Apple iPhone X review

De tiende is de beste

Toen de eerste iPhone uitkwam in 2007, werd hij uitgelachen door concurrerende telefoonbedrijven. 'Er zit niet eens een toetsenbord op!' Tien jaar later weten we hoeveel de iPhone het landschap van smartphones naar zijn hand heeft gezet. Qua software, bediening en apps: jarenlang zette Apple de lijnen uit van wat we met telefoons doen en kunnen.

Maar de laatste jaren kwam het klad er een beetje in. Grote vernieuwingen ontbraken in de hardware en software - en de prijs ten opzichte van de concurrentie lag nog steeds hoog.

Concurrenten als Samsung, LG en Huawei bleven innoveren, met schuin aflopende schermranden, AMOLED-schermen en dubbele camera's, waar Apple vooral marginaal verbeterde zoals Volkswagen met haar Golf doet. Elke keer iets beter - maar niet langer toonaangevend.

Inhoud van de doos
iPhone X
Lightning-kabel
Stekker
Oordopjes (Apple Earpods)
3,5mm audiojack naar Lightning-adapter

Dit jaar is het anders. Apple viert de 10de verjaardag van haar iPhone met de iPhone X. Voor het eerst in jaren een nieuw vormgegeven toestel, met dunne schermranden en een groot scherm, een knoploze interface en Face ID: een gezichtsscanner in plaats van een vingerafdrukscanner. Hoe goed is de iPhone X?

9 / 10

Plus- en minpunten Apple iPhone X

  • De meest elegante iPhone ooit
  • Groot scherm met dunne schermranden
  • Snelle bediening met veegbewegingen
  • Kan 1,5 dag met een batterijlading
  • Uitstekend scherm
  • Veelzijdige en goede camera
  • Prijzig
  • Kwetsbare glazen achterkant

Ontwerp

Het werd er weer eens tijd voor: de iPhone X is de eerste nieuw vormgegeven iPhone sinds de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Dat design uit 2014 werd rechtstreeks doorgetrokken naar de 6s (2015), 7 (2016) en de 8, die in het najaar van 2017 is uitgebracht.

Apple iPhone X voorzijde
Groot randloos 5,8-inch Super Retina-scherm
TrueDepth-camera voor Face ID-gezichtsontgrendeling
Geen homeknop meer maar nieuwe veeg-bewegingen

De iPhone X heeft net als de 8 als een glazen achterkant. Apple noemt de donkere variant nog steeds Space Grey, maar de kleur grijs is donkerder dan voorheen. De rand aan de zijkant is fraai gebold en heeft een meer metallic look dan de zwarte voorkant en donkergrijze glazen achterplaat. De laatste ziet er duur en 'premium' uit, maar is wel bijzonder vingervlekgevoelig. De keuze van Apple was echter niet alleen vanwege het design: vanwege de glazen achterkant, kan het toestel ook draadloos worden opgeladen door hem op een laadplaatje te leggen. Verder is het opvallend dat de camerapartij opnieuw uitsteekt buiten de achterkant en nu verticaal is opgesteld in plaats van horizontaal.

Apple iPhone X achterkant
Glazen achterkant voor draadloos opladen
Dubbele camera met portretmodus
Rand is van sterk roestvrij chirurgisch staal.

Zwarte hap in het scherm

Maar de achterkant is niet de designklapper van de iPhone X. Het is de voorkant die de hoofdrol vertolkt. Die geeft deze iPhone een moderner aanzien dan elke andere iPhone. Slechts aan de zijkanten van het toestel vind je zwarte balken - en aan de bovenkant zit er een zwarte hap in het scherm voor de selfiecamera en de gezichtsscanner waarmee je de telefoon ontgrendelt. Die vervangt de Touch ID-vingerafdrukscanner, die is gesneuveld op dit toestel. De rest van de voorkant is scherm. Louter scherm. Dat is maar liefst 5,8 inch groot; een stuk groter dan de 4,7 inch van de iPhone 8 en zelfs groter dan de 5,5 inch van de iPhone 8 Plus - terwijl het toestel net wat groter is dan de kleine iPhone.

De zwarte hap uit het scherm is omstreden. Door de balk sneuvelt bijvoorbeeld het batterijpercentage in de bovenste balk- en het ziet er wat gek uit. Tegelijk zit de balk niet in de weg - en je zou zelfs kunnen zeggen dat de iPhone er een onderscheidend ontwerp door heeft, temidden van al die andere smartphones die steeds kleinere randen nastreven. Om de nuance maar even op te zoeken.

Keuze voor glas

Het scherm is uitgevoerd in wat Apple haar sterkste glas ooit noemt - en verschillende tests bewijzen dat. De iPhone X kan tegen een stootje. Aan de achterkant geldt echter het tegenovergestelde, door de keuze voor glas. Die keuze is gemaakt om de iPhone ook draadloos te kunnen opladen, maar het is niet de veiligste optie voor dagelijks gebruik.

Apple iPhone X waterproof

Verder moet de iPhone een plens onder water zonder kleerscheuren kunnen overleven, mede omdat Apple de 3,5 mm audiojack achterwege heeft gelaten. Aan de onderkant is in plaats daarvoor plaatsgemaakt voor (erg goede) stereospeakers. Wie bedraad muziek wil luisteren, moet dat doen via een meegeleverd Lightning-naar-3,5 mm kabeltje. Fijn is dat dat niet hoorbaar ten koste gaat van de geluidskwaliteit - met welke oordoppen we ook testen.

Eerbetoon aan eigen geschiedenis

Het ontwerp van de iPhone X is misschien niet zo baanbrekend als Samsungs toptoestellen, maar het is wel functioneler. Het scherm krijgt (bijna) alle ruimte, maar zit toch niet zo soms storend dicht op de hoeken als bij de Samsung Galaxy S8 of S9. Het toestel houdt stevig vast, heeft een groter scherm én een handzamer formaat dan veel 5,5 inch-toestellen. En: het is een hommage aan de eigen geschiedenis. Leg alle iPhones naast elkaar en het design lijkt een logische evolutie. De bolle glimmende randen van de X doen zelfs denken aan de allereerste iPhone in 2007. Het is onmiskenbaar een iPhone. Alleen de vingervlekgevoeligheid is jammer.

Prestaties

De iPhone X is uitgerust met de nieuwste generatie chips en het meeste werkgeheugen tot nu toe in een toestel van Apple. Dat merk je als gebruiker. Het toestel voelt pijlsnel en laat bij het hele systeemgebruik geen vertragingen zien, of je nou een game opstart, de camera aanzet of schakelt tussen apps.

Het schakelen tussen apps verdient in het bijzonder aandacht op de X. Omdat dat niet meer gaat met een dubbele tik op de homeknop, maar met veegbewegingen onderin het scherm, is het belangrijk dat veegbewegingen goed worden geregistreerd. Na een kleine periode van gewenning - sleep je vinger eerst omhoog en dan opzij om in het overzicht van openstaande apps te komen, merk je hoe snel de X dat doet. Met een swipe onderaan in beeld veeg je tussen apps en dat gaat altijd zonder haperingen. Ook apps die je al heel lang niet meer hebt aangeraakt, starten snel.

Batterijkracht is goed, opladen duurt lang

De batterij is daarbij een grote meevaller. Je zou met een snel systeem en helder groot scherm een relatief korte batterijduur verwachten, maar die zal je niet tegenkomen bij de iPhone X. Zeker in vergelijking met andere toestellen van Apple gaat de batterij van 2716 mAh lang mee. Je haalt er met normaal gebruik anderhalve dag mee voordat hij weer aan de oplader moet, ook als je daarvan enige tijd besteedt aan Netflix, Spotify en wat foto's schieten. Er zijn steeds meer Android-toestellen met een groter batterijformaat, maar Apple's eigen afstelling tussen de batterij en haar eigen software, gaat de batterij prettig lang mee.

Apple iPhone X draadloos laden

Opladen van de telefoon duurt helaas vrij lang. Met de meegeleverde lader halen we in twee uur tijd 80 procent batterij, gerekend vanaf een lege iPhone. Met de apart verkrijgbare snellader, is de iPhone X wel zo vol. Je kan de iPhone X ook draadloos opladen door hem met de achterkant op laadplaatjes te leggen, maar snel gaat dat allerminst. Binnen twee uur was de iPhone X nog geen 50 procent opgeladen. Het lijkt leuk, draadloos opladen, maar wie snel nieuwe juice wil, kan beter een draadje gebruiken.

De iPhone wordt verder niet snel heet, maar kan wel warm worden bij het spelen van een zwaardere game. En nog iets meer als de telefoon dan ook aan de oplader hangt. De temperatuur is gelukkig - letterlijk - in de hand te houden.

Scherm

Het scherm van de iPhone X is een van de hoogtepunten van het toestel. Het is geweldig, met diepe en uitgesproken kleuren, een hoog contrast en indrukwekkende kijkhoeken. Van welke hoek je het scherm ook bekijkt: de kleuren kloppen altijd. Omdat het een OLED scherm is, is zwart ook echt zwart. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk het verschil te zien tussen zwart op het scherm en de schermrand er omheen.

“Het scherm van de iPhone X is fantastisch”

Door 'True Tone'-kleuren die het scherm aanpassen aan het licht om je heen, kan het iPhone-scherm net zo blauw of geel uitslaan als prettig voor je is. Ook de helderheid wordt daarop slim aangepast. Zo komen kleuren altijd goed tot hun recht en verblindt de telefoon je niet als je hem oppakt in een geheel donkere ruimte. Het enige dat aan True Tone op te merken is, is dat foto's er bedriegelijk warm door kunnen uitzien. Als je op een locatie veel foto's of video's schiet, is het handig True Tone uit te zetten om beter in te schatten hoe je foto's er uitzien op de Instagram-accounts van anderen.

Omdat de iPhone X is uitgevoerd in een nieuw soort glas aan de voorkant, kan het scherm bovendien tegen een stootje. Wel zo fijn als je meer dan 1000 euro voor een telefoon uittrekt.

Software

De iPhone X is uitgevoerd met Apple's nieuwste systeem, iOS 11, en dat is op punten speciaal aangepast voor de iPhone X. Omdat het toestel geen knoppen aan de voorkant heeft (je logt immers in met de gezichtsscanner), werkt het hele systeem met swipes. Dat vergt even gewenning maar werkt bijzonder intuïtief na een dag of twee. Je moet alleen weten waar je moet zijn - en Apple had de veegbewegingen best wat duidelijker mogen uitleggen.

iPhone X gestures

Powerhouse met Apple's eigen software

Nadat je gezicht is herkend, veeg je het scherm omhoog om in het homescreen terecht te komen. Daar veeg je de notificaties en widgets in beeld vanaf de linker bovenhoek. Je bedieningspaneel met Bluetooth, wifi, helderheid, volume bereik je met een swipe vanaf rechtsboven. De belangrijkste swipe is echter die van de onderkant van het scherm naar boven. Daarmee sluit je een app en kom je in het homescreen terecht. Veeg je van de onderkant en daarna meteen naar rechts, dan ben je in het multitask-scherm en blader je door apps. Het apps sluiten en tussen apps switchen gaat op die manier ongelooflijk snel en soepel. Je merkt pas hoe snel en vloeiend iOS 11 op de iPhone X is, als je daarna weer een andere telefoon gebruikt. De iPhone X is een powerhouse.

iOS: voor- en nadelen

Verder behoudt iOS zijn eigen voordelen en nadelen ten opzichte van het veelgebruikte Android. Widgets zijn wat minder handig dan op Android, want je ziet ze niet altijd op je homescreen, maar moet ze naar benden trekken in het berichtencentrum. Ook zijn er minder mogelijkheden je homescreen in te richten.

Daar staat wel wat tegenover. Het systeem is bewezen veiliger, Apple blijft toestellen zo'n vijf jaar ondersteunen met de laatste versie van iOS en je kan de meeste apps van Apple zelf verwijderen. Verder heb je nog steeds een diepe druk op het scherm voor extra opties. Bijvoorbeeld om een app niet gewoon te openen, maar direct naar een zoekfunctie binnen een app te gaan of een nieuw bericht te schrijven. iOS 11 is handig, overzichtelijk, betrouwbaar en pijlsnel op de iPhone X.

Hardware

We hebben de afgelopen pagina's al stilgestaan bij de hardware, met name de vorm, het scherm en de prestaties. Door het ontbreken van een 3,5 mm audiojack en de overige afwerking, is de telefoon daarbij waterdicht. Je kan ermee onder de douche - en een val in de wc of zwembad moet ie kunnen overleven.

Apple Face ID
De Flood Illuminator van de TrueDepth-camera in actie

Camera

Nu dat is gesteld, gaan we dit hoofdstuk vooral verder over de camera.

De iPhone X heeft aan de achterkant twee hoofdcamera's. Het zijn allebei 12-megapixel camera's. Één voor de groothoek, een telelens die dichter op de omgeving of een voorwerp zit. Net als bij de iPhone 7 Plus en 8 Plus kan je door die dubbele setup goed werken met scherptediepte. Neem een voorwerp op de voorgrond, en de achtergrond wordt stijlvol vervaagd om de voorkant er beter uit te laten komen.

Goede, maar niet de beste portretstand

Voor personen is er een speciale portretstand, die de scherptediepte om gezichten heen berekent. Die kan spectaculaire resultaten opleveren, waarin een of meerdere personen bijna op een spiegelreflexcamera-achtige manier af kunnen steken tegen de achtergrond. Dat kan geweldige resultaten afleveren, maar foutloos is het niet. Randen van kapsels en met name brilmonturen worden weggevaagd, terwijl ze bij de preview vóór het maken van de foto soms haarscherp zijn.

Daarmee is de X geen klasse-aanvoerder op dit gebied. De Google Pixel 2 en 2 XL zorgen met één camera en slimme softwaretrucs voor meer detail en contrast met de omgeving. Bovendien levert de portretstand daar ook fenomenale resultaten bij de front-facing camera. Bij de iPhone X is er een portretstand bij de camera aan de voorkant, maar omdat die 7-megapixel camera minder in zijn mars heeft, worden foto's daarmee troebeler en detaillozer dan de camera aan de achterkant. Het is jammer dat Apple daarop geen merkbare stap vooruit heeft gemaakt ten opzichte van eerdere iPhones.

De mogelijkheden om personen op portretfoto's uit te lichten met andere lichtsituaties, zoals studiolicht, levert helaas zelden een overtuigend realistisch resultaat op. Volgens Apple wordt de software die dat mogelijk maakt, doorontwikkeld. Het is te hopen dat de iPhone X daarvan profiteert.

Marthijs op de iPhone X

Al met al is de portretstand van de iPhone X wél erg indrukwekkend. Stukken van haren, oren en brilranden verdwijnen soms een beetje in de achtergrond, maar het resultaat is vaak haarscherp en van een hoge schoonheid - zonder daarbij overdreven beautyfilters toe te passen, waar we Aziatische toestellen regelmatig op betrappen.

Allround-camera

Als een allroundcamera maakt de iPhone X-camera ook indruk. Landschappen, close-ups en nachtfoto's komen tot hun recht met heldere, levendige kleuren. In avondfoto's wordt ruis voor een telefooncamera aardig onderdrukt - al kan je die vanzelfsprekend met een beetje inzoomen wel waarnemen.

Wat opvalt is dat de iPhone X niet altijd het beste licht pakt als je de camera zomaar ergens op richt. Ten opzichte van eerdere iPhones, zal je vaker op het scherm moeten tikken om de focus en de kleuren te verleggen. Point-en-shoot fotografie is prima mogelijk door het snelle opstarten en de beeldstabilisator van de iPhone X, maar foto's krijgen regelmatig gebalanceerdere kleuren door zelf een belichtingspunt in te stellen.

Filmen: in 4K zonder beeldstabilisatie

Ook voor filmen is de iPhone X meer dan geschikt, al gaat de voorkeur daar misschien wel uit naar filmen in 1080p in 60 frames per seconde ten opzichte het 4K-filmen in 60 frames per seconde. In het laatste geval comprimeert Apple video namelijk met een eigen HEVC-structuur, die bestanden tot bijna de helft kleiner kan maken.

Je kan filmen in 4K-resolutie met 60 frames per seconde, maar dan wel in Apple's eigen HEVC-bestandsstructuur die niet breed gedragen wordt door videobewerkers en andere systemen. Op 1080p kan je uitstekend in zestig beelden per seconde filmen en heb je bovendien uitstekende beeldstabilisatie, waardoor beweeglijke filmbeelden rustiger worden. Ook op het gebied van foto's slaat Apple standaard op in een eigen compressieformaat (HEIF) om ruimte te besparen op de telefoon.

Wie graag meer doet met foto's dan ze delen op sociale netwerken, kunnen we aanraden foto's als JPEG op te slaan. Kleuren blijven dan beter bewaard op andere systemen. Het is jammer dat Apple dat niet standaard doet, maar dat je dat moet instellen.

Ondanks de kanttekeningen die we maken, mag het wel gezegd worden: de iPhone X bevat de beste camera in een iPhone tot nu toe. Kleuren, details en portretten komen uitstekend tot hun recht.

Conclusie

De iPhone X is de mooist afgewerkte iPhone ooit, met dunne schermranden, vloeiende vormen en indrukwekkende beeld-toestelrandverhouding. Toch is hij niet onomstreden. Niet iedereen vindt de hap in de bovenkant van het scherm mooi en de prijs zal potentiële klanten afschrikken. De breekbare glazen achterkant telt daar bovenop als een misser - had dat niet anders gekund?

Toch is Apple's vlaggenschip van 2017 en begin 2018 een geweldige telefoon. De gezichtsscanner is een uitstekende opvolger van de vingerafdrukscanner, het toestel is pijlsnel, de batterij krachtig en het scherm briljant met geweldige kijkhoeken. De camera is veelzijdig en produceert goede foto's onder allerlei omstandigheden en iOS blijft een bewezen betrouwbaar systeem dat jaren wordt ondersteund door Apple.

Misschien is de iPhone X door zijn prijsstelling rationeel gezien niet de beste keuze - maar het is zeker een van de elegantste en meest krachtige telefoons op de markt. En wat Apple er zelf over zegt, klopt zonder twijfel: het is de beste iPhone ooit. Tot nu toe.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Apple X review