Sony Xperia Z1 review

Bol van de Sony-techniek


Sony Xperia Z1 review

Aan het begin van de herfst presenteerde Sony haar nieuwe vlaggenschip in de vorm van de waterdichte Xperia Z1. Het toestel is opgetrokken uit twee lagen van gehard glas dat bij elkaar wordt gehouden door een aluminium frame.

Binnenin draait een Snapdragon 800 processor op 2,2 GHz, een 3.000 mAh grote batterij met STAMINA-modus en is er ondersteuning voor LTE (4G). Verder is de Z1 uitgerust met een 20.7 megapixel camera die beschikt over een groothoeklens van 27mm met een F2.0 aperture. Deze vangt beelden op een 1/2,3 inch grote CMOS-sensor met Exmor RS for Mobile-techniek die verwerkt worden door een BIONZ for Mobile engine.

Omdat hij zich in het topsegment van de smartphones begeeft zijn er talloze concurrenten op te noemen voor de Xperia Z1. Vanwege zijn camera schiet de Nokia Lumia 1020 te binnen. Vanwege zijn beeldscherm en batterij de LG G2 en vanwege zijn afmetingen misschien zelfs wel de Samsung Galaxy Note 3.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Sony Xperia Z1

  • Luxe uiterlijk
  • Waterdicht
  • Uithoudingsvermogen
  • Camera
  • Afmetingen
  • Beeldscherm
  • Toetsenbord

Wat zit er bij het toestel?

In het platte, vierkante doosje troffen wij behalve het toestel alleen nog een USB-kabel met verloopstekker voor het stopcontact aan. Spijtig genoeg moesten wij het zonder headset stellen.

Natuurlijk was er ook wat papierwerk bijgevoegd. Normaliter spreekt de opstartgids voor zich maar dit keer willen we hem toch even aanstippen. Er wordt namelijk expliciet in vermeld dat je met het toestel kan zwemmen, duiken en onder water foto's maken. Al mag het zwemmen niet in zout water en duiken niet dieper dan 1,5 meter. Het toestel moet wel bij zand uit de buurt gehouden worden.

Uiterlijk

De voorkant van de Z1 is een grote, ononderbroken glasplaat met daaronder natuurlijk het beeldscherm waar de functietoetsen softwarematig in verwerkt zijn. Helemaal bovenin zit de oorluidspreker waar op ingenieuze wijze het notificatielampje in is verborgen. Langs alle zijden van het scherm heeft de Z1 nogal wat extra ruimte nodig. Daardoor is hij groter dan zijn voorganger maar ook zelfs groter dan de LG G2 met een 5,2 inch beeldscherm. Qua formaat komt de Xperia Z1 zelfs gevaarlijk in de buurt van de allereerste Galaxy Note.

Aan de rechterkant van het toestel zit de cameraknop, volumetoetsen, een klein uitgevallen powerknop en de SIM-sleuf. De knoppen zijn goed gepositioneerd om met de duim te bedienen. Al zitten de powerknop wel vrij dicht op de volumetoetsen. Bovenop het toestel zien we een gapend gat waar de stekker van een headset in past. Een vreemde gewaarwording op een waterdichte telefoon en bij de Xperia Z zat hier nog een klepje voor, maar het blijkt te werken.

Links heeft de Z1 een sleuf voor een microSD-kaart, de USB-aansluiting en een uitsparing die bedoeld lijkt te zijn voor een docking station. Deze uitsparing is een beetje verzonken in he toestel en ziet er onafgewerkt uit. De luidspreker zit aan de onderkant van het toestel. Afgezien van een chromen rand rondom de cameralens is de achterkant net zo spiegelglad als de voorkant.

Overall ziet de Z1 er beter uit dan zijn voorganger, de Xperia Z. De zwarte uitvoering gaf ons testtoestel een luxe en gedistingeerd voorkomen. De verschillende afdekklepjes zitten ook beter op hun plek en Sony heeft zelfs kans gezien om het klepje over de headsetaansluiting weg te laten. Helaas ligt hij door zijn afmetingen en scherpe hoeken niet erg lekker in de hand. Ook in een broekzak is het toestel maar moeilijk verborgen te houden. Hoewel het toestel waterdicht is, werkt de bediening via het touchscreen onder water niet echt samenhangend meer.

Uithoudingsvermogen

Voor het uithoudingsvermogen is een speciale sectie energiebeheer opgenomen in het instellingenmenu. Deze huisvest drie verschillende functies om het uithoudingsvermogen te rekken. Dit zijn de Stamina modus, bijna lege batterij en WiFi op locatiebasis. In de Stamina-stand worden mobiele gegevens uitgeschakeld zodra het beeldscherm uitgeschakeld wordt. De laatste twee zullen verder voor zich spreken.

WiFi op locatiebasis is een prettige optie die, vergeleken met de andere twee, weinig inbreuk maakt op de functionaliteit van het toestel. Bovendien bleken, in tegenstelling tot de bij de Xperia Z, de opties voor energiebeheer ook niet echt nodig. Het toestel slaagt er met gemak in om met gemiddeld gebruik ruim 24 uur standbytijd te halen uit de 3.000 mAh batterij. De LG G2 wist met een accu van dezelfde capaciteit en groter beeldscherm nog iets meer marge over te houden maar het is een hele vooruitgang ten opzichte van de Xperia Z.

Belkwaliteit

De interface van de telefoonfunctie is niet veranderd op de Z1. Bovenin beeld staan vier tabbladen met op 茅茅n daarvan de belfunctie waar via smart dial contactpersonen in het telefoonboek gezocht kunnen worden. De geluidskwaliteit tijdens het bellen is qua volume prima in orde.

Meestal hoefde het geluid niet op zijn hardst om de gesprekspartner te kunnen verstaan. Het kon wel een tikje schel klinken. De geluidskwaliteit van de luidspreker aan de onderkant van het toestel is niet al te best. Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat deze wel waterdicht moet zijn.

Beeldscherm

Het scherm van de Xperia Z1 heeft een Full HD-resolutie van 1080 脳 1920 pixels en met zijn diagonaal van 5.0 inch een dichtheid van 441 pixels per inch. In combinatie met de helderheid van het scherm zorgt dit ervoor dat details en tekst mooi worden weergegeven, ook buiten in zonlicht.

Het beeld is rustiger dan op de AMOLED-schermen die vooral Samsung gebruikt. Echter, de kleuren van de interface ogen enigszins flets op het scherm en er zit een beetje gelige waas over het beeld. Daarnaast is ook de kijkhoek teleurstellend. Zo erg als bij de Xperia Z is het niet, maar het is er nog wel. Als je het toestel gewoon in de hand houdt is het niet zo erg maar het wordt vervelend wanneer het toestel op een bureau ligt of je er met meerdere mensen naar wilt kijken.

Menu

De Z1 draait op Android 4.2.2 met een schil van Sony eroverheen om het te onderscheiden van andere fabrikanten. Sony heeft hier en daar de eigen interface een beetje aangepast en opgefrist. Wat ons betreft werd dat ook weleens tijd en ondanks de kleine aanpassingen is het een duidelijke vooruitgang. Zo is de achtergrond van het instellingenmenu nu wit in plaats van zwart.

Het applicatiemenu is zoals gebruikelijk bij Android in rastervorm opgezet en hier moet horizontaal doorheen gebladerd worden. Als je het menu verlaat zal deze automatisch terugkeren naar de eerste pagina. Aan de linkerkant van het menu heeft Sony onder andere een snelkoppeling naar de Play Store en enkele sorteeropties voor het menu ondergebracht.

In het notificatiescherm worden standaard de snelkoppelingen voor geluid, Bluetooth, WiFi, helderheid en het instellingenmenu weergegeven. Hier kunnen nog vijf snelle instellingen aan toegevoegd worden maar dan nemen ze wel meer ruimte in. Berichten en andere notificaties die op het toestel binnenkomen, worden hier ook vertoond en delen van berichten zijn dan al te lezen.

Verder is er natuurlijk de verzameling startschermen die de gebruiker ter beschikking heeft. Dit zijn er standaard vijf en daar kunnen er nog twee aan toegevoegd worden. De startschermen kunnen vol gezet worden met widgets, pictogrammen van apps en snelkoppelingen. Op de startschermen kunnen apps ook in mapjes geplaatst worden. Hier laat Sony wel een steekje vallen want de functionaliteit is niet helemaal goed uitgewerkt. Zo verdwijnt het mapje niet als er nog maar 茅茅n app instaat.

Naast de recent geopende toepassingen toont het multitaskmenu ook vier snelkoppelingen naar kleine apps die als widget zwevend boven de interface worden weergegeven. De gebruiker heeft een, weliswaar, beperkte keuze om deze vier snelkoppelingen zelf in te stellen.

Telefoonboek

Het telefoonboek wordt gevuld met je Google-contacten zodra je dit account hebt ingevoerd in het toestel. Daarnaast kunnen contacten van een SIM-kaart, Facebook of andere accounts worden binnengehaald. Om de lijst die dit oplevert overzichtelijk te houden kunnen sorteer- en filteropties worden ingesteld.

Veruit de handigste hiervan is de optie om alleen contacten met een telefoonnummer weer te geven. Daarnaast is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Hiermee kunnen gegevens van dezelfde personen uit verschillende accounts gecombineerd worden zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan

Messaging

De berichtenapplicatie heeft Sony een beetje uitgebreid met een schetsfunctie waarmee tekeningetjes aan een bericht toegevoegd kunnen worden. De e-mailtoepassing van Sony is keurig verzorgd. Accounts van de bekende providers zijn gemakkelijk in te stellen en er is ondersteuning voor Exchange ActiveSync.

Het standaardtoetsenbord op de Z1 ziet er op het eerste gezicht compleet uit maar is in gebruik enigszins teleurstellend. Allereerst moet je in de instellingen duiken om basale functies als cijfers en leestekens sneller bereikbaar te maken. In de verticale stand is de spatiebalk aan de smalle kant waardoor vaak de punt wordt geselecteerd.

Er kan ingesteld worden dat er met twee talen tegelijkertijd wordt gewerkt. Dit levert natuurlijk de te verwachten fouten op bij de automatische woordkeuze. Schakelen tussen twee talen is dan weer nodeloos omslachtig.

Daarnaast kan er ook tekst ingevoerd worden door met de duim over toetsenbord te slepen. Helaas werkt dit onnauwkeurig en de woordvoorspelling is ondermaats. Mocht je als gebruiker tegen dezelfde problemen aanlopen dan is een alternatief toetsenbord gelukkig snel gedownload in de Play Store.

Connectivity

Naast WiFi en Bluetooth beschikt de Z1 ook over ondersteuning voor 4G, NFC, DLNA en WiFi-direct. Deze functies kunnen door specifieke toepassingen gebruikt worden. Zo is er Mirror Link om via USB je Xperia Z1 te besturen vanaf een ander apparaat, Schermreproductie om het scherm van de Xperia Z1 te vertonen op een televisie, Xperia Link om verbinding te maken met internet vanaf een tablet of PC via de netwerkverbinding van je telefoon en tot slot Throw om draadloos content van de Xperia Z1 af te spelen op andere apparaten.

Voor surfen op internet beschikt de Z1 over Google's eigen browser Chrome. Deze browser werkt stabiel, is overzichtelijk en heeft ruimschoots alle functionaliteit in huis. Bovendien werkt Google nog steeds hard om hem te verbeteren waardoor hij steeds meer functionaliteit deelt met de browser op je PC. Dankzij de processor van de Z1 werkt de browser vlot en worden pagina's soepel geladen.

Camera

Met zijn 20.7 megapixel camera is de Z1 het Android-toestel met de grootste camerasensor van dit moment. Sony gaat hiermee uit van hetzelfde principe als Nokia met de Lumia 1020. Namelijk inzoomen op een foto zonder kwaliteitsverlies. Al kan dat bij de Z1 wel iets minder vaak vanwege de minder grote lens.

De interface van de camera is opnieuw ontworpen door Sony en een stuk gebruiksvriendelijker. Rechtsonder in beeld kan voor de cameramodus gekozen worden uit automatisch superieur, handmatig, info-eye, social live, tijdsprongopname, AR-effect, foto-effect en veegpanorama.

De stand automatisch superieur is de standaardstand bij het opstarten van de camera. Hier kan links in beeld de flitser aangepast worden en onder de drie verticale stippen zitten nog een aantal extra instellingen voor foto's, video's of algemeen. Zoals zelfontspanner, lach-sluiter, gezichtsherkenning, SteadyShot, geotags en sluitergeluid. In deze modus kan de resolutie van de foto's niet gewijzigd worden en dat is vervelend want de maximale resolutie is 8 megapixel.

Om foto's in maximale resolutie te schieten moet overgeschakeld worden naar de handmatige modus. Echter, hierin heb je geen beschikking over HDR en is ISO beperkt tot 800. De automatische modus doet op het vlak van contrast en kleuren erg goed zijn werk, ook in lastige belichtingsomstandigheden, maar vertoont vrij snel nogal wat ruis. Daar heeft de detailweergave onder te lijden. De camera moet het doen zonder optische beeldstabilisatie.

Het fotoalbum op de Z1 heeft meerdere functies, waaronder de mogelijkheid te synchroniseren met online accounts. In de rasterweergave kan ook ingezoomd worden op de foto's. Helaas is hij nogal onoverzichtelijk omdat afbeeldingen van WhatsApp en foto's gemaakt met het toestel door elkaar staan.

Sony Xperia Z1 camera samples

Aanwezige programma's

De Android-interface is door Sony grotendeels intact gelaten maar bij het aantal meegeleverde apps pakt Sony nog even uit. Op het toestel staan standaard de toepassingen agenda, alarm en klok, album, back-up en herstel, Box, diagnostics, downloads, Facebook, films, FM-radio, Foto's, gesproken zoekopdracht, Google+, Hangouts, landelijke waarschuwingen, lokaal, Maps, McAfee Security, NeoReader, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, Pixlr Express, rekenmachine, Schets, Smart Connect, Socialife, Sony Select, Support, TrackID, TV SideView, update center, voice dialer, walkman, Whatsapp, Xperia privilege, Xperia Lounge, YouTube.

Hier zitten goedwerkende en handige apps tussen zoals TrackID, OfficeSuite en Pixlr Express, maar ook lelijke en minder bruikbare gevallen zoals Xperia privilege, Xperia Lounge en Sony Select.

Conclusie

De Sony Xperia Z was al een zware jongen maar zijn opvolger is alleen nog maar verder uitgedijd. Gelukkig heeft dit gezorgd voor een aanzienlijk beter uithoudingsvermogen, al kan het niet tippen aan de LG G2. Helaas is het de kwaliteit van het beeldscherm nagenoeg hetzelfde gebleven en de negatieve kanten daarvan vielen ons ditmaal ook meer op dan de positieve kanten. Een aantal andere minpunten van de Z zijn verholpen en ook de interface is verbeterd maar de omvang en het gewicht van de Z1 zijn nu nog meer een struikelblok voor ons.

Mensen waarvoor dit geen onoverkomelijk probleem is krijgen met de Xperia Z1 een luxe ogende en aanvoelende, high-end smartphone. Zijn waterdichtheid is een praktische eigenschap voor net dat beetje meer zekerheid. De sterke processor zorgt ervoor dat het toestel soepel functioneert. Het geheel wordt gecompleteerd door een goede camera maar hij is niet zo sensationeel als Sony ons wil doen geloven. Afgezien van de ruis doet de grote sensor goed zijn werk maar hij wordt een beetje tekort gedaan door de eigenaardige beperkingen in de software.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony Z1 review