HTC Touch Diamond2 review

De HTC Touch Diamond2 T5353 is de opvolger van de Diamond P3700, hoe kan het ook anders. Maar eigenlijk lijkt dit toestel meer het kleine broertje van de HTC Touch Pro2 dankzij hetzelfde besturingssysteem en functionaliteit.

Het TouchFLO besturingssysteem is een manier van HTC om de gebruiker dagelijks gemak te bieden en toch compatibel te zijn met de Windows Mobile standaarden. Zo kom je bij normaal gebruik nooit in contact met Windows en dit is wat ons betreft voor een toestel wat je met je vingers wilt bedienen een dikke plus.

De grootste verschillen met de Touch Pro2 zijn het ontwerp en toetsenbord. De Pro2 is lomp en afgerond terwijl de Diamond2 vierkant en compact is. Daarnaast heeft de Touch Diamond2 geen hardwarematig QWERTY toetsenbord, enkel een virtuele.

Hoewel het handige dus ontbreekt heeft het toestel nog genoeg te bieden. De Diamond2 heeft een 3.2 inch touch scherm wat zowel met de hand als stilo te bedienen is. Daarnaast beschikt het toestel over de nieuwste mobiele dataverbindingen zoals HSDPA en een interne GPS. Voor het vermaak is er een 5.0 megapixel camera, FM radio, ondersteuning voor een hele reeks aan audioformaten en de mogelijkheid voor het invoeren van een microSD geheugenkaart. Met al deze opties aangestuurd door een Qualcomm 528MHz processor is de Diamond2 een vlugge jongen en zal hij concurrentie ondervinden van bijvoorbeeld de Samsung S8000 Jet, Blackberry Storm en uit de eigen stal de HTC Touch HD.

Plus- en minpunten HTC Touch Diamond2

  • Design
  • TouchFLO
  • Uithoudingsvermogen
  • Stilo
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

Zoals we inmiddels gewend zijn van HTC zitten de kwalitatief uitstekende onderdelen weer in een vrij karig doosje. In deze eierdoos troffen we een HTC Touch Diamond2 met een 1100 mAh batterij, een oplader waarvan de kabel ook dienst doet als USB kabel, twee stilo’s, een headset, CD-ROM’s met handleiding en een “aan de slag-disk”, een papieren snelstartgids, garantie papierwerk en een screen protector. Deze screen protector is een leuk detail die veel fans van touchscreen telefoons zal verblijden. Dit is een doorzichtig plastic sticker die over het scherm heen past om het te beschermen zonder af te doen aan de touch functies. Daar staat tegenover dat er geen hoesje mee geleverd is. De headset is dit keer van redelijke kwaliteit wat erg belangrijk is wanneer er geen 3.5 mm audio jack plug aanwezig is. We hebben echter wel eens beter gezien. Ook ontbreekt er weer een microSD geheugenkaart net als bij de Touch Pro2.

Uiterlijk

De Diamond2 is een zeer interessante verschijning door het gebruik van roest vrijstaal in combinatie met zwart plastic. De telefoon riep bij ons beelden op van zwart leren stoelen, sigaren en whisky maar dat is natuurlijk helemaal persoonlijk. Wel vermoeden we dat liefhebbers van deze look voornamelijk van het mannelijk geslacht zullen zijn. De metaal met zwart look is overigens de enige variant van deze Candy-bar telefoon.

De voorkant is zoals bij veel touchscreen toestellen vrij simpel. In het midden het grote scherm, erboven de speaker voor telefoongesprekken en onderaan een aantal knoppen. Wat de Diamond2 erg origineel maakt is de metalen rand om het hele toestel heen die onderaan een stuk dikker is. Daarbij zijn de knoppen dunne vierkanten en van links naar rechts opnemen, Windows start knop, terug en ophangen/home knop. Dit stukje design is eigenlijk hetgeen wat de Diamond2 maakt, het zet de sfeer voor het hele toestel. Boven deze metalen verdikking zie je nog heel subtiel twee vergrootglazen met daarin een + en – met ertussen verticale streepjes. Dit is een zoomfunctie waarover meer onder extra’s.

De zijkanten zijn dus ook gekenmerkt door het fris ogende staal wat afsteekt tegen de zwarte achterkant. Links zit de knop voor het aanpassen van het volume en is een hele lange en dunne strook metaal. In de metalen rand zelf staat daaronder de lijfspreuk “HTC innovation” in lichte grijze nauwelijks opvallende letters. Rechts komt het thema van strak en vierkant terug in de vorm van de speaker, helaas de enige speaker. Onderaan de rechterzijkant zit de stilo.

De bovenkant heeft enkel een aan/uit knop (die ook dienst doet als stand-by knop) in dezelfde vorm als de volumeknop. Aan de onderkant treffen we de ingang voor de oplader en headset aan. Dit is een simpele mini-USB ingang die wat ons betreft wat beter afgewerkt had kunnen worden met een klepje. Zo hadden wij er al meteen een stuk lint inzitten wat we er niet meer uit hebben kunnen krijgen.

De achterkant is minstens net zo saai om te beschrijven. Dit keer geen diamant geslepen vormen of afgeronde hoeken maar een platte zwarte vierkante glimmende plastic plaat. Bovenin komt weer de driehoekige vorm terug met de camera erin die HTC toestellen nu al een tijdje kenmerken. Met de lijnen van de driehoek mee staat de merknaam en wat informatie over de camera. Hoewel de beschrijving wat aan de saaie kant is, en het toestel dat op zich ook wel is, zijn we toch onder de indruk van de vormgeving. De Diamond2 heeft een serieuze en degelijke uitstraling die zeker niet misstaat tussen een modern interieur.

Onder de motorkap bevindt de SIM kaart zich onder de batterij en kan dus niet verwisseld worden terwijl het toestel aan staat. Dat geld wel voor de MicroSD geheugenkaart die aan de zijkant van het toestel naar binnen geschoven kan worden. Het toestel voelt zeer robuust aan. Dit komt ten eerste door de stevige metalen rand die ook het nodige gewicht meebrengt. Ten tweede doordat de achterklep vrij dik en stevig is en naadloos aansluit op het toestel in tegenstelling tot bij de Pro2 . Dit geeft de Diamond2 het gevoel te zijn gemaakt uit één massief blok.

Uithoudingsvermogen

Zoals vaker bij HTC is het uithoudingsvermogen weer eens uitstekend. Hoewel de batterijduur die aangegeven worden door HTC zelf wederom absurd is met bijvoorbeeld 15 dagen stand-by tijd houd de telefoon het in de praktijk aardig uit. Dit is uiteraard weer helemaal afhankelijk van het gebruik maar met weinig gebruik gaat de Diamond2 toch wel een midweek mee. Bij intensief gebruik kan het zijn dat de telefoon al na een dag of twee aan de lader moet maar daarmee verslaat de Diamond2 wel veel van zijn directe concurrenten.

Belkwaliteit

Op de gesprekskwaliteit zelf is niets aan te merken. Aan beiden kanten komt het gesprek kraakhelder door en zijn we tijdens de testperiode het gesprek niet één keer kwijtgeraakt door verbindingsproblemen. Het menu tijdens het bellen laat echter wel een steekje vallen. Tijdens het bellen staan er twee grote knoppen in het midden, toetsenblokkering en gesprek stoppen. Daarboven staat de boodschap “ga omlaag voor meer opties”. Hiermee wordt dus een wrijf beweging naar beneden bedoeld maar die werkt helaas niet altijd even intuïtief. Dit resulteerde er bij ons de eerste paar keer in dat we het gesprek per ongeluk beëindigden, niet echt de bedoeling. Na even oefenen was het verder geen probleem maar ideaal is anders.

Wat echter nog vervelender was waren de opties nadat je ze toegankelijk hebt gemaakt. De bovenste zes zijn vrij helder en goed toegankelijk door het formaat. Dit zijn wachtrij, gesprek erbij, notitie, luidspreker, dempen en agenda. Daaronder staan echter nog een viertal pictogrammen die net iets te klein zijn voor de vingers, en wordt het niet al te duidelijk waar de afbeeldingen voor staan. De eerste is voor de details van de contactpersoon waarmee je belt, daarna één voor het verzenden van een bericht aan die contactpersoon, een voor het verzenden van een e-mail (mits het adres is toegevoegd aan het contact) en als laatste een overzicht van oproepen aan die contactpersoon.

Veel interessanter is de mogelijkheid tot multitasken. Door op de terug knop te drukken tijdens het bellen kom je doodgewoon in het beginscherm terecht en zijn nagenoeg alle normale functies tijdens het bellen toegankelijk. Dit is erg prettig en bleek in de praktijk een aantal malen erg handig te zijn. Zo kun je rustig browsen of een e-mail verzenden aan iemand anders als dat zo uitkomt.

Beeldscherm

Het 3.2 inch TFT touch scherm heeft een WGA resolutie van 480 x 800 pixels. De helderheid kan automatisch aan de lichtomstandigheden worden aangepast en dat resulteert in de praktijk dat het scherm altijd helder en goed leesbaar is. Het is ook een optie om het scherm automatisch te laten kantelen wanneer de Diamond2 op zijn zij gehouden wordt. Wat betreft de touch mogelijkheden scoort de Diamond2 dikke punten. Het scherm reageert erg snel en dingen als scrollen of het openen van applicaties gaan zeer soepel en intuïtief.

Menu

Het menu is een bijzonder beestje wat we alleen tegenkomen op HTC toestellen. Het concept heet Touchflo en is als het ware bovenop Windows Mobile geplaatst. Windows Mobile werkt op zich aardig maar heeft als nadeel dat het bijzonder vingeronvriendelijk is. Daarnaast geeft het altijd alle instellingsmogelijkheden weer waardoor de meeste mensen geen idee hebben wat ze er mee aan moeten. Touchflo voorkomt dit door grote en intuïtief toegankelijke knoppen te hanteren en de gebruiker enkel te tonen wat HTC zelf nodig acht. Je komt pas Windows tegen als je er naar op zoek gaat zoals wij dat deden of als je geavanceerde instellingen wilt veranderen.

Hoe werkt dit nu in de praktijk? Onderaan staan er weer de bekende tabbladen waarmee je kan navigeren door de opties door er een veeg overheen te geven. Dit zijn de in het dagelijks gebruik meest voorkomende opties. Voor de volledigheid zijn dat: home, favoriete contacten, berichten, mail, internet, agenda, aandelen, foto’s en video’s, muziek, het weer en instellingen. Deze kunnen naar wens afgesteld worden. De volgorde kan aangepast worden maar er kunnen ook tabs tussenuit gehaald worden. Wanneer je er overheen wrijft zie je het desbetreffende tabblad naar voren komen maar ook terugkomen in het midden van het scherm. Zo is er dus nooit verwarring over welk tabblad je op het punt staat te gaan openen.

De rest van alle programma’s en mogelijkheden staan wederom onder het start menu. Dit is al lang niet meer het traditionele onoverzichtelijke Windows start menu hoewel de hardwarematige knop nog wel dit logo kent. Onder het menu staan grote vingervriendelijke knoppen met applicaties die naar hartelust verwijdert, toegevoegd en herschikt kunnen worden. Door te drukken op “alles” komen alle mogelijkheden tevoorschijn in een keurige vingervriendelijke lijst. Toepassingen kunnen desgewenst direct uit die lijst geopend worden.

Als allerlaatste menu onderdeel willen we nog even het mededelingen scherm noemen wat we al kennen van de Pro2. Door in het beginscherm op de bovenste balk te drukken opent er een scherm met daarin de laatste gebeurtenissen. Je kan hierbij denken aan nieuwe e-mails en gemiste oproepen. Dit is bijzonder handig.

Telefoonboek

Wanneer je een nieuw contact wilt aanmaken krijg je in eerste instantie slechts vier velden voor het toevoegen van informatie. Dit zijn naam, achternaam, foto en het type nummer (mobiel of vaste lijn bijvoorbeeld). Wanneer er echter op meer velden gedrukt wordt komen daar de standaard velden van Windows Mobile bij wat er ruim 30 zijn. Als er toch nog informatie bij moet kan dat in een volledig blank notitie veld waar je naar hartelust kunt gaan typen. Ook dit is wederom een goed voorbeeld van het HTC besturingssysteem wat de gebruiker in bescherming neemt van een overdaad aan mogelijkheden, erg praktisch wat ons betreft.

Nog een voorbeeld betreft de organisatie van contactpersonen. Als je er eentje opent kan je ook nog horizontaal scrollen naar drie tabbladen, of vier indien er een mailaccount is ingesteld. In de eerste zie je de gewone informatie zoals naam en telefoonnummer. In de tweede het SMS verkeer tussen jou en de contactpersoon en in de laatste het telefoonverkeer. Alles staat dus handig onder de contactpersoon waardoor je alle gespreksgegevens meteen bij de hand hebt.

Messaging

Hier blonk de Touch Pro2 natuurlijk in uit met het fijn typende toetsenbord en daarbij aansluitende software. Op de Diamond2 is enkel het virtuele toetsenbord beschikbaar en dat werkt nog steeds even secuur als op de Pro2. Hoewel de letters wat aan de kleine kant zijn compenseert de T9 dit door constant woordsuggesties aan te leveren in een balkje boven het toetsenbord.

Mocht je een keer echt haast hebben is er ook nog altijd de stilo die toch net wat preciezer werkt maar een echt toetsenbord was aanzienlijk prettiger geweest. Deze invoer geld voor SMS, MMS, e-mail en ook MSN messenger. MSN staat standaard geïnstalleerd op de Diamond2 en het enige benodigde is het invullen van de accountgegevens.

Connectivity

Dit werkt nog altijd even soepel als op de Touch Pro2 met de vernieuwde comm manager. De Diamond is ook compatible met het HSDPA mobiele datanetwerk, WIFI en bluetooth. Alle drie de standaarden zijn nagenoeg plug and play. Na het invoeren van de SIM kaart stelt de telefoon zichzelf in op het mobiele datanetwerk. Ook WIFI werkt erg makkelijk. Na het invoeren van een WEP sleutel wordt deze onthouden en maakt het toestel automatisch weer verbinding zodra WIFI ingeschakeld is.

Het verzenden van bestanden met bluetooth werkt ook erg eenvoudig. Het enige nadeel was eigenlijk dat het geen standaard optie is vanuit het foto menu. Daar staat tegenover dat de foto e-mailen of MMS’en juist weer erg eenvoudig is. Als je de foto via de verkenner benadert dan is het enkel een kwestie van een geschikt apparaat uitzoeken en aan beiden kanten een code in voeren. Daarna staat de foto vliegensvlug op het andere apparaat.

Camera

De camera op deze HTC lijkt erg veel op de camera uit voorgaande modellen. Er is geen flitser aanwezig en hoewel de resolutie vrij hoog is met 5 megapixel is er geen noemenswaardige lens geïnstalleerd. De camera kan op de volgende manieren worden ingesteld; de witbalans kan aangepast worden aan het type licht, dus overdag buiten of kunstlicht. Verder kan de helderheid aangepast worden, de ISO waarden, de resolutie, kwaliteit, tijdstempel, beeldeigenschappen, effecten, meetmodus, voorvoegsel type, teller en trillingsaanpassing. Verder zijn er nog een reeks praktische intstelling zoals een zoekraster, het sluitergeluid, overschakelen naar de tweede camera, tijdsduur foto bekijken (na het nemen van een foto), focus bij aanraken, breedbeeldmodus, panorama modus, contactpersoon modus en een beeldthema.

Een hele waslijst aan instellingen dus waarvan we er eentje even willen uitlichten. De Diamond2 beschikt over touchfocus. Hiermee kun je door op het scherm te drukken de camera op die plek laten scherpstellen. Dit is een bijzonder leuke eigenschap die er voor zorgt dat zelfs de grootste foto amateurs toch het onderwerp van de foto scherp hebben. Nadat het gebied is aangegeven concentreert het toestel zelf het beeld.

Foto geschoten met HTC Touch Diamond2

Het voorgaande draagt allemaal bij tot redelijk goede foto’s. Bij daglicht buiten maakt de Diamond2 heldere foto’s met een redelijk hoge mate van detail voor een mobiele telefoon. Dit wordt snel minder bij kunstlicht waar de details aan de randen vervagen. Doordat er geen flitser aanwezig is wordt fotografie bij weinig licht erg lastig ondanks alle instellingsmogelijkheden. Een vaste hand is ook een noodzakelijkheid. Doordat de Diamond2 zijn tijd neemt om scherp te stellen maak je redelijk snel bewogen foto’s en dat is het grootste nadeel aan deze camera.

De camera kan ook omgetoverd worden tot een camcorder waarbij er een andere samenstelling van instellingen beschikbaar wordt. Dit zijn witbalans, helderheid, resolutie, vastlegformaat (MPEG, H.264 en 263), opnamebeperking, verlichting behouden, geluid opnemen, sluitergeluid, beeldeigenschappen, effect, meetmodus, voorvoegseltype, teller en trillingsaanpassing.

De camera maakt bijzonder goede beelden die zowel scherp als vloeiend zijn. Het is echter wel aan te raden de camera stil te houden tijdens het filmen. Wanneer er iets te snel bewogen wordt veranderen de beelden al snel in een blokkerige waas waarin het onderscheid tussen objecten snel verloren raakt. De audio die opgenomen wordt is vrij schel en wordt onverstaanbaar wanneer de bron iets te luidruchtig wordt. Dat komt er dus op neer dat de Diamond2 geschikt voor huis tuin en keuken filmen maar niet voor bijvoorbeeld avonturen tijdens het uitgaan.

Aanwezige programma's

De volgende waslijst aan programma’s staan standaard geïnstalleerd op de Diamond2; Aan de slag, ActiveSync, Adobe Reader LE, afbeeldingen en video’s, agenda, album, audiobooster, berichten, Bubble Breaker, Comm manager, contacten, Excel mobile, extern bureaublad, FM Radio, gedeelde internetverbinding, Google maps, help, Internet Explorer, JBlend, mailinstellingen, Messenger, notities, Onenote mobile, Opera browser, patience, Powerpoint mobile, QuickGPS, RSS hub, rekenmachine, SIM beheer, streaming media, taken, Teeter, telefoon, verkenner, Windows Live, Windows Media, Word mobile, YouTube en zoeken.

Allereerst willen we even de aandacht wijzen op het “kantoorpakket”. Dankzij applicaties als Adobe Reader en Onenote mobile is de Diamond2 in staat de meest voorkomende attachments bij e-mails te openen. Dit is voor de zakelijke gebruiker maar ook degenen die dit incidenteel willen doen heel erg prettig.

JBlend verdient ook de aandacht ook al is het een passief programma. Het stelt telefoons als de Diamond2 in staat Java games te downloaden en te draaien. Jblend zelf gebruik je daar nauwelijks bij. Toen we het probeerden werden we via het programma in contact gebracht met een HTC website. Aldaar konden we vrij eenvoudig een spel downloaden en installeren wat daarna zowaar ook nog werkte ook. Het werkt niet zo goed als bij de iPhone of T-Mobile G1 omdat je zelf in de verkenner het spel nog moet installeren, maar dit zal voor ervaren Windows mobile gebruikers geen probleem zijn.

Games

De Touch Diamond2 beschikt over een aantal erg leuke spellen. Allereerst is er natuurlijk de ouwe gouwe, patience. Al jaren standaard bij Windows besturingssystemen en nog altijd even spannend. Voor degenen die de laatste eeuw onder een steen hebben geleefd volgt toch nog een korte beschrijving. Het is een kaartspel wat je in je eentje kunt doen met als doel het oplossen van een situatie. De kaarten zijn dus geschud en neergelegd volgens een vaste set regels. Daarna moet de speler ze zo herverdelen dat je weer komt tot de situatie voor het schudden, een deck kaarten op volgorde.

Het tweede spel is teeter wat we ook al kennen van een aantal HTC voorgangers. Hier krijg je een doolhof te zien met een balletje erin. Het is de bedoeling de bal in het groene gat te krijgen zonder de bal onderweg te verliezen aan allerlei gaten die op de meest irritante plekken zijn neergezet. Je beweegt de bal door het toestel te kantelen, het spel maakt dus gebruik van de interne bewegingsensoren van de Diamond2. Rond level 16 begint het echt pittig te worden.

Als laatste is er bubble breaker. Nog niet zo beroemd en berucht als patience maar het wordt nu ook al een tijdje meegeleverd met Windows Mobile. Het is hierbij de bedoeling kleurpatronen te ontdekken binnen een raster met bolletjes en ze dan te laten verdwijnen wanneer er twee of meer aan elkaar verbonden zijn. Hoe groter de aaneengesloten velden die je maakt hoe hoger de punten.

Alle spellen zijn van exact het type wat je wilt op een mobiele telefoon. Simpel maar vermakelijk. Je kan meteen beginnen zonder eerst een handleiding te lezen of bijvoorbeeld een ingewikkelde introductie door te nemen. Maar als je eenmaal bezig bent is het makkelijk om er uren mee vol te maken, ideaal. Als dit nog niet genoeg is kan je overigens nog altijd via het eerder genoemde Jblend programma extra spellen downloaden.

Extra's

De Diamond2 heeft een interne GPS waarvan het programma Google Maps gebruik van kan maken. Maps werkt net zo als op andere touch scherm smartphones. Als er een fix is gevonden met een satelliet wordt de bijbehorende kaart opgezocht en zie je dus vrij snel waar je staat. Hoewel het niet ideaal is als navigatiesoftware heeft Maps wel weer zijn eigen specifieke voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op “pizza” laat Maps spelden vallen op de kaart waar je dit kunt halen. Daarnaast kan je met enkele drukken verder de desbetreffende gelegenheid ook bellen, sms’en of er een route naar uitstippelen.

Onder het kopje uiterlijk refereerden we al kort aan een zoombalk. Deze zoombalk bevindt zich net boven de hardwarematige knoppen en werkt door eroverheen te wrijven. Dit is met name handig bij de browser. Als je een plaatje of tekst beter wilt bekijken wrijf je enkel even over deze balk en krijg je het van dichtbij te zien. Hoewel dit een leuke aardigheid is, werkt dubbelklikken net als op de Pro2 toch net wat beter. De vraag die ons rest is dan of deze balk niet beter achterwege kan blijven tegenover een verlaagde telefoonprijs.

Conclusie

Hoewel we nog steeds niet echt een idee hebben voor welke doelgroep de Diamond2 nu eigenlijk bedoeld is hebben wij er in ieder geval veel plezier mee gehad. Het strak vormgegeven apparaat konden we zonder schaamte op tafel leggen maar mocht het er ooit afvallen zijn we vrij zeker dat de Touch Diamond2 het wel overleefd. Wat betreft de basisfuncties hebben we absoluut niets te klagen. De batterij ging lang genoeg mee, de belkwaliteit was uitstekend en het schrijven van berichten was ook geen enkel probleem. Buiten dat werkte het beeldscherm en de menu structuur uitstekend samen waardoor het een prettig toestel in het dagelijks gebruik was. Wat daar aan toevoegde was de internet snelheid. Door veel HSDPA bereik te hebben ging dat bliksemsnel en zonder haperingen. Voor de verveling waren er de vermakelijke spellen, MP3 speler en (video) camera.

In het kort heeft HTC dus een uitstekend toestel gebouwd met de Touch Diamond2 T5353. Hoewel het niet de meest innovatieve technieken meebrengt zorgt dit er wel voor dat alle basisfuncties zeer goed werken. Voor liefhebbers van een compact design in combinatie met Windows Mobile compatibiliteit en een touchscreen is dit dan ook een echte aanrader.


Vermelde toestellen