Huawei Ascend G6 review
De Chinezen komen, maar voor wie eigenlijk?
Het Chinese Huwaei probeert al enige tijd voet aan de grond te krijgen op de Europese markt en dus werd het tijd dat ook wij één van hun modellen aan de tand voelden.
Onze keuze viel daarbij op de Ascend G6. Dit is een in principe het voordelige broertje van de Ascend P6 en werd begin dit jaar gepresenteerd. Het toestel heeft een 4,5 inch groot qHD-scherm, 8 megapixel camera en 1,2 GHz quadcore processor. Aan de voorzijde zit een hoge resolutie 5 megapixel camera zodat je haarscherp kunt videobellen of selfies schieten.
In verband met zijn prijskaartje komt de meest geduchte concurrentie voor de Ascend G6 waarschijnlijk van de Motorola Moto G. Deze heeft een beter scherm maar een mindere camera. Een andere fabrikant van betaalbare toestellen is Alcatel met bijvoorbeeld de One Touch Pop C9. Verder past ook de LG L90 in dit segment. Tot slot is er onder de Windows Phones nog de Nokia Lumia 635. Dit reviewmodel van de Ascend G6 werd overigens beschikbaar gesteld door Coolblue die het toestel in zwart en wit op voorraad heeft.
Plus- en minpunten Huawei Ascend G6
- Uiterlijk
- (selfie)camera
- Belkwaliteit
- Beeldscherm
- Toetsenbord
Wat zit er bij het toestel?
In het luxe, witte doosje waar de Ascend G6 bij ons in aangeleverd werd, zat behalve het toestel nog een microUSB-kabel met een verloopstekker en een headset. De headset was een strak ogend en kwalitatief goed aanvoelend wit exemplaar. Een handleiding of garantiebewijs ontbrak bij ons testmodel.
Uiterlijk
Bij het ontwerpen van de Ascend G6 is duidelijk goed gekeken naar de iPhone 4 en natuurlijk de Ascend P6. Zo is het toestel rondom afgewerkt met een metalen rand, behalve aan de onderkant. Daar heeft het toestel een ronding. De Ascend G6 is aan de voorkant rondom het scherm zwart en aan de onder- en achterkant bruingrijs met een matte afwerking. Onder het scherm zitten drie aanraakgevoelige, fysieke toetsen. Vreemd genoeg is de meest rechtse daarvan niet de multitasktoets die hoort bij Android maar een, feitelijk, onnodige menutoets. Behalve de oorluidspreker en een camera zit boven het scherm ook nog een LED-notificatielampje.
In de metalen strip rondom het toestel zitten aan de rechterkant de powerknop en de volumeknoppen. Bovenop het toestel zit de microUSB-aansluiting. Aan de linkerkant is de headsetaansluiting mooi weggewerkt in de ronding van de onderkant. Dit maakt het alleen wel lastiger om andere dan de meegeleverde headset te gebruiken.
Aan de achterkant zit bovenin de linkerhoek de camera met LED-flitser en onderin de linkerhoek de luidspreker. De achterkant kan er vanaf de onderkant met een beetje beleid afgetrokken worden zodat de gehele achterkant van het toestel komt bloot te liggen. Deze backcover is te verwijderen om de SIM en/of microSD- kaart te kunnen plaatsen, want de batterij zit vast in het toestel.
Die microSD-kaart zal wel van pas komen want het interne geheugen bedraagt maar vier gigabyte, waarvan amper twee gigabyte beschikbaar is voor mediabestanden.In principe zit de backcover netjes vastgeklikt maar we kunnen ons voorstellen dat je hem niet te vaak of te rigoureus moet lostrekken want dan kunnen de bevestigingspunten het mogelijk begeven.
Uithoudingsvermogen
De Ascend G6 beschikt over een zeer uitgebreide sectie voor energiebesparing in het instellingenmenu. Daarin zitten bijvoorbeeld drie standen voor het voedingsplan. Deze passen het CPU en netwerkgebruik aan zodat de batterij iets langer of korter meegaat. Al zijn de verschillen niet schokkend.
Bij de schatting van de resterende tijd hebben wij onze twijfels. Verder is er batterijbewaking waarmee te optimaliseren problemen opgespoord kunnen worden. Een handige functie al vinden wij de term ‘problemen' wel wat zwaar want sommige functies horen gewoon bij de werking van de telefoon. Zonder al teveel te tornen aan de functionaliteit van het toestel houdt hij vrij gemakkelijk ruimschoots 24 uur vol. Het LED-lampje aan de voorzijde brandt overigens blauw als de batterij helemaal leeg is en het toestel is uitgevallen.
Belkwaliteit
De telefoontoepassing op de Ascend G6 staat helemaal los van het telefoonboek. Natuurlijk kan tussen de twee apps geschakeld worden maar ze zijn verder niet met elkaar verweven. In de telefoonapp kan via smartdial op het numerieke toetsenbord de gewenste contactpersoon gevonden worden.
Een vreemde bug waar wij kwaadschiks achterkwamen is dat de alle meldingsgeluiden uitstaan ondanks dat het geselecteerde profiel wel op luid staat. Dit kon worden verholpen door nieuwe notificatiegeluiden in te stellen.
Het komt niet vaak meer voor dat we echt wat aan te merken hebben op de belkwaliteit van een telefoon maar de Ascend G6 maakt de noodzaak van deze paragraaf in de review weer eens pijnlijk duidelijk. Bij elk gesprek dat we voerden kregen we direct het commentaar dat we slecht verstaanbaar waren en heel ver weg klonken. Zo erg zelfs dat we bijna onverstaanbaar waren voor onze gesprekspartner. Aan onze kant van de lijn was daar weinig van te merken. Al moesten wij wel de luidspreker op zijn hardst zetten en was de verbinding af en toe krakerig. Ook na het proberen van een tweede toestel kregen we klachten van onze gesprekspartner.
Beeldscherm
Omdat de Ascend G6 een betaalbaar prijskaartje moet hebben is er bezuinigd op het beeldscherm. Met 960 × 540 pixels blijkt al snel dat tekst en afbeeldingen er niet erg strak uitzien. Daarnaast is de kleurweergave een beetje te verzadigd. Het beeld is ook nogal donker en het lijkt alsof er een grijs-blauwe waas overheen ligt. Bovendien is de automatische schermhelderheid wispelturig en reageert het touchscreen soms niet nauwkeurig.
Menu
Net als vrijwel alle andere fabrikanten van Android-telefoons heeft ook Huawei tijd en moeite gestoken in het veranderen van de interface. Ze noemen dit Emotion UI 2.0 en zijn behoorlijk grondig te werk gegaan. Zo hebben ze een eigenaardigheidje ingebouwd dat wij nog niet eerder hebben gezien op een Android-toestel. De Ascend G6 heeft namelijk geen applicatiemenu. In plaats daarvan zijn alle apps geplaatst op één van de startschermen. Net zoals bij de iPhone. Voor het overzicht is dit niet echt handig want een hoop apps staan standaard al in een mapje. Om de icoontjes allemaal even groot en dezelfde vorm te laten zijn, worden pictogrammen van gedownloade apps op een achtergrondje geplaatst.
Mocht je de standaardinterface te donker vinden dan zijn er nog drie andere thema's beschikbaar. Bovendien kunnen de losse onderdelen van deze thema's ook nog aangepast worden. Daarnaast is er nog een vereenvoudigde weergave van het startscherm die wel wat weg heeft van Windows Phone met zijn tegels. Onder deze schil draait de Ascend G6 op Android 4.3. De waardering voor Emotion UI zal afhangen van persoonlijke smaak en voorkeuren. Het is waarschijnlijk vooral bedoeld voor nieuwe gebruikers van Android.
Ook het notificatiescherm achter de statusbalk is getransformeerd maar heeft wel dezelfde functionaliteit als die we gewend zijn van Android. Bovenin staat de tijd en datum met een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Daaronder zit een regel met snelkoppelingen naar bepaalde instellingen. Dit zijn er maximaal negen van de veertien opties.
De gebruiker heeft maximaal negen startschermen tot zijn beschikking. Eén daarvan staat vanaf het begin vol met snelkoppelingen en nieuw gedownloade apps worden op het scherm daarnaast geplaatst. Verder is het wel gewoon mogelijk om widgets te plaatsen en de startschermen zelf in te delen. Standaard staat er één groot widget van Huawei op een startscherm dat niet echt veel toegevoegde waarde heeft. Over het algemeen reageert het toestel redelijk vlot op input en zit er niet teveel vertraging in bediening.
Telefoonboek
Het telefoonboek mag dan losgeweekt zijn van de telefoonapplicatie maar verder ziet hij er vrijwel hetzelfde uit als op standaard Android en is de functionaliteit exact hetzelfde. Dat houdt in dat er drie tabbladen zijn. Respectievelijk voor groepen, alle contacten en favorieten. Behalve contacten op de telefoon of van Gmail kunnen ook
Messaging
De berichtenapp voor SMS is nogal basic maar geeft bij het opstellen van een nieuw bericht wel direct de keuze uit de meest gebelde contactpersonen. Voor de e-mailapp van Huawei kunnen Exchange of overige accounts worden toegevoegd. Voor overige accounts hoef je alleen een e-mailadres en wachtwoord in te voeren maar voor Exchange heb je iets meer gegevens nodig. Berichten kunnen alleen op vaste intervallen binnenkomen en gelezen berichten worden niet gesynchroniseerd met webmail.
Terwijl het Engelse toetsenbord wel gewoon van de QWERTY-indeling gebruik maakt, is het Nederlandse toetsenbord alleen beschikbaar in de AZERTY-indeling. Daarmee wordt het Huawei-toetsenbord wat ons betreft onbruikbaar. Gelukkig staat ook het standaard Google-toetsenbord op het toestel geïnstalleerd. Deze is redelijk gebruiksvriendelijk en hiermee kan ook door over het toetsenbord te slepen tekst ingevoerd worden. Tot slot is er nog de mogelijkheid om een toetsenbord uit de Play Store te downloaden.
Connectivity
De Ascend G6 die wij testten kon mobiel internet tot en met 3G snelheden verwerken. Er is ook nog een iets duurdere versie die met het 4G-netwerk overweg kan. Daarnaast heeft deze versie ondersteuning voor NFC. Bluetooth en WiFi werkten verder naar behoren op ons testmodel. Al werden we wel geconfronteerd met een hinderlijke melding. Telkens wanneer het contact met een WiFi-netwerk verbroken wordt, geeft de Ascend G6 een waarschuwing en vraagt om toestemming met de tamelijk vreemde bewoording: "Toegang tot internet leidt tot overbezetting. Doorgaan?". Pas daarna kan verbinding worden gemaakt met mobiel internet.
De Ascend G6 kan ook overweg met DLNA. Dit is een techniek om mediabestanden via WiFi op andere apparaten, die met hetzelfde netwerk zijn verbonden, af te spelen.
Behalve over Google's Chrome beschikt de Ascend G6 standaard ook nog over een andere internetbrowser. Qua gebruiksgemak ontlopen ze elkaar niet veel. Zoomen gaat met de browser van Huawei iets schokkender maar de tekst reflow werkt beter. Aan de andere kant is het mogelijk om Chrome volledig te synchroniseren met de browser op je computer.
Camera
De interface van de camera is elementair maar toereikend. Via de menuknop kan gekozen worden uit de fotostanden normaal, slim, mooi maken, HDR, panorama, effect en sluitergeluid. Deze laatste houdt in dat tegelijk met de foto een kort geluidsfragment wordt opgeslagen. Een leuke extra voor foto's van sportwedstrijden bijvoorbeeld maar lastig om te delen via sociale media. Tussen de standen normaal, slim en HDR merken wij niet erg veel verschil in fotokwaliteit.
Van een budgetphone verwachten wij geen wonderen als het aankomt op fotokwaliteit, maar de camera van de Ascend G6 stemt tot tevredenheid. De autofocus werkt snel, al wordt er soms té snel afgedrukt, en de kleuren zijn fris en levendig. De camera heeft wel wat moeite met lichte vlakken in het beeld. Ook bij weinig omgevingslicht levert de camera scherpe beelden af maar zit er behoorlijk wat ruis in het beeld.
Normaalgesproken laten we dit achterwege maar we zullen dit keer ook even de camera aan de voorzijde van het toestel bespreken. Dankzij de 5 megapixelcamera is er geen sprake van een korrelig beeld en door de groothoeklens is het goed mogelijk om met meerdere vrienden een selfie te schieten. Leuke toevoeging is het kleine schermpje in de hoek bij de camera die je helpt om zo natuurlijk mogelijk in de camera te kijken.
Aanwezige programma's
Op het startscherm met de apps staan in willekeurige volgorde de volgende toepassingen. Thema's, galerij, muziek, Maps, e-mail, klok, agenda, bestandsbeheer, telefoonbeheer, app installer, back-up, calculator, DLNA, downloads, zaklamp, FM-radio, notities, profielen, SIM toolkit, geluidsrecorder, systeem update, weer, Google, Google+, Hangouts, foto's, Play, gesproken zoekopdracht, YouTube, Facebook, Twitter, Kingsoft Office en Log tool.
Eén van de apps die Huawei meelevert en waar andere fabrikanten best een voorbeeld aan mogen nemen is Telefoonbeheer. Daarin kan de telefoon via een snelle scan geoptimaliseerd worden. Verder zijn er aparte onderdelen om bijvoorbeeld snel per app in te stellen of zij wel of geen toegang mogen maken tot internet via mobiel internet en/of WiFi en om te bepalen of ze wel of geen push berichten mogen sturen. Ook vind je hier opties om de opslag te reinigen en om de telefoon sneller te maken door apps te sluiten.
Conclusie
Qua uiterlijk komt de Huawei Ascend G6 voor de dag als een stijlvolle en zakelijke smartphone. Door flink te leunen op het design van de duurdere Ascend P6 ziet de G6 er zelf ook redelijk premium uit. Al is het wat betreft gebruikte materialen natuurlijk wel plastic dat de boventoon voert. De Ascend G6 is duidelijk bedoeld en ingericht voor beginnende, wellicht jongere, smartphone gebruikers. Daar is de functionaliteit en interface zeker ook op afgestemd. De Emotion UI schil zal niet voor iedereen een plezier zijn om te gebruiken maar vormt wel één geheel. Al is het gebrekkige toetsenbord een flater en zitten er nog een aantal bugs in.
Een compromis zoals het matige beeldscherm met lage resolutie hoort een beetje bij een smartphone met voordelig prijskaartje. Bovendien staan daar twee goeie camera's tegenover en dus kan ieder deze afweging zelf maken. Helaas gaat de Ascend G6 compleet de mist in als het aankomt op belkwaliteit. Door de gebrekkige microfoon is het onmogelijk om normaal een telefoongesprek te voeren. Ook bij het testen van een tweede exemplaar hadden we dezelfde klachten. Dat is natuurlijk een doodzonde voor een telefoon. Op basis van onze ervaringen met de Ascend G6 raden wij het aanschaffen van deze Huawei ten zeerste af.