Welke verbeteringen brengt iOS 5?

· 9 reacties


Samen met een nieuwe iPhone heeft Apple ook het startschot gegeven voor iOS 5. Met meer dan 200 nieuwe functies is er genoeg reden om eens nader naar dit mobiele OS te kijken.

Met de introductie van iOS 5 bereikt Apple's mobiele besturingssysteem alweer versie 5. Natuurlijk zijn er nieuwe functies bijgekomen, maar er zijn ook wijzingen. We sommen de belangrijkste op.

Notificaties

De belangrijkste wijziging is het vernieuwde notificatiesysteem. Hierop liep iOS duidelijk achter op de concurrentie dus was het Apple er alles aan gelegen om dit grondig aan te pakken. Het heeft hiermee goed naar de concurrentie gekeken. Notificaties komen niet meer als onderbrekende popup's in beeld, ze worden tijdelijk subtiel bovenin het scherm getoond. Wil je een opsomming van alle notificaties, dan trek je de statusbalk naar beneden. Precies zoals bij Android inderdaad. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

iOS5 notificaties
Notificaties

Maar dat is niet de enige plek om gemiste oproepen, ontvangen sms-berichten en aankomende afspraken te bekijken. Ook vanuit het lockscreen krijg je een overzicht. Je kunt door de bekende slepende unlock-beweging eenvoudig je iPhone ontgrendelen en direct naar het juiste onderdeel springen.

iMessage

De tweede belangrijke wijziging is de introductie van iMessage. De opkomst van Instant Messaging-diensten als BBM en WhatsApp is Apple niet onopgemerkt voorbijgegaan. Met de introductie van iMessage is het mogelijk om kostenloos met andere iOS-gebruikers te sms'en.

iOS5 iMessage
iMessage

Het handige van iMessage is, is dat het naadloos werkt met reguliere sms. Beschikt de ontvanger niet over een iPhone, iPod Touch of iPad? Dan maakt iOS er zelf een smsje van.

Siri - Voice Assistant

Niet vooraf aangekondigd maar wel verwacht; verbeterde spraakinvoer. Het is vanaf iOS 5 mogelijk om via spraak een groot deel van je iPhone te besturen. Het dicteren van e-mailberichten en opzoeken van informatie op internet is slechts een greep uit de mogelijkheden. Het mooie van Siri is dat deze ook tegen je terugpraat.

Siri werkt overigens alleen op de nieuwe iPhone 4S en niet op diens voorgangers. Blijkbaar vergt deze nieuwe functie nogal wat rekenkracht van de dualcore A5-processor waarmee de Apple iPhone 4S is uitgerust. Nog belangrijker is dat Siri voorlopig alleen in het Engels, Duits en Frans beschikbaar is.

iCloud

Een andere belangrijke nieuwkomer is iCloud. Het slaat al je content zoals foto's, documenten, agenda's en apps eenvoudig op 'in de cloud'. Dit is niet alleen handig omdat je altijd een backup hebt, mocht je onverhoopt je iPhone kwijtraken, je kunt ook tussen verschillende iOS-apparaten met dezelfde content werken. Onderweg met je iPhone foto's schieten en 's avonds op de bank met je iPad deze bewerken. Je krijgt gratis 5 GB aan online ruimte. Extra ruimte is tegen betaling mogelijk.

iCloud
iCloud

Daarnaast zijn er tal van wijzigingen en nieuwe functies te bespeuren waarvan de één meer de moeite waard te bespreken is dan de andere. Zo is er Twitter-integratie, een locatie-afhankelijke taken-applicatie, kun je vrienden rondom je heen vinden via GPS, schiet je foto's met de volumetoets, is er een Image Editor opgenomen waar je onder andere rode ogen kunt reduceren, kun je webpagina's markeren om later te lezen, kun je vanaf nu draadloos met iTunes synchroniseren en haal je firmware updates voortaan Over-The-Air binnen.

Uitrol en planning

iOS 5 is naast voor de iPhone 4S ook beschikbaar voor de iPhone 4 en zelfs de iPhone 3GS. Ook de eerste iPad, iPad 2 en iPod Touch derde en vierde generatie krijgen een gratis update naar iOS 5. Vooral de ondersteuning voor de 3GS is een opmerkelijke. Voorheen ondersteunde iOS naast het topmodel slechts één voorganger. De nieuwste versie van iOS is vanaf 12 oktober wereldwijd verkrijgbaar. Ontwikkelaars kunnen de GM-versie nu al binnenhalen.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel