HTC Incredible S review
“Aan de naam zal het niet liggen” moet HTC hebben gedacht. ‘Incredible S’ belooft een spetterend toestel, maar of dit nieuwe toestel echt zo onvoorstelbaar is valt nog te bezien.
Daarmee lichten we al een tipje van de sluier op, want inderdaad, na een week testen hebben wij geen grootse vernieuwingen kunnen ontdekken. Dat de Incredible S weinig spectaculairs vertoont wil niet zeggen dat het toestel geen kwaliteit levert. HTC plaatst de Incredible S in het rijtje met de Desire HD en de Desire S. En als we naar de specificaties kijken kunnen we misschien al wel concluderen dat de Incredible S de beste is van de drie.
Opvallende specificaties zijn de 8 megapixel camera en het Super LED-beeldscherm. Beiden hebben we dan ook uitgebreid bekeken en beoordeeld. Een ander opvallend puntje vonden wij het ontbreken van de nieuwste Android versie, Android 2.3 Gingerbread. De Incredible S draait namelijk nog steeds op Android 2.2, hoewel een update er binnenkort aan zit te komen.
Ook heeft de Incredible S een opvallend design, waar wij nog steeds weinig raad mee weten. In eerste instantie waren wij lichtelijk sceptisch over het nieuwste speeltje van HTC. Echter, naarmate onze testweek vorderde kwamen de subtiele verbeteringen toch bovendrijven.
Plus- en minpunten HTC Incredible S
- Prima beeldscherm
- Veel programma’s
- Solide smartphone
- Geen Android 2.3
- Processorkracht
- Design
Wat zit er bij het toestel?
De telefoon wordt geleverd met een reeds geïnstalleerde batterij en microSD-kaart van 8 GB, een adapter (1450 mAh lithium-ion), USB-kabel, 3,5 mm stereo-koptelefoon, snelstartgids en een gidsje voor veiligheid en wettelijke voorschriften. Geen opvallendheden of verrassingen dus.
Uiterlijk
De HTC Incredible S is een full-touch monoblock toestel. Bij een eerste aanblik lijkt het toestel een rubberen rand te hebben, wat doet vermoeden dat het wel tegen een stootje kan. Echter, wanneer je van wat dichterbij kijkt blijkt het materiaal gewoon plastic. Niet mee gooien dus! Ook opvallend aan het design is de achterkant. Er is sprake van een uitstulping naar achteren waardoor de Incredible S een dunne rand lijkt te hebben. Origineel, maar smaakgevoelig. Wij waren er in ieder geval niet kapot van. Het toestel wordt er een beetje lomp van.
De voorkant van de telefoon wordt bijna volledig ingenomen door het 4 inch touchscreen. Boven het scherm zit een luidspreker, een 1,3 MP secundaire camera en een meldings-LEDje. Voor laatstgenoemde is het mogelijk zelf in te stellen wanneer deze knippert, bijvoorbeeld bij een inkomende e-mail of sms. Onder het scherm zijn vier softkeys te vinden: begin, menu, terug en zoeken. Saillant detail is dat deze toetsen meedraaien bij het kantelen van het toestel. Uit onze bevindingen bleek echter dat dit systeem nog niet helemaal vlekkeloos werkt door een trage reactietijd bij het kantelen, en een niet altijd perfecte weergave.
Aan de bovenkant van het toestel bevinden zich een 3,5 mm headset-aansluiting, microfoon en een aan- en uit knop. Aan de onder- en rechterkant van het toestel zitten geen knoppen of aansluitingen. De volumeknoppen zijn net als de plug-in voor de oplader/USB-kabel aan de linkerzijkant bevestigd.
De achterkant van het toestel is voor een groot gedeelte bedekt door de batterijcover. De batterijcover is van metaal gemaakt en dient daarmee als antenneversterker aangezien de antenne zich direct onder de cover bevindt. Daarnaast zijn de SIM-kaarthouder en het microSD-gleufje onder de cover bevestigd. Om de SIM-kaart te verwisselen is het daarbij nodig om de batterij uit te nemen. Voor een microSD-geheugenkaartje is dit niet nodig. Tevens aan de achterkant is de camera en de LED-flitser. Beiden komen nog apart aan bod.
Met zijn 120 x 64 x 11.7 mm (89,9 cc) afmetingen is de Incredible S geen uitzondering onder de smartphones. Wel valt het geringe gewicht van 135,5 gram op, en dan met name in verhouding tot andere HTC’s. De HTC Desire HD of Z zijn duidelijk zwaarder met hun respectievelijk 164 en 185 gram. Het toestel voelt dan ook niet zwaar aan, eerder licht. Dat gaat echter niet ten koste van het gevoel van degelijkheid dat de Incredible S kenmerkt. Daarentegen straalt het toestel weinig luxe uit door het matte materiaal en de weinig strakke vormgeving.
Uithoudingsvermogen
De Incredible S beschikt over een 1450 mAh lithium-ion batterij. Uiteraard slurpt ook deze smartphone veel stroom. Immers, er is constant sprake van internetverbinding en ook het 4 inch grote beeldscherm is een flinke stroomvreter. Hoelang de accu meegaat is sterk afhankelijk van het gebruik. Wanneer je het toestel bijvoorbeeld constant WiFi-netwerken laat zoeken of een hoge roamingfrequentie instelt zal de batterij snel leeg zijn. Tijdens onze testperiode moest de telefoon ongeveer eens per anderhalve dag aan de lader.
In het instellingenmenu is er een optie tot energiebesparing. Deze schakelt zichzelf in bij minder dan een x percentage (instelbaar) resterende stroom. De instellingen voor wat energiebesparing inhoudt zijn door de gebruiker zelf in te stellen. Zo kun je er voor kiezen dat in de energiebesparingstand de telefoon niet meer naar WiFi-netwerken zoekt, de schermhelderheid vermindert of dat achtergrond animaties worden uitgezet.
Belkwaliteit
Op de belkwaliteit hebben we weinig aan te merken. Het geluid is helder en hard genoeg. Het belvolume is aan te passen met de twee volumeknoppen op de zijkant van het toestel. Op die manier hoeft het ook in een luidruchtige omgeving geen probleem te zijn om te bellen. Tijdens het bellen is het bellen is er de mogelijkheid om de luidspreker en microfoon in of uit te schakelen. Ook is er de optie om een oproep toe te voegen via het menu.
Contacten zijn gemakkelijk te bereiken via de telefoon-toets in het hoofdscherm. Er verschijnt een lijst met bovenaan de contacten die je het laatst hebt gebeld en daaronder de rest van je contacten op alfabetische volgorde. Je kunt op deze manier gemakkelijk een contact selecteren om op te bellen.
Via de ‘contacten’ applicatie is het gesprekkenoverzicht te benaderen. Het overzicht is een lijst met alle ontvangen, gemiste en uitgaande oproepen op tijdstip gerangschikt. Daarbij is er de mogelijkheid om één van deze categorieën te laten weergeven. Het is vanuit dit overzicht ook mogelijk direct terug te bellen of te sms’en.
Beeldscherm
Ook HTC merkt de gevolgen van het tekort aan AMOLED-schermen bij fabrikant Samsung. Door het tekort wordt niet iedere telefoon meer standaard uitgerust met een AMOLED-scherm; zo ook de Incredible S. HTC maakt bij dit toestel gebruik van een Super LCD-scherm. Het scherm heeft een formaat van 4 inch en toont 16 (24 bits) miljoen kleuren. De extreme helderheid springt daarbij direct in het oog. Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen de Super LCD-techniek van de Incredible S en gewone LCD- of AMOLED-schermen. Met name in de weergave van witte vlakken valt de Incredible S in positieve zin op. Waar op de LCD- en AMOLED-schermen nog wel eens sprake is van een blauwe gloed is dit scherm stralend wit! Het scherm is bovendien – zoals gewoonlijk - capacitief waardoor een hoge reactiesnelheid word bevorderd. Kortom, over het scherm alleen maar lof!
Menu
De Incredible S draait op het Android 2.2 Froyo besturingssysteem. Apart, aangezien Android 2.3 al uit is. Echter, voor de zomer wordt een upgrade naar 2.3 verwacht. Ook HTC Sense 2.0 zal dan vervangen worden door HTC Sense 2.1. Toch jammer dat Android 2.3 er nu nog niet opzit aangezien de concurrentie – de Sony Ericsson Xperia arc en de Google Nexus S - dit al wel hebben. Of de Incredible S de concurrentie aan kan zal moeten blijken.
Met de 1 GHz processor behoort de Incredible S samen met de Desire HD, Desire S en de Desire tot de snelste toestellen van HTC. Toch moeten we een kanttekening plaatsen bij de processor. Andere fabrikanten zoals LG en Samsung hebben inmiddels toestellen met een dual core processor op de markt en HTC blijft daarbij dus achter. Ook in vergelijking met bijvoorbeeld de Nexus S, die over een zelfde 1 GHz processor beschikt, lijkt de Incredible S het qua snelheid af te leggen. Misschien heeft dat laatste ook iets te maken met het Android 2.3 besturingssysteem van de Nexus S, maar hoe het ook zij: HTC loopt allesbehalve voorop wat betreft de processorsnelheid.
Het principe van de menu’s is zoals we dat van HTC Sense kennen. Er zijn zeven homescreens die allen naar eigen wens zijn in te richten. Onder elk homescreen is de taakbalk met daarin de ‘hoofdmenu’, ‘telefoon’ en ‘aanpassen’ aanwezig. In het hoofdmenu zijn opvallend veel applicaties aanwezig, waarover later meer. Bij zoveel applicaties hadden wij graag de mogelijkheid gehad om een opdeling te maken in categorieën. Helaas is dat echter vooralsnog niet mogelijk. Misschien dat de upgrade van HTC Sense hierin wel voorziet.
Telefoonboek
Contacten zijn te benaderen via de ‘telefoontoets’ in het homescreen, of met de ‘oproepen-’ en ‘contacten-applicatie’ in het hoofdmenu. Via de laatste twee is het mogelijk contacten op te delen in groepen, een online adresboeken te raadplegen (zoals Facebook, Flickr en Twitter), of een overzicht van alle gemiste, in- en uitgaande oproepen te verkrijgen. Het toevoegen van nieuwe contacten gaat vanzelfsprekend eenvoudig. Daarbij zijn er een hoop additionele velden in te vullen zoals e-mailadres, foto (al dan niet van Facebook), groep, verjaardag, chat, postadres, organisatie, website etc.
De integratie van social media zoals bovengenoemd is kenmerkend voor HTC Sense en werkt dan ook uitstekend. Bij de weergave van contacten in het telefoonboek is het bijvoorbeeld mogelijk om naast de contactgegevens afkomstig van je SIM-kaart, ook Facebook contacten te laten weergeven. Daarbij is zelfs het onderscheid te maken tussen Facebook contacten met en zonder telefoonnummerweergave.
Messaging
Wat Messaging betreft eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Het opstellen van berichten gaat eenvoudig met het QWERTY-toetsenbord dat zowel in een horizontale als verticale telefoonligging gebruikt kan worden. Bij de laatste is het voordeel dat de toetsen iets groter worden waardoor typefoutjes minder vaak zullen voorkomen. Daarnaast is er natuurlijk ook de spellingverbeteraar die foutjes automatisch corrigeert. Berichten worden gegroepeerd in conversaties met de betreffende contacten. In het scherm is het makkelijk om door oude berichten te scrollen en vervolgens nieuwe berichten toe te voegen.
Vanzelfsprekend is het ook mogelijk e-mailaccounts te beheren op de Incredible S. Hiervoor is een standaard Gmail applicatie aanwezig, en mocht je van een andere e-mailprovider gebruik maken is er ook nog de standaard e-mailapplicatie. Tekstinvoer werkt hierbij hetzelfde als voor sms-berichten. Voor instant messaging is Google Talk voorgeïnstalleerd.
Connectivity
Zoals het een moderne smartphone betaamt beschikt de incredible S over WiFi, bluetooth en een interne GPS-antenne. Het verzenden en ontvangen van bestanden via bluetooth verloopt zonder problemen, net als het maken van verbinding met WiFi-netwerken. De Incredible S onthoudt alle ooit gebruikte WiFi netwerken waardoor het in het geval van een beveiligd netwerk na de eerste keer niet meer nodig is om een wachtwoord in te voeren. Naast dat het toestel van WiFi-netwerken gebruik kan maken, kan het zelf ook een netwerk creëren. De Incredible S is namelijk te gebruiken als WiFi-hotspot waar je bijvoorbeeld je laptop aan kan verbinden.
Wat betreft de browser van de hebben we weinig op of aanmerkingen. De combinatie van Android 2.2 en de 1 GHz processor zorgt voor het snel laden van de pagina’s. Het is daarbij gemakkelijk om op teksten in en uit te zoomen en om nieuwe tabbladen toe te voegen.
Camera
De Incredible S beschikt over een 8 megapixel camera met autofocus en dual-LED-flitser aan de achterzijde en een 1.3 megapixel secundaire camera aan de voorzijde (onder het touchscreen). De videocamera neemt op in HD-kwaliteit (720p) en is daarmee haartje scherp. De bediening van de camera vindt plaats door middel van het touchscreen en de twee zoomknoppen aan de zijkant van het toestel.
Voor zowel de primaire, secundaire als videocamera valt op dat er enorm veel instellingen mogelijk zijn. Misschien een beetje overbodig voor een mobiele telefooncamera, maar het kan natuurlijk ook nooit kwaad. Voor de primaire camera is het mogelijk de volgende instellingen te maken: zelf-timer, beeldaanpassen (belichting, contrast en verzadiging), witbalans (automatisch, gloeilamp, fluorescerend, daglicht en bewolkt), resolutie (8 MP, 5 MP, 3 MP, 1 MP en 640 x 384 pixels), ISO-waarde (100 t/m 800 of automatisch), weergave na vastleggen (minimaal 2 seconden), breedbeeld (5:3)/standaardformaat (4:3), geotagging, autofocus, gezichtsdetectie, sluitergeluid en raster. De secundaire camera heeft iets minder opties, namelijk: zelf-timer, beeldaanpassingen, resolutie (1280 x 768 of 640 x 384 pixels), weergeven na vastleggen, breedbeeld/standaardformaat, geotagging, spiegelmodus, sluitergeluid en raster.
Ook voor de videocamera geldt instellingsmogelijkheden in overvloed: beeldaanpassen, witbalans, videokwaliteit (tot 720p en 640 x 480 pixels bij respectievelijk de primaire en secundaire camera), weergeven na vastleggen, spiegelmodus, opnemen met of zonder geluid en sluitergeluid. Foto’s en video’s zijn daarnaast van effecten te voorzien zoals sepia, aquarel en negatief. Dit is achteraf ook nog toe te passen, net als bijsnijden en draaien.
De kwaliteit van foto’s gemaakt bij daglicht is goed en door de autofocus ook behoorlijk scherp. Bij minder goede omstandigheden, zoals donkerte, holt de kwaliteit van de beelden echter achteruit, daar doet ook de dual-LED-flitser niets aan. De witbalans is dan ver te zoeken en ook de scherpte neemt af. Voor videobeelden geldt hetzelfde verhaal, al moet gezegd worden dat filmen in high definition met een mobiele telefoon een erg mooie mogelijkheid blijft.
Alle geschoten beelden zijn terug te zien in de ‘galerij’. Hierbij is integratie met Facebook, YouTube of Flickr mogelijk. Het delen en bekijken van foto’s met je vrienden is dan direct mogelijk.
Aanwezige programma's
Het aantal aanwezige applicaties door HTC voorgeïnstalleerd op de Incredible S is enorm. Een aantal zullen wij er uit lichten en kort bespreken.
Een opvallende applicatie is ‘Autopaneel’. Het is een navigatiemogelijkheid waarbij dataverkeer niet nodig is. Door van te voren wegenkaarten te downloaden naar je mobiele telefoon is het tijdens het navigeren niet meer nodig constant nieuwe data te downloaden, die informatie staat dan al op je mobiel. Je GPS positie wordt bepaald door de interne GPS antenne. Naast kaarten is het ook mogelijk stemmen te downloaden, maar ook bijvoorbeeld de locatie van flitspalen. Het grote voordeel van deze applicatie is dat je in het buitenland niet meer op hoge kosten wordt gejaagd door dataverkeer. Nadeel is echter dat sommige kaarten geld kosten.
HTC levert bij de Incredible S een boeken applicatie, waarmee je op je smartphone boeken kunt lezen. Op dit moment vind je alleen nog engelstalige klassiekers die standaard geïnstalleerd zijn. Andere boeken kun je via een speciale shop aanschaffen. Daartussen vonden wij nog geen nederlandse titels.
Een opmerking willen we nog plaatsen bij HTC Peep. Via de FriendStream is het niet mogelijk te reply’en op binnengekomen statusupdates of tweets (van Twitter, Facebook o.i.d.). De toegevoegde waarde van het programma om alle social media onder een noemer te vangen vervalt hiermee totaal, aangezien reageren alleen maar kan via de aparte applicatie voor het desbetreffende ‘sociale medium’.
De andere programma’s op de Incredible S zijn: Aandelen, Adobe Reader, Agenda, Amazon MP3, Berichten, Calculator, Camcorder, Camera, Contacten, Contacten Zoeken, Dictionary, Facebook, FM-radio, Friend Stream, Galerij, Gegevens overdragen, Gmail,Instellen, Instellingen, Internet, Klok, Latitude, Locations, Mail, Maps, Market, Meer Informatie, Muziek, Navigatie, Nieuws, Nieuws en weer, Oproepen, Overal zoeken, Plaatsen, Quickoffice, Reader, SIM-toolkit, Snel opzoeken, SoundHound (voor het herkennen van muziek), Spraakopname, Talk, Teeter, Telefoon, Twitter, verbonden Media, Video’s, Voice Search, Weer, WiFi-hotspot, YouTube, Zaklamp en Zoeken. Aan applicaties geen gebrek dus. En als je toch nog extra applicaties zoekt zijn deze te vinden in de Android Market waar ze al dan niet gratis zijn te downloaden.
Games
Het op de Incredible S is voorgeïnstalleerde spel, is Teeter; het alom bekende spel van HTC. Met behulp van de bewegingsensor moet een balletje langs obstakels in een gaatje gedirigeerd worden. Door de verschillende levels uit te spelen til je jezelf naar een steeds hoger niveau. Andere spelletjes zijn te downloaden in de Android Market.
Extra's
Een element van HTC dat wij niet onbesproken wilde laten is htcsense.com. Via deze site is kun je een account aan maken waarmee het mogelijk is om je telefoon op te sporen (via locatiezoeker of door de telefoon over te laten gaan), berichten of oproepen te laten doorschakelen of het apparaat te beveiligen (d.m.v. blokkeren of op afstand alle gegevens op de telefoon te wissen). Een nuttige service als je telefoon kwijt of in het ergste geval gestolen is.
Conclusie
Aan het testen van de HTC Incredible S hebben wij een dubbel gevoel overgehouden. Aan de ene kant is het de beste HTC tot nu toe en daarmee dus een prima smartphone. Aan de andere kant hadden we meer van dit toestel verwacht. Android 2.3 ontbreekt en ook qua processorsnelheid is er nog wel wat te verbeteren ten opzichte van de concurrentie. Ook qua design is het nou allemaal niet even overtuigend. De Incredible S is een beetje een grijs muisje, en dat lijkt ons nou niet de juiste uitgangspositie op de smartphonemarkt.
Om met de minpunten te beginnen. Op het gebied van processorkracht en besturingssysteem loopt de concurrentie gewoon voor. De LG Optimus 2X Speed en de Google Nexus S zijn een stapje vooruit op de Incredible S en het is dan ook te hopen dat HTC de aansluiting snel weer vindt door middel van een nieuw toestel. Daarbij zou een beter design geen overbodige luxe zijn. De Incredible S straalt teveel saaiheid uit. Mogelijk biedt de onlangs aangekondigde HTC Sensation daarvoor een oplossing. Mocht je perse een HTC willen, dan kun je misschien beter wachten tot dat toestel verkrijgbaar is.
Wel moet gezegd worden dat de Incredible S gewoon een goed toestel is. Een aantal specificaties zoals een erg goed beeldscherm en een relatief geavanceerde camera onderscheiden het toestel van de markt. Het toestel is gewoon compleet; er is niets mis mee. En dat laatste vat eigenlijk precies samen wat de Incredible S is: niet zo bijzonder.