Apple iPhone 3G review


Eindelijk reviewen we de Apple iPhone. Beroemd en berucht voordat het toestel überhaupt bestond, en in zijn werkelijke verschijning misschien nog wel indrukwekkender.

Apple is van huis uit bepaald geen mobiele telefoon bouwer maar met haar eerste poging verbreken ze allerlei records op verschillende continenten. Het enthousiasme voor de telefoon lijkt ondanks allerlei tegenslagen niet af te nemen.

De eerste redelijk stijlloze tegenslag was natuurlijk het uitbrengen van de iPhone 3G nog geen jaar na de eerste versie van het toestel. De eerste versie was echter nooit officieel in Nederland beschikbaar en het trof dus juist de meest die-hard Apple fans. Een tweede groot nadeel is dat het toestel alleen in combinatie met een T-Mobile abonnement is af te nemen. T-Mobile levert op zich goede diensten, maar wij kiezen liever vrijwillig voor een provider.

We reviewen dus de tweede versie, de iPhone 3G met een opslagcapaciteit van 8 GB. Er is ook een 16 GB versie beschikbaar maar die is op de gigabytes na hetzelfde. Ten opzichte van zijn voorganger heeft dit toestel dus een GPS ontvanger én toegang tot de 3G netwerken van Nederland. Verder zijn er nog een aantal kleine verandering in aangebracht. De batterij is iets verbeterd en het uiterlijk is wat opgeleukt maar dat was het eigenlijk wel. De telefoon heeft nog steeds het grote 3.5 inch multitouch gevoelige beeldscherm, minimalistische design en hoge mate van integratie tussen de verschillende functies van het toestel. De belangrijkste concurrenten zijn op dit moment de HTC Touch HD en Samsung i900 Omnia zijn. In de nabije toekomst zullen hier waarschijnlijk nog enkele Android toestellen bijkomen van niemand minder dan Google, maar dat is van latere zorg.

Wat zit er bij het toestel?

In het mooi gevormde en opvallend kleine doosje vinden we alle noodzakelijke accessoires. Een oplader, waarvan de kabel tevens dienst doet als USB kabel, een snelstartgids, oordopjes en een sleuteltje om de SIM kaart uit het toestel te verwijderen. Erg basic dus, maar alle onderdelen zijn wel van hoge kwaliteit met één kanttekening. De oordopjes zijn in potentie goed, maar Apple levert de ouderwetse schuimen oorkussentjes niet meer mee. Hierdoor lekt er aan alle kanten geluid, en is muziek in een trein of op de fiets ronduit slecht verstaanbaar. Normaal verwachten we ook niet veel meer van de standaard oordoppen, maar het betreft hier natuurlijk een afstammeling van de iPod familie. Dus, licht audiofiel als we zijn, kochten we zelf wat van die kussentjes en hoor daar! Het lekken van geluid werd een stuk minder, ze bleven beter zitten en belangrijkst van allemaal, de geluidskwaliteit verbeterde enorm. Lage tonen werden dieper en hogere tonen werden voor het eerst verstaanbaar. Dat gezegd kan de headset in zijn geheel makkelijk vervangen worden door de aanwezigheid van een 3.5 mm audio jackplug. De lithium-ion batterij, die overigens niet uit het toestel verwijderd kan worden, heeft een onbekend aantal mAh. Apple wil er niet over uitweiden en flink Googlen levert geen uitsluitsel. Vermoedelijk gaat het om 1400 mAh, maar bevestigen kunnen we dat helaas niet.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel