Acer Iconia Smart review
Al in februari 2011 werd hij aangekondigd door Acer, maar pas een jaar later is hij daadwerkelijk verkrijgbaar in Nederland: De Acer Iconia Smart. Met dit toestel lijkt Acer helemaal mee te gaan met de trend van ‘the bigger the better’.
Waar vroeger mobiele telefoons het liefst zo klein mogelijk moesten zijn, is het in de huidige tijd juist andersom. In de vraag naar comfortabel internetten, typen en filmpjes of foto's bekijken wordt daarmee ruimschoots voorzien.
Het verschil tussen een smartphone of een tablet vervaagd daardoor wel een beetje. Acer noemt dit toestel dan ook wel ‘een tablet met het formaat van een smartphone'.
Ten tijde van de aankondiging was de Acer Iconia Smart nog een toestel dat zich met de beste toestellen van dat moment kon meten. Inmiddels is de Iconia Smart al wat verouderd, maar kan hij qua specificaties nog altijd mee met het mid-end segment. Of het toestel wat afmetingen betreft ook mee kan met zijn concurrenten is de vraag. De Iconia Smart heeft namelijk een aparte beeldschermverhouding die zo zijn bijzonderheden heeft.
Plus- en minpunten Acer Iconia Smart
- AcerUI
- Groot scherm
- Ergonomie
- Uitstraling
- Gewicht
Wat zit er bij het toestel?
De Acer Iconia Smart wordt geleverd in een compact doosje. De inhoud van het doosje laat echter niets te wensen over. Zo zijn een een microUSB-kabel, een batterij, oplaadstekker, headset, wat gidsjes, een hoesje en een screenprotector meegeleverd. De hoeveelheid aan accessoires is royaal te noemen. Alles ziet er bovendien degelijk uit. Dat kan op waardering rekenen.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de Acer Iconia Smart is opvallend. Vooral de omvang van het toestel springt in het oog. Met zijn afmetingen van 141x64x13 millimeter en een gewicht van 185 gram is het toestel behoorlijk uit de kluiten gewassen. Het toestel voelt zwaar aan. De hoekige vormen en de metalen body dragen daar ook nog eens aan bij. Erg subtiel vormgegeven is het toestel dus niet. Wat natuurlijk met name de aandacht trekt is het lange, maar smalle scherm. De schermverhouding is, anders dan bij andere smartphones, 21:9. Op de voor- en nadelen hiervan komen we nog terug.
Door de niet geringe omvang was onze eerste vraag of de Iconia Smart nou wel zo gebruiksvriendelijk zou zijn. Na de testperiode kunnen we concluderen dat het gebruiksgemak van de Iconia Smart te wensen over laat. Door de logheid van het apparaat is het niet prettig om hem in je broekzak te hebben. Daarnaast is de greep van de Iconia Smart ook niet optimaal, vanwege het lange scherm. Je duim heeft op die manier niet de reikwijdte om het hele scherm te bedienen.
De voorkant van het toestel wordt voornamelijk in beslag genomen door het 4,8 inch grote scherm. Onder het scherm bevinden zich vier fysieke knoppen: de begin-, zoeken-, terug- en menutoets. De secundaire camera, de Led-indicator en de luidspreker bevinden zich net boven het scherm. De achterkant van het toestel voorziet in een handsfree luidspreker, een Led-flitser en een 8 megapixel camera.
Aan de bovenkant van het toestel zit de aan- en uitknop, de tweede microfoon en de 3,5 mm headsetaansluiting. De onderkant bestaat uit een klepje waar achter de batterij zich bevind. Onder de batterij bevinden zich de microSD- en SIMkaartsleuf. Beiden zijn te verwisselen zonder de batterij te hoeven uitnemen.
De micro-USB en –HDMI aansluiting zijn bevestigd aan de linkerkant van het toestel. Aan de rechterkant van het toestel bevinden zich de volumetoetsen en de cameratoets.
Uithoudingsvermogen
De Acer Iconia Smart beschikt over een 1500 mAh Li-ion batterij. 1500 mAh is relatief klein voor een smartphone met een dusdanig groot scherm. Ter vergelijking: de HTC Sensation XL (4,7 inch scherm) en de Samsung Galaxy S II (4,3 inch scherm) beschikken respectievelijk over een 1600 en 1650 mAh Li-ion batterij. Echter, zoals altijd, is het uithoudingsvermogen van de Iconia Smart vooral afhankelijk van de gebruiker. De gewenste schermhelderheid speelt hierin een belangrijke rol. Wij laadden het toestel gemiddeld eens per 24 uur op. Dat is niet meer dan normaal voor een moderne smartphone.
Belkwaliteit
Wat betreft de belkwaliteit laat de Acer Iconia weinig te wensen over. Het geluid is helder en in volume verstelbaar, zodat je in iedere omgeving goed kunt bellen. Tijdens gesprekken is het mogelijk het volume te dempen, de luidspreker te activeren of om het gesprek in de wacht te zetten. Tijdens het bellen blijft het gewoon mogelijk door het menu te bewegen.
Een oproep beginnen kan eenvoudig via de beltoets. Je komt dan automatisch in het gespreksoverzicht, waardoor je bijvoorbeeld snel nummers kunt terugbellen. Onder het gespreksoverzicht is plaats voor een toetsenbord waarmee zowel op naam als op nummer kan worden gezocht naar contacten in het telefoonboek.
Beeldscherm
Een van de bijzonderheden van de Acer Iconia Smart is het beeldscherm. Allereerst is het 4,8 inch scherm behoorlijk groot voor een smartphone. Daarbij is de resolutie 1024 x 480 pixels. Het meest bijzonder is echter de schermverhouding. Deze is hetzelfde als dat van een bioscoopscherm, namelijk 21:9. Films kijken kan daardoor zonder zwarte balken aan de onder- en bovenkant. Voor (bioscoop) films is dit mooi, maar sites als YouTube ondersteunen deze schermverhouding niet. Minpuntje is ook dat het scherm een normaal tft-lcd-scherm betreft, en een AMOLED. De kleuren blijven daardoor een beetje dof.
De aparte schermverhouding, buiten het kijken van films, niet erg functioneel. Sommige apps ondersteunen de schermverhouding niet, waardoor een deel van het scherm onbenut blijft. Dat is gewoon zonde. Bij gewoon internetgebruik wordt de schermverhouding wel ondersteund.
Uiteraard betreft het scherm van de Iconia Smart ook een touchscreen. Dat aspect is prima in orde en werkt naar behoren. Alleen bij het deactiveren van de schermvergrendeling kan het scherm wat traag reageren. Daarna is daar echter helemaal geen sprake meer van. Het scherm ligt ongeveer een millimeter onder het schermglas, iets wat we niet vaak meer zien. Bij de meeste moderne smartphones uit het hogere segment zit er geen ruimte meer tussen glas en scherm.
Menu
De Iconia Smart is uitgerust met Android 2.3.3, en Acer heeft daar een heel eigen schil (AcerUI) overheen gezet. Met name de homescreens, de notificatiebalk en het hoofdmenu zijn anders dan bij andere Android-toestellen. Zo is bijvoorbeeld de applicaties-button weggelaten. In plaats daarvan kun je het menu, net zoals bij de recentere versies van het BlackBerry-besturingssysteem, naar boven uitschuiven.
Om te beginnen is het lockscreen van de Iconia Smart interactief. Het bestaat uit drie schermen met daarop verschillende – wederom naar eigen voorkeur in te richten – widgets. Door op één van de widgets te klikken verschijnt een blokje. Wanneer je het blokje omhoog sleept wordt het scherm ontgrendeld en opent de widget. Als je de telefoon gewoon wilt ontgrendelen kan dit door het omgeslagen lipje linksonder in het lockscreen weg te vegen.
Het homescreen dat vervolgens verschijnt bestaat uit vijf panelen, met daaronder een permanent dock. Het dock bestaat uit vier buttons: telefoon, contactpersonen, berichten en browser. Deze zijn overigens naar eigen voorkeur aan te passen. Het kostte wat tijd voordat we erachter kwamen dat het applicatie-menu te bereiken valt door het dock omhoog te schuiven. Dat is even wennen, maar op zich werkt het prima en scheelt het bovendien ruimte in het homescreen.
Bovenin het homescreen zit de notificatiebalk. Deze is in principe niet anders dan bij andere Android-toestellen, totdat je ‘m uitschuift. Het notificatiemenu bestaat uit vijf tabbladen waar horizontaal doorheen kan worden gescrold. De vijf tabbladen zijn van links naar rechts: muziekspeler, USB-connectiviteit, meldingen, instellingen en klok & alarm. Dit uitgebreide menu werkt erg prettig en direct. Een waardevolle toevoeging van Acer dus.
Telefoonboek
Het telefoonboek van de Iconia Smart vormt een overzichtelijk geheel. De contacten zijn alfabetisch geordend en waar mogelijk geïntegreerd met social media-accounts. Bij het integreren van contactgegevens van de telefoon en van social media doet de telefoon zelf suggesties die je al dan niet kunt bevestigen.
Onderin het scherm bevinden zich twee grote buttons: contact toevoegen en contact zoeken. De betekenis ervan spreekt voor zich, net als de werking ervan. Zoeken in het telefoonboek doe je door een naam te typen. Het toestel filtert dan zelf de juiste contacten eruit. Bij het toevoegen van contacten vraagt de telefoon direct waar je de gegevens wilt opslaan (SIM of telefoon). Vervolgens kunnen een hele hoop gegevens worden toegevoegd als e-mailadressen, postadressen, organisaties of een persoonlijke foto.
Het telefoonboek-menu bestaat naast het telefoonboek zelf ook nog uit drie andere tabbladen, namelijk: de directe telefoonfunctie, het logboek en favoriete contacten.
Messaging
Messaging kent geen problemen met dit toestel. SMS en MMS worden automatisch ondersteund en ook programma's als WhatsApp doen het prima. Berichten worden automatisch in conversaties weergegeven waarna het eenvoudig is een bericht aan de conversatie toe te voegen.
We hebben wel een puntje van kritiek op de manier van tekstinvoeren. Om nummers of leestekens toe te voegen moet geswitcht worden van toetsenbord. Oftewel, je kunt niet van een letter een nummer maken door de toets lang in te houden. Wij konden daar maar niet aan wennen. Het probleem valt op te lossen door de tekstinvoermethode te veranderen van XT9 naar Android-tekstinvoer. Echter, het is ons niet gelukt die invoermethode op de Nederlandse taal in te stellen. Een minpuntje dus.
De Iconia Smart ondersteund standaard de meeste e-mailproviders, waarbij er voor Gmail uiteraard een aparte applicatie is. Dit werkt allemaal zonder problemen. Bijlagen zoals .pdf-, .docx- of .ppt-bestanden worden standaard geopend in Docs To Go.
Connectivity
Wat connectivity betreft is de Acer Iconia Smart van de standaard verbindingen voorzien. Bluetooth, WiFi, GPS en 3G zijn aanwezig en er is zelfs een microHDMI-aansluiting. WiFi-netwerken worden door het toestel onthouden waardoor je niet telkens opnieuw het wachtwoord hoeft in te typen. Handig is dat alle typen verbindingen vanuit de notificatiebalk aan- of uitgeschakeld kunnen worden.
Op de browser van de Acer Iconia Smart hebben we eveneens weinig aan te merken. Pagina's worden snel geladen en het is eenvoudig tabbladen en bladwijzers aan te maken. Navigatie door de pagina's gaat vlekkeloos met het touchscreen. Het is bovendien mogelijk pagina's in te spreken in plaats van in te typen, door middel van de spraakherkenning.
Camera
De Acer Iconia Smart bezit twee camera's: Een frontcamera van 2 megapixel en een gewone camera van 8 megapixel. Met beiden kan zowel gefilmd als gefotografeerd worden. Het camera-scherm bevat aan de linker en rechter kant een aantal buttons. Aan de rechterkant zit de camera- en zoomtoets. Aan de linkerkant zit het menu van opties. In het menu is het mogelijk de focus- (portret, close-up of volledig) en opnamemodus (normaal, gezicht of panorama) aan te passen. Daarnaast zijn er buttons om te switchen naar de frontcamera of de videomodus en is er een snelkoppeling naar de galerij.
Onder de instellingenknop zijn nog een aantal opties verborgen. Daar kunnen fotokwaliteit, flitser, helderheid, contrast, verzadiging, scherpte, witbalans, timer, opslagbron, scènemodus, kleureffect, locatie en anti-banding worden ingesteld.
Voor filmen geldt dezelfde menu-layout. Alleen zijn de opties anders. Filmen kan met de gewone camera tot in 720p en met de frontcamera tot in 480p. Er zijn opties voor het aanpassen van de videokwaliteit, flitser, witbalans, opslagbron, anti-banding, video-indeling en wel of niet opnemen voor YouTube.
Veel opties al met al, maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van de opnamen. Die is eigenlijk niet heel anders dan bij andere mobiele telefooncamera's. Een kenmerkende grijze gloed en een zekere oppervlakkigheid zijn daarvoor kenmerkend. Nou moeten we ook niet te kritisch zijn wat dat betreft, want fotograferen of filmen is natuurlijk niet de primaire functie van een telefoon. Voor snelle kiekjes is het prima geschikt.
Aanwezige programma's
De Iconia Smart is voorzien van standaard Android applicaties, aangevuld door een paar specifieke Acer apps. Wanneer je het applicatiemenu opent verschijnen de volgende programma's: Play Store, Maps, SocialJogger, Agenda, Gmail, Camera, Camcorder, YouTube, Muziek, Galerij, Acer Media, AUPEO, Fm-radio, MusicA, Mediaserver, Facebook, Navigatie, Latitude, Plaatsen, Nieuws en weer, Acer Sync, Acer Registratie, Startdecor, Instellingen, Talk, Opnemer, Spraakherkenning, Zoeken, E-mail, RoadSync, Docs To Go, Taken, Downloads, Barcode Scanner, Wekker, Calculator, Asphalt 5, Spider-Man, N.O.V.A., Top HD Games, LumiRead, WaveSecure, Clear.fi, Skype en Flash Player Settings.
Een opvallend programma is bijvoorbeeld MusicA. Dit programma herkent muziek die in de omgeving van het toestel wordt afgespeeld. Handig voor als je een leuk nummertje hoort in de kroeg. Ook heeft Acer een eigen mediaspeler ontwikkeld, namelijk Acer Media. Dit programma verenigd foto-, muziek- en filmbestanden in een applicatie. Acer Media is praktisch ingericht en is gebruiksvriendelijk. Een leuke gimmick daarbij is dat je naar het volgende of vorige nummer kunt gaan door de telefoon naar links of naar rechts te schudden.
Games
Een aantal games zijn voorgeprogrammeerd op de Acer Iconia Smart. Dit zijn Asphalt 5, Spider-Man en N.O.V.A. Asphalt 5 is vanzelfsprekend een racespel met auto's. Spider-man is een first person game met uiteraard Spiderman in de hoofdrol. Het laatste spel, N.O.V.A. is een first person shooter waarin je de mensheid moet behoeden voor aggressieve aliens. Extra games kunnen onder andere gedownload worden met Top HD Games.
Conclusie
Pluspunten
AcerUI
Groot scherm
Minpunten
Ergonomie
Uitstraling
Gewicht
Acer heeft met de Iconia Smart een originele maar ietwat vreemde smartphone in de markt gezet. De aparte schermverhouding heeft het voordeel dat (bioscoop) films kijken erg mooi is. Anderzijds zorgt het langwerpige scherm en de grootte van het toestel voor een omslachtige bediening. Doordat je met je duim niet het hele scherm kan bestrijken, heb je vaak twee handen nodig.
Acer verdient wel een compliment als het gaat om de schil die het gebruikt. AcerUI is een goed alternatief voor skins van HTC of Samsung. Met name de uitgebreide notificatiebalk is een pluspunt. Daarentegen heeft Acer wat weinig aandacht besteed aan het uiterlijk van de Iconia Smart. De hoekige vormgeving en het hoge gewicht maken dit toestel niet bepaald tot een gelikt apparaat.
Al met al kunnen wij niet anders concluderen dat de Acer Iconia Smart ‘een beetje vreemd' is. Het scherm en de schil hebben hun voordelen. Aan de andere kant roepen de vormgeving, de schermverhouding en gebruiksvriendelijkheid vraagtekens op.