Apple iPhone 3G review

Eindelijk reviewen we de Apple iPhone. Beroemd en berucht voordat het toestel überhaupt bestond, en in zijn werkelijke verschijning misschien nog wel indrukwekkender.

Apple is van huis uit bepaald geen mobiele telefoon bouwer maar met haar eerste poging verbreken ze allerlei records op verschillende continenten. Het enthousiasme voor de telefoon lijkt ondanks allerlei tegenslagen niet af te nemen.

De eerste redelijk stijlloze tegenslag was natuurlijk het uitbrengen van de iPhone 3G nog geen jaar na de eerste versie van het toestel. De eerste versie was echter nooit officieel in Nederland beschikbaar en het trof dus juist de meest die-hard Apple fans. Een tweede groot nadeel is dat het toestel alleen in combinatie met een T-Mobile abonnement is af te nemen. T-Mobile levert op zich goede diensten, maar wij kiezen liever vrijwillig voor een provider.

We reviewen dus de tweede versie, de iPhone 3G met een opslagcapaciteit van 8 GB. Er is ook een 16 GB versie beschikbaar maar die is op de gigabytes na hetzelfde. Ten opzichte van zijn voorganger heeft dit toestel dus een GPS ontvanger én toegang tot de 3G netwerken van Nederland. Verder zijn er nog een aantal kleine verandering in aangebracht. De batterij is iets verbeterd en het uiterlijk is wat opgeleukt maar dat was het eigenlijk wel. De telefoon heeft nog steeds het grote 3.5 inch multitouch gevoelige beeldscherm, minimalistische design en hoge mate van integratie tussen de verschillende functies van het toestel. De belangrijkste concurrenten zijn op dit moment de HTC Touch HD en Samsung i900 Omnia zijn. In de nabije toekomst zullen hier waarschijnlijk nog enkele Android toestellen bijkomen van niemand minder dan Google, maar dat is van latere zorg.

Plus- en minpunten Apple iPhone 3G

  • Gebruikersinterface
  • Mobiel internet
  • Volwaardige iPod
  • Extra applicaties installeren
  • Batterijduur
  • Camera
  • Bluetooth connectiviteit

Wat zit er bij het toestel?

In het mooi gevormde en opvallend kleine doosje vinden we alle noodzakelijke accessoires. Een oplader, waarvan de kabel tevens dienst doet als USB kabel, een snelstartgids, oordopjes en een sleuteltje om de SIM kaart uit het toestel te verwijderen. Erg basic dus, maar alle onderdelen zijn wel van hoge kwaliteit met één kanttekening. De oordopjes zijn in potentie goed, maar Apple levert de ouderwetse schuimen oorkussentjes niet meer mee. Hierdoor lekt er aan alle kanten geluid, en is muziek in een trein of op de fiets ronduit slecht verstaanbaar. Normaal verwachten we ook niet veel meer van de standaard oordoppen, maar het betreft hier natuurlijk een afstammeling van de iPod familie. Dus, licht audiofiel als we zijn, kochten we zelf wat van die kussentjes en hoor daar! Het lekken van geluid werd een stuk minder, ze bleven beter zitten en belangrijkst van allemaal, de geluidskwaliteit verbeterde enorm. Lage tonen werden dieper en hogere tonen werden voor het eerst verstaanbaar. Dat gezegd kan de headset in zijn geheel makkelijk vervangen worden door de aanwezigheid van een 3.5 mm audio jackplug. De lithium-ion batterij, die overigens niet uit het toestel verwijderd kan worden, heeft een onbekend aantal mAh. Apple wil er niet over uitweiden en flink Googlen levert geen uitsluitsel. Vermoedelijk gaat het om 1400 mAh, maar bevestigen kunnen we dat helaas niet.

Uiterlijk

De iPhone 3G is met zijn minimalistische ontwerp een prachtig toestel om te zien. Er zijn momenteel twee kleuren beschikbaar, wit en zwart. Welke er ook gekozen wordt, de voorkant is in ieder geval hetzelfde. Het type telefoon zouden we candybar noemen, maar het lijkt eigenlijk meer op een PDA maar dan zonder knoppen. Hoewel er aardig wat chromen onderdelen aanwezig is toch alles aan het toestel van plastic. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit. Het toestel voelt zeer degelijk aan, en met name het beeldscherm is in dagelijks gebruik erg krasvast.

De voorkant wordt gekenmerkt door het gigantische scherm, en drie andere items. De eerste is natuurlijk het gat voor de speaker waarmee gebeld wordt. Subtiel vormgegeven als een platte ellips met daarin wat chroom gaas. Het tweede is de “home” knop onderaan het scherm. Deze valt nauwelijks op doordat de knop van dezelfde kleur en materiaal is als zijn omgeving. Het is een verdiept rondje, met daarin een klein opgedrukt afgerond vierkantje. Het laatste opvallende kenmerk is de chromen rand. Deze beschrijven we bij de voorkant, maar de rand loop helemaal rondom de telefoon. Het is deze chromen rand die het zwart doorbreekt en de telefoon ondanks zijn redelijk forse oppervlak een rank uiterlijk meegeeft.

Op bovenstaande afbeelding hebben we trouwens de eerste generatie iPhone achter de tweede geplaatst. Door naar de zijkanten; die zijn even minimalistisch. De rechterzijkant, heeft simpelweg geen distinctieve kenmerken. De linkerzijkant heeft er maar liefst twee. In chroom zijn dat de volume knop, en een knopje om de telefoon op trilstand te zetten. Zodra de telefoon op trilstand staat komt er een handig opvallend oranje stipje tevoorschijn. De onderkant wordt gekenmerkt door zijn symmetrie. In het midden de connector voor het opladen of aansluiten op een computer. Links en rechts ervan twee kleine mysterieuze schroefjes. En als laatste geheel links en rechts de speakers waar het geluid uit komt. Deze zijn net zo weergegeven zoals de oortelefoon voor het bellen. Twee ellipsen met daarin een stukje chroom gaas.

Op de bovenkant gebeurt ook al niet erg veel. Aan de rechterkant een uit/aanknop die ook dienst doet om het toestel op slot te zetten. Ook weer chroom, ook weer een ellips. In het midden zit een klepje, in de kleur als het omliggende plastic. Hier schuilt de SIM kaart achter, en is te openen door een dun voorwerp in het kleine gaatje te drukken. Helemaal links een 3.5mm audio jackplug, met een zeer klein chromen randje eromheen.

De achterkant zet de trend voort. Onze versie was zwart, dus de achterkant was in zijn geheel zwart met een paar details. Linksboven de camera, met daaromheen een dun chromen randje. Geen flitser dus, maar daar komen we later op terug. Boven in het midden een chromen Apple logo wat ook als spiegel dienst kan doen. Helemaal onderaan vinden we een lap tekst. Allereerst de melding dat het een iPhone is en daaronder hoeveel GB het toestel huist. Helemaal onderaan vinden we wat tekst die waarschijnlijk alleen maar op de buitenkant staat omdat het toestel niet open kan. Er staat dat het toestel ontworpen is door Apple, gemaakt in China, het serie nummer en een aantal logo’s zoals het keurmerk van de Europese Unie. Kortom, er valt wat betreft het uiterlijk weinig te beschrijven, en dit is nou juist zo mooi aan het toestel. Door alles subtiel en beperkt te houden wekt het toestel direct nieuwsgierigheid op.

Uithoudingsvermogen

Hier is de telefoon in de media al flink voor door de mangel gehaald. Wij willen echter een genuanceerd beeld naar voren brengen. Voorop staat dat de batterij geen wereldrecordhouder is in lang uithoudingsvermogen. Wat dit in perspectief brengt is dat het een 3.5 inch scherm heeft, 3G, WiFi, Bluetooth en een uitgebreide MP3 speler. Zo afhankelijk van gebruik was een batterijduur dus nog nooit. Apple is hierin de gebruiker aardig tegemoet gekomen. Het scherm is in te stellen op helderheid, waarbij de gebruiker een minimum niveau kan aangeven en de lichtsensor de rest van het werk doet. Dit bespaart stroom terwijl het scherm altijd goed zichtbaar is. Op stand-by is het scherm helemaal uit. Ook gegevensverbindingen als WiFi en 3G worden uitgeschakeld als de telefoon op stand-by staat. Dit zorgt ervoor dat de telefoon bij zeer rustig gebruik toch nog wel een dag of vier meegaat, waarbij de telefoon ook ’s nachts aan staat. Bij intensiever gebruik zal het inderdaad soms nodig zijn de telefoon elke avond op te laden, maarja, dan is er die dag wel flink gespeeld.

Belkwaliteit

Ook hier kreeg de iPhone 3G een paar rake klappen van de Nederlandse media. Tot op zekere hoogte moeten we ze daar gelijk in geven. De belkwaliteit op zich is redelijk goed, maar haalt het niet bij een Nokia N96 of HTC Touch Pro. We klinken iets verder weg dan normaal, maar al met al toch ruim voldoende. Wat betreft de ontvangst viel ons op de telefoon iets eerder dan andere toestellen geen bereik meer heeft. Wat betekent dat? Dat er op bepaalde plekken, zoals in een groot gebouw of in een trein, soms geen bereik is waar andere toestellen dat nog wel hebben. Gesprekken zullen dan dus ook even wegvallen. Dit is een minpuntje van de telefoon maar wat ons betreft niet erg storend gezien we meestal gewoon bereik hebben.

De functionaliteit tijdens het bellen is redelijk uitgebreid. Om te zorgen dat deze functie niet per oor of wang gebruikt worden sluit de telefoon het scherm af tijdens het bellen door middel van een sensor. Wanneer de telefoon echter van het oor gebracht wordt komt het scherm weer tot leven en komen de volgende functies tevoorschijn; geluid uit, toetsenbord weergeven, luidspreker, dubbelgesprek starten, wacht en de contactenlijst. Deze functies worden duidelijk en groot weergegeven.

Beeldscherm

Hier is waar de iPhone 3G in uitblinkt en op eenzame hoogte staat. Het 3.5 inch scherm met een resolutie van 320 x 480 pixels is een multitouch scherm. Dat houdt in dat dat het scherm op meerdere plaatsen tegelijk aangeraakt kan worden en dat het scherm dit registreert. De gebruikte techniek zorgt ervoor dat er nauwelijks nog hardwarematige knoppen nodig zijn en nog beter, zodra knoppen niet nodig zijn verdwijnen ze gewoon. De details bespreken we zodra in het “menu” gedeelte.

Het scherm is enorm helder in te stellen, maar de telefoon kan het ook zelf regelen. Hierbij geeft de gebruiker een minimum niveau van helderheid aan, en daarna past het zich aan in verhouding tot de beschikbare hoeveelheid licht in de omgeving. Dit is een mooi en noodzakelijk compromis tussen energie besparen en zichtbaarheid van het scherm. Als het scherm namelijk niet zichtbaar zou zijn was het hele toestel nutteloos aangezien nagenoeg alles ermee bestuurd wordt.

Ook beschikt het toestel over auto rotate, waarbij het scherm dus kantelt wanneer de telefoon op zijn zij gehouden wordt. Dit is met name erg prettig bij het lezen van websites of het kijken van films op het toestel. Het werkt echter niet altijd, zo niet bijvoorbeeld bij het stand-by menu of bijvoorbeeld het SMS menu.

Menu

Het menu is direct het stand-by menu en dus altijd zichtbaar. Het is zeer simpel opgezet en het bestaat uit twee elementen waardoor het geheel zeer overzichtelijk is gebleven. Alle onderdelen zijn weergegeven in heldere en grote pictogrammen. Het eerste element is vast, en dus altijd in beeld tijdens gebruik van het menu. Onderaan staan een viertal pictogrammen respectievelijk telefoon, e-mail, internet browser en iPod. Deze kunnen niet aangepast worden. De overige pictogrammen kunnen wel aangepast worden door één van de pictogrammen een aantal seconden aan te blijven raken. Ze kunnen dan op de gewenste locatie en “bladzijde” geplaatst worden. Omdat het mogelijk is met de iPhone applicaties van derden te installeren, waar we onder "Extra’s" nog uitgebreid op ingaan, kan het zijn dat er zoveel pictogrammen zijn dat er geen ruimte meer is op het scherm. Het is de bedoeling dat het gehele toestel zonder stilo te bedienen is en dus moeten pictogrammen groot genoeg blijven. Daarom kan je door een “veeg” over het scherm op de volgende bladzijde van pictogrammen komen. Het aantal bladzijden wordt weergegeven door een overeenkomend aantal puntjes. De bladzijde waar je op dat moment bent, licht in het corresponderende puntje op. Dit klinkt misschien wat vaag maar het is in de praktijk erg intuïtief. Er is alleen bij het toetsenbord mogelijk een klikgeluid in te stellen, in het menu is dat niet mogelijk.
Alle submenu’s zijn even duidelijk en helder weergeven als het hoofdmenu. Alles moet met de vingers geregeld kunnen worden en gelukkig kan dat ook. Knoppen zijn groot en intuïtief en ook hier werkt het vegen erg handig om naar boven of beneden te scrollen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is redelijk uitgebreid. Per contact kunnen er een voor- en achternaam ingevuld worden, een foto, een telefoonnummer, specifieke beltoon, een uitgebreide reeks e-mail adressen, een website, een adres en extra veld. De basis is dus redelijk eenvoudig, maar zodra er op “voeg veld toe” gedrukt wordt komen er nog een reeks van twaalf, voornamelijk zakelijke, opties tevoorschijn variërend van functie tot aan een algemeen notitie veld.

Het unieke multitouch scherm is ook in het telefoonboek weer een factor van belang. De algemene contactenlijst kan op duizelingwekkend tempo doorgebladerd worden door over het scherm te vegen. Daarnaast kan er door op een letter van het alfabet, wat er verticaal naast staat, gedrukt worden direct geskipt worden naar de juiste letter. Bovenaan is er een zoekvenster voor mensen met extreem veel contactpersonen. Erg handig is het kopje favorieten waar je de meest gebelde contactpersonen onder kunt zetten met één druk op de knop.

Messaging

Ook hier is het scherm weer van essentieel belang. SMS’en kan door het SMS menu te openen of via de lijst contactpersonen. Na het kiezen voor het zenden van een SMS bericht komt er een QWERTY toetsenbord tevoorschijn. De toetsen lijken in eerste instantie erg klein, en het is inderdaad even wennen. Maar na een periode van een paar weken zal iemand met enige toetsenbord ervaring erg snel kunnen typen. Voor een groep mensen, die op gewone toetsenborden ook al snel en blind kunnen typen, zal het na een tijdje mogelijk zijn met twee duimen tegelijk in hoog tempo berichten te schrijven.

Een ander zeer karakteristieke eigenschap is de manier waarop berichten weergegeven worden. Ze worden namelijk chronologisch per contactpersoon geordend. In de praktijk komt het er op neer dat degenen met wie het meest bericht wordt altijd in het rijtje staan, en er met één druk op de knop een nieuw bericht aan het gesprek toegevoegd kan worden. Dit werkt buitengewoon fijn en hoe meer er gesms’t werd hoe minder we zonder konden.

Ook de basis SMS functies van een moderne telefoon zijn aanwezig en functioneren naar behoren. Tijdens het typen geeft de telefoon suggesties van wat het woord zou moeten worden, door op spatie te drukken wordt het woord dan in de tekst ingevoegd. Bij een typefout geeft de telefoon ook zeer vaak de juiste suggestie en door gewoon verder te typen wordt het woord dan ingevoerd. Woorden die het toestel niet kent komen na een aantal keren gebruik ook in de suggesties terug.

Als een verassing komt misschien dat het toestel niet kan MMS’en. De idee hier achter is dat mobiel e-mail het helemaal moet worden. Vanuit deze theorie is het dus ook niet mogelijk via Bluetooth bestanden naar andere telefoons te sturen. Dit zijn keuzes die Apple voor de gebruiker maakt en inderdaad, dat bevalt ons niets.

Een pleister op de zere wond is echter wel de heerlijke manier waarop e-mail geïntegreerd wordt met het toestel. Na het instellen van een account, wij testen met Gmail, is mail toegankelijk via het vaste e-mail gedeelte in het menu. Er kan gekozen worden voor een melding bij nieuwe mails, wanneer dit uitgeschakeld is komt er een klein getal boven het pictogram met het aantal nieuwe mails. Gebruikers van andere Apple producten herkennen dit wellicht. Er kunnen meerdere e-mail accounts ingesteld worden en een aantal providers staan standaard onder het “account toevoegen” kopje. Vervolgens kunnen er mails gestuurd worden vanuit het e-mail pictogram of via contactpersonen. Direct in dat menu is er geen mogelijkheid voor bijlagen, bestanden kunnen echter wel via mail verstuurd worden in de opties van die bestanden. Een live messenger behoort niet tot de standaard opties, daarover meer onder "Extra’s".

Connectivity

De telefoon beschikt over WiFi, 3G en Bluetooth. Zoals eerder opgemerkt is het dus niet mogelijk een foto of ander bestand via Bluetooth te verzenden om dat Apple dat liever niet heeft.

WiFi werkt echter wel zeer goed. Er kunnen voorkeursnetwerken ingesteld worden, en die onthoudt de iPhone 3G. Dus als je in de buurt komt, heb je een WiFi verbinding. Is er echter geen WiFi in de buurt schakelt de telefoon vanzelf over op het 3G netwerk. Afhankelijk van de ontvangst is dat UMTS of HSDPA. De iPhone 3G is hiermee eigenlijk permanent online en e-mail en internet zijn dus altijd binnen handbereik wat het gebrek aan Bluetooth logica enigszins goedmaakt. Gelukkig is er ook een USB kabel meegeleverd waardoor het versturen van grote bestanden ook geen enkel probleem is. De iPhone 3G hebben we alleen getest in combinatie met iTunes. Hier wordt eigenlijk alles geregeld. Zo wordt de firmware ermee geupdate, de muziek, films, ringtones, applicaties, agenda’s en afbeeldingen.

Camera

Hier heeft Apple economisch geredeneerd. De meeste mensen maken slechts af en toe een foto waarvan weinig kwaliteit vereist is. Dit wordt duidelijk gemaakt door de 2.0 megapixel camera zonder noemenswaardige lens. Daarnaast zijn er ook gewoon geen instellingsopties. Je leest het goed, geen enkele, 0, niets. Hierdoor maakt de iPhone 3G dus ook enkel foto’s voor de beoogde doelgroep van Apple. De kwaliteit is niet bijzonder hoog, en het toestel moet behoorlijk stil gehouden worden voor een goed resultaat. De beste resultaten worden behaald bij daglicht of kunstlicht. Zonder licht heb je pech, het toestel heeft geen flitser en ook geen nachtmodus. Filmen is er ook al niet bij, het kan eenvoudigweg niet.

De foto's kunnen bekeken worden door op het filmrol pictogram te drukken. Er kan dan door middel van vegen over het scherm gescrold worden door de foto’s. Door er op te klikken worden ze beeldvullend en komen er de mogelijkheden tevoorschijn om ze te verzenden via de mail, of een weergave via een slideshow. Bij het kantelen van het toestel, kantelen de foto’s mee.

Aanwezige programma's

E-mail, browser, iPod, contacten, klok, notities, youtube, maps, calculator, weer, aandelen, fotoalbum en agenda. Dit lijkt behoorlijk beperkt zeker in verhouding tot de enorme waslijst van de Nokia N96. Apple verstopt echter zeer veel functies in elkaar. Zo is bijvoorbeeld via de klok functie ook nog een wekker, stopwatch en timer beschikbaar. Ook is er de mogelijkheid tot het installeren van extra applicaties via de App Store, hierover meer onder het kopje "Extra's".

De internet browser bespreken we echter hier, en wat een browser. Het is in feite gewoon de Safari browser die Apple gebruikers zullen herkennen van hun MacBook of Mac maar dan geoptimaliseerd voor het multitouch scherm. Direct onder de adresbalk, waar internetadressen ingevuld kunnen worden, zit een Google balk ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat wanneer de internetverbinding traag is de gebruiker een aantal stappen kan overslaan en “effe googlen” inderdaad bij “effe” blijft. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook een reeks bookmarks aangemaakt worden waardoor de meest bezochte sites met een paar “touches” tevoorschijn komen. Eenmaal op een site kan er ingezoomd worden op delen tekst door er op te dubbelklikken, of door twee vingers uit elkaar te schuiven op het scherm. Scrollen kan door over het scherm heen te vegen. Dit werkt zo intuïtief dat we opmerken dat dit voor het eerst is dat een telefoon internetten zo makkelijk maakt. Zeer veel telefoons bieden mobiel internet aan als optie, dit is wat ons betreft de één van de weinige waardige. Dat wil zeggen, het bied reële toegevoegde waarde in plaats van “het kan maar ik gebruik het niet”.

De iPod is natuurlijk waar het allemaal ooit mee begon. De iPhone was ooit in essentie een iPod waar toevallig een telefoon in zat, nu is het één van de applicaties. Bij het openen van de iPod staat er onderin een rijtje met pictogrammen; afspeellijst, artiest, nummer, video en meer. Hier komen dus alle functies terug die voorgaande iPods ook hadden. Via iTunes is de iPhone 3G te voorzien van muziek, en ook in de corresponderende afspeellijsten. Een nieuwe functie die onlangs onderdeel is geworden van iTunes en nu ook de software op de iPhone is 'Genius'. Genius is een handige optie voor degenen die niet altijd weten waar ze naar moeten luisteren. Men neme één nummer, een druk op de Genius knop, en er wordt een afspeellijst tevoorschijn getoverd met muziek in de stijl van het geselecteerde nummer. Heel erg prettig dus, vooral voor mensen met grote muziekcollecties. Ook video’s kunnen geupload worden en via de iPod applicatie afgespeeld worden. Het aantal formaten wat ondersteund wordt is zeer uitgebreid en varieert van MP3 tot MP4 en H.264. Hoewel alles bediend kan worden via het multitouch scherm is er ook de mogelijkheid een aantal basisfuncties via de bijgeleverde headset te besturen.

Het is tijdens fietsen of andere activiteiten soms lastig om steeds de telefoon uit je zak te moeten halen. De bijgeleverde headset heeft een microfoontje dat tevens dienst doet als knop. Dit is zo subtiel ontworpen dat we het in eerste instantie niet eens doorhadden. Maar de microfoon is een knopje waarmee twee keer klikken bijvoorbeeld doorspoelen is, erg handig.

Games

Standaard wordt de iPhone niet geleverd met spelletjes, maar ze zijn wel te installeren via de App Store waartoe de iPhone 3G standaard toegang tot heeft. Hier zijn zowel gratis als betaalde spellen verkrijgbaar, maar daarover hieronder meer.

Extra's

We hebben er al enkele malen aan gerefereerd, maar nu even wat gedetailleerder. Één van de belangrijkste opties voor de iPhone is de mogelijkheid voor het installeren van extra applicaties. Dit is op zich geen wereldprimeur, maar de manier waarop het kan is er een waarmee de meeste gebruikers wel overweg kunnen. In de iTunes store is er een apart kopje voor applicaties, App Store genaamd. Hier staat een gigantische lijst aan applicaties netjes geordend per categorie. Ook via de telefoon zelf is er toegang mogelijk tot de App Store. Er zijn veel gratis applicaties maar voor een kleine bedrag zijn er nog veel meer beschikbaar. Hier kan de iPhone helemaal geüpgrade worden naar de wensen van de gebruiker. Bijvoorbeeld de ontbrekende spelletjes of messenger zijn eenvoudig te downloaden. Verder onthouden we ons van een opsomming van deze applicaties, het zijn er gewoon teveel. De reden daarvoor is dat software ontwerpers zelf hun programma’s mogen schrijven waardoor het aanbod fenomenaal groot is. Dit verklaard ook direct waarom er veel gratis zijn en de meeste niet erg duur zijn.

Vooral het multitouch scherm geeft hier een extra dimensie aan doordat de meeste applicaties zeer gebruikersvriendelijk zijn. Daarnaast worden programmeurs niet gestoord door vaste knoppen waar rekening mee gehouden moet worden. Eenmaal geïnstalleerd krijgt de iPhone 3G er dus een extra pictogram bij in het stand-by menu. De GPS biedt ook extra mogelijkheden voor de applicaties, vooral op het gebied van sociaal netwerken. Standaard wordt de 3G geleverd met de applicatie Maps. Deze haalt zijn kaarten via internet van Google Maps, en kan dan via de GPS een route plannen. Het aanbod van navigatie software voor de iPhone 3G in iTunes groeit nog steeds.

Virtual voicemail is een extra waarbij gebruikers een visuele representatie krijgen van hun voicemail berichten. Het voordeel hiervan is dat ze netjes op chronologische volgorde worden geordend en de gebruiker extra overzicht bied. Één druk op de knop is dan genoeg om het bericht af te spelen. Daarnaast hoef je niet eerst je voicemail te bellen en door dat vervelende menu heen.

Conclusie

De meeste telefoons die extreem veel functies hebben zien er saai en zakelijk uit. De iPhone 3G weet twee werelden samen te smelten door zeer veel opties te combineren met het uiterlijk van een design telefoon. Waar Apple een paar steekjes laat vallen is op het uithoudingsvermogen, belkwaliteit en de camera. Ondanks veel pogingen de batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan komt het toestel nauwelijks in de buurt van de gemiddelde HTC, en dan rekenen we modellen van 3 jaar oud mee. Ook de belkwaliteit is niet wat je mag verwachten van een toestel uit dit prijssegment. Zo ook de camera die niet eens een flitser heeft. Waar het toestel echter helemaal tot zijn recht komt is in het gebruikersgemak dankzij het grote multitouch scherm. Apple heeft er alles aan gedaan deze techniek goed tot zijn recht te laten komen en dit uit zich in het overzichtelijke menu, uitgebreide telefoonboek en het zenden van berichten.

Al met al heeft Apple met haar eerste toestel de mobiele telefoon sector toch wel aardig op zijn kop gezet. Het toestel is extreem aaibaar, letterlijk en figuurlijk. De toepassingen van het multitouch scherm lijken onuitputbaar en bieden de gebruiker extreem veel gemak en overzicht. Daarnaast heeft het natuurlijk een hoge gadget waarde. Er zijn maar weinigen die op het zien van het apparaat het niet even graag willen uitproberen. E-mail en internet werken zo prettig op de telefoon dat wij regelmatig de neiging hadden het toestel te gebruiken voor het bekijken van bepaalde websites of berichten, nota bene terwijl we al achter een PC zaten! Apple brengt mobiel internetten wat ons betreft tot op nieuwe hoogten met de iPhone 3G.


Vermelde toestellen