Samsung Galaxy Tab hands-on


De Samsung Galaxy Tab komt in november op de Nederlandse markt. Wij hadden de gelegenheid om alvast met de nieuwe tablet van de Koreaanse fabrikant te spelen.

De specificaties van de Galaxy Tab doen vermoeden dat de tablet voldoende kracht onder de motorkap heeft om lekker vlot te kunnen werken. In de praktijk blijkt dat aardig uit te pakken. De interface reageert rap op input, zowel via het touchscreen als via de sensoren die aangeven dat je de tablet draait. Wie bekend is met Android en de TouchWiz 3.0 interface van Samsung weet wat hij kan verwachten van de Galaxy Tab.

Tph 042

Froyo

De Galaxy Tab draait op de laatste versie van Android, 2.2 Froyo. Het besturingssyteem lijkt sterk op de Android-versie die we op de Galaxy S tegenkomen, met enkele aanpassingen om Android op tablet-formaat bruikbaar te houden, zoals een lettertype dat in verhouding met de beeldschermresolutie van 1024 x 600 pixels vrij groot is.

Display

Nu we het toch over het beeldscherm hebben: Samsung levert de Galaxy Tab helaas niet met een veelgeprezen AMOLED-scherm, dat wel op de smartphones van het merk zit. Op de tablet zit 'gewoon' een TFT-scherm, en dat zie je. Het display is geen ramp, maar komt niet aan de helderheid van de mobiele telefoons van de Koreaanse fabrikant.

Tph 044
De Galaxy Tab is slechts 12 millimeter dik

Met een schermdiagonaal van zeven inch zit de Galaxy Tab net tussen de Dell Streak en de Apple iPad in. De Dell Streak is met vijf inch een apparaat dat twijfelt of het een smartphone of tablet is, terwijl de iPad met een schermdiagonaal van bijna tien inch een stuk groter is dan de Galaxy Tab.

Positie in de markt

Wij denken dat er voor deze drie verschillende schermformaten een markt zal zijn, hoewel dat vooral bij de kleinste categorie tablets nog onzeker lijkt. Een zeven-inch-tablet ligt ons prettig in de hand. Voordeel te opzichte van de Dell Streak is het grotere scherm, wat net iets lekkerder werkt. Voordeel ten opzichte van de iPad is de portabiliteit. Wij vaak onderweg is met zijn tablet neemt de Galaxy Tab net iets makkelijker mee dan de iPad. Wie zijn tablet thuis op de bank wil gebruiken zal eerder voor de iPad kiezen.

De software op de Galaxy Tab bestaat voor een groot deel uit de standaard met Android 2.2 Froyo meegeleverde applicaties. De Galaxy Tab heeft meerdere homescreens, waarop de bekende Android-widgets te plaatsen zijn. Aan het standaardpakket voegt Samsung videobellen en een eigen grafische schil toe. Wie teleurgestelde was dat de iPad van Apple geen Flash ondersteunt kan opgelucht ademhalen: De Galaxy Tab doet dat wel.

Look and feel

Geen oordeel is zo subjectief als dat over de look-and-feel van de een apparaat, maar we delen toch graag met je hoe de Galaxy Tab in het echt aanvoelt. De tablet komt solide op ons over, en ziet er sjiek uit, met glanzende finish van het scherm en de rand eromheen. Apart detail is de achterkant van het scherm. Die is volledig gemaakt van wit plastic, wat behoorlijk contrasteert met de rest van de tablet. In tegenstelling tot de iPad is de Galaxy Tab dus volledig gemaakt van plastic, wat voor sommigen een reden zal zijn om te kiezen voor de tablet van Apple.

Tph 045
De achterkant is opvallend wit

De grootste tegenvaller is de prijs. Het lukt Samsung niet de Galaxy Tab onder het prijsniveau van de iPad op de markt te brengen. De lichtste versie van de Galaxy Tab, met 16 Gb opslagruimte, zal in de winkel liggen voor bijna 750 euro.



Praat mee over dit artikel