Nokia 8 review

Een waardig vlaggenschip?

Nokia bracht vorig jaar in vrijwel elk segment een toestel uit en het topmodel is de Nokia 8. Inmiddels is hij voor minder dan 500 Euro te krijgen en lijkt hij behoorlijk wat waar voor je geld te bieden. Hoog tijd om dat uit te zoeken.

De Nokia 8 heeft een 5,3 inch beeldscherm met Quad HD-resolutie. Nokia bracht nog niet eerder een telefoon uit met een dergelijk hoge schermresolutie. In totaal heeft de Nokia 8 drie camera's met elk een 13 megapixel sensor. Verder is het toestel uitgerust met een Snapdragon 835-processor en 4 GB werkgeheugen.

Inhoud van de doos
Snellader (FC0300)
USB-A naar USB-C kabel
In-ear headset
SIM-prikker
Startgids & productinformatie

Een merk dat qua prijs en specificaties voor een vergelijkbare benadering kiest als de Nokia 8 is OnePlus met de 5T. Daarnaast zijn er ook nog de LG G6, Samsung Galaxy S8 en Huawei P10. Deze hebben allemaal wel een flink aangepast uiterlijk van Android en dat houdt Nokia nou juist zo puur mogelijk.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Nokia 8

  • Bouwkwaliteit
  • Helder en scherp beeldscherm
  • Snelle software-updates
  • Ontbreken notificatielampje
  • Tegenvallende camerasoftware

Ontwerp

De verschillen in ontwerp tussen de Nokia's die uitkwamen in 2017 zijn minimaal. Het belangrijkste onderscheid zit hem natuurlijk in het formaat. Verder hebben de toestellen weinig opsmuk en daarop is ook het vlaggenschip geen uitzondering. Bij de 8 zien we wederom een metalen unibody met een glasplaat die daar enigszins bovenop ligt. De bouwkwaliteit is daardoor helemaal des Nokia. De boven- en onderkant zijn ook bij de 8 grotendeels opgevuld met plastic om de ontvangst van de antennes te verbeteren. Bij onze blauwe versie heeft dit plastic een enigszins paarse tint maar dat valt alleen op bij helder, direct licht.

Nokia 8 voorzijde
Scherp scherm met 2K-resolutie en nachtmodus
Selfiecamera kan gelijktijdig met hoofdcamera foto's en video's schieten
Vingerafdrukscanner met links en rechts aanraakgevoelige bedieningsknoppen

Onder het scherm vinden we behalve de vingerafdrukscanner ook twee capacitieve knoppen voor de bediening van het toestel. De vingerafdrukscanner dient daarbij als homeknop. Dit heeft als voordeel dat je het hele schermoppervlak kan benutten om inhoud van apps op te tonen. ‘Nadeel' is dat je je duim in iets lastiger bochten moet wringen om de knoppen te bedienen en de knoppen zitten vrij ver onder het scherm. De verlichting van de toetsen kan ingesteld worden variërend van een paar seconden tot altijd aan.

Nokia 8 achterzijde
Gepolijst aluminium met spiegelafwerking
Dubbele 13 megapixel camera met Zeiss-lens
Krachtige ingebouwde Snapdragon 835-processor met flinke batterij

Boven het scherm zit bijna net zoveel ruimte als eronder maar dit wordt een stuk minder effectief gebruikt. Natuurlijk zitten hier de selfiecamera en oorspeaker maar Nokia heeft niet de moeite genomen om een notificatielampje te plaatsen. Dat dit echt een tekortkoming is zal verderop in deze review worden toegelicht. Gelukkig zijn de randen naast het scherm wel redelijk smal gehouden.

Het toestel heeft vrijwel geen zijkanten want de voorkant gaat naadloos over in de bolling van de achterkant. Daardoor voelt het toestel heel dun aan en zijn de hardware-knoppen aan de rechterkant enigszins schuin naar achteren gericht. Dit is geen probleem voor de bediening maar de volumeknoppen zitten wel op een ontzettend onhandige plek. Namelijk zo hoog op het toestel dat je er nooit echt lekker bij kan. Voor rechtshandigen is het nog enigszins te doen met je duim maar tijdens het telefoneren moet je flink manoeuvreren om het gespreksvolume aan te passen. De knoppen hebben wel een lekker klik en een mooi chroomkleurig randje rondom.

Links op het toestel kan in een lade de SIM-kaart en een microSD-kaart geplaats worden. Aan de bovenkant heeft Nokia ook bij zijn topmodel een headsetaansluiting geplaatst. De USB-C poort bevindt zich aan de onderkant, evenals de luidspreker.

De achterkant is geheel plat waarbij de cameramodule ongeveer een millimeter uitsteekt. Eromheen zit een chroomkleurige rand en het glas dat over de camera's en flitser ligt bestaat uit twee delen. Het Nokia-logo is ingelegd in het metaal. Aan weerszijden van de 8 zijn de kanten iets schuiner dan aan de boven- en onderkant. Daardoor ligt het toestel erg prettig in de hand. Het metaal biedt wel wat weinig grip. Met een screen-to-body ratio van 69,4% voldoet de Nokia 8 niet echt aan het huidige schoonheidsideaal voor vlaggenschepen met hun voorkantvullende schermen. Toch voelt het toestel niet overmatig lomp aan en is het scherm nog goed met één hand te bedienen.

Prestaties

Van binnen is de Nokia 8 in alle opzichten wel een topmodel volgens de huidige eisen. met een Snapdragon 835 processor en 4GB werkgeheugen doet hij niet of nauwelijks onder voor de concurrentie. Daarnaast is de 8 voorzien van een batterij met een capaciteit van 3.080 mAh. Dat lijkt niet heel riant voor een toestel met een schermresolutie als de Nokia 8. Echter, in de praktijk blijkt hij er heel efficiënt mee om te kunnen springen en werden wij positief verrast. Een gebruikstijd van twee tot 2,5 dag was geen uitzondering. Daarbij hadden we een scherm aan-tijd variërend van zes tot 7,5 uur.

Scherm

Ook het scherm voldoet aan de eisen van de moderne tijd. Een Quad HD-resolutie is niet heel uitzonderlijk meer maar Nokia propt die 2560 × 1440 pixels wel in een relatief klein 5,3 inch scherm. Daarmee komt het scherm op een pixeldichtheid van 554 PPI en is het beeld dus erg gedetailleerd. Contrastweergave is prima in orde en kleuren worden behoorlijk levendig weergegeven voor een LCD-scherm. De maximale helderheid van het scherm is lekker hoog en de automatische helderheid maakt goed gebruik van het hele bereik. Al moet je hem soms wel handmatig een beetje bijstellen.

Er is ook een instelling voor nachtverlichting aanwezig. Hierbij krijgt het scherm een oranje tint zodat het 's avonds prettiger af te lezen is. Deze kan automatisch inschakelen op een vaste tijd of met zonsondergang. Het scherm kan ook geactiveerd worden door er twee keer op te tikken. Dit werkt redelijk goed maar soms heb je wel een extra poging nodig.

Software

Bij het in gebruik nemen van de Nokia 8 kregen wij direct een update naar Android 8.0 en daarmee was Nokia een van de eerste fabrikanten die deze stap zette. Tijdens onze testperiode werd het toestel keurig voorzien van de maandelijkse beveiligingsupdates en begon Nokia bovendien met het uitrollen van de beta voor Android 8.1. Dat is lovenswaardig snel want tot dan toe hadden alleen de toestellen van Google hier de beschikking over.

Op het eerste oog lijkt de Nokia op een pure versie van Android te draaien. Meer nog dan dat het geval is bij de toestellen van Motorola. Nokia gebruikt daarbij wel haar eigen launcher. Dit is het deel van de interface dat betrekking heeft op de startscherm en het appmenu. Dat ziet er weliswaar vrijwel hetzelfde uit als op puur Android maar Nokia heeft er een aantal functies uitgehaald. Zo kun je notification dots en het automatisch toevoegen van een nieuwe app aan het startscherm niet uitzetten. De notificatiebubbels zoals we de eerder zagen op de Nokia 5 met Android 7.1 zijn nu vervangen door de standaardversie van Android 8.0.

Naast een eigen launcher voegt Nokia aan de standaard appcollectie van Google nog een app voor ondersteuning toe. Deze wordt regelmatig van updates voorzien en kreeg op een zeker moment ook een sectie voor een toestelmonitor. Hier kun je geheugengebruik, vrije opslag, datagebruik, temperatuur van het toestel en batterijstatus bekijken. Aardig gedaan maar het voegt niet echt iets toe. Bovendien kregen we een aantal keer doormiddel van een pop-up ongevraagd het verzoek om feedback te geven en of we het toestel zouden aanbevelen. Dit lijkt ook vanuit deze app te komen.

Daarnaast heeft Nokia het always on-display vervangen door een eigen versie. Deze luistert naar de naam Glance en toont wanneer het toestel vergrendeld is bovenin beeld de batterijstatus, tijd, datum en tellers voor gemiste oproepen, mails en berichten. Echter, onder 'berichten' verstaat Nokia alleen SMS en dus niet berichten van WhatsApp, Telegram en/of Facebook Messenger. Bovendien zijn notificaties van andere apps zoals nieuws of social media dus ook niet te zien. Deze tekortkomingen worden nog eens extra benadrukt door het ontbreken van een notificatielampje op de Nokia 8. Heb je je toestel dus even onbewaakt achtergelaten dan is de enige manier om te weten of je nieuwe appjes of meldingen hebt gekregen het activeren van het scherm. Kleine pleister op de wond is dat dit relatief snel kan door twee keer op het scherm te tikken.

Hardware

Tot op heden hebben de Nokia's een vingerafdrukscanner onder het scherm. Daar lijkt in 2018 verandering in te komen, maar ook op de Nokia 8 zit hij dus op een plek die voor iedereen goed bereikbaar moet zijn. Hij is niet heel groot maar functioneert naar behoren. De scanner geeft één kort trilsignaal wanneer je vingerafdruk is herkend en twee snel achter elkaar wanneer dat niet het geval is. Dit is handig want na het herkennen duurt het toch nog vrij lang voordat het scherm wakker wordt. In de tussentijd lichten eerst nog de capacitieve knoppen op. Afgezien van het feit dat hij ook dienstdoet als homeknop heeft de scanner geen extra functionaliteit.

Camera

Zoals gezegd is de 8 aan de achterkant voorzien van twee 13 megapixel camera's. Eentje daarvan legt beeld vast in kleur en de ander in zwart-wit. Van tevoren werd er nogal wat verwacht van de camera's op de Nokia 8. Dit kwam onder andere door de hernieuwde samenwerking met Carl Zeiss die in het verleden roemruchte cameraprestaties had opgeleverd van Nokia. Bovendien blies Nokia zelf ook flink van de toren over de mogelijkheden van de camera. Zoals de “bothie”-functie waarbij je tegelijkertijd met de camera aan de voor- als achterzijde een foto maakt.

Bij het opstarten van de camera kan de interface een tikkeltje tegenvallen. Tevens kunnen her en der wat gebrekkige vertalingen naar het Nederlands opduiken. De flitser en HDR kunnen direct in beeld worden ingesteld waarbij er voor beide een automatisch stand is. Er is een optie om in te stellen of foto's gemaakt moeten worden met beide camera's aan de achterkant of één van de twee. Het nut hiervan is een beetje onduidelijk want foto's achteraf naar zwart-wit wijzigen is net zo makkelijk en je doet zo de toegevoegde waarde van twee camera's tot je beschikking hebben teniet. Met een toets boven/naast de sluiterknop kan van opnamemodus worden gewisseld waarbij de keuze bestaat uit bijwerken, panorama, foto, livebokeh en handleiding. Met de laatste wordt de handmatige modus bedoeld met meer instellingsmogelijkheden.

In het instellingenmenu zijn heel wat extra opties te vinden. Zo kan in het zoekerscherm ook nog informatie voor kompas, hoogte, waterpas en richtlijn worden getoond. Bij foto's kunnen kompas, hoogte, watermerk en locatie worden opgeslagen.

Ben je eenmaal toe aan het nemen van een foto dan valt direct op dat de camera niet presteert als verwacht. Ondanks laserautofocus gaat focussen tergend traag. Het focuspunt kun je veranderen door ergens op het scherm te tikken waarna een vierkantje begint te knipperen. Bij daglicht zijn foto's prima maar is er nog flink wat ruimte voor verbetering van belichting, contrast en detailweergave. Bij minder omgevingslicht valt de kwaliteit snel terug en zijn vooral belichting en details zwakke plekken. De sluitertijd loopt waardoor beelden snel bewogen zijn. De foto's van de selfiecamera doen niet onder voor die aan de achterkant. Dat lijkt tegenvallend na bovenstaande kritiek maar is voor selfies meer dan afdoende. Voor video is 4K de maximale resolutie. Geluidsopname bij video is wel een sterk punt van de Nokia 8. Dit gebeurt in 360 graden met behulp van drie microfoons en heeft weinig last van vervorming. Ideaal dus voor opnames van luide concerten.

Nokia 8 camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Nokia 8

Installeer je een andere camera-app dan blijkt dat de hardware wel tot meer in staat is. Het is dan ook te hopen dat Nokia momenteel stilletjes de software aan het verbeteren is.

Conclusie

De ondermaatse cameraprestaties en het ontbreken van een notificatielampje kunnen echte afknappers zijn voor veel mensen. Voor een vlaggenschip is vooral een matige camera niet meer van deze tijd. Toch is de Nokia 8 qua vormgeving van de hardware én software een erg plezierig toestel om te gebruiken. Bovendien kunnen in theorie de minpunten met software-updates nog worden verbeterd.

Mocht de prijs nog iets verder zakken dan kun je er van op aan dat je voor de prijs van een middenklasser een toestel in huis haalt met bovengemiddelde hardware. Bovendien kan het met de snelle software-updates van Nokia ook in 2018 nog wel een tijdje mee. Al met al is de terugkeer van Nokia in de telefoonmarkt met de Nokia 8 erg veelbelovend.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Nokia 8 review