HP iPAQ hw6515 review


Hewlett-Packard is sinds de fusie met Compaq vrijwel één van de grootste en bekendste Pocket PC-leveranciers op de markt.

Vooral qua betrouwbaarheid, stabiliteit en degelijkheid zijn de HP Pocket PC’s erg gewild en doen het uitstekend op de zakelijke markt. De laatste jaren is het Windows Mobile Phone-edition gedeelte aan het groeien, en sinds enige tijd levert HP dan ook Pocket PC Phones met veel all-in-one functionaliteit. Deze week reviewt NieuweMobiel de HP iPaq hw6515 Mobile Messenger, welke niet alleen is voorzien van een volledig QWERTY-keyboard en EDGE, maar ook van een ingebouwde GPS-module. Gezien navigatietoepassingen één van de grootste verkoopredenen van een Pocket PC zijn springt HP hier handig op in.

Met de introductie van de HP iPaq hw6515 slaat men bij HP een aantal vliegen in één klap. Naast de HP iPaq hw6340 kan ook met de hw6515 gebeld worden en leent zich met het QWERTY-keyboard prima voor snelle tekstinvoer, wat het toestel tot een goed Messaging-device moet maken. Door de ingebouwde GPS-ontvanger is de hw6515 ook uitstekend in te zetten als navigatietoestel. Gezien men zonder de juiste software nog geen centimeter zal navigeren heeft HP een overeenkomst gesloten met TomTom. Dit bedrijf van Nederlandse bodem is dé marktleider op navigatiegebied en zal bij velen een belletje doen rinkelen. Men treft dan ook op het toestel zelf een TomTom-navigator versie aan, voorzien van een gratis download in de vorm van een te kiezen regiokaart. HP en TomTom bieden met de hw6515 een goede concurrent voor fabrikanten als Mio met de x68/x69 serie, welke ook voorzien zijn van een ingebouwde GPS-reciever. Dit toestel van Mio biedt echter minder features, en wordt er standaard een eigen pakket in plaats van TomTom meegeleverd. Naast navigatie alleen biedt de hw6515 als eerste Windows Mobile-toestel EDGE. Deze techniek is vergelijkbaar met GPRS, maar is sneller, hoewel minder snel dan UMTS. Voordeel van EDGE dat het wel overal verkrijgbaar is.
In de review zullen deze onderwerpen en overeenkomsten uitgebreid aan bod komen.

De HP iPaq hw6515 is een Pocket PC Phone, maar wat biedt een Pocket PC voor voordelen ten opzichte van een gewone Smartphone? Een Pocket PC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is in dit geval een krachtig apparaat voor de veeleisende gebruiker. Het toestel is voorzien van een aanraakscherm en biedt meerdere mogelijkheden op het gebied van Office-applicaties die standaard geïntegreerd zijn, zoals Word, Excel en Powerpoint. Naast de al uitstekende integratiemogelijkheid met Exchange Server heeft de Pocket PC een streepje voor op de Smartphone door direct de Office-documenten te kunnen openen en vaak ook te bewerken. Bovendien bestaat de Pocket PC al vrij lang, zo’n zes jaar. Dit levert een gigantische hoeveelheid software op die verkrijgbaar is voor het Windows Mobile for Pocket PC-platform. Van 3D-shooter tot subnetcalculator, men kan het zo gek niet bedenken of de applicatie bestaat. Dit is zeker een groot pluspunt, en al helemaal omdat de softwarecompatibiliteit goed in orde is. De genoemde punten zijn dan ook een goede reden om een Pocket PC aan te schaffen. De hw6515 heeft bovendien de GSM/GPRS-functie geïntegreerd en is redelijk compact.

HP brengt de hw6515, deel uitmakend van de 6500-serie in meerdere uitvoeringen op de markt. Zo is er de hw6510 beschikbaar, welke zonder camera is uitgevoerd, speciaal voor bijvoorbeeld bedrijven met een anti-cameraphone policy. Ook is er de nagenoeg gelijke 6700-lijn beschikbaar, die Wireless LAN aan boord heeft en verder van dezelfde opties zijn voorzien. Een korte opsomming:

HP iPaq hw6510: Uitvoering zonder camera en WLAN
HP iPaq hw6515: Uitvoering zonder WLAN
HP iPaq hw6710: Uitvoering zonder camera, maar mét WLAN
HP iPaq hw6715: De compleetste uitvoering met camera en WLAN

Wat zit er bij het toestel?

Bij de HP iPaq hw6515 worden alle benodigde accessoires bijgeleverd, ook een cradle en een screenprotector horen hierbij. Het laatstgenoemde is eigenlijk een essentieel pakketonderdeel, die helaas nog lang niet alle leveranciers in de doos stoppen. Inbegrepen is het volgende:

• Toestel
• Batterij (1150 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleidingen in PDF-formaat
• Engelstalige handleiding
• Cradle
• Screenprotector
• Headset
• Bureaulader

Zoals bekend van HP zijn de accessoires prima van kwaliteit, zo ook de cradle en de handleiding. Eigenlijk mag men dit ook min of meer wel verwachten van een grote computerfabrikant, die juist bekend staat om de uitstekende support voor bijvoorbeeld servers. Dat stukje goede benadering naar klanten toe is ook terug te vinden in de Engelstalige handleiding bij dit toestel, de hw6515. Anders dan bijvoorbeeld de toestellen van Orange wordt er geen Nederlandstalige handleiding meegeleverd. Een minpunt om terug te komen op het bijgeleverde accessoirepakket is het mono-headset, wat niet erg geschikt is voor het luisteren van muziek. Ook is het jammer dat er geen geheugenkaart is bijgeleverd, al hoeft een SD-kaart niet veel meer te kosten.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel