HTC Sensation review

· 4 reacties

Menigeen was teleurgesteld toen HTC afgelopen februari zijn line-up presenteerde op het Mobile World Congress. De grote ontbrekende factor was een vlaggeschip met dualcore processor.

Toen al werd door sommigen geopperd dat HTC de schijnwerpers helemaal voor zichzelf wilde en later met een dergelijk toestel op de proppen zou komen. Inmiddels is het zover en heeft HTC de Sensation gepresenteerd. Het toestel werd met lovende kritieken ontvangen maar dat neemt niet weg dat het zich in de praktijk moet bewijzen.

HTC heeft een reputatie hoog te houden met de naamgeving van zijn Android-toestellen. Als je je nieuwste creatie na onder andere de Hero, Legend en Desire Sensation noemt dan moet je wel heel zeker van je zaak zijn dat het met de besten kan concurreren. Op het Androidvlak mengt de HTC Sensation zich in een strijd der giganten met de Samsung i9100 Galaxy S2 en de LG P990 Optimus 2X Speed. Alle drie toestellen met een fors scherm maar belangrijker nog; met een dualcore processor. Daarbovenop heeft de Sensation ook nog een qHD-beeldscherm en 8.0 megapixel camera.

Plus- en minpunten HTC Sensation

  • Bouwkwaliteit en ergonomie
  • Beeldscherm
  • Sense 3.0
  • Camera
  • Uithoudingsvermogen
  • Gespreksvolume

Wat zit er bij het toestel?

De verpakkingen van HTC volgen al geruime tijd dezelfde formfactor. Bij de Sensation wijken ze daar licht vanaf door het doosje niet in wit maar in zwart uit te voeren. Uit het doosje schuift een lade waar het toestel bovenin ligt. Verder treffen we gelukkig wel de noodzakelijk accessoires aan. In het toestel zitten al een 1520 mAh batterij en een 8 GB microSD-geheugenkaartje. Daarnaast zitten in het doosje een headset met geïntegreerde afstandsbediening, een microUSB kabel met verloopstekker voor het stopcontact en een snelstartgids. De accessoires zien er netjes en kwalitatief goed uit. De headset zal niet voor iedereen prettig zitten maar dat kan makkelijk opgelost worden met behulp van de 3.5 mm audio-jack-aansluiting.

Uiterlijk

Waar Samsung bij de S2 vooral voor een zo strak en dun mogelijk uiterlijk ging, heeft HTC bij de Sensation gekozen voor meer rondingen en meer body. Er is nergens op het toestel een scherp kantje of hoekje te bekennen. De achterkant van het toestel loopt aan alle kanten rond weg. Bij de Sensation rept HTC ook weer van een unibody van aluminium. Dit is tot op zeker hoogte waar. Bij de Legend en de Desire S van HTC betekent deze unibody dat er maar een heel klein batterijklepje verwijdert kan worden. In het geval van de Sensation kan de hele cover eraf en houd je een beeldscherm en de ingewanden van het toestel over.

Verder is het toestel zo kaal mogelijk gehouden. De voorkant is bijna geheel bedekt door een grote plaat oersterk gorilla glass. Deze glasplaat ligt een klein beetje verzonken maar bij het gebruik merk je daar niks van. De linkerkant van het toestel is bestemd voor de volumetoetsen en USB-aansluiting. Bovenop het toestel zit de power/vergrendel-knop en de headsetaansluiting.

Ondanks zijn forse karakteristieken ziet het toestel er nog redelijk slank en beschaafd uit. In ieder geval niet zo lomp als de HTC Desire HD. Het toestel zit erg goed in elkaar en van een goedkope plasticfeel is vanzelfsprekend geen sprake. Piepjes of kraakjes zijn niet te bespeuren en ook het gewicht draagt bij aan het solide gevoel. Een echte kniesoor zou kunnen aanvoeren dat het mogelijk is om het scherm verder in de cover te drukken, maar om dit voor elkaar te krijgen moet wel flink geduwd worden. Door de afgeronde kanten en het feit dat er niet zoveel ruimte naast het scherm zit ligt de Sensation prettig in de hand en is goed met één hand te bedienen.

Om de cover te ontgrendelen moet een knopje aan de onderkant van het toestel met de nagel ingedrukt worden. De cover bevat verbindingen voor de antennes van het toestel en is voor het grootste deel uit metaal met een donkerbruine kleur opgetrokken. Aan de achterkant zitten er een grijs en een zwart vlak in met een rubberen afwerking voor de broodnodige grip.

Uithoudingsvermogen

De Sensation moet het doen met een batterij van mAh. Dat is vrij gering en dat is goed te merken in het dagelijks gebruik. Met licht tot middelmatig gebruik van internet, Whatsapp, smsen, een half uurtje gamen en een handvol telefoongesprekken houd de Sensation het krap 14 uur vol. Een ronduit bedroevende prestatie. Grootverbruiker van stroom is natuurlijk het beeldscherm. Het verlagen van de schermhelderheid draagt dan ook zeker bij aan een beter uithoudingsvermogen. Wij hadden de helderheid voortdurend op de automatische stand staan. Daarnaast is het verstandig om kritisch te zijn welke apps en accounts automatisch moeten synchroniseren en met welk interval.

In het instellingenmenu is een specifieke energiebesparings gedeelte te vinden. Hier kan het automatisch synchroniseren helemaal uitgezet worden. Handiger is wellicht de optie om bij een te kiezen percentage resterende acculading bepaalde functies automatisch uit te laten schakelen.

Belkwaliteit

Een telefoongesprek starten met de Sensation gaat eenvoudig via de snelkoppeling naar de telefoonfunctie onderin het dock op de startschermen. Met behulp van smartdial is de gewenste contactpersoon snel gevonden. Jammer genoeg komen bij het zoeken zowel telefooncontacten als SIMcontacten in beeld. Om dit te ontlopen kan een persoon ook opgezocht worden in de contactenlijst. Door op de contactfoto te drukken kan de beloptie geselecteerd worden.

Tijdens het gesprek is de geluidskwaliteit prima in orde. De gesprekspartner klinkt helder en natuurgetrouw. Wel is het lastig om in lawaaiige omgevingen deze goed te verstaan want het gespreksvolume kan niet erg hard. Dit geld ook voor de luidspreker aan de achterkant van het toestel. Zelf ben je voor je gesprekspartner wel goed te verstaan dankzij de aanwezigheid van noise cancellation.

Beeldscherm

De Sensation beschikt over een Super LCD-scherm. Na de iPhone 4 is de HTC Sensation de tweede telefoon op de Nederlandse markt die een stap voorwaarts zet met de schermresolutie. Een scherm met een diagonaal van 4.3 inch is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, maar een resolutie van 960 x 540 pixels is dat nog niet. Doordat de beeldverhouding 16:9 is, is het scherm wat langgerekter dan bij de Desire HD het geval was.

In het dagelijks gebruik blijkt de combinatie van de afmetingen van het scherm en de resolutie erg prettig te zijn. De interface zier er goed, uit maar vooral bij stukken tekst op webpagina’s komt het beeldscherm tot zijn recht. Kleuren worden mooi warm weergegeven door het scherm, en dat zie je vooral terug in foto’s en video’s. Met de schermhelderheid op automatisch is het beeld ook in de volle zon nog goed te zien.

Qua instellingsmogelijkheden is de keuze beperkt. Het blijft bij de auto-rotate-functie, schermanimaties, helderheid en de time-out van de schermverlichting.

Menu

Na de Desire S, de Chacha, de Incredible S, de Wildfire S en de Salsa is de Sensation het zesde toestel van HTC dat draait op Android 2.3. Bij de Sensation heeft HTC versie 3.0 van haar Sense-interface over Android gelegd. Hierbij is sprake van een aantal duidelijke verbeteringen. Vooral op visueel vlak. Het meest in het oog springende is het geheel vernieuwde lockscreen. In plaats van een gekromde balk naar beneden slepen, zoals voorheen de bedoeling was moet nu een ring van onder naar het midden van het scherm gesleept worden. Daarnaast kunnen ook vier snelkoppeling naar applicaties op het lockscreen geplaatst worden. Door deze in de ring te slepen wordt de app meteen geopend.

Om het lockscreen verder aan te kleden kan behalve de gewone achtergrond ook gekozen worden om een fotoalbum, friendstream, het weer, aandelenkoersen of een klok te vertonen.

Bij het switchen tussen de homescreens is een nieuwe animatie te zien en hebben de HTC-widgets een 3D effect. Wanneer er snel door de homescreens word gebladerd verkleinen deze en vormen ze een carrousel. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om het aantal homescreens en/of de grootte van widgets aan te passen.

Dieper in de interface zijn ook verfijningen doorgevoerd. Zoals in de contactenlijst, berichtenapp, e-mailapplicatie en de agenda. Dankzij de 1,2 Ghz dual core processor van de Sensation verloopt alles zonder horten of stoten, maar de Sensation is niet een toestel dat zich laat opjagen. Alle animaties en effecten gaan soepel en vloeiend maar niet supersnel.

Het menu zelf kan als raster of lijst worden weergegeven en gesorteerd op alfabet of datum van download. In de rastervorm zijn de apps onderverdeeld over vlakken waar verticaal doorheen gescrolld moet worden. Onderin zien we drie tabbladen die de applicaties verdelen onder de kopjes alle toepassingen, frequent gebruikt en gedownload.

Telefoonboek

De contactenlijst van HTC Sense vormt een mooi overzichtelijk geheel, dat informatie kan halen uit verschillende bronnen. De contactpersonen zijn vanzelfsprekend alfabetisch gesorteerd met, indien beschikbaar, een afbeelding en eventueel een recente statusupdate van Twitter of Facebook. Dit is mogelijk doordat gegevens van contacten gesynchroniseerd kunnen worden met e-mailaccounts, Facebook, Twitter, Whatsapp SIM-kaart en telefoongeheugen.

In principe is het genoeg om je gegevens in te voeren bij de online accounts waarna het toestel na wat zoekwerk zelf suggesties doet over welke namen wellicht bij elkaar horen. Overigens is handmatig in te stellen welke informatiebronnen in de contactenlijst zichtbaar moeten zijn.

Messaging

Een belangrijke verbetering in Sense 3.0 is niet meteen zichtbaar maar tot op zeker hoogte weldegelijk een vooruitgang. We doelen hierbij op het toetsenbord. Uiterlijk is hier weinig aan gewijzigd maar wie de instellingen opent ziet een aantal nieuwe opties. Zo is het nu mogelijk om een tweede taal te selecteren voor woordsuggesties. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld ook veel in het Engels met mensen communiceert. Door deze functie in te schakelen wordt de woordvoorspelling wel minder nauwkeurig. Als je het toestel echter wat tijd geeft om aan je woordgebruik te wennen trekt dit voor een deel weer bij.

Een nog belangrijkere toevoeging is het volgtoetsenbord. In feite is dit een van Swype afgekeken principe waarbij je door je vinger van letter naar letter over het toetsenbord te slepen een woord vormt. Helaas werkt dit nog niet zo goed als Swype op bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II. Het lijkt verstandig om bij het gebruik van het volgtoetsenbord geen tweede taal voor woordsuggestie in te stellen.

Voor Gmail is de standaard Gmail-applicatie vanzelfsprekend het geschiktst. Voor andere accounts, zoals Exchange ActiveSync, Yahoo!, Hotmail enz. is er de mail-applicatie van HTC. Wanneer mogelijk worden nieuwe berichten naar het toestel gepusht. Voor andere gevallen moet een updatefrequentie worden ingesteld. Meerdere accounts kunnen toegevoegd worden en deze kunnen gescheiden of gegroepeerd weergeven worden. De HTC-applicatie heeft wel moeite met HTML-berichten.

Connectivity

Wat betreft verbindingen laat de Sensation geen steekjes vallen. Alles werkt goed en een verbinding is snel ingesteld. Voor WiFi is er via de geavanceerde opties de mogelijkheid om prestaties te verbeteren, mocht de verbinding niet helemaal stabiel zijn. Mooi is verder dat de verbindingen ook snel in- en uitgeschakeld kunnen worden door de systeembalk naar beneden te slepen en voor het tabblad snel instellen te kiezen.

Het toestel kan ook als draadloze WiFi-hotspot fungeren. Op deze manier kan bijvoorbeeld een laptop via een WiFi-verbinding gebruik maken van het mobiele internet van de telefoon.

De browser van HTC is al langere tijd een succesverhaal en ook op de Sensation functioneert hij uitstekend. Het is niet de snelste van het moment, maar hij werkt gebruiksvriendelijk en soepel. Door met een ‘pinch’ helemaal uit te zoomen van een pagina komt een overzicht in beeld met geopende vensters. Pagina’s worden goed weergegeven en stukken tekst worden automatisch passend gemaakt aan het scherm. Met de toevoeging van Flash Player kent het web vrijwel geen geheimen.

Camera

Op dit vlak is de Sensation een echte krachtpatser. De belangrijkste troef is de 8 megapixel camera aan de achterzijde met dubbele LED-flitser en de mogelijkheid voor 1080p HD video-opname. Aan de voorzijde zit ook nog een VGA camera. De camera start vlot op en dankzij Instant Capture reageert hij erg snel wanneer je een foto wilt nemen. Kanttekening hierbij is dat deze functie vooral goed werkt bij voldoende omgevingslicht.

De interface van de camera is niet standaard Android, en door HTC verder verbeterd zodat je nu linksonderin het beeld een miniatuur van je laatstgenomen foto ziet, die tegelijk functioneert als snelkoppeling naar het fotoalbum. Verder is links in beeld een balk om in en uit te zoomen. Rechts zien we de overige functietoetsen. Hiermee kan geschakeld worden tussen foto en video en de camera aan voor- of achterzijde van het toestel. De andere twee toetsen zijn voor de flitser en om effecten te selecteren. Bij de instellingen kunnen onder andere nog timer, scenes, belichting, contrast, verzadiging, scherpte, witbalans, ISO, resolutie, geotaggen, autofocus en gezichtsdetectie aangepast worden.

De met de camera behaalde resultaten zijn zeer goed. Kleuren en details worden goed weergegeven. De weergave van details en witbalans is wat wisselend van kwaliteit. De flitser is erg fel en levert flinke bijdrage aan een goede afbeelding in donkere omgevingen. Tegelijkertijd is hij zo afgesteld dat er bij gebruik niet meteen sprake is van overbelichting. Het is belangrijk om de lens goed schoon te houden, want door de manier van monteren kan er flink wat stof ophopen.

De interface van de videocamera is exact hetzelfde, maar de instellingsmogelijkheden zijn iets beperkter. Je kunt kiezen tussen scenes, belichting, contrast, verzadiging, scherpte, witbalans, videokwaliteit, stereo opnemen, geluid opnemen en sluitergeluid. De prestaties van de videocamera zijn uitstekend. Filmen met 30 frames per seconde en 1080p kwaliteit gaat moeiteloos. Video’s zien er mooi uit al is het essentieel dat het toestel goed stil gehouden wordt.

Aanwezige programma's

Een lijst van standaard aanwezige programma’s ziet er als volgt uit: aandelen, Adobe Reader, agenda, calculator, dobbelsteen, dockmodus, downloads, FM-radio, Friend Stream, Google zoeken, HTC Hub, HTC Likes, klok, Locations, muziek, nieuws, nieuws en weer, overdragen, Peep, Polaris office, reader, snel opzoeken, spiegel, spraakopname, Talk taakbeheer, Twitter, verbonden media, voice search, Watch, weer, YouTube en zaklamp.

HTC heeft het toestel dus behoorlijk volgestopt. Een beetje té wellicht, want je kan de apps niet verwijderen. Wat moet je bijvoorbeeld met een app zoals snel opzoeken als je al Google zoeken hebt. Naast een nieuwsapp en een weerapp ook nog eentje voor nieuws en weer lijkt ons ook wat veel van het goede en Peep én Twitter is redelijk dubbelop.

Games

Zoals op alle eerder geteste HTC-toestellen troffen we ook op de Sensation het spel Teeter aan. Met behulp van de bewegingssensor moet een balletje in het juiste gaatje gedirigeerd worden. Talloze extra spellen kunnen gratis of tegen betaling in de Market gedownload worden.

Extra's

Net als de Incredible S en de Desire S biedt ook de Sensation de mogelijkheid om via htcsense.com een aantal instellingen van je telefoon te wijzigen maar belangrijker is de functie om je toestel op afstand te lokaliseren en eventueel te blokkeren.

Ondanks dat de Sensation als Androidtelefoon beschikt over behoorlijk complete navigatiesoftware via Google Maps heeft HTC er toch voor gekozen om haar eigen navigatiepakket te installeren. Locations, zoals dit programma heet, is een compleet navigatiepakket met offline kaarten dat er erg netjes uitziet en goed functioneert. Standaard staan de kaarten voor Europa al geïnstalleerd op de microSD kaart. Helaas moet na een probeerperiode van 30 dagen betaald worden voor de licentie.

Dan is er ook nog HTC Watch dat een aparte vermelding verdient. Dit is een nieuwe service van HTC waarmee tegen betaling films en series op je mobiele telefoon bekeken worden. Helaas is nog niet duidelijk wat dit moet gaan kosten want in Nederland is het nog niet beschikbaar. Voorlopig kunnen we alleen een aantal trailers op ons toestel bekijken.

Conclusie

Het mogelijke duidelijk zijn dat HTC zich met de Sensation weer vooraan in de strijd weet te melden. Misschien is het geen snelheidsmonster, maar met de toevoegingen van Sense 3.0 en een uitstekend beeldscherm is de Sensation zeker een toestel dat zijn mannetje staat in het dagelijks leven. Behoorlijke afknapper daarbij is het magere uithoudingsvermogen. Dit zorgt ervoor dat je vaak naar de lader zal moeten grijpen en veel op zoek bent naar een stopcontact.

De grote vraag van het moment is natuurlijk of de Sensation beter is dan de Samsung Galaxy S II. Helaas hadden we niet de mogelijkheid om de twee toestellen naast elkaar te leggen maar uit onze uitgebreide review van de Galaxy S2 bleek al dat ook dat een uitstekend toestel is. De keuze voor één van de twee zal vooral gebaseerd moeten worden op persoonlijke voorkeuren.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Sensation review