HTC Wildfire review

HTC ontwikkelde een kleiner broertje van Desire en Nexus One en besloot vervolgens om de naam van de nieuwste telg door de consument te laten kiezen via Facebook. Hier kwam uiteindelijk de HTC Wildfire uitrollen.

Wat betreft hardware heeft de Wildfire veel gelijkenissen met de HTC Hero. De Wildfire heeft als extra een flitser maar de schermresolutie is aanzienlijk minder. Waar de Hero bij zijn lancering nog een koploper was op het gebied van Android is de Wildfire nu een een redelijk vriendelijk geprijsd instapmodel.

We zullen in deze review onder andere gaan kijken hoe de Wildfire zich verhoudt tot zijn grote broers maar voor concurrentie moeten we ons op een andere categorie richten. Volwaardige smartphones met een vriendelijk prijskaartje zijn nog een relatief nieuw fenomeen. Naast de HTC Wildfire zijn er onder andere de Sony Ericsson X10 mini en de HTC HD Mini.

Plus- en minpunten HTC Wildfire

  • Vormgeving
  • Browser
  • Radio
  • Beeldscherm
  • Typen

Wat zit er bij het toestel?

Het doosje dat wij binnen kregen was niet erg rijk gevuld. Behalve het toestel met een 1300 mAh batterij zaten er een headset en een micro USB-kabel met een verloopstekker voor het stopcontact in. De verloopstekker heeft een nieuw ontwerp en is nu nog compacter. De headset is kwalitatief wat minder en heeft geen ideale pasvorm. Vanwege de 3.5 mm audiojack aansluiting kan je ook prima je eigen headset gebruiken. Er mag overigens van uitgegaan worden dat de consument ook een microSD geheugenkaartje en handleiding geleverd zal krijgen.

Uiterlijk

Zoals gezegd deelt de Wildfire veel uiterlijke kenmerken met de Desire en Nexus One. In veel opzichten lijkt de Wildfire een mini Nexus One. Wat ons betreft zeker een geslaagde vormgeving. Net als bij de Nexus One zitten onder het scherm vier aanraakgevoelige toetsen met de functies home, menu, terug en zoeken. Daaronder zit de optische trackball waarmee door tekst of het menu genavigeerd kan worden. Rond het scherm en een deel van de zijkanten en bovenkant is de Wildfire van metaal gemaakt.

Aan de bovenkant van het toestel zitten de headsetaansluiting en de knop die dient om het scherm te vergrendelen en het toestel aan en uit te zetten. De linkerkant van het toestel herbergt de volumeknoppen en USB-aansluiting. De rechterkant is helemaal kaal.


Aan de achterkant zit de camera met daarnaast de luidspreker en flitser. Net als bij de HTC Desire steekt de camera een klein beetje uit.

De batterijcover heeft aan de boven- en onderkant een rubberen grip en omsluit behalve de achterkant ook de onderkant van het toestel. Hierin is ook nog lichtjes het voor andere Androidtoestellen van HTC zo kenmerkende kinnetje herkenbaar. De batterij kan in het toestel blijven zitten wanneer het geheugenkaartje verwijdert moet worden.

Het toestel zit goed in elkaar en heeft geen last van vervelende kraakjes. Het kan gebeuren dat de batterijcover op sommige plekken niet helemaal goed aansluit. De HTC Wildfire is in Nederland behalve in de door ons geteste bruine versie ook leverbaar in het wit.

Uithoudingsvermogen

Voor veel smartphonebezitters is het een goede gewoonte om hun toestel elke avond aan de oplader te leggen. Eigenaren van een Wildfire zullen ook snel aan deze gewoonte moeten gaan wennen. Met het ten volle benutten van de internet- en sociale netwerk capaciteiten die de Wildfire te bieden heeft is de batterij na een dag wel toe aan een verse lading energie. Maar ga je iets gedoseerder om met de functies van het toestel dan moet twee dagen ook makkelijk te halen zijn. Afgezien van wat spelen met de scherminstellingen zijn er geen speciale opties om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Belkwaliteit

Een gesprek starten kan eenvoudig door vanuit het dock onderin beeld het numerieke toetsenbord tevoorschijn te toveren en met behulp van smartdial de gewenste contactpersoon te vinden. Het is alleen wel een beetje vervelend dat hier zowel contacten uit het telefoonboek als van de SIM-kaart worden getoond.

De geluidskwaliteit tijdens een gesprek is goed. Het geluid is wat dof maar de gesprekspartner is goed te verstaan. In een gesprek kunnen op het scherm direct de microfoon en luidspreker aan of uit gezet worden. Via de menutoets kunnen ook nog de functies oproep toevoegen, in de wacht en contactenlijst openen bereikt worden. De nabijheidssensor zorgt ervoor dat het scherm uitschakelt wanneer je het toestel tegen je oor houdt. Met behulp van de bewegingssensor kan de beltoon gedempt worden zodra je de telefoon oppakt of het scherm naar beneden draait.

Beeldscherm

We hebben al even aangegeven dat de Wildfire het met een scherm moet doen met zeer bescheiden specificaties. De diagonaal van het LCD-scherm is weliswaar 3.2 inch maar het scherm is iets vierkanter dan dat van zijn HTC-familieleden. Het kan ruim 65.000 kleuren weergegeven met een resolutie van 240 x 320 pixels. In het dagelijks gebruik blijkt dit toch echt het grootste nadeel van het toestel. Het scherm is eerlijk gezegd niet om aan te zien. Je kan pixels haast stuk voor stuk tellen en dat maakt het het lezen van tekst behoorlijk onplezierig. Daarnaast zijn ook kleuren niet erg levendig.

Alleen de helderheid en time-out van de schermverlichting kunnen ingesteld worden.

Menu

Het menu en de interface zijn gelijk aan die van andere Androidtoestellen van HTC. Dit betekent dat over het standaard Androiduiterlijk de Sense-schil van HTC ligt. Dit zorgt ervoor dat Android nog gebruiksvriendelijker is. Het menu kan weergegeven worden in raster- of lijstvorm en is geschikt op alfabet. Voor de zeven beschikbare startschermen is er een ruime keus uit widgets. Zowel door Google ontworpen als door HTC en passend bij de Sense-interface.

We komen hier nog even terug op de kwaliteit van het beeldscherm want het uiterlijk van het menu heeft behoorlijk te lijden onder de slechte resolutie van het scherm. Hier blijft het echter niet bij. Bij het zoeken applicaties in de Android Market blijkt namelijk dat een flink aantal apps niet zijn te vinden. Dit komt waarschijnlijk doordat deze niet overweg kunnen met de specificaties van het beeldscherm. Hier kan HTC of Google weliswaar niet zoveel aan doen want dit ligt aan de ontwikkelaars van de programma's maar vervelend voor de gebruiker is het wel.

Over het algemeen reageert het toestel lekker vlot en heeft hij geen moeite met multitasking. Alleen bij het openen van applicaties moet hij soms vrij lang nadenken.

Telefoonboek

Het telefoonboek is het aloude en beproefde recept dat we kennen van HTC. Dit betekent dat er de mogelijkheid is om te koppelen met Facebook en Flickr om vervolgens contactgegevens en foto's van vrienden beschikbaar te hebben op het toestel en te synchroniseren met contactpersonen. De contactenlijst kent vier tabbladen. Deze zijn voor alle contacten, groepen, updates van sociale netwerken en het logboek.

Voor een individueel contact zijn er zes tabbladen. Op de eerste staan de contactgegevens. De overige zijn voor ontvangen SMS-berichten, e-mails, updates van sociale netwerken, foto's van sociale netwerken en de laatste is het logboek. Voor een nieuw contact kunnen standaard het contacttype, telefoonnummer, e-mail, groep en verjaardag worden opgeslagen. Extra informatie zoals meer telefoonnummers of e-mailadressen, instant messaging gegevens en postadressen kunnen per stuk worden toegevoegd.

Messaging

Het invoerscherm voor een SMS-bericht is licht gewijzigd in vergelijking met andere Android-toestellen van HTC. Het vak waar je het bericht in typt is groter en er is een snelkoppeling om bijlages toe te voegen. Ook het toetsenbord heeft een kleine wijziging ondergaan. De toets om het toetsenbord te verbergen heeft plaats moeten maken voor een grotere spatiebalk. Het toetsenbord verbergen kan nog steeds gemakkelijk met de terugtoets onder het scherm. De instellingentoets is vervangen door een toets om de taalinstelling snel te wijzigen.

Deze wijzigingen zouden het gebruiksgemak moeten verbeteren ware het niet dat het toetsenbord ontzettend langzaam reageert op input. Letters verschijnen langzaam op het scherm. Dit zorgt ervoor dat het toestel nog rustig door ratelt terwijl jij al gestopt bent met typen. Daarna kom je er pas achter of datgene is ingevoerd wat jij wil. Hierdoor worden de messagingcapaciteiten van de Wildfire ernstig tekort gedaan.

Voor e-mail is de Gmail applicatie het makkelijkst en snelst te gebruiken. Berichten worden naar het toestel gepusht en HTML-berichten worden iets beter weergegeven dan in de normale mailapplicatie. Bovendien worden door de gebruiker aangemaakte mappen ook ondersteund. De normale mailapplicatie kan overweg met Exchange ActiveSync of normale accounts met POP3 en IMAP.

Google Talk is het enige programma dat standaard is ge茂nstalleerd voor instant messaging.

Connectivity

Het inschakelen van WiFi of Bluetooth kan helaas niet via de statusbalk maar gaat het makkelijkst via een widget op een van de startschermen. Zoeken naar beschikbare netwerken of apparaten moet via de instellingen. Met een eerder gebruikt WiFi-netwerk wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt zo gauw deze binnen bereik is. Het verzenden of ontvangen van bestanden via Bluetooth werkt ook probleemloos. Bij het koppelen van het toestel aan de PC kan gekozen worden uit de opties alleen opladen, HTC Sync, diskdrive of gedeeld internet.

Gelukkig heeft de Wildfire op het gebied van de browser niks hoeven inleveren ten opzichte van zijn grote broers. Afgezien van een iets langere laadtijd vanwege de tragere processor. Tijdens het browsen wordt het hele scherm benut, waarbij de adresbalk bovenaan de pagina vast zit en tegelijkertijd de laadbalk is. Zoomen kan door twee keer op het scherm te tikken of met multitouch. De tekst wordt automatisch herschikt zodat deze precies in beeld past. Er is in beperkte mate ondersteuning voor Flash. Via de menuknop zijn extra opties beschikbaar zoals het openen van de bladwijzers en andere vensters bekijken.

Camera

Net als andere Android-toestellen van HTC is de Wildfire uitgerust met een 5.0 megapixel camera en een LED-flitser. Voor mensen die bekend zijn met HTC en Android zal de interface geen verrassingen hebben.

In het zoekvenster kunnen flitser en zoom ingesteld worden, staat een snelkoppeling naar de galerie en kan aan de linkerkant een tabblad met overige instellingen geopend worden. Hier kan geschakeld worden tussen foto- en videoopname en kunnen belichting, afbeeldingseigenschappen en effecten ingesteld worden. Instellingen als witbalans, ISO, resolutie, kwaliteit, timer, geotaggen, meetmodus, weergeven, trillingsaanpassing, autofocus, sluitergeluid, tijdstempel en raster staan nog een stapje verder. Met touchfocus kan je zelf aangeven op welk gedeelte van de foto moet worden scherpgesteld.

De interface voor videomodus ziet er hetzelfde uit als die van de fotomodus alleen kan er geen gebruik worden gemaakt van de flitser. De beschikbare instellingen zijn belichting, afbeeldingseigenschappen, effecten, witbalans, resolutie, codering, opnamelengte, geluid, meetmodus, weergeven, trillingsaanpassing, autofocus en sluitergeluid. De maximale resolutie voor video is 352 x 288 pixels maar staat standaard ingesteld op het meer gangbare 320 x 240 pixels.

Wat betreft de prestaties van de camera hadden we na eerdere ervaringen met HTC niet al te hoge verwachtingen maar de Wildfire kan zich prima meten met zijn grote broers. Kleuren en details zien er heel aardig uit op een groter scherm. Contrast is het zwakke punt van de camera. De flitser is behoorlijk fel en heeft soms een positief effect. De kwaliteit van video's is wel echt beroerd. Kleuren en details worden slecht weergegeven en de framerate is bar slecht.

Aanwezige programma's

Op de Wildfire staan de programma's aandelen, agenda, apps delen, bureauklok, calculator, contacten zoeken, FM-radio, footprints, friendstream, galerie, gegevens overdragen, instellen, klok, muziek, nieuws, oproepen, PDF viewer, Peep, Quickoffice, spraakopname, video's, weer, YouTube en zaklamp.

De FM-radio heeft een mooie overzichtelijke interface maar werkt alleen met een headset als antenne. Je kan wel luisteren via de luidspreker. Gevonden radiozenders worden automatisch opgeslagen. Het is tevens mogelijk om een widget op een startscherm te plaatsen.

De zaklamp maakt gebruik van de LED-flitser en heeft drie verschillende standen.

Extra applicaties en spelletjes kunnen gedownload worden in de Market. Toepassingen en games zijn beide onderverdeeld in verschillende categorie毛n en gerangschikt op populairste betaalde en gratis en net nieuwe apps. Voor elke app zijn een beschrijving, schermafbeeldingen en opmerkingen van gebruikers te bekijken. Een app betalen moet met creditcard maar het geld kan binnen 24 na aanschaf teruggevraagd worden. Het lijkt er alleen wel op dat niet alle apps met de schermresolutie van de Wildfire overweg kunnen want er missen een aantal in de Market.

Games

Net als op andere Androidtoestellen van HTC staat alleen het spel Teeter standaard ge茂nstalleerd op de Wildfire. Het is de bedoeling om met behulp van de bewegingssensor een balletje in een gaatje te dirigeren.

Extra's

Al enige tijd worden Androidtelefoons via Google Maps uitgerust met gratis navigatiesoftware. Inmiddels zijn we toe aan versie 4.5. Deze kan via de Market binnengehaald worden. Met deze versie is het ook mogelijk om gesproken routeaanwijzingen te gebruiken tijdens het wandelen.

Behalve koppelingen naar Google Maps en Navigatie staan er ook koppelingen naar Plaatsen en Latitude in het menu. Met Plaatsen is het mogelijk om restaurants, pinautomaten of tankstations in de omgeving te vinden. Dankzij de nieuwste versie kunnen deze bestemmingen nu gefilterd worden op afstand. Ook is de koppeling tussen de verschillende toepassingen verder verbetert. In Maps staat nu standaard bovenin beeld een balk met zoekvenster en toetsen voor plaatsen, lagen en mijn positie.

Conclusie

Al met al is de HTC Wildfire een toestel dat een hoop mensen zal aanspreken. Vooral consumenten voor wie het hun eerste Androidtoestel zal zijn en/of die geen al te hoge eisen stellen aan de hardware van een telefoon. De Wildfire is een stukje gunstiger geprijsd dan de echte krachtpatsers en kan prima passen bij een eenjarig abonnement.

Belangrijkste kanttekening hierbij is wel dat je geen moeite hebt met een kwalitatief minder scherm of denkt dat je er aan kan wennen. In dat geval is de HTC Wildfire een erg leuk toestel. Hoewel hij bescheiden van formaat is, heef hij wat betreft functionaliteit bijna net zoveel te bieden als zijn grotere broers. Hopelijk zal HTC het gebrek bij het typen nog oplossen met een update.

Als oude rot kan de HTC Hero met zijn betere scherm wellicht ook nog een alternatief zijn. Deze zal alleen geen update naar Android 2.2 krijgen en voor de Wildfire komt die hoogstwaarschijnlijk wel.


Vermelde toestellen