3820

· 8 reacties


Aanwezige programma's

Op de Lumia 930 staan standaard de apps agenda, alarmsignalen, app social, data-inzicht, eten en drinken, Facebook, financieel, FM-radio, games, gezondheid en fitness, HERE Drive+, HERE Maps, kaarten, LINE, Lumia help + tips, mijn gegevens overbrengen, MixRadio, muziek, nieuws, Nokia beamer, Office, OneDrive, OneNote, opslaginzicht, podcasts, portemonnee, reizen, rekenmachine, Skype, sport, video, Vine en weer.

Een oplettende lezer zal het opvallen dat YouTube in dit uitgebreide pakket ontbreekt. Gelukkig kan een officiële app eenvoudig gedownload worden in de Store. Verder moge duidelijk zijn dat Windows Phone op Nokia's behoorlijk rijk uitgerust is. Gratis navigatie, gratis muziek en noem maar op. Hierdoor krijg je bij de Lumia nog steeds enorm waar voor je geld.

Het aantal apps in de Store neemt toe maar er valt nog steeds niet echt veel te kiezen. Bovendien hebben mainstream apps als WhatsApp, Facebook en Instagram nog steeds niet de volledige functionaliteit die we kennen van iOS of Android. Daarmee wordt Windows Phone echt tekort gedaan.

Cortana

Samen met Windows Phone 8.1 kondigde Microsoft haar eigen digitale assistent aan; Cortana. Ze is voorlopig alleen te gebruiken als je de regio van je telefoon op 'Verenigde Staten' zet en de taal op Engels. Maar onze eerste indruk is er één van wow! Ze verstaat zelfs ons steenkolen Engels en ze begrijpt ook redelijk veel. Natuurlijk kun je haar de gebruikelijke dingen vragen zoals een app openen, je vriendin te bellen of een herinnering in je agenda zetten maar het gaat veel verder dan dat.

Ze probeert verbanden te leggen en kan ook herinneringen onthouden die gekoppeld zijn aan een locatie. Bloemen halen als je in de buurt bent van een bloemenwinkel bijvoorbeeld. Al deze verbanden kun je in Cortana's notebook terugvinden. Wat we ook handig vonden is dat wanneer Cortana je niet helemaal goed verstaat je dit kunt corrigeren door de tekst aan te passen met het toetsenbord. Cortana kan ook je telefoontjes afhandelen voor als je niet gestoord wilt worden. Dit noemt Microsoft "Quiet Hours" en het is eigenlijk de niet-storen-functie op iOS en Android. Jammerlijk werkt dit dus alleen als je je telefoon op het Engels hebt ingesteld.

Daarnaast kun je Cortana muzieknummers laten herkennen ala Shazam en zit er natuurlijk de nodige humor in verwerkt. We kunnen eigenlijk niet wachten totdat Cortana ook in het Nederlands beschikbaar is al kan dat vermoedelijk nog wel even duren. Ook de concurrentie is nog niet in de Nederlandse taal beschikbaar.


Praat mee over dit artikel