BlackBerry Pearl 3G 9105 review

'Klein maar fijn' is een alom bekende en gevleugelde uitspraak. Ook de makers van BlackBerry proberen daar al langere tijd invulling aan te geven. Tot nu toe slaagden ze daar heel aardig in, en ze komen nu met een compleet nieuwe versie van de Pearl.

De door ons geteste Pearl 3G 9105 is de eerste BlackBerry met een numeriek toetsenbord. Hij heeft ook nog een tweelingbroertje met exact dezelfde specificaties, maar in plaats van het numerieke toetsenbord heeft dat toestel een SureType-toetsenbord met 20 toetsen.

Beide toestellen zijn 108 x 50 x 13 mm groot en wegen 93 gram. Ze hebben natuurlijk ondersteuning voor 3G mobiel internet maar ook voor het nieuwe en snellere 802.11n WiFi protocol. Overige specificaties zijn onder andere een 624MHz processor, 3.2 Megapixel camera met autofocus en flitser, GPS en ondersteuning voor MicroSDHC geheugenkaartjes.

De concurrentie is niet heel uitgebreid en zal waarschijnlijk vooral komen van toestellen uit de E-serie van Nokia. De grootste overeenkomsten hebben de al wat oudere Nokia E52 en Nokia E55.

Plus- en minpunten BlackBerry Pearl 3G 9105

  • Design
  • Uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Interface
  • Browser
  • Keuze en prijsniveau App World

Wat zit er bij het toestel?

In het kale, witte doosje treffen we natuurlijk het toestel aan vergezeld van een batterij met een capaciteit van 1150 mAh. Verder zitten in het doosje een 2GB MicroSD kaart, headset, USB-kabel, oplader met opzetstukken voor Europese en Britse stopcontacten en een USB-stick met PC-software en persberichten.

Het moge duidelijk zijn dat het hier om een reviewset gaat en dat de consument een iets anders samengesteld pakket in een meer oogstrelend doosje zal krijgen. De consument zal in ieder geval een USB-kabel, headset en oplader krijgen en waarschijnlijk zullen ook een geheugenkaartje en handleiding inbegrepen zijn.
De headset voelt erg goedkoop aan en zal lang niet bij iedereen prettig zitten, maar het toestel beschikt over een 3.5mm audiojack-aansluiting en deze kan dus eenvoudig vervangen worden.

Uiterlijk

De voor-, boven- en onderkant van het toestel zijn van glanzend, zwart plastic waarin het scherm dezelfde hoogte heeft als de functietoetsen. Tussen de beltoets en menutoets aan de linkerkant en de terugtoets en ophangtoets aan de rechterkant zit de optische trackpad die tevens fungeert als selectietoets. De cijfertoetsen maken een golfbeweging en hebben een ribbel om makkelijker in te drukken. Boven het scherm zit naast de luidspreker een lichtsensor en notificatielampje. Aan de onderkant van het toestel zit de speaker. Aan de bovenkant zitten drie multimediatoetsen waarbij de middelste tevens dienst doet als ontgrendelknop.

De zijkanten worden deels gesierd door een donkere, metalen rand die boven en onder naar de achterkant doorloopt. Naast deze rand zit een rubberen rand voor wat extra grip met daarin aan de linkerkant de headsetaansluiting, USB-aansluiting en een sneltoets die standaard is ingesteld voor voice dial. Rechts zitten de volumetoetsen en nog een sneltoets die is ingesteld voor de bediening van de camera. Aan de achterkant zit de camera met LED-flitser en de plastic batterijcover. Onder de batterijcover kan de geheugenkaart vervangen worden terwijl het toestel aan staat. Dit geldt niet voor de SIM-kaart.

De vormgeving van de Pearl 3G 9105 is mooi in lijn met de rest van de BlackBerry-familie. Het toestel zit goed in elkaar, al is het wel wat veel plastic en kan de batterijcover makkelijk ingedrukt worden, waarbij het toestel flink kraakt en piept. Tussen de toetsen van het toetsenbord ontsnapt vrij veel licht, maar het toetsenbord voelt wel solide. Het scherm lijkt vrij gevoelig voor krassen en moet dus voorzichtig behandeld worden.

Uithoudingsvermogen

Touchscreens zijn notoire energieslurpers, en daar heeft de Pearl 3G 9105 met zijn bescheiden beeldscherm dus een stapje op voor. Hoewel de door de fabrikant beloofde standbytijd van 18 dagen natuurlijk niet gehaald wordt wanneer het toestel in gebruik is, houdt hij het bij normaal tot intensief gebruik makkelijk 3 à 4 dagen vol. Hierbij maakten we voortdurend gebruik van synchronisatie voor twee e-mailadressen, Twitter en Facebook. Verder belden, smsten en internetten we met enige regelmaat, maar zonder gebruik van WiFi. We hadden de schermhelderheid ingesteld op 70%.

Belkwaliteit

Op de geluidskwaliteit tijdens het bellen is weinig aan te merken. We hadden een enkele keer last van een galm of echo op onze eigen stem maar dat was altijd bij dezelfde gesprekspartner en hoeft dus niet aan de Pearl 3G 9105 gelegen te hebben. In alle gevallen was de gesprekspartner goed te verstaan en hoefde het geluid niet op zijn hardst.

Tijdens een gesprek moeten extra functies gekozen worden via de menuknop. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Natuurlijk kan de speaker aangezet worden of het gesprek in de wacht gezet. Daarnaast is het ook mogelijk om door te verbinden, een notitie te maken, contactenlijst, kalender of berichten te openen en terug te keren naar het startscherm. Het gespreksoverzicht wordt geopend met de beltoets, en is niet meer dan een overzicht met uitgaande, ontvangen en gemiste oproepen.

Beeldscherm

We vermeldden al even dat het beeldscherm van de Pearl 3G 9105 bescheiden van formaat is. Om precies te zijn meet het scherm diagonaal 2.2 inch. Het TFT-scherm kan ruim 65.000 kleuren weergeven met een nette resolutie van 360 x 400 pixels. Over het algemeen zijn de schermen van BlackBerry’s prettig in het gebruik en is de weergave levendig. Dit geldt ook voor de Pearl 3G 9105. Kleuren zijn fris en helderheid en contrast zijn prima in orde. Wat betreft instellingen kunnen alleen helderheid, verlichtingstime-out en automatisch dimmen ingesteld worden. In verhouding tot de afmetingen van het toestel heeft het scherm een redelijk formaat en functioneert het naar behoren bij alledaags gebruik.

Menu

We hebben al meermalen onze onvrede geuit over het verouderde en saaie menu van BlackBerry-telefoons. Helaas heeft ook de Pearl 3G 9105 hier mee te maken. Er is gelukkig verbetering in aantocht in de vorm van het BlackBerry 6 besturingssysteem waarmee ook de Pearl 3G 9105 een update zal krijgen.

Er zijn twee verschillende lay-outs beschikbaar voor het startscherm. Standaard zijn de eerste vijf pictogrammen van het menu altijd zichtbaar onder in beeld. Deze fungeren dus als een soort snelkoppelingen. De andere mogelijkheid is dat er kopjes in beeld staan voor de berichtenapplicatie, telefoonfunctie en een kalenderoverzicht. Door in het startscherm naar de statusbalk te scrollen kun je snel het geluidsprofiel wijzigen. Tevens is het mogelijk om een verbindingenmenu te openen waar het mobiele netwerk, WiFi en Bluetooth onder andere in- en uitgeschakeld kunnen worden.

Het menu is gerangschikt als raster en kan door de gebruiker gesorteerd worden. In elk gedeelte van het besturingssysteem kan met de menuknop een lijst met specifieke, beschikbare opties geopend worden. Helaas is dit in veel gevallen nogal een lange en onoverzichtelijke lijst. Het instellingenmenu is ook een uitgebreide en onoverzichtelijke verzameling mogelijkheden. De bediening en selectie verloopt door middel van de optische trackpad, waarvan de gevoeligheid ingesteld kan worden.

Telefoonboek

Net als het menu kent ook het telefoonboek van de Pearl 3G 9105 weinig fratsen. Het is gewoon een lijst met zwarte letters op een witte achtergrond. Voor nieuwe contacten kan een waslijst aan gegevens ingevuld worden. Denk bijvoorbeeld aan bijnaam, ringtone, meerdere telefoonnummers voor werk, thuis en mobiel, PIN, thuis- en werkadres, verjaardag en notities. Contacten kunnen met Gmail gesynchroniseerd worden.

Messaging

Wat betreft messaging hebben BlackBerry-toestellen altijd een sterke positie. Ondanks dat de Pearl 3G 9105 geen volledig QWERTY-toetsenbord heeft presteert hij toch naar behoren. Dit komt natuurlijk doordat de software wel de volledige functionaliteit biedt.

SMS en MMS spreekt in principe voor zich. Verzonden en ontvangen berichten worden per contactpersoon als gesprek weergegeven. Typen op het numerieke toetsenbord gaat prettig en er is een aparte toets voor symbolen. Jammer genoeg kan op ons testmodel alleen Brits of Amerikaans Engels ingesteld worden als taal. Dit maakt gebruik van het T9-woordenboek meteen vrijwel onmogelijk. Het toestel slaat wel automatisch nieuwe woorden op.

Voor het toevoegen van een e-mailaccount is er een setupwizard. Hierbij kan gekozen worden uit Gmail, Yahoo!, Windows Live of overige. Wanneer je een e-mailadres toevoegt krijgt deze een eigen snelkoppeling in het menu. Nieuwe e-mailberichten worden meteen naar het toestel gepusht. Alle verzonden en ontvangen berichten van de verschillende e-mailadressen maar ook van SMS, MMS, Facebook, BlackBerry messenger, andere instant messages en melding van nieuwe Twitterupdates, worden behalve in de specifieke toepassingen ook gegroepeerd getoond in de algemene berichtenapplicatie.

Voor pingen, een soort tussenvorm van MSN en SMS via het mobiele netwerk, is er BlackBerry messenger. Windows Live Messenger is ook al geïnstalleerd op het toestel. Andere chatapplicaties kunnen gedownload worden in de BlackBerry App World.

Connectivity

De Pearl 3G 9105 beschikt over ondersteuning voor WiFi en Bluetooth. In het geval van WiFi is dat zelfs het nieuwe 802.11n-protocol. De WiFi- en Bluetooth-functies zijn zoals gezegd snel toegankelijk vanuit het startscherm. Voor beiden is een setupwizard beschikbaar. Wanneer na het scannen een netwerk of apparaat is gevonden is een verbinding snel gemaakt. De instellingen van een WiFi-netwerk worden onthouden en wanneer WiFi is ingeschakeld wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt. Verzenden van een bestand via Bluetooth gaat eenvoudig. Om een bestand te kunnen ontvangen moet je eerst aangeven dat je dit wilt doen. Dit kan in het mediagedeelte van de telefoon.

Bij het via USB koppelen van het toestel aan de PC wordt hij automatisch herkend als extern geheugen en kunnen bestanden eenvoudig verplaatst worden. Met de desktop manager kunnen multimedia en applicaties beheerd, back-ups gemaakt, gegevens overgedragen, synchronisatie aangepast en het toestel als draadloos modem gebruikt worden.

Internetten met de Pearl 3G 9105 is niet erg prettig. Het gebruik van opties moet altijd via de menuknop. Het scherm is aan de kleine kant voor weergave van de meeste sites. Daardoor moet je veel zoomen en scrollen en vooral dat tweede gaat traag. Je kunt sites wel in column view bekijken. Dan staat de hele inhoud van de pagina onder elkaar maar dat is niet altijd overzichtelijker. Laden van een pagina duurt vrij lang. Positief is dat sites over het algemeen goed worden weergegeven en YouTube-filmpjes met behulp van de mediaspeler van het toestel in de browser afgespeeld kunnen worden.

Camera

De camera is niet bepaald het visitiekaartje van de Pearl 3G 9105. Het is een 3.2 Megapixel exemplaar met LED-flitser en dat is tegenwoordig niet echt meer iets om trots op te zijn. Na het openen worden we opnieuw geconfronteerd met de saaie en erg gebruiksonvriendelijke interface. In het zoekvenster heb je alleen de mogelijkheid om te zoomen. Dit kan met de volumetoetsen maar gaat sneller met de trackpad. Andere instellingen moeten gewijzigd worden via het menu. Dit geldt helaas ook voor de flitser.

In de fotomodus zijn de te wijzigen opties, naast flitser op aan, uit of automatisch zetten, autofocus, witbalans, afbeeldingsgrootte, beeldkwaliteit, kleureffect, geotagging en opslaglocatie. De autofocus kan op automatisch, close-up of uit en voor de afbeeldingsgrootte kan gekozen worden uit groot (2048 x 1536), medium (1024 x 768) of klein (480 x 360). In de fotomodus kunnen alleen videolicht, kleureffect, videoformaat en opslaglocatie ingesteld worden. Het licht kan alleen aan of uit en het maximale formaat is 640 x 480 pixels.

Na het nemen van een foto kan deze ingesteld worden als achtergrond of contactafbeelding, de naam kan worden gewijzigd, hij kan verwijderd worden of verzonden via e-mail, MMS, Twitter, Facebook of BlackBerry Messenger. Video’s kunnen alleen gemaild worden, mits het bestand niet te groot is.

Foto's van de camera van dit toestel zien? Bekijk ze op onze Facebook-pagina

We moeten eerlijk zeggen dat de prestaties van de camera beter waren dan we hadden verwacht. Een foto nemen gaat snel en de autofocus werkt soepel al worden foto’s soms wel snel te donker. Kleuren en details worden erg goed weergegeven. Bij minder omgevingslicht worden foto’s snel wazig en is het moeilijk om een onbewogen foto te maken. De flitser is behoorlijk fel maar heeft een beperkt bereik. Video’s zijn ook van goede kwaliteit en het geluid is in orde.

Aanwezige programma's

Op de Pearl 3G 9105 staan standaard de programma’s kalender, mediaspeler, geluidsrecorder, klok, zoekfunctie, Facebook, memopad, taken, calculator, word, sheet en slideshow to go, bestandsbeheer, wachtwoordkluis en opgeslagen berichten.

Het mediagedeelte van de telefoon is simpel maar overzichtelijk en kan snel geopend en bediend worden met de mediatoetsen bovenop het toestel. Voor de muziekspeler is een grote keuze uit equalizerinstellingen en het geluid is heel redelijk. In het fotogedeelte zijn alle foto’s in één map zichtbaar en kan snel gebladerd worden door thumbnails of een lijst. Ook een diashow behoort tot de mogelijkheden.

Voor extra functionaliteit kunnen applicaties gedownload worden in de Backberry app World. De keuze in de app world is nog steeds enigszins beperkt en de beschikbare applicaties zijn grotendeels op de Amerikaanse markt gericht. Het prijsniveau in de App World ligt ook wat hoger dan bij de Android Market en Apple App Store. De applicaties kunnen doorzocht worden in categorieën of top gratis en top betaald. Van een afzonderlijke applicatie kunnen een beschrijving, reviews en schermafbeeldingen bekeken worden. Betalen voor een applicatie moet via PayPal.

Games

Op de Pearl 3G 9105 zitten standaard de spellen Brickbreaker, Wordmole, Trooper Typing, Texas Hold’em King 2, Sudoku en Klondike oftewel patience. De meeste spellen kennen we al langer van BlackBerry. Alleen Trooper Typing was nieuw voor ons. Hierbij moet je door woorden te typen parachutisten uit de lucht schieten.

Extra's

Voor gebruik van de GPS-ontvanger is er BlackBerry Maps. Dit heeft ongeveer dezelfde functionaliteit als Google Maps. Er is snel een fix van je positie, maar het programma is verder wat traag. Je kunt in de omgeving zoeken naar bedrijven of een routebeschrijving opstellen.

Conclusie

De Pearl 3G 9105 is overduidelijk een echte BlackBerry met de daarbij horende uiterlijke kenmerken maar ook de plus- en minpunten die we al kenden van eerder geteste BlackBerry’s. Het besturingssysteem werkt ook op de Pearl 3G 9105 goed maar het uiterlijk van de interface is echt niet meer van deze tijd en niet erg gebruiksvriendelijk. Dit komt ook terug in de browser en de camera. Hoewel het toestel goed in elkaar zit voelt vooral de batterijcover goedkoop aan.

De Pearl 3G 9105 beschikt over goede messagingcapaciteiten en een beter dan verwachte camera. Alles is prettig te bekijken op het mooie beeldscherm. Al is deze soms wat aan de kleine kant. Wat betreft specificaties zijn de Pearl 3G 9105 en tweelingbroer Pearl 3G 9100 dus zeker geen instapmodellen maar wat betreft hun formaat zijn ze wellicht een stukje toegankelijker voor veel mensen dan hun, letterlijk, grote broers.


Vermelde toestellen