HTC Desire S review

HTC organiseert rond de paasdagen een actie om de nieuwste smartphones van het Taiwanese merk in de kijker te spelen.

Wie zich op Goede Vrijdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam meldt, kan meedoen aan een wedstrijd in lentesferen: de deelnemers gaan op zoek naar paaseieren. Er zijn 100 smartphones te winnen in vier modellen, waaronder de nieuwe Desire S. Is de Desire S werkelijk iets om naar te verlangen, of kan je die prijs beter aan je voorbij laten gaan?

Met dit toestel zet HTC hoog in op het uiterlijk. Zo meldt de reclamecampagne vol trots dat het toestel voor een groot deel bestaat uit één stuk aluminium. Het toestel wil een concurrent zijn voor smartphones in het hogere segment, zoals de iPhone 4 en de Google Nexus S. Toch lijkt de Desire S in de eerste instantie niet echt geschikt voor de echte gadgetliefhebber. De processor is bijvoorbeeld niet vernieuwd, waardoor er net als bij de Desire met een 1 GHz-processor gewerkt wordt. Wel loopt het toestel op de nieuwste versie van Android, 2.3 Gingerbread.

Onze grote dank gaat wederom uit naar Coolblue voor het uitlenen van een exemplaar.

Plus- en minpunten HTC Desire S

  • Beeldscherm
  • Uiterlijk
  • Messaging
  • Langzaam
  • Slechte belkwaliteit
  • Telefoonboek

Wat zit er bij het toestel?

De Desire S wordt geleverd in een strak, compact kartonnen doosje, dat je voor de verandering niet helemaal open hoeft te slopen om bij de telefoon te kunnen. Het toestel ligt ingebed in een kartonnen houder. Daaronder vinden we een headset met audio jack-adapter, een opzetstuk voor het opladen en een USB-kabel. De accessoires zien er goed uit, en er is niets overbodigs bijgeleverd. Naast foldertjes is er nog een batterij van 1450 mAh aanwezig.

Uiterlijk

De buitenkant van het toestel is voor het grootste deel vervaardigd uit één blok aluminium. De Desire S heeft een mooi en naadloos design, met afgeronde hoeken, wat bijdraagt aan de elegante uitstraling. Nergens zijn kieren te vinden. Het monoblock toestel ligt prettig in de hand, hoewel het vrij groot is. Wij hebben de grijze versie getest, maar de smartphone is ook in het donkerbruin en in het zwart verkrijgbaar.

Aan de voorzijde zien we een groot screen, met hieronder vier toetsen: home, menu, terug en zoeken. Verder bevinden zich aan de voorkant het LED-lichtje, de front facing cameralens en de luidspreker. Aan de linkerzijde zit een langwerpige toets voor de volumeregeling en de USB-aansluiting. De rechterzijde is helemaal glad, net als de onderkant.

Tot slot vinden we aan de bovenkant de vergrendeling en de ingang voor het opladen. Al met al heeft de Desire S opvallend weinig knoppen, wat bijdraagt aan een smooth uiterlijk.

De SIM-kaart zit achter de batterij, en is te bereiken via een klepje op de achterkant. Jammer is dat het uiterlijk wel wat weg heeft van de Wildfire. Niet dat die nou zo lelijk is, maar dat dit high-end apparaat behoorlijk wat gelijkenissen vertoond met HTC's meest low-end toestel doet afbreuk aan het exclusieve gevoel wat je bij de "Desire" moet krijgen.

Uithoudingsvermogen

De smartphone kon ongeveer twee dagen lang non-stop aan blijven staan. Op dat resultaat is niets aan te merken. De schermhelderheid kan aangepast worden. Als de batterij bijna leeg is, schakelt het toestel automatisch over de op de energiebesparende functie.

Belkwaliteit

Alle andere snufjes ten spijt, is een telefoon voor de meeste mensen nog altijd vooral bedoeld om mee te bellen. Het is daarom jammer dat de belkwaliteit bij de Desire S te wensen over laat. De persoon aan de andere kant van de lijn hoort een galm, de verbinding valt regelmatig weg, en de gesprekspartner is vaak niet goed verstaanbaar. Een duidelijk minpunt voor dit toestel.

Tijdens het bellen is het mogelijk om de luidspreker in te schakelen, het geluid te dempen, het toetsenbord te gebruiken, en de details van het contact waarmee gebeld wordt te bekijken. Hetzelfde geldt voor berichten, mail, oproepgeschiedenis en albums van dit contact. Het gespreksoverzicht is te zien via de toets ‘telefoon’. Hierbij is het tijdstip van de oproep te zien, en eveneens of het een inkomend, uitgaand of gemist gesprek betreft. Het overzicht is functioneel en niet te uitgebreid. Er is geen voice dialing-functie, maar wel voice command. Het lukte ons alleen niet om daar gebruik van te maken.

Als je een nummer intoetst, zoekt het toestel ook meteen op de letters die bij het nummer horen in de contacten. Dat is handig, want zo kom je snel bij het goede contact uit.

Beeldscherm

Het TFT-beeldscherm, met een schermdiagonaal van 3.7 inch, kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven. Het scherm is groot en is ook buiten goed af te lezen. Het capacitieve touchscreen wordt niet snel vies en reageer snel op de kleinste aanrakingen. Al met al is dit een fijn beeldscherm waarmee goed gewerkt kan worden. De auto-rotate-functie werkt ook prima.

Dit toestel aanschaffen? Dat kan bij PDAshop.nl door hier te klikken.

Menu

Het homescreen bestaat uit zeven schermen, die de gebruiker helemaal naar eigen inzicht in kan vullen met behulp van widgets. Wij dachten dat het wel mogelijk moest zijn om enkele schermen te verwijderen – handig voor mensen die van weinig functies regelmatig gebruik maken – maar we konden die functie nergens vinden. Verder is er op het homescreen niets aan te merken. Het reageert op aanrakingen met een kleine trilling, die ook uit te schakelen is.

Om van scherm naar scherm te gaan, is een kleine veeg over het touchscreen voldoende. Met de Desire S heeft HTC enkele aanpassingen doorgevoerd in het Android-menu, dat te bereiken is door op het menu-icoon naast de telefoon-knop te drukken. Je krijgt aanvankelijk een simpele lijst met alle apps die op je toestel staan te zien, maar kunt ook overspringen naar de meest gebruikte en je favoriete applicaties.

Telefoonboek

Als je je e-mailadres hebt geïmporteerd, staan e-mail- en telefooncontacten in het telefoonboek door elkaar heen. Dit maakt het geheel nogal onoverzichtelijk. Het is wel handig dat de contacten eenvoudig in groepen in te delen zijn. Vanuit ‘Contacten’ kun je bestanden delen, bellen, enzovoort. De contacten staan op alfabetische volgorde.

Bij een nieuw contact kun je veel toevoegen, maar niet overbodig veel. Naast meerdere telefoonnummers is er ruimte voor e-mailadressen, verjaardag, chatgegevens, adres, website en organisatie. Dit is behoorlijk efficiënt. Foto's gekoppeld aan iemands Facebook-account zijn ook te bekijken en zelfs personen die daarin getagd zijn worden herkend.

Messaging

SMS’en gaat zeer makkelijk. Het goede touchscreen draagt hier veel aan bij. Bij een SMS kunnen onder andere afbeeldingen, video’s, en audiobestanden bijgevoegd worden. Het woordenboek van de SMS-functie is zeer uitgebreid. Er zijn meerdere talen beschikbaar en het is heel eenvoudig om een nieuw woord toe te voegen. Er is spellingscontrole en het toetsenbord corrigeert automatisch fouten. Voor instant messaging kun je gebruik maken van Google Talk.

Voor e-mail heeft de Desire S meerdere opties: je kunt je account instellen in het e-mailprogramma dat door HTC is meegeleverd. Deze ondersteunt ook Microsoft Exchange. Als je een Gmail-adres hebt, kun je ook voor de Gmail-app kiezen. Deze biedt ondermeer push-email. HTC heeft het toestel uitgerust met een eigen socialmedia-app: Peep. Deze voldoet, maar we kozen er al snel voor om via de Android Market de nieuwste versies van de eigen apps van Facebook en Twitter binnen te halen.

Connectivity

Het verzenden van bestanden via Bluetooth gaat zeer makkelijk. Verbinding leggen met een draadloos netwerk gaat prima, maar de functie is niet heel snel. Het toestel voorkeursnetwerken onthoudt voorkeursnetwerken goed, maar het feit dat de browser niet erg snel werkt, is een nadeel. Hier zien we de gevolgen van de ietwat trage processor.

Het is in de browser mogelijk om meerdere vensters te openen en favorieten in te stellen. In- en uitzoomen gaat eenvoudig door je vingers op het scherm bij elkaar te brengen. Dit is praktisch, maar kan de gebreken van de browser niet verbergen.

Een aardige mogelijkheid van de Desire S, is de WiFi-hotspot. Hiermee kun je het toestel instellen als access-point voor je laptop. Als je snel een documentje moet versturen via je notebook, maar geen internetverbinding binnen bereik hebt, kan dat erg handig zijn.

Camera

De 5.0 Mpixel fotocamera heeft een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixels. Natuurlijk is de camera uitgerust met een flitser, maar er zijn ook nog allerlei andere leuke effecten. Zo kunnen foto’s weergegeven worden als negatief, in verschillende kleurstellingen en met vervorming. Deze effecten zijn meteen te zien door de lens, als je ze ingesteld hebt. De innerlijke camera is handig om foto’s en video’s van jezelf mee te maken. De kleuren van de foto’s zien er bij daglicht goed uit, maar bij kunstlicht en schemering gaat de kwaliteit sterk achteruit. De foto’s kunnen weergegeven worden in een diashow, in tegels, op een stapeltje of schermvullend naast elkaar.

De maximale resolutie van de videocamera is 1280 x 720 pixels. De kwaliteit van de gemaakte video’s is goed, bij het afspelen heb je geen last van schokken. De video’s kun je op allerlei manieren delen: Facebook, e-mail, Peep, Picasa en Twitter zijn hiervoor de opties.

Alles bij elkaar voldoet de camera wel, maar is hij niet van opzienbarende kwaliteit.

Dit toestel aanschaffen? Dat kan bij PDAshop.nl door hier te klikken.

Aanwezige programma's

De HTC Desire S is uitgerust met ontzettend veel programma’s. Voor het overzicht is het maar goed dat de meestgebruikte apps worden opgeslagen onder Favorieten. De lijst programma’s lijkt eindeloos: Aandelen, Adobe Reader, Agenda, Amazon, Autoaneel, Berichten, Calculator, Camcorder, Camera, Contacten, Contacten zoeken, Downloads, Facebook, FM-radio, Friend Stream, Galerij, Gmail, HTC Hub, HTC Likes, Instellen, Instellingen, Internet, Klok, Latitude, Locations, Mail, Maps, Market, Meer informatie, Muziek, Navigatie, Nieuws, Nieuws en weer, Oproepen, Overdragen, Peep, Plaatsen, Quickoffice, Reader, SIM-toolkit, Snel opzoeken, Soundhound, Spiegel, Spraakopname, Talk, Telefoon, Twitter, Verbonden media, Video’s, Voice search, Weer, WiFi-hotspot, YouTube, Zaklamp en Zoeken.

Het aanbod van programma’s is dus nogal overvloedig. En sommige programma’s lijken overbodig: waarom heeft iemand naast Nieuws en weer ook nog een aparte functie voor Nieuws én eentje voor Weer nodig?

Games

Ook de Desire S is uitgerust met het voor HTC bekende Teeter waar je moet proberen een balletje via de ingebouwde bewegingsherkenning in een gat moet weten te manoeuvreren. Natuurlijk kun je via de Android Market nog meer spellen downloaden.

Extra's

Aan het toestel is de website HTCSense.com gekoppeld. Als je een account aanmaakt op deze site, krijg je er handige extra functies bij. Zo is het via de site mogelijk om je Desire S op afstand te lokaliseren en te vergrendelen. Daar zul je blij mee zijn als je telefoon ooit gestolen wordt.

Conclusie

Het klopt absoluut dat de HTC Desire S er mooi uitziet. Maar uit onze test bleek maar weer eens dat je met alleen een leuke buitenkant er niet komt. De camera is prima en ook wat messaging betreft voldoet het toestel goed aan te verwachtingen. Op te veel punten laat het toestel echter kansen liggen. Een langzame browser kan echt niet meer, nu zoveel mensen internet op hun mobiele telefoon belangrijk vinden. En voor wie niets geeft om mobiel internet, zal de slechte belkwaliteit zeker een bron van irritatie zijn.

Alles bij elkaar is de HTC Desire S een aardige telefoon, maar niet meer dan dat. Voor HTC is er wat werk aan de winkel, want op deze manier loopt het bedrijf grote groepen potentiële klanten mis. Gadgetfreaks vinden deze smartphone te langzaam, en fervente bellers wacht een teleurstelling. Het bedrijf verwacht waarschijnlijk meer van de Sensation, een toestel dat binnenkort uitkomt, en in ieder geval sneller zal zijn dan de Desire S


Vermelde toestellen