Alcatel One Touch Pop C7 review

· 5 reacties


Alcatel One Touch Pop C7 review

Naast het spierballenvertoon van de grote fabrikanten vinden wij het ook belangrijk om af en toe te testen wat voor toestellen de mindere goden op de markt brengen. Daarom hebben we een paar dagen de Alcatel One Touch Pop C7 onder onze hoede genomen.

Met een 5 inch beeldscherm, 5 megapixel camera en 1.3GHz processor lijkt het een behoorlijk interessante optie en vragen wij ons af hoe Alcatel de prijs zo laag weet te houden. Zit er wellicht een addertje onder het gras?

Alcatel is zeker niet de enige fabrikant die het uitbrengen van zoveel mogelijk modellen met kleine onderlinge verschillen als tactiek lijkt te hanteren. Bovendien zijn er meer relatief onbekende fabrikanten die in dezelfde vijver vissen met budgetvriendelijke toestellen. Zo maakt Acer de Liquid Z5 en Archos de 50 Titanium. Maar ook de grote namen proberen met de eer te strijken. De LG L90 en Motorola Moto G zijn interessante kandidaten.

Plus- en minpunten Alcatel One Touch Pop C7

  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Oude Android versie
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

Aan het doosje waar de Pop C7 in wordt geleverd zie je niet direct af dat het om een budgettoestel gaat. Zoals we ook van premium merken gewend zijn zit er een snelstartgids, headset en USB-kabel met verloopstekker in. Echter, de kwaliteit van de accessoires voelt duidelijk inferieur aan ten opzichte van de grote fabrikanten. Bovendien is de headset van een bedroevend niveau qua draagcomfort en geluidskwaliteit.

Uiterlijk

De Pop C7 is weliswaar een groot maar verder onopvallende telefoon. De enige opsmuk aan het toestel is de chroomkleurige gril voor de oorluidspreker en een randje rondom de cameralens. Linksboven het scherm zit een minuscuul wit notificatielampje. Onder het scherm zien we drie capacitieve toetsen.

De functies van twee van deze toetsen zijn typerend voor Android. Echter, de derde en meest rechtse is opvallend genoeg een menutoets terwijl deze functie nou juist al softwarematig in Android is verwerkt en er dus geen specifieke knop meer voor nodig is. De aanwezigheid van een dergelijke knop kan er wel voor zorgen dat de leercurve kleiner is voor mensen die nog niet bekend zijn met Android.

Rechts op het toestel zitten, dicht op elkaar, de volumetoetsen en powerknop. De boven- en onderkant zijn respectievelijk voor de headset- en USB-aansluiting. Een groot deel van de zijkanten en de gehele achterkant wordt bedekt door een verwisselbare cover. Bij ons testtoestel is deze voorzien van een zwarte softtouch coating met een maar net te onderscheiden blauwige gloed.

De Pop C7 zit goed in elkaar en voelt, mede door zijn gewicht, solide aan. Ondanks zijn gewicht ligt hij prettig in de hand door de afgeronde zijkanten.

Uithoudingsvermogen

De Pop C7 hield het in onze handen met gemak ruim 1,5 dag vol. Op een gemiddelde testdag bellen we 30 à 40 minuten en maken verder vooral gebruik van toepassingen als WhatsApp, Twitter, Facebook en e-mail. Dit alles zoveel mogelijk via WiFi en met de schermhelderheid op automatisch. Vooral als je het toestel geheel met rust laat blijft de batterij zeer stabiel. In één nacht verloor hij maar 2% van zijn lading.

Mocht dit niet voldoende zijn dan heeft de Pop C7 een tweetal specifieke besparingsfuncties voor de batterij. Allereerst is er de spaarmodus waarmee functies als WiFi, Bluetooth, auto sync en dataverbinding in zijn geheel uitgeschakeld kunnen worden wanneer het scherm wordt uitgezet. Om bepaalde apps van deze rigoureuze maatregelen uit te zonderen kan je ze toevoegen aan de witte lijst.

Tot slot is er de ultieme besparingsmodus. Hierin kunnen alleen de functies telefoon, contacten, berichten, agenda en alarm gebruikt worden. Feitelijk wordt je smartphone dus een 'gewoon' mobieltje.

Belkwaliteit

De geluidskwaliteit van de Pop C7 is vanzelfsprekend niet waanzinnig goed maar kan er ruimschoots mee door. Bij een lager volumeniveau is het geluid niet super helder maar kwalitatief wel goed. Wanneer het volume op maximaal wordt gezet is het geluid snel een tikje schel.

De functionaliteit van de telefoonfunctie komt afgezien van kleine interface aanpassingen geheel overeen met standaard Android. Met behulp van smartdial kan via het numerieke toetsenbord snel het gewenste contact gevonden worden om een gesprek te starten.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Pop C7 heeft een resolutie van 854 × 480 pixels en daarmee een pixeldichtheid van 196 pixels per inch. Dat zijn niet echt specificaties waar wij blij van worden. De beeldkwaliteit van dit scherm is onwaarschijnlijk slecht. Sterker nog, het slechtste dat we ooit gezien hebben in een hele lange tijd. Natuurlijk is het fijn om een groot scherm te hebben maar met deze resolutie ziet alles er een beetje onscherp uit.

Alcatel One Touch Pop C7 display

Behalve het formaat en de resolutie is er nog een factor van belang bij beeldschermen en dat is de kijkhoek. Normaalgesproken besteden we hier niet al teveel woorden aan omdat dat niet nodig is. In het geval van de Pop C7 moeten we er toch wat meer op ingaan. Eigenlijk is het beeld alleen enigszins om aan te gluren als je er loodrecht op kijkt. Zogauw het toestel ook maar één graad gekanteld wordt over zijn breedteas vervaagt en verkleurd het beeld. Bij kanteling over de lengteas is dit aanzienlijk minder ernstig wat ons haast doet vermoeden dat ze het beeldscherm er verkeerd om ingezet hebben. In elk geval is het in de praktijk verschrikkelijk vervelend want je hebt nu eenmaal de neiging om je telefoon licht gekanteld in je hand te houden.

Menu

De Pop C7 draait op Android 4.2.2 en dat is helaas alweer een versie van twee generaties terug. Een update naar Android 4.4 hoeven we dan ook niet te verwachten. Over Android legt Alcatel, net als veel andere fabrikanten, een schil om het uiterlijk en/of functionaliteit aan te passen. Dat gaat meestal met wisselend succes. De uitvoering van Alcatel is niet de meest flitsende aanvulling maar het zit er netjes en niet al te kinderachtig uit. Bovendien zitten er een paar leuke functies en handigheidjes in.

Zo kan vanuit het vergrendelscherm behalve de telefoon ontgrendelen ook direct de telefoonfunctie, berichtenapp of camera worden geopend. Achter de statusbalk gaat als vanouds het notificatiescherm van Android schuil met aan de andere kant daarvan een scherm met snelkoppelingen naar functies uit het instellingenmenu. Dit is licht aangepast en uitgebreid door Alcatel. Wanneer de batterij minder dan 15% inhoud over heeft en er geen notificaties zijn dan wordt bij het naar beneden slepen van de statusbalk automatisch dit gedeelte geopend.

Op elk van de vijf startschermen is plek voor vijf regels met ieder vier apps of je kan de schermen natuurlijk volzetten met widgets. Vreemd genoeg is er tijdens het selecteren van widgets geen optie om de selectie te annuleren. Het lijkt erop dat ze dit even vergeten zijn bij Alcatel. Onderin het scherm vinden we de zogenaamde hotseat. Hierin kunnen naast de koppeling naar het menu nog drie apps geplaatst worden die op elk startscherm zichtbaar zijn.

Telefoonboek

Net als de telefoonfunctie is ook de werking van het telefoonboek niet anders dan bij standaard Android. Het uiterlijk is licht gewijzigd door Alcatel maar de drie tabbladen voor groepen, alle contacten en favorieten zijn behouden gebleven. Behalve van e-mailaccounts kunnen ook contacten van Facebook en Twitter gesynchroniseerd worden. Vervolgens kan het type contacten dat zichtbaar is, worden aangepast of gefilterd.

Messaging

Het instellen van een ander mailaccount dan Gmail ging niet zo makkelijk als verwacht en we inmiddels gewend zijn. Er kan gekozen worden uit Gmail, Hotmail, Yahoo, live en andere. Helaas slaagde de app er niet in om automatisch de Exchange gegevens van een Outlookaccount binnen te halen toen we deze bij ‘andere' invoerden.

Een ander punt waarop we verrast werden door de Pop C7 is het toetsenbord. Al bij de ingebruikname van het toestel kregen we namelijk de melding dat hij over SwiftKey beschikt. Dit is een van de bekendste en meestgebruikte toetsenbordvervangers voor Android. Het gedrag en uiterlijk van het toetsenbord kan grotendeels aan je persoonlijke voorkeuren worden aangepast. Met Flow kan door met je vinger over het toetsenbord te schuiven tekst ingevoerd worden.

Desondanks moeten wij eerlijk bekennen dat het ons niet zo goed bevalt. Het symbolen toetsenbord heeft een curieuze indeling. De invoer is aan de trage kant en niet erg secuur. Al kan dit mede veroorzaakt worden door het touchscreen en de processor van de Pop C7. De woordvoorspelling is niet al te best maar dat werd beter toen we als voorkeurstaal alleen nog Nederlands aangevinkt lieten. Helaas kan niet snel geschakeld worden tussen verschillende talen. Om deze ongemakken te voorkomen kan natuurlijk ook het standaard Androidtoetsenbord gebruikt worden of een andere vervanger downloaden in de Play Store.

Connectivity

Via het eerder genoemde instellingenscherm achter de statusbalk kunnen onder andere snel functies als WiFi, WiFi-hotspot, Bluetooth, GPS en dataverbinding in- of uitgeschakeld worden. Dit is één van de plezierigste functies van Android.

De Pop C7 beschikt met Google's Chrome en een browser van Alcatel over twee opties om te surfen op internet. Qua functionaliteit en snelheid ontlopen ze elkaar nauwelijks. Wel heeft de eigen browser van Alcatel iets meer onscreen bedieningstoetsen. Beide browsers worden behoorlijk in de steek gelaten door de gebrekkige resolutie van het beeldscherm. Dit geldt met namen bij stukken tekst. In die gevallen kan gezoomd worden door te dubbeltikken of te pinchen met twee vingers.

Camera

De 5.0 megapixel camera heeft een erg summiere interface maar is daardoor wel lekker overzichtelijk. Aan de ene kant in het beeld zit de afdrukknop en een schakelaar voor foto- of videomodus. Daartegenover staat de bediening voor de flitser, instellingenknop en een toets om de camera aan de voorzijde in te schakelen. Via de instellingen kan een HDR, panorama, nacht of sportmodus worden ingeschakeld. Bij de geavanceerde instellingen behoren locatiegegevens, fotogrootte, zelftimer, ISO en belichting.

De camera schiet foto's erg snel. Zo snel zelfs dat focussen er soms een beetje bij in lijkt te schieten en dat is dan weer terug te zien in het resultaat. Bij goede lichtomstandigheden worden kleuren en ook details behoorlijk goed weergegeven. Helaas hebben foto's te allen tijde erg te lijden onder ruisvorming.

Alcatel One Touch Pop C7 photo samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's

Aanwezige programma's

Adobe Reader, agenda, ALCATEL help, AVG AntiVirus PRO, bestandsbeheer, calculator, currency converter, Deezer, downloads, Google Drive, Evernote, Facebook, foto's, galerij, geluidsrecorder, Google+, Hangouts, Instelwizard, LED-zaklamp, LinkedIn, Maps, muziek, My Tracks, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, One Touch Backup, One Touch Center, One Touch Live, PicSay, Play, radio, Shazam, Skype, taken, Tethering, tijd, Twitter, ultieme besparing, Viber, videospeler, weer, WhatsApp, Wi-Fi, Wi-Fi-overdracht en YouTube.

Hoewel er niet echt iets spectaculairs tussenzit is dit, zeker voor een budget telefoon, een behoorlijk complete pakket met een premium app als AVG en een aantal veelgebruikte toepassingen als Evernote en Shazam. Al zijn deze laatste ook gewoon gratis te downloaden in de Play Store.

Games

Voor het eerst in lange tijd kregen we met de Pop C7 een toestel in hadden waar spelletjes op geïnstalleerd stonden. Dit zijn Green Farm 3, Kingdoms and Lords, Little Big City, UNO & Friends, Wonder Zoo. Geinige games om mee te beginnen maar je kan ze niet verwijderen wanneer je ze zat bent.

Conclusie

De Pop C7 is een goed voorbeeld van het principe dat schermformaat niet heiligmakend is. Een oude versie van besturingssysteem Android en een middelmatige camera zijn door de vingers te zien. Zeker als de prijs er ook naar is. Maar een belabberd scherm is een dusdanige afknapper voor ons dat de Pop C7 zichzelf compleet diskwalificeert.

Mocht de noodzaak voor aanschaf van een nieuwe, maar budgetvriendelijke, mobiele telefoon zich voordoen dan adviseren wij om de Alcatel One Touch Pop C7 links te laten liggen. Overweeg in plaats daarvan een uitgave van 50 Euro extra en ga op zoek naar een recenter toestel met wellicht een iets kleiner beeldscherm maar met een betere resolutie. Je zal jezelf dankbaar zijn de komende jaren.


Vermelde toestellen