virtuele draaiknop die er leuk uitziet maar wel wat tijdrovend is.
De grote kracht van de camera van de KM900 Arena is het maken van video’s. Hij kan namelijk video’s schieten met een formaat van 720 x 480 pixels. Dit levert erg nette filmpjes op die uitstekend te bekijken zijn op een groter scherm.
Overschakelen naar de videomodus moet jammer genoeg via het instellingenmenu. In de videomodus zijn onder handbereik flitser, filmsnelheid en helderheid. Bij de instellingen zijn grootte, nachtmodus, keureffect, witbalans, videokwaliteit, duur, gebruikt geheugen, spraak, geluidsfocus en pictogrammen verbergen te vinden.
In de galerij wordt alle geschoten content netjes gesorteerd op datum. In de verticale positie is dit een standaardoverzicht met miniatuurweergaven maar in de horizontale stand kan er door de afbeeldingen gebladerd worden door over het scherm te vegen. Inzoomen kan door op de afbeeldingen te tikken. Foto’s kunnen ook met een diavoorstelling bekeken worden.
Verzenden van bestanden kan met een bericht, e-mail en Bluetooth of direct uploaden naar Blogger.
Aanwezige programma's
De nog niet behandelde programma’s zijn: muziekbibliotheek en speler, filmmaker, FM-radio, alarm, agenda, memo, stopwatch, spraakrecorder, calculator, wereldtijd, en eenheden omrekenen. Daarnaast staan onder het kopje Google nog snelkoppelingen naar Google zoeken, Google Mail, YouTube en Blogger.
In de muziekbibliotheek is de speler netjes geïntegreerd en dit ziet er mooi en overzichtelijk uit. Als een bestand wordt geselecteerd klapt deze uit en tijdens het afspelen is het bestand gemarkeerd terwijl de rest van de bibliotheek doorzocht kan worden. Afspelen kan ook op de achtergrond gebeuren terwijl de telefoon gebruikt wordt voor andere dingen.
Filmmaker is meer een programma om mooiere diavoorstellingen te fabriceren want het is de bedoeling om afbeeldingen aan elkaar te plakken met geluid en effecten.
De agenda vertoonde wel wat kuren. Regelmatig weigerde het toestel zonder aanwijsbare reden om in de agenda een afspraak op te slaan, in plaats daarvan kwam de melding “Ongeldige gegevens” in beeld. Bij het invoeren van de begin- of einddatum werd dan automatisch 31 december 2000 geselecteerd in plaats van de huidige datum.
Games
Er zitten standaard drie spelletjes op de KM900 Arena die alle drie gebruik maken van de bewegingssensor in het toestel. Het eerste spel is Tepong. Dit is een (tafel)tennisspel waarbij tennisballen zo vaak en zo hoog mogelijk moeten worden gestuiterd door de telefoon te bewegen.
Bij Rad van avontuur moet een rad bedient worden door met de telefoon te schudden of over het scherm te vegen.
Het laatste spel is "Vliegende dobbelstenen". Hier kunnen drie verschillende spelletjes gespeeld worden door met het toestel te schudden en de dobbelstenen te gooien.
Extra's
Voor gebruik van de A-GPS functie is de KM900 Arena uitgerust met Google Maps. LG zelf maakt geen melding van de aanwezigheid van een losse GPS ontvanger, alleen van A-GPS functionaliteit. Hiermee wordt aan de hand van GSM zendmasten een schatting gemaakt van de locatie van de telefoon. Deze is iets onnauwkeuriger dan GPS en dat bleek ook wel uit onze test. Zo zat het toestel in ons geval om onze locatie te bepalen er niet een paar meter vanaf, zelfs niet een aantal kilometer, maar bijna 25 kilometer! Daar valt dus nauwelijks mee te navigeren.
De FM-zender is een ingebouwde FM-transmitter en dit stelt de gebruiker in staat om muziekbestanden die op de KM900 Arena staan te beluisteren via bijvoorbeeld de autoradio. De zender is alleen niet zo krachtig.
De KM900 Arena beschikt ook over Dolby Mobile. Dit maakt het geluid van muziek en/of video’s via de luidspreker of headset net merkbaar ietsje voller maar de toegevoegde waarde is niet helemaal duidelijk.
Conclusie
De LG KM900 Arena is een erg leuk en mooi apparaatje dat bij ons een prima indruk heeft achtergelaten. Het toestel zit goed in elkaar en zijn uitrusting is zeer compleet, waarbij alles ook nog goed functioneert. Iets dat is tegenwoordig niet altijd meer zelfsprekend is.
De nieuwe gebruikersinterface van LG zal op het eerste gezicht wellicht associaties met de iPhone oproepen maar het toestel heeft wel degelijk een eigen karakter. De vier verschillende basisschermen zijn leuk en zorgen er tot op zekere hoogte ook voor dat de bediening gemakkelijk en vlot verloopt maar wellicht zouden twee schermen ook genoeg geweest zijn.
De KM900 Arena is een echt multimedia-apparaat en dat zien we terug in de bediening en organisatie van content op het apparaat. Het afspelen en weergeven van muziek, video’s en afbeeldingen ziet er op de KM900 Arena erg mooi uit en het werkt goed.