BlackBerry Torch 9800 review
BlackBerry kennen we vooral als smartphone voor de zakelijke klant. Eerder testten we al een aantal andere types zoals de BlackBerry Curve 9300, ditmaal is het de beurt aan de BlackBerry Torch 9800.
De Torch 9800 is de eerste in zijn serie en valt vooral op door de combinatie van een touchscreen met een uitschuifbaar, volledig QWERTY-toetsenbord. Met de Torch 9800 hoopt BlackBerry een nieuw vlaggenschip op de markt te brengen dat zich kenmerkt door veelzijdigheid en productiviteit.
De BlackBerry Torch 9800 is de eerste BlackBerry met een uitschuifbaar toetsenbord. Voor de lancering heeft het toestel de gemoederen aardig bezig gehouden. Begin dit jaar schreven we op NieuweMobiel.NL al enkele artikelen waarin het gerucht ging dat RIM, het Canadese bedrijf dat de BlackBerry uitgeeft, een nieuwe versie van de Storm of Bold op de markt ging brengen. Dit bleek echter de Torch te worden, een geheel nieuwe serie. De BlackBerry Torch 9800 is te vergelijken met onder andere de HTC Desire Z, die ook gebruik maakt van de combinatie van een uitschuifbaar fysiek toetsenbord en een touchscreen.
Plus- en minpunten BlackBerry Torch 9800
- Nieuw OS 6
- Touch + fysiek toetsenbord
- Veel opties
- Kwaliteit beeldscherm
- Kwaliteit camera
- Formaat
Wat zit er bij het toestel?
Wij kregen de BlackBerry Torch 9800 in een mooie, zwarte kartonnen doos. Onder een aantal kartonnen flappen lag het toestel met 1270 mAh-batterij uitgestald in een zwart plastic omhulsel. Hieronder bevonden zich een CD met software, een USB-kabel, 3.5mm-headset, een doekje om het scherm schoon te houden en een oplader met twee verschillende opzetstukken. De accessoires zijn van goede kwaliteit. Met het bijvoegen van opzetstukken voor verschillende regio’s geeft BlackBerry aan goed aan zijn zakelijke klanten te denken.
Uiterlijk
De Torch 9800 is een slider met zowel een touchscreen als een fysiek toetsenbord. Het toestel bestaat bijna volledig uit kunststof en ligt wat breed en zwaar in de hand.
De voorkant bestaat in dichte toestand bijna volledig uit het scherm. Hieronder bevinden zich fysieke knoppen en een trackpad. Links van dit trackpad zit een knop om een gesprek aan te nemen met daarnaast een knop die het menu opent of van applicatie wisselt. Aan de rechterkant van het trackpad bevindt zich een terug-knop en een knop om een gesprek op te hangen of terug naar het home-scherm te gaan. Ook fungeert deze knop als aan/uit-knop. Het trackpad zelf werkt ook als ok/selecteer-knop. Boven het scherm is plaats voor de speaker.
Als we het toestel uitschuiven komt er een volledig QWERTY-toetsenbord tevoorschijn waardoor we makkelijker kunnen typen.
De bovenkant van het toestel bestaat uit twee grote knoppen. Als we op de linkerkant drukken blokkeren we het scherm, drukken we aan de rechterkant dan dempen we het belgeluid.
Aan de linkerkant van het toestel is plaats voor de USB-aansluiting. Aan de rechterkant is wat meer te vinden. Hier bevindt zich aan de bovenkant de 3.5mm-audiojackaansluiting, in het midden een volumeknop en aan de onderkant een knop om de camera te bedienen.
De achterkant biedt plaats voor de camera, flits en de batterijklep. Onder de batterijklep bevindt zich de SIM-kaart en de 4 GB-mediacard.
Een groot nadeel aan de Torch 9800 is de knop om het scherm te blokkeren en te deblokkeren. Deze beslaat de helft van de bovenkant van het toestel en wordt in een tas of broekzak erg makkelijk ingedrukt waardoor het touchscherm van het toestel geactiveerd wordt. Ook zit er wat ruimte tussen het slide-mechanisme, maar door de korte testperiode weten we niet of dit na wat langer gebruik erger wordt.
Uithoudingsvermogen
De batterij van de Torch 9800 houdt het in vergelijking tot andere smartphones behoorlijk lang uit. Natuurlijk gaat een batterijlading sneller leeg bij het gebruik van internettoepassingen of videomogelijkheden maar bij normaal gebruik houdt de batterij het gemakkelijk een paar dagen uit. Om de batterijduur te verlengen biedt het toestel de mogelijkheid om in te stellen na hoeveel tijd de achtergrondverlichting zichzelf uitschakelt.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van de Torch 9800 is goed, met enige aanmerkingen. Het gespreksvolume is goed en aanpasbaar aan zowel een luide als een stille omgeving. Wel is het zo dat bij wat harder geluid het toestel gaat kraken, iets dat ook bij het inschakelen van de speaker het geval is.
Tijdens het bellen hebben we verschillende mogelijkheden. Als eerste kunnen we het toestel in speaker-mode zetten, daarnaast kun je de microfoon uitschakelen, het gesprek pauzeren en een gesprekspartner toevoegen.
Onder in het scherm zijn er nog een aantal opties. Als eerste kun je een digitaal notitieblokje oproepen om een snelle aantekening te maken. Daarnaast kun je een kalender oproepen en onze contacten bekijken. Als het toestel dicht is heb je ook de mogelijkheid om een toetsenbord op het scherm op te roepen.
Het gespreksoverzicht bestaat uit een chronologische lijst van gesprekken. Helaas kun je deze lijst niet op een andere manier sorteren, ook kunnen er geen tijd en kosten opgevraagd worden. Onder aan het scherm kunnen we in het gespreksoverzicht de voicemail bellen, de notities bekijken, de speeddial-lijst oproepen en de voicedial-optie openen. Deze voicedial-optie werkt goed, maar je moet er wel een goede uitspraak van het Engels voor hebben.
Beeldscherm
De BlackBerry Torch 9800 beschikt over een TFT-beeldscherm met een HVGA-resolutie van 480 x 360 pixels waarmee hij ruim 16 miljoen kleuren weer kan geven. De resolutie is niet erg hoog maar het scherm is groot genoeg en het beeld is goed zichtbaar. Het contrast van het toestel is goed, zodat het in verschillende omstandigheden goed zichtbaar is. Als het fysieke toetsenbord dichtgeschoven is beschikt de Torch 9800 ook over een auto-rotate-functie.
Naast de backlight kun je nog meer aan de weergave van de Torch sleutelen, zoals bijvoorbeeld het lettertype en de lettergrootte.
Menu
De Torch 9800 draait op het nieuwe besturingssysteem BlackBerry OS 6, een hele verbetering ten opzichte van het oude systeem. Bij het oude systeem was het nog wel eens zoeken naar de goede applicatie, nu gaat dat een stuk makkelijker. In het startscherm staan standaard de eerste vier snelkoppelingen, daarboven kun je door middel van het trackpad kiezen uit een scherm met alle apps, de meest gebruikte applicaties, media, downloads en favorieten.
Als we voor het scherm met alle applicaties kiezen krijgen we een scherm te zien wat we bij de meeste smartphones tegenkomen. De applicaties en opties worden onder elkaar, in vier kolommen, weergegeven op het scherm. Deze applicaties kunnen we naar eigen wens reorganiseren en in mappen stoppen zodat er een goed overzicht ontstaat.
In elk scherm kunnen we doormiddel van de menu-toets een lijst met opties oproepen en van applicatie wisselen. Scrollen we met het trackpad helemaal tot boven het scherm dan kan er een lijst met nieuwe berichten van verschillende applicaties opgeroepen worden. Ook kunnen we zo in een menu komen waarin we onder andere Bluetooth en WiFi in kunnen stellen. Alle menu’s kunnen met het trackpad of via touch bediend worden.
Telefoonboek
Aan het telefoonboek is gelijk te zien dat BlackBerry zich voornamelijk richt op de zakelijke markt. Per contact zijn er erg veel dingen in te stellen en toe te voegen zoals een foto, titel, voor- en achternaam, bedrijfsnaam, functie, bijnaam, e-mail, telefoonnummer, BlackBerry PIN, persoonlijke ringtone, adres, verjaardag, jubileum, website en notities. Ook is er de mogelijkheid om een custom field aan te maken zodat werkelijk alles toe te voegen is aan een contact. Dit alles is natuurlijk erg handig en overzichtelijk, maar het uiterlijk van deze schermen is erg sober.
Messaging
Door gebruik te maken van het fysieke toetsenbord is het typen van een bericht geen enkel probleem, al kan het in het begin nog wat onwennig aanvoelen. Het fysieke toetsenbord heeft kleine harde toetsjes, vergelijkbaar met die van de huidige Bold, die ook nog eens dicht op elkaar zitten. Als je normaal gesproken met een schermtoetsenbord werkt dan is het fysieke toetsenbord misschien even wennen. Gebruik je doorgaans een fysiek toetsenbord dan ontstaan er waarschijnlijk geen problemen. Een klein nadeel van het fysieke toetsenbord is dat het soms nog lastig is om snel een cijfer of speciaal teken te vinden. Normaal gesproken worden deze tekens met een shift-toets of andere speciale knop opgeroepen, op het fysieke toetsenbord van de Torch zitten twee van deze knoppen wat soms dus even zoeken is. Naast het fysieke toetsenbord typt ook het schermtoetsenbord zonder problemen.
Op het gebied van messaging is de Torch 9800 goed uitgerust. Het is natuurlijk mogelijk om een SMS- of MMS-bericht te sturen, maar verder staat het startscherm vol met programma’s en opties die iets met messaging te maken hebben.
Het toestel beschikt over autocorrectie. De autocorrectie-functie is aan te passen en ook is het mogelijk om persoonlijke woorden toe te voegen. Als extraatje heeft de Torch 9800 een aantal emoticons die aan het bericht toegevoegd kunnen worden. Voegen we tijdens het schrijven van een bericht een bijlage toe, dan verandert het automatisch in een MMS-bericht; het is dus niet nodig om andere opties te kiezen om een MMS te versturen.
Naast het sturen van gewone berichten is het natuurlijk ook mogelijk om te e-mailen. We kunnen gemakkelijk verschillende e-mailaccounts aan het toestel toevoegen. Naast e-mail beschikt de Torch 9800 ook over de mogelijkheid om berichten te sturen via BlackBerry Messenger, Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, Google Talk en AIM.
Connectivity
De BlackBerry Torch 9800 beschikt over een Bluetooth-functie, maar helaas is het ons nog niet gelukt om hier bestanden mee te versturen. Wat wel goed werkt is het gebruik van een WiFi-netwerk. Het verbinden met een netwerk gaat snel en zonder problemen. Komt een bekend netwerk weer binnen bereik, dan wordt hier automatisch opnieuw verbinding mee gemaakt.
Voor wie eerder met het oudere BlackBerry OS gewerkt heeft is de nieuwe browser in veel opzichten een stuk beter dan zijn voorganger. Pagina’s worden snel en zonder problemen geladen en nieuwe pagina’s of tabbladen worden makkelijk geopend. Binnen de browser hebben we de mogelijkheid om een bookmark toe te voegen, een pagina aan het startscherm toe te voegen en het adres van een pagina te verzenden of te kopiëren. Daarnaast kunnen we de gemaakte bookmarks en de geschiedenis bekijken.
De navigatie binnen de pagina gebeurt met een cursor die bediend wordt door het trackpad. Bij het eerste gebruik is dit misschien even wennen, maar na een tijdje werkt dit boven verwachting goed.
Camera
De Torch 9800 beschikt over een 5.0 megapixel-camera met flits. De camera werkt naar behoren maar kan zich in kwaliteit toch net niet meten met andere nieuwe smartphones. Foto’s worden gemaakt met een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixels en video’s met 640 x 480 pixels. Vooral de video-resolutie komt niet in de buurt van de 720p-resolutie met 1280 x 720 pixels waarmee de meeste nieuwe smartphones video opnemen.
Tijdens het maken van een foto hebben we de keuze uit verschillende opties zoals Face Detection, Portrait, Sports, Party, Close Up, Snow, Beach, Light en Text.
In het opnamescherm zelf kunnen we de gemaakte foto’s openen, onze locatie vinden, een foto nemen en de flits aanzetten.
De kwaliteit van de gemaakte foto’s is goed, maar zoals eerder beschreven zijn ze niet zo goed als foto’s van andere recentelijk verschenen telefoons. Ook de flits werkt redelijk, maar maakt beelden soms eerder slechter dan mooier.
Gemaakte foto’s kunnen worden verstuurd doormiddel van e-mail, MMS, Twitter, Facebook en Bluetooth.
Aanwezige programma's
De BlackBerry Torch 9800 beschikt over een groot aantal programma’s. De standaard aanwezige programma’s en functies zijn Messages, E-mail, Text-messages, Contacts, Browser, Media, Calendar, Phone, BlackBerry Messenger, Clock, Cames, App World, Maps, YouTube, Social Feeds, Facebook, Twitter, MySpace, Games, Options, Setup, Shop, Sound, Manage Connections, Help en Power Off.
Opvallend is dat er naast alle losse programma’s van social networks zoals Twitter of Facebook ook het programma Social Feeds geïnstalleerd is. Hierbinnen worden updates van de verschillende social networks in een timeline weergegeven, mits hier een account voor is aangemeld. Dit is een handige manier om up-to-date te blijven met je verschillende netwerken zonder steeds de losse programma’s te moeten openen.
Games
De Torch 9800 heeft twee standaard games geïnstalleerd. Als eerste is dit BrickBreaker, een spel waarin met een bal gekaatst moet worden om blokjes weg te werken. De tweede game is Word Mole, een woordzoeker.
Extra's
Omdat de Torch 9800 is uitgerust met een GPS-ontvanger heeft ook dit toestel de mogelijkheid om ons de weg te wijzen. Via Maps kunnen we doen wat we van de meeste smartphones gewend zijn. Zo kunnen we een routebeschrijving tussen twee plaatsen krijgen, een locatie opzoeken en onze plaats bepalen.
Conclusie
Na een week met de BlackBerry Torch 9800 gewerkt te hebben kunnen we concluderen dat vooral het nieuwe besturingssysteem een grote verbetering is. Alles werkt soepel en er zijn geen problemen ontstaan. Ook al is aan de opties, mogelijkheden en het uiterlijk duidelijk te zien dat RIM met de BlackBerry meer op zakelijke klanten gericht is, toch is het toestel ook geschikt voor de “normale gebruiker”.
Al met al werkt de Torch 9800 zoals hij bedoeld is. Er zijn veel beschikbare functies als je het toestel voor zakelijk gebruik aanschaft, en verder genoeg mogelijkheden als je niet te veel waarde hecht aan een spetterend design binnen het systeem of de beste en nieuwste opties. Kan de BlackBerry Torch 9800 zich meten met andere nieuwe smartphones? Niet helemaal, maar ten opzichte van andere BlackBerry’s is het wel degelijk het nieuwe vlaggenschip van RIM.