Alcatel One Touch 802 review
Alcatel, bestaat dat nog? Dat was een veelgehoorde opmerking tijdens onze testperiode van de Alcatel One Touch 802. Toestellen van Alcatel zijn niet bepaald de usual suspects voor onze reviews maar het is wel eens leuk voor de afwisseling.
Op de Nederlandse markt opereert Alacatel eigenlijk alleen nog maar in het prepaid-segment. De OT-802 is dan ook verkrijgbaar voor een uiterst aantrekkelijke 80 euro in combinatie met een prepaid-pakket.
Voor die prijs lijkt de OT-802 op het eerste gezicht toch nog behoorlijk compleet wat betreft functionaliteit. Zo beschikt het toestel over een QWERTY-toetsenbord, 2.4 inch TFT-beeldscherm, microSD-kaart slot, FM-radio en apps voor mail, Facebook en Twitter. Qua vormgeving probeert Alcatel een graantje mee te pikken van de populariteit van Blackberry-toestellen maar voor de echte concurrentie moeten we naar andere toestellen kijken. Toch is de keuze hier niet heel erg groot. Twee van de mogelijke opties zijn de eveneens door Alcatel gefabriceerde T-Mobile Vairy Text en de Samsung B3210 CorbyTXT
Plus- en minpunten Alcatel One Touch 802
- Veelzijdigheid
- QWERTY-toetsenbord
- Plastic bouwkwaliteit
- Ontbreken WiFi
- Camera
Wat zit er bij het toestel?
De Alcatel OT-802 word geleverd met een headset, miniUSB-kabel, aparte oplader, een batterij met een capaciteit van 850 mAh en een korte handleiding. Het is niet een heel uitgebreid pakket maar duurdere telefoons worden ook niet altijd met meer accessoires geleverd. Het is wel jammer dat er niet een microSD-geheugenkaartje bij zit, al was het maar een kleintje, want het interne geheugen van de OT-802 is maar 60MB. De headset is wel erg plastickerig en zal niet voor iedereen prettig zitten. Helaas kan hij niet eenvoudig vervangen worden want het toestel beschikt niet over 3.5mm audiojack aansluiting.
Uiterlijk
In het midden van het toestel zitten uiterst links en rechts allereerst de beltoets en ophang/powertoets. Onder het scherm zitten, links en rechts van de optische navigatietoets, twee functietoetsen. Daaronder zitten een sneltoets om een nieuw bericht op te stellen en een sneltoets om de camera te activeren. De rand die om de navigatietoets zit heeft geen functie. De rest van de voorkant van het toestel word ingenomen door het beeldscherm en het toetsenbord.
Rondom het toestel zit een zilverkleurige rand. De linkerkant van het toestel is voor het geheugenkaartslot en de rechterkant voor de mini USB-aansluiting. Beide netjes afgedekt door een klepje. De boven- en onderkant van het toestel hebben geen extra functies.
De achterkant wordt in zijn geheel bedekt doo de batterijcover en is mooi afgerond waardoor het toestel prettig in de hand ligt. In de batterijcover zijn alleen gaten gemaakt voor de camera en de luidspreker.
Op afbeeldingen en in het echt ziet het toestel er netjes en goed afgewerkt uit. Wanneer je het toestel oppakt voel je echter wel meteen dat het gebruikte plastic vrij dun is en goedkoop aanvoelt. De OT-802 is in het wit en zwart verkrijgbaar en ook de rand rond het toestel is behalve in zilver ook in blauw, rood en paars beschikbaar.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen wil bij smartphones nog weleens een zwakke plek zijn. Vaak komt dit door een fors scherm en de synchronisatie van allerlei toepassingen met internet. Nou is de OT-802 niet bepaald een smartphone en dus zou een standbytijd van enkele dagen niet teveel gevraagd moeten zijn. Toch houdt de OT-802 het maar met moeite twee dagen vol op één acculading. Veel is hier niet aan te doen want er zijn geen extra opties op het uithoudingsvermogen te verbeteren. Synchroniseren doen applicaties alleen handmatig. Het enige wat dan nog rest is de schermhelderheid lager zetten.
Belkwaliteit
De geluidskwaliteit tijdens een gesprek met de OT-802 is netjes. Hoewel het geluid soms wel een beetje blikkerig klinkt is de gesprekspartner goed te verstaan. Het toestel heeft ook niet te lijden onder wegvallende verbindingen.
Het gespreksoverzicht kan geopend worden met behulp van de beltoets. Vervolgens kun je de gewenste lijst kiezen. Voor gesprekskosten kunnen verschillende gegevens bekeken en bewerkt worden. De keuze bestaat uit bedrag, tijdsduur, GPRS-teller en tijd-signaal.
Beeldscherm
Het beeldscherm van de OT-802 heeft hele beschaafde specificaties. Diagonaal meet het 2.4 inch en de resolutie is 240 x 320 pixels. Het TFT-scherm kan ruim 65.000 kleuren weergeven. Met deze eigenschappen kan de OT-802 zich prima meten met zijn concurrenten. In het gebruik springt het beeldscherm niet heel erg in het oog. Zowel in negaties als positief opzicht. Buiten is het scherm redelijk af te lezen en afbeeldingen en video’s zien er netjes uit.
Menu
De interface van de OT-802 is een beetje spartaans wat betreft de afwerking van de icoontjes maar wel compleet. Het is mogelijk om op het startscherm een soort widgets te plaatsen met beperkte functionaliteit. Het menu is een duidelijk en overzichtelijk geheel van pictogrammen. De rangschikking van het menu kan door de gebruiker zelf aangepast worden. Het openen van applicaties en overgangen in het menu gaat over het algemeen vlot en gepaard met leuke beeldeffecten.
De gevoeligheid van de optische navigatietoets kan door de gebruiker gewijzigd worden. Op zich is dit positief maar de bediening wordt er niet perse beter van. De optische toets reageert erg wispelturig. De ene keer gaat het vlot en soepel terwijl hij de andere keer blijft hangen en schokkerig gaat.
Telefoonboek
Het telefoonboek kan geopend worden met de rechter functietoets. Het telefoonboek heeft wat betreft uiterlijk overeenkomsten met het telefoonboek dat wat we bij toestellen met Symbian aantreffen. In feite heb je de beschikking over vijf telefoonboeken met elk een eigen tabblad. De vijf opties zijn algemeen, meest gebeld, SIM-kaart, toestelgeheugen en groepen. Het doorzoeken van het telefoonboek kan eenvoudig door de beginletters van een naam in te typen.
Voor een nieuw contact kunnen voornaam, naam, groep, mobiel, thuis, beltoon, afbeelding, video, werk, fax, e-mail, chat-ID, verjaardag, bedrijf en URL ingevoerd worden. Er kunnen maximaal 1000 contacten opgeslagen worden in het telefoonboek.
Messaging
Het fysieke toetsenbord van de OT-802 is natuurlijk een van de meest in het oog springende uiterlijke kenmerken. De toetsen van het QWERTY-toetsenbord hebben wat betreft vormgeving overeenkomsten met de toetsen op de Blackberry Bold 9700. Jammer genoeg betekent die niet dat het toetsenbord net zo fijn werkt. Toch gaat typen heel aardig op OT-802. Met dikkere vingers met je wel goed uitkijken. De lay-out van het toetsenbord is goed verzorgd en de meest gebruikte symbolen zijn snel bereikbaar. Er is voorspellende tekstinvoer beschikbaar maar deze heeft niet een heel erg uitgebreid woordenboek en werkt niet echt fijn. In het postvak IN worden SMS en MMS-berichten door elkaar weergegeven. Berichten zijn gerangschikt op datum van ontvangst.
De e-mailapplicatie van de OT-802 kan overweg met POP3 en IMAP4. Voor een groot deel van de meest gebruikte e-maildiensten zijn de instellingen al geïnstalleerd en hoef je alleen nog maar je e-mailadres en wachtwoord in te voeren.
Voor instant messaging en pingen is er de Palringo applicatie. Om te pingen via Palringo moet je je wel eerst registreren en je vrienden moeten ook de Palringo-app hebben. Voor instant messaging kan de applicatie kan onder andere overweg met Yahoo, ICQ, Google Talk en iChat. Het instellen van Live Messenger was jammer genoeg niet succesvol in ons geval.
Connectivity
Het toestel heeft helaas geen beschikking over WiFi. Ondersteuning voor Bluetooth is wel aanwezig. In het menu staat hiervoor een apart icoontje waarachter alle functionaliteit schuilt. Een verbinding maken en een bestand versturen gaat eenvoudig. Bij het verbinden met de computer via de miniUSB-kabel kan gekozen worden uit de opties opladen, massa-opslag, webcam of COM-poort. Om toegang te krijgen tot het interne geheugen van het toestel moet gebruik worden gemaakt van Alcatel PC suite. Deze software kan van de Alcatelsite gedownload worden. Het programma is vrij traag maar je kan er wel berichten, telefoonboek en multimedia mee synchroniseren.
De OT-802 heeft alleen ondersteuning voor tamelijk langzaam mobiel internet via het GPRS-netwerk. Als gebruiker heb je op de OT-802 maar liefst de keuze uit twee internetbrowsers. De eerste is de standaardbrowser van Alcatel. Het gebruik van deze browser raden wij echter niet aan, want hij werkt niet prettig. De tweede browser is Opera Mini. Deze browser heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd en is ook in combinatie met een trage mobiele internetverbinding nog goed te gebruiken.
Camera
De 2.0 megapixel camera van de OT-802 kan foto’s nemen met een maximale resolutie van 1600 x 1200 pixels. De maximale resolutie wordt nergens op de site van Alcatel vermeld en de beeldkwaliteit zal dan ook niet erg spectaculair zijn.
In het zoekvenster kan met de linker functietoets het optiesmenu geopend worden. De beschikbare opties zijn afbeeldingsgrootte, opname-mode, kwaliteit, zelfontspanner, beeldfrequentie, nachtstand, EV, witbalans, kleurinstelling, rand, mijn creaties, opslaglocatie, naar video en standaardinstellingen. Voor vrijwel alle instellingen zitten er snelkoppelingen verborgen onder fysieke toetsen. Het is een hele klus om die allemaal uit het hoofd te leren. Zoomen kan met behulp van de optische navigatietoets. Het nemen van een foto moet gebeuren door deze knop in te drukken.
Voor video’s zijn de beschikbare instellingen witbalans, belichting, nachtstand, beeldfrequentie, kwaliteit, opnameduur, opname geluid, coderingsformat, kleur-instelling, mijn video's, opslaglocatie, naar camera en herstel standaardinstellingen.
Van de prestaties van de camera moet niet teveel verwacht worden maar dat lijkt ons tamelijk voor de hand liggend. Het duurt vrij lang voordat de foto daadwerkelijk genomen is. In de buitenlucht is het nog best mogelijk om een leuk plaatje te schieten. Kleuren en contrast worden aardig weergegeven maar details zijn ver te zoeken. Binnenskamers rent de beeldkwaliteit achteruit en worden foto’s snel korrelig en donker. Het resultaat van de videocamera is niet echt een uitgebreid verslag waard. Het beeld is erg vegerig.
Aanwezige programma's
Op de OT-802 staan standaard de toepassingen Mijn vrienden, Facebook, Twitter, muziekspeler, radio, beeld-viewer, videospeler, bestandsbeheer, profielen, het weer, rss-nieuws, ontspanning, menu rangschikken, taken, klok, notities, agenda, calculator, omrekenen, Java, oproep menu, diensten en Bluetooth.
Programma’s zoals het weer, Facebook en Twitter zijn Java-applicaties. Hiervan kan er maar één tegelijk actief zijn. Het is dus niet mogelijk om deze allemaal tegelijk op de achtergrond te laten synchroniseren.
Met Mijn vrienden kun je gegevens van vrienden op verschillende sociale netwerken op je telefoon bekijken. De mogelijke netwerken zijn Bebo, Friendster, Hi5, Facebook, Myspace en Flickr.
Games
Loong sudoku is het enige spel dat standaard op de OT-802 aanwezig is. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een sudoku-spel.
Conclusie
De Alcatel One Touch 802 is geen state-of-the-art, nieuwste-van-het-nieuwste gadget. Het is wel een mobiele telefoon die verbazingwekkend veel vergelijkbare functionaliteit heeft als een smartphone met een duur prijskaartje. De OT-802 is een heel stuk vriendelijker geprijsd. Daardoor moet je logischerwijs wat inleveren op het gebied van gebruikte materialen, megapixels, mulitasking en internetsnelheid.
Toch zullen een hoop mensen met een beperkt budget en een daarbij passend eisenpakket positief verrast worden door de Alcatel One Touch 802. Overigens is het wel noodzakelijk om ervoor te zorgen dat in je prepaidpakket ook een internetbundel zit. Heb je deze niet dan is de OT-802 niet meer dan een normale mobiele telefoon om mee te bellen en SMS’en en kan je wellicht in een nog goedkoper segment slagen.