BlackBerry Curve 9300 review

· 2 reacties

Blackberry Curves zijn er inmiddels in meer dan één smaak, en de nummering van de Curve-serie fluctueert nogal. Al eerder hebben we twee verschillende exemplaren getest. Na de 8900 gingen we naar de 8520 en nu zijn we aanbeland bij de 9300.

Wat dat betreft is de Curve dus weer opgeschoven naar zijn grote broer, de Bold 9700. We vallen een beetje in herhaling wat betreft onze Curve-reviews maar ook dit keer zullen we ons vooral richten op de specificaties.

Wat betreft de looks van het toestel lijkt er weinig veranderd of vernieuwd te zijn aan de BlackBerry Curve 9300. Echter, een blik op de overige specificaties vertelt ons dat de functionaliteit wel degelijk is uitgebreid. Belangrijkste toevoeging is het feit dat je als gebruiker nu de beschikking hebt over ondersteuning voor 3G mobiel internet. Verder wordt ook de n-standaard voor WiFi ondersteund en is de kracht van de processor opgekrikt. Bovendien is er nu ook een GPS-ontvanger aanwezig. Daarmee lijkt de Blackberry Curve 9300 een behoorlijk complete smartphone. Hij zal het onder andere moeten opnemen tegen de Nokia E5 en de Acer beTouch E130.

Plus- en minpunten BlackBerry Curve 9300

  • Uithoudingsvermogen
  • Geschikt voor Blackberry OS6
  • Complete smartphone
  • Gebruikte materialen
  • Beeldscherm
  • Beschikbare apps
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

Wij kregen de Curve 9300 als testmodel geleverd in een kaal, wit doosje. Ons toestel werd vergezeld door een headset, USB-kabel, lader, 2 GB MicroSD-geheugenkaartje en een siliconen sleeve. De batterij heeft een capaciteit van 1150 mAh. De consument zal de meeste van deze attributen ook bij het toestel aantreffen, alleen de sleeve zit niet in het consumentenpakket. Daarnaast mogen we verwachten dat de consument ook een handleiding geleverd krijgt, want die komt bij een BlackBerry nog weleens van pas. De headset voelt wat goedkoop aan, en zal ook niet bij iedereen even prettig zitten. Gelukkig heeft het toestel een 3.5 mm audiojack-aansluiting zodat andere headsets eenvoudig toe te passen zijn.

Uiterlijk

Aan het uiterlijk van de Curve is nauwelijks iets gewijzigd ten opzichte van de vorige versie. In vorm en gewicht is hij exact gelijk gebleven. Aan de uitstraling is wel wat veranderd. De rand om het toestel die eerst van zwart plastic was, is nu chroomkleurig. Daardoor matcht het toestel weer iets meer met de Blackberry Bold 9700. Daarnaast heeft de batterijcover nu een rubberen reliëf gekregen voor meer grip.

De Curve 9300 is net als zijn voorgangers geheel uit plastic vervaardigd. Ook toetsen, knoppen en aansluitingen hebben dezelfde vorm en zitten nog op dezelfde plek. De vier functietoetsen onder het scherm zijn nog steeds fysieke knoppen die gelijkvloers met het scherm liggen. Wel zijn de rubberen randjes tussen de toetsen verdwenen. Daaronder zien we het QWERTY-toetsenbord met allemaal vrijstaande toetsen.

De bovenkanten en zijkanten van het toestel zijn gehuld in het zwart met een rubberen laagje. Aan de linkerkant van het toestel zitten de USB-aansluiting, headsetaansluiting en een snelkoppelingstoets. Rechts treffen we de volumetoetsen en nog een snelkoppelingstoets. De snelkoppelingstoetsen zijn standaard ingesteld om respectievelijk voicedial en de camera op te roepen. Deze functie kan door de gebruiker nog gewijzigd worden.

De onderkant van het toestel is alleen voor de microfoon. De bovenkant is daarentegen een stuk interessanter. Hier zien we een luidspreker vergezeld van drie mediatoetsen. Door de afspeelknop in te drukken wordt direct het mediagedeelte van het menu geopend. Vanzelfsprekend kan hiermee ook gemakkelijk de mediaspeler bediend worden tijdens het afspelen van bestanden.

Aan de achterkant van het toestel zit de camera, zonder LED-flitser. Onder de batterijcover kan het geheugenkaartje direct verwisseld worden. Voor het vervangen van de SIM-kaart moet de batterij eruit. Wat betreft bouwkwaliteit geeft de Curve 9300 een meer solide indruk dan zijn voorganger. Door de gebruikte materialen is hij wel nog steeds vrij licht en voelt een beetje goedkoop aan.

Uithoudingsvermogen

Het feit dat de Curve nu de beschikking heeft over 3G zal onherroepelijk invloed hebben op het uithoudingsvermogen van het toestel. De 3G-loze Curve kon het maximaal vier dagen volhouden.
Met normaal gebruik, variërend van bellen en sms’en tot het benutten van de internetmogelijkheden, weet de Curve 9300 het vrij eenvoudig twee dagen uit te houden. Wij hadden de schermhelderheid voortdurend op 100 staan, met de automatische dimfunctie van de achtergrondverlichting aan. Om de batterij te sparen kan je instellen dat het toestel automatisch op een bepaald tijdstip in- en uitschakelt.

Belkwaliteit

De geluidskwaliteit van de Curve 8520 tijdens het bellen is ronduit goed. Wij hebben er geen aanmerkingen op. Het geluid kan behoorlijk hard en is te allen tijde helder. Om de geluidskwaliteit nog verder te verbeteren is het zelfs mogelijk om tijdens het bellen de bas of hoge tonen te versterken.

Verder is het mogelijk om tijdens een gesprek de gesprekspartner in de wacht te zetten, een deelnemer toe te voegen en kun je doorverbinden, de microfoon dempen, de luidspreker inschakelen, een nieuwe oproep starten of de voicemail bellen en adresboek, agenda of berichten bekijken.

Het gespreksoverzicht wordt geopend met de toets met het groene telefoontje. Vervolgens komt een overzichtelijke lijst in beeld met alle ontvangen en uitgaande oproepen. Per contactpersoon kan nog een iets uitgebreidere geschiedenis bekeken worden.

Beeldscherm

Het scherm van de Curve 9300 is hetzelfde als dat van zijn voorganger. Hoewel de specificaties niet echt ondermaats zijn, is wel meteen duidelijk dat dit een beetje een budgetscherm is. Het scherm heeft een diagonaal van 2.46 inch en kan ruim 65.000 kleuren weergeven met een resolutie van 320 x 240 pixels. Gevolg hiervan is dat je de afzonderlijke pixels bijna kan tellen. Afgezien hiervan scoort het beeldscherm verder goed wat betreft kijkcomfort. De kleuren zijn helder en het scherm is net groot genoeg. Alleen de helderheid kan aangepast worden.

Menu

Al bij de presentatie van de Curve 9300 deelde Blackberry mee dat het toestel geschikt is voor de nieuwste versie van het besturingssysteem; Blackberry OS 6. Helaas werd daarbij geen termijn vermeld wanneer de update ook daadwerkelijk beschikbaar zal komen. Dus moeten we het nu nog doen met de enigszins verouderde en saaie versie van het OS. Dat betekent dat je soms even moet zoeken naar een toepassing of instelling. In elk menu kan je met de menutoets een, zo nu en dan, erg lange lijst met opties openen.

Het menu zelf bestaat uit een raster met icoontjes. De bovenste rij van het menu is ook zichtbaar in het startscherm. Daarom is het handig dat je zelf de indeling van het menu kan wijzigen. Navigeren door het menu gaat met behulp van de trackpad. Over het algemeen is dit een prima functionerend instrument maar soms reageert hij een beetje schokkerig en is het lastig om precies de juiste regel te selecteren. Het aanpassen van de gevoeligheid van de trackpad lijkt dit ook niet helemaal op te lossen.

Naast de 6 standaardicoontjes valt er ook te kiezen voor een ander beginscherm-thema; Vandaag. Deze geeft een opsomming van alle binnenkomende berichten en agenda-items.

Telefoonboek

Ook in het telefoonboek is eenvoud, danwel saaiheid, het toverwoord. De lijst bestaat enkel en alleen uit namen. Nergens is een contactafbeelding te bekennen. Voor een nieuw contact kunnen bijna 40 velden worden ingevuld. Dit varieert van namen en meerdere telefoonnummers tot adressen en verjaardag. Zelfs voor Google Talk en Windows Live Messenger is alvast ruimte ingeruimd.

Het is ook mogelijk om het telefoonboek te koppelen aan Facebook en contactgegevens binnen te halen. Een contact zoeken om te bellen kan eenvoudig door in het startscherm de eerste laters van een naam in te typen en vervolgens de gewenste persoon te kiezen.

Messaging

Natuurlijk behoren sms’en en mms’en tot de mogelijkheden op een Curve 9300. Het opstellen van een SMS-bericht is een rechttoe-rechtaan-karweitje. De geadresseerde is snel toegevoegd en vervolgens kan het bericht getypt worden. Een bericht typen met de Curve 9300 gaat vrij gemakkelijk, al is het toetsenbord niet zo comfortabel als op de Bold 9700. Met één hand kan het hele toetsenbord redelijk makkelijk bediend worden.

Er is de mogelijkheid om je spelling te controleren, en een lange lijst van woorden wordt automatisch verbeterd naar de juiste spelling. Met de alt-toets kunnen de secundaire functies van de toetsen benut worden en met de sym-toets kunnen nog meer symbolen ingevoegd worden. Het is niet mogelijk om vanuit een SMS-bericht over te schakelen naar een MMS-bericht. Wil je een MMS opstellen dan moet je hier direct voor kiezen in het menu.

Ook voor e-mail is de Curve 9300 ruim voldoende toegerust. Bij een BlackBerry krijg je de mogelijkheid om een nieuw e-mailadres aan te maken, en je kunt de gegevens van bestaande accounts, zoals Windows Live en Gmail, invoeren. Je kunt maximaal tien ondersteunde persoonlijke of zakelijke e-mailadressen toevoegen die elk een eigen inbox op het toestel krijgen.

Op internet kun je e-mailaccounts koppelen aan je BlackBerry-adres. Een account instellen is een fluitje van een cent, waarna nieuwe berichten worden gepusht naar het toestel. Jammer is dat berichten die op de telefoon zijn gelezen niet als zodanig worden gewijzigd in een webmailaccount. Een bericht verwijderen kan wel tegelijkertijd op het toestel en in het postvak. Bijlagen leveren over het algemeen geen problemen op, maar HTML-berichten worden niet helemaal vlekkeloos weergegeven.

De mogelijkheid om te kunnen pingen met een BlackBerry wordt inmiddels onder een steeds groter publiek bekend. Met deze combinatie van SMS en MSN kan je via BlackBerry Messenger in realtime berichten, foto’s en voicememo’s naar andere Blackberry eigenaren versturen. Het mooie hiervan is dat dit geen beltegoed kost, want het gaat via mobiel internet.

Behalve BlackBerry Messenger zijn ook Windows Live Messenger en Google Talk standaard geïnstalleerd op de Curve 9300.

Connectivity

Bluetooth en WiFi instellen en in- en uitschakelen kan onder het kopje installatie, of bij verbindingen beheren, waarna het proces voor zich spreekt. Bij Bluetooth kan gekozen worden tussen zoeken en vindbaar maken. Als een apparaat in de lijst staat kan de betrouwbaarheidsstatus en codering ingesteld worden. Een bestand verzenden is geen probleem. Als je een bestand wil ontvangen dan moet je dat eerst aangeven in het mediagedeelte van het toestel.

Voor WiFi kan je naar netwerken zoeken, netwerk handmatig toevoegen of de instellingsknop gebruiken. Als de modus op automatisch staat, wordt een volgende keer automatisch verbinding gemaakt met opgeslagen netwerken.

De browser die in de huidige versie van het besturingssysteem zit, is vrij Spartaans. Met de komst van het nieuwe OS zal daar in positieve zin verandering in komen, maar nu moeten we het hier nog mee doen. Dat is niet bepaald een prettige ervaring als je de browser van de iPhone of Android een keer hebt gebruikt.

De browser opent met een overzicht van bladwijzers en de browsegeschiedenis. Ondanks dat er nu ondersteuning voor 3G-internet is, is de browser wat aan de trage kant. Een site wordt zo geladen dat hij volledig in beeld past waarna de gebruiker kan inzoomen om de tekst te lezen.

Het zoomen en scrollen gaat wat stroef, en er is geen mogelijkheid om meerdere vensters te openen. Over een site navigeren kan met een muiscursor, die te bedienen is door middel van de trackpad. Wil je echter een betere browse-ervaring, dan is optioneel de browser van Opera Mini te downloaden.

Camera

Op het gebied van de camera is de Curve er niet op vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorganger. Het is nog steeds een flitserloos 2.0-megapixel-exemplaar zonder autofocus en met een erg eenvoudige interface.

In het zoekscherm kan alleen worden gezoomd met het trackpad of de volumetoetsen. Voor meer instellingen moet je naar het kopje opties in het menu. Voor foto’s kunnen de witbalans, afmetingen, kwaliteit, kleureffect, geheugen en opslaglocatie ingesteld worden. Voor video’s zijn de enige instelmogelijkheden kleureffect, video-indeling en opslaglocatie. Zoomen kan alleen voor je met opnemen begint.

Foto's geschoten met de BlackBerry Curve 9300

Uit deze opties valt al op te maken dat van de camera niet teveel verwacht moet worden en dat blijkt ook. Om te beginnen is een scherpe foto nemen al lastig en daar komt nog bij dat de details onvoldoende zijn en er behoorlijk wat ruis op de foto’s zit. Kleuren worden soms nog redelijk weergegeven, maar reken er niet teveel op. Hoewel de Curve 9300 video’s in een redelijk formaat opneemt, is het resultaat verre van bijzonder.

Aanwezige programma's

De op de Curve 9300 aanwezige programma’s die nog niet besproken zijn, namelijk; agenda, media, kaarten, klok, application center, help, zoeken, Music, downloaden, installatie, Hyves en verbindingenbeheer. In de map toepassingen staan daarnaast nog memopad, taken, rekenmachine, word, sheet en slideshow to go, spraakrecorder, voicedial, wachtwoordbeheer en opgeslagen berichten.

In het application center kunnen een aantal programma’s, zoals Facebook en Yahoo! Messenger, snel geïnstalleerd worden. Om de functionaliteit van je Blackberry nog verder uit te breiden is er de Blackberry App World. De apps zijn over het algemeen iets duurder dan op iPhone en Android. De keuze wordt langzaamaan groter. Betalen in de App World kan met PayPal, creditcard of, mits de provider dit ondersteunt, via je telefoonrekening. Geïnstalleerde applicaties komen in de map downloads te staan.

Games

De vijf standaard spellen op de Curve 9300 zijn BrickBreaker, Word Mole, Texas Hold’Em King 2, Sudoku en Klondike. Dit zijn respectievelijk een balkaatsspel, een woordenzoeker, poker, sudoku en patience.

Extra's

De Curve 9300 is in tegenstelling tot zijn voorganger wel uitgerust met een GPS-ontvanger. Om deze te benutten is het programma Blackberry Maps beschikbaar. De functionaliteit is echter zeer beperkt, en het programma werkt een beetje traag en omslachtig. Het is niet mogelijk om gesproken navigatieaanwijzingen te krijgen tijdens het rijden.

Wel behoren plaatsbepaling, locatie zoeken, routebeschrijving opstellen en bedrijven zoeken tot de opties. Toch is het aan te raden om Google Maps op het toestel te installeren. Dit programma is ook geen compleet navigatiesysteem, maar is wel een stuk veelzijdiger en gebruiksvriendelijker.

Conclusie

Ten opzichte van zijn voorganger is de Curve 9300 flink gegroeid. Gelukkig niet als het gaat om omvang, maar zeker wel wat betreft specificaties en functionaliteit. De Curve 8250 miste duidelijk een aantal opties die tegenwoordig als vanzelfsprekend worden beschouwd voor een smartphone. Bij de Curve 9300 zijn deze leegtes opgevuld, waardoor het toestel nu een compleet pakket te bieden heeft. Wel is er om de prijs te drukken hier en daar gekozen voor minder luxe onderdelen en materialen.

Om van alle functionaliteit van een Blackberry gebruikt te kunnen maken moet je een speciaal BlackBerry-internetabonnement afsluiten. Helaas zijn deze vaak iets duurder dan de gewone internetabonnementen voor andere mobiele telefoons. Dat kan er toe leiden dat de duurdere BlackBerry Bold 9700 ook al snel gratis bij een abonnement beschikbaar wordt. Als gevolg daarvan is de Curve 9300 dan geen logische optie meer.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9300 review