HTC Wildfire S review

· 7 reacties

Al in februari konden kregen wij de kans om kennis te maken met de HTC Wildfire S. De eerste indruk was positief, vooral omdat de resolutie van het scherm verhoogd was ten opzichte van zijn voorganger, de HTC Wildfire.

Dit toestel kreeg van ons een prima review, maar het matig functionerende touchscreen werd slecht ontvangen. HTC heeft geprobeerd dit in de Wildfire S te verbeteren. Nu het toestel op de markt is gebracht, is het voor NieuweMobiel.NL tijd om te kijken of de eerste indruk in stand gehouden kan worden. Een diepgaande test zegt immers nog altijd meer dan een oppervlakkige blik.

Met de Wildfire S brengt HTC een toestel uit in het lagere middensegment. De prijs is perfect voor mensen die de broekriem wellicht een beetje aan moeten halen, maar toch een geavanceerde telefoon op zak willen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan studenten, die wat geld over willen houden. Mogelijke alternatieven zouden de Samsung Galaxy Ace en de LG Optimus One kunnen zijn. Is de Wildfire S een goede koop voor de budgetbewuste consument?

Plus- en minpunten HTC Wildfire S

  • Verbeterd beeldscherm
  • Handige browser
  • Gebruik sociale netwerken
  • SMS’jes typen
  • Videocamera
  • Goede Belkwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

In het strak vormgegeven doosje treffen we, naast natuurlijk het toestel zelf, ten eerste een USB-kabel met opzetstuk voor het opladen aan. Daarnaast een paar earphones met 3.5 mm audio jack adapter. Verder een MicroSD geheugenkaartje met een capaciteit van 2GB, en een Li-ion batterij van 1230 mAh. De accessoires zien er prima uit en, passend bij het segment van de telefoon, worden er geen overbodige gadgets bijgeleverd.

Uiterlijk

Wij testten de Wildfire S in de ‘white’ uitvoering, maar het toestel is in meerdere kleuren te verkrijgen: black, purple en silver. Dit geeft aan dat HTC mikt op een wat jonger, overwegend vrouwelijk publiek. De vormgeving van de Wildfire S is strak en rond. Aan het toestel is geen uitstekend hoekje te ontdekken. Voor het grootste deel is het toestel vervaardigd uit plastic. Van een hoogwaardige uitstraling is niet meteen sprake, maar al met al kan het toestel een kritisch oog wel doorstaan, al is er wat ruimte tussen het scherm en de behuizing linksboven.

Met zijn afmetingen van ongeveer 10 x 6 x 1.2 centimeter is het toestel behoorlijk plat, maar ook wat klein te noemen. Het geheel komt een beetje ‘vierkant’ over, wat het uiterlijk geen goed doet. Toch zal het voor sommigen zeker een verademing zijn, dat dit toestel wat compacter en handzamer is. Niet iedereen is er blij mee dat de huidige smartphones steeds groter lijken te worden. Wel bieden andere fabrikanten voor hetzelfde geld een groter scherm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Ace.

De voorkant van het toestel wordt bijna geheel bedekt door het krasbestendige Gorilla Glass van het beeldscherm, op een dunne rand na. Onder het scherm zien we vier subtiel weggewerkte toetsen: home, menu, back en search. Verder bevindt zich boven het scherm de luidspreker.

De rechterzijkant van het toestel is helemaal glad. Dat geldt niet voor de linkerzijde, waar zich de USB-poort en de langwerpige volumeregelaar. Aan de bovenzijde zien we de poort voor de earphones en de aan/uitknop. Tot slot zien we aan de achterkant, boven het HTC-logo, de camera, flitser en luispreker. Aan de bovenkant van het toestel zit een klein gleufje. Als je je nagel daarin steekt, kun je de backcover van het toestel eraf wrikken. Onder de batterij is, onder een beschermend klepje, de SIM-kaart te bereiken.

Uithoudingsvermogen

Android Gingerbread zorgt weliswaar voor een beter energiebeheer, maar als je dit toestel intensief gebruikt, zul je het elke avond aan de oplader moeten leggen. Op zich hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Gebruikers die in mindere mate van het toestel gebruik maken, zullen merken dat de telefoon de twee dagen slechts met moeite haalt. De energiebesparende mogelijkheden, zoals het aanpassen van de schermhelderheid, zijn niet erg uitgebreid. Alles bij elkaar is het uithoudingsvermogen van de Wildfire S voldoende, maar zeker niet opzienbarend.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Wildfire S heeft twee kanten. Enerzijds is de belkwaliteit het grootste gedeelte van de tijd prima. Dan is de gesprekspartner goed te verstaan. Helaas is niet constant het geval. Het geluid viel tijdens onze testperiode regelmatig weg en degene aan de andere kant van de lijn kon de reviewer vaak niet goed horen. Wellicht dat dit iets te maken met onze provider, maar vermoedelijk lag het toch aan de telefoon

Tijdens het bellen heeft de gebruiker de mogelijkheid om een nummer in te toetsen, door de gegevens van het betreffende contact te bladeren, een oproep toe te voegen, het gesprek in de wacht te zetten, door andere contacten te bladeren, het geluid te dempen en de luidspreker aan te zetten. Hiermee worden meer dan voldoende mogelijkheden geboden voor de telefoongesprekken.

Beeldscherm

De Wildfire S is uitgerust met een capacitief touchscreen. Het scherm vormt absoluut het grote pluspunt ten opzicht van de veel bescheidener toegeruste Wildfire: moest zijn voorganger het doen met een resolutie van 240 x 320 pixels, de Wildfire S doet het veel beter met 320 X 480 pixels. Het beeldscherm kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven. Het scherm ziet er dan ook prima uit. Er is geen sprake van dat je, zoals bij zijn grote broer, de pixels letterlijk kan tellen. De kleuren zijn helder en levendig. Op aanrakingen reageert het scherm, dat een diagonaal van 3.2 inch heeft, zoals het hoort: snel en vloeiend. De helderheid en de time-out van het scherm kunnen aangepast worden. Al met al zijn wij dik tevreden over dit beeldscherm. Zeer prettig dat HTC dit verbeterd heeft ten opzichte van de Wildfire.

Menu

De HTC Wildfire S loopt op Android 2.3 Gingerbread en heeft daarmee een stevig besturingssysteem in huis. Het menu kennen we dan ook al van de andere HTC Android-toestellen. HTC legt met HTC Sense een eigen schil om Android. Voor velen is dit een voordeel, maar je moet er van houden. Wij vonden deze weergave is prettig om mee te werken.

De applicaties kunnen zowel in rastervorm als in een alfabetische lijst weergegeven worden. Er staan zeven startschermen tot de beschikking van de gebruiker, die helemaal naar de eigen wensen ingevuld kunnen worden met widgets. Het menu ziet er goed uit en is prettig om mee te werken. Hier hebben we dan ook helemaal niets op aan te merken. Android is en blijft, naar onze mening, het beste bestuurssysteem.

Telefoonboek

Het is in snel tempo onmisbaar geworden voor smartphones om verbonden te zijn met sociale netwerken. Het is dan ook mogelijk om de contacten in de telefoon te synchroniseren met Gmail en Facebook. De updates van sociale netwerken zijn in het telefoonboek zichtbaar in een daarvoor bestemd tabblad, genaamd ‘updates en gebeurtenissen’ .

De andere tabbladen zijn: SMS-berichten, e-mail, galerie (waar foto’ s en video’ s van dit bepaalde contact te zien zijn) en het logboek. Het is handig dat al deze informatie in het telefoonboek op een rijtje staat. Bij het toevoegen van een nieuw contact kun je het telefoonnummer, het e-mailadres, informatie voor internetoproepen, verjaardag en nog wat andere informatie opslaan. Al met al heeft de Wildfire S een overzichtelijk en praktisch telefoonboek.

Messaging

Alle mogelijkheden voor het soepel versturen van SMS’jes zijn ruimschoots aanwezig. Er is een aparte knop voor het toevoegen van bijlagen. De toetsjes waarmee de tekst ingevoerd moet worden, zijn vrij klein, maar de horizontale functie biedt uitkomst. Bovendien is er een uitgebreid woordenboek dat het typen vergemakkelijkt. Het enige nadeel bij het SMS’en wordt gevormd door de gevoeligheid van het beeldscherm. Op zich is dit natuurlijk verre van een minpunt, maar het gebeurt regelmatig dat het toestel het bericht schijnbaar vanzelf verzendt, omdat je per onbedoeld op een toets drukt.

Hierop is veel kans doordat de toetsen zo dicht bij elkaar liggen. Het kan voor veel ergernis zorgen bij het opstellen van berichten. Wel is het heel simpel om je eigen mailaccount aan het toestel te koppelen. Zo kun je eenvoudig mails versturen en ontvangen met je telefoon. Voor instant messaging is alleen Google Talk beschikbaar.

Connectivity

Via de statusbalk is het mogelijk via snelle instellingen WiFi en Bluetooth snel aan- en uit te schakelen. Zowel WiFi als Bleutooth functioneert zonder enige problemen. Het toestel maakt snel contact met netwerken die het herkent, en via Bluetooth is het simpel om bestanden te versturen en te ontvangen.

De browser van de Wildfire S is prettig in gebruik. Soms duurt het heel even voor de website scherpgesteld is, maar dit is zeker niet storend. Je kan zoveel tabbladen openen als je wil, en het is eenvoudig om te switchen tussen de sites. Daarnaast is het mogelijk om bladwijzers toe te voegen. In- en uitzoomen kan door twee vingers op het scherm naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen. De pagina’s worden aangepast aan de verhoudingen van het scherm, waardoor alles goed te lezen blijft. Bovendien wordt het hele beeldscherm benut. Dit is een gebruiksvriendelijke, basic browser, uitermate geschikt voor consumenten die af en toe gebruik maken van internet op hun mobiele telefoon.

Camera

De Wildfire S is uitgerust met een 5.0 Mpixel camera. Naast een LED-flitser heeft de camera nog veel meer te bieden: verschillende effecten, van grijstinten tot negatief, portretmodus, timer, beeldaanpassngen, witbalans, resolutie, ISO enzovoort. Ook is het mogelijk om Geotag toe te passen op de gemaakte foto’s. De meeste mensen zullen al deze snufjes echter maar weinig gebruiken.

Waar het om draait is: kun je aardige plaatjes schieten met dit toestel? Het antwoord hierop is positief, al hoef je geen superieure kwaliteit te verwachten. Toch krijgt de camera een dikke voldoende. De kleuren zijn helder en de afbeeldingen zijn scherp. Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden over de videocamera. De prestaties hiervan zijn ver onder de maat. Verder dan schokkerige, onscherpe video’s kom je niet.

Aanwezige programma's

De volgende programma’s zijn op de Wildfire S te vinden: Aandelen, agenda, berichten, calculator, camcorder, camera, contacten, downloads, Facebook, FM-radio, Friend Stream, Galerij, Gmail, HTC Hub, HTC Likes, Instellen, instellingen, internet, klok, Latitude, mail, maps, Market, meer informatie, muziek, navigatie, nieuws, nieuws en weer, oproepen, overdragen, Peep, plaatsen, SIM-toolkit, snel opzoeken, spraakopname, Talk, telefoon, video’ s, voice search, weer, WiFi-hotspot, YouTube en zoeken. Hierin vind je eigenlijk alles wat de gemiddelde consument nodig heeft. Als je nog andere applicaties wil downloaden, kan dat via de Market.

Er zijn enkele programma’s die behoorlijk handig van pas kunnen komen. Een voorbeeld hiervan is Snel opzoeken, waarmee je snel allerlei informatie kan binnenhouden via onder andere Wikipedia, Google Translate en Google Woordenboek. Met Google Maps en Latitude kun je makkelijk je positie bepalen en de weg vinden.

Games

Wij konden op de HTC Wildfire geen spelletjes ontdekken. Je kunt natuurlijk altijd het populaire Angry Birds downloaden in de Android Market.

Conclusie

Het spreekt voor HTC dat ze het beeldscherm flink hebben verbeterd op deze opvolger van de HTC Wildfire. En op meerdere punten is de Wildfire S een prettig toestel: de browser functioneert prima en het is ideaal dat je sociale netwerken als Facebook zo makkelijk kan synchroniseren. Dat zal de doelgroep ook sterk aanspreken: voor jonge mensen zijn sociale netwerken een eerste levensbehoefte. Helaas lijkt de Wildfire S wel het een en ander in te leveren op andere onmisbare functies. Dat de belkwaliteit zo slecht is en dat SMS’en zo moeizaam gaat, zijn toch forse minpunten.

Alles bij elkaar is de Wildfire S een aardige telefoon te noemen. Prijs en kwaliteit zijn zeker met elkaar in verhouding. De minpunten zijn niet zo groot dat je er niet overeen kan stappen. Echt stijlvol is het design misschien niet te noemen. Toch lijkt het een geschikt toestel voor studenten en andere doelgroepen die niet al te kapitaalkrachtig zijn, maar toch waarde hechten aan een smartphone.


Vermelde toestellen