Acer Liquid Metal review

· 3 reacties

In de steeds groeiende smartphone-markt is het tegenwoordig moeilijk om de concurrentie voor te blijven met de nieuwste snufjes en technische ontwikkelingen.

De Acer Liquid Metal, ook wel Liquid MT genoemd, beweert dan ook geen hoogvlieger in de markt te zijn, maar een degelijke concurrent die te vergelijken is met de HTC Desire of de HTC Incredible S.

Acer heeft het toestel uitgerust met Android 2.2 Froyo, een 800Mhz-processor, 5.0-megapixel camera met flits en een 3.61-inch TFT-beeldscherm. Hiermee is de Liquid MT technisch niet de sterkste uit het totale aanbod van smartphones, maar hoopt Acer zich wel goed te kunnen meten met vergelijkbare toestellen die op dit moment op de markt zijn.

Plus- en minpunten Acer Liquid Metal

  • Software
  • Snelheid
  • Materiaalkeuze
  • Geluid
  • Flits

Wat zit er bij het toestel?

Acer heeft het toestel met 1500 mAh-batterij in een ingenieus openklappend kartonnen doosje gestopt. Bovenin ligt de Liquid MT, onder in de doos vinden een grote hoeveelheid accessoires waaronder een USB-snoer met opzetstuk om er een adapter van te maken, een 3.5-mm-headset met schuimrubber beschermhoesjes, een micro-SD kaart van 2GB en een SD-adapter en als laatste zelfs een hoesje voor het toestel. De kwaliteit van de accessoires is goed, alleen het adapterblok is wat aan de logge kant en voelt erg licht en plastic aan.

Uiterlijk

Het toestel heeft een monoblock design en bestaat bijna volledig uit plastic, waardoor de Liquid MT wat goedkoop aanvoelt.

Het scherm beslaat bijna de hele voorkant van het toestel. In tegenstelling tot de meeste telefoons heeft het scherm van de Liquid MT een lichte bolling; hierdoor is het touchscherm prettig te bedienen. Boven het scherm is de luidspreker te vinden, onder het scherm is plaats voor een home-, zoek-, terug- en opties-knop

Aan de linkerkant van het toestel bevindt zich niets, aan de rechterkant is de volumeregelaar en de cameraknop geplaatst.

De onderkant van het toestel biedt plaats aan de microfoon en de micro-USB-aansluiting.

Aan de bovenkant van de Liquid Metal is de aan/uit-knop te vinden die tevens dienst doet als schermvergrendeling. Hiernaast zit de aansluiting voor een 3.5-mm-headset en zijn een aantal LED-indicatoren aangebracht om bijvoorbeeld aan te geven dat de telefoon aan de stroom zit of dat er een bericht binnengekomen is.

De achterkant van het toestel bestaat bijna volledig uit de roestvrijstalen batterijcover. Boven de cover zijn de 5.0-megapixel-camera en de flits te vinden. Aan de onderkant van de cover bevindt zich de speaker. De batterijcover zelf heeft een licht reliëf, dat het toestel wat meer grip geeft.

De SIM-kaart bevindt zich naast de batterij in plaats van eronder. Toch moet de batterij wel verwijderd worden voordat de SIM-kaart uit het toestel genomen kan worden. Een wat vreemde keus van Acer, omdat de plaatsing van de SIM-kaart naast de batterij nu geen enkel voordeel heeft ten opzichte van de gebruikelijke plaatsing.

Uithoudingsvermogen

De Acer Liquid MT houdt het goed vol op een batterijlading. Als er normaal van het toestel gebruik gemaakt wordt komt hij gemakkelijk de dag door. Wordt er veel gebruik van het internet of de camera gemaakt, dan gaat de batterijduur helaas wel snel naar beneden.

De batterijduur is enigszins te verlengen door het instellen van de schermtime-out of de automatische helderheid van het scherm.

Belkwaliteit

Met de belkwaliteit van het toestel zijn geen problemen, het signaal is helder en er is geen ruis of gekraak op de lijn. Het volume daarentegen is aan de lage kant, ook wanneer we het op z’n hardst zetten. Ook via de speaker is het volume niet om over naar huis te schrijven.

Tijdens het bellen hebben we de keus uit verschillende opties. We kunnen het gesprek pauzeren, de microfoon uitzetten, de speaker aanzetten, numerieke toetsen oproepen, een beller toevoegen aan het gesprek en onze contactenlijst bekijken.

Het gespreksoverzicht heeft op de Acer de vorm van een chronologische lijst met namen, nummers en de frequentie hoe vaak er gebeld is. De lijst is niet op een andere manier in te delen en kan alleen maar gewist worden.

Via de voicedial een contact proberen te bellen blijkt een onmogelijke opdracht. Het toestel komt steeds met de vreemdste suggesties van wat we ingesproken zouden hebben.

Beeldscherm

Acer heeft de Liquid MT uitgerust met een 3.61-inch TFT-beeldscherm met een WVGA-resolutie van 480x800 pixels. Hiermee kunnen 16.777.216 (24bits) worden weergegeven. Hiernaast beschikt het toestel over auto-rotate, maar dit kan in het menu naar wens aan- of uitgezet worden.

Het scherm is onder alle omstandigheden goed af te lezen, en ook is het groot genoeg om alles duidelijk te zien en het toestel zonder problemen te bedienen. De lichte bolling van het toestel zorgt er voor dat er prettig over het scherm heen en weer geveegd kan worden.

Qua instellingen kan de helderheid en de schermtime-out worden aangepast, maar ook is er een optie om de gevoeligheid van het touchscherm in te stellen. Een groot pluspunt, want dit ontbreekt bij veel toestellen.

Menu

Via de homeknop onder het scherm komen we in het startscherm van de telefoon. In de eerste situatie zien we acht opties: een telefoontoets, het adresboek, de berichten, een kalender, de Android market, maps, Facebook en de browser.

Met een veeg naar rechts openen we de geschiedenis van het toestel, zodat we precies kunnen zien welke apps we recent gebruikt hebben en deze opnieuw kunnen openen.

Met een veeg omhoog openen we een scherm met alle apps en opties die de Acer Liquid MT ons te bieden heeft. Alles is naar wens te verslepen, ook naar het beginscherm met de acht opties waar we het eerder over hadden. Dit verplaatsen gaat gepaard met Haptic Feedback in de vorm van het trillen van het toestel. Het indelen van de apps over de verschillende schermen gaat erg soepel en snel en het toestel hapert geen seconde.

Het onderste deel van het scherm is uit te breiden met meerdere pagina’s apps. Als we hier doorheen scrollen blijft het bovenste deel van het scherm netjes op zijn plek; ideaal dus om je favoriete programma’s hier te bewaren.

Als we het onderste scherm weer sluiten met een veeg naar beneden belanden we weer in het beginscherm. Boven de acht favoriete apps zien we de tijd en hebben we de mogelijkheid om een infoscherm uit te klappen waar we informatie krijgen over draagbare hotspots, GPS, Bluetooth, WiFi, het netwerk en de batterijstatus.

Telefoonboek

Het telefoonboek is te vinden onder de contactentoets in het beginscherm van het toestel. Toegevoegde contacten kunnen beschikken over een foto, naam, achternaam, nummer, e-mailadres, adres, organisatie, chat, opmerkingen, bijnaam, website, groepen, persoonlijke beltoon en we kunnen inkomende oproepen direct laten doorschakelen naar onze voicemail. Het telefoonboek beschikt over genoeg functies en is hierdoor duidelijk en goed bruikbaar zonder te veel mogelijkheden te bieden waardoor de gebruiker in de war zou kunnen raken.

Messaging

Een bericht typen op de Acer Liquid Metal gaat soepel en snel. Het scherm reageert goed op aanraking en de gevoeligheid is naar persoonlijke voorkeur aan te passen in de instellingen. De T9 functie kan worden uitgezet en ook de woordsuggestie is aan te passen.

Door tijdens het typen van een SMS-bericht een bijlage toe te voegen via de opties-toets onder het scherm wordt een SMS automatisch een MMS zonder verdere handelingen te hoeven doen. Naast bijlages toevoegen kunnen via de opties-toets Android smileys toevoegen, contacten oproepen, een onderwerp toevoegen, het bericht weggooien en alle threads laten zien.

Ook kan er met het toestel ge-e-maild worden, dit gaat via de Gmail-app of de algemene e-mail-app. Aan deze laatste app kunnen e-mailadressen toegevoegd worden van het type POP3, SMTP en IMAP4.

Op het gebied van Instant Messaging is de Acer Liquid MT voorzien van Google Talk, maar via de Android market kunnen onder andere AIM, Windows Live Messenger en Yahoo Messenger worden geïnstalleerd.

Connectivity

Een bestand versturen via Bluetooth gaat makkelijk en snel. Het toestel maakt zonder problemen contact met andere telefoons of laptops en verstuurde bestanden komen zonder al te lang te moeten wachten aan op de plek van bestemming.

Ook verbinding maken met een WiFi-netwerk is een fluitje van een cent. Het toestel onthoudt met welke netwerken we eerder verbinding hebben gemaakt en wanneer deze weer binnen ons bereik komen wordt er automatisch opnieuw verbinding gemaakt.

De browser op de Acer Liquid MT werkt snel en zonder vast te lopen. Pagina’s worden snel geladen en er kan worden ingezoomd door dubbel op de gewenste plek te klikken, of door gebruik te maken van twee zoom-knoppen op het scherm. Het inzoomen ziet er vloeiend uit en de browser hapert geen moment.

Op een pagina hebben we verschillende opties die we kunnen gebruiken. Met de opties-toets onder het scherm kunnen we een nieuw venster openen, een bladwijzer toevoegen, verschillende vensters bekijken en de pagina vernieuwen. Onder “meer” kunnen we ook nog naar de volgende pagina gaan, een bladwijzer toevoegen, zoeken op de pagina, tekst selecteren, pagina-informatie bekijken, de pagina delen, onze downloads bekijken en naar de instellingen gaan.

Camera

De camera van de Liquid MT beschikt over 5.0-megapixel en een flits. Voor het maken van een foto kunnen we kiezen uit verschillende resoluties: 5 Megapixel (2592 x 1944 pixels), 3 Megapixel (2048 x 1536 pixels), 2 Megapixel (1600 x 1200 pixels), 1 Megapixel (1280 x 690 pixels), 0.3 Megapixel (640 x 480 pixels) en wallpaper (800 x 480 pixels).

Onder de eigenschappen kunnen we de helderheid, het contrast, de verzadiging en de scherpte instellen. De witbalans is in te stellen op auto, daglicht, bewolkt, fluoriserend of gloeilamp. De timer van de camera is in te stellen op uit, twee seconden of tien seconden.

Onder “meer” kunnen we sleutelen aan de vastlegmodus, anti-shake, kleureffect, ISO, automatische belichting, tijdstempel, locatie opslaan, fotokwaliteit en anti-banding.

Bij het maken van een video kunnen we kiezen uit de volgende resoluties: 720p (1280x720 pixels), 480p (720x480 pixels), MMS (176x144 pixels), VGA (640x480 pixels), QVGA (320x240 pixels) en CIF (352x288 pixels).

De witbalans kan worden ingesteld op auto, daglicht, bewolkt, fluorescerend of gloeilamp. En onder “meer” kunnen we kiezen uit anti-banding, video-indeling en video opnemen voor Youtube.

In het camerascherm zelf zijn ook nog een aantal dingen in te stellen. Zo kunnen we kiezen uit de opties macro, flits aan, uit, anti-rode ogen of auto, galerij en zoomen.

Camera is van redelijk goede kwaliteit. Hij reageert snel en maakt heldere beelden, maar de flits- en videokwaliteit laat te wensen over. Er is erg veel ruis in het geluid van de video en de flits is erg fel waardoor het beeld soms sterk overbelicht raakt.

Gemaakte beelden kunnen we delen via een MMS-bericht, Bluetooth, Facebook, Gmail, Picasa, RoadSync, Mail, SocialJogger, Fotoloader en Twitter.

Aanwezige programma's

Het toestel beschikt over de volgende programma’s: Telefoon, Contacten, Berichten, Agenda, Android market, Maps, Facebook, Browser, Gmail, Camera, Camcorder, Muziek, Galerij, nemoPlayer, Opnemer, E-mail, RoadSync, Twitter, SocialJogger, Mediaserver, Widgets, Startdecor, Instellingen, Acer registratie, Acer Sync, Updatemeldingen, Acer instellingen, Documents to go (Word, Excel, Powerpoint en PDF), Taken, Google Talk, Barcode scanner, Wekker, Calculator, Navigatie, Google Latitude, Plaatsen, Nieuws en Weer, Spinlets, urFooz, Google zoeken, Voice search en SMS-diensten.

Wat opvalt is dat er dubbele of vergelijkbare diensten aangeboden worden zoals Gmail en E-mail, Camera en Camcorder, Maps, Google Latitude en Navigatie.

Handige programma’s op de Acer Liquid MT zijn onder andere nemoPlayer, SocialJogger en Mediaserver.

Met de nemoPlayer kunnen op een overzichtelijke en mooie manier alle foto’s en video’s van het toestel bekeken worden.

SocialJogger maakt het mogelijk om Twitter en Facebook tegelijk in de gaten te houden. Met Mediaserver is het mogelijk om draadloos bestanden te delen via een WiFi-netwerk.

Games

Op het toestel kun je met de app urFooz een virtuele dubbelganger maken. Meer games vind je in de Android Market.

Conclusie

Na een tijdje met de Acer Liquid MT gewerkt te hebben blijkt al snel dat het een zeer degelijk toestel is. Android 2.2 Froyo zorgt er voor dat het toestel snel en foutloos werkt en geen moment hapert of vastloopt. Het systeem is duidelijk, goed uitgedacht en kent een erg groot gebruiksgemak.

Door het overmatig gebruik van plastic in het toestel heeft het niet de klasse die sommige andere telefoons bezitten, maar samen met de kwaliteit van de camera en flits is dit het enige minpunt wat aan het toestel te ontdekken is. Als je op zoek bent naar het nieuwste van het nieuwste is de Acer Liquid MT misschien niet de beste keuze, maar wil je een smartphone die zich kan meten met het grootste gedeelte van het aanbod op de markt, dan is de Acer Liquid MT zeker geschikt voor jou.


Vermelde toestellen